GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόσφατες πολιτικές κληρονομιές...

...από τη σκοπιά ενός αγέννητου , Γράφει ο Μπάμης Πετράς http://arthrografia.com . Διάβασα αυτές τις μέρες άρθρα δημοσιογράφων, πολιτικών,...

...από τη σκοπιά ενός αγέννητου
,
Γράφει ο Μπάμης Πετράς
http://arthrografia.com
.
Διάβασα αυτές τις μέρες άρθρα δημοσιογράφων, πολιτικών, στελεχών κομματικών παρατάξεων και βέβαια αρκετών bloggers, για τη νίκη του Ανδρέα τον Οκτώβριο του 1981 και τις σύγχρονες αναπαραστάσεις της περί της φιλολαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, περί του αληθινού ΠΑΣΟΚ και περί ενός αληθινού ηγέτη.
Ομοίως, σε αντίστοιχες μνήμες επετειακής μορφής, διαβάζω συχνά για τον Καραμανλή τον μπάρμπα, τον άλλο γέρο της δημοκρατίας τη δεκαετία του 1960 και ποικίλες ατάκες τέτοιου τύπου. Δηλαδή μικρές φράσεις συμβολικής ισχύος οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια διανοητικής δράσης στον ακροατή εκτός αν τις απορρίψει εξ αρχής. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν ακροατής είναι κάποιος που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και δεν έχει βιώσει τίποτα από την αίγλη που επικαλούνται οι διάφοροι μοιρολάτρες και νοσταλγοί των ηγετών τους.
Από τη σκοπιά μου, αυτού του νέου σήμερα που βιώνει την άνιση πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, την αναξιοκρατία, τις κομματικές και αυτόνομες συνδικαλιστικές παρατάξεις, τις εξουσιαστικές πρακτικές κάποιων λειτουργών του δημοσίου, τη διαπλοκή υπέρ των καρεκλοκενταύρων, τους άνευ ουσίας ρητορικούς ανταγωνισμούς στη Βουλή και τελευταία τους κομματικούς τσαμπουκάδες ενός γελοιοποιημένου πρωθυπουργού, οι επικλήσεις σε ηγέτες και «φυσικά» χαρακτηριστικά πολιτικών διανοιών, μου ακούγονται ως ανυπόφορες παπαρολογίες που διαδίδονται σαν ηχώ από το παρελθόν. Με άλλα λόγια, ακούω και διαβάζω σύγχρονους πολιτικούς, τουλάχιστον κάτι παράξενους τύπους με μεγάλα επίθετα που θέλουν να είναι βουλευτές και υπουργοί, να εκφράζονται σαν άλλα παραπονεμένα πρόβατα που αναζητούν βοσκό για να τους πάει από το μαντρί στα χόρτα και πάλι πίσω στο μαντρί. Αυτή είναι η αυτό-τοποθέτησή τους στον κόσμο, άνθρωποι που θα έπρεπε να κρίνουν, να συνθέτουν και να αποφασίζουν με πυγμή ενσωματωμένη στις πράξεις τους όχι σε γελοίες φοβέρες ή ατάκες, αναπολούν τους ηγέτες τους, μορφές από το παρελθόν που ντύνουν με βασιλικούς συμβολισμούς.
Προφανώς η δεκαετία του 1980 ήταν μια περίοδος κοινωνικών και πολιτικών μετασχηματισμών, σ 'αυτό σαφώς και συνέβαλλε καταλυτικά η ανθρώπινη δράση, συγκαταλεγόμενου και του πρωθυπουργού Παπανδρέου. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να επικαλείται κανείς σήμερα «ηγετικές» μορφές και να αναζητά το 2008 πρόσωπα με «φυσικά» χαρακτηριστικά επιβαλλόμενου οδηγού με προσχεδιασμένες κατευθύνσεις, ανακαλώντας προσωποπαγείς, δηλαδή συγκεντρωτικές πρακτικές του κάθε Παπανδρέου και Καραμανλή. Δεν θέλω κανέναν να επιβάλλεται, με απωθούν οι θεόσταλτοι ηγέτες και τα τζάκια κομματικής ιδιοκτησίας που αναπαράγουν τη διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις στα κάθε φορά συμφραζόμενά τους. Με νευριάζουν οι βουλευτές-παπάκια που στριμώχνονται πίσω από κάθε τέτοιον παπαρο-εθνάρχη και ηγεταρά. Εξάλλου κύριοι η γενιά σας απέτυχε, κι απέτυχε παταγωδώς διότι ούτε περιβάλλον προσέχει κανείς, οι ρουσόπολοι συνεργάζονται με παπάδες, ο πρωθυπουργός κάνει τον καραγκιόζη, η αριστερά κάνει καταλήψεις χωρίς ουσία και δεν αποδέχεται τον κοινωνικό μετασχηματισμό και όσοι από τη γενιά σας γίνατε ακαδημαϊκοί περνάτε με άριστα τα κομματοκουτάβια.
Συνεπώς σήμερα, ποσώς με ενδιαφέρουν ηγέτες. Αυτό που λείπει είναι η σοβαρότητα, η κοινωνική συνείδηση και η αίσθηση ευθύνης που ταυτίζεται με την τιμή και την αξιοκρατία. Η διακυβέρνηση πρέπει να εδράζεται στην ευρύτερη συμμετοχή ενεργών πολιτών και οι πολιτικοί εκπρόσωποι (όχι αντιπρόσωποι) πρέπει να έχουν γνώσεις, ικανότητα σύνθεσης και οι αποφάσεις πρέπει να προκύπτουν συλλογικά, μέσω διαλόγου πραγματικού και όχι πλασματικού, επί της ουσίας χωρίς γενικολογίες και κομματικές ρητορικές που αναδεικνύουν την βλακεία των ομιλούντων. Αν κάποιοι πολιτικοί χρειάζεστε έναν ηγέτη να σας επιβάλλεται, καλύτερα να παραιτηθείτε. Όταν η εξουσία προσωποποιείται η δημοκρατία καταρρίπτεται εξορισμού.

-------------------------

17 σχόλια

  1. Μπράβο ρε φίλε, πολύ σωστός! Υποθέτω ότι και εσύ, όπως εγώ, ψηφίζεις... τίποτα μετά το '81


    http://press.i-GR.net
    http://malakies.i-GR.net

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφει ο Μπάμης Πετράς
    ==
    ΟΚ.
    Καταρχας να τα γραφεις ΠΙΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΑ! ηλιθιε!!

    Δεν ειμαι υποχρεωμενος να διαβαζω τις μαλακιες σου !!!

    ==
    Και τωρα εβλεπα το προεδρο της δημοκρατιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραυτα ΠΡΕΠΕΙ να στηθουν κρεμαλες στην Πλατεια Συνταγματος..

    Καμποσοι πασοκοσκυλαιοι ΠΡΕΠΕΙ να κρεμασθουν..

    ΠΡΕΠΕΙ....

    Χωρις ΟΙΚΤΟ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιατί βρε παλιομαλάκα τ-ζωον 3.16 τον βρίζεις απρόκλητα τον άνθρωπο;

    Ψυχοπαθή, ε, ψυχοπαθή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστοτατη η τοποθετηση σου και χαιρομαι ιδιαιτερως που προερχεται απο ενα νεο,εσεις οι νεοι,ειστε η μονη Ελπιδα αυτης της Χωρας,ευχομαι να μην σας διαβρωσουν και εσας.
    Μακρης Κωνσταντινος
    www.constantinmacris.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπάμπη, άργησες. Αυτά τα έχει αναλύσει προ πολλού ο Δρ. Κουτσούκος. Που πα ρε Καραμήτρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μακρη Κωνσταντινε

    στο είχαν πει αυτό και σένα σε νεαρή ηλικία και σκέφτηκες να το επαναλάβεις; Απ' ότι βλέπεις, στη δική σου γενιά δεν έπιασε, γιατί να πιάσει στην επόμενη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν η εξουσία προσωποποιείται η δημοκρατία καταρρίπτεται εξορισμού.


    =============


    Τι λες, ρε φίλε!

    Μεταξύ μας, αυτή τη στιγμή ο υποφαινόμενος έχει χεσμένο πατόκορφα το παρόν επικοινωνιακό προϊόν που κάποιοι δόλιοι προσπαθούν να μου πλασάρουν ως "δημοκρατία".

    Το κυρίαρχο ζητούμενο, αγαπητέ, είναι το Κράτος Δικαίου - κι από εκει και πέρα, η "δημοκρατία" είναι το κερασάκι στην τούρτα. Όταν όμως η τούρτα είναι από σκατά, δεν μπορεί το κερασάκι να με κοροϊδέψει, όσο γιαλιστερό κι αν είναι.

    Κοντολογίς, η δημοκρατία είναι ένα κοινά αποδεκτό σύστημα διαχείρισης ενός Κράτους Δικαίου. Όταν απουσιάζει κάθε έννοια κράτους δικαίου, η έννοια της "δημοκρατίας" δεν είναι τίποτε άλλο από μία παραπλανητική ετικέτα που πίσω της κρύβονται τα λαμόγια που διαπράττουν τις "εσαεί παραγραφόμενες ατιμίες" που συμβαίνουν καθημερινά.

    Μη βιαστείς να βγάλεις συμπέρασμα ότι "αρνούμαι τη δημοκρατία" - το αντίθετο, μάλιστα. Απλά, αυτό που λέω είναι ότι όταν απουσιάζει το Κράτος Δικαίου, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ δημοκρατία, όσο κι αν την πασαλείβουν κάποιοι πονηροί με την μπογιά παραλλαγής που λέγεται "κοινοβουλευτισμός".

    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτα πρώτα φίλε μου ο Ανδρέας εδωσε σε μας τους χαμηλόμισθους λεφτα γιαυτό τον μνημονέυουμε
    δευτερον ο Γιός του δεν ειναι ηγέτης ειναι ενας ανθρωπος που μεγάλωσε μεσα στην πολιτική μετριοπαθείς χωρίς να εχει στοφα ηγεμόνα ο ανθρωπος απλώς ειναι πανω απ'ολα ανθρωπος και οχι πολιτικάντης οσο για τα υπόλοιπα που μας λές μάλον κάτι σε Τσίπρα μου μυρίζει αλλά να ξερεις οι χορτατες οι μύγες δεν τσιμπάνε ψάξε και θα βρείς το νόημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. to arthro einai sosto autoi pou psifizoun ta politika tzakia einai kirios megaloi se ilikia kai anapoloun mnimes tou parelthontos.o xrisos kanonas pou isxei einai pos o gios den xepernaei ena epitiximeno gonea para mono o gios enos apotiximenou gonea ton xepernaei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 4.48
    Αγαπητέ 4.48, στην δικια μου γενιά δεν έπιασε γιατί είχε κάτι «Εξυπνάκηδες» σαν και εσένα ,που ψάχνεις τον «αρχηγίσκο σου» για να καλύψεις « πίσω από αυτόν» το μίζερο και μοχθηρό πρότυπο που εκφράζεις. Οι νέοι εκφράζουν την Ελπίδα την Ανανέωση και την Πρόοδο ενώ εσύ το γερασμένο άσχημο παρελθόν και παρόν. Εννοείτε βέβαια ότι δεν εννοώ αυτό που εκφράζει εσένα «ότι όλοι ίδιοι είναι» Αναφέρομαι στους νέους με το ανοικτό μυαλό και την κριτική σκέψη. Σίγουρα ανάμεσα τους υπάρχουν και «Τσίπρες» που είναι πιο γέροι από τους γέρους, αλλά αυτό, δεν είναι το μέτρο και ο κανόνας ,εάν μπορείς να δεις πέρα από την μοχθηρία σου και την πνευματική σου μιζέρια.
    Μακρης Κωνσταντινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ φίλε
    Χαίρομαι πρώτα απ΄ όλα γιατί ένας νέος έχει το θάρρος να εκθέτει τις απόψεις του και να αμφισβητεί πολιτικά τζάκια και βαρειά ονόματα και προπαντός γιατί αποστασιοποιείται από την "ανάγκη" των πολιτών για "χαρισματικούς" ηγέτες, που σαν από μηχανής θεοί έρχονται και λύνουν ως δια μαγείας τα προβλήματα των πολιτών. Όμως αυτό δεν ακυρώνει και το γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο , όχι επειδή σκέφτηκαν κάποια εξαιρετικά πρωτότυπη μέθοδο για να αλλάξουν τη μοίρα των λαών , αλλά απλά γιατί κατάφεραν να αντιληφθούν έγκαιρα τη ροή των πολιτικών και κοινωνικών ρευμάτων , που στην αρχή είναι υπόγεια και αόρατα στους κοντόφθαλμους πολιτικούς άνδρες. Τα υπόγεια αυτά ρεύματα κατάφεραν , είτε με τη ρητορική τους δεινότητα , είτε με αγώνες και επιλογές με μεγάλο ρίσκο για τη φυσική και πολιτική τους επιβίωση, να τα μετατρέψουν σε βασικά επίκαιρα πολιτικά ζητήματα και να διαμορφώσουν τις κατάλληλες πλειοψηφίες στο λαό , ώστε να προωθηθούν με τις δυνατότητες που έδινε το πολιτικό σύστημα μέσω της εξουσίας και στην πράξη. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος οι καλές και εμπνευσμένες ιδέες να φτάσουν να γίνουν πολιτικές πράξεις , αν δεν υπάρχει κάποιος να τις προωθήσει με οργανωμένο τρόπο στην κοινωνία. Μεγάλους ηγέτες εμείς οι μεγαλύτεροι θεωρούμε αυτούς , που κατάφεραν να συλλάβουν τη βούληση πολλών ανθρώπων και να την κάνουν μεγάλη πολιτική δύναμη μέσα στο πολιτικοκοινωνικό σύστημα που ζούμε. Αν μελετήσεις στοιχειωδώς τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας και κατορθώσεις να κατανοήσεις στο ελάχιστο που βρίσκονταν οι άνθρωποι και με ποιες πολιτικές συνθήκες ζούσαν πριν το 81 και πως διαμορφώθηκαν μετά , ίσως να αναθεωρήσεις κάποιες από τις απόψεις σου , που αποπνέουν νομίζω υπερβολική αλαζονεία και χλευασμό για κάποιους ανθρώπους , που δε γνωρίζεις τι ακριβώς ρόλο έπαιξαν.
    Θα σε συμβούλευα λοιπόν να μελετήσεις με μεγαλύτερη προσοχή την σύγχρονη πολιτική ιστορία μας πριν κάνεις αυστηρή κριτική στους πρωταγωνιστές της. Πολλά απ΄ αυτά που σήμερα τα θεωρείτε αυτονόητα στη σύγχρονη δημοκρατία μας (έστω και αυτή την ανάπηρη Δημοκρατία) δεν ήταν καθόλου αυτονόητα πριν το 81 και πολλοί νέοι σαν και σένα έχασαν τη ζωή τους ή τη νιότη τους στις φυλακές και στα κρατητήρια για να τα πετύχουν.
    Χρήστος Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΕΝΤΕΣ-ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΕΝΤΕΣ.
    ...............................
    ΜΠΑΜΠΗΣ ΕΠΕΣΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΛΑΘΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ??

    Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
    ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ!!ΣΩΣΤΑ ΕΠΡΑΞΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ!

    ΚΑΚΩΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!!
    Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ 151 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ...ΑΛΛΑ ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΙΠΟΥΝ ΕΙΤΕ ΤΗΝ "ΚΟΠΑΝΑΝΕ ΝΥΧΤΑ" ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΜΠΙΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΑΗ ΤΟΥ 68, ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ...ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΑΠΑΡΤΙΑ!!
    ΣΩΣΤΑ ΕΠΡΑΞΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ. ΣΩΣΤΑ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣ ΤΟ ΝΟ 2 ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΓΙΩΓΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΕΧΤΕΙ. ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΡΑΞΑΝ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΘΑ ΔΙΑΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ Ο Δρ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΝΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΑΠΕΡΓΙΑ!!

    ΟΠΟΤΕ ΚΑΚΩΣ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ...ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΨΗΦΙΑ ΤΟΥ 100% ΤΩΝ ΠΑΡΟΝΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.!!
    ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΟ-ΘΥΜΙΑΤΑΔΕΣ!

    ΜΗΠΩΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ?
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ!!
    ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΝ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΔΗΛ. ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΡΟΝΤΩΝ....
    ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΝ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ...ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ!!
    ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ!!
    ΝΕΛΛΗ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ποιος πολιτικός δε λέει τα ίδια όταν θέλει να ξεχωρίσει τον εαυτό του από τους άλλους και να αποσείσει από πάνω του τη συνευθύνη για το ιστορικό γίγνεσθαι; Όλοι κατακεραυνώνουν και με αυστηρότερο λόγο τους... άλλους που φταίνε για το παρόν , φταίνε για το παρελθόν, φταίνε και για το μέλλον! Οι μόνοι ανεύθυνοι είναι οι ρήτορες αυτής της καρέκλας. Γιατί περί καρέκλας πρόκειται. Η ιστορία, φίλε μου, δε είναι αποτέλεσμα ούτε ηγετών, ούτε ηγετίσκων. Η ιστορία είναι αποτέλεσμα της συνισταμένης της κοινής θέλησης του συνόλου των ανθρώπων της κοινωνίας στην οποία αναφέρεται.
    Άφησε λοιπόν τους αφορισμούς και δες τι κάνεις εσύ για τη βελτίωση των όρων ζωής των ανθρώπων του σήμερα και του αύριο. Τώρα αν σε ενδιαφέρει το τι διαδραματίστηκε στο στενό περιβάλλον της χώρας μας από το 65 και δώθε πάρε βιβλία που αναφέρονται σ' αυτήν την εποχή και συμπέρανε. Μην κατακρίνεις όμως αν δεν είσαι βέβαιος πως έμαθες την αλήθεια. Γιατί όπως διακρίνω από τα γραφόμενά σου δεν κρίνεις σωστά ούτε αυτά που ζεις σήμερα!

    ΥΓΙΑΙΝΕ
    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ".... Όταν η εξουσία προσωποποιείται η δημοκρατία καταρρίπτεται εξορισμού...."

    Μεγαλύτερη αντιδραστική ΜΠΟΥΡΔΑ απ'αυτήν, δέν μπορούσες νά ρευτής, Κε Αρθρογράφε μου.

    Δηλαδή, υπονοείς, ότι πρέπει, στίς κοινωνίες, η εξουσία νά ασκείται από Computers, ή από "μή πρόσωπα", π.χ. δέντρα, φίδια, ή εξωγήϊνους, μπορώ νά υποθέσω ο άμοιρος αναγνώστης σου.

    Αλλά, πέραν τού γέλωτα πού μάς δώρισες απλόχερα, μάθε, ότι θεωρώ τήν άποψή σου αυτήν, πλήρως αντιδραστική καί υπονομευτική γιά τήν λειτουργία τών κρατών, στίς κοινωνίες τών ανθρώπων.
    Ο εκμηδενισμός τής υπευθυνότητος μου, ώς ΑΤΟΜΟΥ, η μετατροπή μου σέ μαζάνθρωπο- κόκκο σ' ένα σωρό στάρι, μέ τρομάζει.

    Τό ότι, (όπως περιγράφεις στό άρθρο σου), μερικές κουτοπόνηρες ημιβάρβαρες ομάδες ανθρώπων, ένεκα ψυχολογικών ή συμφεροντολογικών ανωμαλιών - ελλειμμάτων τους, προσκολλώνται καί θεοποιούν τόν Βαλβέρδε, τήν Μαντόννα ή τόν Δαλάϊ Λάμα, αυτό δέν σημαίνει ότι οι κοινωνίες μπορούν νά επιβιώσουν χωρίς πρόσωπα - άτομα. Δέν μπορούν.

    Καί όσον αφορά τόν πάντα εύστοχο, χαριτωμένο καί συμπαθέστατο "Πάμισο", έχω νά παρατηρήσω, ότι, ίσως λόγω ηλικίας, είναι, πάλι, λίγο αφελής :
    Η "δημοκρατία" , φίλτατε, ΔΕΝ είναι το κερασάκι στην τούρτα. Είναι τό δηλητηριασμένο τυρί μέσα στή φάκα τού κράτους - καραπουτσαριού.
    Καί οι δόλιοι, πονηροί, καταφερτζήδες, τό βάζουν επίτηδες μέσα, γιά νά τσιμπάνε οι διάφοροι νέοι "αρθρογράφοι", σάν τόν φίλο μας τόν Μπάμπη, νά τήν θεωρούν καλήν καί απαραίτητη "εξορισμού", (μάλλον παράγεται εκ τού "εξορίζω"),
    ή ίσως εννοεί
    "εξ' ορισμού", καί βαρυέται νά βάλει τήν: l' apostrophe, ποιός ξέρει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Takis
    Όντως κατά το ..τίποτα γέρνω αν και αυτό δε νομίζω ότι είναι σωστό με τον τρόπο που λειτουργεί η αποχή στην ελλάδα.

    3.16
    Ε μια γράφω συμπυκνωμένα μου φωνάζουν είναι βαρύ να το διασπάσεις, γράφω περιγραφικά μου λες εσύ συμπύκνωσε τα! Αν βρεις την απόλυτη λύση στείλε μου ένα μέηλ!

    Μακρής Κωνσταντίνος
    Thxxx,
    Η σχέση γενεών είναι πολύ σημαντική και λειτουργεί υπέρ της κοινότητας αν οι πρεσβύτεροι, ως εμπειρότεροι, φροντίζουν για τον χώρο των νέων ιδεών.

    4.47
    Χαχα, το είχα στείλει πριν τον Κουτσούκο ρε γμτ, αλλά δεν πειράζει έτσι κι αλλιώς όλοι είμαστε επηρεασμένοι από τους μεγάλους δασκάλους!

    4.49
    Το κράτους δικαίου είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο το περιεχόμενο που προσλαμβάνει το δίκαιο δεν βρίσκεται σε άμεση σχέση με το πολίτευμα και τις αξίες που το διέπουν;

    4.52
    Δεν μειώνω τον Ανδρέα, τον τοποθετώ στην εποχή του και εξέφρασα τη γνώμη μου για το μέλλον.

    Geo
    Αυτή είναι η πραγματικότητα που με εξοργίζει, συμφωνώ.

    Χρήστο Χ.
    Η κριτική είναι τρόπος σκέψης, δεν προσεγγίζεις κριτικά κατ’ επιλογήν, ιδιαίτερα στην πολιτική ή την επιστήμη, αν θαμπώνεσαι από ονόματα καλύτερα να αλλάξεις επάγγελμα. Συμφωνώ ωστόσο ότι υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος κάποιων προσώπων, αν παρεξηγήθηκα ξεκαθαρίζω ότι δεν μειώνω τη δράση τους στο παρελθόν αλλά τις αναπαραστάσεις και τις νοσταλγίες των ηγεταράδων σήμερα. Υπάρχει δηλαδή ένα τέλος εποχής. Για την πολιτική ιστορία θα μου επιτρέψεις να είμαι λίγο προβληματισμένος αν και συμφωνώ ότι υπέρ πάντων η μελέτη. Η μεθοδος ακριβώς της πολιτικής ιστορίας μέχρι πρόσφατα ήταν προσωποκεντρική, στα χνάρια ενός παραδοσιακού ιστορισμού. Συνεπώς η υπερ-ανάδειξη των προσώπων πραγματοποιήθηκε εντός ενός συγκεκριμένου τρόπου γραφής της ιστορίας.

    7.39
    Φιλαράκι αν είχα τέντες παίζει να είχα και λεφτά τώρα!! Ποτέ δεν είναι αργά πάντως.

    12.33
    Φίλε μου ανώνυμε έχεις δίκιο νομίζω για το «εξορισμού» χαχα! Αυτά τα τρελά τα κάνω καμιά φορά και να σου πω την αλήθεια μου αρέσουν αν και τα διορθώνω! Η ρητή αποδόμηση της γλώσσας.. είναι μία μέθοδος μετασχηματισμού κι αυτή..
    Για την προσωποποίηση της δημοκρατίας: Δεν είχα στο μυαλό μου την υποβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα, κάθε άλλο. Τα ιδανικά, οι αξίες και η συνείδηση είναι αποκλειστικά ανθρώπινα. Αυτό απέχει όμως από την μονοπώληση της καθοδήγησης από ένα πρόσωπο. Αυτό προκαλεί ρήγμα στη δημοκρατία διότι ο «δήμος» (με τη σύγχρονη έννοια) μετατρέπεται σε ακόλουθο ή πρόβατα εξ’ ορισμού. (το διόρθωσα!)

    Παιδιά ευχαριστώ για το χρόνο και την ενέργεια που ξοδέψατε για να με σχολιάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση