GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ας μιλήσουμε για οικονομία, σοβαρά και υπεύθυνα...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    Επαναφέροντας το βασικό πρόβλημα της σύγχρονης οικονομικής συγκυρίας, θ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/  
Επαναφέροντας το βασικό πρόβλημα της σύγχρονης οικονομικής συγκυρίας, θα επιχειρήσουμε να το αναλύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα για ν αντιληφθούμε προς πια κατεύθυνση βαδίζει και η παγκόσμια οικονομία και η τύχη του πλανήτη μας.
Όπως αναφέρθηκε στον χθεσινό Δευκαλίωνα, το βασικό πρόβλημα που θα καθορίσει την παγκόσμια οικονομία, που θ’ ακολουθήσει υφεσιακή ή αναπτυξιακή τροχιά είναι:
· «Θα έχουν τους πόρους και θα προλάβουν οι αναδυόμενες οικονομίες να δημιουργήσουν την δική τους μεσαία τάξη, που θα αντικαταστήσει σαν καταναλωτής την ολοένα φθίνουσα ποσοτικά και ποιοτικά (λόγω της οικονομικής κρίσης και του νομισματικού-εμπορικού πολέμου από τις αναδυόμενες οικονομίες,) μεσαία τάξη των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ιαπωνίας που σήμερα αγοράζει ακόμα μαζικά τα προϊόντα τους»
Εισάγοντας τις επί μέρους παραμέτρους, που η...
 επίλυση τους θα διαμορφώσει την λύση του σύνθετου προβλήματος, παρατηρούμε τα εξής:
1. Οι αναδυόμενες οικονομίες χρησιμοποιούν τα τεράστια συναλλαγματικά τους αποθέματα για δανείζουν με πολύ χαμηλά επιτόκια τις ΗΠΑ την ΕΕ και την Ιαπωνία. Ο δανεισμός με χαμηλά επιτόκια έχει επιβληθεί από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας οι οποίες δανείζουν τις εθνικές τους οικονομίες με μηδενικά η πολύ χαμηλά επιτόκια.
2. Οι αναδυόμενες οικονομίες εξαναγκάζονται να δανείζουν μαζικά τις οικονομίες των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ιαπωνίας με χαμηλά επιτόκια για δύο λόγους:
α) Για να μην επιβληθούν όροι προστατευτισμού (υψηλοί δασμοί εισαγωγής και φόροι), στα προϊόντα που εξάγουν προς τις ΗΠΑ,ΕΕ και Ιαπωνία
β) Για να μην καταρρεύσουν οικονομικά και συνεπώς και καταναλωτικά οι εν δυνάμει μεγάλοι καταναλωτές των προϊόντων τους (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία).
3. Ο μαζικός δανεισμός των ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνίας από τις αναδυόμενες οικονομίες, στερεί από τις αναδυόμενες οικονομίες τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των κατοίκων των χωρών αυτών. Ουσιαστικά ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες διαθέτουν τεράστια οικονομικά πλεονάσματα που τοποθετούνται σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ιαπωνίας και δεν διατίθενται για να βελτιωθούν οι τριτοκοσμικές συνθήκες στέγασης, διατροφής, περίθαλψης και παιδείας των κατοίκων των αναδυόμενων οικονομιών.
4. Οι τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές που παρατηρούνται στις αναδυόμενες οικονομίες, δεν συμβάλουν στην δημιουργία μίας ισχυρής μεσαίας τάξης που θα αντικαταστήσει ως τοπικός καταναλωτής την μεσαία τάξη των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, που αυτή την στιγμή αγοράζει τα προϊόντα των αναδυόμενων οικονομιών.
Αυτές οι επί μέρους παράμετροι δημιουργούν νέα προβλήματα. Παραδειγματικά αναφέρουμε:
· Για πόσο καιρό ακόμα οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, θα καταφέρνουν παρά την αυξημένη κυκλοφορία χρήματος να κρατούν τον πληθωρισμό χαμηλό; Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να συνεχίσουν να θεωρούνται αξιόχρεα τα σχεδόν μηδενικού επιτοκίου ομόλογα που έχουν εκδώσει προκειμένου να δανειοδοτηθούν από τις αναδυόμενες οικονομίες
· Για πόσο καιρό ακόμα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, δεν θα λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού παρά την αλματώδη αύξηση της ανεργίας υπακούοντας και εφαρμόζοντας την νέο-φιλελεύθερη συνταγή της χωρίς προσκόμματα (φόρους, δασμούς κλπ) ελεύθερης διακίνησης αγαθών;
· Για πόσο καιρό ακόμα οι κάτοικοι των αναδυόμενων οικονομιών θα υπομένουν την οικονομική εξαθλίωση, βλέποντας ταυτόχρονα τους κόπους τους να επενδύονται σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ιαπωνίας;
Όσο κανείς μελετά αυτά τα προβλήματα ανακαλύπτει ότι αναφύονται νέα ακόμα πιο σύνθετα και δισεπίλυτα, στα οποία η βασική παράμετρος είναι ο εναπομείναν χρόνος προτού εμφανισθεί ακόμα μία νέα κρίση.
Όσο για το επιχείρημα ότι οι αναδυόμενες οικονομίες μπορούν να οδηγήσουν, πχ τις ΗΠΑ, σε χρεοκοπία αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών κρατικών ομολόγων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε καν άξιο συζήτησης. Δηλαδή θα αποφασίσουν οι αναδυόμενες οικονομίες να μηδενίσουν την αξία της συναλλαγματικής περιουσίας τους; Μάλλον ΟΧΙ.
Καταλαβαίνει, όμως ο καθένας μας, και κάτι άλλο.
Ότι οι νέο-φιλελεύθεροι φωστήρες του Γιώργου Παπανδρέου που κυβερνούν την χώρα μας, δεν τα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους στον σχεδιασμό της οικονομικής τους πολιτικής. Είναι φανερό ότι πιστεύουν στην αέναη και απρόσκοπτη επέκταση και επιβίωση του σημερινού νέο-φιλελεύθερου μοντέλου. Γι’ αυτό και υπακούουν τυφλά στην εντολές του ΔΝΤ.
Αν όμως ξεσπάσει μία νέα κρίση τον επόμενο χρόνο τι θα γίνει;
Ποιοι θανάσιμοι κίνδυνοι θα απειλήσουν την χώρα μας;
Κανένα πρόβλημα!
Αυτά τα θέματα θα τα λύσει, τότε που θα προκύψουν, ο φίλος Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ ο Dominique Strauss-Kahn.

12 σχόλια

  1. Στην Ελλάδα πάντως, η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ .ΔΕΝ ΑΠΛΩΝΕΤΕ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ , ΤΑ ΚΟΥΛΑ ΣΑΣ , ΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ. ΞΕΡΡΙΖΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ, ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΜΠΛΑ , ΜΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΟΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΡΠΑΓΑΣ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΠΕΤΑΣΜΑ [ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ] ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ , ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΑ ΣΤΕΡΙΩΣΕΙ .ΒΛΕΠΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΒΕΡΚΩΝΟΥΝΝ , ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ.ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΤΙΧΟ . ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ,ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΠΕΡΑ.ΔΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΟΠΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πει και καμία αλήθεια ο κ. Παπανδρέου ;

    Ο Επίτροπος Oli Rehn δήλωσε ως γνωστόν πως “[...] οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011 θα διατηρηθούν και αυτό μπορεί να απαιτήσει κάποια πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι [...]”.

    Ανακοίνωσε δηλαδή, νέα πρόσθετα μέτρα επώδυνα για τους πολίτες.

    Νέα μέτρα που, σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν για το 2011. Άλλωστε, καταγράφονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, όπου περιλαμβάνονται για το 2011 πρόσθετοι φόροι ύψους 5,3 δισ. ευρώ και περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

    Το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο «Μνημόνιο» δεν τα κάνει παλιά, ούτε καταργεί τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που αυτά έχουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

    Διαψεύδεται, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι “[...] παρά τις νέες διορθώσεις της Eurostat θα κατακτήσουμε τους στόχους που θέσαμε φέτος και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον Έλληνα πολίτη [...]” (07.10.2010).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δευκαλίωνα παράτα τους σολικισμούς και γράψε απλά ώστε στο τέλος να μπορείς και εσύ να καταλάβεις τι έγραψες.

    Λοιπόν,

    α. Δεν δανείζουν Οι αναδυόμενες οικονομίες χαμηλότοκα σε ΗΠΑ και ΕΕ, απλώς αγοράζουν χρέος των ΗΠΑ σε μορφή Ομολογων.

    β. Οι αναδυόμενες οικονομίες πράγματι διαθέτουν τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, με τα οποια αγοράζουν τα ομόλογα.

    γ. Τα τεράστια συναλλαγματικά τους αποθέματα δεν είναι παρά τυπωμένα πράσινα χαρτιά που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ονομάζουν νόμισμα.

    δ. Οσο οι ΗΠΑ θα βρίσκουν αγοραστές ομολογων θα ζούν χώρίς χρείαν εργασίας. Πωλούν τυπωμένο χαρτί και αγοράσουν προιόντα απο την Ασία.

    ε. Οι Ασιάτες χρησιμοποιούν τα τυπωμένα ανευ αξίας χαρτιά για να αγοράσουν αεροδρόμια λιμανια και επιχειρήσεις εκτός της χώρας των.
    Με παλιοχαρτα αγοράζουν χρυσάφι.

    στ.Η κουλτούρα των Ασιατών είναι διαφορτική των Δυτικών κοινωνιών. Οι τριτοκοσμικές συνθήκες στέγασης, διατροφής, περίθαλψης και παιδείας των κατοίκων των αναδυόμενων οικονομιών δεν είναιν καθόλου Τριτοκοσμικές, είναι άκρως καπιταλιστικές.
    Ο καθένας για τον εαυτό του.
    Κυριαρχεί η κομματική ελίτ και οι υπολοιποι οσο αντέξουν.

    Αυτά τα ολίγα για σήμερα και μη χρησιμοποιείς πομπώδη και μεγάλα ονόματα σαν του Γενάρχη!!!

    Ξέρω και κατι "Ομογενείς" απο το Τουρκμενιστάν που επιμένουν να αυτοονομάζονται έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα πει και καμία αλήθεια ο κ. Παπανδρέου ;

    Όχι !!!! θέλει να είναι συνεπής στην εικόνα του.

    Γιώργος ο μεγαλύτερος ηγέτης της ιστορίας.

    Ο άνθρωπος που ελευθέρωσε τον πλανήτη.

    Ο άνθρωπος που γκρέμισε τις ΗΠΑ την ΕΕ την Κίνα.

    Η μικρή και ασήμαντη Ελλάδα είναι απλώς παράπλευρη απώλεια μπροστά
    σε ένα τόσο μεγάλο έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν δεν μειωθουν οριζοντια οι μισθοι στον ιδιωτικο τομεα κατα 30%
    και δεν απελευθερωθουν εντελως οι απολυσεις και
    η ελαστικη εργασια,
    το μπουρδελο δεν θα παρει ΠΟΤΕ μπροστα.

    αυτο φαινεται ηδη εδω και ενα χρονο.

    τι περιμενουμε ΑΚΟΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να το δουμε και διαφορετικα…..
    Όταν εχεις μια επιχειρηση και εισαι ο Δ/νων συμβουλος και εχεις σαν στοχο σου να πουλησεις ενα μεριδιο….τι κανεις ??
    Τουλαχιστον φροντιζεις να ανεβασεις την αξια της να το περασεις στην αγορα ως εξαιρετικο προιον και μετα να βγεις στην αγορα να την πουλησεις εκει που νομιζεις οτι θα παρεις το αναλογο αντιτιμο..!!

    Στην προκειμένη περιπτωση ο ΓΑΠ ως Δ/νων συμβουλος της επιχειρησης Ελλαδος φροντισε να βγει εξω να την ξεφτυλισει κοινως η μετοχη της επιχειρησης επιασε πατο δημοσιως και μετα ειχε και την φαεινη ιδεα να απευθυνθεί σε διεθνεις επενδυτες προβάλλοντας απαιτησεις για να πουλησει ενα προιον που ο ιδιος ευτελησε…και μηδενισε αγοραστικα την αξια του.

    ΕΣΥ ΣΑΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ τις αδυναμιες δεν θα πηγαινες να αγορασεις ΜΟΝΟ εαν και εφοσον σου πουλουσαν φτηνα και με ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΑΔΙΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ???


    Μην τρελλαθουμε δηλαδή σ' αυτη τη χωρα... Γαμω το ΓΑΠ και ολο του το επιτελειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 20 Οκτ 2010 12:41:00 μ.μ.
    Θα προσπαθήσω να σε ξεπεράσω στην μαλακία αλλά αυτό είναι δύσκολο.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ :Οι εργαζόμενοι να πληρώνουν στο τέλος της βάρδιας τον εργοδότη αφού τους δίνει την χαρά να εργάζονται και όχι να τεμπελιάζουν και να μην ξέρουν τι να κάνουν.
    Που θα βρίσκουν τα χρήματα?
    Είναι απλό, θα κάνουν πιάτσα το βράδυ και θα τους πηδάνε οι εργοδότες πληρώνοντας τους.
    Άλλο μέτρο: Οι εργαζόμενοι να φορούν στο πόδι σιδηρόμπαλα όπως στις φυλακές και οι επιστάτες να έχουν μαστίγια.
    Με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια.Και δεν μπορείς να φύγουν και θα ικανοποιούνται κάποιοι σαδιστές επιστάτες όπως και κάποιοι μαζοχιστές εργαζόμενοι.
    Άλλο μέτρο : H δουλειά να είναι ήλιο με ήλιο όπως δούλευαν στην Αλβανία του Χότζα με μιά φέτα ψωμί με ζάχαρη για φαγητό , όπως μας έλεγαν μερικοί Αλβανοί που δούλευαν τότε.
    Άλλο μέτρο:-Πιό πρωχωρημένο του ανωτέρου-Δουλειά συνεχώς επι εικοσιτετραωρου βάσεως μέχρι τελικής πτώσεως όπως στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης που έδεναν τους εργάτες πάνω στις μηχανές για να μην κοιμηθούν και πέσουν μέσα.
    Τι τον ανακαλύψαμε τον ηλεκτρισμό διάολε και την νύχτα δουλειά.
    Χάσου ρεμπεσκέ επιχειρηματία της πείνας και της μαλακίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://ciaoant1.blogspot.com/2010/10/update-19102010.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πασοκ

    Να η αληθεια

    Ο ΝΕΟΣ ΜΕΝΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ

    Ο Ραγκουσης ο δεξιος ετοιμαζει την πτωση Γιωργου
    για "παρτη του"!!

    Κυβέρνηση ΡΑΓΚΟΥΣΗ: Κυριακή Βράδυ στην Ιπποκράτους…

    Ο Γιάννης (ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ) βγήκε το βράδυ της Κυριακής (περίπου 09.00 μμ) συννεφιασμένος και εμφανώς κουρασμένος από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους και μπήκε σε ένα μαύρο Golf φεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Για το συννεφιασμένος δεν ξέρουμε ποια ήταν η αιτία αλλά αποκλείουμε σαφώς άσχημες προβλέψεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχουν φροντίσει γι’ αυτό ο Γιώργος (Πετρουλάκης) και ο Δημήτρης (Στεφάνου). Μην είμαστε και αχάριστοι 9 περιφέρειες καθαρίζουν τα παλικάρια.
    Για το κουρασμένος πάλι δεν το καταλαβαίνουμε.

    Ο Ραγκουσης ετοιμαζει την πτωση Παπανδρεου
    ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΑΙΖΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

    ΞΥΠΝΑ ΓΙΩΡΓΟ

    Μακης Πασοκ

    19 Οκτ 2010 7:46:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Pasok

    Μνημονιο

    Το γεγονός όμως ότι στη δανειακή σύμβαση εφαρμόζεται το αγγλικό δίκαιο σε συνδυασμό με την ελληνική παραίτηση από την ασυλία εκτέλεσης μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας ανυπολόγιστης αξίας.

    Μπορει ή όχι μια Ελληνικη Κρατική τραπεζα να παει στην Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα και να δανειστει με επιτοκιο 1% ?

    Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΕΙΠΕ: ΝΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ 110 ΔΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ 110 ΔΙΣ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 1,2% ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ??

    ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟς ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΗΛΙΩΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΕΞΟΔΟ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑς ΑΠΟ δντ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!!

    Τασος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση