GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οικονομία του κενού...

. . Η πρόσφατη κρίση στην παγκόσμια νομισματική αγορά απέδειξε για μία ακόμη φορά πόσο ασταθές είναι το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται απ...

..
Η πρόσφατη κρίση στην παγκόσμια νομισματική αγορά απέδειξε για μία ακόμη φορά πόσο ασταθές είναι το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται αποκλειστικά σε επενδύσεις χωρίς την απαραίτητη "πρώτη ύλη".
Μία εταιρεία επενδύσεων που πλουτίζει σε λίγους μήνες εκμεταλλευόμενη διεθνείς συγκυρίες το ίδιο εύκολα οδηγείται και σε πτώχευση από γεγονότα που απλά δεν προέβλεψε. Η υπερβολική συγκέντρωση πλούτου στις εταιρείες επενδύσεων, που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το τι προσφέρουν αυτές οι εταιρείες στην παγκόσμια οικονομία σαν πρωτογενές αγαθό, ήταν θέμα χρόνου να αποδειχθεί μια ουτοπία.
Ας συγκρίνει κάποιος πόσο ακλόνητες είναι σε παρόμοιες διακυμάνσεις εταιρείες που παράγουν προϊόντα-από πετρέλαιο και χάλυβα μέχρι νέες τεχνολογίες και επικοινωνίες- και πόσο εύκολα χρεοκοπούν ή εξαγοράζονται εταιρείες που στηρίζονται στην "μεσιτεία κεφαλαίων". Οι μεν πρώτες αποσταθεροποιούνται μόνο σε κομβικά σημεία και συνήθως προβλέψιμα όπως πχ εφαρμογή μίας νέας τεχνολογίας που δίνει πλεονέκτημα σε κάποια από τις εταιρείες και ζημιώνει άλλες.
Απ την άλλη οι μεγαλομεσίτες του χρήματος στηρίζουν τον πλουτισμό σε "συμβουλές και πληροφορίες" , που ναι μεν πρέπει να υπάρχουν αλλά είναι πλέον καταφανές ότι η υπεραξία που τους έχει πιστωθεί είναι τουλάχιστον δυσανάλογη με την πραγματική τους αξία. Το πρόβλημα επομένως δεν βρίσκεται στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της αλλά στο τρόπο που διαχειρίζεται τα κέρδη της, πληρώνοντας τεράστια ποσά στους διαχειριστές τους.
Στην φύση κενό δεν υφίσταται και επειδή αυτή η λανθάνουσα υπεραξία των επενδυτικών συγκροτημάτων δημιουργεί πολλά κενά στην οικονομία (χρήματα χωρίς αντίκρισμα) το κουφάρι κάποιας Lehman Brother πάντα θα βρίσκεται για το καλύψει.
Κ.Κ.
-------------

4 σχόλια

  1. Γράφτηκε:

    >>>το κουφάρι κάποιας Lehman Brother πάντα θα βρίσκεται για το καλύψει.>>>

    ------------------------

    Μια χαρά, παραπληροφορημένοι, είμαστε όλοι μας!

    Θα σου πώ όμως μία άλλη εκδοχή - και δεν απομένει παρά να δούμε αν ο καιρός ("κυριακή κοντή γιορτή", που λέει κι ο λαός) θα αποδείξει ότι έχω δίκιο ή άδικο.

    Λέω λοιπόν, ότι τα εβραϊκά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί (και χιλιοαυγατίσει)στην εβραιοκρατούμενη οικονομία της κίνας, είναι σήμερα σε θέση να "μεταφέρουν" στην κατοχή τους τις εβραϊκές εταιρίες της wall street, υπό τον όρο αυτές να έχουν απαλλαγεί από τους "παρασιτικούς", ευκαιριακούς επενδυτές-μετόχους τους.

    Πόσο στοίχημα πας ότι, σε δύο μήνες από τώρα, η lehman brothers θα παρουσιάζεται ως "κινέζικης ιδιοκτησίας", όταν οι ίδιοι οι κύριοι κάτοχοί της θα την έχουν αγοράσει για ένα κομμάτι ψωμί από τον... εαυτό τους; (Σόρι κύριε πλέυρη μου, αλλά εγώ τους βγάζω το καπέλο!!)


    Όχι, φυσικά, πως διαφωνώ με αυτές τις πρακτικές, από τη στιγμή που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός παιχνιδιού το οποίο το αποδέχεται ολόκληρη η "δημοκρατική" ανθρωπότητα.

    Με το είδος της συγκεκριμένης, παγκοσμιοποιημένης "δημοκρατικότητας" είναι που βγάζω σπυράκια, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

    φιλάκια

    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν μια επενδ.εταιρεια εχει τοσα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, τα επενδυει σε εταιρειες που ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝΤΑ για την επίτευξη κέρδους.

    Αρα δεν υπάρχει οικονομια "του κενου"!
    αλλά ειναι θεμα ΕΠΙΛΟΓΩΝ και των κρατων φυσικά, που επέτρεψαν (τα κρατη) να ΠΑΙΖΟΥΝ τα χρηματα των επενδυτων με προιοντα στυλ option, συμβολαια μελλοντικης εκπλήρωσης κλπ., που ΚΥΡΙΩΣ (και οχι μονο...) ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ για πολλά ΔΕΙΝΑ.......

    Τι θα πει option;
    Θα πει ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ!!!
    Δηλ. Καζινο γιναμε;!.......

    ΕΚΕΙ ειναι η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ αιτια!!!

    Αν ηταν τιποτα μικρομεσαιοι, θα ειχαν πτωχευσει
    τωρα όμως ειναι δυνατον να πτωχευσουν οι το χρημα εχοντες;!
    ...........

    και αλλα πολλά.............


    Dr. Λουλα
    CEO -A...& B... Coman...
    Un.Ar. Emirates
    Oικ,.Χαρβαρντ
    Μεταπτυχιακα Γεηλ ουνιβερσιτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ .

    ΝΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ .

    ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
    ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ .

    ΝΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα υποβάλλω μία αφελή ερώτηση επειδή δέν κατέχω απο οικονομικές θεωρίες και πρακτικές.

    Θα έφθαναν, ή θα φθάναμε μέχρις εδώ,

    άν

    δέν υπήρχαν χρηματιστήρια και ενδεχομένως και καζίνα;

    ΠΕΛΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση