GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ! Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού...

Vangelis Chorafas   ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ   Η 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφ...

Vangelis Chorafas 
ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ 
Η 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού.
Ο ΟΗΕ ορίζει ως αναλφαβητισμό την αδυναμία να διαβάσει ή να γράψει κανείς μια απλή πρόταση σε οποιαδήποτε γλώσσα. Στην Ελλάδα αναλφάβητος θεωρείται όποιος δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο εξατάξιο δημοτικό σχολείο.
Εκτιμάται ότι σε παγκόσμια κλίμακα, περίπου780 εκατομμύρια ενήλικοι ζουν χωρίς βασικές ικανότητες αλφαβητισμού, από τους οποίους τα 2/3 είναι γυναίκες. Επίσης, περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο, ή έχουν μερική πρόσβαση και, έτσι, δε μαθαίνουν να διαβάζουν, να γράφουν ή να μετρούν.
Αυτή η ημέρα γιορτάζεται για να προωθήσει την σημασία που πρέπει να δίνεται στον αλφαβητισμό και να γνωρίσει σε όλους, τα δικαιώματά τους για κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη. Ο αλφαβητισμός είναι απαραίτητο εργαλείο για την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού, την επίτευξη της ισότητας των φύλων, κ.λπ. Ως εκ τούτου, αυτή η ημέρα γιορτάζεται για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν την συνεχή εκπαίδευση και να κατανοήσουν την ευθύνη τους για την οικογένεια, την κοινωνία και τη χώρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση