GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Brain-drain. Αποδημία Επιστημονικού Δυναμικού...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης «ΚΥΜΑ μετανάστευσης του νέου επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει στη χώρα απειλεί να δημιουργήσει η παρατ...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
«ΚΥΜΑ μετανάστευσης του νέου επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει στη χώρα απειλεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά και οι ολοένα λιγότερες ευκαιρίες για μόνιμη και ασφαλή εργασία που προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.Το συμπέρασμα-σοκ που προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι ότι επτά στους δέκα Ελληνες οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό».
Το αποτέλεσμα της έρευνας, που «Το Βήμα» το παρουσιάζει σαν «συμπέρασμα-σοκ», στην online έκδοσή του, το έγκυρο γερμανικό περιοδικό, «Der Spiegel», το παρουσιάζει σαν τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της χώρας μας, χρησιμοποιώντας σαν τίτλο τον διεθνή όρο “Brain-drain”, που αυτολεξεί σημαίνει «ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΜΥΑΛΩΝ». Η σχέση αποδημίας-μετανάστευσης «δημιουργικών μυαλών» ή εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού και ανάπτυξης, είναι γνωστή από την εποχή του 5ου π.Χ. αιώνα. Θετικό παράδειγμα είναι εκείνο της Αθήνας του Περικλή που συγκέντρωσε γύρω του ό,τι δημιουργικό μυαλό υπήρχε στον...
 τότε ελληνικό χώρο.
Χαρακτηριστικά αρνητικά παραδείγματα, είναι, πρώτον, οι διωγμοί των γιατρών της εποχής του Ιουστινιανού, που χαρακτηρίστηκαν μάγοι-εθνικοί και κατέφυγαν στην περσική αυλή και σε άραβες χαλίφηδες. Το αποτέλεσμα ήταν να πάει δεκαετίες πίσω η ιατρική επιστήμη στη Δύση και να αναπτυχθεί στους πέρσες και στους άραβες. Δεύτερον, Οι διωγμοί τον 16ο αιώνα των Ουγενότων (Γάλλοι Καλβινιστές), μιας από τις πιο δραστήριες κοινωνικές ομάδες, που κατέφυγαν στη Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ και στις Σκανδιναβικές χώρες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των χωρών αυτών.
Τρίτο αρνητικό παράδειγμα, είναι το ολοκαύτωμα και ο ξεριζωμός Αρμενίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922, όπου ακόμη και ο Κεμάλ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως ήταν τραγικό λάθος. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το 78% της τουρκικής οικονομίας ήταν στα χέρια δραστήριων Ελλήνων και Αρμενίων. Παράλληλα, ενώ τα ελληνικά σχολεία της Τουρκίας είχαν 170 000 μαθητές, τα τουρκικά είχαν μόνο 50 000 και αυτά ήταν όλα στρατιωτικά σχολεία.
Τη σημασία εισαγωγής εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, την είδαν πρώτοι οι ιδρυτές των ΗΠΑ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του δημιουργού του αμερικανικού πνεύματος και της προτεσταντικής ηθικής της εργασίας στις ΗΠΑ, του Μπέντζαμιν Φράνκλιν, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Εμείς οι αμερικανοί δεν ρωτάμε κανέναν ποιος είσαι, αλλά τι μπορείς να κάνεις». Αυτή η πολιτική συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τα αμερικανικά πανεπιστήμια και τις αμερικανικές επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο.
Τα οικονομικά θαύματα των κατεστραμμένων από τον πόλεμο χωρών της Γερμανίας και της Ιαπωνίας στηρίχτηκαν στο καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. «Μπορείς να καταστρέψεις σπίτια, εργοστάσια, γέφυρες και λιμάνια, αλλά τα μυαλά δεν καταστρέφονται και φτιάχνουν ακόμα καλύτερα έργα βασικών υποδομών».
Η σημασία του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού και των δημιουργικών μυαλών για την ανάπτυξη μιας χώρας, φαίνεται στο "Battle of the brains”, που έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες. Η «Διακήρυξη της Μπολόνια» το 1999 των 29 υπουργών παιδείας της ΕΕ για τη δημιουργία ενός «Ενιαίου Χώρου Ανωτάτης Εκπαίδευσης», είχε αυτόν ακριβώς το στόχο, αλλά το μόνο που πέτυχε, ήταν η μετακίνηση των καλύτερων επιστημόνων σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του Βορρά. Ότι ακριβώς έγινε και με την μετακίνηση μέρους του πλούτου, που από το φτωχό Νότο μετακόμισε στον πλούσιο Βορρά, κάνοντάς τον πλουσιότερο.
Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν είναι το γεγονός, ότι φεύγουν κάποια δημιουργικά μυαλά, όπως γινόταν παλιά, αλλά κινδυνεύουμε να φύγουν τα περισσότερα.
Και ενώ σήμερα παρατηρείται μια έντονη διάθεση μετανάστευσης ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, η Γερμανική Υπηρεσία Ανταλλαγών Φοιτητών (DAAD), σε πρόσφατη έρευνά της, διαπιστώνει με ανησυχία μια έντονη μετακίνηση τούρκων επιστημόνων από την Γερμανία προς την Τουρκία.

8 σχόλια

  1. Κύριε Πιστοφίδη, γιατί εκπλήσσεστε από την "αποστράγγιση εγκεφάλων", που συντελείται στη χώρα μας; Που θα μπορούσαν να εργαστούν αυτοί οι εγκέφαλοι στην χώρα μας, διεκδικώντας έναν αξιοπρεπή μισθό; Στις λιγοστές επιχειρήσεις που καταδυναστεύονται από έναν σοσιαλιστικά διογκωμένο και υδροκέφαλο δημόσιο που απορροφά κάθε ικμάδα αυτού του τόπου; Ή μήπως στα αριστεροκρατούμενα πανεπιστήμια της κουρελοαφίσας και των κουρελοπανό, με τις συντεχνίες των καθηγητών που ανελίσσονται στη θέση τους με βάση το ρητό "κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα" και όπου επικρατεί ακόμα η άποψη ότι η σύνδεση του πανεπιστημίου με την παραγωγή και τη βιομηχανία, είναι "συμμαχία με τον ταξικό εχθρό";
    Κύριε Πιστοφίδη, οι ομογάλακτοί σας αριστεροί με την ελεεινή τους προπαγάνδα όλες αυτές τις δεκαετίες, αλλά και οι δεξιοί με την ανικανότητά τους να αντικρούσουν αυτή την προπαγάνδα, εμφύσησαν στο λαό την νοοτροπία ότι το κέρδος και η επιχειρηματικότητα είναι ιδανικά μιας άδικης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έβαζαν τους εργατοπατέρες τους στα εργοστάσια να "ξεσηκώνουν" τους εργαζόμενους, ώστε στο τέλος να κλείνουν οι επιχειρήσεις και να καταλήξουμε στην αποβιομηχάνηση της χώρας. Και από την άλλη θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει ένα κράτος που να εγγυάται το εισόδημα, την εργασία και την περιουσία όλων παντού και πάντα, ενώ εμείς πρέπει να καθόμαστε και εν παραλλήλω να αμειβόμαστε με 3000 ευρώ τον μήνα καθαρά. Δυστυχώς όμως οι Αμερικανοί, τόσο μισητοί από μερίδα συμπατριωτών μας-κάτι που φρονώ ότι εκπορεύεται από φθόνο και κόμπλεξ, έχουν ένα κατάλληλο ρητό για την περίπτωσή μας: There is no such thing as a free meal. Που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση: ΔΕΝ υπάρχει δωρεάν γεύμα στον κόσμο. Αυτό που εσύ θέλεις να έχεις δωρεάν, κάποιος άλλος το πληρώνει. Να λοιπόν που στο τέλος έρχεται πάντα ο λογαριασμός. Και μέρος των επιπτώσεων της πληρωμής του, είναι και η μετανάστευση εγκεφάλων. Ελπίζω τουλάχιστον αυτό να γίνει μάθημα στους αμετανόητα αριστερούς συμπατριώτες μας σαν και σας, ώστε έστω και τώρα να αλλάξουν μυαλά. Μάλλον όμως τρέφω φρούδες ελπίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίς πταίει???
    Έκτός τών διαπιστώσεών σου,διά τήν ''μετανάστευση μυαλών'' κι αφού βεβαίως τό θίγεις,θά ήτο χρήσιμο, νά μάς καταθέσης καί τήν προσωπικήν σου άποψη,διά τίς αιτίες,πού τήν δημιουργούν.
    Άλλωστε υπήρξες καί σύμβουλος σέ εμπλεκόμενη κρατική υπηρεσία.
    Αναμένομεν!!


    ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τ0 1960 ΦΕΥΓΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ.
    ΤΟ 2010..ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ.
    ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΣΑΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ.
    ΤΟΤΕ ΚΑΤ'ΕΠΙΤΑΓΗΝ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΡΠΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΡΣΑΛ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤ ΕΠΙΤΑΓΗΝ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΟΙΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο 4:45,
    τά έγραψε όλα.
    Ειδικά τό απόσπασμα:
    //////////////////////////////////
    εμφύσησαν στο λαό την νοοτροπία ότι το κέρδος και η επιχειρηματικότητα είναι ιδανικά μιας άδικης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έβαζαν τους εργατοπατέρες τους στα εργοστάσια να "ξεσηκώνουν" τους εργαζόμενους, ώστε στο τέλος να κλείνουν οι επιχειρήσεις και να καταλήξουμε στην αποβιομηχάνηση της χώρας.
    ////////////////////////////////
    Mισλέν,Σιτροέν,Γκούντ Γίαρ κλπ.
    Τώρα θά πραγματοποιηθεί κάτι χει-
    ρότερο.Θά έρθουν πολυεθνικές πού
    θά ενοικιάζουν έναντι 700ε τούς
    νέους μέ ανώτατη παιδεία μέ καθε-
    στώς par time καί...άμα θέλεις.
    Καμιά συλογική σύμβαση εργασίας
    δέν υπάρχει.
    Όταν τήν είχαμε,κλείναμε τίς επι-
    χειρήσεις,αυξάναμε τήν ανεργία
    καί ξοδεύαμε γιά επιδοτήσεις μή
    απασχολούμενων.
    Τώρα νέα καραβάνια μεταναστών θά
    δημιουργηθούν.
    Είναι αυτοί πού υποτίθεται ότι
    θά ήσαν τά γρανάζια τής πράσινης
    ανάπτυξης.
    Δέν είναι στραβός ο γιαλός.
    Στραβά αρμενίζουμε.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εισπραττει, οτι δικαιουται η Ελλας. Σε λιγο θα κυκλοφορουν στο δρομο μονο λαθρομεταναστες και σκυλοι. Ας οψονται οσοι κατεστρεψαν τα ονειρα ενος εθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναστάση,

    Θα συμφωνήσω με τις περισσότερες διαπιστώσεις σου, αλλά το θέμα είναι πιο περίπλοκο. Στη χώρας μας δεν υπήρξε ποτέ στρατηγικός σχεδιασμός σε κάτι. Ποτέ δεν θέσαμε τα πιο απλά ερωτήματα «ποιοι είμαστε», «ποια είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», «τι θέλουμε να πετύχουμε στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό εργασίας», κ.λ.π., κ.λ.π. γιατί ποτέ δεν έγινε μια σοβαρή έρευνα και ανάλυση. Ακόμα και στον τουρισμό, μέχρι σήμερα, δεν καταφέραμε να βρούμε το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που μας ταιριάζει. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται καλύτερα το θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό βασισμένη στα δικά μας μνημεία.
    Οσον αφορά στη βιομηχανία και γενικά στην επιχειρηματικότητα, το 1982, με μόνο την άδεια παραμονής στη Γερμανία και το διαβατήριό μου, πλήρωσα 50 γερμ. Μάρκα στην αστυνομία και άλλα τόσα στο εμπορικό επιμελητήριο της Βρέμης και σε μια ημέρα είχα άδεια εισαγωγέα εξαγωγέα. Για δύο χρόνια (στάδιο εκκόλαψης) η γερμανική εφορία δεν σε ξέρει. Δεν σου ζητά να κρατάς καν βιβλία. Όταν το 1994 επέστρεψα για πάντα στην πατρίδα και ξεκίνησα να δημιουργήσω μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, «τραβιόμουν» μήνες (λαδώνοντας) για να στήσω την επιχείρηση και οι πρώτοι πελάτες ήταν οι εφοριακοί. Βρήκα μια αγορά κρατικοδίαιτη και φυσικά ασυναγώνιστη, αφού δίχως διασυνδέσεις και μίζες δεν μπορούσες να επιβιώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο.
    Η βιομηχανία δεν είναι πανάκεια. Η Δανία και η Φινλανδία δεν έχουν βαριά βιομηχανία αλλά έχουν ποιότητα ζωής ανώτερη από την Γερμανία, γιατί βρήκαν ήπιες μορφές ανάπτυξης, η πρώτη επένδυσε στις ανεμογεννήτριες και η δεύτερη στις τηλεπικοινωνίες και οι δυο στην αάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4:45:00 π.μ.
    ..."Ελπίζω τουλάχιστον αυτό να γίνει μάθημα στους αμετανόητα αριστερούς συμπατριώτες μας σαν και σας, ώστε έστω και τώρα να αλλάξουν μυαλά. Μάλλον όμως τρέφω φρούδες ελπίδες..."

    και να αλλάξουν/με μυαλά το τραίνο έχει φύγει, οι χαμένες ευκαιρίες δεν ξαναγυρνούν, το κακό έγινε, ίσως καταφέρουν κάτι το ΔΝΤ και η τρόικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΠΙΣΤΟΦΙΔΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

    ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΔΛΔ """ΤΙΣ?/ ΠΟΤΕ? /ΠΩΣ?/ ΔΙΑΤΙ ΠΤΑΙΕΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΜΥΑΛΩΝ"""??

    ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙ ΕΣΥ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΑΝ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
    ΚΑΘΟΡΙΖΑΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ(????) ΤΩΝ ΝΕΩΝ.
    ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΑΝ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΗΤΟ ΟΛΙΓΟΧΡΟΝΗ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΕΝΕΡΓΗ,ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ''ΙΔΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ''.
    ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΩΣ,ΑΠΑΝΤΩΝΤΑ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΣ ''ΑΝΑΞΙΑ'' ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΟΥ, ΦΥΣΙΚΑ.
    ΔΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΩ ΚΙ ΕΓΩ (ΚΙ ΑΛΛΟΙ BLOGGERS) ΟΤΙ ΠΡΆΓΜΑΤΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.



    ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση