GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μακρύ καλοκαίρι ελληνικής κατάρρευσης;;...

Από το  sofokleous10.gr Σε αδιέξοδο και σε σκληρούς εκβιασμούς από τις τράπεζες φαίνεται ότι καταλήγουν οι συζητήσεις των ευρωπαϊκών κυ...

Από το sofokleous10.gr
Σε αδιέξοδο και σε σκληρούς εκβιασμούς από τις τράπεζες φαίνεται ότι καταλήγουν οι συζητήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την εμπλοκή ιδιωτών στο νέο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας, ενώ η Αθήνα ζητεί πλέον σε δραματικούς τόνους, προειδοποιώντας για κίνδυνο κατάρρευσης του ευρώ, αυτό που ως τώρα φαίνεται αδιανόητο, κυρίως για τους Γερμανούς: δηλαδή, να δοθεί το νέο δάνειο χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μόνο από τις κυβερνήσεις και το ΔΝΤ.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε...
δραματικό κλίμα, στη σκιά της θυελλώδους κερδοσκοπικής επίθεσης στη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρώπης, την ιταλική, όπου οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αναφοράς ξεπέρασαν χθες και το 5,7%.
Παρά ταύτα, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να «σπάσουν» το αδιέξοδο στην έγκριση του νέου χρηματοδοτικού «πακέτου» για τη διάσωση της Ελλάδας, αφήνοντας για τον Σεπτέμβριο τις τελικές αποφάσεις, παρότι ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, ζήτησε να τελειώσει η εκκρεμότητα το αργότερο στα τέλη Αυγούστου, προειδοποιώντας τους ομολόγους του για τους ευρύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη: «η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της ευρωζώνης και η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Καθώς οι εξελίξεις στο Eurogroup σηματοδοτούν, όπως πολλοί φοβούνται, μια κραυγαλέα αποτυχία της ευρωζώνης στη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος, η οποία φέρνει πιο κοντά ένα μακρύ και δύσκολο καλοκαίρι κατάρρευσης για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός άφησε χθες το βράδυ, με μια ασυνήθιστη διπλωματική πρωτοβουλία του, να φανεί πόσο κρίσιμη είναι για τη χώρα η γρήγορη διευθέτηση των δύσκολων πολιτικών ζητημάτων, που ως τώρα δεν έχουν επιτρέψει να κλείσει η συμφωνία για το νέο δάνειο.
Σε μακροσκελή επιστολή του, που διανεμήθηκε αργά χθες βράδυ και στην αγγλική γλώσσα από το γραφείο του, ο πρωθυπουργός καλεί τον προεδρεύοντα του Eurogroup και μέσω αυτού το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών να παρακάμψουν την απαίτηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα χρηματοδότηση και να εγκρίνουν νέα δάνεια προς την Ελλάδα μόνο από τις κυβερνήσεις και το ΔΝΤ.
«Παρ’ ότι δεν είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στην συμμετοχή των ιδιωτών (PSI)», γράφει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ, «η πρόταση που έχει κατατεθεί (σ.σ.: αναφέρεται στο γαλλικό σχέδιο) φαίνεται να έχει μειονεκτήματα. Θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή, ανεπαρκής και πολύ επικίνδυνη. Πολύ δαπανηρή για την Ελλάδα και ελλιπής ή ανεπαρκής για την αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους. Και με αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα ίσως να μην αποφευχθεί στο τέλος η επιλεκτική χρεοκοπία».
Τα δεδομένα του ελληνικού προβλήματος, που συνθέτουν πλέον ένα γόρδιο δεσμό, τον οποίο δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα ξεπεράσουν κυρίως οι κυβερνήσεις του Βορρά, έχουν ως εξής:
n Μετά την απόρριψη του γαλλικού σχεδίου... τοκογλυφικής διευκόλυνσης της Ελλάδας από τις τράπεζες, η Γερμανία, υποστηριζόμενη και από άλλες «σκληρές» κυβερνήσεις του Βορρά, πρότεινε να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας σε μια ανταλλαγή (swap) χρέους, αλλάζοντας από τώρα όλα τα ομόλογα που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 με νέα, επταετούς διάρκειας. Αλλιώς, η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι δεν θα εγκρίνει άλλη χρηματοδότηση για την Ελλάδα και οι τράπεζες θα έχουν τεράστιες απώλειες, λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει τα χρέη της χωρίς εξωτερική βοήθεια.
n Οι τράπεζες, εκπροσωπούμενες από τον Τσαρλς Νταλάρα του IIC, αντέταξαν σε αυτή την πρόταση τη δική τους, εκβιαστική αντιπρόταση, λέγοντας ότι δεν θα δεχθούν να μετάσχουν σε χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν δεν εγκριθεί από το Eurogroup η επαναγορά ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας, ώστε να μεταφερθεί ακόμη περισσότερο ελληνικό χρέος στις κυβερνήσεις και να περιορισθούν οι απώλειες των τραπεζών. Την πρόταση αυτή, όπως γνωρίζουν οι τραπεζίτες, έχει απορρίψει κατηγορηματικά εδώ και αρκετούς μήνες το Βερολίνο, ενώ θα απαιτηθεί δύσκολη διαδικασία έγκρισης από το γερμανικό Κοινοβούλιο για να προχωρήσει η εφαρμογή της.
n Σε αυτό το σημείο, η συζήτηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, που είναι αβέβαιο αν και πώς θα ξεπερασθεί: οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των «συνοδοιπόρων» της επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος εμπλοκής των ιδιωτών πιστωτών στη νέα χρηματοδότηση, καθώς έχουν αναλάβει σχετικές δεσμεύσεις στο εσωτερικό των χωρών τους και οι ψηφοφόροι δεν θα ανεχθούν εύκολα άλλες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, χωρίς να πληρώσουν κάτι και οι τράπεζες. Οι τραπεζίτες αρνούνται τη γερμανική πρόταση για swap χρέους και επιμένουν, από την πλευρά τους, στην πολιτικά «εκρηκτική» για πολλές κυβερνήσεις πρόταση για επαναγορές. Γνωρίζουν, βέβαια, ότι όσο κλιμακώνεται η κρίση, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχουν να πιέσουν μέσα στο καλοκαίρι για αποδεχθούν τελικά οι πανικόβλητες, όπως ελπίζουν, κυβερνήσεις του Βορρά να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα χωρίς συμμετοχή των ιδιωτών.
Σε αυτό το σημείο, όμως, προβάλλει μια άλλη πλευρά του αδιεξόδου: πώς θα χρηματοδοτήσουμε, λένε οι υπουργοί των πλούσιων κυβερνήσεων του Βορρά, την Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να μετέχουν οι ιδιώτες στο κόστος, όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αποδειχθεί πολύ σύντομα ανεφάρμοστο το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η χώρα;
Σε αυτό το πρόβλημα, η απάντηση που δίνει η ελληνική πλευρά, ότι ήδη προχωρά στην εφαρμογή των μέτρων και δεν θα χαθεί άλλος χρόνος, δεν φαίνεται αρκετά πειστική. Τα στοιχεία για τις θηριώδεις υπερβάσεις στους στόχους για το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου (ξεπερνούν τα 2,4 δισ. ευρώ), που δόθηκαν χθες από το υπ. Οικονομικών, δεν προϊδεάζουν για επίτευξη των στόχων του μνημονίου, οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου από την τρόικα τον Σεπτέμβριο. Τι θα γίνει, λοιπόν, λένε οι κυβερνήσεις του Βορρά, αν εγκρίνουμε σήμερα ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο βρεθούμε και πάλι μπροστά στο αδιέξοδο της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και σε νέες αμφισβητήσεις για τη δυνατότητα εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου;
Με αυτά κατά νου, οι υπουργοί του Eurogroup έδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης, που αφήνει τα πάντα ανοικτά και μεταθέτει τις πιο «ακανθώδεις» παραμέτρους της συζήτησης σε ειδική επιτροπή.
Οι υπουργοί εκφράζουν την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα που θα βελτιώσουν τη συστημική ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τους κινδύνους διάδοσης της κρίσης και αφήνουν ένα «παράθυρο» ικανοποίησης του αιτήματος των τραπεζιτών, αφού κάνουν λόγο για ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).
Επιπλέον, μιλούν για αύξηση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων και νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά διευκρινίζουν ότι θα απαιτηθούν εγγυήσεις από τις ενδιαφερόμενες χώρες, κάτι που έχει αποκλείσει κατηγορηματικά στο παρελθόν ο Έλληνας πρωθυπουργός. Συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν «σύντομα» στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης από την ομάδα εργασίας του Eurogroup, αναφέρεται διπλωματικά στην ανακοίνωση, που αφήνει αρκετά περιθώρια για νέες, αργόσυρτες διαπραγματεύσεις μέσα στο καλοκαίρι. Εξίσου ασαφώς λένε ότι η ενισχυμένη στρατηγική που θα ακολουθηθεί θα πρέπει «σύντομα» να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία σχετικά με τις βασικές πτυχές της χρηματοδότησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, το ανακοινωθέν αφήνει τα πάντα ανοικτά σε διαπραγμάτευση, σαν να βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο «μηδέν» της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, ύστερα από τόσους μήνες συζητήσεων και αφού η ελληνική κυβέρνηση ήδη υποχρεώθηκε να περάσει από τη Βουλή με τεράστιο κόστος ένα πρόγραμμα λιτότητας και εκποίησης δημόσιας περιουσίας πρωτοφανούς σκληρότητας. Τέτοιες καθυστερήσεις και ασάφειες, όμως, αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των κερδοσκόπων, που αναμένεται από σήμερα να εντείνουν τις επιθέσεις τους, όχι πια στη «μικρή» Ελλάδα, αλλά σε πολύ σημαντικότερους ισπανικούς και ιταλικούς στόχους. Αν στόχος των υπουργών Οικονομικών ήταν να συντηρήσουν και να εμβαθύνουν την κρίση, όλα δείχνουν ότι τον έχουν πετύχει απόλυτα με τις χθεσινές... μη αποφάσεις τους!

3 σχόλια

  1. Η υποθήκευση της Ελλάδος ήταν στην ατζέντα του Γ. Παπανδρέου;

    Γράφαμε εδώ, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι τα οικονομικά δεν μαθαίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη! Ακόμα και από έναν ευφυή άνθρωπο, όπως ο κ. Βενιζέλος.
    Φαίνεται, ότι αν και έπαθε, δεν έμαθε! Ελπίζουμε μόνο να μη μάθει και αυτός στου «κασίδι το.....
    κεφάλι», δηλαδή στις πλάτες μας.

    Γράφουμε τούτα τα αιχμηρά γιατί ο λόγος ενός υπουργού οικονομικών έχει επιπτώσεις στις αγορές ( χρηματιστήρια, επιτόκια, spreads, ισοτιμίες κλπ) Μπορεί να έχει …κόστος, με άλλα λόγια, αν δεν είναι προσεκτικός.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, και μάλιστα μιας χώρας που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Ελλάδος, δεν μπορεί να σκέφτεται φωναχτά, ούτε να επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου, που ενδεχομένως θα είχαν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο των παραδόσεων συνταγματικού δικαίου. Όχι όμως στην οικονομία.

    Τι έκανε ο κ. Βενιζέλος με την χθεσινή συνέντευξή του;

    Έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων δυο καυτά θέματα:

    Πρώτον, την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων, (collaterals) για το νέο δάνειο! Επειδή λέει το ζητάνε, για λόγους πολιτικής κουλτούρας, η Φιλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία! Και εμείς προφανώς ως ….ευγενείς, μπροστά στην πολιτική κουλτούρα της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, είμαστε διατεθειμένοι να τα υποθηκεύσουμε όλα!

    Δεύτερον, την «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default), για την οποία μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αυτό καθ΄ εαυτό χρεοκοπία! Αν δεν είναι, τελικά εκεί θα οδηγήσει, αλλά πρόκειται για λεπτομέρειες όσων παρακολουθούν crash course σε τέτοια θέματα.

    Όποιος έχει στοιχειώδη εμπειρία, αντιλαμβάνεται ότι τα ζητήματα αυτά δεν «μαζεύονται» πλέον. Αν δεν τα βάλουμε εμείς στο τραπέζι των συζητήσεων, θα τα βάλουν οι αγορές. Και δεν θα μείνουν εκεί! Θα προχωρήσουν παραπέρα. Για να μας ταλανίζουν και να μας εκβιάζουν.

    Είναι φανερό ότι έχουμε μια μεταστροφή, δυστυχώς επί τα χείρω, της πολιτικής που ακολουθούσε μέχρι χτες η κυβέρνηση του (εσχάτως χαμένου) κ. Παπανδρέου.

    Περιττό, να υπενθυμίσουμε ότι το Φεβρουάριο ο κ. Παπανδρέου είχε δεσμευτεί δημοσίως απέναντι στον ελληνικό λαό, ότι θα φέρει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας γής! Τώρα, η κυβέρνησή του συζητάει την υποθήκευση της Ελλάδος! Και μάλιστα, εν μέσω κρίσης, άρα με χαμηλές τιμές, οπότε θα απαιτηθούν περισσότερες εμπράγματες εγγυήσεις!

    Η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, με την ¨επιλεκτική χρεοκοπία». Το κάνει επειδή επιχειρεί να θέσει ένα εκβιαστικό δίλημμα στους εταίρους μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί, ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία περί αυτού, αν αρχίσει στην Ελλάδα η συζήτηση (πολύ δε περισσότερο αν προχωρήσουν και σε έργα) για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας, τότε τα σενάρια θα φτάσουν γρήγορα και στις άλλες υπό επιτήρηση χώρες.

    Το κάνει επειδή υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων, μια και μετά την ανακοίνωση (τη Δευτέρα) των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που επιβεβαιώνουν τον πλήρη εκτροχιασμό, η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί και μαθηματικά πλέον σε αδιέξοδο;

    Το κάνει επειδή η ΕΕ, έχει αλλάξει πλέον στρατηγική και προσανατολίζεται σε πιο δραστικές λύσεις; Γιατί πρόσφατα γράφτηκε ότι αναζητούσε συμβούλους χρεοκοπίας χώρας μέλους της Ευρωζώνης και η πληροφορία αυτή ουδέποτε διαψεύστηκε.

    Το κάνει για να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για τα χειρότερα που έρχονται;

    Τέλος, το κάνει επειδή έχει πληροφορίες ότι οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης προτίθενται να μας θέσουν πλέον σ΄αυτή την κατηγορία και θέλει προκαταβολικά να εξουδετερώσει τις παρενέργειες;

    Ό,τι και να συμβαίνει, η ουσία είναι ότι ο κ. Βενιζέλος με τις δηλώσεις του κατέστησε δυσμενέστερη τη θέση της χώρας. Ουσιαστικά είπε το ναι σε επαχθέστερους όρους. Άρα την αποδυνάμωσε διαπραγματευτικά. Επί πλέον άνοιξε τις ορέξεις των αγορών! Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα …λίπος! Τhe party is not over yet!

    Και κάτι ακόμα: με τις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου οδηγεί τη χώρα στην υποθήκευση και τη χρεοκοπία.

    Δηλαδή αυτά, που θα σημαδέψουν τη χώρα για δεκαετίες, θα τα αποφασίσει μια κυβέρνηση που έχει, προ πολλού, απωλέσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης;

    Και ο λαός θα παρακολουθεί απαθής;

    Αδέξιος Δεξιός

    Υ.Γ. Επειδή πολλά πράγματα τα μαθαίνουμε εκ των υστέρων και καθυστερημένα. Θυμάστε πέρσυ, που ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε, από του Βήματος της Βουλής, τον κ. Παπανδρέου για την πρόσληψη της Lazard (μιας εταιρείας εξειδικευμένης στη διαχείριση χρεοκοπίας);

    Μήπως, όπως το ΔΝΤ, και η χρεοκοπία ήταν από την αρχή στην ατζέντα της Κυβέρνησης Παπανδρέου;

    Μήπως με την πολιτική τους, σκοπίμως μας οδήγησαν εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.. ΟΧΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ.. ΜΑΥΡΟ ΡΕ ΣΤΗ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΑΦΙΑ..ΟΥΣΤ ΡΕ ΚΟΠΡΙΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΛΑΖΟΝΕΣ ΚΥΝΙΚΟΙ ΧΥΔΑΙΟΙ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΔΕΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΩΝ..ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΕ 500 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση