GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουκουλόπουλος: Αδικίες στις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

Αιχμές για τον τρόπο κατανομής των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφ...


Κουκουλόπουλος: Αδικίες στις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

Αιχμές για τον τρόπο κατανομής των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος, όπως σημειώνει, έγινε δέκτης διαμαρτυριών από ομάδες παραγωγών που έκαναν λόγο για απουσία οποιαδήποτε συνεννόησης μαζί τους, τη στιγμή που οι ίδιες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο να μην απορυθμιστεί η αγορά του ροδάκινου.

Ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι κατανοεί το δίκαιο των διαμαρτυριών, αφού τη ζημιά την υπέστη όλη η παραγωγή ροδάκινου και οι ομάδες παραγωγών είναι αυτές που γνωρίζουν καλύτερα από όλους ποια κριτήρια έπρεπε να εφαρμοσθούν για να είναι ουσιαστική η βοήθεια στους παραγωγούς και τις ομάδες να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα.

“Η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια”, είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, “μας δίδαξε πολλά. Ένα απ' αυτά είναι πως η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και προσωπικών σκοπιμοτήτων βλάπτουν σοβαρά τους πολίτες και τη χώρα. Τραυματίζουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στο λαϊκισμό. Αυτό το "μάθημα" το διδαχθήκαμε όλοι, αλλά, δυστυχώς, ορισμένοι ή δεν το κατενόησαν ή δεν θέλουν να το κατανοήσουν”.

“Λυπάμαι πολύ”, συνέχισε, “δεν είμαστε, όμως, όλοι ίδιοι. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συνεργαστήκαμε με τη Νέα Δημοκρατία για να κρατηθεί η πατρίδα όρθια. Όχι για να κρατηθεί όρθια η πολιτική καριέρα οποιουδήποτε. Ούτε, βέβαια, για να στέλνουμε στους πολίτες το μήνυμα πως σ΄ αυτή τη χώρα δεν άλλαξε και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τίποτα. Είναι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και προσωπική μου, πως η αδικία εις βάρος τόσων παραγωγών δεν θα περάσει. Όχι μόνο γιατί το χρωστάμε σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που μοχθούν και παράγουν, αλλά και διότι πρέπει, επιτέλους, να πάμε μπροστά, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν παλαιοκομματικές και επιζήμιες λογικές”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης ανακοίνωσε την πίστωση (για σήμερα) στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ενισχύσεων συνολικού ύψους έως 33 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος που είχαν οι παραγωγοί εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, η οποία δυσχέρανε τις περσινές εξαγωγές των προϊόντων αυτών και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, οι παραγωγοί των νομών Λάρισας, Μαγνησίας Πιερίας και Πέλλας λαμβάνουν 220 ευρώ ανά στρέμμα, 185 ευρώ το στρέμμα οι παραγωγοί των νομών Ημαθίας και Φλώρινας και 165 ευρώ το στρέμμα οι παραγωγοί των νομών Αργολίδας, Κοζάνης, Κορινθίας και Ξάνθης.

1 σχόλιο

  1. Το χρέος της Ελλάδας που φόρτωσαν τους Έλληνες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να ξεπληρωθεί ούτε σε 100 χρόνια, αφού οι ίδιοι έφεραν την ύφεση και τους φόρους και τα χαράτσια και διέλυσαν τη μεσαία τάξη και τα άλλα στρώματα. Τα 2 αυτά σάπια κόμματα μας κατέστρεψαν,αλλά και τις επόμενες γενιές. Η ψήφος στον Σύριζα και στους ΑΝΕΛ είναι επιτακτική για να γίνει μια λογιστική επιτροπή ελέγχου χρέους και σκληρές διαπραγματεύσεις για ανάπτυξη, χαμηλή φορολογία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το κείμενο γράφτηκε το 2013 και αναφέρεται στην εκτίναξη του χρέους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Τιμώρησέ τους. Για την Ελλάδα και τα νέα παιδιά !

    " Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (Δελτίο Δημοσίου Χρέους, Ιούνιος 2013), το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης (ή Κεντρικής Κυβέρνησης) τον Ιούνιο 2013 διαμορφώθηκε σε 321,4 δις ευρώ ή 176% του ΑΕΠ.
    Τον Αύγουστο του 2013, το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης εκτιμάται σε 329 δις ευρώ ή 181% του ΑΕΠ.

    Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 467 δις ευρώ ή 257% του ΑΕΠ.

    Αν στο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης αθροιστούν,

    τα χρέη των ΔΕΚΟ ύψους 30 δις ευρώ,

    οι χορηγήσεις δανείων 20 δις ευρώ σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,

    οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους 8 δις ευρώ προς ιδιώτες

    και swaps αξίας 80 δις ευρώ που αφορούν κρατικό χρέος το οποίο έχει μεταφερθεί στο μέλλον και γι' αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο σημερινό χρέος,

    συνάγεται ότι το συνολικό δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα σε 467 δις ευρώ ή 257% του ΑΕΠ.

    Τον Δεκέμβριο του 2013 το συνολικό δημόσιο χρέος θα προσεγγίζει τα 500 δις ευρώ.
    Ωστόσο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι ακόμα πιο τραγική.

    Το χρέος του εγχώριου τραπεζικοπιστωτικού συστήματος εκτιμάται σε 230 δις ευρώ.

    Το χρέος αυτό συνιστά μέρος του εσωτερικού και του εξωτερικού χρέους της Ελλάδος

    και αν αθροιστεί στα 467 δις ευρώ, συνάγεται ότι το συνολικό εθνικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε 697 δις ευρώ ή 383% του ΑΕΠ.

    Ενδέχεται το συνολικό εθνικό χρέος να προσεγγίσει τον Δεκέμβριο του 2013 τα 750 δις ευρώ (ή τα 412% του ΑΕΠ).

    Το χρέος των 750 δις ευρώ είναι γιγαντιαίο και σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης του οικονομικού μας συστήματος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και άρα είναι μη βιώσιμο.

    Η δραματικότερη παρατήρηση, που αντανακλά τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων μετά την μεταπολίτευση, είναι η ακόλουθη.

    Στην διεισδυτική τους εργασία οι καθηγητές Τσιραμπίδης Α. και Φιλιππίδης Α., "Ορυκτοί Πόροι Ελλάδος:
    η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, λιγνίτες, κ.ά.), ανέρχεται σε 1.500 δις ευρώ.

    Ας υποτεθεί ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών μας ορυκτών πρώτων υλών θα συντελεστεί σε χρονικό ορίζοντα 70 ετών.

    Υποθέτοντας ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού 4% για τα επόμενα 70 χρόνια,

    προκύπτει ότι η μελλοντική αξία των 750 δις ευρώ και σε ορίζοντα 70 ετών εκτιμάται σε 12.000 δις ευρώ.

    Δηλαδή, το ποσό των 12.000 δις ευρώ κατά το έτος 2083 και με μέσο επιτόκιο 4%, έχουν παρούσα αξία 750 δις ευρώ.

    Άρα, το εξωφρενικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι η μελλοντική αξία του σημερινού εθνικού χρέους, είναι 16 φορές υψηλότερη από το σύνολο του ορυκτού μας πλούτου.

    Οι ανωτέρω διαπιστώσεις είναι μελαγχολικές. Οι πολιτικοί, οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας, που χρεοκόπησαν το έθνος, φέρουν τεράστιες ευθύνες.

    Η Ελλάδα συνιστά περίπτωση χώρας που την αφανίζει το υπερμέγεθες δημόσιο χρέος. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι υπέρμετρες και μετά το 2006 υπερβαίνουν το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ο γόρδιος δεσμός του δημοσίου χρέους μπορεί να επιλυθεί, αν την επόμενη εικοσαετία ο μέσος αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας είναι τουλάχιστον 5% και με την προϋπόθεση να κτυπηθούν στη ρίζα τους η κρατική διαφθορά και οι έκνομες παραοικονομικές δραστηριότητες.

    Γιώργος Βάμβουκας
    Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση