GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Καραγκιόζης στο διαδίκτυο...

Το παραδοσιακό θέατρο σκιών εκσυγχρονίζεται χάρη σε μία ομάδα φοιτητών του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών του Πολυτεχνείου...

Το παραδοσιακό θέατρο σκιών εκσυγχρονίζεται χάρη σε μία ομάδα φοιτητών του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αποφάσισαν να φέρουν τον Καραγκιόζη στην εποχή του διαδικτύου.
Ο Μάριος Χριστοδουλάκης και ο Ανδρέας Πιτσιλάδης, δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος, μετέφεραν τον Καραγκιόζη και την παρέα του στις οθόνες των υπολογιστών, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να σταθούν πίσω από το «μπερντέ» και να πάρουν στα...
χέρια τους τις φιγούρες του θεάτρου σκιών.
«Αυτό που κάναμε είναι μία διαδραστική παράσταση Καραγκιόζη μέσω Διαδικτύου. Κι αυτό που καταφέραμε είναι να μικρύνουμε τις αποστάσεις. Ετσι, μπορούμε πλέον να έχουμε μία παράσταση, στην οποία ο ένας καραγκιοζοπαίκτης μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα και ο άλλος στην Αμερική», τονίζει ο Μάριος Χριστουλάκης.
«Το δύσκολο σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν οι λεπτομέρειες. Τα σκηνικά και οι φιγούρες δεν μας προβλημάτισαν. Εκείνο το σημείο που ήθελε αρκετή δουλειά ήταν το πώς θα κάνουμε τη φιγούρα να κάνει τις πραγματικές κινήσεις του Καραγκιόζη, τις φυσικές κινήσεις που όλοι ξέρουμε. Εχουμε καταφέρει να προσομοιώσουμε πολλές από αυτές, όχι όμως όλες, καθώς το μοντέλο που δουλεύουμε χρειάζεται δουλειά ακόμα»,σημειώνει ο Ανδρέας Πιτσιλάδης.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός «διαδικτυακού Καραγκιόζη» ανήκει στο Νεκτάριο Μουμουτζή, επιστημονικό συνεργάτη του εργατηρίου, ο οποίος σημειώνει πως στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η διατήρηση της παραδοσιακής τέχνης. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος καθηγητής του εργαστηρίου, τονίζει πως ο σύγχρονος Καραγκιόζης «δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά». «Άλλωστε, τον Καραγκιόζη γνωρίζει ο παππούς και ο πατέρας και το όλο πρότζεκτ θα μπορούσε να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών γενιών», προσθέτει.
Επόμενος στόχος για τους δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι να βελτιώσουν το εγχείρημα τους, τόσο με τη προσθήκη περισσότερων φιγούρων και κινήσεων, όσο και με τη δημιουργία σεναρίων-ιστοριών.

5 σχόλια

  1. Ρε νεοέλληνα μισόχαζε σου πέφτη γάντι και ο τίτλος. θέλω να αναφερθώ σ΄έκεινον που αναφέρονταν στο «ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ» και ο λιγοστός σε αντίληψη κατ΄άλλα σκεπτόμενος έλεγε για τον καραμαλή , όπως και να τον πεις ντροπιάζει το όνομα που κληρονόμησε, ότι είναι έντιμος. Πήρε κόπανε το Υπουργείο Πολιτισμού και ο κ. Τατούλης του τα είπε , διάβασε ηλίθιε τον 7.51 μισόχαζε στο PRESS.GR AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρε κόπανε μαλάκα, ε !! αμάν !!!πια με σας ηλίθιοι κάθε τόσο . Χρεοκοπήσαμε και εξακολουθείτε να γλύφετε τα καθίκια ηλίθιοι, ε!!!! αμαν !!!!! πια κόπανοι μ΄εσάς. Ψάξτε μαλάκες και θα δείτε κόπανοι ποιος είναι ο καραμαλέγκος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρομαζω στη σκεψη να ηατν κυβερνηση η Νεα Δημοκρατια (του κυριου Καραμανλη οπως ελεγε και το ηλιθιο βλακογιοργο) και να εκανε το ιδιο!!
    Να εβαζε δηλαδη αλλοδαπα (μαυρα η ασπρα) υποκειμενα, απεργοσπαστες να μαζεψουν τα σκουπιδια!!
    Ω! Ουτε να το σκεφτω δεν θελω..

    Την ιδια στιγμη θα εστελναν το χασικλη .."κ.ευθυμιου" να δωσει απο ενα 20ρικο στα πρεζονια των Εξαρχειων με εντολη να καψουν την Αθηνα..

    Ω! Την ιδια στιγμη ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΚΑΝΑΛΑ -ακομα και οι δημοσιες ερτ-μπουρδελα- θα εβγαζαν εναλλαξ και με συχνοτητα περιστροφου ΟΛΑ τα σκυλια της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια..
    Να γαυγιζουν να γαυγιζουν να γαυγιζουν..
    Ειναι σαν να βλεπω το γατί λοβερδο,το γουρουνι παγκαλο,το ανθρωποειδες τουρκογλου να βριζουν και να σιχτιριζουν την Νεα Δημακρατια την .."δεξια" που καταργει τα νομιμα δικαιωματα των φτωχων βιοπαλαιστων της καθαριοτητας.. κλπ κλπ..

    Ω! Μεγαλε αειμνηστε Γεωργιε Παπαδοπουλε,ειδες τι μαλακια εκανες που δεν εκτελεσες αυτα τα σκυλια???
    Ειδες μακαριτη μου??
    Αυτοι σε φαγανε χωρις οικτο.. Εσυ τους ειχες μην σταξει και μη βρεξει ...Φατε την τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τιμόθεος Σημακαμπάνας16 Οκτ 2011, 1:46:00 μ.μ.

    ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ! ΓΕΜΑΤΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πασοκ

    ΟΙ δεξιοι υπουργοι του πασοκ κανουν εμφανιση

    δεσμιος ο Γιωργος απο τους δεξιους που εχει στον κορφο του

    Ηχηρή πολιτική παρέμβαση τριών κορυφαίων υπουργών ()δεξιων)

    Σε βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση προχωρούν τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση οφείλει «χωρίς καμία καθυστέρηση» να σπάσει τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα,

    ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗς ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
    Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Η ΔΕΞΙΑ ΚΟΡΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΚΡΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΑΚΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ


    ΚΡΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΠΠΣ ΤΟΝ ΜΑΤΘΑΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΝΩΣΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΚ ΚΗΦΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ - ΜΙΖΑ

    ΚΡΑΤΑ ΔΕΞΙΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΠΟΥΝΤΑ ΕΛΕΝΗ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΩΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΕΞΙΟΥΣ!

    ΟΣΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΕΒΑΛΕ Η ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

    ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ...ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ!!!

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΑΣΟΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 16 Οκτ 2011 1:56:00 μ.μ.

    ΡΕ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΤΙ ΚΟΥΜΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ? ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση