GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την 19χρονη Σύρια Doaa Al Zamel που έσωσε βρέφος κολυμπώντας δίπλα του για τρεις ημέρες

Ανάμεσα στους βραβευθέντες από την Ακαδημία Αθηνών ήταν η 19χρονη κοπέλα από τη Συρία Doaa Al Zamel που τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκίνησ...

Ανάμεσα στους βραβευθέντες από την Ακαδημία Αθηνών ήταν η 19χρονη κοπέλα από τη Συρία Doaa Al Zamel που τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκίνησε όλη την Ευρώπη με την αυτοθυσία της

Οι γονείς δύο βρεφών τα εμπιστεύτηκαν στη Doaa, καθώς οι ίδιοι προσπαθούσαν να σώσουν τα άλλα τους παιδιά. Η νεαρή κοπέλα κατάφερε και έσωσε ένα εξ αυτών κολυμπώντας δίπλα του για τρείς ημέρες.

Αναλυτικά, για το σύνολο του έργου τους τιμήθηκαν ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης, οι συγγραφείς Δημήτρης Καλοκύρης και Γιώργος Χουλιάρας, οι ποιητές Μαρία Λαϊνά και Γιώργος Βέης.

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στη Μάρτυ Λάμπρου για το βιβλίο της "Με λυμένο χειρόφρενο" (Κέδρος, 2014), το Βραβείο Διηγήματος στην Κατερίνα Δασκαλάκη για τη συλλογή της "’Ατιτλο" (Εστία, 2013) και τα Βραβεία Δοκιμίου στη Σοφία Ντενίση ("Ανιχνεύοντας την "αόρατη γραφή". Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού", Νεφέλη, 2014) και στον Μιχαήλ Πασχάλη ("Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η Αρχαιότητα", Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2013).

Βραβείο καλύτερης ποιητικής συλλογής νέου ποιητή έλαβε ο Γιάννης Δούκας ("Το σύνδρομο Σταντάλ", Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2013), ενώ βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, στον αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα Γιάννη Γιαννόπουλο και στη διακεκριμένη μεσόφωνο Κική Μορφονιού-Κομισοπούλου.

Επίσης, βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός-αρχαιολόγος Χρήστος Δ. Διονυσόπουλος για το βιβλίο "Η Μάχη του Μαραθώνα" (Εκδόσεις Καπόν, 2012), ο καθηγητής Μανόλης Κορρές ("Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις", Εκδόσεις Μέλισσα, 2014), το "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" για το εθνικής σημασίας έργο του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, καθώς και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, αλλά και για την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο.

Με επαίνους τιμήθηκαν, επίσης, τα σωματεία "Γιατροί του Κόσμου" και "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" για τη συμβολή τους στην προαγωγή της ανθρωπιστικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες

Από τα πιο θερμά χειροκροτήματα απέσπασαν η 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία (βλέπε παραπάνω), ο Λιθουανός μαθητής του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα Μπαλμπιέρις Ρόκας για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στις σπουδές του και ο διευθυντής του ιδίου σχολείου, Πέτρος Δαμιανός, για τον ζήλο που επιδεικνύει στο έργο του.

Ιστορίες που συγκλονίζουν:

Η 19χρονη Dooa Al Zamel η οποία παραμένει φιλοξενούμενη στα Χανιά μίλησε στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), όπως και ο 23χρονος Παλαιστίνιος Mohamed Raad.

Η Liberation στην ηλεκτρονική της έκδοση παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης τις συγκλονιστικές ιστορίες των δύο διασωθέντων που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Dooa, μία 19χρονη Σύρια, κατάφερε να σωθεί από το ναυάγιο της 10ης Σεπτεμβρίου ο απολογισμός του οποίου είναι δεκάδες νεκροί. Η Dooa έσωσε εκτός των άλλων και τη ζωή ενός μωρού, το οποίο της εμπιστεύτηκε η μητέρα του, σε βαθιά απόγνωση, λίγο προτού ξεψυχήσει.

Η 19χρονη Σύρια και ο Μοχάμεντ Raad, ένας 23χρονος Παλαιστίνιος συνάντησαν τον ανταποκριτή του AFP στα Χανιά. Είναι ανάμεσα στους περίπου δέκα από τους 500 που ξεκίνησαν στις 6 του Σεπτέμβρη από την Αίγυπτο με την ελπίδα να καταφύγουν στην Ιταλία.

Και οι δυο τους μαζί με ακόμα έναν Παλαιστίνιο που προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις, ήταν σε καλή κατάσταση σήμερα αν εξαιρέσει κανείς σημάδια από ηλιακά εγκαύματα.

Η Dooa εξαιρετικά λυπημένη αλλά ταυτόχρονα ήρεμη κατά την ώρα που θυμόταν τον εφιάλτη του ναυαγίου, είπε ότι υπήρξε μάρτυρας του θανάτου του αρραβωνιαστικού της.

"Θα πηγαίναμε στην Ιταλία για να παντρευτούμε. Τώρα πια δεν έχω κανένα λόγο για να πάω".

Ο Mohamed θυμάται ότι μετά το ναυάγιο 80 – 90 άτομα προσπαθούσαν να κρατηθούν από τα συντρίμμια παλεύοντας για την επιβίωσή τους.

"Οι γυναίκες και τα παιδιά διψούσαν και οι άνδρες ουρούσαν μέσα σε μπουκάλια για να πιουν και να μην αφυδατωθούν. Δύο νύχτες και τρεις μέρες βρισκόμασταν στο κρύο, στη δίψα, στο φόβο. Την τρίτη μέρα αρχίσαμε να τρελαινόμασταν".

Περνάει ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια του η εικόνα "κάποιων που είχαν τα παιδιά τους μαζί τους. Και όταν αυτά πέθαιναν τα άφηναν απλά να γλιστρήσουν μέσα στο νερό…".

Εκείνοι που χάθηκαν ήταν Σύροι, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι, Σουδανοί και, όπως πολλοί, ο Μοχάμεντ είχε φύγει από τη Γάζα αναζητώντας λίγη ειρήνη.

"Από τότε που γεννήθηκα δεν θυμάμαι να έχω ζήσει μία ευτυχισμένη μέρα. Πάντα πόλεμος, ανεργία, να μην ξέρουμε πότε θα σκοτωθούμε"…

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Χανιώτικα Νέα)

Πηγή: www.news247.gr

1 σχόλιο

  1. Τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά δήλωσε ότι αναμένει ο Παύλος Χαϊκάλης, σημειώνοντας ότι όταν δει το περιεχόμενο της, θα καταθέσει "μήνυση για ψευδή καταμήνυση"!

    Όπως είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και η δικηγόρος του Έλενα Τζούλη, σε συμφωνία με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, δεν κατατέθηκε από τις 6 Δεκεμβρίου το όνομα του Γιώργου Αποστολόπουλου στις δικαστικές αρχές.
    Υποστήριξαν ότι η συμφωνία έγινε, προκειμένου να μη διαρρεύσει το όνομα και εξαπέλυσαν αιχμές για κωλυσιεργία, καθώς υποστήριξαν ότι κατατέθηκε το όνομα επισήμως στις 12 Δεκεμβρίου και από τότε μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης από το Λάκη Λαζόπουλο, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα.

    Η Έλενα Τζούλη δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση "για την ηθική βλάβη που υπέστη ο κ. Χαϊκάλης" και "ζητήσαμε την άρση απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Αποστολοπούλου για να διαπιστωθεί από ποιον ειδοποιήθηκε και δεν πήγε στο τελευταίο ραντεβού, καθώς και για να εντοπιστεί το πρόσωπο που θα του έδινε τα χρήματα."

    Μάλιστα η δικηγόρος είπε θα ήταν πραξικόπημα να κλείσει η υπόθεση χωρίς άρση του απορρήτου.

    Η κα Τζούλη αναφέρθηκε στην κατάθεση του Γ. Αποστολόπουλου λέγοντας οτι ουσιαστικά αποτελεί "παραδοχή του ίδιου οτι διέπραξε το αδίκημα" και χαρακτήρισε γελοία τη δικαιολογία οτι ήθελε να αποδείξει πως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είναι αργυρώνητος. Επισήμανε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ γνώρισε το συγκεκριμένο πρόσωπο όταν ήταν στη Νέα Δημοκρατία "από τον κ. Σαμάρα ως φίλο και σύμβουλο του συνεργάτη του Δημήτρη Σταμάτη για να βοηθήσει στην υπόθεση των CDS"

    Ο Παύλος Χαϊκάλης υποστήριξε οτι "όταν έγινε η ιστορία με τους κουμπαράδες ο Πάνος Σκουρλέτης κλήθηκε εντός 24 ωρών" λέγοντας ότι στη δική μου περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση