GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο θρήνος για τις σφαγές του Πόντου...

«Πανταχόθεν του Πόντου αγγέλονται σφαγαί, εις Κερασούντα, εις Τραπεζούντα και αλλού. Εάν κατάστασις συνεχιστεί, Ελληνισμός Πόντου εξαφανισθ...


«Πανταχόθεν του Πόντου αγγέλονται σφαγαί, εις Κερασούντα, εις Τραπεζούντα και αλλού. Εάν κατάστασις συνεχιστεί, Ελληνισμός Πόντου εξαφανισθήσεται». 
Αυτό ήταν το τηλεγράφημα της Επιτροπείας Ποντίων προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον Ιούλιο του 1920.

Η γενοκτονία των Ποντίων που τιμάται στις 19 Μαΐου έχει τις ίδιες ποσοτικές και ηθικές αναλογίες με αυτές των Εβραίων και των Αρμενίων, όμως δεν έχει αναγνωρισθεί το ίδιο από τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Ο Ελληνισμός του Πόντου, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ.

Οι Έλληνες, αν και αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό, δεν έχασαν το εθνικό φρόνημα και την ελληνική συνείδηση όλα αυτά τα χρόνια. Το 1865 έφθαναν τους 265.000, το 1880 τους 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τους 700.000. Υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο ενώ το 1919 υπολογίζονταν σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας.

Το 1915 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Τότε τα ευρωπαϊκά κράτη εμπλέκονταν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ οι Τούρκοι ξεκινούσαν την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών.

Μετά την γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν το πεδίο ελεύθερο να εξολοθρεύσουν τους Πόντιους. Αυτό που δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ μέσα σε 5 χρόνια. Ο μεγαλύτερος δήμιος των Ελλήνων του Πόντου και ηθικός αυτουργός των απερίγραπτων εγκλημάτων ήταν ο Τοπάλ Οσμάν ο οποίος είχε στρατολογήσει Κούρδους και Τσέτες για τον σκοπό αυτό.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Πόντιοι ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά. Οι εκκλήσεις τους για να συμπεριληφθούν στο ελληνικό κράτος δεν εισακούστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος θεωρούσε ότι ο Πόντος ήταν πολύ απομακρυσμένος από τις υπόλοιπες ελληνικές περιοχές με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η υπεράσπισή του από τις τουρκικές επιδρομές.

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό απέτυχε και οι Τούρκοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην τελική λύση.

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ έφθασε στην Σαμψούντα, για να ξεκινήσει την δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής γενοκτονίας. Μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 οι Πόντιοι που έχασαν την ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί κάνουν λόγο για 350.000. Όσοι γλίτωσαν κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα.

Σημαντική απόδειξη της γενοκτονίας είναι οι φωτογραφίες.  Οι περισσότερες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφορούν την γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό συνέβη, όπως εξήγησε στο ΠΑΡΟΝ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης, επειδή ήταν οι πρώτες που τύπωσαν οι Τούρκοι. Η κατακραυγή που προκλήθηκε εξαιτίας αυτών στην Ευρώπη τους έκανε πιο προσεκτικούς την επόμενη φορά. Έτσι με την γενοκτονία των Ποντίων επιμελήθηκαν τις φωτογραφίες.

Μάλιστα, στην περιοχή βρίσκονταν ιεραπόστολοι οι οποίοι έστελναν στον Πάπα φωτογραφίες, οι οποίες τελικά δεν έφθασαν στον προορισμό τους, επειδή τις κατάσχεσαν οι Τούρκοι, όπως έχει δείξει σχετική έρευνα από το Βατικανό.  Πλέον οι φωτογραφίες βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού κράτους. Κατά καιρούς δημοσιεύονται ύστερα από πιέσεις πανεπιστημιακών και ακτιβιστών όπως του Ταμέρ Τσιλιγκίρ.

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ημέρα που στην γείτονα χώρα αποτελεί εθνική γιορτή της τουρκικής νεολαίας.

Πριν από λίγες ημέρες η πόλη του Μόντρεαλ στον Καναδά αναγνώρισε την γενοκτονία των Ποντίων. «Αν θέλουμε να σταματήσουμε τις αγριότητες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε το παρελθόν» δήλωσε ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Denis Coderre προσθέτοντας ότι πολύ συχνά βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται.
Αλεξία Καψαμπέλη

1 σχόλιο

  1. Περί γραβάτας…

    Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι αν φορέσεις ή δεν φορέσεις γραβάτα άχρηστε τσίπρα, αλλά από τσίπρα ξετσίπωτο τι άλλο να περιμένεις από το να θέλει να πουλήσει για μαγκιά και το κατούρημα του....
    Για τα εκατό χρόνια που υποθήκευσες τον πλούτο της χώρας θα βάλεις γραβάτα;
    Για το σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο λαθρομετανάστες που έφερες στην Ελλάδα για να εξυπηρετήσεις σαν καλό γιουσουφάκι τον ερντογάν θα βάλεις γραβάτα;
    Για το γεγονός ότι αυτοί οι λαθρομετανάστες μετά από κάποια χρόνια θα κυβερνούν την Ελλάδα θα βάλεις γραβάτα;
    Για τις τράπεζες που έχουν καταθέσεις 170 δις ευρώ, και που αυτοί που τις πήρανε θα κάνουν παιχνίδι στην αγορά με μεγάλο μέρος από αυτά, και τις ξεπούλησες 5-6 δις, θα βάλεις γραβάτα;
    Για τον ΟΣΕ που τον ξεπούλησες 40 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσο 30 διαμερίσματα, και πολλά λέω, στο ψυχικό, και που όταν ήσουν στην αντιπολίτευση τον εκτιμούσες 280 εκατομμύρια, θα βάλεις γραβάτα;
    Για την ατελείωτη σειρά των ψεμάτων που είπες όταν ήσουν στην αντιπολίτευση για να παρασύρεις τους ψηφοφόρους και να σε ψηφίσουν θα βάλεις γραβάτα;
    Για τα μνημόνια που δεν έσκισε όπως έλεγες, θα βάλεις γραβάτα;
    Για τα ψέματα που εξακολουθείς και λες για να τυφλώνεις τον λαό θα βάλεις γραβάτα;
    Για το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο που μας φόρτωσες με όλα τα βάρη που συνεπάγονται θα βάλεις γραβάτα;
    Για την καταστροφή που έχεις προκαλέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες θα βάλεις γραβάτα;
    Για το γεγονός ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Γενικός Διευθυντής, τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ESM, έχει δημοσίως δηλώσει ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε 100.000.000.000, 100 δις Ευρώ, όταν διαπραγματευόταν ο Βαρουφάκης, φυσικά με την εποπτεία σου, εσύ ήσουν ο πρωθυπουργός και προϊστάμενος του, και από εσένα έπαιρνε εντολές, θα βάλεις γραβάτα;
    Αυτά τα ολίγα και θα επανέλθω ξετσίπωτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση