GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μονόδρομος ή διαπραγμάτευση;...

Τι δεν κατάλαβε η κυβέρνηση Του  ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ http://epirusgate.blogspot.com/ Οι υποστηρικτές του ΔΝΤ, της μονόπλευρης λιτότητας, του πε...

Τι δεν κατάλαβε η κυβέρνηση

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ
http://epirusgate.blogspot.com/
Οι υποστηρικτές του ΔΝΤ, της μονόπλευρης λιτότητας, του περιορισμού της δημοκρατίας, υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης είναι μονόδρομος. Υποστηρικτικά γίνεται επίκληση του επιχειρήματος, ότι η Ελλάδα είναι «από κάτω» και δεν μπορεί να θέτει όρους στους δανειστές της. Με άλλα λόγια ότι όποιος χρωστά και ζητά δεν μπορεί να διεκδικεί. Αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας του επιχειρήματος. Η σημασία του είναι μεγάλη. Όχι μόνο για αυτό που ήδη έγινε, αλλά πολύ περισσότερο για τα μελλούμενα. Αν η κυβέρνηση δεν μάθε με επάρκεια από τα λάθη που έκανε το τελευταίο εξάμηνο, τότε ο κίνδυνος επανάληψης των ίδιων λαθών σε καταστάσεις πιο δύσκολες, είναι μεγάλος. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να...
 φωτιστεί το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης στις σημερινές συνθήκες. Διαπραγμάτευση χωρίς εναλλακτικές;
Η κυβέρνηση, εκτιμώ, ότι,
Α) δεν αναζήτησε έγκαιρα λύσεις, όταν μπορούσε να αγοράσει ακόμα φτηνά δάνεια. Απόφυγε να δανειστεί από τις αναδυόμενες αγορές, εκεί από όπου δανείζονται ακόμα και οι Αμερικανοί. Η κυβέρνηση διέθετε εναλλακτικές, ιδιαίτερα στην αγορά ταμείων της Κίνας, ορισμένων αραβικών κρατών και ρωσικών κεφαλαίων. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά επέτρεψε να καούν αυτές οι εναλλακτικές. Τις διάψευσε δημόσια και δήλωσε ότι δεν είχε καν τέτοια πρόθεση. Με αυτό τον τρόπο, έστω και άθελά της, έστειλε μήνυμα σε ΕΕ και ΔΝΤ ότι δεν διαθέτει άλλες εναλλακτικές.
Β) Καθυστέρησε. Ξέχασε παντελώς ότι ο χρόνος και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπραγματεύεται κανείς είναι στοιχείο εναλλακτικότητας. Άλλο πάω στις αγορές να αγοράσω όταν τα επιτόκια είναι 3-4%, και άλλο όταν αυτά έχουν πάρει την ανηφόρα.
Γ) Πήγε στις διαπραγματεύσεις έχοντας παραδοθεί ψυχολογικά. Και το χειρότερο, αυτό το ήξεραν και οι δανειστές της. Όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης πριν πάνε καν στη διαπραγμάτευση κυρρήτουν δημόσια ότι δεν δικαιούνται και δεν μπορούν να ζητάνε διαπραγμάτευση, τότε έχουν βάλει μόνοι τους τη θηλιά γύρο από το λαιμό τους.
Δ) Από τις πρώτες διαπραγματεύσεις – ανιχνεύσεις με την ΕΕ, στα τέλη του 2009, έλειπαν έμπειροι διαπραγματευτές. Πήγαιναν μεν άνθρωποι με γνώσεις στην οικονομία, χωρίς, όμως, παραστάσεις για το πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Ποιες είναι οι τεχνικές και οι δυνατότητες του διαπραγματευτή.
Ε) Οι αρμόδιοι δεν κατανόησαν τον γενικότερο χαρακτήρα του ελληνικού προβλήματος. Τόσο ως προς την έκτασή του, όσο και ως προς τη διασύνδεσή του με τις μελλοντικές εξελίξεις στην ίδια την ΕΕ. Για αυτό δεν αντελήφθηκαν ότι θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν έχοντας ως γραμμή άμυνας τη θέση, ότι τυχόν «πτώση» της Ελλάδας θα συμπαρασύρει και άλλους. Και δεν το λέω αυτό για τις τελευταίες ημέρες, όπου πράγματι όλα είχαν μπει σε ένα αυλάκι συγκεκριμένης πορείας, αλλά για όλους αυτούς τους μήνες που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το αυλάκι. Η κυβέρνηση δεν εξήγησε στους πιεστές της, ότι υπάρχουν όρια. Ότι αυτά τα όρια είναι υπαρκτά και ότι αν την πιέσουν να κινηθεί πίσω από αυτά, τότε θα αναγκαστεί να «πηδήξει στο κενό» συμπαρασύροντας και όσους κράταγαν το σκοινί για να κρεμάσουν την Ελλάδα. Ότι, δηλαδή, από ένα σημείο και πέρα το παιχνίδι δεν θα ήταν πια, όπως λέμε στη θεωρία των παιγνίων, «χάνω – κερδίζω» αλλά «χάνω – χάνεις». Μια τέτοια προοπτική και σαφήνεια απαιτεί ασφαλώς θάρρος, τόλμη, διαπραγματευτική στρατηγική, συγκέντρωση δυνάμεων, πολιτική και όχι λογιστική αντίληψη του όλου θέματος.Στην ΕΕ, χώρες όπως η Γερμανία και τμήματα της Επιτροπής έπρεπε να κατανοήσουν έγκαιρα ότι πέραν ενός ορίου θα υπήρχαν αρνητικές συνέπειες και για εκείνους. Ότι η διάλυση της Ελλάδας δεν θα ήταν μια απλή άσκηση για τις νέες γερμανικές επιλογές στην Ευρώπη, όπως δυστυχώς και έγινε.
Στ) Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα να εξηγήσει στην άλλη πλευρά τη σημασία του χρόνου των διαπραγματεύσεων. Ότι όσο αυτή επιμηκύνεται, όχι μόνο γίνεται πιο δύσκολη η λύση του προβλήματος, αλλά αυξάνει το κόστος για όλες τις πλευρές. Φαίνεται ότι κάποιες στιγμές δεν κατανοήσει με ακρίβεια το τι έπαιρνε και το τι έδινε στις διαπραγματεύσεις που έκανε και νόμιζε ότι είχε κερδίσει και χρόνο και συμφωνία.
Ζ) Η κυβέρνηση «πούλησε» πολύ εύκολα ένα κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης. Τον χρόνο που απαιτείται για τη μείωση των ελλειμμάτων. Δεν μπορεί οι Γερμανοί να δηλώνουν ότι θα μειώσουν το έλλειμμά τους κατά 2% εντός μιας πενταετίας και η Ελλάδα με ύφεση και δυσλειτουργική δημόσια διοίκηση να δεσμεύεται σε περιορισμό του ελλείμματος εντός τριών ετών κατά 10% και άνω.
Η) Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ως ο μηχανισμός διάσωσης για την Ελληνική οικονομία να ήταν κάτι το πρωτοφανές. Η αλήθεια είναι ότι ανάλογοι μηχανισμοί είχαν ήδη δημιουργηθεί από την ΕΕ προκειμένου να στηριχθούν η Ουκρανία και στη συνέχεια δύο κράτη μέλη της, η Ρουμανία και η Λετονία. Όλα δείχνουν ότι δεν υπήρξε επεξεργασία στην Ελλάδα των συσσωρευμένων εμπειριών ως προς αυτούς τους μηχανισμούς. Επεξεργασία που σίγουρα θα βοηθούσε, ώστε η Ελλάδα να μην δανείζεται, αν και μέλος της ευρωζώνης, πιο ακριβά από χώρες που δεν ανήκουν σε αυτήν (η Λετονία δανείστηκε με 2,14% από το ΔΝΤ, 3,1% από τα άλλα κράτη της ΕΕ και την Επιτροπή). Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να πηγαίνει κάποιος σε διαπραγματεύσεις χωρίς σαφήνεια του τι δείχνει η υπάρχουσα πείρα και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί.
Θ) Ο λόγος που η Λετονία δανείστηκε κατά πολύ πιο φτηνά από ότι η Ελλάδα, δεν είναι τα διαφορετικά μεγέθη, αλλά όπως έγραψαν έγκυρες γερμανικές εφημερίδες, και αυτές κάτι γνωρίζουν, ζήτημα πολιτικής επιλογής της ίδιας της Γερμανίας! Δυστυχώς, η ελληνική διαπραγμάτευση δεν έλαβε συγκεκριμένα μέτρα επίδρασης επί της γερμανικής διαπραγματευτικής στρατηγικής, καθώς και επί της ίδιας της γερμανικής κοινής γνώμης.
Ι) Οποιοσδήποτε παρακολουθεί μάθημα διεθνών διαπραγματεύσεων γνωρίζει ότι εάν μια χώρα βρεθεί σε αδυναμία κατά τη διάρκεια διαπραγμάτευσης σε ένα πολυμερές όργανο, τότε θα πρέπει να επιλέξει τη διαδικασία της «διαπραγμάτευσης πακέτο». Ακόμα και αν δεν τις δίνεται μια τέτοια δυνατότητα, οφείλει να τη διεκδικήσει σθανερά.Διαπραγμάτευση πακέτο είναι μια διαπραγμάτευση στην οποία προκειμένου κάποιος να πάρει αυτό που θέλει σε ένα σημείο-ζήτημα που είναι αδύναμη η θέση του, προσθέτει και άλλες θεματικές. Αυτό σημαίνει ότι είτε επιδιώκει να κάνει παραχωρήσεις σε θέματα που δεν έχουν για τον ίδιο σημασία, αλλά κατέχουν σημαντική θέση στη διαπραγματευτική επιλογή άλλων πλευρών, είτε να ανεβάσει το κόστος για αυτές.
Ια) Διαπραγμάτευση δεν υπάρχει όταν δεν εντοπίζουν οι άλλες πλευρές κόστος για τις ίδιες. Πέραν από όσα ήδη είπα στο σημείο [ε], θέλω να υπογραμμίσω, ότι χρειάζεται να αναδείξει κανείς σε μια διαπραγμάτευση το κόστος που θα έχει για την άλλη μεριά η μη αποδοχή τουλάχιστον των κόκκινων γραμμών της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δηλώσει ότι στην περίπτωση που θα την άφηναν να πέσει, ή δεν επιταχύνονταν οι διαδικασίες, ή δεν μειωνόταν ο προσφερόμενος τόκος, τότε θα ασκούσε πολιτική αλά Γαλλία στη δεκαετία του εξήντα. Δηλαδή, πολιτική της άδειας καρέκλας σε όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στη διαδικασία του βέτο. Ότι, δηλαδή, θα μπλόκαρε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να μην καταστραφεί η ίδια. Η πρόταση αυτή δεν ήταν απαραίτητο να εφαρμοστεί έτσι και σε αυτή την έκταση. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει υιοθέτηση της λογική της.
Ιβ) Δεν χρειάζεται να συμφωνήσει κανείς με όλες τις παραπάνω προτάσεις μου για εναλλακτική διαπραγμάτευση. Εξάλλου υπάρχουν και πολλές άλλες δυνατότητες. Αλλά φαίνεται ότι οι αρμόδιοι στην εξωτερική πολιτική καθώς και στο οικονομικό επιτελείο ή αγνοούσαν την τέχνη της σύνθετης διαπραγμάτευσης ή δεν άντεχαν σκληρές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να είχαν λάβει υπόψη τους κάποια από τα πιο πάνω προτάσεις. Ακόμα σημαντικότερο, οφείλουν να το κάνουν στις πολλαπλές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας. Τόσο σε ζητήματα Οικονομικής Πολιτικής, όσο και σε εκείνα της Εξωτερικής Πολιτικής.
Η οργή που οδηγεί σε φόνους μετατρέπεται γρήγορα σε φόβο και αδράνεια. Η τυφλή εξέγερση γίνεται κατάθλιψη. Μια μεγαλειώδη πορεία αμαυρώθηκε από ένα έγκλημα. Η λύση βρίσκεται στην άμεση λήψη μέτρων στήριξης των αδυνάτων. Τιμωρίας των παρανόμως κατέχοντων. Αναπτυξιακή πολιτική και έλεγχος στις τιμές. Αν δεν υπάρξει αυτό το οικονομικό, πολιτικό, ηθικό συμβόλαιο για τη χώρα το μέλλον της θα είναι σκοτεινό.

20 σχόλια

  1. Επιτελους, μια ψυχραιμη και εμπεριστατωμενη αναλυση που δεν αναλωνεται σε ματαιες ηθικολογιες και σε αγονες πολεμικες, κατοπιν εορτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ.Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ.ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΠΟΥΧΤΗΣΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΝΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΖΩΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ,ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ(ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ,ΙΣΠΑΝΙΑ)ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΑΜΟΙΓΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ.
    ΑΠ'ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,ΕΝΩ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ,ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΘΑ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ.
    ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕ,ΚΑΘΙΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
    ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ.
    ΤΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ?
    ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΑΚΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ?
    ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΙΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΠΛΗΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ?
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΓΡΑΦΕΣ ΠΡΙ 2 ΜΗΝΕΣ Κ. ΚΟΤΖΙΑ?
    ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΟΛΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΥΜΑΣΤΕ
    ΤΟ ΟΤΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΕΙΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΩΝΟΣ.
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ Ο Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ. ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ "Ο ΠΟΙΗΤΗΣ";
    ΕΛΑ ΡΕ κε ΚΟΤΖΙΑ, ΤΟΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Σεπτέβριο του 2009 η απλή αμόλυβδη βενζίνη είχε πανελλαδικό μέσο όρο 1,01 ευρώ το λίτρο.
    8 μήνες αργότερα ο Γιωργάκης την πήγε στο 1,55 ευρώ το λίτρο, παρόλο που οι διεθνείς τιμές έχουν μείνει ίδιες.
    Δηλαδή, καπέλλο πάνω από 50%.
    Τότε γέμιζα το ρεζερβουάρ με 45 ευρώ, τώρα θέλω τουλάχιστον 75 και φαίνεται ότι έχουμε και "μέλλον".
    Ευτυχώς που "τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα", οπότε δεν με νευριάζει πια η κοροϊδία των Γιωργοκάναλων.
    Τη συνήθισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. “Τα βρήκε τα λεφτά ο Παπακωνσταντίνου”
    Τι άλλο θα ακούσουμε από τον ντενεκε …

    Η πιό καλή υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο,είναι να ξαναφορέσει την βερμουδίτσα του,το μακό μπλουζάκι του,να πάρει και το περιφερόμενο ανά τας Ευρώπας σακίδιο με τα σουτζουκάκια της θείτσας του και να την αράξει μόνιμα στον ναυτικό όμιλο σε Κυκλαδονήσι.

    Τα ανωτέρω,δεν είναι μόνον προτροπή,είναι και πρόνοια γιά προφύλαξη του εαυτού του,απ’οτιδήποτε ήθελεν προκύψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. EΚ΄ ΓΕΝΝΕΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑ ! Ως πότε καλό μου θα τα φορτώνεις στους προηγούμενους;

    Δεν ξέρεις ότι όλα έχουν ημερομηνία λήξης και το ψέμα κοντά ποδάρια;
    Σ’έκανε ο μπαμπάς,βουλευτή,σ’έκανε και υπουργάρα.Δεν σ’έφταναν όμως τ’ανέλπιστα καλούδια που δεν άξιζες.Ηθελες και πιό πάνω κι ακόμα πιό πάνω,μικρό μου.Το καταλαβαίνω.Η μάνα,δεν χόρταινε με τίποτα και πως να της χαλάσεις το χατήρι;;;Μάνα είναι κι αυτή,και σαν όλες τις μάνες,το βλαστάρι της είναι το καλύτερο του κόσμου.

    Ετσι,έγινες και αρχηγός στο πατρικό φέουδο,παίρνοντας δαχτυλίδι από ψοφοδεή χέρια.Ούτε όμως κι αυτό σου ήρκεσε.Ηταν,βλέπεις κι η μαμά που,διψούσε,διψούσε,διψούσε.Οι νταβατζήδες,τα βοθροκάναλα,οι υπερατλαντικοί πατριώτες σου,το μεγάλο κεφάλαιο(ντόπιο και ξένο),τ’άδωσαν όλα γιά την πάρτη σου.

    Κι εσύ τους απογοήτευσες,συγκεντρώνοντας μόλις 13οοο περισσότερους ψηφοφόρους από το 2004.(Επαναλαμβάνω 2004 !). Και τώρα;;;; Τώρα βλέποντας ότι τέρμα οι μίζες και τα λαδώματα,μιά που παρέδωσες τα κλειδιά στο ΔΝΤ,κυττάνε να σε φάνε.

    Αν ακόμα δεν τ’όχουν κάνει,είναι γιατί το πρόβλημά τους,είναι πως θα πασάρουν στους ιθαγενείς,πως ξόφλησες.Βλέπεις,είναι νωπές ακόμα οι μνήμες στο πόπολο,από την ξετσίπωτη προβολή που σου κάνανε.Μέχρι και πρίν από πέντε μέρες.Από τις εμετικές καθημερινές αγιοποιήσεις τους.

    Ούτως ή άλλως φτωχό μου,εσύ καμμιά ευθύνη δεν έχεις πιά.Την ανέθεσες αλλού,πρίν μόλις πέντε μέρες.Ούτε τα λόμπι δεν μπορούνε πιά να σε συνδράμουν(ξέρεις καλά το θρήσκευμα των λόμπι).
    Γι αυτό καλό μου αναλογίσου:’Τι τ’άθελα ολ’αυτά ο δυστυχής;;; Καλύτερα δεν θ’άμουν υπάλληλλος σε μεσιτικό της Μινεσότα’;
    Πάντως προλαβαίνεις ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τον ήξερες τον ΓΑΠ,δεν τον
    ήξερες;
    Τώρα είναι αργά για δάκρυα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΡΕ ΚΟΤΖΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΓΑΡΑΦΕΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.
    ΕΧΕΙΣ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΑΛΟΓΟΜΥΓΕΣ.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ GOLDMAN ΣΕ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πασοκ

    Αντιπαλος μας ειναι οι αγορές, δηλ. οιτραπεζες και οι ολιγαρχες!

    Οι αγορες δεν ειναι αορατες εχουν ονοματεπωνυμο: ειναι οι ληστρικοι τραπεζιτες και ολιγαρχες.

    Αρα αφου αντιπαλος ειναι οι τραπεζιτες γιατι τους δινετε 10 δις επιπλεον των 28 δις και γιατί δεν ψηφιζετε τον νομο περι υπερδανεισμενων??

    Γιατί δεν κλεινετε τα μισα τραπεζικα υποκαταστηματα και τις εταιρειες ενημερωσης - κατασχεσης και να ανοιξετε παραγωγικες επιχειρησεις?

    Καποιοι κοροιδευουν καποιους ή αυτοκοροιδευονται?

    Αυτα λεγανστη Μηλιωνη σημερα!

    Τακης Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΟΝΤΖΙΑ Ή ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ Μ΄ΛΑΚΣ Ή ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΧΑΖΟ

    ΑΠΛΑ ΣΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Η ΠΑΡΕΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ-ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

    ΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ

    ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟ!!

    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΦΑΓΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ?
    ΑΣΕ ΡΕ ΚΟΝΤΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πασοκ

    Αντιπαλος μας ειναι οι αγορές, δηλ. οιτραπεζες και οι ολιγαρχες!

    Οι αγορες δεν ειναι αορατες εχουν ονοματεπωνυμο: ειναι οι ληστρικοι τραπεζιτες και ολιγαρχες.

    Αρα αφου αντιπαλος ειναι οι τραπεζιτες γιατι τους δινετε 10 δις επιπλεον των 28 δις και γιατί δεν ψηφιζετε τον νομο περι υπερδανεισμενων??

    Γιατί δεν κλεινετε τα μισα τραπεζικα υποκαταστηματα και τις εταιρειες ενημερωσης - κατασχεσης και να ανοιξετε παραγωγικες επιχειρησεις?

    Καποιοι κοροιδευουν καποιους ή αυτοκοροιδευονται?

    Αυτα λεγανστη Μηλιωνη σημερα!

    Τακης Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΟΝΖΤΙΑ

    ΟΣΟ ΗΣΟΥΝ ΤΣΑΝΑΚΟΓΛΥΦΥΗΣ ΣΤΟ
    ΙΣΤΑΜΕ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ "ΕΚΟΒΕΣ" ΑΛΛΟΥΣ

    ΕΤΣΙ "ΚΟΠΗΚΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ"

    ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΑΡΧΙΔΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΡΟΧΑΛΕΣ

    ΟΥΣΤ ΠΟΥΣΤΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πασοκ

    Αντιπαλος μας ειναι οι αγορές, δηλ. οιτραπεζες και οι ολιγαρχες!

    Οι αγορες δεν ειναι αορατες εχουν ονοματεπωνυμο: ειναι οι ληστρικοι τραπεζιτες και ολιγαρχες.

    Αρα αφου αντιπαλος ειναι οι τραπεζιτες γιατι τους δινετε 10 δις επιπλεον των 28 δις και γιατί δεν ψηφιζετε τον νομο περι υπερδανεισμενων??

    Γιατί δεν κλεινετε τα μισα τραπεζικα υποκαταστηματα και τις εταιρειες ενημερωσης - κατασχεσης και να ανοιξετε παραγωγικες επιχειρησεις?

    Καποιοι κοροιδευουν καποιους ή αυτοκοροιδευονται?

    Αυτα λεγανστη Μηλιωνη σημερα!

    Τακης Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. tELEIOSES FLORE!

    TO EPAIZES KAI APOIOS

    A NA XTHEIS
    TSOLI

    POSOUS EDIOXES ESY??

    OUST KARIOLH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κι εγω που νομιζα οτι με την μειωση των εισοδηματων των δημοσιων υπαλληλων και των συνταξιουχων η αγορα θα εκτοξευοταν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. O JEFFREY [πράκτορας της νέας τάξης], οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ [πράκτορες-άβουλα ανθρωπάκια-βλαμμένοι κττ] που ψήφισαν τον νόμο για χορήγηση ιθαγένειας στους εισβολείς και οι 10 βουλευτές της ΝΔ [πράκτορες], που απουσίαζαν για να μη καταψηφίσουν, θα εκτελεσθούν. Τους μισούς θα τους κρεμάσουν οι εθνικιστές και τους άλλους μισούς θα τους σφάξουν [με κονσερβοκούτι] πατριώτες [υπάρχουν αρκετοί] ΚΚΕδες και Τροτσκυστές.Μετά θα απελαθούν οι πίθηκοι που μολύνουν την ιερή Ελληνίκη γη την ποτισμένη με αίμα ηρώων και μαρτύρων, είτε έχουν πάρει ιθαγένεια είτε οχι, μαζί με όσους ''εΛΛΗΝΕΣ'' προπαγάνδιζαν το έγκλημα κατά του Ελληνισμού. Ή Ελλάς ή τέφρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΕΡΙΞΑΝ.

    ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ 2 ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ, ΛΟΓΩ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ.

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟΚΑΥΓΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.

    ΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΕ ΘΑ ΦΤΑΝΑΜΕ ΕΔΩ. ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΑΦΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΈΞΩΘΕΝ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ???

    ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΚΑΛΑ.
    ΑΝ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

    ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ...
    ΣΕ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙΣ ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΩ ΕΓΩ, ΝΑ ΦΑΝΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.

    ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

    ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ, ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΔΡΟΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΡΗΧΘΕΙ ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ !
    ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΛΗΣΤΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ.
    ΠΑΡΑΒΛΑΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
    ΑΚΥΡΩΣΤΕ ΤΗΝ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση