GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες»

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την έκδοση, από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, της εγκυκλίου που θα δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσε...


Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την έκδοση, από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, της εγκυκλίου που θα δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
«Επικοινώνησα σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και με διαβεβαίωσε ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την έκδοση από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων της διευκρινιστικής εγκυκλίου, που θα δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το καθεστώς που θα ισχύσει» σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος και προσθέτει:
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υπαγωγής των αγροτών που θα κρατούν στοιχεία εσόδων εξόδων στον ΟΑΕΕ. Οι αγρότες αυτοί παραμένουν στον ΟΓΑ.

Τα λέω όλα αυτά γιατί, δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που επενδύουν στην άγνοια και την ανασφάλεια των αγροτών, κατατρομοκρατώντας τους.
Θέλω να διευκρινίσω γι άλλη μια φορά ότι δεν μιλούμε για βιβλία εσόδων-εξόδων, αλλά για στοιχεία εσόδων-εξόδων, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν κάθε μήνα στον λογιστή, αλλά μία φορά τον χρόνο, όταν κάνουν τη φορολογική τους δήλωση, θα υποβάλλουν και μία κατάσταση με τα παραστατικά εσόδων-εξόδων».
Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες, εδώ και 20 ημέρες, κινητοποιήσεις των αγροτών, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται πως «οι αγρότες, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Εμείς διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες και προσπαθούμε πάντα στο πλαίσιο του εφικτού να δώσουμε λύσεις σε χρόνιες παθογένειες. Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής.
Πράγματι, το κόστος της ενέργειας παραμένει υψηλό, όπως και οι τιμές στο πετρέλαιο και στο αγροτικό ρεύμα. Πρέπει βέβαια να σας πω ότι ήμασταν συνεπείς στη δέσμευσή μας και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ήταν στα περσινά επίπεδα, όπως επίσης βάλαμε φρένο στις αυξήσεις που είχαν δρομολογηθεί στο αγροτικό ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2013. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, ούτε φέτος ούτε του χρόνου».
Ερωτηθείς για τη στάση του υπουργείου Ανάπτυξης απέναντι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις τιμές των παραγωγών και τη μείωση του κόστους, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει:
«Το να στοχοποιείται αποκλειστικά ο Έλληνας παραγωγός για την υψηλή τιμή του γάλακτος στο ράφι του αποτελεί σίγουρα έκπληξη και μάλιστα τη στιγμή που η Δικαιοσύνη, ο αρμόδιος εισαγγελέας, ερευνά τις πρόσφατες περίεργες αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ούτε οι τιμές θα μειωθούν, ούτε ανάπτυξη θα δούμε πυροβολώντας την πρωτογενή μας παραγωγή».
Ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε υπουργέ, οι αγρότες κινητοποιούνται εδώ και 20 ημέρες διεκδικώντας κυρίως αιτήματα σχετικά με το φορολογικό τους καθεστώς. Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης;

Απ: Πράγματι, φέτος τα αιτήματα των αγροτών στις κινητοποιήσεις τους εστιάζονται κυρίως στη φορολόγησή τους. Όσον αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων αποτρέψαμε τη φορολόγηση των αγροτικών κτισμάτων, δεν φορολογούνται στάνες, αποθήκες, κοτέτσια, μαντριά. Επιπλέον, εξορθολογίσαμε τη φορόλογηση της αγροτικής γης σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις που ήταν πραγματικά ένα άχθος ασήκωτο για τους αγρότες.
Ερ: Ένα άχθος υπερβολικό, επίσης, κύριε υπουργέ… Να φορολογούνται οι στάνες και τα μαντριά…

Απ: Πράγματι, και νομίζω ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες, αφουγκράζεται και δίνει τις απαραίτητες λύσεις και διευκρινίσεις εκεί που χρειάζεται. Όσον αφορά την αλλαγή της φορολόγησης των αγροτών με την υπαγωγή τους στο καθεστώς των στοιχείων εσόδων-εξόδων, θέλω να πω ότι επειδή έχει γίνει πολύς θόρυβος, επικοινώνησα σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και με διαβεβαίωσε ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την έκδοση από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων της διευκρινιστικής εγκυκλίου, που θα δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το καθεστώς, που θα ισχύσει.
Να διευκρινίσω, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υπαγωγής των αγροτών, που θα κρατούν στοιχεία εσόδων εξόδων στον ΟΑΕΕ. Οι αγρότες αυτοί παραμένουν στον ΟΓΑ.
Τα λέω όλα αυτά, γιατί, δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που επενδύουν στην άγνοια και την ανασφάλεια των αγροτών, κατατρομοκρατώντας τους. Εγώ θέλω να καλέσω τους αγρότες να ρωτήσουν τους συναδέλφους τους που ήδη κρατούν βιβλία για να δουν αν πραγματικά είναι κερδισμένοι από αυτό ή όχι.
Θέλω, επίσης, να διευκρινίσω για άλλη μια φορά ότι δεν μιλούμε για βιβλία εσόδων-εξόδων, αλλά για στοιχεία εσόδων-εξόδων, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν κάθε μήνα στον λογιστή, αλλά μία φορά το χρόνο όταν κάνουν τη φορολογική τους δήλωση΄ θα υποβάλλουν και μία κατάσταση με τα παραστατικά εσόδων -εξόδων.
Να θυμίσω, επίσης, ότι οι αγρότες απαλλάσονται για μια πενταετία του τέλους επιτηδεύματος, ενώ ειδικά για τους αγρότες η προκαταβολή φόρου μειώθηκε στο μισό από 55% στο 27,5%.
Ερ: Άκουσα συνδικαλιστές αγρότες να λένε ότι πάνω από το 50% των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές τους στον ΟΓΑ. Μιλάμε για δραματική κατάσταση, δηλαδή…
Απ: Και οι αγρότες, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Εμείς διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες και προσπαθούμε πάντα στο πλαίσιο του εφικτού να δώσουμε λύσεις σε χρόνιες παθογένειες.
Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Πράγματι, το κόστος της ενέργειας παραμένει υψηλό, όπως και οι τιμές στο πετρέλαιο και στο αγροτικό ρεύμα.
Πρέπει βέβαια να σας πω ότι ήμασταν συνεπείς στη δέσμευσή μας και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ήταν στα περσινά επίπεδα, όπως επίσης βάλαμε φρένο στις αυξήσεις που είχαν δρομολογηθεί στο αγροτικό ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2013. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, ούτε φέτος ούτε του χρόνου.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία επιχειρούμε μαζί με τους αγρότες να λύσουμε προβλήματα. Θυμίζω ότι πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση δώσαμε λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, που ταλαιπωρούσε 17.000 αγρότες που είχαν δεσμευμένα πάνω απο 500.000 στρέμματα και χρέη στην πρωην ΑΤΕ. Δεν χαρίζουμε χρέη, γιατί υπάρχει μια τέτοια εντύπωση σε πολλούς που δυσανασχετούν στα αστικά κέντρα. Εκείνο που κάνουμε είναι να διαγράψουμε πανωτόκια και να απελευθερώσουμε υποθήκες.
Δώσαμε, λοιπόν, μια γεναία ρύθμιση σε συνέχεια της ρύθμισης που είχε γίνει επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, που είχαν διαγραφεί τα πανωτόκια σε 68.000 αγρότες.
Ταυτόχρονα η αγωνία μας και η μεγάλη μας προσπάθεια είναι να άρουμε στρεβλώσεις και από την άλλη να δώσουμε κίνητρα σε νέους που θέλουν να επιστρέψουν στο χωριό και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Τον επόμενο μήνα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών. Θα αφορά 8.000 νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν στην πρωτογενή παραγωγή, στη γεωργία και την κτηνοτροφία με ένα πρίμ πρώτης εγκατάστασης που φτάνει τις 20.000 ευρώ. Για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών έχουμε δημιουργήσει το ταμείο επιχειρηματικότητας με έναν «κουμπαρά» 253 εκατομμυρίων ευρώ που θα δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα.
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί βλέπω πάρα πολλούς νέους και ιδιαίτερα με γνώσεις και ικανότητες, νέους ανθρώπους που έχουν σπουδάσει, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, γεωπόνους, ζωοτέχνες, τεχνολόγους Γεωπονίας, που θέλουν να εφαρμόσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει στο πανεπιστήμιο, στη δική τους αγροκτηνοτροφική μονάδα, στη δική τους αγροκτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Η εντολή του πρωθυπουργού από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στο υπουργείο αυτό και η εντολή προς όλους τους υπουργούς είναι να αναλάβουν δράσεις, πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι η πιο οδυνηρή συνέπεια της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και παρεπόμενο αυτής της κρίσης είναι η μεγάλη αιμορραγία νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό.
Η όλη μας προσπάθεια, λοιπόν, είναι να αποτρέψουμε αυτή την αιμορραγία δίνοντας κίνητρα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία γιατί πια η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα δεν έχει την απαξία που χαρακτήριζε άλλες εποχές.
Ερ: Άκουσα χθες ένα ρεπορτάζ ότι υπάρχουν κάποιες αιχμές, κάποιες ενστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το πόσο και αν εσείς στηρίζετε τις τιμές των παραγωγών και συμβάλλετε στη μείωση του κόστους. Τι απαντάτε σε αυτά τα σχόλια;

Απ: Τον προβληματισμό μας για την αποτελεσματικότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ τον έχουμε διατυπώσει. Το να στοχοποιείται αποκλειστικά ο Έλληνας παραγωγός για την υψηλή τιμή του γάλακτος στο ράφι του αποτελεί σίγουρα έκπληξη και μάλιστα τη στιγμή που η Δικαιοσύνη, ο αρμόδιος εισαγγελέας, ερευνά τις πρόσφατες περίεργες αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ούτε οι τιμές θα μειωθούν, ούτε ανάπτυξη θα δούμε πυροβολώντας την πρωτογενή μας παραγωγή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση