GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η τέχνη δεν καταλαβαίνει από κρίση...

Την ώρα που οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια ανάκαμψη θέτουν υπό πίεση πολλά στοιχεία ενεργητικού, οι τιμέ...

Την ώρα που οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια ανάκαμψη θέτουν υπό πίεση πολλά στοιχεία ενεργητικού, οι τιμές των έργων τέχνης ακολουθούν την ανιούσα.
Σύμφωνα με έρευνα της Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) η αγορά της τέχνης παραμένει «ανθηρή» παρά το...
 δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που αναγκάζει ακόμη και τους ευπορότερους να περιορίζουν τις δαπάνες τους.
Το ποσοστό των εμπόρων τέχνης και των οίκων δημοπρασιών, που ανέφερε αυξήσεις στις τιμές των έργων αξίας άνω των 50.000 στερλινών (59.262 ευρώ) διπλασιάστηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο. Μικρότερη αύξηση κατεγράφη στο ποσοστό των συμμετεχόντων, που ανέφεραν ανατιμήσεις στα έργα αξίας 5.000 έως 50.000 στερλινών. Παράλληλα στην πλειονότητά τους οι έμποροι τέχνης δήλωσαν ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των έργων αξίας από 1.000 έως 5.000 στερλίνες.
Ανατιμήσεις κατεγράφησαν σε όλους τους τομείς των έργων τέχνης, με εξαίρεση αυτόν των έργων κεραμικής. Πιο δημοφιλής επιλογή για τους συλλέκτες παρέμειναν τα κοσμήματα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της RICS αισθητές ήταν οι αυξήσεις και στις τιμές των ρολογιών χειρός, αξίας υψηλότερης των 1.000 στερλινών.
Αναλυτές και ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο εξάμηνο, καθώς αρκετοί στρέφονται στα έργα τέχνης και τα κοσμήματα, προκειμένου να προστατεύσουν τον πλούτο τους από υψηλότερη φορολόγηση, πληθωριστικές πιέσεις ή άλλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.
«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν υψηλότερο αντίτιμο για έργα, που θεωρούν σπάνιας άξιας» σημείωσε ο εκπρόσωπος της RICS, Άντριου Ντέιβις. «Δεδομένης της έντονης αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας και της νευρικότητας στις αγορές, είναι λογικό πέρα από τους παραδοσιακούς συλλέκτες και άλλοι επενδυτές να επιλέγουν τοποθετήσεις σε πιο ασφαλείς κατηγορίες, όπως τα πολύτιμα μέταλλα, τα κοσμήματα και άλλα έργα τέχνης» συμπλήρωσε.
Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες και για το πρώτο μισό του 2011. Οι ειδικοί αποφεύγουν, ωστόσο, τις πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι το ευρύτερο οικονομικό και επενδυτικό κλίμα θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στην αγορά τέχνης.

1 σχόλιο

  1. η κριση ρε μαλακαισμένο ον
    είναι για εμάς τους ψτωχομπινέδες
    έως κάπως εύπορους.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΚΡΟΙΣΩΝ
    ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 95%
    ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ.

    ΠΟΥ ΖΕΙΣ ! ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση