GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνελήφθη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Βαγγέλης Λιόλιος!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς το πρωί της Τετάρτης (21/10) συνελήφθη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφ...


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς το πρωί της Τετάρτης (21/10) συνελήφθη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλης Λιόλιος.
Η σύλληψη έγινε μετά την έρευνα του αθλητικού εισαγγελέα Απόστολου Γραμμένου, για βαρύτατες καταγγελίες στο ελληνικό μπάσκετ. Αρχικά, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Βαγγέλη Λιόλιο, εκπρόσωπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και Μέλος Εφορείας ΔΟΑ.
Συνολικά έχουν εκδοθεί 6 εντάλματα και έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις. Τα εντάλματα αφορούν τον Βαγγέλη Λιόλιο, τον βοηθό του και τέσσερις εν ενεργεία διαιτητές.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους διαιτητές Ηλία Κορομηλά, Πέτρο Παπαπέτρου και Βασιλική Τσαρούχα, τον πρώην διαιτητή Τάσο Πηλοΐδη και τον Γενικό Συντονιστή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και στενό συνεργάτη της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Γιώργο Μαυραγάνη. Μάλιστα, ο Γιώργος Μαυραγάνης έχει κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον Βαγγέλη Λιόλιο στον χώρο της ενέργειας και της εστίασης.
Ο εισαγγελέας και ο ανακριτής, που ανέλαβε την υπόθεση, έκριναν ύποπτο φυγής τον Βαγγέλη Λιόλιο και γι΄ αυτό τον λόγο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.
Να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Λιόλιος είχε κληθεί ως ύποπτος από τον αθλητικό εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας, για καταγγελίες στο ελληνικό μπάσκετ, ωστόσο δεν πήγε να καταθέσει, ενώ το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι, που βρίσκονται στο κατηγορητήριο.
Έτσι, ο Απόστολος Γραμμένος ολοκλήρωσε την έρευνα και άσκησε ποινική δίωξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι φέρονται να διώκονται κατά περίπτωση για δωροδοκία και δωροληψία στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για υπόθεση στημένων αγώνων της πρώτης κατηγορίας του μπάσκετ αλλά και άλλων κατηγοριών τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, ενώ η δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνει μηνύματα παραγόντων και καταθέσεις – καταγγελίες που ετέθησαν υπόψη του αθλητικού εισαγγελέα.
Σε έρευνες που έγιναν φέρεται να βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε εμπλεκόμενους, που δεν δικαιολογούνται. Μετά την άσκηση της δίωξης η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι κατηγορούμενοι την Πέμπτη (22/10).
Πρόκειται για υπόθεση με κακουργηματικές κατηγορίες, που αφορούν μεταξύ άλλων χειραγωγήσεις αγώνων με αποτελέσματα που επηρέασαν την τύχη ομάδων. Η έρευνα φέρεται να στηρίζεται σε μαρτυρίες, καταγγελίες και γραπτά μηνύματα που κατέθεσαν διαιτητές και παράγοντες, με τα βαριά αυτά στοιχεία να μένει πλέον να αποδειχθούν. Είναι άγνωστο αν ο Λιόλιος θα παραμείνει στην προεδρία της ομοσπονδίας.
Η υπόθεση δεν βγήκε από το πουθενά. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξέδωσε σκεπτικό 75 σελίδων, με το οποίο έκρινε ότι ο Λιόλιος ασκούσε ουσιαστικά τη διοίκηση της ΚΑΕ Προμηθέας ως πραγματικό «αφεντικό» της, ακόμη και μετά τη μεταβίβαση των μετοχών το 2020. Ως παραδεκτό αποδεικτικό υλικό αξιοποίησε τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον τότε προπονητή της ομάδας Ηλία Παπαθεοδώρου.
Η ΕΕΑ έκρινε επίσης ότι η αναφορά στα ονόματα τριών διαιτητών αφορά ενδεχόμενη χειραγώγηση αγώνων, που δεν είναι δική της αρμοδιότητα και ο φάκελος οδηγήθηκε στον αθλητικό εισαγγελέα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και μήνυμα του Λιόλιου προς τον Παπαθεοδώρου στις 5 Μαρτίου 2025, με το οποίο γνωστοποιούσε τη σύνθεση της διαιτητικής τριάδας ενός αγώνα, δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί δημοσίως στις 7 Μαρτίου. Το αποκάλυψε ο νομικός Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «νέφη καχυποψίας» γύρω από το μπάσκετ και έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί να αποκλειστεί η παρέμβαση σε μια άσχημη διαιτησία.
Ο Λιόλιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. Δήλωσε ότι δεν ισχύει τίποτα, ότι ο ρόλος του στην ομάδα ήταν αυτός του μέντορα και γι’ αυτό μιλούσε με προπονητές και παίκτες, ενώ υποστήριξε ότι η ΚΕΔ είναι υποχρεωμένη να κοινοποιεί τους διαιτητές σε περίπου 50 άτομα μόλις αυτοί ορίζονται.
Μετά τις εξελίξεις, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανίστηκε δικαιωμένος κάνοντας μια σειρά από αναρτήσεις στο instagram.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *