GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προβλήματα με τις ερωτήσεις...

...του ΑΣΕΠ για τους φιλολόγους . Aπό το http://paideia-gr.blogspot.com/ Tα παρακάτω ερωτήματα από το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας του ...

...του ΑΣΕΠ για τους φιλολόγους
.
Aπό το http://paideia-gr.blogspot.com/

Tα παρακάτω ερωτήματα από το γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας του ΑΣΕΠ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να δημοσιοποιήσει επιτέλους το Υπουργείο τα ονόματα όσων μετέσχαν στην επιτροπή που έβαλε τα θέματα. Πρόκειται το λιγότερο για παραπλανητικά ερωτήματα, από τα οποία το ένα τουλάχιστον δεν έχει ως σωστή απάντηση αυτή που δίνει ο ΑΣΕΠ, αλλά και καμία από τις υπόλοιπες τρεις που προτάθηκαν.
Ας δούμε όμως τα δύο ερωτήματα: Πώς επηρέασε...
η έκβαση του Κριμαϊκού πολέμου τα ελληνικά εθνικά ζητήματα;
α) Ενίσχυσε την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα.
β) Έφερε τους Έλληνες αντιμέτωπους με τις βουλγαρικές εθνικές διεκδικήσεις.
γ) Προκάλεσε αποκλεισμό του ελληνικού εμπορικού ναυτικού από τη Μαύρη Θάλασσα.
δ) Ενίσχυσε την επιρροή των λεγόμενων ξενικών κομμάτων.
και
Με ποια διεθνή συμφωνία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;
α) Με τη Συνθήκη του Λονδίνου
.β) Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.
γ) Με τη Συνθήκη του Νεϊγύ.
δ) Με τη Συνθήκη των Σεβρών.Στο δεύτερο από τα δύο ερωτήματα δόθηκε ως σωστή απάντηση το δ. δηλαδή η Συνθήκη των Σεβρών. Με την εν λόγω συνθήκη απλώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνώρισε την ένωση των νησιών με την Ελλάδα. Οι Δυνάμεις τα είχαν παραχωρήσει στην Ελλάδα νωρίτερα.
Ήδη έχει επισημανθεί το ζήτημα και αναλύεται με απλό και κατανοητό τρόπο εδώ και εδώ.
Στο πρώτο δόθηκε ως σωστή απάντηση το β. δηλαδή πως η έκβαση του Κριμαϊκού πολέμου έφερε αντιμέτωπους τους Έλληνες με τις βουλγαρικές εθνικές επιδιώξεις. Είναι προφανές πόσο λίγο γνωρίζει τον 19ο αιώνα ο συντάκτης αυτής της ερώτησης. Η έκβαση του Κριμαϊκού πολέμου ήταν η ήττα της Ρωσίας. Γιατί η ήττα της Ρωσίας να έφερε τους Έλληνες αντιμέτωπους με τις βουλγαρικές εθνικές επιδιώξεις; Και για ποιες εθνικές επιδιώξεις μπορούμε να μιλάμε πριν το αυτοκέφαλο της βουλγαρικής εκκλησίας (1870); Αν τώρα κάπου ο συντάκτης του ερωτήματος διάβασε -βιαστικά σίγουρα- πως ο Κριμαϊκός πόλεμος και η αδυναμία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οδήγησαν την τελευταία στο Τανζιμάτ, το οποίο γέννησε δικαιώματα και ελπίδες τους Βούλγαρους και κυρίως κάποιους νεοφαναριώτες, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ο Κριμαϊκός διέγειρε τον βουλγαρικό εθνικισμό. Είναι σαν να λέμε πως η νίκη της Βρετανίας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσε τον πόλεμο των Φώκλαντ!!! Το ερώτημα λοιπόν είναι τελείως λάθος δοσμένο και καμία από τις τέσσερεις προτεινόμενες δεν αποτελεί σωστή απάντηση! Όταν λοιπόν οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί προσφύγουν στα δικαστήρια και κριθεί το δίκιο τους, τότε να δούμε τι θα κάνει το Υπουργείο που καλύπτει τους υπεύθυνους -και το κυριότερο- τους αναθέτει, χωρίς οι άνθρωποι να μπορούν, τόσο σημαντικές εργασίες όπως τη σύνταξη των ερωτήσεων για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών.Και τα δύο αυτά ερώτηματα θα μπορούσαν να δοθούν ως ερωτήσεις ανάπτυξης, αλλά σε καμία περίπτωση ως ερωτήματα πολλαπλής επιλογής, ακόμη και αν ανάμεσα στις προτεινόμενες απαντήσεις υπήρχαν και οι σωστές. Για παράδειγμα και για να πληροφορήσουμε τους συντάκτες των ερωτήσεων τονίζουμε απλώς πως και η Συνθήκη της Λωζάνης κάνει λόγο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Έτσι σε μία ερώτηση ανάπτυξης θα μπορούσε ο υποψήφιος να δείξει κατά πόσο γνωρίζει το ζήτημα στην ολότητά και την εξέλιξή του. Επίσης βέβαια και οι συνέπειες του Κριμαϊκού για την Ελλάδα υπήρξαν πολλές, έμμεσες και άμεσες. Σίγουρα όμως δεν περιλαμβάνεται σε αυτές καμία από τις προτεινόμενες απαντήσεις του διαγωνισμού.

4 σχόλια

  1. Σύντομα οι δημεύσεις κινητής
    και ακίνητης περιουσίας
    των Ελλήνων .
    ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟ.ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥ ΕΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΥ .ΚΟΥΤΣΟΙ ΣΤΡΑΒΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΟΥΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ερωτήσεις επιδέχονται πολλαπλές απαντήσεις, ανάλογα από τη σκοπιά και το χρονικό παράθυρο που εξετάζει κάποιος αυτά τα ζητήματα.

    Ο τρόπος πραγματοποίησης των εξετάσεων στο ΑΣΕΠ υποκρύπτει την παραδοχή ότι υπάρχει μια και μοναδική άποψη για την ιστορία (η ελληνική ή αυτή των φροντιστηριακών βιβλίων!) και οι απαντήσεις πρέπει να ταιριάζουν με τους "ελληνικούς εθνικούς" στόχους...

    Οι καθηγητές προετοιμάζονται δηλαδή για προπαγανδιστές της "αληθινής" ιστορίας. Ανάλογη υποδοχή και αποδοχή έχουν από τους μαθητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι ερωτήσεις σας φταίνε πάντα! όλοι με τις ίδιες γράψαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση