GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ; Για "επαναχάραξη συνόρων" μιλά ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπόλαρης...

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΘΟΥΛΗΣ Επειδη γνωριζομαστε καλα, αριστα θα ελεγα, δεν μας λες κυριε Μπολαρη στην περιγραφικη εκθεση ιδεων που συγγραφεις.....

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΘΟΥΛΗΣ
Επειδη γνωριζομαστε καλα, αριστα θα ελεγα, δεν μας λες κυριε Μπολαρη στην περιγραφικη εκθεση ιδεων που συγγραφεις....και που σιγουρα συγκροτημενο πολιτικα αρθρο δεν ειναι τι ακριβως εννοεις με εκεινο που λες " επαναχαραξη των συνορων....." και περι του αγροδιατροφικου τομεα???... χμ... εκτος απο τις δοξαστικες γλυκαναλατες κραυγες στον Πρωθυπουργο Τσιπρα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σε εκανε Υπουργο?.... θυμασαι Μπολαρη βεβαιως οτι τα ιδια εκανες και με τον αλλο προηγουμενο Πρωθυπουργο οντας Υπουργος της κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ!.... Ειμαι σιγουρη οτι και στην επομενη κυβερνηση οποιου κομματος πλειοψηφησει...εσυ θα βρεθεις εκει για νας κυβερνας....Τυχη η ατυχια Ελληνων?
https://www.efsyn.gr/…/eykairia-gia-mia-nea-politiki-exostr…

Συντάκτης:  Μάρκος Μπόλαρης*

Μια σπάνια πρόκληση η ιστορική συγκυρία που βιώνουμε. Πρόκληση απαρτιζόμενη από σειρά επιμέρους σημαντικών ή και πρωτοφανών προκλήσεων, εσωτερικών κι εξωτερικών, τοπικών, περιφερειακών και διεθνών.

Πρόκειται για πρόκληση δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη, πρόκληση οικονομική κι αναπτυξιακή, πρόκληση λειτουργίας του δημόσιου χώρου και κοινωνική, πρόκληση επανεκκίνησης της παραγωγικής μας βάσης, πρόκληση ένταξης των νέων μας σε νέες θέσεις εργασίας, πρόκληση τεχνολογίας, έρευνας, καινοτομίας, πρόκληση για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος γιατην προστασία των αδυνάτων.

Ταυτόχρονα και παράλληλα συντρέχουν οι προκλήσεις του Κυπριακού και των Βαλκανίων, η προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν, η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειές της για τον περιβάλλοντα χώρο, η αστάθεια και ο εμφύλιος στη Λιβύη, οι εκκρεμότητες στο Κόσοβο, οι συζητήσεις για επαναχάραξη συνόρων, η συμπλήρωση δεκαετίας ενός πολέμου στη Συρία με εμπλοκή όλων των μεγάλων δυνάμεων, οι αγωγοί και οι ενεργειακές πολιτικές, οι γεωτρήσεις και οι ΑΟΖ στη Μεσόγειο και βέβαια η κλιματική αλλαγή, οι μετακινήσεις ανθρώπων και λαών ως προσφύγων, ως μεταναστών, ως κυνηγημένων, για να αποφύγουν την πείνα και τον θάνατο, οι ευρωπαϊκές πολιτικές και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, οι πολιτικές λιτότητας και η αύξηση της ξενοφοβίας, η τρομοκρατία, η συχνότητα των χτυπημάτων του ISIS σε Ευρώπη και Αμερική και, φυσικά, η άνοδος της Ακροδεξιάς, με επανεμφάνιση ναζιστικών οργανώσεων ως εφιάλτη.
Εθνική πρόκληση

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυκύμαντο οικονομικο-κοινωνικό και εν ταυτώ γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό περιβάλλον, η δική μας πορεία, ο δικός μας πλους, της Ελλάδας ως κράτους, του ελληνισμού, της ρωμιοσύνης, ως λαού, ως πρότασης πολιτισμού και δημοκρατίας, ως έκφρασης ζωής. Εξού και ο ισχυρισμός ότι πρόκειται περί προκλήσεως.

Μέσα σε αυτή την ταραχώδη συγκυρία, η χώρα πετυχαίνει, ο λαός που θυσιάστηκε, αγωνίστηκε και μάτωσε πετυχαίνει, η κυβέρνηση που καθοδήγησε, διαπραγματεύτηκε και συντόνισε πετυχαίνει μια ιστορική καμπή, μια κρίσιμη υπέρβαση: η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια.

Η Ελλάδα απελευθερώνεται από τα προκρούστεια δεσμά της τρόικας, της αμείλικτης εποπτείας και ελέγχου των θεσμών, η Ελλάδα αποκτά ξανά μεγάλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.

Σημαντική ιστορική στιγμή που, διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρομοιάστηκε και συμβολίστηκε ως επιστροφή στην Ιθάκη, με αναφορές στα ομηρικά κείμενα, τα εισαγωγικά κείμενα της ελληνικής γραμματείας και του ελληνικού πολιτισμού. Υπήρξαν, όπως πάντα, και μικρόψυχες αναφορές, ακούστηκαν και μίζερες φωνές, μίλησαν και οι ψευδο-Κασσάνδρες.

Η πολιτική χρειάζεται καθαρό νου, σωστή ανάλυση, στοχευμένο σχεδιασμό, αποτελεσματική στρατηγική, ισχυρή βούληση, επιτυχή υλοποίηση και –τούτο είναι καθοριστικό– περίσσευμα ψυχής.

Ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κάθε Ελληνας πολιτικός, ο κάθε Ελληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελε να πιστωθεί την ιστορική επιτυχία του λαού και της πατρίδας, την έξοδο από τα μνημόνια, λόγω ελλείματος ψυχικών αποθεμάτων επιχείρησαν ανεπιτυχώς να μειώσουν την επιτυχία της Ελλάδας, των Ελλήνων, της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού της.
Τα μηνύματα της ΔΕΘ

Στο σημαντικό και σημαδιακό αυτό πλαίσιο, η φετινή 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης τιμώμενη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το μεγάλο γεγονός της Θεσσαλονίκης, το γραδόμετρο της ελληνικής οικονομίας, η ελκυστικότερη έκθεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε καταφανή ανοδική πορεία, για τρίτη συνεχή χρονιά φιλοδοξεί να στείλει –και έχει προετοιμαστεί στην εντέλεια για να στείλει– το μήνυμα της Αλλαγής Σελίδας με την έξοδο από τα μνημόνια, την αισιοδοξία της νέας αρχής με πρόγραμμα, με σχεδιασμό, με στρατηγική, με ισχυρή βούληση, με τη θέληση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του για οριστική έξοδο από την κρίση.
Καθοριστική η σχέση με τις ΗΠΑ

Η Διεθνής Εκθεση είναι ο ετήσιος σταθμός επίσημου απολογισμού της πορείας της οικονομίας κι όχι μόνον, είναι βήμα και συνάντηση πολιτικού και αναπτυξιακού λόγου, είναι η διεθνής αγορά, με τη διπλή του όρου έννοια, του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας, των εξαγωγέων, των εισαγωγέων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, των επαφών και συμφωνιών. Η φετινή όμως τιμώμενη χώρα –οι Ηνωμένες Πολιτείες– δίνει άλλη διάσταση στο γεγονός.

Δεν αναφέρομαι απλώς στην εύλογη λαμπρότητα από την παρουσία πολιτικών, διπλωματικών, επιχειρηματικών και οικονομικών αρχών και παραγόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι εξαιρετικά πολύτιμη η έλευση, η φιλοξενία, η δραστηριοποίηση, οι συναντήσεις των αμερικανικών εταιρειών, με ένταση αιχμής στην τεχνολογία και την εξελιγμένη πληροφορική.

Είμαι βέβαιος ότι σειρά αρθρογραφίας θα εστιάσει και θα αναδείξει την επιτυχία της φετινής ΔΕΘ στον τομέα αυτό.

Το σημείο στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω με το παρόν κείμενο είναι η γεωπολιτική-γεωστρατηγική διάσταση της εξαιρετικής αυτής ετήσιας διοργάνωσης με τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να τονίσω την αστάθεια, αβεβαιότητα και επικινδυνότητα που χαρακτηρίζει τον γεωγραφικό μας περίγυρο, αφενός, ώστε να φωτίσω την ιστορική μας επιτυχία με την έξοδο από μνημόνια, προκειμένου να εστιάσω στη βούληση του ελληνικού λαού να μην υπάρξει πισωγύρισμα στις δυνάμεις, τις λογικές, τις νοοτροπίες και πρακτικές που ευθύνονται για την κρίση.

Και αφετέρου να υπογραμμίσω ότι στη δύσκολη αυτή πορεία που διανύσαμε ενταγμένοι σ’ έναν ασταθέστατο περίγυρο, όπως αυτός της Ανατ. Μεσογείου, των Βαλκανίων και του Ευξείνου, χρειαστήκαμε και χρειαζόμαστε την ισχυρή συμμαχία της μεγάλης δημοκρατικής χώρας, της δύναμης της οποίας το πολιτικό προσωπικό διδάσκεται, αγαπά, μελετά τον Θουκυδίδη και του Ελληνες τραγικούς, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, χρειαστήκαμε τη συμμαχία των ΗΠΑ.

Είναι καταφανές ότι μέσα στην περιδίνηση και τον αναθεωρητισμό των δυνάμεων της περιοχής μας, για την ευστάθεια της πατρίδας μας και την προοδευτική αναπτυξιακή μας πορεία στο αύριο, είναι καθοριστικής σημασίας η πολιτικοοικονομική συνεργασία, οι συνεχείς συνέργειες στην παιδεία, τον ερευνητικό και πανεπιστημιακό τομέα, οι συνέργειες στις τεχνολογίες πληροφορικής για τον αγροδιατροφικό μας τομέα, τη βιομηχανία, το περιβάλλον, τις μεταφορές, την ενέργεια, την άμυνα, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.

Με σεβασμό κι εφαρμογή πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, με πρόταξη πάντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ανύστακτη έγνοια για τη Δημοκρατία.

*υφυπουργός Εξωτερικών

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση