GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΙΚΗΣΕ, ΑΛΛΑ... "ΟΜΗΡΟΣ" των Γκρίζων Λύκων ο Ερντογάν!

 Ο Ερντογάν επανεκλέχθηκε με πάνω από 52%, κερδίζοντας τον αντίπαλό του Ιντζέ, από τον πρώτο γύρο και παρά τις καταγγελίες για νοθεία. Ξε...

 Ο Ερντογάν επανεκλέχθηκε με πάνω από 52%, κερδίζοντας τον αντίπαλό του Ιντζέ, από τον πρώτο γύρο και παρά τις καταγγελίες για νοθεία. Ξεπέρασε μάλιστα τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο. Στις δε βουλευτικές, το κόμμα του Ερντογάν παίρνει μεν την πλειοψηφία (χωρίς αυτοδυναμία), αλλά σε συνεργασία με τον ακροδεξιό εταίρο του, από τον οποίο θα εξαρτάται εν πολλοίς. Τα AKP και MHP - κόμμα των Γκρίζων Λύκων - υποστήριξαν τον Ταγίπ Ερντογάν ως προεδρικό υποψήφιο και κατέβασαν κοινές λίστες υποψηφίων βουλευτών στις βουλευτικές εκλογές.

Το AKP χωρίς αυτοδυναμία (300 έδρες):

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Πλέον, μετά τις εκλογές, η θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας καταργείται και ο πρόεδρος της χώρας είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μάλιστα λόγο για "δημοκρατική επανάσταση", αναφέροντας πως η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ξεπέρασε το 80%.

Πολλοί εκτιμούσαν πως ο Ερντογάν θα γίνει ο "απόλυτος Σουλτάνος", ωστόσο, μιας και δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί να πει κανείς πως είναι μεν ρυθμιστής, αλλά θα ελέγχεται από την αντιπολίτευση αλλά και από το φιλοκουρδικό κόμμα το οποίο κατάφερε να μπει στη Βουλή παρότι ο επικεφαλής του, Ντεμιρτάς, είναι φυλακισμένος.
Η γειτονική χώρα οδηγείται σε αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική, σε προεδρική δημοκρατία

Στις 16 Ιανουαρίου του 2017 το κοινοβούλιο της Τουρκίας είχε εγκρίνει το νέο Σύνταγμα που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τελική έγκριση είχε γίνει με το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017, με το οριακό 51,4%.

Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει στο ρεκόρ του 86%, με τις καταγγελίες για νοθεία βέβαια, να είναι και τότε, πολλαπλές. Από την άλλη, ο Ερντογάν δεν ελέγχει ακόμη την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, κάτι που δείχνει πως η χώρα του θα οδηγηθεί διαιρεμένη στην επόμενη μέρα, με την αντιπολίτευση να είναι ενισχυμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Επισήμως, ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως το νέο Σύνταγμα που τίθεται σε εφαρμογή μετά τις εκλογές, θα είναι όμοιο με εκείνο της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα δημιουργεί αντιδημοκρατικές υπερεξουσίες για τον πρόεδρο, ο οποίος θα μπορεί να διορίζει και να απολύει υπουργούς κατά το δοκούν, ενώ όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν θα υπάρχει η θέση του πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν έχει αφήσει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, κάτι που μένει να δούμε πλέον μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση