GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ελλάδα (που ξέρουμε) ποτέ δεν πεθαίνει…

Γράφει ο Vapsomallias Η μεγάλη παράδοση της Ελλάδο ς στο θέατρο, την τέχνη που εδόξασε τη χώρα στα πέρατα της οικουμένης, συνεχίζεται και ...

Γράφει ο
Vapsomallias

Η μεγάλη παράδοση της Ελλάδος στο θέατρο, την τέχνη που εδόξασε τη χώρα στα πέρατα της οικουμένης, συνεχίζεται και σε καιρούς κρίσης. Μόνο που δεν υπάρχει πια μεγάλη ποικιλία, αφού ένα και μόνο είδος φαίνεται να έχει κερδίσει κατά κράτος την προτίμηση του κοινού: η επιθεώρηση. Βέβαια, στη θέση των πρωταγωνιστών, δεν απολαμβάνουμε πλέον τις συνήθεις συμπαθέστατες παρουσίες του μπριόζου Στάθη Ψάλτη, του πληθωρικού Γιώργου Πάντζα ή του σεμνού Σωτήρη Τζεβελέκου.
Τι σημασία έχει όμως; Τη θέση τους έχουν κερδίσει – και μάλιστα με το σπαθί τους – πολιτικοί, δημοσιογράφοι και «διανοούμενοι», ενώ το κοινό, δηλ. όλοι εμείς, παραμένουμε στα συνήθη υψηλά επίπεδα που πάντα διέκριναν το κοινό της επιθεωρήσεως, απολαμβάνοντας το θέαμα και χειροκροτώντας με ενθουσιασμό. Το θέαμα, πάντως, ανεξαρτήτως πρωταγωνιστών, παραμένει σπαρταριστό.
Με αφορμή ένα (μάλλον γελοίο) εξώφυλλο γερμανικού περιοδικού, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια φρέσκια επιθεώρηση, η οποία σε τίποτα δεν υπολείπεται των γνωστών επιθεωρήσεων που...

έχουμε απολαύσει και κατά το παρελθόν. Φίλιππος Πετσάλνικος, Πέτρος Ευθυμίου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο δήμαρχος με τα παρδαλά ρούχα και κάποιοι «διανοούμενοι» (που ξεχνώ τα ονόματά τους), μεταξύ άλλων, στη θέση των πρωταγωνιστών. Στη θέση του φιλότιμου δευτεραγωνιστή ο ταλαντούχος, φέρελπις (αλλά άπειρος ακόμη) Αργύρης Ντινόπουλος να προτείνει, ως άλλος Γιώργος Τράγκας, εμπάργκο στα γερμανικά προϊόντα…
Όλοι οι παραπάνω (και πολλοί άλλοι ακόμα) ένωσαν τις φωνές τους καταγγέλοντας με αγανάκτηση τον ανθελληνικό γερμανικό δάκτυλο για εθνική γελοιοποίηση και υπερασπιζόμενοι την τιμή της πατρίδος.
Λογικός ο χλευασμός ή παράλογος; Το ρεπερτόριο της επιθεώρησης προβλέπει ότι η υπερήφανη και ευκλεής (αλλά χρεωμένη σε όποιον αναπνέει) Ελλάς, η χώρα της φέτας και του μουσακά, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο χλεύης (έστω κι αν έχει πιαστεί στα πράσα…). Η ανυπόταχτη ελληνική ψυχή, ως γνωστόν, δεν χαρίζει κάστανα. Επινοήθηκε, λοιπόν, και πάλι ένα σκιάχτρο για να ξιφουλκήσει εναντίον του το αδικημένο ελληνικό κοινό και οι ανεκδιήγητες «ελίτ» του. Ο ελληνικός κουτοπόνηρος και συμπλεγματικός επαρχιωτισμός συνεχίζει να θάλλει, κάνοντας ανασκαφές (και σκάβοντας, ταυτόχρονα, πιο βαθιά τον λάκκο της olive republic) στις γερμανικές θηριωδίες, στα χρωστούμενα από τον πόλεμο, στις ληστείες των ελληνικών τραπεζών από τους Ναζί και άλλα φαιδρά παρόμοια... Ένα εξώφυλλο, λοιπόν, γίνεται η αφορμή για εθνικές θρηνωδίες, αλλά και πάσης φύσεως επιθετικές εκστρατείες. Η γραφικότητα δεν έχει τέλος…
Η ελληνική λεβεντιά δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί της – αν και το σβέρκο της έχει βγάλει κάλο από τις συνεχείς (και δικαιολογημένες) καρπαζιές των πάντων. Τα αρειμάνια ελληνικά «ζορμπαλίκια», όμως, δεν επιτρέπουν απρέπειες από «ξένους».
Έτσι, οι ουραγκοτάγκοι της ελληνικής δημόσιας ζωής βγήκαν και πάλι στο κλαρί, ζητώντας από το κοινό τη μπανάνα τους (δηλαδή την επιδοκιμασία και το χειροκρότημα…). Και από τους «ξένους» τον σεβασμό, διότι όταν οι άλλοι τρώγανε βελανίδια κλπ. κλπ. Χωρίς την παραμικρή αίσθηση του γελοίου, οι πυγμαίοι έλληνες «ταγοί» φιλοτεχνούν, και πάλι, για τον (μονίμως αδικημένο) γίγαντα λαό την ταυτότητα του αδικημένου. Αυτή τη φορά, όμως, το ούζο power δεν φαίνεται να μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους…
Η γελοιότητα φαίνεται να αποτελεί το μόνο σταθερό και αμετακίνητο συστατικό της περιβόητης ελληνικής κληρονομιάς· με κάθε τρόπο, με κάθε αφορμή. Κρίση–ξεκρίση, το έργο παραμένει, εν τέλει, πάντα το ίδιο. Η Ελλάδα (που ξέρουμε) ποτέ δεν πεθαίνει…

13 σχόλια

  1. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
    ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
    ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ
    Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΟΥ ΕΠΟΙΚΙΣΤΗΣ .


    Πρέπει να γίνει μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά
    Του μεταναστευτικού νομοσχεδίου διότι μόλος ψηφιστεί
    Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο πρέπει να τάζουμε 5.000.000
    Μετανάστες που θα είναι έλληνες πλέων ο κάθε ένας παίρνει
    Ταμείο αλληλεγγύης 850 ευρώ και άλλα πολλά όπως φάρμακα νοσοκομειακή περίθαλψη εθνική σύνταξη σε λίγο ,
    Ταμείο ανεργίας κ . λ . π., επίσης 400.000 βούλγαροι
    Έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους στο Ι.Κ.Α. για σύνταξη ,
    μεταφορά ενσήμων από την βουλγάρα στην Ελλάδα
    Με υπογραφή Σημίτη , η Βουλγαρία θα δίνει 80 ευρώ το μήνα και εμείς 520 ευρώ στον κάθε βούλγαρο , κ.λ π .
    Ξύπνα Έλληνα σε κοροϊδεύουν για τους μετανάστες
    Δίνουν χρήματα, , επιδόματα , συντάξεις και δάνεια ( χωρίς αποπληρωμή ) ,
    Και για σένα σου λένε ότι υπάρχει οικονομική κρίση
    Και δεν σου δίνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθαροί έλληνες πολίτες εφοδιαστείτε με
    Οπλισμό για να ήμαστε έτοιμοι.
    Μόλις μπουκάρουν οι μουσουλμάνοι ,
    να μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές μας
    και τις περιουσίες μας .
    Ο νέος ΠΟΛΕΜΟΣ θα είναι μεταξύ
    ΕΛΛΗΝΩΝ και ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ και άλλων φυλών .
    Οι πολιτικοί θα δραπετεύσουν και θα μείνουμε μόνοι μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με τη δήλωση του Χατζημαρκάκη:
    Άλλη μία τυπικά παραπλανητική ανάρτηση, στα πλαίσια του γνωστού πράσινου φασισμού,
    1. Στον τίτλο σας αναφέρετε το όνομα του Καραμανλή, που δεν αναφέρεται πουθενά στο βίντεο.
    2. Ο Χατζημαρκάκης είναι νεοφιλελεύθερος, δηλαδή αντίστοιχος του Καρατζαφύρερ στην Ελλάδα.
    3. Ο Χατζημαρκάκης είναι Γερμανός πολιτικός και βεβαίως υπερασπίζεται τη γνωστή ανθελληνική θέση της Μέρκελ, που θέλει το κεφάλι της Ελλάδα επί πίνακι. Οι δηλώσεις του ΓΑΠ το Νοέμβριο περί πτώχευσης της Ελλάδας της έδωσαν αυτή την ευκαιρία στο πιάτο
    4.Ο Χατζημαρκάκης κατηγόρησε τον Αλογοσκούφη ότι ήταν απατεώνας επειδή το 2004 αποκάλυψε τις αλχημείες του Σημίτη. Εάν είναι έτσι σε τί διαφέρει ο Παπάκ από τoν Αλογοσκούφη;
    5.Καλές οι εντυπώσεις στην προσπάθεια να συσπειρώσετε τους λίγους εναπομείναντες οπαδούς του πασόκ αλλά να μήν ξεχνάτε ότι μπορεί ο λαός μας να είναι μερικές φορές αφελής και να πιστεύει τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα αλλά μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικά εκδικητικό όν όταν αισθανθεί όταν τον κορόϊδεψαν.
    Ότι και να κάνετε για να αποπροσανατολίσετε τον κόσμο από τα προεκλογικά ψέματα του πασόκ είναι άχρηστος κόπος.
    Δοθείσης ευκαιρίας, θα το συνειδητοποιήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 1980 το χρέος της Ελλάδας αντιστοιχούσε στο 22,9% του ΑΕΠ, ενώ πέντε χρόνια αργότερα το 1985 είχε κιόλας διπλασιαστεί και είχε φθάσει το 47,8% του ΑΕΠ. Tο 1990 είχε φθάσει στο 79,6% του ΑΕΠ και η πορεία του ήταν ανοδική, καθώς σταδιακά η χώρα εισέρχονταν σε μια νέα περίοδο. Εκείνης της ανακάλυψης των γκρίζων πτυχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ήταν παντού φορτωμένος με χρέη, τα οποία όμως δεν φαίνονταν.

    Ηταν πάλι τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με υπουργό Οικονομικών τον κ. Γ. Παλαιοκρασσά που άρχισε να εντάσσει στο κανονικό χρέος, όλα τα κρυφά χρέη και να εκδίδει τα δάνεια οικονομικής εξυγίανσης. Αποτέλεσμα εκείνης της πολιτικής ανάληψης των κρυφών χρεών ήταν η αύξηση του δημοσίου χρέους, για την οποία δεν ευθύνονταν η τότε κυβέρνηση. Η Ελλάδα είχε αρχίσει να κινείται προς την Ε.Ε. και η ανάληψη των χρεών ήταν μέρος του παιχνιδιού. Η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατηγορήθηκε για τη διόγκωση του χρέους στο διάστημα 1990-1993, που προκλήθηκε εξαιτίας της ανάληψης των κρυφών χρεών τα οποία είχε δημιουργήσει η δεκαετία του 1980.

    Αποτέλεσμα ήταν το δημόσιο χρέος στα μέσα της δεκαετίας του 1990 να έχει αγγίξει το 108,7% και στο τέλος της ίδιας δεκαετίας το 114%.

    Σήμερα είναι γνωστό ότι το χρέος ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών που επιλέχθηκαν και εφαρμόστηκαν στην δεκαετία του 1980. Πολιτικές επεκτατικές που κατά πολλούς, ήταν ανάγκη να γίνουν, καθώς αφορούσαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, μόνιμο έως τότε θαμώνα της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού.

    Το σχέδιο εκείνο είχε αρχικά και έναν στόχο. Να δημιουργήσει εγχώρια παραγωγική βάση, ισχυρή και ανταγωνιστική. Τελικά εκείνο δεν κατέστη εφικτό, παρά τον πακτωλό πόρων που διοχετεύθηκαν. Επιτεύχθηκε όμως κάτι άλλο. Η πολιτική ηγεμονία επί σειρά ετών του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία. Η τελευταία άρχισε να συνηθίζει στα «χάδια» του κράτους που σταδιακά έγιναν αυτοσκοπός, με μοναδικό στόχο πλέον την εξαγορά ψήφων.

    To επαναλαμβάνω για να γίνει πλήρως κατανοητό:

    Το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και τώρα ο Γιωργάκης Παπανδρέου την ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ!

    "Εκσυγχρονιστής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ Η ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ. ΕΝΑ ΓΥΦΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ.ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΠ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστά λέει το άρθρο.Πάλι οδηγούμαστε στη γελοιότητα. Αντί να κοιτάξουμε τα χάλια μας και να δούμε πώς θα τα διορθώσουμε κολακεύουμε το κοινό με ανοησίες. Τώρα είναι οι Γερμανοί, διαχρονικά οι Αμερικάνοι, αύριο οι Κινέζοι και μεθαύριο κάποιοι άλλοι. Εντύπωση κάνει η ευκολία με την οποία οι έλληνες συνασπίσθηκαν εναντίον των Γερμανών. Και μετά μας φταίνε οι πολιτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει δε κι ένα άλλο πρόβλημα που εμβριθώς επισημάνανε όλοι οι βαριοί αναλυτές.

    Ζούμε πολύ, ρε σεις!
    Κορακοζώητοι γίναμε, τα παλιοτόμαρα και χαλάμε τους λογαριασμούς του ελληνικού υπαρκτού σοσιαλισμού.

    Κάτι θα σκεφτεί ο Πάγκαλος και γι’ αυτό. Έχω μια σεμνή πρόταση: όριο ζωής. Ως εδώ. Όσο χορτάσατε χλιδή, χορτάσατε. Όπως στ’ άλογα όταν γεράσουν.

    Να ρωτήσουμε τους Γερμανούς. Ξέρουν από τέτοιες μαζικές λύσεις. Καπούτ γεροξούρες, που θέλατε και σύνταξη.

    Παρενδυτικός «σοσιαλισμός». Ξύστε την πράσινη μούχλα και θα δείτε από κάτω τον γκαζοντενεκέ. Άδειος. Τριάντα χρόνια πλιάτσικο και τώρα θα μας …σώσουν, πάλι με δανεικά. Κι επειδή αυτά δεν θα μπορούν να τα μοιράσουν ή να φτιάξουν πάλι καμιά Ολύμπικ Κέτερινγκ με εφτά εργαζόμενους ανά παρασκευαζόμενη μερίδα,
    θα ρίξουν καμμιά τρακοσαριά χιλιάδες ελληνοποιημένους Αμπντουλχαλήμ μέσα στην κάλπη. Έτσι νομίζουν.

    Το ΠΑΣΟΚ, αδέρφια, θέλει ένα ωραίο κοινωνικό νεκροταφείο, παρδαλό, κουλτουριάρικο, ν’ αρέσει στην Αφρώ του Βούγια, χωρίς οκτάωρα, μονιμότητες κι άλλα προσκόμματα του περασμένου αιώνα.

    Με σημαία μια κουρελού.

    Και κάνει ωραία πράγματα. Πανικοβάλλει τον κόσμο,
    ξεφτιλίζει την χώρα και την αξιοπιστία της, πυροδοτεί τον ρατσισμό και την κοινωνική έκρηξη και τελικά να δείτε που θα τα καταφέρει. Και την καλύβα μας θα κάψει και θα μας φάνε οι ψύλλοι.

    ΟΞΩ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΣΤΙΚΑ ΕΡΠΕΤΑ...
    ΟΞΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Πάντζας δεν παίζει πια στην επιθεώρηση γιατί έχει μπει στη μεγάλη επιθεώρηση της πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1:13,
    σωστός είσαι,σωστότερος άν ήξερες
    τήν υπογραφή Πάντζα καί άλλων,
    εναντίον τού Τσοβόλα όταν απέσυρε
    τό ΔΗΚΙ.Ήθελαν νά συνεχίσουν τόν
    όποιο επιρρεασμό τής πολιτικής
    θεατρίζουσας "σκηνής".
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου βαψομαλια

    οι πρασινοφρουροι της Μηλιωνη σε "πανε"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μηλιωνη

    Νεα!

    Σωστα την Πεμπτη 25 Φεβρουαριου
    μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Πασοκ κ. Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο BBC: «Η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό της στην ευρωζώνη, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι η κριτική της Γερμανίας καθίσταται άστοχη λόγω της ιστορίας της.


    Ομως ο Δρ Κουτσουκος ηδη από την Τετάρτη 24 Φεβρουαριου 2010 ειχε στειλει αρθρο στο και στα μπλογκ με αυτες ακριβως τις θεσεις του!Υπάρχουν και τα σχετικα δημοσιευματα και τα ειμαιλ...

    Ετσι, για να γνωριζουμε ποιοι ειναι μπροσταρηδες στους αγωνες ειπε ο μπλογερ Μακης σημερα στην Μηλιωνη!

    Κωστας Πασοκ

    26 Φεβ 2010 5:07:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O Kουτσούκος έλεγε σήμερα στη Μηλιώνη ότι συμφωνεί με τις ιδέες του άρθρου του Βαψομαλλιά αλλά ταυτόχρονα και με τις ιδέες Πάγκαλου. Τρέλα, σχιζοφρένεια ή μια μεγάλη στρατηγική πίσω από τη σκέψη του Δρα? Πάντως τον επόμενο μήνα ο Δόκτωρ Κουτσούκος αξιποιείται σε ΔΕΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση