GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Αγιασμός των υδάτων καί ο φωτισμός της κτίσεως...

.. Η παλιά κοινή γιορτή Χριστουγέννων – Θεοφανείων που γιορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου σε αντικατάσταση της ειδωλολατρικής γιορτής της γεννήσε...

..
Η παλιά κοινή γιορτή Χριστουγέννων – Θεοφανείων που γιορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου σε αντικατάσταση της ειδωλολατρικής γιορτής της γεννήσεως του ηλίου, χωρίστηκε κατά τον 4ο αιώνα σε δύο: στη γέννηση του Χριστού, που μετατέθηκε στις 25 Δεκεμβρίου και στη Βάπτιση του Χριστού, που έμεινε στην παλιά ημερομηνία. Ο όρος, βέβαια, Θεοφάνεια εκφράζει την κοινή γιορτή, τη σάρκωση, επιφάνεια και φανέρωση του Χριστού, που είναι το αληθινό φως και ο νοητός ήλιος της δικαιοσύνης.
Την ημέρα των Θεοφανείων θυμούμαστε λειτουργικά τη Βάπτιση του Χριστού, ο οποίος αγιάζει τα ύδατα για να μας καθαρίσει και να μας αναγεννήσει στο όνομα και με τη δύναμη του δικού του Βαπτίσματος: «Εν τω Ιορδάνη βαπτισθήναι κατεδέξω, ίνα την των υδάτων φύσιν αγιάσας ο αναμάρτητος οδοποιήσης ημίν την δι’ ύδατος και πνεύματος αναγέννησιν, και προς την πρώτην ημάς αποκαταστήσης ελευθερίαν» (Ευχή Μεγ. Αγιασμού).
Παράλληλα η Εκκλησία αγιάζει με ειδική ακολουθία τη φύση των υδάτων ακριβώς για να τονίσει τον εν Χριστώ ανακαινισμό της κτίσης και φωτισμό του κόσμου και ταυτόχρονα να δώσει το στίγμα του δικού της ενδιαφέροντος και της δικής της αγάπης για τη φύση, στην οποία ζούμε και που πολύ έχουμε ανάγκη, τόσο για τη σωματική μας επιβίωση, όσο και για την ψυχική μας ισορροπία. «Αύτη γαρ εστιν η ημέρα, καθ’ ην εβαπτίσατο (ο Χριστός) και την των υδάτων ηγίασε φύσιν» (αγ. Ι. Χρυσόστομος). Η φύση δηλαδή των υδάτων αγιάσθηκε, γιατί βαπτίσθηκε ο Χριστός.
Αγιάζοντας η Εκκλησία τα ύδατα και φωτίζοντας την κτίση καταδικάζει κάθε βεβήλωση της φύσης και κάθε προσπάθεια υποταγής του κόσμου στις δικές μας ατομικές ανάγκες και επιθυμίες. Συμβάλλει με τον πιο ιδανικό τρόπο στην αποκατάσταση της προσωπικής μας σχέσης, της αγάπης και του σεβασμού προς το περιβάλλον, την κτίση του Θεού, η οποία σήμερα τόσο άδικα και βάναυσα μολύνεται, αλλοιώνεται, καταστρέφεται. Η εν Χριστώ μεταμορφωμένη δημιουργία, η σημασία της ακεραιότητας της και η σχέση της προς την πνευματικότητα και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου είναι αλήθειες που ιδιαίτερα σήμερα, την ημέρα του φωτισμού του κόσμου, έρχονται στην επικαιρότητα και μας βάζουν στον πειρασμό να τις συζητούμε περισσότερο, για να μην ξεχνάμε την ιδιαιτερότητα της κτίσης και την αξία της για τη ζωή μας.
Από την ιστοσελίδα της Φοιτητικής Χριστιανικής Δράσης
Γία την αντιγραφή
Νίκος Κρεμμύδας
-------------------

21 σχόλια

  1. Όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του να μαθαίνει από τα λάθη του και να τα διορθώνει, δεν μπορεί στο μέλλον να πορευθεί με επιτυχία. Για αυτό σας παραθέτω ορισμένα ιστορικά γεγονότα:

    H ρουφιανιά, ο δοσιλογισμός, η παραπληροφόρηση, το ψέμα, το πλιάτσικο του τόπου ανέκαθεν ήταν τα προσόντα της δεξιάς. Με το παραπλανητικό σύνθημα, ψηφίστε μας και θα σας φέρουμε τα παιδιά σας πίσω, αφού καπηλεύτηκαν τη κούραση του λαού από τους συνεχείς πολέμους κέρδισαν τις εκλογές (Λαϊκό κόμμα λεγόταν τότε)συνεπικουρούμενοι από φιλοβασιλικούς ακροδεξιούς, ακροαριστερούς και παπάδες το 1920 και έκαναν πρωθυπουργό το Γούναρη( τον κρέμασε ο Πλαστήρας μαζί με τους άλλους 5 στο Γουδί). Έτσι κατόρθωσαν να κερδίσουν το μεγαλύτερο πολιτικό μετά το 1821, αυτόν που δημιούργησε την Ελλάδα των 2 Ηπείρων και των 5 θαλασσών. Βέβαια όχι μόνο δεν σταμάτησαν το πόλεμο αλλά οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη καταστροφή και στον ακρωτηριασμό της.

    Μετέπειτα είχαμε φασιστικές δικτατορίες ( Μεταξάς, Παπαδόπουλος) προδοσία και διαμελισμό της Κύπρου, χωρισμό των Ελλήνων σε εθνικόφρονες και μιάσματα όλα έργα των δεξιών ακροδεξιών και των βασιλοφρόνων.

    Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είχαμε καινούργιες σελίδες δόξας με τον άλλο τον αρχιαποστάτη το τυμβωρύχο που είχε μαζέψει όλα τα αρχαία για να τα διασώσει (έτσι έλεγε)και που τον εξανάγκασε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου να τα δωρίσει στο κράτος,να περισωθούν τα προσχήματα και να μη τον βάλει φυλακή. Που παίρνει τρεις συντάξεις αλλά ήθελε να φτιάξει το ασφαλιστικό. Δηλαδή να μη παίρνει κανένας σύνταξη παρά μόνο οι κουμπάροι. Που ήθελε να μικρύνει το Δημόσιο γιατί έλεγε ότι ήταν ζημιογόνο. Αλλά όλους τους δικούς του τους έχει τακτοποιήσει στο Δημόσιο. Που ήθελε να πουλήσει ολόκληρο τον ΟΤΕ 450 εκατ δολλάρια. Τον Ιούλιο 2007 το κράτος μόνο από το 5,3% του ΟΤΕ εισέπραξε 840 εκατ δολλάρια ή 600 εκατ ευρώ.

    Αυτά τα μεγάλα επιτεύγματα μήπως σας θυμίζoυν άλλα σύγχρονα έργα της δεξιάς; αναξιοκρατία, διαφθορά, μίζες, κουμπάροι, ομόλογα, υποκλοπές, Πακιστανοί, αναψυκτήρια, βατοπαίδια κλπ;

    Έλληνες ξυπνήστε ρημάζουν το τόπο οι δεξιοί και τα δεκανίκια τους. Μόνο η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση και να καθαρίσει τη κόπρο του Αυγεία που έχει συσσωρεύσει η δεξιά μάστιγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΙΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΟΙΝΩΣ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ,

    Κ Α Λ Α Κ Ρ Α Σ Ι Α!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δεξιά όταν έβλεπε ότι κατρακυλάει και ότι τους έχει πάρει χαμπάρι ο κόσμος τι απατεώνες συκοφάντες και κλέφτες είναι, πάντοτε επεδίωκε την ανωμαλία στο πολιτικό βίο της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την βράβευσή του από το Αμερικάνικο Ισραηλιτικό Συμβούλιο!! ο Γιωργάκης θα την επιστρέψει στους Εβραίους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα εντάξει.

    Κατούρησα στη θάλασσα.
    Και τουχρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόνο η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση και να καθαρίσει τη κόπρο του Αυγεία που έχει συσσωρεύσει η δεξιά μάστιγα.

    _________________________

    χαααχααχα

    Γελοιο...

    Α ρε πασοκε ξυλο και ξυπνημα που θες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaxaaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Σύνελθε ρε κρομμύδα, μας έχεις φλομώσει στη μαλακία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάει η λογική!
    Την έκανε με τα Κρεμμυδάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είχαμε καινούργιες σελίδες δόξας με τον άλλο τον αρχιαποστάτη το τυμβωρύχο που είχε μαζέψει όλα τα αρχαία για να τα διασώσει (έτσι έλεγε)και που τον εξανάγκασε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου να τα δωρίσει στο κράτος,να περισωθούν τα προσχήματα και να μη τον βάλει φυλακή.
    _____________________________

    Ρε μαλακα η δεκαετια του '80 του πορνογερου μεθυστακα Παπανδρεου ητανε που διελυσε τα παντα στην Ελλαδα, και ακομα αυτα πληρωνουμε

    ΞΥΠΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειδωλολατρική εορτή... τσ τσ τσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο "αγ. Ι. Χρυσόστομος" που γράφεις ήταν ένας κατάπτυστος και εμπαθής συκοφάντης και υβριστής του Ελληνισμού, του οποίου οι φιλόσοφοι (έλεγε ο Σύριος τραμπούκος) έχουν "τέφρα και πύον στο λαιμό τους και υβρίζουν τον Ισραήλ" - το θεό των Εβραίων εννοούσε, αλλά ας καταλάβουμε εμείς ότι έβριζαν οι πρόγονοί μας το σημερινό Ισραήλ, δεν βλάπτει.

    Κι εσύ ρε Κρεμμύδα χαζοχαρούμενε φιλόσοφε που αντιγράφεις τους προβληματικούς νέους χριστιανούς, επικαλείσαι αυτό τον ξεφωνημένο Σύριο τραμπούκο για να διαδόσεις τις ιστοριούλες των Εβραίων; Άντε πάγαινε εκεί απ' όπου ήρθε ο άγιός σου παλικάρι μου, μην μας μπερδεύεις με τους ομοίους σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κρομμύδα χρειάζεσαι ένα υψηλό υποκλυσμό με αγιασμένο ύδωρ να δεις τι άγια θα τα δεις τα πράγματα. Άντε ρε σούργελο, δε βαρέθηκες να αυτογελοιοποιείσαι;

    Μεγαλύτεροι γελοίοι από σένα βέβαια αυτοί που σε φιλοξενούν για να κάνεις copy-paste από έντυπα παραχριστιανικών οργανώσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κρεμμύδα, με το κιλό πληρώνεσαι ή σε έχουν ελεύθερο συνεργάτη αντιγραφέα από φυλλάδες των παπάδων; Να ζητήσεις αύξηση, θα δυσκολέψει το νέο έτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο όρος Θεοφάνεια εκφράζει την κοινή γιορτή, τη σάρκωση

    Και γιατί να εκφράζει τη σάρκωση και όχι την ευχαρίστηση για μπάνιο και πλύσιμο; Λέω τώρα για να δεις τι αρλούμπες σκέφτεσαι και γράφεις! Για τι να μην εκφράζει αυτό που εξέφραζε στους αρχαίους Έλληνες, αφού ελληνική γιορτή είναι και ελληνικής προέλευσης η ονομασία της; Μέχρι το κατηχητικό σπούδασες και έτερον ουδέν; Μπράβο σου, καντηλανάφτης έγινες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaxaaxa
    xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa!

    Καλό το γέλιο, Κρομμύδα ρεζιλεύτηκες! Μόνο στον "πνευματικό" σου θα βρεις κατανόηση και περιποίηση, κανένα κλύσμα με αγιασμό, ίσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 1.01 kai 102 μμ εκτός από τραμπουκισμούς, βρισιές δεν είδα να προφέρεται κάτι άλλο.


    Αλλά τι περίμενα; Οι περισσότεροι δεξιοί στην Ελλάδα, τη συκοφαντία το ψέμα, τη ρουφιανιά, τη βωμολοχία τη κλεψιά, τη λαμογιά και τη προδοσία την έχουν στο DNA τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα περισσότερα σχόλια σε τέτοια κείμενα,μου δίνουν την εντύπωση (και τη ελπίδα) ότι δεν είναι μακρυά ο καιρός που θα απαλαγούμε από καθε λογής χρυσοποίκιλτους! Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αγιάστε τα νερά για να αγιαστούν και τα σκατά που ρίχνουμε μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ουστ χριστιανοσουργελα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ρε παιδιά έχει κάνει κανείς ποτέ ΚΛΙΣΜΑ με αγιασμό; λειτουργεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΒΡΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ( ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ...

    ΚΑΛΑ, ΑΠΟ ΤΑ ΓΚΡΑΒΑΡΑ ΚΑΤΕΒΗΚΑΤΕ;


    ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΣΧΡΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΥΛΙΣΜΑΤΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΜΙΛΗΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ...

    ΠΗΡΑΤΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, ΚΑΙ ΗΛΘΑΤΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΣΑΣ;

    ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ;

    ΓΙΑΤΙ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΧΕΤΟ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ...

    ΓΙΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ. ΠΟΙΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση