GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η παγκόσμια πολιτική κρίση...

. ...και η οικονομική ρύθμιση! . Γράφει ο Απόστολος Τσοράκης http://apotso.wordpress.com . Η παγκόσμια οικονομία δεν διαφέρει πολύ από ένα...

.
...και η οικονομική ρύθμιση!
.
Γράφει ο Απόστολος Τσοράκης
.
Η παγκόσμια οικονομία δεν διαφέρει πολύ από ένα αυτοκίνητο. Και για να μη με πάρετε με τα λεμόνια να εξηγήσω τον παραλληλισμό που νομίζω ότι είναι περισσότερο κατανοητός από όλες αυτές τις φανφαρώδεις περιγραφές που άκουμε από όλους αυτούς τους περισπούδαστους (golden boys των media) όψιμους αναλυτές.
Η οικονομία βασίζεται στην στοιχειώδη αρχή παραγωγής υπεραξίας σε έναν οικονομικό κύκλο που έχουμε αποδεχτεί ότι διαρκεί τόσο όσο η ζήτηση και προσφορά καθορίζουν. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που ένα αυτοκίνητο (αξία) χρειάζεται βενζίνη (τροφοδότηση οικονομικού κύκλου) για να δημιουργήσει με την μηχανή του (οικονομικός κύκλος) κίνηση και ταχύτητα (υπεραξία) αναλόγως με την επιθυμία του ιδιοκτήτη του.
Σε κάθε οικονομικό κύκλο στοιχειωδώς είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας αντίστοιχης με το concept του αυτοκινήτου μηχανής που θα οδηγήσει για την μεν οικονομία στην παραγωγή υπεραξίας για το δε αυτοκίνητο απλώς σε κίνηση.
Τώρα αυτό που έχει γίνει είναι αντίστοιχα απλοϊκό με το να νοθεύσεις την βενζίνη σε ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης συμβουλευόμενος τα golden boys, που με τις σπουδές τους γνώριζαν με λεπτομέρειες τον μηχανισμό λειτουργίας του κινητήρα, αντί να βάλει βενζίνη με αμόλυβδη έβαλε φτηνό αλκοόλ και τα golden boys ρύθμισαν την μηχανή να δουλεύει με αυτό ως καύσιμο.
Φαινομενικά κερδισμένος είναι ο ιδιοκτήτης που μάζευε ρευστό και το κατανάλωνε σε άλλα αγαθά αλλά και τα golden boys που όχι μόνο ρύθμιζαν τη μηχανή προμήθευαν ακόμα και το νοθευμένο αλκοόλ. Έφτασε όμως η ώρα που το μίγμα αλκοόλ ξεπέρασε σε ποσότητα την αμόλυβδη που προϋπήρχε στο ντεπόζιτο και η μηχανή άρχισε να ρετάρει.
Το οικονομικό πρόβλημα όμως για το οποίο ακούμε, και έχει περισώσει την ελληνική κυβέρνηση από την πολιτική κατάρρευση λόγω σκανδάλων, δεν είναι καθόλου οικονομικό, μια που όπως στο αυτοκίνητο αλλάζεις την βενζίνη και καθαρίζεις τα μπουζί από τα νερά… έτσι και στην παγκόσμια οικονομία τα 700 δις δολάρια του Πόλσον καθαρίζουν για την ώρα το μίγμα.
Σίγουρα μέσα στην συνολική αναταραχή που καθορίζεται από την μάχη των βουβαλιών πολλά βατράχια θα χάσουν τον ύπνο τους η ακόμα και τις περιουσίες τους αλλά αυτό δεν είναι οικονομικό πρόβλημα. Είναι μια προοπτική εξισορρόπησης στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι απολύτως πολιτικό και έχει να κάνει με την αναδιανομή της παγκόσμιας ισχύος μεταξύ αυτών που κατέχουν την μηχανή ανάπτυξης και αυτών που κατέχουν την αξία που τροφοδοτεί την μηχανή αυτή για να ξεκινήσει εκ νέου η παγκόσμια μηχανή να λειτουργεί.
Το αυτοκίνητο της παγκόσμιας οικονομίας έχει την μηχανή του πλέον στην Ασιατική ήπειρο, τις ρόδες του στην Ευρώπη και το ντεπόζιτο του στις ΗΠΑ, το δε καύσιμο το τροφοδοτεί η Ρωσία. Με την πολιτική λοιπόν κρίση που βιώνουμε γίνεται πλέον κατανοητό ότι η μηχανή δεν πρόκειται να ξεκινήσει εάν δεν υπάρξει ρύθμιση μεταξύ του συστήματος τροφοδότησης, καύσης και μετάδοσης κίνησης με νέους κανόνες ώστε να γίνει προμήθεια με καύσιμο και το όχημα της παγκόσμιας οικονομίας να ρολάρει εκ νέου.
--------------------------------------------

27 σχόλια

  1. Θα εκτυπώσω το άρθρο σου να το δώσω στη μάνα μου να διαβάσει για να καταλάβει. Τόσο απλά τα είπες. Τώρα σε τί θα της φανεί χρήσιμο δεν ξέρω ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήρθε η ώρα οι κανόνες των χρηματιστηρίων να αλλάξουν, παγκοσμίως τα χρηματιστήρια πρέπει να είναι εργαλεία σοβαρών επενδυτών και όχι σπεκουλαδόρων και τζογαδόρων. Όπως είναι σήμερα τα χρηματιστήρια δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τον καπιταλισμό, ούτε με την φιλελεύθερη νοοτροπία, είναι οίκοι που αφήνουν τον κάθε άσχετο να αγοράζει μετοχές με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο που αγοράζει λαχεία, χωρίς να έχει ιδέα "τι" αγοράζει, και τι ποσοστά επιτυχίας θα έχει, καλύτερα να μάθει να παίζει πόκερ...

    Όμως δημιουργώντας έτσι υπεραξίες φούσκες και πρόβλημα στο όλο σύστημα. Αν δεν φύγουν αυτοί από την μέση τα ίδια και τα ίδια θα έχουμε και στα επόμενα 100 χρόνια και βλέπουμε.

    Βέβαια εδώ μιλάμε για εκατομμύρια τζογαδόρων ανά τον κόσμο που στην πραγματικότητα αν τους σταματήσουν θα πέφτει πολύ λιγότερο χρήμα στις αγορές, και αυτό είναι που δεν αρέσει και τρομάζει, υπάρχουν τρόποι όμως να τους αφήσουν να επενδύσουν μέσω σοβαρών επενδυτικών ομάδων ίσως? Μπορούν να βρουν την άκρη αν θέλουν. Αλλά θέλουν?


    http://press.i-GR.net
    http://malakies.i-GR.net

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    5-6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ
    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ GOLDEN BOYS TOY LONDON SCOYL OF ECONOMICS.
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    1.ΜΕΤΡΟ
    ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ .
    2.ΜΕΤΡΟ
    ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ.
    3.ΜΕΤΡΟ
    ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΕΥΝΣ
    ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
    4.ΜΕΤΡΟ
    ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.
    5.ΜΕΤΡΟ
    ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
    6 ΜΕΤΡΟ
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΜΠΟΥΣ ΧΡΥΣΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΥΘΜΕΝΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΠΧ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ.
    Εδώ σε θελω κ.Σανιδά

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩ

    α.ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ
    β.ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΓΗ ΚΛΠ ΣΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ.
    γ.ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
    δ.Στροφή στην παραγωγή αγαθών.
    ε.Ουδεμία εμπιστοσύνη στους νταβατζήδες των ΜΜΕ.
    στ.ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ.
    ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
    ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ.

    ΒΛΕΠΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ,ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ,ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΕΚΡΟΨΙΑ Σ'ΕΝΑ ΠΤΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ,ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ.


    ΕΝΑ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΡΙΑ .

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ.

    ΔΗΛΑΔΗ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΣΩ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ LEHMAN BR.?

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΓΕΛΕΙΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.

    ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ,ΠΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ,ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ?

    ΓΝΩΡΙΖΩ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ,ΟΤΙ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑΚΙ ΑΝ ΠΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ,ΣΟΥ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ?

    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠ'ΑΚΡΟΥ ΕΙΣ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ , ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑ ?

    ΜΟΥ 'ΡΧΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ.

    ΟΤΑΝ Σ'ΕΝΑ ΠΟΡΝΕΙΟ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΙΕΡΟΔΟΥΛΟ ,ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΝ .

    ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΛΟΓΟ Η ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΝΑ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΘΕΙ
    ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΝΑ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΘΕΙ
    ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΝΑ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΘΕΙ
    ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 8:43 πμ

    Πρωτον, αυτα που γραφεις για πτωματα δεν ειναι σωστα, δεν υπαρχει πτωμα, αυτα τα λενε καθε φορα που υπαρχει κριση, και μετα το πτωμα σηκωνεται και περπαταει παλι μεχρι την επομενη κριση.

    Στην πρωτη σου ερωτηση, οχι η παγκοσμια οικονομια δεν εξαρταται απο μια μεγαλη τραπεζα, αλλα οταν μια μεγαλη τραπεζα πεφτει εξω αρχιζουν και τρεμουν τα ποδια επενδυτων σε αλλες τραπεζες, αρχιζουν και πουλανες, οι δεικτες πεφτουν και γινεται ενας πανικος οπου ολοι κοιτανε να παρουν τα λεφτα τους και να φυγουν οσο πιο γρηγορα μπορουν, ετσι πεφτουν περισσοτερο οι δεικτες και... εχουμε την κατασταση που υπαρχει σημερα.

    Η δευτερη ερωτηση σου ειναι πιο περιπλοκη, πως θα σου αρεσε εσενα να πας να παρεις ενα στεγαστικο δανειο και να σου ζητησουν να εχεις αλλα ακινητα για εγγυηση και να τα δεσμευσουν? Αν ηταν ετσι ουτε το 10% οσων εχουν παρει στεγαστικα δεν θα μπορουσαν να παρουν και αυτοι που θα μπορουσαν δεν θα ειχαν και την αναγκη για στεγαστικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 8:58 πμ


    ΟΤΑΝ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΓΥΗΤΗ ,ΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΟΥ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "...μια που όπως στο αυτοκίνητο αλλάζεις την βενζίνη και καθαρίζεις τα μπουζί από τα νερά… έτσι και στην παγκόσμια οικονομία τα 700 δις δολάρια του Πόλσον καθαρίζουν για την ώρα το μίγμα."
    Βρε άμα τα έβαζε ο "Πόλσον"(ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου)τα λεφτα δεν θα είχαμε πρόβλημα. Το θέμα είναι οτι τα βάζει ο Jim, ο Jack, η Mary κλπ που δεν έχουν καν αυτοκίνητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ρε παιδιά στο αμέρικα δίνανε χιλιάδες δολάρια στεγαστικά δάνεια σε μεροκαματιάρηδες και σε φτωχαδάκια.Αντίθετα με την ελλάδα που δε δίνουνε δάνεια και πρέπει να αποδείξεις ότι μπορεί να πληρώσεις και άμα έχεις και ακίνητα τα προσημειώνεις.Στην αμερική για να πάρουνε τα μπόνους τα στελέχη δίνανε στη φτωχολιγια τα εκατομμύρια ξέροντας ότι δε θα τα πάρουνε πίσω και ότι είναι θαλασσοδάνεια και φυσικά θα έρθει η καταστροφή.
    Οταν φτιάχνανε ομόλογα φούσκες η λίμαν και τα πούλησε και στην ελλάδα μέσω μεγάλης ιδιωτικής αμερικανικής τράπεζας και οι υπάλλοιλοι χορηγήσεων εδώ βγάζανε τα λεφτά του κοσμάκη από τα ταμιευτήρια με 3-5 τοις εκατό για να τα βάλουνε στη λήμαν με απόδοση 10 τοις εκατό και χαθήκανε τα εκατομμύρια ευρώ ,οι υπάλληλοι στην ελλάδα μπορεί να μην ξέρανε ότι τα ομόλογα της λήμαν είναι απάτη και φούσκες αυτοί στη λήμαν στην αμερική το ξέρανε αφού αυτοί τα φτιαξανε
    Με άλλα λόγια την καταστροφή τη δημιουργήσανε εσκεμένα τα μεγαλοστελέχη των μεγαλοτραπεζών στο αμέρικα με φούσκες ομόλογα που κάποτε θσ σκάγανε και θα ερχόταν ο όλεθρος.ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
    Μετά την καταστροφή και την κρατικοποίηση οι ίδιοι που προγραμματισμένα μας οδήγησαν εκεί χαλάσανε 440.000 δολάρια σε ένα σαββατοκύριακο για να συσκεφτούνε και να μετρήσουνε τα λεφτά τους ,με τα λεφτά των αμερικάνων φορολογούμενων
    Η κρίση πάντως μπορεί να είναι ολική .ΟΠως το 1929 όπου η εργατιά έτρωγε με κουπόνια σε σισίτια[σήμερα 50.000.000 αμερικάνοι τρώνε με φουντ στάμπσ δηλαδή κουπόνια] κλεισανε εργοστάσια και επιχειρήσεις .Ηδη η τζένεραλ μότορσ κλείνει για 1 και περισσότερο μήνα τα εργοστάσιά της.Πολλοί κατασκευαστές σταμάτησαν να χτίζουνε γιατί δεν τους δίνουν λεφτά οι τράπεζες και άρα οι εργάτες και οι μετανάστες κάθονται άνεργοι
    Λεφτά από το κράτος και γκιλοτινες στα μεγαλοστελέχη είναι η μόνη λύση.Κρατικοποιήσεις αβέρτα και κρατικός γιατί όχι και εργατικός έλεγχος.Τα είδαμε τα στελέχη που μας πήγανε να δούμε και τους άλλους δηλαδή τους εργαζόμενους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. " 11 Οκτώβριος 2008 9:43 πμ" :
    Καί γιατί νά μήν τό δεσμεύσουν "ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΓΥΗΤΗ ", ρέ εξυπνοπούλι ?
    Γιά δώσε μου μιά εξήγηση.
    Είναι δικαιότερο νά πληρώνει τόν μπαταχτσή, "... ο Jim, ο Jack, η Mary κλπ που δεν έχουν καν αυτοκίνητο...",
    πού λέει καί ο επόμενός σου?

    Πηδήξτε τούς "δανειολήπτες" μπαταχτζήδες. Πηδήξτε τους.

    Αλλά καί τούς "ενδιάμεσους" εμπόρους "ελπίδων αποπληρωμής", όπως η Λήμαν Μπράδερς.

    Όμως, ποιός νά τούς πηδήξει ?
    Μέσα σ' αυτό τό μπουρδέλλο τής "Δημοκρατίας τού καραπουτσαριού", πού έχουν φροντίσει οι Λήμαν Μπράδερς να εγκαθιδρύσουν, οι μόνοι πού έχουν εξουσία είναι οι τραπεζίτες καί όχι οι Πολιτικοί.
    Καί ο αποχαυνωμένος απ' τή "Δημοκρατία", "λαός", χασκομαλακίζεται, μέ τό καυλί στόν κώλο, κατευχαριστημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΜΕ ΚΡΙΣΗ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΑΝ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. απλοποιημενο και κατανοητο. Κρυβει ομως μια μεγαλη αληθεια:
    Τα περιφημα "golden boys" ειναι απλα απαταιωνες που κατευθυνονται απο καποιους πολυ ισχυρους που ακομα και οι "κυβερνητες" του κοσμου μας ειναι εργαλεια για την ανιση κατανομη του πλουτου. Ο σκοπος τους ειναι να ξεγελασουν πολλους μικροεπενδυτες που αφου τους δωσουν καποια γλειφιτζουρια στην αρχη μετα να τους πεταξουν αφραγκους σε καποια γωνια του κοσμου μας.
    Αυτη η μεγαλη στιγμη ειναι Τωρα!!
    Ειναι η ωρα να απομυθοποιησουμε τους golden, silver, η τους platinum που κρυβονται καλα πισω και συνθλιβουν τους λαους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΜΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μετα την συναντηση του G7 αποφασισαν να στηριξουν τις τραπεζες να μην καταρευσουν.Δηλαδη και φαγανε τα λεφτα του κοσμακη και ο κοσμακης θα τα ξαναπληρωσει,με τη φορολογια του.Ε ρε φουστη μου,ποιοι κυβερνουν τον κοσμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Το αυτοκίνητο της παγκόσμιας οικονομίας έχει την μηχανή του πλέον στην Ασιατική ήπειρο, τις ρόδες του στην Ευρώπη και το ντεπόζιτο του στις ΗΠΑ, το δε καύσιμο το τροφοδοτεί η Ρωσία."
    ΔΙΑΦΩΝΩ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Μ Ο Ν Ο ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ!
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ !!!
    ==================

    "Με την πολιτική λοιπόν κρίση που βιώνουμε γίνεται πλέον κατανοητό ότι η μηχανή δεν πρόκειται να ξεκινήσει εάν δεν υπάρξει ρύθμιση μεταξύ του συστήματος τροφοδότησης, καύσης και μετάδοσης κίνησης με νέους κανόνες ώστε να γίνει προμήθεια με καύσιμο και το όχημα της παγκόσμιας οικονομίας να ρολάρει εκ νέου."
    Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ G7 ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ
    ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Π Ο Σ Ο Γ Ρ Η Γ Ο Ρ Α
    ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ Θ Ε Τ Ι Κ Α ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

    Ο ΕΦΡΑΙΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΙΑΛΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  19. Μπορούν αυτά να αλλάξουν; Πολύ δύσκολα και σε βάθος χρόνου 10-20 ετών. Αφού βέβαια εφαρμοστεί αυστηρά ένα στρατηγικό πλάνο επαναφοράς (ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ) της χώρας ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΜΑΣ ΧΟΥΝΤΑ.


    KΛΕΩΝ,
    (ο γνωστός βυρσοδέψης δημαγωγός, όπως το ΛΑ.Ο.Σ)
    ή SHKAT,
    ή ΕΦΡΑΙΜ,
    διαλεγόμενος (μπαμπουίνος)
    ή POLITIS-VARIS κλπ,
    Επειδή όλες οι πουτάνες έχουν και "το καλλιτεχνικό τους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων, με κύριο στόχο την προστασία των τραπεζών από την κατάρρευση, κατέληξε η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Για το λόγο αυτό τα μέλη της G7 δεσμεύτηκαν να διοχετεύσουν χρήματα στις τράπεζες, οι οποίες «θα μπορούν να σηκώνουν κεφάλαια από το δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, για να συνεχίσουν το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν γνωρίζω αν το σύστημα καταρρέει, αλλά υποψιάζομαι ότι παρακολουθούμε μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες στην ιστορία του κόσμου, με θύματα για μια ακόμη φορά τα εκατοντάδες εκατομμύρια των εργαζομένων σε Ανατολή και Δύση.

    Γιατί η κρίση της πραγματικής οικονομίας διογκώνεται, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αγορές που παραμένουν σε κώμα παρά τις συνεχείς μεταγγίσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ από τα κράτη στις τράπεζες. Ετσι, ύστερα από 25 χρόνια άκρατου φιλελευθερισμού και μονεταρισμού, ύστερα από 25 χρόνια μαζικής πλύσης εγκεφάλου της κοινωνίας για «λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά», οι άρχοντες του νεοφιλελευθερισμού ζητούν από το κράτος βοήθεια. Αλλά χωρίς όρους.

    Λεφτά για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα δίνονται. Το καθεστώς ιδιοκτησίας όμως δεν θίγεται. Δεν προβλέπεται ούτε καν πρόστιμο για τους απατεώνες μάνατζερ που αποχωρούν με αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά ακόμη και αν υπάρχει κάποια ιδέα για (φτου κακό) κρατικοποιήσεις, το σύστημα έχει λάβει τα μέτρα του. Εχει ήδη βάλει τα παπαγαλάκια του και τους γελωτοποιούς του να προειδοποιούν ότι αυτές οι ιδέες είναι επικίνδυνες, ανατρεπτικές, κομμουνιστικές. Και να ζητούν εμείς να βάλουμε τα λεφτά και τα αφεντικά τους θα κρατήσουν τις τράπεζές τους και τις επιχειρήσεις τους. Αλλιώς θα καταρρεύσουν ο πολιτισμός, η δημοκρατία, η οικονομία, ο δυτικός τρόπος ζωής.

    Η λογική είναι άψογη: τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας. Αυτή είναι η λογική του συστήματος. Η μεγάλη απάτη που στήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια με τη συνενοχή πολλών, πάρα πολλών «αριστερών».

    Η νέα απάτη είναι έτοιμη να στηθεί ξανά με την απροκάλυπτη απαλλοτρίωση του δημοσίου χρήματος και στο τιμόνι τους ίδιους ανθρώπους που επί 25 χρόνια μας υπόσχονται ότι όλοι θα ευημερήσουμε με χαμηλότερους μισθούς, συντάξεις πείνας, επισφαλείς εργασίες, ελεύθερες απολύσεις αλλά με απεριόριστα καταναλωτικά δάνεια. Αυτούς που χρεοκόπησαν την οικονομία πλουτίζοντας από την κερδοσκοπία και σήμερα ζητούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να πλουτίσουν ξανά.

    Αυτό που λείπει δεν είναι το μοντέλο σωτηρίας της «ελεύθερης αγοράς», αυτό υπάρχει, αλλά η πρόταση της Αριστεράς για ένα άλλο μοντέλο Ανάπτυξης.
    Το πρόβλημα της Αριστεράς είναινα πει στους εργαζομένους τι θα έκανε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αν ήταν κυβέρνηση: για την άνοδο του εισοδήματος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εκπροσώπηση στις αποφάσεις των αδύναμων ομάδων και τάξεων. Περιμένουμε...

    Ανυπόμονος Αριστερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΤΙ G7 ΜΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΛΎΣΕΙ ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
    ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ G ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΠΡΩΤΑ,
    ΣΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΦΧΑΡΙΣΤΗΘΟΥΜΕ
    ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Η ΚΡΙΣΗ.
    ΜΕ Τ' ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ....ΛΙ ΜΑΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ
    Ο ΜΠΟΥΣ
    Ο ΜΠΡΑΟΥΝ
    Η ΑΝΧΕΛΛΑ
    Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
    Ο ΧΟΙΡΟ ΧΙΤΟ
    Ο ΝΙΚΟΛΑ
    Ο ΚΑΝΑΔΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
    ΔΕΣ ΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ
    ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΟΛΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΤΙ G7 ΜΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΛΎΣΕΙ ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
    ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ G ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΠΡΩΤΑ,
    ΣΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΦΧΑΡΙΣΤΗΘΟΥΜΕ
    ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Η ΚΡΙΣΗ.
    ΜΕ Τ' ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ....ΛΙ ΜΑΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ
    Ο ΜΠΟΥΣ
    Ο ΜΠΡΑΟΥΝ
    Η ΑΝΧΕΛΛΑ
    Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
    Ο ΧΟΙΡΟ ΧΙΤΟ
    Ο ΝΙΚΟΛΑ
    Ο ΚΑΝΑΔΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
    ΔΕΣ ΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ
    ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΟΛΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΝΑ ΧΤΙΚΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΙΟΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.
    ΟΠΟΥ ΓΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες | ανοίξτε συζήτηση για αυτό το άρθρο
    914313
    Στα προθυρα παγκοσμιου οικονομικου κραχ Update 123
    από . 0:10πμ, Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008
    (Τροποποιήθηκε 0:17πμ, Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008)
    θεματικές: Οικονομία

    Update 122
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=914174

    Κλειστόν!

    Ημέρα αποκάλυψης» αποδεικνύεται και η σημερινή για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με τους δείκτες να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και τον MSCI World Index να οδεύει προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε διάστημα τριών δεκαετιών, λόγω της ανησυχίας ότι η πιστωτική κρίση θα οδηγήσει σε νέες χρεοκοπίες. Έτσι πολλά είναι τα χρηματιστήρια παγκοσμίως που αποφάσισαν να ανστείλουν τις συναλλαγές τους

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματαγορών στη Ρωσία αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας RTS και Micex. Να σημειωθεί ότι οτο χρηματιστήριο Micex έχει αναστείλει τις διαπραγματεύσεις 12 φορές μέσα στον τελευταίο μήνα.

    Κλειστό παρέμεινε σήμερα και το Χρηματιστήριο της Ινδονησίας για δεύτερη ημέρα. Ούτε στην αγορά της Ισλανδίας πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές για δεύτερη διαδοχική ημέρα, ενώ η παύση αναμένεται να διαρκέσει έως τις 13 Οκτωβρίου.

    Στη Μπανκόγκ η συνεδρίαση σταμάτησε για 30 λεπτά όταν ο δείκτης έφτασε στο -10%. Στη Βιέννη σημειώθηκε παύση των συναλλαγών μέχρι τις 12 (τοπική ώρα).

    Τέλος, πριν από λίγο σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Χρηματιστήριο της Βραζιλίας, το οποίο είχε βρεθεί να χάνει έως και 10%.

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=176527

    Η κρίση δεν κτυπά πλέον μόνο τις τράπεζες

    Σειρά επιχειρησεων διαφόρων κλάδων, καταρρέουν, απολύουν και εξωθούνται σε μείωση παραγωγής

    Ο τραπεζικός κλάδος κάθε άλλο παρά είναι ο μοναδικός που έχει πληγεί από την κρίση. Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, αναφέρει σειρά επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων που είτε καταρρέουν είτε προχωρούν σε απολύσεις είτε εξωθούνται σε μείωση της παραγωγής.

    Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αρχικά την περίπτωση της τσεχικής βιομηχανίας Bohemia Crystalex Trading AS, που εμπορευόταν κρυστάλλινα είδη στη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης και των δύο παγκοσμίων πολέμων αλλά επλήγη ανεπανόρθωτα από την τρέχουσα πιστωτική κρίση: την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε αίτηση προστασίας βάσει του νόμου περί πτωχεύσεων.

    Αποτελεί, έτσι, ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά θύματα της κρίσης που εξάγει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars, μονάδα της FordMotor της Σουηδίας, έχει ανακοινώσει 3.300 απολύσεις, ενώ έχουν προηγηθεί ήδη 2.000 απολύσεις τον Ιούνιο.

    Η ιαπωνική μονάδα της Wal-Mart ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 20 υποκαταστήματά της. Η ιρλανδική αεροπορική Aer Lingus Group θα αντικαταστήσει εκατοντάδες συνοδούς με Αμερικανούς που αμείβονται λιγότερο. Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, υπάρχουν καθοριστικές διαφορές ανάμεσα στην επιβράδυνση στις ΗΠΑ και σε εκείνη της Ευρώπης και της Ασίας.

    Στις ΗΠΑ, ρίζα των δεινών ήταν η φούσκα του επισφαλών στεγαστικών δανείων, που προκάλεσε πτώση των τιμών ορισμένων κατοικιών περιορίζοντας, έτσι, τον πλούτο των ιδιοκτητών τους αλλά και τα εισοδήματα όσων εργάζονται στη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών.

    Η Ευρώπη και η Ασία, αντιθέτως, έχουν πληγεί εδώ και καιρό από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φόβο του πληθωρισμού αλλά και στη στασιμότητα των μισθών στην Ευρώπη. Καθώς η κρίση επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο επιδεινώνει το αίσθημα των καταναλωτών.

    Στη Ρωσία τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία και οι κατασκευαστικές ήσαν οι πρώτοι κλάδοι που αισθάνθηκαν τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Και όπως τονίζει η Wall Street, τα δεινά των μεσιτικών μολύνουν άλλους κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία OAO Gaz που διέκοψε την παραγωγή για τέσσερις ημέρες.

    Στη Γερμανία οι εξαγωγικές επιχειρήσεις περνούν δύσκολους καιρούς, ενώ υπήρξαν η κινητήριος δύναμη πίσω από την οικονομική ανάκαμψη. Στη Γαλλία το πρόβλημα είναι η εσωτερική κατανάλωση καθώς οι άνθρωποι περιορίζονται στα απαραίτητα. Η Beignets de France, που παράγει λουκουμάδες για τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour SA, μείωσε την ποσότητα στα πακέτα της για να διατηρήσει την τιμή κάτω από τα πέντε ευρώ.

    Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο 14,6% σε ετήσια βάση και προσέθεσε πως ίσως μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/10/2008_287743


    Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

    ανοίξτε συζήτηση για αυτό το άρθρο
    914314
    «Μαύρη τρύπα» για τα τοπικά συμβούλια
    από . 0:14πμ, Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008
    Η χρηματοπιστωτική κρίση επηρεάζει τους Βρετανούς πολίτες και σε άλλο επίπεδο, γράφει ο Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφερόμενος στην ύπαρξη «μαύρης τρύπας 1 δισεκατομμυρίου στερλινών» που αντιμετωπίζουν τα τοπικά δημοτικά συμβούλια. Επιστρέφοντας στο πρόβλημα που δημιουργεί η κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών, η εφημερίδα τονίζει ότι τα λεφτά που χάθηκαν σημαίνουν ότι οι πολίτες θα δουν αυξημένους λογαριασμούς από τους δήμους τους ή μειωμένες υπηρεσίες. «Συνολικά 127 τοπικές αρχές, κυρίως δήμοι και αστυνομικές διευθύνσεις είχαν επενδύσει χρήματα σε ισλανδικές τράπεζες», γράφει η εφημερίδα.

    Ο Ιντιπέντεντ κατηγορεί πάντως έως ένα βαθμό αυτέ τις τοπικές αρχές που δεν σκέφτηκαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ισλανδικές τράπεζες όταν έγινε φανερό ότι πολλές από αυτές οδηγούνται στην κατάρρευση.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/10/2008_251712

    Η κρίση αναθεωρεί την κληρονομιά Γκρίνσπαν

    Ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δεν καταφεύγει στα οικονομικά συμβόλαια, γνωστά και ως παράγωγα «γιατί ουδείς αντιλαμβάνεται ακριβώς πώς λειτουργούν», ενώ ο επενδυτικός τραπεζίτης Φίλιξ Ροχάτιν, που διέσωσε τη Νέα Υόρκη από οικονομική κατάρρευση τη δεκαετία του 1970, χαρακτηρίζει τα παράγωγα εν δυνάμει «βόμβες υδρογόνου». Ο Ουόρεν Μπάφετ είχε επισημάνει προφητικά πριν από πέντε χρόνια ότι τα παράγωγα είναι «οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής, που δημιουργούν ελλοχεύοντες, αλλά θανατηφόρους κινδύνους».

    Η αγορά παραγώγων έχει τζίρο 531 τρισ. δολαρίων, από 106 τρισ. το 2002 και μερικά εκατομμύρια δολάρια πριν από είκοσι χρόνια. Τα συμβόλαια αυτά, που θεωρητικά θα έπρεπε να περιορίζουν το ρίσκο και να προλαμβάνουν τα οικονομικά προβλήματα, αύξησαν αντίθετα την ανησυχία και διεύρυναν τον κίνδυνο. Πολλοί Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι εάν ο Γκρίνσπαν είχε ακολουθήσει διαφορετική τακτική κατά τη διάρκεια της θητείας ως επικεφαλής της Fed από το 1987 έως το 2006, η παρούσα κρίση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή έστω να είναι περιορισμένη. Ο Γκρίνσπαν, όμως, βοήθησε την πραγματοποίηση φιλόδοξου αμερικανικού οικονομικού πειράματος πλήρους απελευθέρωσης των αγορών. Σήμερα, ο κόσμος αντιμετωπίζει τις συνέπειες.

    Τα παράγωγα δημιουργήθηκαν για να εξομαλύνουν -ή να «μοιράσουν», όπως λένε στην Ουόλ Στριτ- τους επενδυτικούς κινδύνους. Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι η αξία τους «παράγεται» από άλλα κεφαλαιουχικά αγαθά, όπως μετοχές, ομόλογα και προϊόντα. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, τα παράγωγα επιτρέπουν σε εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών να αναλαμβάνουν περίπλοκα ρίσκα, που υπό κανονικές συνθήκες θα απέφευγαν, όπως την προσφορά περισσότερων υποθηκών ή εταιρικών δανείων.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/10/2008_287807
    Ισλανδία: Διαδήλωση για την παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

    Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν σήμερα στο Ρέικιαβικ μπροστά από την κεντρική τράπεζα ζητώντας την απόλυση του διοικητή που θεωρούν ως υπεύθυνο για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ισλανδία, ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας (1991-2004), ο Ντέϊβιντ Οντσον υπήρξε υποστηρικτής της απελευθεροποίησης του οικονομικού τομέα κατά την δεκαετία του 90.

    «Δεν πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του, έλαβε κακές αποφάσεις. Ζητάμε την παραίτησή του», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Βέρα Κνουτσντορίρ,23 ετών, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

    Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου εκπρόσωπος της Τράπεζας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για μία ενδεχόμενη παραίτηση του διοικητή.

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/10/1575584.htm

    Fratto: Κανονικά θα συνεδριάσει η Wall

    Δεν υπάρχει καμία προοπτική διακοπής της συνεδρίασης στη Wall, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Tony Fratto, απαντώντας σε ψιθύρους που έκαναν λόγο για αναστολή των εντολών αγοράς και πώλησης

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Silvio Berlusconi, ανακατασκεύασε τις δηλώσεις περί κλεισίματος του ιταλικού χρηματιστηρίου, τις οποίες είχε κάνει στο Naples, λέγοντας ότι οι ηγέτες δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο αναστολής των διαπραγματεύσεων.

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=176594
    G7: Υπό επεξεργασία κοινές αρχές για αποφυγή χρεοκοπίας μεγάλων τραπεζών

    Διακήρυξη κοινών αρχών για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με άξονα την αποφυγή χρεοκοπιών μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων» επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου που συσκέπτονται στην Ουάσινγκτον.

    Αυτό δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, που τηρεί την ανωνυμία της, και πρόσκειται στις εργασίες της συνόδου.

    Αξιωματούχος του G7 που δεν κατονομάζεται και τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε από την πλευρά του πως είναι απίθανο η ομάδα των Επτά να υιοθετήσουν το σχέδιο που πρότεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός για εγγύηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων διατραπεζικών δανείων.

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/10/1575682.htm

    Στο -80% η Morgan Stanley από την αρχή του έτους

    Στο -39,99% έχουν φτάσει οι μετοχές της Morgan Stanley, στον απόηχο των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της τράπεζας, μετά και την παρατήρηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody΄s ότι θα επακολουθήσει σημαντική υποβάθμιση

    Στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Morgan υποχώρησε κατά 26%, διευρύνοντας τις ετήσιες απώλειες της, μαζί με τη σημερινή πτώση, στο 80%

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=176597
    Εκτακτη σύνοδος της Ευρωζώνης την Κυριακή για την κρίση

    Τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των κρατών-μέλων της Ευρωζώνης την Κυριακή στο Παρίσι προανήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νικολά Σαρκοζί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γραφείο της Γαλλικής προεδρίας, οι ηγέτες των «15» θα καθορίσουν κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ των κρατών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/10/1575701.htm
    Βραζιλία: Ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο

    Το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο ανέστειλε αυτομάτως σήμερα τις συναλλαγές του μετά την πτώση κατά περισσότερο από 10%, στις 33.313 μονάδες, εν μέσω του πανικού που έχει καταλάβει την αγορά λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων στον κόσμο.

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/10/1575570.htm


    Ο Πούτιν αγοραστής

    Πρόγραμμα αγοράς μετοχών των εγχώριων εταιρειών ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η ρωσική κυβέρνηση, ώστε να στηρίξει τις χρηματαγορές, οι οποίες υποχωρούν από το Μάιο μέχρι σήμερα κατά 60%. Η κρατική τράπεζα Vnesheconombank, θα διαθέσει το ποσό των 6,7 δις δολαρίων, ώστε να αγοράσει μετοχές εταιρειών που βρίσκονται σε δεινή θέση, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Πιθανές εταιρείες στις οποίες θα εφαρμοστεί το έκτακτο μέτρο θα είναι οι Gazprom, Rosneft και η VTB Group. Το ίδιο ποσό θα είναι διαθέσιμο και στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του δικτύου Bloomberg, από τον περασμένο Μάιο, οι ρωσικές μετοχές έχουν απωλέσει περίπου 615 δις δολάρια της αξίας τους.

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=176582
    BoE: Διεξαγωγή δύο ανοικτών προσφορών μίας εβδομάδας για τη διάθεση 30 δισ. δολ.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στη διεξαγωγή δύο ανοικτών προσφορών μίας εβδομάδας για τη διάθεση 30 δισ. δολαρίων μέχρι νεωτέρας.

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/10/1575564.htm
    Ισπανία: Δημιουργία ταμείου 30 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών

    Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε σήμερα το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ταμείου 30 δισ. ευρώ, με σκοπό την αποκατάσταση της ροής πιστώσεων, που διεκόπη λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα, το ανωτέρω ποσό μπορεί να φτάσει στα 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε και την αύξηση του ελάχιστου ορίου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων των Ισπανών στις 100.000 ευρώ.

    Το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από την έκδοση κρατικών ομολόγων, ενώ η ισπανική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν τα χρήματα αυτά στις πιστώσεις προς οικογένειες και επιχειρήσεις, προκειμένου να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία ο οικονομικός μηχανισμός

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/10/1575545.htm

    Στα ύψη παραμένουν Euribor, Libor

    Δε συγκινείται η διατραπεζική αγορά από τη συντονισμένη κίνηση μείωσης των βασικών επιτοκίων από 10 μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, αφού τα βασικά επιτόκια με τα οποία δανείζονται μεταξύ τους συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

    Συγκεκριμένα, το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ, Εuribor, για δάνεια τριών μηνών, διαμορφώνεται στο 5,381%, από 5,393% χθες, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 3,75%.

    Επίσης, σε νέο υψηλό έτους ανήλθε το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια, libor, για δάνεια τριών μηνών και διαμορφώνεται στο 4,82% από 4,75% χθες, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται στο 1,5%.

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=176538
    Ταμείο τραπεζικών εγγυήσεων το σχέδιο διάσωσης της Δανίας

    Νομοσχέδιο που αφορά ένα ταμείο τραπεζικών εγγυήσεων 35 δισεκατομμυρίων κορωνών (4,37 δισεκατομμύρια ευρώ), για να βοηθήσει τις τράπεζες που απειλούνται από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο της Δανίας.

    Το σχέδιο προβλέπει ότι οι περίπου 140 τράπεζες της χώρας θα συνεισφέρουν 35 δισ. κορώνες (2% του ΑΕΠ της χώρας) μέσα σε δύο χρόνια σε ένα ταμείο που θα βοηθάει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν κρίση και θα εγγυηθεί τις καταθέσεις των πελατών τους.

    Οι καταθέσεις των πελατών θυγατρικών ξένων τραπεζών στη Δανία θα είναι επίσης εγγυημένες, εφόσον δεν καλύπτονται από τις αντίστοιχες χώρες τους.

    Το κράτος θα επωμιστεί ενδεχόμενες απώλειες πέραν των 35 δισ. κορωνών σε περίπτωση που πτωχεύσει κάποια τράπεζα, ώστε να εξασφαλίσει την πλήρη εγγύηση των καταθέσεων.

    Σε αντάλλαγμα, τα πολιτικά κόμματα απαίτησαν ο χρηματοπιστωτικός τομέας να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μέσα στα δύο επόμενα χρόνια φρενάροντας την επέκτασή του και να χρησιμοποιήσει την περίοδο αυτή για να σταθεροποιηθεί.

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/10/1575528.htm

    «Διαδικτυακή» στροφή στη θρησκεία λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης

    Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται την ιστοσελίδα με τις προσευχές της Εκκλησίας της Αγγλίας για να βρουν ένα στήριγμα εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται την ιστοσελίδα με τις προσευχές της Εκκλησίας της Αγγλίας για να βρουν ένα στήριγμα εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η Εκκλησία.

    Ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Αγγλίας που επικεντρώνεται στην παροχή συμβουλών σε αυτούς που ανησυχούν για την αύξηση των προσωπικών τους χρεών είδε την επισκεψιμότητά της να αυξάνεται κατά 70% τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρει η Εκκλησία της Αγγλίας στην κεντρική της ιστοσελίδα.

    Εξάλλου και ο αριθμός των χρηστών του ίντερνετ που επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Εκκλησίας για την καθημερινή προσευχή αυξήθηκε κατά 25%, με μία από τις προσευχές, η οποία απευθύνεται στη χρηματοπιστωτική κρίση, να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, προσθέτει η Εκκλησία της Αγγλίας.

    Η προσευχή για την οικονομική κρίση έχει σχεδόν 8.000 επισκέψεις από το Σεπτέμβριο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

    Αυτή αναφέρει: «Κύριε και Θεέ, ζούμε σε ταραγμένες μέρες, σε όλον τον κόσμο, οι τιμές ανεβαίνουν, τα χρέη αυξάνονται, οι τράπεζες καταρρέουν, οι δουλειές αφαιρούνται και η εύθραυστη ασφάλεια απειλείται. Θεέ της αγάπης, νιώσε το φόβο μας και άκουσε την προσευχή μας: γίνε ένα οχυρό δύναμης μέσα στην κινούμενη άμμο και ένα φως στο σκοτάδι, βοήθησέ μας να δεχθούμε το δώρο σου της ειρήνης και θεράπευσε τις καρδιές μας, στρέφοντάς τες εκεί όπου θα βρεθούν οι πραγματικές χαρές, στον Ιησού Χριστό τον Κύριό μας. Αμήν».

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/10/2008_251726

    Ισλανδία: Η χώρα δεν πτώχευσε δηλώνει ο πρωθυπουργός

    Ο Ισλανδός πρωθυπουργός Γκέϊρ Χαάρντε βεβαίωσε ότι «η Ισλανδία δεν βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης». Παράλληλα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «το Ρέικιαβικ θα τιμήσει τις υποχρεώσεις του».

    Ο τραπεζικός τομέας της Ισλανδίας κατέρρευσε σηματοδοτώντας και την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος της Ισλανδίας.

    «Βιώνουμε πολύ βαθιά κρίση, όμως δεν είμαστε οι μόνοι οι οποίοι την αντιμετωπίζουμε. Αργά, θα εξομαλυνθούν τα πράγματα», είπε επίσης ο αξιωματούχος.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/10/2008_251755


    Ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης ζητά ο Μπους

    «Επιθετική» η λύση σωτηρίας

    «Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί επιθετικά για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παραδεχόμενος ότι η νευρικότητα τρέφει τον εαυτό της, γεγονός που οδηγεί στην κατακόρυφη πτώση των μετοχών.

    «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενεργεί. Θα συνεχίσουμε να δρούμε για να επιλύσουμε την κρίση και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στις αγορές μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων, στο Λευκό Οίκο. «Μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση και θα το πράξουμε», πρόσθεσε.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/10/2008_251725


    Η Lehman τρομάζει ακόμα τις αγορές

    Θα κρίνει πολλά η τύχη των πιστωτικών παραγώγων της Lehman αξίας 450 δισ. δολ.
    Ενας ακόμα παράγοντας που επιδείνωσε τη «σφαγή» στα διεθνή χρηματιστήρια έπειτα από τόσες τονωτικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων εκατέρωθεν του Ατλαντικού είναι η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από την τύχη που θα έχουν πιστωτικά παράγωγα της Lehman Brothers, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 450 δισ. δολ.

    Με την κατάρρευση της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα άφησε σε εκκρεμότητα συμβόλαια ανταλλαγής κινδύνου έναντι πιθανής αθέτησης των υποχρεώσεών της (γνωστά Credit Default Swaps ή επί το συντομότερον CDSs), τα οποία βρίσκονται υπό την κατοχή περίπου 350 πιστωτικών ιδρυμάτων ανά τον πλανήτη. Πώς έγινε αυτό;

    Τα CDSs είναι μια κατηγορία πιστωτικών παραγώγων, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ασφαλίσουν ομόλογα ή για να στοιχηματίσει κανείς έναντι του ενδεχόμενου μη εξυπηρέτησης του χρέους για το οποίο εκδίδεται το CDS.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Lehman ασφάλισε το χρέος της εκδίδοντας CDS, τα οποία στη συνέχεια έγιναν αντικείμενο μεταπώλησης σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και hedge funds, τα οποία τζόγαραν με την υψηλή απόδοση που είχε το -αδιανόητο τότε- ενδεχόμενο αδυναμίας της Lehman να εξυπηρετήσει το χρέος της.

    Τα συμβόλαια αυτά, με συνολική αξία 450 δισ. δολ., λήγουν σήμερα Παρασκευή, και η δημοπρασία που κρατάει ως το βράδι τους προκαλεί ρίγη στις αγορές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι την Πέμπτη το βράδυ η αξία αυτών των συμβολαίων στην αγορά είχε υποχωρήσει στα 13 σεντς για κάθε δολάριο ονομαστικής αξίας.

    Όπερ σημαίνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν τους εν λόγω τίτλους αναμένεται να έχουν ζημιά άνω των 300 δισ. δολ. συνολικά. Η ζημιά αυτή ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν όπως φοβούνται οι αναλυτές, η δημοπρασία ρίξει ακόμα περισσότερο την πραγματική αξία των τίτλων στα 8-10 σεντς για κάθε δολάριο ονομαστικής αξίας.

    Προς το παρόν η σχέση είναι ψηλά στα 90 σεντς ανά δολάριο...

    Ο πραγματικά μεγάλος φόβος είναι ότι τυχόν «ανώμαλη» τακτοποίηση των πιστωτικών παραγώγων της Lehman θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη αγορά CDS, η φαινομενική αξία της οποίας εκτιμάται στα 55 τρισ. δολ.

    Για την ώρα, πάντως, οι ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από τους τίτλους της Lehman, την μεγαλύτερη έκθεση στους οποίους φέρεται να έχει η JPMorgan.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9424&pub


    Lehman Credit-Swap Auction Sets Payout of 91.38 Cents on Dollar

    Sellers of credit-default protection on bankrupt Lehman Brothers Holdings Inc. will have to pay holders 91.375 cents on the dollar, setting up the biggest-ever payout in the $55 trillion market.

    Based on the results, sellers of protection may need to make cash payments of more than $270 billion, BNP Paribas SA strategist Andrea Cicione in London said. The potential payout is higher than the 90.25 cents indicated by initial results from the auction earlier today.

    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aa6nmsv7BakE&ref


    Δημοπρασία των credit defaults swaps της Lehman

    Οι πωλητές προστασίας στα πιστωτικά παράγωγα της χρεοκοπημένης Lehman Brothers Holdings Inc. θα πρέπει να καταβάλουν στους κατόχους συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps-CDS) 91,375 cents στο δολάριο, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, με βάση δημοπρασία που ολοκληρώθηκε σήμερα, το χρέος της εταιρείας αποτιμήθηκε στα 8,625 cents στο δολάριο.

    Με βάση τα αποτελέσματα, οι πωλητές προστασίας ενδεχομένως να χρειαστεί να καταβάλουν πληρωμές άνω των 270 δισ. δολ. όπως αναφέρει αναλυτής της BNP Paribas SA.

    Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, οι πωλητές θα έπρεπε να καταβάλουν 90,25 cents στο δολάριο. Τα ομόλογα της Lehman διαπραγματεύονταν στα 13 cents το δολάριο χθες, υποδεικνύοντας πληρωμή στα 87 cents.

    http://www.capital.gr/news.asp?Details=594810

    Στα ύψη το κόστος χρήματος παρά τις παρεμβάσεις

    Πάνω από 2 τρισ. δολάρια έχουν προσφέρει οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης στις αγορές, αλλά τα διατραπεζικά επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και ο φόβος ότι οι κρατικές παρεμβάσεις και οι μειώσεις επιτοκίων δεν επαρκούν για να αναχαιτίσουν την πιστωτική κρίση οδήγησαν libor δολαρίου διάρκειας τριών μηνών στο 4,75%.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/10/2008_287731


    Γερμανία: Στα σκαριά σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών

    Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την καταπολέμηση της πιστωτικής κρίσης ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα της "Die Welt" σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας με την υλοποίηση πακέτου ενίσχυσης.

    Το δημοσίευμα κάνει λόγο για κεφαλαιακή ενίσχυση άνω των 10 δισ. ευρώ στις γερμανικές τράπεζες με αντάλλαγμα μερίδια στο μετοχικό τους κεφάλαιο, αλλά και για τη σύσταση ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ που θα εγγυάται τα διατραπεζικά δάνεια.

    Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη του σχεδίου μέσα στις επόμενες ημέρες, αναφέρει το δημοσίευμα.

    http://www.capital.gr/news.asp?Details=594833


    Μπλοκ ιδιωτικών επιταγών από το Τ.Τ.!!!!


    Στη διάθεση- για πρώτη φορά- στο κοινό, μπλοκ ιδιωτικών επιταγών προχωράει το Τ.Τ. Οι ιδιωτικές επιταγές της τράπεζας έχουν στο εξώφυλλό τους τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις, εμπνευσμένες από τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

    Ανάλογα με τo χρόνο έκδοσης του μπλοκ ιδιωτικών επιταγών κάθε πελάτης, μπορεί να το αποκτήσει, σε παραλλαγές χρωμάτων του φθινοπώρου, του χειμώνα, της άνοιξης ή του καλοκαιριού.
    Μπλοκ ιδιωτικών επιταγών μπορούν να φέρουν οι λογαριασμοί τρεχούμενοι και όψεως, που διατίθενται από την τράπεζα.

    http://www.capital.gr/news.asp?details=594795

    General Motors: Δεν θα καταφύγει στη χρεωκοπία

    Δεν θα καταφύγει στη χρεωκοπία για προστασία η General Motors, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει πως εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσε τα εξής:

    “Η χρεωκοπία δεν ωφελεί τους υπαλλήλους μας, τους μετόχους μας, τους προμηθευτές μας ή τους πελάτες μας”.

    Η επιδεινούμενη χρηματοπιστωτική κρίση που “χτύπησε την πόρτα” της Wall Street έχει κλονίσει την τιμή της μετοχής της General Motors, η οποία την Πέμπτη σημείωσε απώλειες 33%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 1950

    http://www.capital.gr/news.asp?details=594612


    Εμπρός στο νέο δρόμο που δείχνει ο Γκόρντον Μπράουν

    Ο κόσμος πρέπει να μπει σε μια άλλη οικονομική λογική από αυτή που ξέραμε μέχρι σήμερα. Όπως αποδείχτηκε τα εργαλεία της ελεύθερης οικονομίας, δηλαδή η αυξομείωση των επιτοκίων δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης. Οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν η μία την άλλη και φυσικά να δανείσουν τις επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις καλούνται να αδειάσουν τα ταμεία του κρατικού κορβανά για να διασώσουν το τραπεζικό σύστημα. Γιατί να το κάνουν;

    Όμως οι κοινωνίες πρέπει να σώσουν τις τράπεζες διότι σε αυτές στηρίζονται και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα σήμαινε την απόλυτη φτώχεια για όλους. Αυτό το εξηγεί πολύ απλά και κατανοητά και ο βρετανός πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα The Times του Λονδίνου το οποίο δημοσιεύει ολόκληρο σε μετάφραση το reporter.gr

    Ποιες είναι οι λύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Μια. Η χρηματοδότηση των τραπεζών από τις κυβερνήσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και απόκτησης των μετοχών τους από το κράτος. Που θα βρεθεί αυτό το χρήμα; Εάν όλες οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες συμφωνήσουν, μπορούν να εκδώσουν νέο χρήμα και να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες. Υπό άλλες συνθήκες η έκδοση νέου χρήματος θα οδηγούσε σε υποτίμηση και θα δημιουργούσε πληθωρισμό. Όχι όμως σήμερα. !!!!

    Εάν όλες οι κεντρικές τράπεζες τυπώσουν ταυτοχρόνως και τεθούν σε κυκλοφορία νέα ευρώ, νέα δολάρια, νέα γεν κλπ οι μεταξύ τους ισοτιμίες δεν θα μεταβληθούν και έτσι θέμα υποτιμήσεων δεν θα υπάρξει. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, εφόσον οι οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση δεν θα υπάρξει θέμα αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

    Αξιος!

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=176507

    ΔΝΤ: Στα σκαριά ρευστό για τις αναδυόμενες

    Ένεση ρευστότητας ύψους ρεκόρ ετοιμάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς το κόστος των προστατευόμενων ομολόγων έχει αυξηθεί ραγδαία

    Στην τελική ευθεία έχει μπει πρόγραμμα για τη διοχέτευση ρευστότητας ρεκόρ στις αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, σύμφωνα με το διοικητικό σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

    Όπως υποστήριξε, η κίνηση αυτή πραγματοποιείται καθώς το κόστος των προστατευόμενων ομολόγων, που έχουν εκδοθεί από ένα σημαντικό αριθμό αναπτυσσόμενων χωρών, έχει αυξηθεί ραγδαία και χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού αναγκάστηκαν να πωλήσουν δολάρια για να ενισχύσουν το δικό τους νόμισμα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, ώστε να δανείσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αναδυόμενες αγορές. Όπως υπογράμμισε ο κ. Καν, η χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί να σακατέψει τις οικονομίες χωρών, οι οποίες μέχρι πριν ένα χρόνο απογαλακτίζονταν από ξένα κεφάλαια στήριξης.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12202&pubid=


    Πλήγμα και στη ναυτιλία

    Στην αγορά έκαναν την εμφάνισή τους φήμες περί μηδενικού ναύλου σε ένα panamax που ταξίδευε από τη δυτική ακτή των Iνδιών προς την Kίνα
    Kρίση χωρίς προηγούμενο «χτυπάει» τη ναυτιλία. Xθες ο δείκτης ξηρού φορτίου (Baltic Dry) καταποντίστηκε στις 2.503 μονάδες -από τον Mάιο έχει χάσει περί τις 9.000 μονάδες- ενώ στην αγορά έκαναν την εμφάνισή τους φήμες περί μηδενικού ναύλου σε ένα panamax που ταξίδευε από τη δυτική ακτή των Iνδιών προς την Kίνα!

    Tην είδηση μετέδωσε και το TradeWinds, αναφέροντας σχόλιο μεσίτη ότι η κίνηση στην αγορά έχει νεκρώσει σαν να έχει κλείσει ολόκληρος ο κόσμος.

    Tην ίδια ώρα, στην Aθήνα, στο διεθνές συνέδριο που οργάνωσαν οι Financial Times για την πορεία της ναυτιλίας, παράγοντες της αγοράς -πλοιοκτήτες, τραπεζίτες, μεσίτες- εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

    O πρόεδρος της BIMCO, Φίλλιπος Eμπειρίκος, σημείωσε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση μείωσε ήδη σημαντικά το εμπόριο.

    Mία από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές οδούς, η διώρυγα του Παναμά, είχε φέτος μηδενική αύξηση στην κίνηση πλοίων, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια σημείωνε αύξηση 5,6%.

    Xαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση «κρίση μαμούθ», σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ναυτιλίας έχουν παραγγελθεί τόσα πολλά πλοία και προειδοποίησε «προσδεθείτε» έρχεται μεγαλύτερη πτώση στην αγορά.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9464&pubid=

    Ασιατικά ναυπηγεία "βουλιάζουν" στα χρέη, στον αέρα δεκάδες παραγγελίες

    Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκονται δύο από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, τινάζοντας στον «αέρα» τα προγράμματα ναυπήγησης 35 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου για λογαριασμό έξι ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από μεσιτικά γραφεία στον Πειραιά, δύο από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, τα “Daehan” και “C & Heavy Industries”, βρίσκονται σε δεινή κυριολεκτικά οικονομική κατάσταση με αβέβαιο το μέλλον τους.

    Παρόμοια επίσης προβλήματα φέρονται να βιώνουν τουλάχιστον δύο ακόμη -μικρότερου όμως μεγέθους- ναυπηγεία στην Κίνα.

    Η πρωτοφανής παγκόσμια ζήτηση για νέα πλοία την τελευταία διετία προκάλεσε μια «έκρηξη» στη ναυπηγική βιομηχανία που είχε ως αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια νέα ναυπηγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε Κορέα και Κίνα. Αυτή ακριβώς η υπερανάπτυξη, που σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ξεπέρασε τα όρια της υπερβολής, είχε ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα ναυπηγεία να αντιμετωπίζουν σήμερα τον “εφιάλτη” της χρεοκοπίας.

    Τα συγκεκριμένα ναυπηγεία δεν έχουν καλή κεφαλαιακή βάση, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα και αφήνουν ακάλυπτες τις χρηματοπιστωτικές υποχρεώσεις τους. Αποτέλεσμα, η αδυναμία έκδοσης επιστολών επιστροφής. Συγκεκριμένα, όταν ο αγοραστής-πελάτης του ναυπηγείου πληρώνει μια δόση, δέχεται μια ανάληψη υποχρέωσης, ώστε σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί η παραγγελία για τη ναυπήγηση των πλοίων, να επιστραφεί το κεφάλαιο στον πλοιοκτήτη. Οι ισχύουσες όμως συνθήκες διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τη ναυπηγική βιομηχανία και ήδη τα δύο αυτά ναυπηγεία που εδρεύουν στη Νότια Κορέα, αδυνατούν να εγγυηθούν την επιστροφή των κεφαλαίων, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

    http://www.capital.gr/news.asp?Details=594140


    Κορυφή της σελίδας


    ανοίξτε συζήτηση για αυτό το άρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 11 Οκτώβριος 2008 10:35 πμ


    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ,ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΟΥ ΕΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΞΥΠΝΙΟ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ .

    ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΛΟΙΠΟΝ.

    ΟΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΕΓΓΥΤΗ ,ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΕΧΕΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ.

    ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΑΝΕΙΛΗΠΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ,ΤΑ ΧΑΝΕΤΑΙ.

    ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ?

    ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ?
    ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση