GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κρίμα για την Σαντορίνη - Ας ασχοληθούν κάποιοι αρμόδιοι‏...

Από τον Πέτρο Παπαδήμα Η Σαντορίνη δέχεται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΤ περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισ...

Από τον Πέτρο Παπαδήμα
Η Σαντορίνη δέχεται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΤ περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αντιπροσωπεύουν το 15% των αφίξεων όλης της Ελλάδος.
Οι κρουαζιέρες ξεκινούν τέλη Μαρτίου και τελειώνουν τέλη Νοεμβρίου! Στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών κάθε ημέρα έρχονται μέχρι και 12 κρουαζιερόπλοια την ημέρα τα οποία μπορεί κανείς να δει και από την καλντέρα. Τη ίδια στιγμή η...
 Σαντορίνη δέχεται «επίθεση» τουριστών και από αέρος καθώς 60 τσάρτερς την ημέρα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της το καλοκαίρι! Στο λιμάνι καταφθάνουν φουλ από κόσμο καράβια της γραμμής και ταχύπλοα συνεχώς.
Γιατί όλα αυτά; Γιατί θα δειχθεί παρακάτω από προσωπικές εμπειρίες καθώς έρχομαι στο νησί πάνω από πέντε χρόνια, αλλά και εμπειρίες καταγεγραμμένες στα μέσα ενημέρωσης και στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι τελικά δεν έχουμε μάθε ακόμη να σεβόμαστε τους επισκέπτες και να αξιοποιούμε τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού.
Οι τιμές στο νησί, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι πιο ανεβασμένες από ποτέ!. Δεν έγινε καμιά συντονισμένη προσπάθεια συγκράτησης τους, σε τοπικό επίπεδο, από φορείς κλπ. Δύο άτομα για να έχουν ένα ολοκληρωμένο βραδινό φαγητό σε εστιατόριο δεν θα βρουν φθηνότερα από 40 ευρώ. (το λιγότερο διότι το περισσότερο στα πολυτελή εστιατόρια της καλντέρας φθάνει και τα 100 ευρώ το άτομο). Οι ξαπλώστρες στα 10 ευρώ. Ένας καφές 8 ευρώ περίπου. Για να νοικιάσεις αυτοκίνητο οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ την ημέρα, καθώς οι εταιρίες ενοικιάσεων αυτοκινήτων σου λένε ότι τα μικρά αυτοκίνητα -που είναι φθηνότερα- έχουν κλειστεί μήνες πριν από ξένους. Δεν συζητάμε για την βενζίνη που η τιμή του είναι από τις υψηλότερες στην χώρα.
Ερχόμαστε σε ένα άλλο επίκαιρο ζήτημα των αποδείξεων. Είδος δυσεύρετο! Υπάρχουν περισσότερα από 3.500 σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, τυροπιτάδικα, μαγαζιά που πουλάνε σάντουιτς, σουβλάκια κλπ). Αν μπορούσαμε να μετρήσουμε ποια εκδίδουν αποδείξεις ίσως το αποτέλεσμα να ήταν απογοητευτικό για το μέλλον της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής….
Το χειρότερο όμως κακό στη Σαντορίνη κάνει η άναρχη ανάπτυξη. Μια έρευνα που είχε δημοσιεύσει το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν μερικά χρόνια έδειχνε ότι σε 300 οικοδομές στην Σαντορίνη που ελέγχθηκαν μόνο 12 είχαν άδεια έργων! Η κατάσταση αυτή όπως μου λέει ντόπιος παράγοντας από την τοπική αυτοδιοίκηση. έχει αλλάξει αλλά μάλλον προς το χειρότερο. Το πρόσφατο παράδειγμα μεγάλη βίλας που κτίζονταν εντελώς παράνομα στην Οία και συγκέντρωσε τις κάμερες μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών είναι χαρακτηριστικό. Τα έργα σταμάτησαν…λίγο καιρό μετά όπως όταν οι κάμερες έφυγαν οι μπουλντόζες συνέχισαν και ολοκλήρωσαν το έργο τους. Είναι απίστευτο όμως αληθινό.
Οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται ότι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί αυστηρά ως οικιστικές κατακλύζονται από το άνοιγμα μπαρ και clubs που λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Επιχειρηματίας από την Β.Ελλάδα επένδυσε στο Φηροστεφάνι, σε περιοχή όπου επιτρεπόταν ήπια ανάπτυξη, ανοίγοντας μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Τρία χρόνια μετά το ξενοδοχείο περικυκλώθηκε από μπαρς, ταβέρνες και clubs, χωρίς άδεια λειτουργίας, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστηρίζει, με αποτέλεσμα ή πολύ μεγάλη φασαρία από την μουσική, μέχρι τα ξημερώματα, να έχει αδειάσει τα δωμάτια του ξενοδοχείου του. Σκέφτεται να πουλήσει την μονάδα και να φύγει. Δεκάδες, εκατοντάδες παρόμοια περιστατικά σε κάθε γωνιά του νησιού.
Για το τέλος αφήνουμε ένα τεράστιο ζήτημα. Πριν μερικά χρόνια, 5 ή έξι αν θυμούμαι καλά, μέρος από το σκέπαστρο της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης κατέρρευσε, με αποτέλεσμα και το θάνατο ενός ατόμου.
Έκτοτε άλλαξαν πολλοί υπουργοί Πολιτισμού. Άλλαξε και η κυβέρνηση!
Μια μοναδική στο κόσμο όλο αρχαιότητα, μια ολόκληρη προιστορική πόλη, που από μόνη της αρκεί για να τραβήξει σε μια χώρα χιλιάδες τουρίστες με την ανάλογη προβολή, παραμένει ερμητικά κλειστή! Είναι πρωτοφανές! Επί έξι χρόνια παρά τις εξαγγελίες δεν μπορεί να επισκευασθεί ένα σκέπαστρο και να δοθεί στο κοινό πίσω ο αρχαιολογικός χώρος.
Η Σαντορίνη λοιπόν, ένα νησί που βρίσκεται στο τοπ 10 των πλέον όμορων τουριστικών προορισμών στο κόσμο με βάση δημοσιεύματα και έρευνες μεγάλων διεθνών περιοδικών του τουριστικού κλάδου, ένα νησί με μοναδική ομορφιά και ιστορία, αδυνατεί να διαχειριστεί τις προοπτικές της.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αρμόδιοι υπουργοί όπως ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ο Π.Γερουλάνος, η Τ. Μπιρμπίλη, η Λ.Κατσέλη και αρκετοί άλλοι θα έπρεπε συντονισμένα να ασχοληθούν και με την περίπτωση αυτού του νησιού, ίσως ακόμη και με μια επι τόπου επίσκεψη ώστε να διαπιστώσουν από κοντά τα προβλήματα: Άναρχη ανάπτυξη, φοροδιαφυγή, ακρίβεια, θέματα διαφθοράς. Είνια κρίμα ένα νησί όπως η Σαντορίνη να βαδίζει έτσι...

4 σχόλια

  1. Ο Αστακός τελικώς θα «λειτουργεί» με LNG ή με LPG;

    Της Χρυσας Λιαγγου

    Σκεπτικισμός και ατονία έχουν διαδεχθεί τη δυναμική που εκφράστηκε από κυβερνητικής πλευράς προ τετραμήνου με την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος του Εμιράτου του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα σε ένα ενεργειακό έργο-μαμούθ στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Ζώνη του Αστακού. Η είδηση προκάλεσε και ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενό της.

    Τα πρώτα ερωτήματα που διατυπώθηκαν συνδέονταν με τα κίνητρα του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα για να εξάγει σε μια άλλη αγορά και όχι να επενδύσει απευθείας στην ίδια,ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος του έργου και μειώνοντας αντιστοίχως την απόδοσή του.
    Ο δε νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκος στην ομιλία του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που ενέκρινε το σχέδιο, απέφυγε επίσης επιμελώς να κατονομάσει το καύσιμο και αναφέρθηκε σε «LNG ή όπως άλλο οριζόμενο αέριο». Προς τι όμως αυτή η «αποστασιοποίηση»;

    Ασφαλής απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα.

    Το Κατάρ ως χώρα παραγωγός διαθέτει μεγάλες ποσότητες LPG και αναζητεί τρόπους διάθεσής του. Το γεγονός αυτό εξηγεί και το ενδιαφέρον για την επένδυση της μονάδας στον Αστακό.Το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ, ενώ εμφανίσθηκε να διευρύνεται, εκτός του τέρμιναλ LNG, μέχρι και σε μονάδα παραγωγής άλγης, που θα αξιοποιεί το CO2 από την καύση του LPG, προς το παρόν φαίνεται να περιορίζεται μόνο στη μονάδα LPG. Aίτηση στις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές δεν έχει κατατεθεί για κανένα άλλο έργο, ενώ ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Abdullah bin al Attiyah εμφανίζεται να δηλώνει ότι η κρατική εταιρεία της χώρας του ενδιαφέρεται να αποκτήσει μερίδιο στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο LPG που σχεδιάζεται στην Ελλάδα, όχι όμως να επενδύσει σε τέρμιναλ LNG.

    Το τοπίο κατά συνέπεια παραμένει ως προς αυτό το σημείο θολό. Η αρμόδια υπουργός ΠΕΚΑ, που από την αρχή κράτησε αποστάσεις από το έργο, ανέθεσε μελέτη στη ΔΕΠΑ για την επικινδυνότητα της μονάδας στην οποία θα στηριχθεί για την έκδοση της διυπουργικής απόφασης που απαιτείται για τη χρήση του καυσίμου στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Με την κατάθεση της αίτησης, πάντως, επιβεβαιώθηκε ότι το καύσιμο είναι LPG και όχι LNG.

    Η θολούρα που επικρατεί γύρω από την επένδυση του Κατάρ ερμηνεύει και την κυβερνητική μεταστροφή από την αρχική ευφορία στον σκεπτικισμό..

    kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναμενόμενη η κατάσταση, όταν από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν περάσει "κύριοι" ΣΑΝ ΤΟ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΦΛΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και γιατι πρεπει να τρως σε εστιατοριο καθε βραδυ ρε φιλε, παρε κανενα βραδυ και κανενα σουβλακι. Εαν ειναι ακριβα πας σε αλλο νησι, ντε και καλα να πας Σαντορινη και το κανεις εδω και πεντε χρονια τουλαχιστον. Εαν εσενα σου αρεσει να σου πιανουν τον κωλο οι εστιατορες και οι υπολοιποι κατοικοι ειναι δικο σου προβλημα. Αν εχεις τα δινεις και το βουλωνεις, εαν δε τα εχεις παρε το κουβαδακι σου και σε αλλη παραλια. Ολα τα νησια της Ελλαδος ειναι πανεμορφα, άλλα ειναι πολυ ακριβα και άλλα ειναι πολυ φθηνα. Αυτο το παραμυθι των μονιμων κατοικων οτι τα εχουν παρει με αυτα που γινονται ειναι μεγαλο ψεμα, ολοι τους τα αρπαζουν γι'αυτο κανουν μετα το χαζο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

    ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ
    ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ

    ΕΛΟΣ

    ΠΕΙΝΑΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ

    ΓΕΡΟΥΛΑΝΕ ΞΥΠΝΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση