GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, τώρα!

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου. Τα νέα από τα ευρωπαϊκά κέντρα των αποφάσεων, από την ΕΚΤ και τον τραπεζικό κλάδο δεν είναι καθόλου καλά. ...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου.
Τα νέα από τα ευρωπαϊκά κέντρα των αποφάσεων, από την ΕΚΤ και τον τραπεζικό κλάδο δεν είναι καθόλου καλά. Δεν πρόκειται να αναπαράγω σημερινές φήμες για την προοπτική της Ελλάδας στην εξελισσόμενη κρίση, ούτε να σχολιάσω πιθανότητες εφαρμογής επαχθέστατων μεθόδων περαιτέρω περιθωριοποίησης της χώρας εντός της ΕΕ. Αρκετά κατατρομοκράτησε την κοινωνία το ελληνικό καθεστώς των διαπλεκομένων με την σύμπραξη μιας αποτελματωμένης πολιτικοεπιχειρηματικής διεθνούς ελίτ, για να αντιμετωπίσουν από κοινού το κίνημα ριζοσπαστικοποίησης της πολιτικής στην Ελλάδα και την άνοδο της αριστεράς!
Ο στόχος τους, σε κρίσιμο για την χώρα και την κοινωνία βαθμό, επιτεύχθηκε, μόνον που σήμερα η πιθανότητα να βιώσουμε όσα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και λοιποί νεοφιλελευθεριάζοντες τοποθετούσαν ως απειλές στο φάσμα μιας Κυβέρνησης της Αριστεράς, μοιάζει ιδιαίτερα αυξημένη, σχεδόν βεβαιότητα! Φαίνεται ότι θα υποστούμε όσα μας κάλεσε η διαπλοκή να αποφύγουμε, καταψηφίζοντας (κυρίως) την αριστερά, η οποία το μόνο που απειλούσε στην πραγματικότητα ήταν το πακτωμένο από το 1974, και ιδιαίτερα μετά το 1990, καθεστώς ηγεμονίας στον τόπο.
Υπαρκτός, ενεργός κίνδυνος είναι ο Μεγάλος Κυβερνητικός Συνασπισμός στην Ελλάδα να φέρει τη χώρα ταχύτατα – προφανώς συμμορφούμενος στους παράγοντες που στήριξαν την εκλογική του επίδοση - σε ανάλογη κατάσταση με εκείνη που απειλούσε ότι θα την έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ - αν αυτός κέρδιζε την εκλογική αναμέτρηση. Και από εκεί κι έπειτα να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση με νέα αυταρχικότερη, κοινωνικοοικονομικά δολιότερη και αντιδημοκρατικότερη μεθοδολογία (: ένα νέο, ύπουλο «μνημόνιο εξυγίανσης» στη βάση ενός διπλού νομισματικού συστήματος), που θα τοποθετούσε την χώρα σε ένα τέτοιο σημείο ώστε η δημοσιονομική της διάσταση και η λειτουργία της εσωτερικής της αγοράς να μην επηρεάζουν πλέον άμεσα την Ευρωζώνη.
Προσπαθώ να αποφύγω την μεταφορά φημών από το πεδίο της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, δεν μπορώ όμως να αποκρύψω ότι σχεδόν κανείς στα κέντρα των αποφάσεων δεν πιστεύει ότι το πρόγραμμα της τρόικας είναι ικανό να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που λαμβάνει, στο πλαίσιο της παρούσης δανειακής σύμβασης. Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, υπό τις συνθήκες που μάλλον με μπακαλική αριθμητική και υπερβατικά ορίζει το εφαρμοζόμενο χρεοστάσιο της χώρας. Απλώς, η ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει πλέον και δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα στη βάση του δημόσιου/τραπεζικού δανεισμού/διακανονισμού, μέσω των «μηχανισμών», που επιλέχτηκε. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία ως συνολική δομή αν δεν συσταθεί από την αρχή και αυτό δεν μπορεί να συμβεί εντός της Ευρωζώνης, μοιάζει να συμφωνούν οι περισσότεροι.
Αυτά δεν είναι καινούργια. Εμείς με ευθύνη και σύνεση προσπαθήσαμε να τα εξηγήσουμε από την αρχή της κρίσης, αλλά δυστυχώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα λογής-λογής τυχοδιωκτών, που ως κύριο έργο τους έχουν την εξαπάτηση του ελληνικού λαού και τον έλεγχο της πολιτικής του συμπεριφοράς. Νίκησαν οι λαοπλάνοι καταστροφείς και μάλιστα δια της ψήφου ή της αποχής του εκλογικού σώματος, μόνον που θα ήταν αντίθετη προς την δική μας κουλτούρα η προσέγγιση: «ας προσέχατε», εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει με ειλικρίνεια, «άντε τώρα να πνιγείτε στο ναυάγιο που σας παγίδευαν οι επαγγελματίες προβοκάτορες των αγορών, με την παραπλανητική μάσκα «διασωστών» του ευρώ (σας)… πάση κοινωνική θυσία»! Όχι, αυτό δεν αποτελεί πολιτική προσέγγιση, είναι παιδισμός και υποκρύπτει αντιδημοκρατική κουλτούρα. Η ελληνική κοινωνία είναι μια βαθύτατα συντηρητική πολιτικά οντότητα, διαβρωμένη πολιτισμικά από την πατρωνία, την παραοικονομία τον ατομισμό και τον καταναλωτισμό. Αυτή είναι, τι να κάνουμε; Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Ρίξτε μια ματιά στον σημερινό Τύπο ή στην σύνθεση της νέας βουλής σε επίπεδο προσωπικού και θα βεβαιωθείτε και οι πλέον δύσπιστοι για το φαινόμενο της πολιτισμικής/πολιτικής οπισθοδρόμησης! Και λύση δημοκρατική δυστυχώς δεν βλέπω, να πηγάζει από κάπου, την στιγμή κατά την οποία η ανάγκη η χώρα να σταθεί στα πόδια της, ώστε να μην βιώσουμε την τραγωδία της κοινωνικής διάλυσης - και άλλες παράπλευρες απώλειες - εμφανίζεται ως επιτακτική.
Ο Μεγάλος Κυβερνητικός Συνασπισμός αποτελεί μαγική εικόνα. Στηρίζεται κοινοβουλευτικά σε μια αφηγηματική απάτη «ευρώ ή δραχμή» και αποτελείται από τα «μπάζα» ενός συστήματος που χρεοκόπησε πολυποίκιλα. Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι, δίχως να μετεξελιχθεί σε μια ολοκληρωτική, υποτελή πολιτεία, ενσάρκωση της μεγαλύτερης ύβρεως προς την όποια δημοκρατική ιστορίας της. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στο τιμόνι της χώρας θα αποδειχθούν «ιδανικοί αυτόχειρες», έτσι όπως έχουν μπλέξει στα δίχτυα της Μέρκελ και του χρηματοπιστωτικού λόμπυ. Δεν γίνεται έτσι παιχνίδι και ούτε ασφαλώς να διανοείστε αναδιαπραγμάτευση με την τρόικα. Νομιμοποίηση όρων που υπαγορεύονται από αυτήν θα γίνει, όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια που χαρακτηρίζονται από την χρεοκοπία του κράτους και την διασκέδαση της από το δίκτυο της διαπλοκής.
Η λύση αναδόμησης σε μια μορφή σύγχρονης δημοκρατικής πολιτεία, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι μια: άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με θέμα την συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν σε άλλη βάση οι νέες προκλήσεις (μεθοδεύσεις) από την πλευρά των Ευρωεταίρων μας. Αν δεν πρόκειται πλέον για επιμέρους διορθώσεις του μνημονίου στην πράξη κατά την εφαρμογή του, αλλά για ένα διαφορετικό στάτους της χώρας στις παρυφές της Ευρωζώνης ή έξω από αυτήν, τότε προφανώς η κυβέρνηση Σαμαρά, που κουτσά στραβά προέκυψε ως προϊόν συναίνεσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μάλλον δεν έχει πολιτική έννοια – όχι απλώς αξία! Στην περίπτωση και τυπικής μεταβολής του στάτους της χώρας, απαιτείται εντελώς διαφορετική στρατηγική από την ελληνική πλευρά, που σίγουρα δεν ικανοποιείται από την πρόταση για «τριλοβική κυβέρνηση» - η οποία ασφαλώς δεν απολαμβάνει ακόμη την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Ξέρω ότι η πρόταση που κάνω σοκάρει. Συνεκτιμώ τις δυσκολίες εφαρμογής της. Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα που θα προκαλέσει κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΚΚΕ. Είναι όμως η μόνη λύση που διασφαλίζει την σταθερότητα στην χώρα μέσω της δημοκρατικής οδού. Η μόνη λύση που ενδυναμώνει πολιτικά την Ελλάδα, προσδίδοντας της ανυπολόγιστη διαπραγματευτική ισχύ στη συγκυρία, αν φυσικά η «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» κινηθεί στο αναθεωρητικό πνεύμα που εξέφρασα την προηγούμενη περίοδο και που σε μεγάλο βαθμό ενσωμάτωσαν οι κυβερνητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακούγεται και είναι παράδοξο, προσπαθήστε όμως να εννοήσετε ότι στο βαθμό που σήμερα δεν συζητάμε για την απόρριψη του μνημονίου από την Ελλάδα, αλλά για αντίστοιχη κίνηση από το ευρωπαϊκό κέντρο, η προεκλογική τοποθέτηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι απολύτως άστοχη, αφελής, παραπλανητική και επικίνδυνα διασκεδαστική της πραγματικότητας. Αν καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, τότε θα δείτε την «τριλοβική κυβέρνηση» να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. πριν ακόμη παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές της δηλώσεις. Εάν τίθεται ζήτημα νέου επίσημου στάτους της χώρας, εντός της Ευρωζώνης, περνάμε ασφαλώς σε μια νέα μορφή διαπραγμάτευσης, που δεν νομιμοποιούνται να επιχειρήσουν όσοι πολιτευθήκαν στη βάση τροποποιήσεων κάποιων επιμέρους προνοιών του υφιστάμενου μνημονίου με την τρόικα. Μια τέτοια διαπραγμάτευση θα μπορούσαν ίσως να κάνουν όσοι αποδόμησαν την στρατηγική της τρόικας την προηγούμενη περίοδο. Και αυτοί σίγουρα δεν βρίσκονται στο «μνημονιακό» στρατόπεδο.
Για να μην φτάσουμε λοιπόν να ζήσουμε νέα, δραματικότερα επεισόδια από το πολιτικό μας «θέατρο σκιών», ας διατηρήσουμε την νηφαλιότητά μας και ως ένδειξη υψηλού πολιτικού πολιτισμού, σοβαρότητας και αίσθησης της πραγματικότητας που διαμορφώνεται εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και του εθνικού συμφέροντος, ας προχωρήσουμε εγκαίρως (ως προμηθείς) στην σύσταση μιας μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο, αποδεκτό από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και σύσταση ενός υπουργικού συμβουλίου πολιτικοτεχνοκρατικού χαρακτήρα. Μια τέτοια κυβερνητική οντότητα θα μπορούσε να εφαρμόσει μια δέσμη βασικών αμυντικών πολιτικών και να δρομολογήσει το άνοιγμα της οικονομικής και εξωτερικής μας πολιτικής, καταλήγοντας στην διαμόρφωση συνθηκών για την δημοκρατική επανίδρυση του κράτους και την δημοκρατική ριζοσπαστικοποίηση των θεσμών της πολιτείας μέσω μιας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, σε δεύτερο στάδιο.
Δεν θα ήθελα και δεν είναι πολιτικά ορθό να εισέλθω σε λεπτομέρειας που θα αφορούσαν σε βασικούς άξονες στρατηγικής μιας μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Αρκεί αυτή τη στιγμή το ζήτημα να απασχολήσει ως πιθανότητα τους πολίτες και τα κόμματα. Δεν είναι σωστό να αναπτύξουμε διεξοδικά όλους τους ορατούς κινδύνους για την χώρα και την κοινωνία (όχι αποκλειστικά οικονομικού χαρακτήρα), τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που μόλις ορκίστηκε. Άλλη λογική οδήγησε σε αυτή την κυβέρνηση και άλλη λογική απαιτείται για να αντιμετωπισθεί ένας μείζων κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας και απόλυτης απορρύθμισης κοινωνίας και αγοράς. Μόνον μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα αποσοβούσε τον κίνδυνο η ολιγαρχική μορφή διακυβέρνησης της χώρας μας να καταφύγει σε πρακτικές ανάλογες με εκείνες που οδήγησαν στην πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης…

16 σχόλια

  1. ΡΑΠΑΝΟΣ ΤΕΛΟΣ!!!!!!!! ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΒΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυβέρνηση Εθνικής Αυταπάτης.
    Πως είναι δυνατόν, να μην τους ψηφίζεις, να μην συμπληρώνουν τα αναγκαία ποσοστά και πάλι να (συν)κυβερνούν;
    Είναι δυνατόν;

    Καπετάν Μακρύς. Μα πως είναι δυνατόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πράγματα δυστυχως οδεύουν προς το προκαθοριςμενο σημεί ελεγχομενης χρεοκοπίας αυτο που ολοι προεκλογικά γνωρίζαμε αλλα δεν θα θελαμε να παραδεχθουμε.

    Η ως σήμερα συμπεριφορά των εταιρων και σωτηρων μας που δεν δειχνουν την παραμικρη διάθεση για οποιαδήποτε ανακουφιση και να δωσουν χωρο εστω και λιγο στην αναπτυξη μας καταλαβαίνουμε όλοι που μας οδηγούν χωρις πλέον κανενα δισταγμό.

    Τα υπερκερδη της Γερμανιας από την εξαθλίωση και φτωχοποιηση των αλλων λαων δεν τους επιτρεπουν καμια παραχώρηση. Η ακραία θεση τους εναντι όλων των χωρων με χρεη και δημοσιονομικα προβλήματα είναι βουτυρο στο ψωμι τους, προπαγανδιζοντας εσωτερικά στην χωρα τους ότι "βοηθανε " τους εταιρους ενω κερδιζουν ασύστολα από ολη αυτη την διαδικασία.
    Η ιδέα του ισχυρου μαρκου ειναι παντα στο πισω μερος του κεφαλιού τους με ότι συνεπειες εχει αυτο για την ευρωζωνη.
    Παίζουν το χειροτερο και πιο βρωμικο παιχνίδι επικυριαρχίας την Ευρώπη προσπαθωντας να ενταξουν ολη την ευρωπη κατω απο τον Γερμανικο δημοσιονομικό έλεγχο και την πλήρη απεμπόλιση κυριαρχικων δικαιωματων των χωρων και του φυσικου τους πλούτου.
    ΕΑΝ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΑΝΕΙΖΕ ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΠΕΝΔΥΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΙΛΑΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΤΥΓΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΞΟΔΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΝΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ!!! ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ.
    Δυστυχως εντός 3 μηνών θα δικαιωθεί η υαινα που λεγεται Σωρος με εξελιξεις που ουσιαστικα θα κατακερματισουν καθε εννοια ενοποιησης και ευρω ενα νομισμα χωρις εθνικοτητα το οποιο θα αποδειχθει μοιραιο για την ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ καί ΔΕΝ... ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ «ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ» Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...!!!
    ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η «ΒΑΡΙΑ-ΒΑΘΙΑ Ν.Δ.» και Η... ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ...!!!

    Πριν στεγνώσει το μελάνι με τις υπογραφές της σύνθεσης της Κυβέρνησης Σαμαρά, ο «Εθνικός εργολάβος» καί «Νταβατζής» των Μ.Μ.Ε., ο διαβόητος Μπόμπολας κτύπησε στό Mega, με την «Ναυλωμένη Ουκρανέζα» του, τον..Πρετεντέρη.

    Είπε στο Mega: «Άλλα... νομίζαμε χθες...!!! Αυτό το σχήμα δεν είναι τίποτα άλλο, από μια “βαριά, βαθιά ΝΔ”, και συμπλήρωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρω που είναι, αλλά εδώ στη Κυβέρνηση δεν είναι».
    Η «Ναυλωμένη Ουκρανέζα» τού Μπόμπολα το είπε:Άλλα νόμιζε χθές και άλλα της... βγήκαν σήμερα...!!! Πολύ βαριά-βαθειά Ν.Δ. και κυρίως Πρωθυπουργός ό ατίθασος και ανυπότακτος Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.«Έκοψε» από Υπουργούς όσους ήθελε η διαπλοκή και οι νταβατζήδες.

    Έ, τι να γίνει;;;

    Ηρθε η «ώρα Ελλάδος και Ελλήνων» και ΟΧΙ ή ώρα των... νταβατζήδων και της διαπλοκής...!!!

    Τελειώσανε, όσα... ξέρανε οι Πρεντεντέρηδες καί καλό είναι πού βρίζει το Mega τον Σαμαρά, γιά να είναι ευδιάκριτη και στον τελευταίο πολίτη η απόσταση καί η διαφορά...

    ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙ ΤΟ ΚΑΘΙΚΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΡΟΚΑΝΙΖΕ ΕΠΙ ΣΙΜΙΤΗ ΚΑΛΑ ΗΤΑΝΕ;;; ΑΝΤΕ.. ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. {ρε ΜΑΛΑΚΑ 25 Ιουν 2012 8:39:00 μ.μ. Ηρθε η «ώρα Ελλάδος και Ελλήνων» και ΟΧΙ ή ώρα των... νταβατζήδων και της διαπλοκής...!!!} ΔΕΝ ΓΑΜΙΈΣΤΕ ΝΑ ΑΣΠΡΙΣΕΤΕ ΛΈΩ ΕΓΏ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΓΛΥΦΤΕΣ ΤΣΙΠΟΥΚΟΔΡΟΜΟΙ..Η ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ; ΓΑΜΗΘΟΎΜΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΑΛΑΚΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΘΙΚΙ

    AΠΟ SAIT ΦΙΛΙΚΌ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...ΟΛΕ...ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΒΕΝΙΖΕΟΚΟΥΝΕΛΑΚΙΣ ..ΑΧ ΚΟΥΝΕΛΆΚΙ ΚΟΥΝΕΛΆΚΙ ΞΎΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΦΑΣ???

    Υπουργός την ημέρα της ορκωμοσίας του έκανε το πρώτο ρουσφέτι!!!Από factorx στις 23/06/2012

    Την ημέρα της ορκωμοσίας, προτού καν ορκιστεί, υπουργός έστειλε τον οδηγό του σε αρμόδιο διευθυντή του ΣΔΟΕ για να ζητήσει ρουσφέτι. Τουτέστιν, να σβήσουν πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε πρατήριο βενζίνης ύψους 15.000 ευρώ.

    Κρίνουμε ως πολύ σοβαρό το περιστατικό επειδή δείχνει τη νοοτροπία που δεν απέβαλαν ορισμένοι και από την οποία … κινδυνεύουν κυρίως και η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός

    Ο εν λόγω υπουργός είναι γνωστός για την υπερκινητικότητά του, αλλά και για το πάθος του να βγαίνει φωτογραφίες

    ΠΗΓΗ..http://www.antinews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέρμα οι ΜΑΛΑΚΙΕΣ όλων των σημερινών πολιτικών και τον κομμάτων τους...

    Κατηγορήστε ΟΛΟΙ για βαριά κακουργήματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, αναλυτές της ΜΑΛΑΚΙΑΣ..

    1}Δεν ήξερε κανείς σας ότι η Ελλάδα δανειζόταν ΕΔΏ και 30 χρόνια;

    2}Δεν ήξερε κανείς ότι δεν παράγαμε ΤΊΠΟΤΑ και ζούσαμε με δανικά; από κοινοτικά προγράμματα; ΕΣΠΑ και επιδοτήσεις ;

    3} Δεν ήξερε κανείς ότι βάζατε τον γεωργό και πετούσε την γεωργική παραγωγή του στης χωματερές και με επιδότηση μάλιστα ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;..

    Όποιος σήμερα λέει ότι αν μείνουμε στην ΕΥΡΩΠΗ θα σωθούμε με την ανάπτυξη που ΘΑ γίνει είναι ψεύτης...

    Ο Κόσμος έχει παραδεχτή την ΉΤΑ του, είμαστε ένας ηττημένος ΛΑΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΏΝ ΑΛΛΑ ΟΎΤΕ ΜΕΛΏΝ με όλους αυτούς {εδώ έφτασε η χρυσή αυγή να θέλει να καταγγείλει το μνημόνιο αλλά να είναι στην Ε.Ε και στο ευρώ}..

    Δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑΣ τους να έμπνευση τον κόσμο ΟΎΤΕ Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ούτε το Κ.Κ.Ε {Καλά το Κ.Κ.Ε περιμένει να αναστηθεί ο ΛΈΝΙΝ ΚΑΙ Ο ΣΤΆΛΙΝ ΠΑΡΈΑ} να κάνει την μεγάλη ΑΝΤΕΠΊΘΕΣΗ!!! ΜΑΛΑΚΙΕΣ του παρελθόντος ενώ σήμερα θα έπρεπε να είχε ήδη αποθήκες με καρπούς, να οργανώνει κόσμο στην υπερθω για να μην πεινάσει ο κόσμος να έχει κάνει πράξης και ΟΧΙ καταγγελίες..

    Οι άνθρωποι θα πρέπει να σκάψουν την Ελληνική γη , να οργανωθούν έξω από τα σημερινά ΚΌΜΜΑΤΑ και πολιτικές αυτά μυρίζουν μούχλα ...

    Όσο πιο γρήγορα φύγομε από την Ευρωπη και την ευρωζωνη τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΜΑΣ θα μάθουμε να ζούμε με αυτά που θα βγάζουμε .. Όσο τους δίνομε χρόνο να μας >>δανείζουν<< τόσο θα οργανώνονται για την τελική εξόντωση μας ..

    Είμαστε οι Ηττημένοι ,οι ταπεινωμένοι , κάθε ημέρα χάνομαι την ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑ μας και γινόμαστε και ξευτελισμένοι...


    Όσο η Ευρωπη διαθέτη φορολογικούς παραδείσους ΜΟΝΑΚΌ ,ΛΙΧΝΕΣΤΑΙΝ, ΣΙΤΙ ΛΟΝΔΊΝΟ, ΣΚΟΠΙΆ ,ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΦ ΣΟΡ εταιρείες στο κόσμο τον έχασε ΠΌΛΕΜΟ. ΟΧΙ ΘΑ ΤΟ ΧΆΣΕΙ, ΤΟΝ ΈΧΑΣΕ ΗΤΤΗΘΉΚΑΜΕ ..

    Από εδώ και πέρα θα επηρεάζονται εύκολα οι άνθρωποι και θα έχομε την άνοδο του ΦΑΣΙΣΜΟΎ για μια μπουκιά ψωμί τα πράγματα θα γίνονται ανεξέλεγκτα ...

    Ηττηθήκαμε αδέλφια μην αυταπατάστε μαζί με εμάς όλη η ΕΥΡΩΠΗ πρέπει να μαζέψουμε τους νεκρούς μας και να τους θάψουμε, να σώσουμε τους τραυματίες μας και να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την Ελλαδα από την αρχή , χωρίς κανένα τους από παλιό πολιτικό κατεστημένο ..


    ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ θΑ ΔΕΊΤΕ την προδοσία αυτής της κυβέρνησης, θα μας πούνε μαζί με τα παπαγαλάκια τους ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ότι >>με ΣΚΛΗΡΕΣ διαπραγμάτευση κερδίσαμε 2-3 χρόνια αναπροσαρμογής ΑΛΛΑ θα μας βάλουν πανωτόκια συν 20 δις ευρώ...<<

    Και μετά το 2015 τι;

    Μην τους ακούτε δεν θα γίνει καμιά επένδυση σε μια χώρα που κάθε ημέρα βγαίνουν και μας λένε ΟΙ ΔΑΝΙΣΤΕΣ σκασμός είστε μια πτωχευμενη χώρα.

    τώρα είναι ώρα που θα κάνουν ΑΡΠΑΧΤΕΣ όλοι , εμείς ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ τους δίνουμε χρόνο; για να μας εξοντώσουν !!!

    Περίμενα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να λέει αλήθειες, να κάνει από τώρα κουμάντο σε πρώτες ύλες, καύσιμα, καρπούς σποράς, φάρμακα από χώρες εκτός ΕΥΡΩΠΗΣ ανοιχτά .. όχι να λέει ναι στο ευρώ και ότι εμείς θα το είχαμε επαναδιαπραγματευθεί καλύτερα ??

    Μα δεν βγαίνει ο λογαριασμός θα πούνε πολλοί.. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΌ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ όταν θα είμαστε στο ευρώ και την ευρωζωνη, ΈΧΟΥΝ βάλει αυτό το πυρηνικό όπλο που λέγετε του 3% στα δημοσιονομικά σας..δεν θα πιαστεί το 3% ποτέ ούτε σε 250 χρόνια..

    Αλλά άντε και να το πιάσαμε, μην χαλάσω το όνειρο κάποιων, όσο υπάρχουν οφ σορ,σιτι Λονδίνου, Μονακό η Ελλαδιτσα δεν θα δει άσπρη ημέρα..

    Ακουστέ το μεγάλο κόλπο ΕΚΕΊ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ αλλά και στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ... ΚΑΝΈΝΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΊΟ ΔΕΝ ΣΥΝΔΈΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΆΛΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!

    ΓΙΑ ΚΆΝΕΤΕ ΕΝ ΟΝ ΛΑΙΝ ΣΎΣΤΗΜΑ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΤΑ ΠΕΡΟΥΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΤΟΥ ΚΆΘΕ ΕΝΑΣ ΜΑΣ. ΤΟΥ ΔΗΜΆΡΧΟΥ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΎ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΉ ΜΑΣ ,ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΎ ΜΑΣ. ΤΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΎ ΜΑΣ..

    ΛΑΟΊ ΞΥΠΝΆΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΎ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΆΝΕ ΤΑ ΔΆΧΤΥΛΑ, Η ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΩ ΤΡΌΠΩ Η ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΤΡΌΠΩ.....

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΉΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΆΛΛΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕ.. ΏΡΑ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΊ .... ΌΛΟΙ ΝΑ ΨΑΧΤΟΥΜΑΙ ΜΕΤΆΞΙ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. BALTE TON DOKTORA POY MILAEI KATHE MERA ME HOLLAND STO YPOYRGEIO OIKONOMIKON

    HGETH DOKTORA SOSE MAS

    PASOKOI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. .."αγορίνα" μοooυυυ καλέεεεε...

    Με σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής το 1o gay pride στη Θεσσαλονίκη
    (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ).
    Με παρέλαση και συναυλία, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Gay Pride), με στόχο την προβολή των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ ατόμων.

    Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ σε κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, όταν ομάδα ατόμων, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, εκτόξευσαν αβγά και φώναξαν συνθήματα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διοργάνωση του Gay Pride στη Θεσσαλονίκη.

    Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν οι ροζ σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ που κυμάτιζαν στην παρέλαση και τα συνθήματα εναντίον της Χρυσής Αυγής.

    Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικά βίντεο και φωτογραφίες...
    Ακούστε το σύνθημα εναντίον της Χρυσής Αυγής

    Ξεσάλωμα…

    Το…άρμα με τις βασίλισσες!

    Στο Λευκό Πύργο

    Στην Τσιμισκή

    Η λήξη του φεστιβάλ στην Αγίας Σοφίας
    alt
    Παρέλαση στη Λ.Νίκης
    alt
    Η νύφη με τη μαύρη μάσκα!
    alt
    H ροζ σημαία του ΣΥΡΙΖΑ κυμματίζει δίπλα στη σημαία του gay pride!

    http://www.thousandnews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Éric Toussaint(10/12/2010): «Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»!...


    Στη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα δώσει τα νομικά και ηθικά επιχειρήματα για την παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους καλεί ο διακεκριμένος επιστήμονας και αγωνιστής Éric Toussaint, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στα Επίκαιρα.
    Ο Éric Toussaint δεν μιλάει στη βάση υποθέσεων.

    Έχοντας ενεργή συμμετοχή στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που συγκρότησε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Raphael Korea, πριν 3 χρόνια μεταφέρει την πολύτιμη εμπειρία του από τις καθ’ όλα νόμιμες μεθόδους που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Ισημερινού για να απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους.

    Μέχρι και την δευτερογενή αγορά χρησιμοποίησε ο Κορέα με τις κατάλληλες κινήσεις για να μειώσει το δημόσιο χρέος. Υπήρχε όμως πολιτική βούληση, όχι άνευ όρων παράδοση στους ξένους πιστωτές και διαπόμπευση της χώρας, όπως στην Ελλάδα!

    Ο Éric Toussaint είναι ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, ιδρυτής και πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Γ’ Κόσμου(CADTM, www.cadtm.org). Έχει συγγράψει πολλά βιβλία για συναφή θέματα (Your money or your life! The tyranny of global finance, The World Bank: a never ending coup d’ etat, και άλλα). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του που έγραψε μαζί με την Damien Millet κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2010 και καταπιάνεται με το θέμα του παγκόσμιου χρέους και τις ευθύνες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Τίτλος του: The debt, the IMF and the World Bank, sixty questions sixty answers(εκδόσεις Monthly Review).

    Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά της κρίσης δημοσίου χρέους που έχει ξεσπάσει εδώ και έναν χρόνο στην ευρωζώνη, διαφοροποιώντας την από άλλες κρίσεις χρέους που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου;

    Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης είναι ότι αποτελεί δημιούργημα των ιδιωτικών τραπεζών κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας που πλήττει τις χώρες της περιφέρειας(Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κ.α.) και του πρώην Σοβιετικού μπλοκ που εντάχθηκε στην ΕΕ την προηγούμενη δεκαετία.
    Πρόκειται λοιπόν για μια κρίση που εξελίχθηκε εντός της ΕΕ.

    Αυτή η κρίση αποτελεί επίσης δημιούργημα, κι αυτό είναι ένα 2ο χαρακτηριστικό της, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τις δεκαετίες ’80-’90 κι ως βασικό τους χαρακτηριστικό είχαν την μείωση των φόρων που πλήρωναν οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι.


    Το αποτέλεσμα στη συνέχεια ήταν να μειωθούν απότομα τα κρατικά έσοδα και να ανοίξει ο δρόμος για την σημερινή δημοσιονομική κρίση. Ανεξάρτητα δηλ. από τις επιπλέον συγκυριακές αιτίες, η κρίση προετοιμάστηκε από τις φιλο-επιχειρηματικές πολιτικές των προηγούμενων 2 δεκαετιών.

    Η 3η αιτία, που αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν το κόστος για τη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία.

    Όπως συνέβη και στην Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Éric Toussaint(10/12/2010): «Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»!..

    Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει στη διάθεση των τραπεζιτών την τελευταία τριετία, υπό την μορφή ρευστού και εγγυήσεων, € 78 δις! Σε αυτή την κατηγορία της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας θα ενταχθεί εντός λίγων εβδομάδων και η δική μου χώρα, το Βέλγιο.

    Κι αυτό λόγω της διάσωσης από το κράτος των 3 μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της Fortis, της Dexia και της KBC που είχε εκτεθεί πάρα πολύ στην Α Ευρώπη και επίσης στην Ιρλανδία, κατέχοντας κρατικά ομόλογα ύψους € 20 δις.

    Κι ο λογαριασμός τώρα μεταβιβάζεται στους πολίτες;

    Ακριβώς! Τα ιδιωτικά χρέη μεταβιβάζονται στις δημόσιες αρχές και γι αυτό έχουμε την απογείωση του δημοσίου χρέους. Ως συνέπεια η έκρηξη του δημοσίου χρέους γίνεται μια πολύ καλή αφορμή για ένα νέο κύμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών, πρωτοφανούς αγριότητας.

    Κι εννοώ αυτό που γίνεται στη χώρα σας, το οποίο μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με ότι συνέβη στις χώρες του Γ’ Κόσμου από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ το οποίο έχει μια τεράστια εμπειρία σε αυτό τον τομέα. Οι ίδιες καταστροφικές, εγκληματικές πολιτικές εφαρμόζονται και σήμερα στην Ελλάδα, όπου μεταφέρεται αυτούσια όλη αυτή η αρνητική εμπειρία.

    Ο εφιάλτης πάντως του ΔΝΤ και του δημοσίου χρέους δεν αποτελεί μονόδρομο και χώρες όπως ο Ισημερινός απαλλάγηκαν από τα δεσμά τους. Πως έγινε αυτό;

    Στο τέλος του 2006 ο Raphael Korea κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με βασική του εξαγγελία να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με το εξωτερικό χρέος που απομυζούσε τους σπουδαιότερους πόρους της οικονομίας.

    Τον Ιούλιο του 2007 δημιούργησε με προεδρικό διάταγμα μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους-εγχώριου και διεθνούς. Η έρευνα αφορούσε 30 ολόκληρα χρόνια από το 1976 μέχρι το 2006.

    Ο λογιστικός έλεγχος έγινε επίσης με την ουσιαστική συμμετοχή 12 ατόμων που προέρχονταν από την κοινωνία των πολιτών, από την κοινότητα των ιθαγενών που αποτελούν το 50% του πληθυσμού και αλλού.

    Επίσης 6 άτομα, ειδικοί για την ακρίβεια, προέρχονταν από το εξωτερικό.

    Ήσασταν ένας εξ αυτών…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Éric Toussaint(10/12/2010): «Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»!

    Ναι. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων μας ήταν η μεγάλη εμπειρία που είχαμε από την ανάλυση του διεθνούς χρέους.

    Τεράστια σημασία είχε επίσης η απόφαση του Raphael Correa να υποστηρίξουν το έργο και τις αποφάσεις της Επιτροπής όλα τα όργανα του κράτους και αναφέρομαι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Οικονομικών, στις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο, κ.α.

    Όλοι αυτοί συμμετείχαν στις συνεδριάσεις μας. Δουλέψαμε εντατικά επί 14 μήνες, από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2008. Αναλύσαμε κάθε είδους σύμβαση που είχε υπογραφεί στους τομείς της ασφάλειας, των εμπορικών πιστώσεων, μεταξύ τραπεζών- ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους πολυμερείς οργανισμούς.

    Βάλαμε επίσης στο μικροσκόπιο όλα τα διμερή δάνεια που είχε υπογράψει ο Ισημερινός με χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, ακόμη και τους όρους υπό τους οποίους συνάφθηκε το εσωτερικό χρέος.
    Σε αυτή τη δουλειά είχαμε τη βοήθεια 15 νομικών, ορκωτών λογιστών ελεγκτών, ειδικών στα δημόσια οικονομικά.

    Εξετάσαμε όχι μόνο όλα τα έγγραφα, αλλά και κάθε τι που αφορούσε το δανεισμό. Θέταμε για παράδειγμα το ερώτημα γιατί αυτό το δάνειο να συναφθεί με το συγκεκριμένο επιτόκιο και όχι με κάποιο άλλο, ποιο μέρος του αποπληρώθηκε, είχαμε το δικαίωμα να ανοίγουμε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που υπέγραφαν και παραλάμβαναν τα δάνεια. Επίσης ζητήσαμε παραστατικά από όλες τις τράπεζες για τα δάνεια που είχαν δοθεί ή υποτίθεται πως είχαν αποπληρωθεί γιατί έπρεπε να επιβεβαιωθεί κατά πόσο πραγματικά είχαν εξοφληθεί ακόμη και εκείνα τα δάνεια που θεωρητικά είχαν αποπληρωθεί.

    Η συμβολή των νομικών ποια ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Éric Toussaint(10/12/2010): «Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»!.

    Ήταν αναντικατάστατη καθώς με τη βοήθειά τους εξετάσαμε τη νομιμότητα κάθε σύμβασης και των επιμέρους όρων της, τη συμβατότητά τους με το σύνταγμα της χώρας, το διεθνές δίκαιο και επίσης με το συμφέρον του έθνους.

    Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε συγκεκριμένες οικονομικές συμβάσεις, έργων ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων για τα μέτρα του Ισημερινού, όπως π.χ. μεγάλα φράγματα.


    Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα δεν αρκεστήκαμε στις τυπικότητες. Με επίσημο τρόπο ρωτήσαμε την γνώμη των ντόπιων για τις επιπτώσεις που είχε στην καθημερινότητά τους η κατασκευή των φραγμάτων.
    Εξετάσαμε ακόμη και τους όρους που έγινε η χρηματοδότηση της κατασκευής τους κι αν όλα αυτά(κόστος, χρηματοδότηση) ήταν συγκρίσιμα με τις διεθνείς τιμές που επικρατούσαν για αντίστοιχες εργασίες.

    Εξετάσαμε ακόμη και τους όρους των εμπορικών πιστώσεων που χορήγησαν στον Ισημερινό χώρες όπως η Γερμανία, με απώτερο στόχο να αγοραστούν γερμανικά προϊόντα για να ενισχυθούν οι γερμανικές εξαγωγές.

    Είναι δάνεια που δίνονται με σκοπό να υποστηριχθεί η αγορά προϊόντων αιχμής, όπως π.χ. της Siemens.

    Καθήκον μας εμάς ήταν να ελέγξουμε τις τιμές με τις οποίες αγοράστηκε ο εξοπλισμός της Siemens, κατά πόσο δηλαδή η τιμή ανταποκρινόταν στην ποιότητα.

    Κι αυτό γιατί σε πλήθος περιπτώσεων που εμπλέκονταν πολυεθνικές εταιρείες βρήκαμε ακραία φαινόμενα διαφθοράς. Αναφέρομαι για παράδειγμα σε κρατικές αγορές που δεν είχαν καμιά σχέση με τις ανάγκες της χώρας, αλλά αποτελούσαν αφορμές για να δοθούν μίζες.

    Ανακαλύψατε συγκεκριμένες περιπτώσεις που πολυεθνικές επιχειρήσεις έδιναν μίζες;

    Φυσικά. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν των αμερικανικών τραπεζών Citibank και JPMorgan.

    Αυτές οι τράπεζες συστηματικά δωροδοκούσαν κρατικούς υπαλλήλους σε όλη την κλίμακα του δημοσίου-ακόμη και τον υπουργό Οικονομικών- για να πεισθούν να υπογράψουν συμβάσεις που εξόφθαλμα έβλαπταν το δημόσιο συμφέρον και με προκλητικό τρόπο ευνοούσαν τα συμφέροντα των τραπεζών.

    Γι’ αυτό ο Korea ήθελε την ενεργό συμμετοχή και των δημόσιων αρχών στην Επιτροπή σας… Πράγματι.

    Στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Ισημερινού συμμετείχε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης και για κάθε ύποπτη περίπτωση που βρίσκαμε και αφορούσε όχι μόνο υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αλλά ακόμη και πρώην υπουργούς Οικονομικών εξέδιδε εντολή για δικαστική διερεύνηση.

    Η Δικαιοσύνη του Ισημερινού προχώρησε σε μηνύσεις ακόμη και εναντίον αμερικανικών τραπεζών γιατί αυτές οργάνωσαν τις επιχειρήσεις, αυτές δωροδοκούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Éric Toussaint(10/12/2010): «Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»!

    Υπογραμμίζω πάντως ότι δεν ελέγξαμε μόνο τους όρους χρηματοδότησης αλλά όλη τη σκοπιμότητα κάθε κρατικής οικονομικής δοσοληψίας.

    Μετά τα παραπάνω ο ίδιος ο πρόεδρος Raphael Korea 2 μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών μας, στις 14/11/2008, ανακοίνωσε και επίσημα ότι στη βάση των ευρημάτων μας είναι υποχρεωμένος να προβεί στην παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους ύψους, $ 3 δις που αντιπροσώπευε το 70% του χρέους υπό τη μορφή ομολόγων.

    Αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως το χρέος δεν ήταν νόμιμο, αλλά ήταν προϊόν διαφθοράς και δωροδοκιών. Κατά συνέπεια δεν ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνησή του να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις.
    Τους επόμενους πέντε μήνες ολόκληρους μήνες η κυβέρνηση τήρησε στάση σιωπής, δεν προέβη σε καμιά δημόσια ανακοίνωση για το θέμα, παρά το ενδιαφέρον που υπήρχε.

    Και να υποθέσουμε ότι δεν συνέβη λόγω φόρτου εργασιών…

    Ακριβώς! Ήταν μια τακτική. Οι πιστωτές ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς δεν ήξεραν τι θα συμβεί από κει και πέρα.

    Η αντίδρασή τους ήταν να αρχίσουν να ξεπουλούν μανιωδώς στην δευτερογενή αγορά τα ομόλογα του Ισημερινού. Και ξέρετε σε τι τιμή; Στο 20% της ονομαστικής τους αξίας!
    Τότε ακριβώς η κυβέρνηση του Ισημερινού, τον Απρίλη του 2009 απευθύνθηκε στους πιστωτές με την εξής πρόταση: «Προτιθέμεθα να αγοράσουμε όλα τα ομόλογα με έκπτωση 65%. Πληρώνουμε δηλαδή 35 σεντς το δολάριο. Συμφωνείτε ή όχι;»

    Οι κάτοχοι του 91% των ομολόγων δέχθηκαν αμέσως την ανταλλαγή. Επρόκειτο για μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης καθώς επέβαλε κούρεμα της τάξης του 65%.

    Λόγω αυτής της πολύ σπουδαίας και χρήσιμης εμπειρίας σας να υποθέσω έχετε υποστηρίξει ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να προσφύγει σε στάση πληρωμών του δημοσίου χρέους και δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα προσδιορίσει τις ευθύνες των πιστωτών για την εκτίναξή του η οποία θα επιτρέψει την σοβαρή του μείωση;

    Ακριβώς! Αυτή η επιλογή αποτελεί μονόδρομο πλέον για την Ελλάδα!

    Κατά πόσο όμως η Ελλάδα, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της, μπορεί να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα;

    Οι διαφορές που υπάρχουν με τον Ισημερινό δείχνουν ότι για την Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν φυσικά υπάρχει πολιτική βούληση. Πάρτε για παράδειγμα υπ’ όψη σας ότι ο Ισημερινός είναι μια μικρή χώρα, που δεν έχει καν δικό της νόμισμα.

    Χρησιμοποιεί το δολάριο, αυτό είναι το επίσημο νόμισμά της. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιο έντονα εκτεθειμένη σε διεθνείς οικονομικές πιέσεις(σ.σ.: Το ΑΕΠ του Ισημερινού αντιστοιχεί στο 12% του Ελληνικού και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ισημερινού στο 10% του Ελληνικού).

    Το αίτημά της έγινε όμως δεκτό λόγω του ότι είχε πολύ ισχυρά νομικά και ηθικά ερείσματα και γι αυτό άλλωστε δεν συνοδεύτηκε από δικαστικές προσφυγές των πιστωτών κατά της κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Éric Toussaint(10/12/2010): «Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»!

    Λέγεται ωστόσο μετ’ επιτάσεως ότι οι αγορές θα τιμωρήσουν όποιες χώρες δεν σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους…

    Πράγματι, αλλά πουθενά στην πράξη δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η απειλή. Ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας στην τελευταία μελέτη του βρετανικού ινστιτούτου Research on Money and Finance (σ.σ. κι η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη τις επόμενες μέρες) δείχνει πως ούτε η Ρωσία το 1998, ούτε η Αργεντινή το 2001 τιμωρήθηκαν από τις αγορές.

    Αντίθετα, η μετέπειτα πορεία της οικονομίας τους έδειξε πόσο επιτυχημένη και επωφελής ήταν η επιλογή τους, να προβούν δηλ. σε αθέτηση πληρωμών.

    Τι πρέπει άμεσα να κάνει η Ελλάδα κατά τη γνώμη σας για να δραπετεύσει απ’ αυτό το φαύλο κύκλο;

    Άμεσα πρέπει να συγκροτηθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου με προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρία. Η συμβουλή μου είναι μία: Ανοίξτε τα βιβλία!

    Εξετάστε με διαφανείς διαδικασίες και την παρουσία της κοινωνίας όλες τις κρατικές συμβάσεις-από τις πιο μεγάλες όπως για παράδειγμα των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι τις πιο μικρές- και βρείτε ποιο μέρος του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς, επομένως παράνομο και απεχθές κατά τη διεθνή νομική ορολογία και αρνηθείτε το!

    Περί απεχθούς χρέους…

    Η θεωρητική θεμελίωση του όρου «απεχθές χρέος» οφείλεται στον ρώσο καθηγητή Νομικής, Alexander Zak. Η συμβολή του Zak, ο οποίος την εποχή εκείνη-τη δεκαετία του ’20-δίδασκε στο Παρίσι και δεν συγκαταλέγεται στους ριζοσπάστες διανοούμενους, έγκειται στις 3 προϋποθέσεις που έθεσε έτσι ώστε ένα χρέος να χαρακτηρισθεί απεχθές οπότε κατά συνέπεια μια κυβέρνηση παύει να δεσμεύεται να το πληρώσει.

    Οι τρεις όροι για να χαρακτηρισθεί απεχθές ένα χρέος ήταν:

    1ο να έχει συναφθεί χωρίς τη συγκατάθεση του έθνους.

    2ο τα ποσά που εισέρευσαν από το δάνειο να σπαταλήθηκαν με τρόπο που αντιβαίνει στα συμφέροντα του έθνους και

    3ο ο πιστωτής να ήταν ενήμερος των παραπάνω.

    Να αναφερθεί πως η συνεισφορά του Zak δεν έγινε σε κενό αέρα. Αντίθετα, αξιοποίησε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα όπου η παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους αποφασίσθηκε με την παραπάνω αιτιολογική βάση.

    Το 1ο παράδειγμα αφορούσε την άρνηση πληρωμής από τις ΗΠΑ το 1898 των χρεών που είχε αναλάβει η Κούβα όσο ήταν υπό ισπανική κατοχή και τα οποία οι ΗΠΑ στη συνέχεια αρνήθηκαν να επωμιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Éric Toussaint(10/12/2010): «Ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους»!.

    Το 2ο παράδειγμα εξελίχθηκε 20 χρόνια αργότερα και πάλι πριν ο ρώσος νομικός δώσει περιεχόμενο στη ρήτρα του «απεχθούς χρέους».

    Αφορούσε ειδικότερα την απόφαση της κυβέρνησης της Costa Rica να μην πληρώσει ένα δάνειο που είχε συνάψει η προηγούμενη δικτατορική εξουσία με την τράπεζα Royal Bank of Canada.

    Η τεράστια συμβολή του Zak έγκειται στην μετατόπιση του κέντρου βάρους της επιχειρηματολογίας υπέρ της παύσης πληρωμών του δημοσίου χρέους, η οποία παύει να επικεντρώνεται στην ηθική διάσταση του προβλήματος και μετατοπίζεται στη νομική. Το ερώτημα δηλ. δεν είναι αν πλέον μπορεί μια χώρα να πληρώσει το δημόσιο χρέος της, αλλά αν πρέπει.

    Η συγκεκριμένη δυνατότητα αξιοποιήθηκε κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες από πολλές κυβερνήσεις και κινήματα πολιτών.

    Τι έγινε στο Ecuador (Ισημερινός); Γιατί όχι και εδώ;! Η χώρα είναι αγροτική και το εμπόριο πετρελαίου της αντιπροσωπεύει το 40% των κερδών από τις εξαγωγές.

    Κι ενώ αυτό, θα συντελούσε φυσιολογικά στην ανάπτυξη, οι παγκόσμιες οικονομικές δυστροπίες και η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά το 1997-8, σε συνδυασμό με φυσικές καταστροφές δημιούργησαν τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν σε καθοδική πορεία.

    Η οποία ενισχύθηκε από την κακοδιαχείριση αμερικανόδουλων κυβερνήσεων προκαλώντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,3%, αυξάνοντας τον πληθωρισμό κατά 52,2% σε διάστημα ενός έτους και υποτιμώντας κατά 65% το εθνικό νόμισμα (199).

    Η χώρα λοιπόν χρεοκόπησε και η κυβέρνηση του Jamil Mahuad εφάρμοσε μια πολιτική αντικατάστασης του Εθνικού νομίσματος από το αμερικανικό δολάριο (2000), φέρνοντας μαζί το ΔΝΤ και την οικονομική εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

    Πολιτική που ακολούθησαν και οι επόμενες κυβερνήσεις, που προέκυψαν στη σειρά είτε από πολιτική αλλαγή, είτε από την οργή του λαού.

    Το 2005, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Palacio, εμφανίστηκε ο πολιτικός Raphael Correa, ο οποίος όντας υπουργός οικονομικών αρνήθηκε να ακολουθήσει τις εντολές του ΔΝΤ. Προσπαθώντας να θεσπίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο το 80% του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιούταν για ανάπτυξη κι όχι για την αποπληρωμή των χρεών, οδηγήθηκε σε παραίτηση κατόπιν εξωτερικής παρέμβασης στα εσωτερικά του κράτους.

    Η πράξη του όμως αυτή, ανέβασε τη δημοτικότητά του και τον ανέδειξε πρόεδρο το 2006.

    Σχεδόν αμέσως, ο χριστιανοκοινωνιστής Correa πάγωσε τις πληρωμές των χρεών, ενώ το επόμενο έτος δημιούργησε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους-εγχώριου και διεθνούς- με στόχο να ερευνήσει το διάστημα 1976-2006.

    Η έρευνα διήρκεσε 14 μήνες και απέδειξε πως το 70% του δημόσιου χρέους($ 3 δις) δεν ήταν νόμιμο, αλλά προϊόν διαφθοράς και δωροδοκιών στο οποίο εμπλέκονταν μεταξύ άλλων οι τράπεζες Citibank και JPMorgan και η πολυεθνική Siemens.

    Στο διάστημα που ακολούθησε, οι τιμές των ομολόγων κατρακύλησαν στο 20% των αρχικών.

    Τότε, η κυβέρνηση Correa, προχώρησε στην εκδήλωση πρόθεσης επαναγοράς των ομολόγων, με έκπτωση 65%. Και κατάφερε με αυτό τον τρόπο να αγοράσει το 91% των ομολόγων σβήνοντας με αυτή την μέθοδο το δημόσιο χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΠΕΕΕΕΕΕ ΜΠΑΝΑΝΑΑΑ ΕΔΩ ,ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΆΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ??? ΣΎΝΤΟΜΑ ??? ΆΚΟΥ ΤΩΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΌΛΠΑ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΌΧΩΝ::: ΈΧΟΜΕ Η ΔΕΝ ΈΧΟΜΕ ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΑΓΟΡΆ...ΕΧΩΜΕΕΕΕΕΕ ΦΆΕ ΜΙΑ ΜΠΑΝΆΝΑ ΚΑΙ ΆΚΟΥ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΎ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΨΉΦΙΣΑΝ .. ///ΜΗ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ {{[[[ΕΛΛΗΝΑΣ}}}}30-40-50-55 ΧΡΌΝΩΝ ΟΤΙ ΘΈΛΕΙ ΣΥΝΤΆΞΕΙ ΓΙΑ ΘΑ ΤΡΏΜΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΌΛΟΙ


    Απίστευτα κόλπα επιχειρηματιών

    Κόλπα για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος αναζητούν οι εργοδότες που προτείνουν ακόμα και την... εικονική μετανάστευση των εργαζομένων.

    Με βάση καταγγελίες, στη Λάρισα μεγάλη επισιτιστική μονάδα πρότεινε διερευνητικά στους εργαζόμενους να αποδεχθούν πλασματική μεταδημότευση στη Βουλγαρία.

    Στη συνέχεια, σε συνεργασία με γραφείο ενοικίασης προσωπικού της Βουλγαρίας, θα έφερνε -εικονικά πάντα- το προσωπικό να εργαστεί στη χώρα μας.

    Ωστόσο, οι εργαζόμενοι -που στην πραγματικότητα θα έμεναν στη Λάρισα- θα ασφαλίζονταν στο αντίστοιχο ΙΚΑ της Βουλγαρίας.

    Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση για το νέο τοπίο που τείνει να διαμορθφωθεί στην ελληνική αγορά εργασίας.

    Πηγή: Εθνος ......ΦΑΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΑ ΣΟΥ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΌΜΑ ΣΟΥ ΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση