GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χαρδούβελης: Η τακτική Βαρουφάκη έχει κοστίσει στη χώρα περί τα 40 δισ. ευρώ

Τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βα...


Τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Γκίκας Χαρδούβελης.
«Ο κ. Στουρνάρας απηχούσε την άποψη της ΕΚΤ η οποία είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί να δώσει δανεικά σε μια πτωχευμένη χώρα. Για να δώσει χρήμα ζητάει collaterals δηλαδή εγγυήσεις» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και πρόσθεσε:
«Δεν μπορεί ένας υπουργός οποιασδήποτε χώρας να έρχεται και να λέει στην ΕΚΤ ότι έχει δανείσει χρήμα στις τράπεζες της χώρας του, αλλά επειδή αυτή χρεοκοπεί, δεν πρόκειται να πληρώσει. Η ΕΚΤ ήταν επόμενο να αντιδράσει, όπως και αντέδρασε»
«Η τακτική Βαρουφάκη έχει κοστίσει στη χώρα περί τα 40 δισ. ευρώ. Αν το σκεφθεί κανείς ένα άμεσο, εμφανές και προφανές κόστος, αφορά στην απώλεια της μετοχικής αξίας του Δημοσίου στις τράπεζες, περίπου 25 δισ. λόγω της ανακεφαλαιοποίησης» επεσήμανε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
«Καταφέραμε και ξανα-ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες και βάλαμε ξανά λεφτά των φορολογουμένων, όχι όσα περιμέναμε, 5 με 6 δισ. και χάσαμε όσα λεφτά είχαμε βάλει προηγουμένως. Αν δει κανείς και το μειωμένο ΑΕΠ θα συνειδητοποιούσαμε ότι οι απώλειες για κάθε πολίτη είναι της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ, ετησίως» κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για ρύθμιση του ελληνικού χρέους εντός του 2016 και το ενδεχόμενο εξελίξεων, σε αντίθετη περίπτωση ο κ. Χαρδούβελης τόνισε:
«Είναι μέγα θέμα. Εκτιμώ ότι οι ευρωπαίοι δεν θα το ακουμπήσουν πριν από τις γαλλικές εκλογές και αυτές που αναμένονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αποφασιστεί από τον Μάιο, ένα τριετές πλαίσιο σχετικά με το δάνειο και σε αυτό το πλαίσιο η ουσία του ζητήματος έχει μετατεθεί. Δεν βλέπω να λύνεται νωρίτερα το ζήτημα του χρέους».
Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς βεβαίως θα επιθυμούσαμε να επιλυθεί νωρίτερα, αλλά είναι δεδομένη και η διχογνωμία ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να ζητά περισσότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό, άρα και νέα μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Οι Ευρωπαίοι πάλι από πλευράς τους θέλουν θα λέγαμε να το μπαλαμουτιάσουν και να βρουν μια μεσοβέζικη λύση, λόγω και των εκλογών που έχουν μπροστά τους».
«Θα πρέπει να αναμένουμε έως τον Δεκέμβριο. Γενικά είμαστε σε μια φάση που ό,τι και να κάνουμε είναι δύσκολο, δεν μπορούμε να το επισπεύσουμε. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, πείθοντας για τη σοβαρότητά μας το ΔΝΤ και την ΕΕ. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει το θέμα τον Νοέμβριο» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.

1 σχόλιο

  1. Σ' αυτήν την χώρα, όλοι είναι μόνο διαπιστώσεις. Οι δε λειτουργοί, ασχολούνται με το μέγεθος της λειτουργιάς που θα φάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση