GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς θα "γιορτάσουν" οι γκέι και τρανς πρόσφυγες την 13η Φλεβάρη;‏

Πώς θα "γιορτάσουν" τη 13η Φλεβάρη οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες στην Ειδομένη; Διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού στο δυτικό κόσμο, κ...

Πώς θα "γιορτάσουν" τη 13η Φλεβάρη οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες στην Ειδομένη;

Διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού στο δυτικό κόσμο, και όχι τυχαία μια μέρα πριν του "Αγίου Βαλεντίνου". Την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη οργανώνονται καμπάνιες από τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για το ασφαλέστερο σεξ και τη διάδοση της χρήσης προφυλακτικού, καταφθάνουν στην Ειδομένη πολλά lgbtiq+ άτομα χωρίς κανένα δικαίωμα ούτε διεθνούς προστασίας ούτε βέβαια προσβασης στην ενημέρωση για ασφαλέστερο σεξ.
Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφί, τρανς και ίντερσεξ έρχονται στην Ειδομένη από διάφορες χώρες, στις οποίες όχι απλά καταπατώνται καθημερινά τα δικαιώματά τους, αλλά απειλούνται με φυλάκιση ή και εκτέλεση! ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διεκδικούν το δικαιωμα τους για μια αξιοπρεπή ζωή, μα έρχονται αντιμετωποι με κλειστα σύνορα! Και γιατί; Γιατί δεν είναι πρόσφυγες πολέμου!
Λες και το άσυλο ψεκάζεται μαζικά πάνω από τους πρόσφυγες πολέμου και μετά μάς τελειώνει!

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Το πολιτικό άσυλο ή το άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους, είναι μια διαδικασία ατομική και προσωπική και η καθεμιά έχει δικαίωμα να ζητήσει διεθνή προστασία από την χώρα που το επιθυμεί. Πόσο μάλλον, όταν οι ίδιες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Δύσης έχουν προξενήσει με τις στρατιωτικές και οικονομικές παρεμβάσεις τους την άνοδο των ακραίων τζιχαντιστικών και γενικότερα σαλαφιστικών κινημάτων στις χώρες του Ισλάμ (πχ Πακιστάν).

Περιστατικά με lgbtiq πρόσφυγες συμβαίνουν καθημερινά στην Ειδομένη, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες εθελοντριών και εργαζομένων στο πεδίο. Πρόσφατα έφτασε ένα 17χρονο αγόρι από το Πακιστάν που είχε βιαστεί από μεγάλη ομάδα συνομηλίκων του, λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Το αγόρι αυτό έχει εγκλωβιστεί στη χώρα μας, επειδή ανήκει στις εθνικότητες που δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα προς την Ευρώπη, "γιατί δεν έχουν πόλεμο στη χώρα τους". Επίσης, Ιρανή μητέρα πήρε τον τρανς γιο της και τη λεσβία κόρη της μαζί με την κοπέλα της και το παιδι της και ήρθαν στην Ειδομένη, όπου και ξυλοκοπήθηκαν από ομοεθνείς τους, όταν έπεσε η μαντίλα της μιας και φάνηκαν τα αγορέ μαλλιά της... Θύματα της πολιτικής των κλειστών συνόρων και της ελλιπούς ευαισθησίας για τους LGBTIQ+ πρόσφυγες είναι και ασυνόδευτοι ανήλικοι. Ένας 15χρονος ιρανός το έσκασε από τη χώρα και την οικογένεια του μαζί με τον κολλήτο του, εξαιτίας μιας σημαντικής για το Ιράν σχολικής παράβασης. Βέβαια, ο 15χρονος είχε και έναν ακόμα λόγο: είναι γκέι. Στο Ιράν αν ανακαλύψουν ότι είσαι γκέι, σε περιμένει κρεμάλα. Επειδή όμως οι Ιρανές/οί δεν επιτρέπεται να βγουν από την Ελλάδα προς την Ευρώπη διαμέσου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με νόμιμο τρόπο, ο συγκεκριμένος 15χρονος είναι υποχρεωμένος να ζητήσει πολιτικό άσυλο μόνο από την Ελλάδα. Δηλαδή να ζήσει ως μετανάστης σε μια χώρα με βαριά οικονομική και κοινωνική κρίση λόγω των μνημονίων, στην οποία τα LGBTQI+ άτομα παλεύουν ακόμα σκληρά για τα αυτονόητα δικαιώματα! Άραγε με τι προοπτικές;
Πέραν λοιπόν από τους λόγους επιβίωσης, για τους οποίους τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ας προστεθούν και οι κίνδυνοι με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπες/οι/* στο ταξίδι τους: trafficking, ξυλοδαρμοί από ομοεθνείς ή ομοθρησκους τους, όταν η σεξουαλική τους ταυτότητα γίνεται φανερή και φυσικά μη αποδεκτή.
Και όλα αυτά συμβαίνουν πολλές φορές σε "ευρωπαικό" έδαφος και κάτω από την μύτη διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, οι οποίοι αδυνατούν λόγω άλλης στόχευσης να προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η ομάδα μας συμφωνεί και επαυξάνει για την αναγκαιότητα να οργανώνονται μαζικές καμπάνιες στη Θεσσαλονίκη για τη χρήση προφυλακτικού και την καταπολέμηση του στίγματος εναντίον όσων έχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Γι' αυτό και έχουμε συμμετάσχει σε τέτοιες καμπάνιες. Παράλληλα όμως, επιθυμούμε με αυτήν την ανακοίνωσή μας να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για τις λεσβίες, τους γκέι και τις/τους τρανς πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην Ειδομένη, επειδή ανήκουν στις "λάθος εθνικότητες". Είναι απαραίτητο ένα μέτωπο ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων που θα αναδείξει το θέμα και θα επιχειρήσει να αλλάξει το πλαίσιο της απαγόρευσης διέλευσης προς τη Δημοκρατία της Μακεδονίας για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ +άτομα. Γιατί δικαίωμα στην ενημέρωση για ασφαλέστερο σεξ έχουν και οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες. Και τέτοια ενημέρωση δεν μπορούν να έχουν στις χώρες τους, στις οποίες η νεοφιλελεύθερη Δύση ουσιαστικά τους εξαναγκάζει να γυρίσουν...

Να επιτρέπεται η διάσχιση των ελληνο-μακεδονικών συνόρων για όλες τις εθνικότητες και όχι μόνο για τις τρεις που υπάρχουν συρράξεις στις χώρες τους (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν).
Άμεση κατεδάφιση του φράχτη του Έβρου και κάθε φράχτη.
Σύνορα ανοιχτά για όλες, όλ* και όλους!
...κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος...

oμάδα Sylvia Rivera, για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride
e-mail: sylviarivera.thess.pride@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση