GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μη δαιμονοποιούμε την καισαρική τομή...

Από την Μαρια Καραντινινη Ο τοκετός στο σπίτι, μετά από εκτεταμένες έρευνες, βρέθηκε ότι έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα και για τη μητέρα ...

Από την Μαρια Καραντινινη
Ο τοκετός στο σπίτι,
μετά από εκτεταμένες έρευνες,
βρέθηκε ότι έχει
μεγαλύτερη θνησιμότητα
και για τη μητέρα
και για το νεογνό.
Διαβάστε τα άρθρα του BMJ http://www.bmj.com/cgi/content/extract/341/jul02_2/c3551
Οδεύει προς κατάργηση...
Βέβαια, οι οργανώσεις Μαιών αντιδρούν, και...
θα αντιδρούν πάντοτε, γιατί χάνουν πελατεία και λεφτά!
Συνεχίζουν, παρά τα επιστημονικά δεδομένα, να μιλούν για θετική ενέργεια του σπιτιού/πισίνες και μπανιέρες/μασάζ αντί για παυσίπονα με παρουσία εξειδικευμένου αναισθησιολόγου/παρουσία μολυσματικών συγγενών στο χώρο/απουσία συνεχούς καταγραφής της εμβρυικής κατάστασης κατά το στάδιο της εξώθησης με τον καρδιοτοκογράφο/απουσία νεογνολόγου για την άμεση απαραίτητη βοήθεια στο νεογνό τα πρώτα 10 κρίσιμα λεπτά της ζωής του/απουσία Κέντρου Αιμοδοσίας για άμεση μετάγγιση σε περίπτωση μαιευτικής αιμορραγίας/απουσία φιαλών οξυγόνου/απουσία θερμοκοιτίδας για το νεογνό, κτλ κτλ
Όσο αφορά την καισαρική τομή ας μη βιαζόμαστε να τη δαιμονοποιήσουμε!

Σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο Μαιευτικής θα διαβάσετε ότι ο κολπικός τοκετός είναι αδύνατος σε περίπτωση στενωμένης οστέινης πυέλου, δηλαδή υπάρχει απόλυτη δυσαναλογία κι απόλυτη ιατρική ένδειξη για τοκετό με χρήση καισαρικής τομής.
Δε σας γράφω το ποσοστό των γυναικών που δεν έχουν κανονική γυναικοειδή πύελο αλλά έχουν ανδροειδή ή και ανθρωποειδή πύελο!
Ψάξτε να το βρείτε μόνοι σας. Είναι αρκετά υψηλό...
Όλες αυτές οι κυρίες με στενή λεκάνη σαν άνδρα ή σαν πιθήκου μπορεί να θέλουν να γεννήσουν κολπικά, αλλά δε θα μπορέσουν.
Θα τραυματίσουν θανάσιμα το παιδί τους και θα πουν μετά ότι φταίει ο ιατρός!
Μόνη ελπίδα τους είναι η καισαρική τομή! Σε άλλες εποχές αυτές οι γυναίκες δε θα γινόντουσαν ποτέ μητέρες.
Επίσης, η μήτρα δε μπορεί να συσταλεί σωστά όταν είναι γερασμένη! Στη Μαιευτική, γερασμένη είναι άνω των 35 ετών.
Άρα, όλες οι γυναίκες που καθυστερημένα αποφασίζουν να γίνουν μητέρες, πρέπει να βλέπουν την καισαρική σαν σωτηρία!
Αυξήθηκαν τα ποσοστά των καισαρικών τομών τις τελευταίες δεκαετίες, μάλιστα.
Μήπως όμως παράλληλα αυξήθηκαν και οι αγύμναστες γυναίκες με ανελαστικό μυϊκό πυελικό τοίχωμα;
Μήπως όμως παράλληλα αυξήθηκαν και οι γυναίκες καπνίστριες;
Μήπως οι υπερτασικές, διαβητικές, καταθλιπτικές, ψυχωσικές, παχύσαρκες νεαρές κυρίες ήταν πρακτικά ανύπαρκτες πριν από 50 χρόνια;
Σε όλες αυτές τις παθήσεις υπάρχει ιατρική ένδειξη για τοκετό με χρήση καισαρικής τομής...
Ακόμη, λέγεται και γράφεται συχνά ότι φταίνε οι Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι για την αύξηση των ποσοστών των καισαρικών τομών παγκοσμίως.
Για το κέρδος, λένε, πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Μα οι Μαιευτήρες θα πληρωθούν το ίδιο! Η πληρωμή τους είναι συνάρτηση του κόστους του δωματίου της ιδιωτικής κλινικής που διάλεξε το ζευγάρι.
Θα προτιμούσαν χίλιες φορές, αν ήταν δυνατόν, να γεννήσουν οι γυναίκες που παρακολουθούν κολπικά, με 5-6 εξωθήσεις, να τελειώνουν γρήγορα, και να πάνε σπίτι τους, παρά να ιδρώνουν στα χειρουργεία!
Τα υλικά της καισαρικής τομής, βέβαια, κοστίζουν περισσότερο, αλλά καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία, και δεν εμπλέκονται στο ύψος της αμοιβής του Μαιευτήρα.
'Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν και γυναίκες που έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να γεννήσουν κολπικά, αλλά πιέζουν τον ιατρό τους να εκτελέσει καισαρική τομή, για λόγους προσωπικούς/αυξημένο επίδομα τοκετού/λήψη χρηματικού ποσού από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, κτλ κτλ
Αθάνατη ελληνική πραγματικότητα...
Ας μην ξεχάσουμε και τις μακροχρόνιες, βασανιστικές, σοβαρές συνέπειες των κολπικών τοκετών που είναι παντελώς απούσες σε κυρίες που γέννησαν με καισαρική τομή:
Δημιουργία συριγγίων, χάλασμα σφιγκτήρα του πρωκτού, ρήξη ουρήθρας, ρήξεις κόλπου δευτέρου βαθμού, δυσπαρεύνεια, χρόνια ενδομητρίτιδα, πρόπτωση μήτρας, ακράτεια ούρων, κυστεοκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη, ρήξεις νεύρων, απουσία ψυχολογικού τραύματος από τον έντονο σωματικό πόνο, κτλ κτλ
K.M.

9 σχόλια

  1. Τωρα που τα τσιρακια τους ο Παναγοπουλος της ΓΣΕΕ
    και ο
    Παπασπυρος της ΑΔΕΔΥ
    δεν καταφερνουν να συμμαζεψουν την οργη των εργαζομενων οι οποιοι πια κινητοποιούνται μόνοι τους ανεξάρτητα, τα βρηκε σκουρα ο κολλεγιοφλωρος.

    Εβαλε το MEGA και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ να βριζουν τους απεργους ολη την ωρα αλλα ο κοσμος πια ολο και ξυπναει πιο πολυ.
    Εβαλε τους δικαστες-τσιρακια να βγαζουν παρανομες τις απεργιες! αλλα ολοι δικαιως τους εχουν χεσμενους πια τους δικαστες.

    Τους τελειωσαν τα οπλα και οι ιδεες..

    Μην εχοντας αντιμετωπισει ξανα προβλημα στην ζωη του αφου ολα τα εβρισκε ετοιμα και ουτε και δουλεψε πραγματικα ποτε, ο κολλεγιοφλωρος πολιτης των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζει και εκτίθεται στα αφεντικά του που τους είχε υποσχεθεί πλήρη εκτέλεση των επιθυμιών τους και πνίξιμο όποιας προσπάθειας αντίδρασης.

    Ολοι λενε οτι το "παρτυ" θα αρχίσει από σεπτέμβριο, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα ειναι ήδη σκούρα για τον σοσιαληστρικο θίασο απο τώρα!..

    Άρχισε με ελεγκτες εναέριας κυκλοφορίας, τωρα με φορτηγά, ερχονται βενζινοπώλες και δικηγόροι και απο σεπτέμβριο θα καεί το σύμπαν.

    Εντωμεταξύ οι επαναστατικές οργανώσεις πολλαπλασιάζονται σαν τα ψέμματα του γιωργάκη προεκλογικά.

    Και φυσικα όλον αυτόν τον καιρο,
    κανένας πολιτικός φυλακή,
    καμμία μείωση στον αριθμό των βουλευτών.
    κανένας φοροφυγάς φυλακή,
    καμμία εισφορά σε τράπεζες/φαρμακευτικές/εκκλησία
    και οι μισθοι των βουλευτων εχουν με τεχνάσματα αυξηθεί.

    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΑΡΜΑ JEFFREY.

    OLA EDO PLIRONONTAI ROUFIANE(GREEKLISH GIA NA TO KATALAVEIS)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο που δεν μας είπες κυρία μου ποιος είναι ο ρόλος σου στο σύστημα και πόσα χάνεις εσύ και το σινάφι σου από τους τοκετούς που γίνονται στο σπίτι. Το ξέρεις πολύ καλά πως δεν ξυπνάει μία ημέρα η έγκυος στον ένατο μήνα κι αποφασίζει πως θα γεννήσει το σπλάχνο της στο σπίτι. Οι γιατροί και οι ειδικοί που την παρακολουθούν δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να θέσουν μία έγκυο κι ένα βρέφος σε τέτοιο κίνδυνο. Κι αν υποθέσουμε πως το κάνουν για την "πελατεία και τα λεφτά" όπως αναφέρεις... λες να είναι τόσο αφελείς να θέσουν σε κίνδυνο το όνομά τους, την καριέρα τους και την ελευθερία τους; Άστοχο (sic) το επιχείρημά σου. Υπάρχει προ διεργασία από τους πρώτους μήνες της κύησης. Πάνω απ' όλα ενημέρωση. Γνώση της κατάστασης. Πολύ κουβέντα και διάλογος.
    Το ξέρεις φαντάζομαι πολύ καλά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, μέχρι και τη τελευταία στιγμή υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εγκύου και του βρέφους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Εφόσον είναι σε θέση η γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι μόνο τότε λαμβάνεται η τελική απόφαση.
    Δεν μας λες όμως μια και άνοιξες τη σχετική κουβέντα:
    α) Ο ρόλος του γιατρού στη γέννα πόσα λεπτά διαρκεί; β) Ο αναισθησιολόγος τι να σου κάνει σε έναν φυσιολογικό τοκετό; γ) μιλάς για "απουσία συνεχούς καταγραφής της εμβρυϊκής κατάστασης" και ξέρεις εξ' αρχής πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς με το ειδικό μηχάνημα η μαία ακούει την καρδιά του παιδιού -όπως ακριβώς συμβαίνει και στις κλινικές σας. Όσο για το "παρουσία μολυσματικών συγγενών στο χώρο" ΧΑΧΑ γελάσαμε με το αστείο σου. Αλλά ατυχές. Κατ' αρχήν ποιος σου είπε ότι μαζεύεται όλο το σόι; Και κατά δεύτερο, μήπως από τα υψηλότερα κέντρα συγκέντρωσης μολύνσεων και ιώσεων είναι τα νοσοκομεία και οι κλινικές. Όχι;
    Εξήγησε μας επίσης τι εννοείς σχετικά με τα "10 κρίσιμα λεπτά της ζωής του (νεογνού)". Τι περισσότερο γίνεται τα 10 πρώτα λεπτά στις κλινικές από το να το ταλαιπωρούν με ανούσιες καταστάσεις; Από τι θα μπορούσε να κινδυνεύσει;
    Νομίζω πως προσπαθείς να σπείρεις φόβο για να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντά σου και τα συμφέροντα των εργοδοτών σου. Πες μας την γνώμη σου για τον θηλασμό (ok είσαι υπέρ) όμως πες μας και για τα συμπληρώματα που πλασάρουν με το έτσι θέλω στις κλινικές. Με το που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται με ένα μπιμπερό στο στόμα. Πες μας για το σύστημα του: "χρειάζεται δεν χρειάζεται θα επιδιώξουμε καισαρική γιατί θα μας ακουμπήσουν περισσότερα". Πες μας για την προτροπή ανά δεκάλεπτο την ώρα του τοκετού στην έγκυο για επισκληρίδιο (πόσο περισσότερο θα κοστίσει;). Πες μας για τη σχέση των κλινικών με τους πωλητές (πλασιέ) βρεφικών τροφών, τα ταξιδάκια και γενικότερα τα δωράκια που προσφέρουν οι εταιρίες τους (μιλάμε για πολυεθνικές που το κεφάλαιό τους ξεπερνάει κατά πολύ τον προϋπολογισμό της Ελλάδας)... Πες μας -για την ώρα- για αυτά και μετά έλα να μας πεις και για τον τοκετό στο σπίτι.
    Τα λέω, εγώ, ένας πατέρας που τα δυο του τα παιδιά, πέντε χρονών και δυόμιση μηνών, είχε τη χαρά να τα δει να γεννιούνται στο σπίτι του. Που δε στάθηκε σε κάποιο πληρωμένο βιβλίο ή κατευθυνόμενη έρευνα (χωρίς να το γενικεύω για όλα τα βιβλία και τις έρευνες). Τα λέω εγώ που αισθάνθηκα αυτό το μεγαλείο το οποίο δεν θα μπορέσει κανένας από αυτούς που ασπάζεται τα γραφόμενα τούτων των "ερευνών" να αισθανθεί.

    ...με το συμπάθιο -πάντα- αλλά η πάσης φύσεως τρομοκρατία με βγάζει έξω από τα ρούχα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο που δεν μας είπες κυρία μου ποιος είναι ο ρόλος σου στο σύστημα και πόσα χάνεις εσύ και το σινάφι σου από τους τοκετούς που γίνονται στο σπίτι. Το ξέρεις πολύ καλά πως δεν ξυπνάει μία ημέρα η έγκυος στον ένατο μήνα κι αποφασίζει πως
    θα γεννήσει το σπλάχνο της στο σπίτι. Οι γιατροί και οι ειδικοί που την παρακολουθούν δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να θέσουν μία έγκυο κι ένα βρέφος σε τέτοιο κίνδυνο. Κι αν υποθέσουμε πως το κάνουν για την "πελατεία και τα λεφτά" όπως αναφέρεις... λες να είναι τόσο αφελείς να θέσουν σε κίνδυνο το όνομά τους, την καριέρα τους και την ελευθερία τους; Άστοχο (sic) το επιχείρημά σου. Υπάρχει προ διεργασία από τους πρώτους μήνες της κύησης. Πάνω απ' όλα ενημέρωση. Γνώση της κατάστασης. Πολύ κουβέντα και διάλογος.
    Το ξέρεις φαντάζομαι πολύ καλά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, μέχρι και τη τελευταία στιγμή υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εγκύου και του βρέφους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Εφόσον είναι σε θέση η γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι μόνο τότε λαμβάνεται η τελική απόφαση.
    Δεν μας λες όμως μια και άνοιξες τη σχετική κουβέντα:

    (Συνεχίζω σε επόμενη ανάρτηση γιατί δεν με χωράει σε αυτή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (συνέχεια (2) από προηγούμενη ανάρτηση καθώς δεν με χωρούσε ολόκληρο η μία)

    Δεν μας λες όμως μια και άνοιξες τη σχετική κουβέντα:
    α) Ο ρόλος του γιατρού στη γέννα πόσα λεπτά διαρκεί; β) Ο αναισθησιολόγος τι να σου κάνει σε έναν φυσιολογικό τοκετό; γ) μιλάς για "απουσία συνεχούς καταγραφής της εμβρυϊκής κατάστασης" και ξέρεις εξ' αρχής πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς με το ειδικό μηχάνημα η μαία ακούει την καρδιά του παιδιού -όπως ακριβώς συμβαίνει και στις κλινικές σας. Όσο για το "παρουσία μολυσματικών συγγενών στο χώρο" ΧΑΧΑ γελάσαμε με το αστείο σου. Αλλά ατυχές. Κατ' αρχήν ποιος σου είπε ότι μαζεύεται όλο το σόι; Και κατά δεύτερο, μήπως από τα υψηλότερα κέντρα συγκέντρωσης μολύνσεων και ιώσεων είναι τα νοσοκομεία και οι κλινικές. Όχι;
    Εξήγησε μας επίσης τι εννοείς σχετικά με τα "10 κρίσιμα λεπτά της ζωής του (νεογνού)". Τι περισσότερο γίνεται τα 10 πρώτα λεπτά στις κλινικές από το να το ταλαιπωρούν με ανούσιες καταστάσεις; Από τι θα μπορούσε να κινδυνεύσει;
    Νομίζω πως προσπαθείς να σπείρεις φόβο για να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντά σου και τα συμφέροντα των εργοδοτών σου. Πες μας την γνώμη σου για τον θηλασμό (ok είσαι υπέρ) όμως πες μας και για τα συμπληρώματα που πλασάρουν με το έτσι θέλω
    στις κλινικές.

    (Συνεχίζω σε επόμενη ανάρτηση γιατί δεν με χωράει ούτε σε αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (συνέχεια (3) από προηγούμενη ανάρτηση καθώς δεν με χωρούσε ολόκληρο η μία)

    Πες μας την γνώμη σου για τον θηλασμό (ok είσαι υπέρ) όμως πες μας και για τα συμπληρώματα που πλασάρουν με το έτσι θέλω στις κλινικές. Με το που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται με ένα μπιμπερό στο στόμα. Πες μας για το σύστημα του: "χρειάζεται δεν χρειάζεται θα επιδιώξουμε καισαρική γιατί θα μας ακουμπήσουν περισσότερα". Πες μας για την προτροπή ανά δεκάλεπτο την ώρα του τοκετού στην έγκυο για επισκληρίδιο (πόσο περισσότερο θα κοστίσει;). Πες μας για τη σχέση των κλινικών με τους πωλητές (πλασιέ) βρεφικών τροφών, τα
    ταξιδάκια και γενικότερα τα δωράκια που προσφέρουν οι εταιρίες τους (μιλάμε για πολυεθνικές που το κεφάλαιό τους ξεπερνάει κατά πολύ τον προϋπολογισμό της Ελλάδας)... Πες μας -για την ώρα- για αυτά και μετά έλα να μας πεις και για τον
    τοκετό στο σπίτι.
    Τα λέω, εγώ, ένας πατέρας που τα δυο του τα παιδιά, πέντε χρονών και δυόμιση μηνών, είχε τη χαρά να τα δει να γεννιούνται στο σπίτι του. Που δε στάθηκε σε κάποιο πληρωμένο βιβλίο ή κατευθυνόμενη έρευνα (χωρίς να το γενικεύω για όλα
    τα βιβλία και τις έρευνες). Τα λέω εγώ που αισθάνθηκα αυτό το μεγαλείο το οποίο δεν θα μπορέσει κανένας από αυτούς που ασπάζεται τα γραφόμενα τούτων των "ερευνών" να αισθανθεί.

    ...με το συμπάθιο -πάντα- αλλά η πάσης φύσεως τρομοκρατία με βγάζει έξω από τα ρούχα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε,
    δες και το ντοκυμαντερ The industry of being born. Περιγράφει την κατάσταση στις ΗΠΑ όπου απουσιάζουν μαίες από τις κλινικές γεννήσεων και βρίσκονται εκεί μόνο γυναικολόγοι, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τόσο νεογέννητων βρεφών, όσο και μητέρων που μόλις έχουν γεννήσει.
    Και μάλιστα, η παραγωγός του ντοκυμαντέρ μένει έγκυος ενώ γυρίζουν το ντοκυμαντέρ, αποφασίζει να γεννήσει στο σπίτι της αλλά η εξειδικευμένη μαία αποφασίζει πως δεν θα μπορέσει να γίνει η γέννα και την πηγαίνει στο νοσοκομείο, όπου και γεννάει τελικά με καισαρική!
    Δείτε το ντοκυμαντέρ, αξίζει!
    (Φίλε ανώνυμε, επικοινώνησε μαζί μου, με ενδιαφέρει το θέμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε ioazon, το ντοκιμαντέρ δεν το είδα λόγο έλλειψης σχετικού χρόνου αλλά θα το δω. Παρ' όλα αυτά από τα λεγόμενά σου οι κουβέντες μας συμπίπτουν: κανένας γιατρός ή μαία δεν θα επιτρέψει γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι της εφόσον κρίνει πως δεν είναι σε θέση για κάτι τέτοιο. Αρκεί βέβαια να πιστεύει σε αυτό και να μην είναι "δούρειος ίππος" ο οποίος τελικό σκοπό έχει να τρομοκρατήσει και για να πείσει τη γυναίκα να οδηγηθεί σε κάποια κλινική των συμφερόντων του. Όσο για τα "ντοκιμαντέρ" και τις "έρευνες" που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας είμαι πολύ επιφυλακτικός. Ποιος χρηματοδοτεί αυτά τα ντοκιμαντέρ και τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτές τις χρηματοδοτήσεις;
    Μία από τις μεγαλύτερες εξουσίες στις μέρες μας είναι οι φαρμακοβιομηχανίες. Δες για παράδειγμα το παιχνίδι που στήθηκε τελευταία με τον "ιό της γρίπης". Αυτές οι ίδιες δεν είναι που πλασάρουν συμπληρώματα, τροφές, κλπ; Δυστυχώς η εποχή μας έχει χάσει κάθε ίχνος ειλικρίνειας και ανθρωπιάς. Γι' αυτό επέτρεψε μου να είμαι -τουλάχιστο- καχύποπτος με όλα αυτά.
    Μανώλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. oi gynaikes den einai gelades na genane kai na boggane sto spiti _axirona

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άρα ο Χριστός σου ήταν μοσχάρι;

    Η Άγνοια είναι αυτή που σκοτώνει και όχι ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση