GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παρούσα στην προσφορά, απούσα στην αυτοδιοίκηση

 Συντριπτική πλειοψηφία αποτελούν οι γυναίκες στις κοινωφελείς διαδικασίες , είτε ως εργαζόμενες που προσλαμβάνονται μέσω του ΟΑΕΔ σε δο...

 Συντριπτική πλειοψηφία αποτελούν οι γυναίκες στις κοινωφελείς διαδικασίες, είτε ως εργαζόμενες που προσλαμβάνονται μέσω του ΟΑΕΔ σε δομές όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, είτε σε επίπεδο εθελοντικής προσφοράς που, εν μέσω κρίσης, λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Στον αντίποδα, έντονη είναι η απουσία των γυναικών από την αυτοδιοίκηση, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα Περιφερειάρχης, δεν υπήρξε ούτε μία υποψήφια Περιφερειάρχης στις εκλογές του 2010 ενώ στην τοπική αυτοδιοίκηση εξελέγησαν μόλις οκτώ γυναίκες σε σύνολο 325 δημάρχων σε όλη τη χώρα.
Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ζέττα Μακρή, που δηλώνει ότι ο βασικός προσανατολισμός της από τη θέση που κλήθηκε να υπηρετήσει είναι "γυναίκα και απασχόληση".
"Η κρίση είναι ευκαιρία όχι μόνο για να μην χάσουμε δικαιώματα ως γυναίκες αλλά για να αποκτήσουμε νέα. Δεν μπορεί μια χώρα να έχει ανάπτυξη αν δεν απασχολούνται οι γυναίκες, το μισό παραγωγικό της δυναμικό. Σε καιρούς κρίσης, μάλιστα, αν γυναίκες βρίσκονται στη γωνία, η ανάπτυξη θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο και θα έρθει πολύ αργότερα. Αν όμως οι δήμοι και οι περιφέρειες αποφασίσουν να αξιοποιήσουν το γυναικείο δυναμικό θα έχουν και περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουν γρήγορα" σχολιάζει με νόημα.
H κ. Μακρή τονίζει ότι μέσα από εκπαιδευτικές ημερίδες, γίνονται γνωστές καλές πρακτικές από την γυναικεία παρουσία σε διάφορους τομείς, ωστόσο κατά την Γενική Γραμματέα Ισότητας το βασικότερο ζητούμενο είναι ο κόσμος να επιλέγει πλέον τις γυναίκες, να ψηφίζει γυναίκες στις εκλογές και να τους δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν μέσα από την αυτοδιοίκηση και όχι μόνο και να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις του αύριο.
Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις που δίνονται προς τους δήμους της χώρας, επισημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία πιέζει τους εκατόν πενήντα περίπου δήμους που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες να αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών. Παράλληλα ενημερώνονται και οι υπόλοιποι για να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια.
Σε αυτό το μήκος κύματος, σε λίγες μέρες ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιμόρφωση 4.800 αυτοαπασχολούμενων γυναικών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες απασχόλησης, τον τρόπο οργάνωσης μιας επιχείρησης, την αντιμετώπιση των συχνότερων προβλημάτων και την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων.
Την ίδια στιγμή "τρέχουν" αντίστοιχα προγράμματα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενώ η Γενική Γραμματεία Ισότητας βρίσκεται σε επικοινωνία και με εμπορικούς φορείς αλλά και ξενοδόχους ώστε να επεκταθεί και στους κλάδους αυτούς η όλη προσπάθεια.
"Συνομιλούμε με κάθε κοινωνικό φορέα που θα μπορούσε να αναπτύξει αντίστοιχη δράση και στοχεύουμε στην ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, στηρίζοντας έμμεσα και την καταπολέμηση της βίας. Γιατί μια γυναίκα που στηρίζεται στα πόδια της μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον βίας και να απαλλαγεί από έναν βίαιο σύντροφο" σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Μακρή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση