GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πλατεία Γεωργίου στη Πάτρα μετατράπηκε σε... παραλία! [photos]

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην κοινή δράση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, της Κίνησης Πρόταση και της Κοινο-τοπία χθες το πρωί μ...



Μαζική ήταν η συμμετοχή στην κοινή δράση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, της Κίνησης Πρόταση και της Κοινο-τοπία χθες το πρωί με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Τα μέλη των οργανώσεων φόρεσαν τα…μπρατσάκια τους, πήραν τις πετσέτες θαλάσσης και κάθισαν κάτω απο τις ομπρέλες που έστησαν στο μέσον της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα για να κάνουν ηλιοθεραπεία, σύμφωνα με το patratora.gr.

Αφορμή της πρωτότυπης διαμαρτυρίας οι αντιδράσεις για την εκχώρηση παραλιών προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ.Σε κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη των οργανώσεων επισημαίνουν:

Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Γίνεται όλο και περισσότερο συνείδηση ότι η προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος ακέραιου και ακμαίου είναι απαραίτητος όρος για την ποιότητα ζωής ακόμη και για την ίδια την επιβίωση της κοινωνίας μας.
Η φύση μας τρέφει και έχουμε κάθε συμφέρον να μην την υποβαθμίζουμε.
Οι οργανώσεις μας (Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ), αφιερώσαμε τη δράση μας για τη φετινή 5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος, στο πολυτιμότερο κομμάτι του ελληνικού χώρου: τις ακτές.

Πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση, η οποία έχει ήδη λήξει, ένα νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών με τίτλο «Οριοθέτηση, προστασία και διαχείριση αιγιαλού και παραλίας» το οποίο προκάλεσε (ευτυχώς) εντονότατες αντιδράσεις και καταγγέλθηκε με αναλυτικές τοποθετήσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις ως εγκληματική υποβάθμιση του πολύτιμου αυτού στοιχείου του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Το νομοσχέδιο επιδιώκοντας φανερά να ανακόψει το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στον αιγιαλό της Υπηρεσίας Επιθεωρητών περιβάλλοντος και να κάνει ελκυστικότερα τα πωλούμενα μέσω ΤΑΙΠΕΔ παραλιακά ακίνητα:

*Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
*Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
*Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
*Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
*Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.
*Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».
Σε πρόσφατη επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα ο διευθυντής του WWF Ισπανίας τονίζει: «Η κατάληψη από κτίσματα περισσότερου από το 70% του αιγιαλού (στην Ισπανία) προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας με αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του τουρισμού.».
Αυτό θέλουμε και εδώ;
Ενώνουμε τη φωνή μας με περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, επιστήμονες αλλά και με τους 111.930 συμπολίτες, που υπέγραψαν στη διεθνή εκστρατεία υπογραφών κατά του νομοσχεδίου αυτού και ζητούμε:
- να αποσυρθεί στο σύνολό του
- να γίνει από μηδενική βάση διαβούλευση για τη βελτίωση του ισχύοντος νόμου για τον αιγιαλό με κατεύθυνση τη μακροχρόνια διαφύλαξή του ως φυσικού και τουριστικού κεφαλαίου και όχι την αύξηση της βραχυχρόνιας «επενδυτικής» αξίας του. Καμιά υποβάθμιση των αξιών του αιγιαλού ως οικοσυστήματος!
Κανένας περιορισμός του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης σε ΟΛΕΣ τις ακτές!
Κατεδάφιση ΤΩΡΑ των αυθαιρέτων που κλέβουν τον αιγιαλό ΟΛΩΝ μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση