Ορέγονται τις ελληνικές τράπεζες κράτος και ξένοι. Αυτή είναι η ανάλυση μερίδας επενδυτών και ειδικών της τραπεζικής αγοράς, μετά την αν...
Ορέγονται τις ελληνικές τράπεζες κράτος και ξένοι. Αυτή είναι η ανάλυση μερίδας επενδυτών και ειδικών της τραπεζικής αγοράς, μετά την ανακοίνωση των όρων της επανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως μη φιλικοί και αποτρεπτικοί για τη συμμετοχή επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.
Οι δύο πλευρές, τρόικα και κυβέρνηση, συνεργάστηκαν στενά για τον καθορισμό των κανόνων κάτω από τους οποίους οι τράπεζες θα λάβουν κεφάλαια του ελληνικού Δημοσίου μετά τις «τρύπες» που δημιουργήθηκαν από το PSI+ (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με «κούρεμα»), που στόχο είχε την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Ομως, με τους όρους που θα θεσπιστούν για την επανακεφαλαιοποίηση, από τη μία πλευρά το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού συστήματος κινδυνεύει άμεσα να κρατικοποιηθεί (εκτός της Alpha Bank) και από την άλλη πλευρά το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 34 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της τρόικας, με ό,τι δραματικό αυτό συνεπάγεται για τον Ελληνα φορολογούμενο.
Aυξημένες εξουσίεςΗ κρατικοποίηση θα είναι η πρώτη φάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ισχυρίζεται μέρος της αγοράς και υπενθυμίζει πως λειτουργεί το βαθύ κράτος με την κομματοκρατία και τη ρουσφετολογία. Η χώρα μας όμως εξυπηρετεί τις ανάγκες ρευστότητας που έχει, από τους Ευρωπαίους πιστωτές της.
Γι’ αυτόν τον λόγο οι ίδιοι εικάζουν ότι η δεύτερη φάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι ο αφελληνισμός των τραπεζών. Η διαδικασία αυτή θα είναι αρκετά απλή και ενδέχεται να ξεκινήσει με τον έλεγχο των τραπεζών από τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας. Για να διευκολυνθεί αυτό, λένε οι ίδιοι, προωθείται η τοποθέτηση επιτρόπων σε όλες τις τράπεζες που έχουν κρατικά κεφάλαια με οποιαδήποτε μορφή (κοινές μετοχές υπέρ του Δημοσίου, προνομιούχες, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, κ.λπ.).
Οι επίτροποι στις ελληνικές τράπεζες θα ορίζονται από τους ξένους εταίρους – πιστωτές μας, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα έχουν αυξημένες εξουσίες και θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο. Θα καθορίζουν την πολιτική των τραπεζών στις καταθέσεις, στη χορήγηση νέων δανείων, την τύχη των υφιστάμενων δανείων, το μέλλον των θυγατρικών τους στο εξωτερικό και γενικότερα του συνόλου των δραστηριοτήτων τους, τις δαπάνες μισθοδοσίας, ακόμη και τις δαπάνες διαφήμισης και κάθε άλλο έξοδο.
Ετσι, σε πρώτο στάδιο οι επίτροποι που μπαίνουν στις τράπεζες θα ελέγξουν την ελληνική οικονομία μέσω των εγχώριων επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, γεγονός για το οποίο δείχνουν μεγάλη ανησυχία οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Σε δεύτερη φάση ο κίνδυνος αφορά τον πλήρη αφελληνισμό του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού συστήματος μέσω της πώλησής του σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το τραπεζικό σύστημα κάθε χώρας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της. Ο ενδεχόμενος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος από ξένες τράπεζες σημαίνει αυτόματα και έλεγχο στη χρηματοδότηση, στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, στη διαχείριση προβληματικών δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων με χρηματοοικονομικά κριτήρια και όχι με κοινωνικά, στην επιλογή κατεύθυνσης της οικονομίας κ.λπ., λένε οικονομικοί αναλυτές.
ΠροϋποθέσειςΩστόσο, για να προωθηθεί ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να ικανοποιηθούν δύο προϋποθέσεις. Αφενός να μην πετύχουν οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων και αφετέρου τα κρατικά κεφάλαια να μετατραπούν αμιγώς σε ευρωπαϊκά. Δηλαδή να μεταφερθούν στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης (EFSF) και να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος.
Η μεταφορά στο ευρωπαϊκό ταμείο θα μπορούσε να γίνει μετά από ένα δεύτερο «κούρεμα» μέσα στο επόμενο έτος, από τον επίσημο τομέα αυτή τη φορά, και το… μπόνους των Ευρωπαίων θα ήταν η πώληση των ελληνικών τραπεζών σε ξένους κολοσσούς. Βεβαίως οι ξένοι κολοσσοί, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα ενδιαφερθούν για τις ελληνικές τράπεζες μόνο εφόσον η χώρα κερδίζει το «στοίχημά» της και τα δημοσιονομικά στοιχεία της βαίνουν βελτιούμενα. Ειδάλλως, μόνο η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους θα ήταν υπό συζήτηση…
Αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς δήλωναν εντυπωσιασμένοι που οι εγγυήσεις από το EFSF δεν δόθηκαν για να διευκολυνθούν οι τράπεζες εγγράφοντας τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στην ονομαστική αξία τους ή έστω πιο πάνω από τις τιμές που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται περί το 24%.
Οι εγγυήσεις θα μείωναν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά περίπου 9 δισ. από τα περίπου 27 δισ. ευρώ που ήταν ο «λογαριασμός» των θεσμικών αρχών στις αρχές του καλοκαιριού με βάση την απομείωση που είχαν υποστεί τα ομόλογα αλλά και τις ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν προνομιακή μεταχείριση. «Αλλά κανείς δεν είπε ότι ήταν οι μόνες τράπεζες της Ευρωζώνης που τους επιβλήθηκε… εθελοντικά ”κούρεμα” στα ομόλογα», λέει γνωστός οικονομικός αναλυτής στο «Εθνος της Κυριακής».
Ελένη Κομίνη
Ζ. Γκάμπριελ: «Παγώστε τις περιουσίες των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη!»
ΑπάντησηΔιαγραφή«Βόμβα» από τον πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών
Τη συμμετοχή των πλούσιων Ελλήνων στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας θέτει ως προϋπόθεση για τη συναίνεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ο πρόεδρος του SPD, κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Bild am Sonntag», ο κ. Γκάμπριελ ζητά, μεταξύ άλλων, να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη. Παρομοιάζει δε, με «κλεπταποδόχους» τους Ευρωπαίους ηγέτες, στων οποίων τις χώρες κατέληγαν τα χρήματα των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα νέο πακέτο βοήθειας, χωρίς να πρέπει και οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάψουν να παρακολουθούν απαθείς τη φοροδιαφυγή και «να παγώσουν τα προστατευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους».
Τονίζει ακόμη ότι, τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες, έχουν επωφεληθεί, καθώς οι Έλληνες εκατομμυριούχοι διοχέτευσαν τα χρήματά τους σε αυτές: «Οι ηγεσίες θα έπρεπε να ντρέπονται που κέρδιζαν κρυφά, σαν κλεπταποδόχοι, από τη φοροδιαφυγή των δισεκατομμυριούχων Ελλήνων και μετά ζητούσαν από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους χρήματα για πακέτα διάσωσης».
Ο πρόεδρος του SPD εκτιμά ακόμη ότι για την Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως λέει, «σε σχέση με την οικονομική δύναμη της χώρας, είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη».
Τα σχόλια του κ. Γκάμπριελ έρχονται σε συνέχεια του πρόσφατου δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι οι πλουσιότεροι κάτοικοι της Ελλάδας φαίνεται να μην επηρεάζονται από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζουν να κάνουν τη χλιδάτη ζωή που έκαναν και προ κρίσης.
Πολλοί δεν φορολογούνται καθόλου, ενώ κάποιοι από αυτούς επιμελώς αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Διαβάστε περισσότερα εδώ