GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι δουλειά κάνουν οι συνδικαλιστές...

Από τον Γιώργο Δημόπουλο   Θεόδωρος Π. Λιανός καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.tovima....

Από τον Γιώργο Δημόπουλο  
Θεόδωρος Π. Λιανός
καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=334666&ct=123&dt=30/05/2010
Είναι πλέον τεκμηριωμένο και γνωστό ότι κύριοι υπεύθυνοι για την άθλια κατάσταση, οικονομική και άλλη, που επικρατεί στη χώρα είναι οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές. Προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση και να αποφύγουμε τα ίδια στο μέλλον είναι σκόπιμο να αναρωτηθούμε τι κάνουν οι πολιτικοί και τι κάνουν οι συνδικαλιστές. Ας αρχίσουμε σήμερα με τους συνδικαλιστές. Τι κάνουν, λοιπόν, οι συνδικαλιστές;
Σύμφωνα με τη θεωρία η δουλειά των συνδικαλιστών είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η...
 προστασία τους από τις αυθαιρεσίες του εργοδότη. Σύμφωνα, όμως, με την εμπειρία η δουλειά των συνδικαλιστών είναι η προστασία των συντεχνιακών συμφερόντων και η προώθηση των δικών τους προσωπικών φιλοδοξιών. Ενας θέλει να διατηρήσει την εξουσία που έχει και να ανέλθει συνδικαλιστικά. Αλλος θέλει να γίνει βουλευτής και, με τα κατάλληλα προσκυνήματα, υπουργός. Αλλος θέλει να γίνει ευρωβουλευτής. Αλλος θέλει να ανέβει στην κομματική ιεραρχία. Αυτές είναι θεμιτές και ευγενείς φιλοδοξίες, όχι όμως όταν επιδιώκονται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, όπως συμβαίνει στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Σε πολλές περιπτώσεις η απερισκεψία και η σκόπιμη κακή πολιτική των συνδικαλιστών έχουν αποτελέσματα που θίγουν άμεσα τα συμφέροντα των εργαζομένων τα οποία υποτίθεται ότι προωθούν. Θλιβερά παραδείγματα, η Πιρέλλι, η Ολυμπιακή και σε λίγο ο ΟΣΕ.
Προκειμένου ο συνδικαλισμός να μπει στον φυσικό του δρόμο είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές και να ληφθούν μέτρα που θα κόψουν την όρεξη εκείνων των συνδικαλιστών οι οποίοι στο όνομα της εργατικής τάξης προωθούν τον εαυτό τους. Μερικά τέτοια μέτρα είναι τα εξής:
Πρώτον, οι συνδικαλιστές να μην μπορούν να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Αναρωτηθήκατε ποτέ σε πόσα συμβούλια συμμετέχουν οι συνδικαλιστές, πόσα χρήματα εισπράττουν από τη συμμετοχή τους και πόσο ισχυρό κίνητρο είναι αυτό για την αναπαραγωγή μιας συντεχνιακής πολιτικής;
Δεύτερον, οι συνδικαλιστές να μην μπορούν να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα πάρα μόνο αν περάσει ορισμένο χρονικό διάστημα, π.χ. μια τετραετία, μετά την τελευταία θητεία τους σε συνδικαλιστικό όργανο. Το μέτρο αυτό θα μειώσει το κίνητρο για λαϊκισμούς και επίσης το κίνητρο για χρηματοδότηση συνδικαλιστών εκ μέρους ιδιωτών και επιχειρηματιών.
Τρίτον, οι συνδικαλιστές να μην εξαιρούνται από την υποχρέωση παροχής εργασίας προς την επιχείρηση στην οποία έχουν προσληφθεί. Είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει για συνδικαλιστές που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, αλλά αμείβονται πάντα και παντοιοτρόπως.
Τέταρτον, οι συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων να γίνονται εκτός ωραρίου εργασίας και σε χώρους εκτός της υπηρεσίας ή επιχείρησης. Είναι παράλογο να κλείνει το σχολείο επειδή οι καθηγητές έχουν γενική συνέλευση.
Πέμπτον, να απαγορευτεί η συμμετοχή συνδικαλιστών (όχι εργαζομένων) σε πειθαρχικά και λοιπά συμβούλια, διότι χρησιμοποιούν τη δύναμη που απορρέει από αυτά για ρουσφέτια, εκβιασμούς και προβολή.
Αν οι αρμόδιοι εξετάσουν το ζήτημα αυτό, θα βρουν πολλά άλλα που πρέπει να αλλάξουν. Η εργατική τάξη χρειάζεται γνήσιο εργατικό κίνημα, όχι συντεχνίες, κομματικές οργανώσεις και πονηρούληδες υποκριτές που δουλεύουν για το δικό τους συμφέρον.

* Να προσθέσουμε ταπεινά κι' εμείς μια άποψη:
Να γίνει απογραφή των απαλλαγμένων από την υπηρεσία συνδικαλιστών, να βρεθεί ο συνολικός αριθμός τους και το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας που πληρώνει η κοινωνία, λόγω των μισθολογικών προνομίων που έχουν οι "πονηρούληδες" .

16 σχόλια

  1. ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.
    ΜΟΝΟ ΤΡΩΝΕ ΛΕΦΤΑ

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 90%
    ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΚΥΒΩΤΙΑ
    ££££££££££££££££££££££££££££££££££££
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρό είχε να εμφανιστεί ο γελοίος δούλος της πλουτοκρατίας. Οι ίδιες χυδαίες ανοησίες, που πάει και λέει εδώ και κει. Νομίζει ο κ. καθηγητής ότι επειδή οι Γερμανοί σήμερα παρελαύνουν με γραβάτες, δεν διακρίνουμε το ναζιστικό χαιρετισμό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KOIMIZOYΝ ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΑΤΗΛΕΣ. ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ.ΕΣΥ ΚΥΡ ΜΠΑΚΑΛΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΟΣΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΟ ΤΗΣ ΖΗΜΕΝΣ. ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ .....ΤΙ ΒΓΗΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΦΤΕΡΙΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό όμως πού παρατηρώ, επιμελώς νά αποφεύγης καί νά προτείνης είναι:

    Nά μήν έχουν δικαίωμα παραμονής σέ Δ.Σ./Προεδρεία πρωτοβάθμιων,
    δευτεροβάθμιων καί τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων/οργανώσεων/ομοσπονδιών,όχι περισσότερο από 2 θητείες,μέ αποδοχές όχι μεγαλύτερες από τίς κατώτερες αποδοχές τής Σ.Σ.,τού κλάδου πού εκπροσωπούν,αλλά καί διά τόν χρόνο αυτόν τής συνδικαλιστικής τους θητείας σέ Δ.Σ./Προεδρεία,νά υπολογίζονται/καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές στόν ασφαλιστικό τους φορέα,ίδιες μέ αυτές,πού καταβάλλει εργαζόμενος,μέ τίς χαμηλότερες αποδοχές κι όχι όταν συνταξιοδοτούνται,νά τσεπώνουν αυτοί χιλιάδες ευρώ,ώς σύνταξη κι οί εργαζόμενοι ψίχουλα!!!!!
    Νά μήν έχουν δικαίωμα νά θέτουν υποψηφιότητα,διά βουλευτές ή νά διορίζονται σέ άλλες κρατικές θέσεις,άν δέν παρέλθη 10ετία καί εάν τέλος συμμετέχουν σέ Δ.Σ. οργανισμών,νά είναι αμισθί!!!
    Υποβολή πλήρους φορολογικής δήλωσης,μέ πλήρη καταγραφή περιουσιακών στοιχείων τών ίδίων καί στενών συγγενών τους κι έλεγχος αυτής (δήλωσης) 10 χρόνων πρίν εισέλθουν/εμπλακούν μέ τόν συνδικαλισμόν καί συνεχής έλεγχος αφού εξέλθουν!!!!

    Νά δούμε λοιπόν ποίοι,από τούς σημερινούς συνδικαΛΗΣΤΕΣ,ράτσας Παναγόπουλου,Φωτόπουλου,Παπασπύρου,Κολλά κι άλλα τρωκτικά, θά έχουν διάθεση,διά νά εμπλακούν/ασχοληθούν!!!
    Αλλά αυτά σέ άλλες χώρες κι όχι στήν Ελλάδα,πού ό 1264 (αντί 330) τού αρχιμαφιόζου σιδερένιου,έξέθρεψε λαμόγια,συνδικαΛΗΣΤΕΣ,Λαλιώτηδες κι Άκηδες!!!

    Ού Τοπία!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναχωρεί εσπευσμένα ο Στρος Καν !!!

    Τι συνεβη ?
    Νομισα οτι ηταν φιλοξενο μερος η Αθηνα….
    Απάντηση.....Στα τσακίδια.

    Είδε το μπλουζάκι του Καμμένου…

    Πιθανόν να κατάλαβαν ότι η παραμονή του Στρος κάνει κακό στο image του ΓΑΠ και συντόμευσαν την “επίσκεψη”.

    Ο “ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ” ΜΑΣ ΗΡΘΕ, ΕΙΔΕ ΟΤΙ Ή ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ, ΕΔΩΣΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ !
    ΤΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ; ΚΟΡΟΪΔΟ ΕΙΝΑΙ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νιώθω υπερήφανος που σήμερα μπορώ και μεγαλωνω τα παιδιά μου σε ένα προστατευμένο απο κανιβαλους και λαθρομετανάστες περιβάλλον.
    Τα στέλνω σε ιδιωτικό σχολείο για να πάρουν την μόρφωση που τους αξίζει, μακρυά απο γλοιώδη αναρχοκουμούνια, μετανάστες και καθαρματίδια.
    Το καλοκαίρι βουτούν και παίζουν στην πισίνα μας στο εξοχικό της Πάρου, μιλώντας Αγγλικά και Γαλλικά με άλλα παιδάκια της Ελιτ παρέας.
    Έχουμε τόσα λεφτά που δεν χρειάζεται να δουλέψουν για κάποιον άλλο το υπόλοιπο της ζωής τους (Φρόντισε ο μπαμπάς γι αυτό)ούτε να διοριστούν σε κάποιο οργανισμό του Δημοσίου παρακαλώντας τον κάθε πολιτικάντη.
    Τα Χριστούγεννα θα πάμε μαζί με τον τέως και τα δίδυμα σε κάποιο απο τα σαλέ της Βόρειας Ευρώπης για σκί καλό φαγητό και ξεκούραση.
    Λυπάμε πολύ για την κατάντια ορισμένων που δεν εκμεταλεύτηκαν την χρυσή περίοδο 2004 - 2008 για να εξελιχθούν.

    Με εκτίμηση
    Θοδωρής ο Β'
    ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όρε φούστη μου,
    χάλασα τό πληκτρολόγιο γράφοντας
    γιά τούς συνδικάλες τά ίδια καί τά
    ίδια,εδώ καί 4 χρόνια.
    Σήμερα διάβασα γιά συνδικάλα τής
    ΔΕΗ,πού τοποθετημένος σέ θέση
    παραγωγής αμοίβεται 26.000ε/μήνα,
    καθαρά 16.500/μήνα.
    Φυσικά δέν πατάει τό πόδι του εκεί
    καί μένει νά δούμε άν επιδοτείται
    καί "λόγω έγκαιρης προσέλευσης".
    Ενημερώθηκε η ΔΕΗ καί η ΓΕΝΟΠ.
    α.Η ΔΕΗ είπε θά...τό ερευνήσει.
    β.Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είπε δικαίως...
    αμοίβεται βάσει σύμβασης.
    Εεεεε σάλτα καί γαμηθείτε νά
    βγάλετε ράτσα.
    Αυθάδη κομματικά κοπρόσκυλα.
    Καρκινώματα,οφελημηνιστικά
    εντεταλμένα κομματογαβγάβ.
    Εσύ πού μέ διαβάζεις πληρώνεις
    τόσους καί τόσους τομαριστές.
    Καί τό χείριστο είναι,ότι η κάθε
    Κυβέρνηση τούς χρειάζεται.
    Αλλαξοκωλιάζουν.
    ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΕΤΣΙ Η ΟΧΙ???
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μείωση μισθών ζητάει ο Στρος Καν

    Την μείωση των μισθών ζήτησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής. Τόνισε ότι θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παραγωγικότητα έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η οποία κατά τον ίδιο έχει χάσει 25% την τελευταία πενταετία.

    Όπως δήλωσε στην ομιλία του "χρειάζεται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού αλλά και να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα".

    Σχολίασε ότι το 25% της ανταγωνιστικότητας της τελευταία πενταετία έχει απολεστεί.

    Σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα, τόνισε ότι από τη μεριά του ΔΝΤ, την οποία και εκπροσωπεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθούν νέοι όροι.

    "Το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο" πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό σύστημα είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ελέγχων.

    Για αυτόν το λόγο, χαρακτήρισε δύσκολο έργο την επίτευξη των στόχων του 2011 την ώρα που οι δαπάνες συνεχίζουν να τρέχουν και οι έλεγχοι να είναι περιορισμένοι.


    1 σχόλιο.
    Μείωση μισθών ζητάει ο Στρος Καν

    Την μείωση των μισθών ζήτησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής. Τόνισε ότι θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παραγωγικότητα έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η οποία κατά τον ίδιο έχει χάσει 25% την τελευταία πενταετία.

    Όπως δήλωσε στην ομιλία του "χρειάζεται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού αλλά και να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα".

    Σχολίασε ότι το 25% της ανταγωνιστικότητας της τελευταία πενταετία έχει απολεστεί.

    Σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα, τόνισε ότι από τη μεριά του ΔΝΤ, την οποία και εκπροσωπεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθούν νέοι όροι.

    "Το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο" πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό σύστημα είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ελέγχων.

    Για αυτόν το λόγο, χαρακτήρισε δύσκολο έργο την επίτευξη των στόχων του 2011 την ώρα που οι δαπάνες συνεχίζουν να τρέχουν και οι έλεγχοι να είναι περιορισμένοι.


    1 σχόλιο.

    Δίχως αμφιβολία το δίλημμα είναι πλέον ξεκάθαρο. Η΄θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων σε όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων- κεφαλαίου ή θα πρέπει να καταργηθούν τα κέρδη και άρα το κεφάλαιο.
    Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουν άμεσα.
    ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ.

    ΣΑΝ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κουμουνια του κερατα οι περισσοτεροι, μας γελασαν με το ψευτοσοσιαλισμο τους με τις μακρυες τσεπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. To ότι οι συνδικαλιστές είναι μεγάλη πληγή είναι γνωστό σε όλους.
    Οι αποφάσεις για απεργία πρέπει να παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο των εγγεγραμμένων μελών.
    Οι συνδικαλιστές να εργάζονται και οι συνεδριάσεις του ΔΣ και οι γενικές συνελεύσεις να γίνονται εκτός ωραρίου εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 7 Δεκ 2010 6:41:00 μ.μ.
    Ώστε σε ενοχλούν οι απόψεις του καθηγητή ε;;;;;; Σκασμός και τσιμουδιά απόβρασμα του συνδικαλισμού!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ο κομουνισμός ο σοσιαλισμός και ο συνδικαλισμός είναι εβραικές εφευρέσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΤΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙ Η ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΕΝΤΕΧΝΩΣ.ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΤΕ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΝΙΟΝΙΟ ΣΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ.ΓΕΟΜΑΚ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΔΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΝΑΤΕ ΜΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΕΧΕΙ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 160.000 € !!!!

    ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ !!!!

    Υ.Σ. (συνδικαλιστής της ΔΕΗ παίρνει μικτά 24.000 € μηνιαίως, αυτός βγήκε πιο μάγκας και απο τον παναγόπουλο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 8 Δεκ 2010 2:58:00 π.μ.

    Eνώ ο καπιταλισμός ανακαλύφθηκε από τους Ατζέκους!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση