GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστολή στον Δήμαρχο Αθηναίων για το άγαλμα της Βορείου Ηπείρου‏...

ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914» Προς Δήμαρχο Αθηναίων κον Γεώργιο Καμίνη Την Τρίτη 17 Μαΐου 2016, συγκεντ...

ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914»
Προς Δήμαρχο Αθηναίων κον Γεώργιο Καμίνη

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2016, συγκεντρωθήκαμε στο σημείο όπου ήταν τοποθετημένο από το 1953 το άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου, επί της Τοσίτσα και 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να τιμήσουμε την 102η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία αναγνώριζαν την Αυτονομία της ιδιαίτερης μας πατρίδας.
Επιλέξαμε να εορτάσουμε αυτή την ιστορική ημερομηνία για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό σε ένα συμβολικό για εμάς σημείο της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.
Με μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε για τον βανδαλισμό από αγνώστους του μνημείου που συμβόλιζε την σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο μας, πράξη την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα αφού προσβάλλει κατάφωρα ένα αδικημένο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.
Χαιρετίζουμε την απόφαση σας να αποσύρετε το άγαλμα προκειμένου να διορθωθούν οι μεγάλες ζημιές που υπέστη.
Παράλληλα όμως ζητούμε να μην πέσει το μνημείο θύμα αμέλειας και λησμονιάς, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί σε κάποια αποθήκη του Δήμου Αθηναίων, αλλά να αποκατασταθεί σύντομα.
Εάν δεν θεωρείται κατάλληλη η περιοχή στην οποία βρισκόταν για εξήντα τρία ολόκληρα χρόνια, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, όπως στην πλατεία Συντάγματος ή όπου αλλού είναι εφικτό.
Εμείς θα παρακολουθούμε την υπόθεση, με την ελπίδα ότι στην επόμενη επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 2017) και στην επόμενη επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 2017), το συμβολικό μνημείο θα έχει αποκατασταθεί και θα έχει τοποθετηθεί και πάλι σε κάποια κεντρική αθηναϊκή πλατεία προκειμένου να θυμίζει σε όλους την αλύτρωτη Ήπειρο μας.
Άλλωστε η πόλη των Αθηνών δεν πρέπει να ξεχνά ότι πολλά από τα περικαλλή και ιστορικά μέγαρα που την κοσμούν ανηγέρθησαν από δωρεές Εθνικών Ευεργετών με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο (π.χ. Ζάππειο, Αρσάκειο, Μπάγκειο, Αστεροσκοπείο), καθώς και ότι οι Βορειοηπειρώτες συνέβαλλαν τα μέγιστα για την ανοικοδόμηση της ελληνικής πρωτεύουσας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ας είναι η αποκατάσταση του αγάλματος της σκλαβωμένης Β. Ηπείρου μία πράξη ευγνωμοσύνης στη μνήμη τους.

Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση