GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μία ακόμα απάτη του πράσινου καφέ.

Πρόσφατα νεαρός και άπειρος συνάδελφος, διεκδίκησε το μερίδιο του από την δημοσιότητα, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή, καλεσμένος γν...

Πρόσφατα νεαρός και άπειρος συνάδελφος, διεκδίκησε το μερίδιο του από την δημοσιότητα, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή, καλεσμένος γνωστής τηλεπαρουσιάστριας με άποψη και πολύχρονη εμπειρία. Το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει, αφορούσε «το μαγικό σκεύασμα που φέρνει επανάσταση στο αδυνάτισμα», τα χαπάκια με εκχύλισμα πράσινου καφέ.

H ίδια η παρουσιάστρια μάλιστα φρόντισε από την αρχή να κάνει μία άκρως εντυπωσιακή εισαγωγή, μιλώντας για μία «νέα έρευνα διαιτολόγων» γύρω από τον πράσινο καφέ ο οποίος βοηθά στο να καεί το λίπος και έριξε λάδι στην φωτιά ή αλλιώς φούντωσε το ενδιαφέρον του κοινού τονίζοντας ότι το όνειρο του κάθε ενός που θέλει να χάσει κιλά είναι χωρίς να κάνει τίποτα να καίγεται το κακό λίπος.

Η «επιστημονική» συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από τις «θαυματουργές ιδιότητες» των χαπιών του πράσινου καφέ και την «έγκυρη» επιστημονική μελέτη που έφερε την συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη στην επιφάνεια. Η έρευνα αυτή και νέα δεν είναι αλλά τα αποτελέσματά της δεν θα τα έλεγε κανείς εντυπωσιακά. Ο πλήρης τίτλος της έρευνας είναι : Vinson, J et al (2012). Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects. Diabetes Metab Syndr Obes; 5: 21–27. Αφορά την μελέτη της επίδρασης λήψης εκχυλίσματος πράσινου καφέ από παχύσαρκους και τις τυχόν παρενέργειες που υπάρχουν από αυτή.

Σε ένα δείγμα εθελοντών, χορηγήθηκαν για μία περίοδο 22 εβδομάδων συμπλήρωμα σε μορφή χαπιών εκχυλίσματος πράσινου καφέ με σκοπό να μελετηθεί στις διαφορετικές δοσολογίες η αποτελεσματικότητά του. Οι δοσολογίες ήταν υψηλής, χαμηλής και μηδενικής (placeco) περιεκτικότητας σε χλωρογενικό οξύ (CGO) την μαγική αδυνατιστική ουσία που περιέχεται (όπως ισχυρίστηκε ο νεαρός συνάδελφος) μόνο στους άψητους κόκκους του καφέ. Η μελέτη επιχείρησε να εκτιμήσει την επίδραση ης CGO χωρίς να υπάρχει διατροφική παρέμβαση, δηλαδή χωρίς να υπάρχει περιορισμός στην κατανάλωση θερμίδων ή κάποια μορφή δίαιτας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας όπως παρουσιάστηκαν στην εκπομπή αλλά και ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ, ένα μάλιστα μπουκαλάκι ήταν διαρκώς στα χέρια της παρουσιάστριας, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά! Μυθικές απώλειες έως και 17 κιλά (Kgr) σε 22 εβδομάδες (περίπου 6 μήνες) με μέση απώλεια 8-10 κιλά. Και όλα αυτά χωρίς κόπο, άσκηση, δίαιτα. Και εδώ ξεκινάει η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του κοινού.

Το πρώτο ζήτημα που δεν αναφέρθηκε είναι ότι το δείγμα στην συγκεκριμένη έρευνα ήταν μόλις 16 άτομα εκ των οποίων τα 6 έλαβαν μηδενική δόση (placebo) CGO και δεν παρουσίασαν κάποια μεταβολή στο σωματικό τους βάρος. Έτσι τα όποια «εκπληκτικά» αποτελέσματα, προέκυψαν από 10 μόλις άτομα που πήραν υψηλή δόση (η=6) ή χαμηλή δόση (η=4) CGO. Με τόσο περιορισμένο δείγμα το όποιο αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται σε αυτό μόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η απώλεια βάρους ήταν 8 περίπου κιλά όμως από τον πίνακα 2 (εικόνα) όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δεν προκύπτει πουθενά αυτή η απώλεια μιας και στην ομάδα χαμηλής πρόσληψης η απώλεια ήταν περίπου 1,5 κιλά και στην ομάδα υψηλής λήψης 2-2,5 κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση