GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ύφεση στην Ευρωζώνη φουντώνει την ανεργία

Μπορεί οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα να είναι αισιόδοξες προβλέποντας ότι το 2013 τελειώνει η ύφεση, ωστόσο μαύρες παραμ...


Μπορεί οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα να είναι αισιόδοξες προβλέποντας ότι το 2013 τελειώνει η ύφεση, ωστόσο μαύρες παραμένουν οι εκτιμήσεις για την ανεργία. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην ανεργία η Επιτροπή τονίζει ότι αυξήθηκε απότομα φτάνοντας το 24,3% το 2012 και εκτιμά πως θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στο 27% το 2013, καθώς η πτώση της συνολικής ζήτησης ακυρώνει τις μειώσεις στο κόστος εργασίας. Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά στους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην απότομη μείωση του κόστους εργασίας και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. Επομένως η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 26% το 2014 καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει τα εξής: «Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να είναι υπερβολικά αργή για να μπορέσει να μειώσει την ανεργία. Προβλέπεται ότι η ανεργία θα φτάσει στο 11% στην ΕΕ και στο 12% στη Ευρωζώνη το 2013 και ότι θα σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα το 2014, ενώ οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ μεγάλες. Η απασχόληση προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2013, καθώς ο ετεροχρονισμένος αντίκτυπος της ύφεσης του 2012 θα εξακολουθήσει να είναι αισθητός. Έως το 2014, ωστόσο, αναμένεται ότι η πιο δυναμική αύξηση του ΑΕΠ θα ξεκινήσει να ενεργοποιεί την απασχόληση»
Και επισημαίνει: «Η προσαρμογή των εξωτερικών και εσωτερικών ανισορροπιών σημειώνει πρόοδο, και ορισμένα ευάλωτα κράτη μέλη αναμένεται να έχουν πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών εφέτος, λόγω της βελτίωσης της αποδοτικότητας του τομέα των εξαγωγών. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι η απομόχλευση του χρέους προχωρεί, είναι πιθανό να εξακολουθήσει να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη στη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης. Επιπλέον, η αδύναμη κατάσταση της αγοράς εργασίας αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση. Τελικά, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης προβλέπεται, ως εκ τούτου, να παραμείνει μέτρια κατά την περίοδο πρόβλεψης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση