GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σοβαρή εμπλοκή με την αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισεκ της Εθνικής!

Σοβαρότατη η εμπλοκή με την Εθνική καθώς 4 μέλη σε σύνολο 7 του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ καταψήφισαν την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής....

Σοβαρότατη η εμπλοκή με την Εθνική καθώς 4 μέλη σε σύνολο 7 του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ καταψήφισαν την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.
Μπλοκάρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, παρά την θετική εισήγηση της Αναστασίας Σακελλαρίου της CEO του ΤΧΣ καθώς και των εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΥΠΟΙΚ που ψήφισαν υπέρ της αύξησης των 2,5 δισεκ.
Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε την Εθνική να αναβάλλει για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για χθες.
Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη αναζητείται εσπευσμένα λύση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο....ως προς την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Τα γεγονότα
Η εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την Αναστασία Σακελλαρίου εισηγήθηκε υπέρ της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας ύψους 2,5 δισεκ. αλλά το Γενικό Συμβούλιο που αριθμεί 7 μέλη με 4 ψήφους κατά και 3 υπέρ απέρριψε την πρόταση για την αύξηση της Εθνικής.
Το αιτιολογικό της καταψήφισης ήταν ότι δεν θα πρέπει να υλοποιηθεί σε αυτή την χρονική φάση, για να μην συμπέσει με την αμκ της Eurobank.
Παράλληλα υπήρχαν ενστάσεις, για το ύψος της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής καθώς για τον νόμο με βάση τον οποίο θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου δηλαδή αν πρέπει να υλοποιηθεί με τον νέο νόμο για τις τράπεζες τον ν. 3864 ή τον παλαιό νόμο που αφορά τις εταιρίες τον 2190.

Το θυελλώδες παρασκήνιο
Από τα 7 μέλη του Γενικού Συμβουλίου τα 4 μέλη καταψήφισαν την εισήγηση της Σακελλαρίου της CEO του ΤΧΣ για την αμκ των 2,5 δισεκ. της Εθνικής.
Το παράδοξο είναι ότι τα 4 μέλη του Ταμείου που καταψήφισαν την αύξηση της Εθνικής, δεν παρουσίασαν κάποια σαφή εναλλακτική πρόταση, δηλαδή ένα plan B για το πως και το πότε δηλαδή θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική τράπεζα.
Γεννάται το ερώτημα, καταψήφισαν 4 μέλη αλλά δεν παρουσίασαν την εναλλλακτική τους πρόταση και το σύστημα αναζητά εσπευσμένα λύση για να αποτραπούν τα χειρότερα....
Φθάσαμε στο σημείο αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ξημερώματα Μεγάλη Τετάρτη και να μην γνωρίζουμε αν θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.
Πρόκειται για απαράδεκτη εξέλιξη και θα πρέπει τα 4 μέλη που καταψήφισαν να προτείνουν λύση για αρθεί το αδιέξοδο.
Ο Πρόεδρος του ΤΧΣ Χ. Σκλαβούνης, η ψήφος του οποίου έχει ειδική βαρύτητα, απείχε από την διαδικασία, ζητώντας μάλιστα από ένα συγκεκριμένο μέλος που είχε δηλώσει ότι δεν θα παραβρεθεί....να προσέλθει ώστε να μην αναλάβει μέσω της ψήφου του το βάρος της απόφασης.
Έτσι λοιπόν ένας εκ των επτά μελών του Γενικού Συμβουλίου (που είχε δηλώσει ότι δεν θα παραβρεθεί) τελικώς προσήλθε στην διαδικασία και καταψήφισε την αύξηση της Εθνικής.
Έτσι 4 μέλη καταψήφισαν την πρόταση για αμκ 2,5 δισκ. της Εθνικής, 2 ψήφισαν υπέρ και μαζί με την Σακελλαρίου συνολικά 3 ενώ ο Σκλαβούνης ο πρόεδρος του ΤΧΣ....δεν ψήφισε.
To εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Σακελλαρίου ως CEO του ΤΧΣ και επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής που εισηγείται, ο εκπρόσωπος της ΤτΕ Σπ. Ζάρκος και ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ο Αβ. Γούναρης ψήφισαν υπέρ ενώ κατά τάχθηκαν οι υπόλοιποι.
Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε την Εθνική να αναβάλλει το διοικητικό συμβούλιο και θα πραγματοποιηθεί τελικώς σήμερα το απόγερυμα υπό την αίρεση..... αν σήμερα το ΤΧΣ λάβει απόφαση.

Εξοργισμένοι οι μέτοχοι με την Εθνική
Οι εξελίξεις είναι δραματικές για την Εθνική τράπεζα, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται στο επίκεντρο, με αρνητικό τρόπο, αλλά και για το management....καθώς μέτοχοι θέτουν θέμα διοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό σοβαρές ενστάσεις εγείρονται για την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας καθώς πλειάδα μετόχων που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου των 9,75 δισεκ. στα 4,29 ευρώ θεωρούν ότι ενεπλάκησαν σε μια αύξηση και έχασαν τα κεφάλαια που επένδυσαν.
Ήδη επιχειρηματίες, εφοπλιστές και γενικώς όσοι στήριξαν την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας του 2013 εμφανίζονται εξοργισμένοι, καθώς σε διάστημα περίπου 8 μηνών η Εθνική επανέρχεται με νέα αύξηση 2,5 δισεκ. στην τιμή των 2,5 με 2,6 ευρώ δηλαδή με discount περίπου 40% σε σχέση με τα 4,29 ευρώ την τιμή της αμκ του 2013.
Οι βασικοί μέτοχοι είναι οργισμένοι, τονίζοντας ότι «πληρώσαμε μια φορά την διάσωση της Εθνικής δεν θα υποστούμε άλλη φορά ζημία τόσο προκλητική».
Μάλιστα την δήλωση αυτή δεν την κάνει ένας τυχαίος επενδυτής αλλά κορυφαίος επιχειρηματίας στο bankingnews.gr που στήριξε με πολλά εκατομμύρια την αμκ της Εθνικής.
Πραγματικά οι εξελίξεις περί την Εθνική είναι θλιβερές και αποδεικνύουν....ότι η διοίκηση είναι ανεπαρκής και η τράπεζα συνεχίζει να ταλανίζεται με σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση