GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απεργία των αρχαιολόγων...

Από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων Προκήρυξη 24ωρης Απεργίας την Πέμπτη 21/10/2010 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 10.0...

Από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Προκήρυξη 24ωρης Απεργίας την Πέμπτη 21/10/2010 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 10.00 & στο Λευκό Πύργο στις 11.00 π.μ.
Όλοι αισθανθήκαμε αποτροπιασμό βλέποντας την Πέμπτη 14/10/2010, μονάδες καταστολής να βεβηλώνουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, σύμβολο του πνεύματος και δημοκρατίας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ άσκησαν βία ενάντια σε εργαζομένους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους -συχνά απλήρωτοι, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, με ανασφάλεια για το μέλλον, με...
 ελαστικές μορφές εργασίας- στην προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Η επίθεση των διμοιριών σε εργαζομένους του Πολιτισμού δεν είναι ασύνδετη με τη γενική πολιτική και κοινωνική κατάσταση: Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, καταργούνται εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα δεκαετιών. Αναιρούνται μακρόχρονες εργασιακές κατακτήσεις. Καταδικάζεται σε ανεργία πλήθος συμβασιούχων σε όλο τον δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. Με τον «Νόμο Ραγκούση», μπήκε οριστική ταφόπλακα στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ώστε να διαιωνίζεται το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας. Μειώνονται οι αποδοχές και εξανεμίζεται το εισόδημα των εργαζομένων με τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τον καταιγισμό των ανατιμήσεων. Αυξάνεται το όριο των απολύσεων, μειώνονται οι αποζημιώσεις, ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας, καταργούνται ή περιορίζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά βοηθήματα.
Από τα πρώτα θύματα της κρίσης είναι και ο Πολιτισμός, ο οποίος απαξιώνεται συστηματικά. Περικόπτεται ο προϋπολογισμός του ΥΠ.ΠΟ.Τ.. Οι αρχαιότητες προβάλλονται ως «εμπόδιο» στην επιχειρηματική ανάπτυξη και στα κέρδη των κατασκευαστών. Μάλιστα, με την πρόσφατη υπογραφή του «Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας», μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Υποδομών, ο κύριος στόχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μεταβάλλεται. Πλέον επιδιώκεται η επίσπευση των Μεγάλων Δημοσίων Έργων, σε βάρος της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Μέσα σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό βρίσκονται σε ακόμα δεινότερη θέση, καθώς στερούνται το αυτονόητο δικαίωμά τους στην εργασία. Με τη λήξη των συμβάσεων τους δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν ποτέ ξανά στη ζωή τους στο επάγγελμα στο οποίο εκπαιδεύτηκαν -συχνά με σπουδές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους- και εξειδικεύτηκαν μέσω πολυετούς εμπειρίας, καθώς το Π.Δ. 164/2004 δεν επιτρέπει σε κανένα να ξαναεργαστεί στον ίδιο φορέα, με την ίδια ειδικότητα, για πάνω από 24 μήνες. Ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε ότι «κανένας άλλος οργανισμός στον κόσμο δεν προσλαμβάνει ανθρώπους, τους εκπαιδεύει, τους φέρνει σε ένα επίπεδο γνώσης και μετά από λίγο καιρό τους λέει ότι τώρα έληξε και πρέπει να φύγετε από τη δουλειά. Αντίθετα, αυτό θεωρούμε ότι είναι μία πηγή πλούτου για το ελληνικό δημόσιο». Η απόγνωση που δημιούργησε το «24μηνο» στους εργαζομένους, τους οδήγησε στην ακραία ενέργεια του αποκλεισμού της Ακρόπολης. Η πολιτική ηγεσία όμως, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να προσπαθήσει να δώσει λύσεις, προτίμησε να αντικρούσει με τη χρήση αστυνομικής βίας τα δίκαια, όπως είναι κοινώς αποδεκτό, αιτήματα τους.
Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους συναδέλφους μας, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκηρύσσει, από κοινού με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, 24ωρη απεργία στις 21-10-2010 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.00 π.μ., στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11π.μ., στον Λευκό Πύργο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Κατάργηση του περιορισμού του «24μήνου» (άρθρα 5 και 6 του Π.Δ. 164/2004 «Παυλόπουλου»), νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν επιτρέπει την εργασία πέρα των 24 μηνών, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την ευθύνη να βρει άμεσα λύση.
· Μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων που πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε αορίστου χρόνου. Να δοθεί τέλος στην ομηρία των μακροχρόνια εργαζομένων.
· Πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Να τοποθετηθούν άμεσα στις θέσεις τους. Να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στο προσωπικό του ΥΠ.ΠΟ.Τ. με προκηρύξεις νέων θέσεων εργασίας, ανταποκρινόμενων στις ανάγκες και αποστολή των υπηρεσιών του Πολιτισμού.
· Τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Να ολοκληρώνονται όλα τα στάδια της έρευνας (συντήρηση, καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων) και όχι μόνο η ανασκαφή.
· Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
· Διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών χωρίς εκχωρήσεις.
· Διατήρηση της αξιοπρέπειας στην εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία.
Καλούμε όλους τους φορείς, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, καθώς και όλους τους σκεπτόμενους και προβληματισμένους πολίτες να σταθούν στο πλευρό μας και να συνδράμουν στον αγώνα μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.ΕΚ.Α.
Ο Πρόεδρος Κουτής Παναγιώτης
Ο Γραμματέας Τριανταφυλλίδης Ιωάννης

3 σχόλια

  1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!
    ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ...
    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ-ΕΣΤΩ ΣΑΝ ΕΙΔΗΣΗ-ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

    ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ;

    ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΥΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;

    ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ
    ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΜΕ ΟΣΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

    Τ Ω Ρ Α !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον ιερό βραχο τον βεβήλωσαν αυτοί που τόλμησαν να τον κλειδώοσυν και να τον απομονώσουν με στόχο μονιμοποιήσεις και μισθολογικές αυξήσεις. Ας το έκαναν αυτό στην αρχαία Αθήνα και θα βλεπαμε που θα ήσαν μετά από λίγες ώρες. Αυτοί είναι που φροντίζουν για την αρχαιοελληνική κληρονομιά; Και μη χειρότερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΥ ΖΗΤΕ ΡΕ ΒΟΥΡΛΟΠΑΣΟΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ!
    ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟΙ, ΑΥΡΙΟ ΕΜΕΙΣ!
    ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΞΩΝΤΩΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ!
    ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ, ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ;;;;
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση