GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το οδοιπορικό...

Του Γιάννη Ασημακόπουλου http://agiosgr.blogspot.com/ Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του μεταπολεμικού...

Του Γιάννη Ασημακόπουλου
http://agiosgr.blogspot.com/

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του μεταπολεμικού δημοκρατικού πολιτεύματος να λειτουργήσει ομαλά και να παράγει σταθερές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου υπονομεύθηκε από τα Ανάκτορα και τελικά ο ίδιος αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργία. Οι κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη καταρράκωσαν κάθε έννοια πολιτικού βίου και πρόσφεραν το πρόσχημα για την επιβολή εξωκοινοβουλευτικής λύσης.
Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967 ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή εκλογών, έγινε πραξικόπημα με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Στυλιανό Παττακό και τον Νικόλαο Μακαρέζο, κατέλυσε το Σύνταγμα και...

επέβαλλε στρατιωτική δικτατορία.
Ο ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου στα μεσαία κύματα που αναμεταδόθηκε τότε για την ΝΔ Αττική απο τον A100 -που εκπέμπει μέχρι σήμερα στo www.a100fm.gr αποτέλεσε ένα δείγμα ότι η φωνή των φοιτητών δεν θα έσβηνε σύντομα.
Ο ξεσηκωμός του Φεβρουαρίου
Το 1973 ήταν η χρονιά της μεγάλης δοκιμασίας της Χούντας, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 επέβαλε καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα. Στις 14 Φεβρουαρίου 1973 ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347 που προέβλεπε την υποχρεδωτική στράτευση των φοιτητών που ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του Πολυτεχνείου, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της "περιύβρισης αρχής". Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές. Επίσης περίπου 100 φοιτητές αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.
Η κατάληψη της Νομικής
Εννέα ημέρες μετά τα -πρώτα- γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 23 Φεβρουαρίου οι φοιτητές της κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα προβάλλοντας τα συνθήματα "Δημοκρατία", "Κάτω η Χούντα" και "Ζήτω η Ελευθερία". Η αστυνομία επενέβη και πάλι με βιαιότητα για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.
Η ανταρσία στο Πολεμικό Ναυτικό και η διαφυγή του καταδρομικού "Βέλος" στην Ιταλία τον Μάιο του 1973 και το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου στις αρχές Νοεμβρίου, που εξελίχθηκε σε παλλαική αντιδικτατορική διαδήλωση, έδειξαν ότι η δυσαρέσκεια κατά του δικτατορικού καθεστώτος δεν περιοριζόταν στον φοιτητικό χώρο, αλλά είχε επεκταθεί σε ευρύτερα στρώματα του ελληνικού λαού.
Η κατάληψη του Πολυτεχνείου
Η εξέγερση που ξεκίνησε το πρωί της 14ης Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων εκείνης της χρονιάς. Το πρωί της ημέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση φοιτητών στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Ζητούσαν να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το δικτατορικό καθεστώς. Κατέληξαν στην κήρυξη αποχής από τα μαθήματά τους.
Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Οι φοιτητές της Νομικής, μάλιστα, εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προυπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την -αναγκαστική- στράτευση των φοιτητών.
Οσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου στο Πολυτεχνείο. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης.
Η οργάνωση της εξέγερσης
Εκλέχθηκε Συντονιστική Επιτροπή στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία. Ομως οι σημαντικότερες αποφάσεις παίρνονταν από τις συνελεύσεις φοιτητών.
Αρχισε να λειτουργεί ραδιοφωνικός σταθμός αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων. Πολύγραφοι εγκαταστάθηκαν στο Πολυτεχνείο που δούλευαν μέρα-νύχτα για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλει, στα λεωφορεία και στα ταξί για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο. Ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.
Γιατί πράγματι πλήθος λαού έτρεξε στο Πολυτεχνείο για να ενωθεί με τους φοιτητές, να προσφέρει, να τραγουδήσει, να υψώσει τη γροθιά του ενάντια στη Χούντα, και να φωνάξει "Κάτω η Χούντα", "Δημοκρατία", "Ψωμί-παιδεία-ελευθερία".
Η αντίδραση
Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ.
Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Οσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλει και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει τον στόχο της την καταστολή της εξέγερσης.
Η πολιορκία και η επέμβαση
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από το Γουδί προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα αποκλείοντας τις πλαινές πύλες του Ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Επεσε πάνω στην πύλη, την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ μαζί με ομάδες μυστικών και μη αστυνομικών εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές.
Οι φοιτητές προσπάθησαν, πηδώντας από τα κάγκελα, να διαφύγουν στις γύρω από το Πολυτεχνείο οδούς. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες. Πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Ομως μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα.
Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ομως τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.
Μετά το Πολυτεχνείο
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Ομως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.
Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974 αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

19 σχόλια

  1. Ποιο μεταπολιτευτικο δημοκρατικο πολιτευμα ρε καημενε?
    Την βια και νοθεια του "εθναρχη" που την ειχε αναθεσει στο πρωτοπαλικαρο του και μετεπειτα δικτατορα Παπαδοπουλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πιστεύετε ότι ήταν ένα γεγονός:
    Θετικό 798
    72,48%
    Μάλλον θετικό 107
    9,72%
    Μάλλον αρνητικό 54
    4,9%
    Αρνητικό 119
    10,81%
    Δεν ξέρω / Δεν απαντώ 23
    2,09%
    Σύνολο: 1101

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιο μεταπολιτευτικο δημοκρατικο πολιτευμα ρε καημενε?
    Την μαλακια του ΕΘΝΑΡΧΗ που εφερε στη ελλαδα το απατεωνα και καταστροφεα της χωρας κοινωνικα και οικονομικα παπανδρεου και λοιπων συγγενων αμερικανων υπηκοων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ» ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

    «Είναι βέβαιον πως αν οι φαρισαίοι ζούσαν σήμερα στην Ελλάδα θα αισθανόντουσαν ότι είναι τέρατα ειλικρινείας …» Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις και ό,τι οι φίλοι σου σε δηλώσουν. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει προ ετών ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στην «Ελευθεροτυπία», ο Καραμανλής είναι… αριστερός. Ο Καραμανλής είναι αριστερός και είναι αριστερός γιατί του αρέσει η μουσική του Λουδοβίκου και γιατί κατέθετε σε κάθε ευκαιρία στεφάνια στα μνημεία των κομμουνιστών. Αυτό σαν ένα μικρό δείγμα της απόλυτης ιδεολογικής και πολιτικής κυριαρχίας, μιας κυριαρχίας που αγγίζει τα όρια της δικτατορίας, της αριστεράς σε αυτήν την χώρα Ζούμε μέσα σε ένα οικονομικό καθεστώς που αναμφισβήτητα είναι σκληρά καπιταλιστικό. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι τα κέρδη των τραπεζών στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα από οποιαδήποτε σχεδόν χώρα του κόσμου, ενώ οι μισθοί είναι οι μικρότεροι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Οι περισσότεροι πλουτοκράτες, όμως, έχουν προέλευση μαρξιστική. Ενώ από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Ελλάδος ανήκει στο κράτος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που διαβάζουμε στις κοσμικές στήλες των εφημερίδων, που μερακλωμένοι αριστεροί σε πολυτελείς βίλες πίνοντας γαλλική σαμπάνια και τρώγοντας ρωσικό χαβιάρι, τραγουδούν γεμάτοι πάθος τραγούδια όπως «Στην Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή…»! Σίγουρα, πια δεν έχουν ζωή στην Δραπετσώνα, αφού το επαναστατικό τους καθήκον τους οδήγησε σε κάποιες ταπεινές καλύβες στο Ψυχικό, στην Εκάλη, στην Πολιτεία και στα πολυτελή παραλιακά προάστια!!! Είναι βέβαιον πως αν οι φαρισαίοι ζούσαν στην σημερινή Ελλάδα, θα αισθανόντουσαν ότι είναι τέρατα ειλικρινείας μπροστά στην νομενκλατούρα της εξουσίας αυτού του προτεκτοράτου…

    Όλα αυτά συμβαίνουν στο θλιβερό προτεκτοράτο «Γιουνανιστάν» μέσα στο οποίο λέξεις, πολιτικοί όροι και ιδέες έχουν χάσει την σημασία τους. Όλοι τους, όλοι οι «σπουδαίοι» του κατεστημένου είναι δήθεν αριστεροί και δήθεν δεξιοί, είναι όλοι τους καπιταλιστές για το χρήμα και όλοι τους είναι απάτριδες εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.

    «Δεν πίστεψα ποτέ στον κομμουνισμό, που τον θεωρώ πνευματική ψώρα» ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν σημερα συντελεστηκε το μεγαλυτερο εγκλημα της νεωτερης ιστοριας..

    Ανετραπη ο λαοφιλης (μακαριτης τωρα πια ) Παπαδοπουλος.

    Η ιστορια ξεκινησε μετα την 23 Ιουλιου 1973 ,οταν οργανωσε δημοψηφισμα και κατηργησε την βασιλεια..

    Το ερωτημα που ετεθη ηταν:
    "Θελετε ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ δημοκρατια με εμενα ΠΡΟΕΔΡΟ της ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ δημοκρατιας, η θελετε Βασιλεια??"

    Η ετυμηγορια του Ελληνικου εκλογικου σωματος ηταν:
    98% ΝΑΙ στην ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ δημοκρατια.

    Ενα μηνα μετα αρχισαν "αι κινητοποιησεις "!
    Ολως τυχαια!!
    "ΑΙ φοιτηται"!! (μην χεσω) αρχισαν τον .."αγωνα"(μην χεσω!)..

    Στην αρχη στη Νομικη ..
    Σταματησαν γρηγορα .(ενταξει ειχαμε κατι διακοπες αναβολης και αμεση στρατευση και κατι τετοια),αλλα ο κυριωτερος λογος ηταν οτι η Νομικη δεν προσφεροταν για το .."κινημα"! (την χεσω!).
    ( Δεν ειχε .."χωρο" δεν ηταν .."περασμα" κλπ .."στρατηγικα" δεν προσφεροταν!)

    ΑΣΟΕΕ μετα ,και εκει σταματησε γρηγορα..
    Για τους ιδιους η περιπου τους ιδιους λογους..

    Και μετα .."πολυτεχνειο" !!

    Το ιδεωδες μερος.
    Και χωρος απλετος και .."περασμα" (ολοκληρη Πατησιων περναει απο κει!!)..

    Και εγινε ..Η "ηρωικη αντισσταση" των "αι φοιτηται" που ριξαν την ..δικτατορια και εφεραν την ..δημοκρατια!!!
    Δηλαδη "αι φοιτηται¨ανετρεψαν τον (μακαριτη πια) Παπαδοπουλο και .."διορισαν" ΠΡΟΕΔΡΟ της δημοκρατιας τον στρατηγο Φαιδωνα Γκιζικη και πρωθυπουργο τον (πουστη,τελος παντων οχι και πολυ .."φανατικο") ανδρουτσοπουλο..

    Δηλαδη την δημοκρατια ..
    Αργοτερα απεδειχθη οτι "αι φοιτηται" δεν ρωτηθηκαν καθολου για το ποιος θα αναλαβει ..ΠΡΟΕΔΡΟΣ!!

    Αυτο ηταν .."αγενεια" του Ιωαννιδη!

    Υ.Γ
    Ισως τα πραγματα να εγιναν κι ετσι.

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τη χώρα τους σε βαθιά πολιτική κρίση, οι Τσέχοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν την 20ή επέτειο από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, που ονομάστηκε Βελούδινη Επανάσταση.

    Οι εορτασμοί θα περιλαμβάνουν εκθέσεις, συναυλίες και ομιλίες. Χιλιάδες άνθρωποι, στην πρωτεύουσα της χώρας, την Πράγα, προγραμματίζουν να συμμετάσχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητών για τον εορτασμό της 20ης επετείου από τη Βελούδινη Επανάσταση, που ανέτρεψε το κομμουνιστικό καθεστώς στις 17 Νοεμβρίου του 1989.

    Τότε ήταν που εκατοντάδες χιλιάδες Τσέχοι και Σλοβάκοι βγήκαν στους δρόμους για να στηρίξουν τις αντικαθεστωτικές φοιτητικές διαδηλώσεις. Η εξέγερσή τους ονομάστηκε βελούδινη επειδή ήταν αναίμακτη, παρά τη μεγάλη λαϊκή συμμετοχή και τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τερμα παει και τελειωσε, για ολα φταιει η χουντα (οχι αυτη του μεταξα γιατι και αυτη χουντα ηταν) για αυτα που τραβαμε σημερα φταιει η χουντα που κατεκλεψε το δημσιο χρημα, που δεν χαρισε τα χρεη στο κοσμακη, που δεν εδωσε ατοκα δανεια, που δεν εδωσε αδειες οικοδομης να εχει ο καθε ελληνας δικο του σπιτι, που μειωσε τις συνταξεις, που δεν εφτιαξε δρομους, δεν εχτισε νοσοκομεια, που δεν υπηρχε ασφαλεια στο πολιτη, που αφησε τους αλλοδαπους ληστες να λεηλατουν το τοπο, φταινε αυτοι οι κακοι συνταγματαρχες που επι εφτα συναπτα ετη το εμποριο, η αγορα, σφαδαζε, δεν υπηρχαν δουλειες, τα μαγαζια ηταν αδεια, οι ταβερνες το ιδιο, τα θεατρα επισης κανεις δεν μπορουσε να κυκλοφορησει μετα τα μεσανυχτα εξω, υπηρχε παντου ο φοβος των ληστων, φταινε οι συνταγματαρχες που ξεπουλησαν τη μακεδονια, τους δρομους, τα λιμανια, τα αεροδρομια, ολα τα δημοσια εργα τα εδωσαν στους δικους τους μεγαλοεκδοτες και αλλους , φταιει η χουντα που εφαγαν τις επιδοτησεις της ευρωπαικης ενωσης, φταιει γιατι κατασπαταλησε το δημοσιο χρημα με of shore και αλλες τετοιες κομπινες, δταει η χουντα (οχι αυτη του μεταξα, γιατι και αυτη χουντα ητανε) που αφηνε τους εμπορους ναρκωτικων να μπαινοβγαινουν στις φυλακες, φταινε για τα τοσα σκανδαλα που εκαναν βλεπε χρηματιστηριο, ζιμενες, βατοπεδι και χιλιαδες αλλα, φταινε που προκαλουσαν το κοσμο με τη χλιδατη ζωη τους, που εκαναν επιδειξη πλουτισμου τη στιγμη που ο κοσμακης υπεφερε ενω αυτοι ζουσαν στην εκαλη και στο κολονακι, ακομα εως σημερα που ζουνε στην απολυτη χλιδη αυτοι και τα εγγονια τους ακομα εν αντιθεσει με τους σημερινους....δημοκρατες που προσπαθουν να βαλουν μια ταξη στη χωρα μας αλλα ειναι πολυ δυσκολο να τα καταφερουν μεσα σε...35 χρονια μονο, με ολα αυτα τα σκανδαλα που εκανε η....χουντα που λεηλατησε τα ταμεια και το χειροτερο ειναι οτι απο ενεινους τους δικτατορες δεν πηγε κανεις.....φυλακη....κανεις ισοβια εν εντιθεσει με τους σημερινους πολιτικους που μολις δουνε το παραμικρο τους στελνουν στη....ανενταχτη δικαιοσυνη και αυτη με το μερος της τους κλεινει στη....φυλακη βλεπε λαλιωτη, τσουκατο, ρουσοπουλο, βουλγαρακη και τοσους πολλλους αλλους που γευτηκαν το βαρυ....πελεκη της....ανενταχτης δικαισυνης της....τυφλης δικαιοσυνης, οι σημερινοι πολιτικοι μας μαζι με τους εντιμους δημοσιογραφους προσπαθουν να βγαλουν το τοπο απο το τελμα που τον εχει φερει η χουντα αλλα ειναι πολυ δυσκολο θα χρειαστουν θυσιες να σφιξουμε λιγο τω ζωναρι ετσι κι αλλιως εχουν περασει μονο 35 χρονια που εφυγαν οι....κλεφτες της χουντας, τι να σου κανουν λοιπον ο παπανδρεου, ο καραμανλης, ο χατζηνικολαου, ο πρετεντερης, ο μπομπολας ο λαμπρακης και οι λοιποι κυβερνητες του τοπου σε τοσο...λιγο διαστημα, τι να πρωτομαζεψουν??
    φταιει η χουντα που την ωρα που οι γειτονες λαοι ευδοκιμουσαν εμεις αγοραζαμε ενα πορτοκαλι και αυτο με το κουπονι ενω οι γειτονες βουλγαροι, ρουμανοι, αλβανοι, τουρκοι μεγαλουγουσαν με το τοτε εκει καθεστως!!! φταινε αυτοι οι...κλεφτες οι χουντικοι που μεσα σε εφτα χρονια εχουν τοσαααα λεφτα που ακομα και σημερα ζουνε σε ακριβα προαστια ενω οι σημερινοι ...αγωνιστες του πολυτεχνειου ζουνε σε αθλιες συνθηκες ζωης σε υποβαθμισμενες γειτονιες!!!
    για ολαλοιπον τα πανδηνα που τραβαμε φταιει η χουντα....αχ χουντα παλιο χουντα εσυ φταις για ολα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ολοι στη πορεια για τον εορτασμο του πολυτεχνειου αφετερια θα ειναι η πλατεια (κολονακιου ασφαλως) απαραιτητος εξοπλισμος η loui vouiton το rolex και τα cartier κοσμηματα, τις λιμουζινες θα τις παραλαμβανει ειδικος παρκαδωρος και θα τις πηγαινει σε ασφαλη μερη οπως πλατεια ρηγιλης και τερμα ιπποκρατους, μετα τη πορεια θα ακολουθησει τσαι με χαβιαρη στο da cappo με θεμα την αντιμετωπιση της φτωχειας στην ελλαδα, ενω επειτα απο απαιτηση των συναγωνιστων του πολυτεχνειου θα παραθεσει γευμα ο αλεξης τσιπρας με αστακοκαραβιδες και σφυριδα στο διονυσο με θεα την ακροπολη, θα ειναι ειμαστε ολοι εκει εμεις που μας βασανισε η χουντα, εμεις που αγωνιζομαστε καθημερινα για το καλο του τοπου, πολιτικοι δημοσιογραφοι εκδοτες και αλλοι συναγωνιστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ποτε δε πρεπει να ξεχναμε οτι αυτη που εσεις αποκαλειται χουντα ηταν ε ξ ι (6) χρονια και οχι εφτα(7) οπως θελετε να λετε εικοσι μια απλριλιου χιλια ενιακοσια εξηντα επτα (21-4-1967) με οχτω οκτομβριου του χιλιαενιακοσια εβδομηντατρια (8-10-1973) τοτε ΟΙΚΕΙΩΘΕΛΩΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ ΕΒΔΗΜΟΝΤΑΤΕΣΣΕΡΑ (10-2-1974) και επειδη ολοι προεβλεπαν την τερστια εκταση της νικης των επαναστατων (αυτους που εσεις λετε χουντικους) που κατεβαζαν τον μαρκεζινη, εβαλαν τον ιωαννιδη να τους ριξει ταζοντας του εξουσια και ασυλια και αυτος ο βλακας το εκανε,
    ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ετσι λοιπον ο μυθος του πολυτεχνειου εγινε εναμιση μηνα μετα τη παραδωση εξουσιας απο τους συνταγματαρχες (8-10-1973) ενω οι διαμαρτυριες και τα επεισοδια στο χωρο του πολυτεχνειου εγιναν ως γνωστο στις 17-11-1973 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟΥΣ (ΜΗ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ, ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΗΤΟΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΤΕΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ) αρα λοιπον οπως και ο παπανδρεου με τον καραμανλη δεν ειναι ιδιοι (ασε που ειναι ολοιδιοι) γιατι οι απριλιανοι να ειναι ολοι ιδιοι? αλλο λοιπον παπαδοπουλος και αλλος ιωαννιδης αυτα λοιπον τα "εξυπνα" τα λενε οι ..."αγωνιστες του πολυτεχνειου" που σημερα εξαργυρωνοντας το παραμυθι αυτο κονομανε δισεκατομμυρια ξεπουλωντας τον ιδιο τους τον εαυτο, τα οσια και ιερα που ουτως η αλλως ποτε δεν ειχαν και τουλαχιστον δεν σεδαστηκαν τους υπολοιπους που ισως να διεθεταν (οσια και ιερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απο τα Ανάκτορα μόνο υπονομεύθηκε η Κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου?

    Ο Ανδρέας με τον ΑΣΠΙΔΑ και τίς άλλες μαλακίες του (ΑΝ ήταν απλά μαλακίες...) δέν βοήθησυ καθόλου?

    Τότε γιατί ο Γερός όταν συνάντησε στη φυλακή το δεξί χέρι του Ανδρέα,τουν Αλευρά,τον χαιρέτησε με το γνωστό "καλώς τον επιτελάρχη της καταστροφής!"

    Επιτελάρχης ποιανού ήταν ο Αλευράς? Της...Φρειδερίκης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σοβαρη δημοκρατια να μιλανε ολοι οι γελοιοι για το πολυτεχνειο και για την εφταετια και να μην εχει ακουστει ο εν ζωη παττακος, ο οποιος καλως η κακως επαιξε ισως τον καθοριστικοτερο ρολο στα γεγονοτα που εγραψαν ιστορια στη νεωτερη ελλαδα, γιατι ποτε πλην τη γελοια εκπομπη τοου γνωστου "δημοσιογραφου" μαλουχου στο σκαι που αλλα του ελεγε ο παττακος και αλλα εξηγουσε ο μαλουχος λες και οι τηλεθεατες ηθελαν επεξηγηση, κατω βεβαια υπο το ηχο των αριστερων εμβατηριων για τετοιο καραγκιοζιλικι μιλαμε μεχρι και ο 96χρονος τοτε παττακος (σημερα 98 ετων με πληρη διαυγεια σκεψης και μνημης, ζει σε συνθηκες που δεν θα ηθελε κανενας να ζει -αθλιες- σε μια παμπαλαια μονοκατοικια στα πατησια και η συζυγος του-που περπαταει μονο με "Π" παιρνει συνταξη ...χηρος λογω του οτι ο παττακος ειναι....νεκρος για το ελληνικοκρατος, δε ζει!!!! καταδικασθει σε θανατο που μετετραπη σε ισοβια δεσμα και ειναι εξω λογο ανηκεστο βλαβη δηλαδη για λογους υγειας ειναι εξω εδω και λιγα χρονια) εξεραγη για τις ανοησιες που του απανταγε ο "δημοσιογραφος" μαλουχος....
    ποτε κανενας δημοσιογραφος κανενα καναλι κρατικο η μη δεν του ζητησε να πει δυο κουβεντες εν αντιθεσει που δινουν λογο στο ...χριστοδουλο ξηρο!!!! να μας πει τη γνωμη του!!!
    αλλα ξεχασα αυτος ο δολοφονος αυτο το κτηνος ειναι αριστερος οποτε εχει το δικαιωμα δια να ομιλει για ολους και για ολα!!!!
    οι απριλιανοι ο παπαδοπυλος ο παττακος και οι αλλοι αν και δικτατορες δαλδη ειχαν τα ταμεια δικα τους, τους ελεγκτικους μηχανισμους, την δικαιοσυνη, την αστυνομια, ολα δικα τους και δεν απλωσαν χερι σε δημοσιο ταμειο, ζουνε οσοι απο αυτους ζουνε σημερα οπως ο παττακος σε συνθηκες απολυτης φτωχειας εν αντιθεσει οι σημερινοι "δημοκρατες" πολιτικοι μαζι με τους....πραγματικους κυβερνητες του τοπου, εκδοτες και δημοσιογραφοι ζουν σε απιστευτη χλιδη, προκαλωντας το δημοσιο αισθημα κλεβουν το δημισιο χρημα ξεροντας οτι ποτε δεν θα πανε ουτε μια ωρα φυλακη απο την...."ανενταχτη και εντιμη" αλληνικη δικαιοσυνη και εχουμε το απιστευτο φαινομενο πολιτικων μεσα σε δυο τρια χρονια (βλεπε ρουσοπουλος, τσουκατο) να γινονται δισεκατοιριουχοι εχοντας ομολογησει οτι εχουν κλεψει (ομολογια τσουκατου για μερος των μιζων της ζιμενς)
    απο την αλλη εχουμε αυτο το κακομοιρο λαο τον βλακα ελληνα πολιτη να συνεχιζει να τους ψηφιζει τη στιγμη που βλεπει οτι οχι μονο συνεχιζουν ξεδιαντροπα νε λεηλατουν τα δημοσια ταμεια αλλα να φυλακιζουν φουκαραδες και να τους παρνουν τα σπιτια απο τα παρανομα και εξωπραγματικα πανωτοκια που βαζουν ανενοχλητοι οι φιλοι τους οι τραπεζιτες!!!!
    συνεχισε ανημπορε ελληνα πολιτη να τους ψηφιζεις ακομα δεν εχεις δει το πατο του μπουκαλιου, οτι και να παθεις κακομοιρε ελληνα πολιτη σου αξιζει, αυτοι σου αξιζουν, αυτους εχεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στην αρχη μας διαιρεσανε, μετα μας κοιμησανε, υστερα μας γαμησανε και τωρα μας γλεντανε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμά τους . Η εξέγερση του Πολυτεχνείου (άλλοι λένε για προβοκατόρικη υποστήριξη της εξέγερσης) είχε τελικό αποτέλεσμα τη διακοπή της διαδικασίας που είχε αρχίσει για να γίνουν εκλογές τον επόμενο Φεβρουάριο και αφορμή να κάνει το δικό του πραξικόπημα ο Δικτάτορας Β' της Χούντας ταξίαρχος Ιωαννίδης. Ο ίδιος το επόμενο καλοκαίρι έκανε την απόπειρα να δολοφονήσει τον Μακάριο στην Κύπρο, γεγονός που έδωσε ευκαιρία στην Τουρκία με την πρόφαση ότι είναι εγγυήτρια δύναμη να επέμβει και τελικά να καταλάβει τη Βόρεια Κύπρο.
    Άρα είναι πολύ πιθανό η εξέγερση του Πολυτεχνείου να ήταν στημένη από τη CIA των ΗΠΑ που ήθελε να ρίξει τον Μαρκεζίνη ο οποίος είχε συμβουλέψει τον Παπαδόπουλο να μη δεχθεί να παρασχεθούν διευκολύνσεις με τα αεροδρόμια της Κρήτης σε αεροπλάνα των ΗΠΑ που έδιναν βοήθεια στο Ισραήλ στον πόλεμό του με την Αίγυπτο.
    Άρα, το Πολυτεχνείο είχε απώτερο αποτέλεσμα την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Άρα, μάλλον ζημία έκανε παρά ωφέλησε. Ωφέλησε όμως τους φοιτητές που έπειτα έγιναν πολιτικοί, Λαλιώτης, Δαμανάκη, Μπίστης και άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    ΝΤΡΟΠΗ

    ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
    ΤΗΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ !! ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΟΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ!!

    Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ "ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ".

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΥΠΟΚΟΣΜΙΑΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ".

    ΑΠΟ ΕΡΑΣΤΕΣ ΥΠΕΡΓΗΡΩΝ ΒΟΥΛΕΦΤΙΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΧΑΦΙΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ!!

    ΟΛΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ? ΤΕΛΙΚΑ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ??

    ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΚΑΛΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΧΟΥΝΤΟ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
    ΤΟ ΠΑΣΟΚΟΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΩΣ.

    ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΣΥ ΠΑΡΑΣΗΜΟ.
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ-ΠΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ.
    ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΣΒΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ποτε δε πρεπει να ξεχναμε οτι αυτη που εσεις αποκαλειται χουντα ηταν ε ξ ι (6) χρονια και οχι εφτα(7) οπως θελετε να λετε εικοσι μια απλριλιου χιλια ενιακοσια εξηντα επτα (21-4-1967) με οχτω οκτομβριου του χιλιαενιακοσια εβδομηντατρια (8-10-1973) τοτε ΟΙΚΕΙΩΘΕΛΩΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ ΕΒΔΗΜΟΝΤΑΤΕΣΣΕΡΑ (4-5-1974) και επειδη ολοι προεβλεπαν την τερστια εκταση της νικης των επαναστατων (αυτους που εσεις λετε χουντικους) που κατεβαζαν τον μαρκεζινη εβαλαν τον ιωαννιδη να τους ριξει ταζοντας του εξουσια και ασυλια και αυτος ο βλακας το εκανε
    ετσι λοιπον ο μυθος του πολυτεχνειου εγινε εναμιση μηνα μετα τη παραδωση εξουσιας απο τους συνταγματαρχες (8-10-1973) ενω οι διαμαρτυριες και τα επεισοδια στο χωρο του πολυτεχνειου εγιναν ως γνωστο στις 17-11-1973 αρα λοιπον οπως και ο παπανδρεου με τον καραμανλη δεν ειναι ιδιοι (ασε που ειναι ολοιδιοι) γιατι οι απριλιανοι να ειναι ολοι ιδιοι? αλλο λοιπον παπαδοπουλος και αλλος ιωαννιδης αυτα λοιπον τα "εξυπνα" τα λενε οι ..."αγωνιστες του πολυτεχνειου" που σημερα εξαργυρωνοντας το παραμυθι αυτο κονομανε δισεκατομμυρια ξεπουλωντας τον ιδιο τους τον εαυτο, τα οσια και ιερα που ουτως η αλλως ποτε δεν ειχαν και τουλαχιστον δεν σεδαστηκαν τους υπολοιπους που ισως να διεθεταν (οσια και ιερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ψευτες ε ψευτες.....τουλαχιστον ο συγγραφεας του κειμενου δεν μας ειπε το γνωστο παραμυθι οτι το τανκ καταπλακωσε τους "γεροφοιτητες" αλλα μονο μια κοπελα!!!! παλι καλα
    αλλα ρε φιλε τι τα θες αυτα τα ψεματα για την στρατευση οσων συνδικαλιζονταν σε χωρους πανεπηστιμιακους!! η δεν τα ξερεις καλα και θα επρεπε να ρωτησεις για να τα μαθεις η σκοπιμα λες ψεματα, ο νομος αφορουσε ολους εκεινους τους αιωνιους φοιτητες οπως ο λαλιωτης και αλλοι πολλοι εβαζε ενα φραγμο στη τεμπελια ορισμενων κοπριτων που εχοντας ξεπερασει τα 30 τους χρονια δηλωναν ακομα....φοιτητες!!!! αποδειξη αυτου οτι οι μεγαλη πλειοψηφεια των συληφθεντων ηταν πανω απο 30-35 ετων!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αχ ρε καημενη ελλαδιτσα πως σε καταντησαν μια χουφτα "αγωνιστες του πολυτεχνειου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *