GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

780 εκατ. ευρώ από περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις εισφορών

Παρεμβάσεις ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ σε συντάξεις, εισφορές και κοινωνικά επιδόματα, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εγγράφει το προσχέδ...


Παρεμβάσεις ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ σε συντάξεις, εισφορές και κοινωνικά επιδόματα, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εγγράφει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.

Πρόκειται κυρίως για εξοικονομήσεις δαπανών και πρόσθετα έσοδα από αυξήσεις εισφορών. Τα κονδύλια αυτά έρχονται να προστεθούν στα 767,7 εκατομμύρια που εξασφαλίστηκαν από την προσαρμογή του 2016 (μέτρα που ψηφίστηκαν στο Ασφαλιστικό κ.λπ.) ώστε να προκύψει το συνολικό κονδύλι των 1,54 δισ. που αντιστοιχεί στην διετία 2016-2017.

Ειδικότερα, για το 2017 προϋπολογίζεται νέα, μεγαλύτερη μείωση στα κονδύλια για το ΕΚΑΣ της τάξης των 439,2 εκατομμυρίων ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στα 130,1 εκατομμύρια που κόπηκαν φέτος. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, η δαπάνη για το ΕΚΑΣ μειώνεται κι άλλο στο πλαίσιο της σταδιακής περικοπής του επιδόματος μέχρι το 2019, μέσω της αναπροσαρμογής των κριτηρίων χορήγησης ή αναθεώρησης του ύψους των παροχών (δηλαδή το ίδιο επίδομα για λιγότερους δικαιούχους ή μικρότερο επίδομα για περισσότερους).

Άλλα 117,3 εκατομμύρια προϋπολογίζονται το 2017 από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, που έρχονται να προστεθούν στα 174,2 εκατομμύρια που «ψαλιδίστηκαν» εντός του 2016. Υπενθυμίζεται πως για το 2016 οι νέες, μειωμένες επικουρικές πληρώθηκαν μόνο για 6 μήνες και το 2017 πηγαίνουμε σε ωρίμανση του νέου συστήματος (12μηνο με νέες συντάξεις) ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό πως οι δόσεις των παρακρατήσεων για τα αναδρομικά θα επεκταθούν και εντός του 2017. Άλλα 22,1 εκατομμύρια αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις νέες συντάξεις του ΕΤΕΑ, που θα ακολουθούν πλέον το νέο σύστημα.

Από τα μέτρα που λήφθηκαν με το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται επίσης εντός του 2017 να εξοικονομηθούν οι εξής πόροι:

• 47 εκατομμύρια από τα όρια ηλικίας στις συντάξεις λόγω θανάτου, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

• 86,4 εκατομμύρια από τις μειώσεις των νέων συντάξεων.

• 34,8 από τα νέα πλαφόν στις παλιές και νέες συντάξεις (μέχρι 2.000 μεικτά σε μία κύρια σύνταξη και μέχρι 3.000 για άθροισμα συντάξεων). Αλλα 48,6 εκατομμύρια αναμένονται από το ίδιο μέτρο εντός του τρέχοντος έτους.

• 10,6 εκατομμύρια από τον «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων (παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο).

• 7,8 εκατομμύρια από τις περικοπές στο προσυνταξιοδοτικό των τραπεζοϋπαλλήλων (άλλα 11 εκατομμύρια εξοικονομούνται εντός του 2016).

Στον τελικό λογαριασμό συμπεριλαμβάνονται επίσης τα 207,5 εκατομμύρια που «έρχονται» από τον νέο τρόπο υπολογισμού του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Επειδή το νέο μέρισμα «μετράει» από 1/1/2016, η μερίδα του λέοντος (207 εκατ.) έχει εγγραφεί στο 2016 και έτσι το 2017 προϋπολογίζεται πρόσθετη εξοικονόμηση μόλις 500 χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζονται επίσης πρόσθετα έσοδα 177,8 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης που προστίθενται στα 172,1 εκατ. του 2016.

Βάση το εισόδημα
Από το νέο σύστημα εισφορών (με βάση το εισόδημα) για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους η κυβέρνηση προσδοκά πρόσθετα έσοδα 135,6 εκατομμυρίων εντός του 2017. Ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις κατά 233 εκατ. που αφορούν κυρίως στην έκδοση νέων συντάξεων που χρονίζουν. Παρ' όλα αυτά, το ταμειακό ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 1,02 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 50% σε σχέση με την εκτίμηση για το κλείσιμο του τρέχοντος έτους. Φέτος το ταμειακό έλλειμμα των Ταμείων αναμένεται ότι θα κλείσει στα 2 δισ., μειωμένο κατά 135 εκατομμύρια περίπου από τους αρχικούς στόχους, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών για συντάξεις (243 εκατ. ευρώ) και αύξησης κατά 93 εκατ. των δαπανών για ΕΚΑΣ (περικόπηκε από τον Ιούνιο και όχι από τον Γενάρη).

Εντός του 2017 αναμένεται και η σταδιακή -όπως αναφέρεται- εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε εθνικό επίπεδο με πιστώσεις 760 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα «αναμένεται να υπάρξουν» -όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό- «σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη».

Ειδικότερα επισημαίνεται ρητά πως «στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφορικά με τα δεδομένα της κοινωνικής πρόνοιας, όπου γίνεται αναφορά στο υφιστάμενο κατακερματισμένο σύστημα και προτείνονται διάφοροι τρόποι για τη βελτίωση της αποδοτικότητας αυτού. Ενδεικτικά αναφέρονται εξορθολογισμός παροχών (επιδομάτων), ένταξή τους σε σχήμα εγγυημένου εισοδήματος, καλύτερη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού απλούστευση διαδικασία κ.ά.».

2 σχόλια

  1. Έλληνα σύνελθε σου παίρνουν και τα σώβρακα....

    2010-2016: Έξι χρονάκια βαθιάς κρίσης και ύφεσης.... Πάμε για τον έβδομο και είμαστε στην αρχή ακόμη... Υπάρχει διέξοδος στο τούνελ που μας έχωσαν;... Ίσως λέω εγώ, υπάρχει λένε κάποιοι άλλοι.. Που βρίσκονται αυτοί οι άλλοι;.. Μα φυσικά εκτός βουλης!

    Ζωή Κωνσταντοπούλου ,ΛΑΕ Ανταρσία,... Τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα...

    Μα για ποιο λόγο βρίσκονται εκτός βουλής !!!!Μήπως δεν έχουν τα προσόντα του Θεοδωράκη;;;;
    Μήπως δεν είναι έντιμοι σοφοί όπως ο Λεβέντης;;;;;..Μήπως δεν έχουν το πολιτικό κύρος του Κουλη;;;... την επαναστατικότητα του εντίμου Αλέξη;;;;

    Και το ΚΚΕ;;;.. τι κάνει το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων;;;...Μήπως σιγοντάρει το σύστημα για να μπορεί να βρίσκεται εντός του παιχνιδιού που παίζεται εδώ και έξι χρόνια στις πλάτες του λαού;;;;;

    4 Οκτωβρίου του 2009 και ο Κωστάκης Καραμανλής που μετά την αποκάλυψη πως μέσα σε ένα χρόνο το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από περίπου 110% σε πάνω από 125% ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, εξαγγέλλει πρόωρες εκλογές, κάνοντας την με ελαφρά πηδηματάκια....

    Και να σου μπροστά μας ο πρώτος μεγάλος ηγέτης που θα μας έσωζε από τον όλεθρο.. Ο Γιωργάκης Παπανδρέου βρε !!!..τον θυμάστε;... Λεφτά υπάρχουν;... Αφού λοιπόν για άλλη μια φορά οι Έλληνες ψήφισαν με σύνεση και εξυπνάδα κι αφού ο Γιωργάκης μας έχωσε δυο μέτρα κάτω απο τη γη χώνοντας μας για τα καλά στο Μνημονιακό χάος, αρχίσαμε όπως πάντα τα γνωστά Γαλλικά....Και βλάκα τον είπαμε και προδότη τον είπαμε και πως πρέπει να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη είπαμε αλλά και μια χαρά περνάει ο τύπος μετά από τόσα χρόνια...

    Μετά μας φόρεσαν καπέλο τον Παπαδήμο και ούτε που μας ρώτησαν.....Έκαναν λοιπόν την δουλειά τους οι απέξω, μια χαρά πέρασαν και τα μέτρα που ήθελαν και μετά άντε πάλι ξανά μανά εκλογές να φύγουν οι άχρηστοι να έρθουν οι ικανοί που θα σώσουν τη χώρα....

    Η Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά ήταν κυβέρνηση της Ελλάδας που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, αναλαμβάνοντας μετά την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμένου....Πανηγύρισαν λοιπόν οι Έλληνες για μια ακόμη φορά Έφυγε ο Γιωργάκης ήρθε ο Αντωνάκης γεμάτος υποσχέσεις.... Θα φέρει την ανάπτυξη, θα σκίσει τα μνημόνια και άλλα τέτοια ωραία που ψοφούν να ακούν οι Έλληνες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις..

    Πέρασε λοιπόν ο καιρός και ο Αντωνάκης μαζί με το συνεταιράκια του τον πολύ έντιμο Βενιζέλο που ούτε καν ήξερε τι πάει να πει μίζα άρχισαν με τον καιρό να μην μας τα λένε καλά.. κρίση ανεργία ταραχές.. Φωνές κακό οι Έλληνες που για άλλη μια φορά ένιωσαν προδομένοι...Μετά λοιπόν οι Έλληνες αγανάκτησαν και είπαν να φέρουν την αριστερά στην εξουσία μπας και περισώσουν τίποτε σε αυτή τη χώρα..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλληνα σύνελθε σου παίρνουν και τα σώβρακα....

    Ξανά εκλογές το 2015 και έρχεται ο επαναστάτης Τσίπρας στα πράγματα.... εδώ ΤΏΡΑ τι να πρωτοπείς!!!!Και τα μνημόνια θα καταργούσε με ένα νόμο και ένα άρθρο, και οι αγορές θα χόρευαν με νταούλια και ζουρνάδες πεντοζάλη και την Μέρκελ και τον Σόϊμπλε θα έβαζε επιτέλους στη θέση τους..

    Δούλεμα στο δούλεμα λοιπόν όλοι αυτοί πέρασαν από την εξουσία και άφησαν πίσω τους στάχτη και μπούρμπερη... Θα έλεγε κανείς πως ο καημένος ο Έλληνας μετά από όλα αυτά θα το είχε πάρει το μάθημα του.. Πως θα ήταν διπλά προσεκτικός ποιους βάζει στη Βουλή και ποιους διαλέγει για κυβερνήτες του...Άμ δε...

    Μαντέψτε ποιον μας ετοιμάζουν για επόμενο πρωθυπουργό!!

    Το βρήκατε βρε!!!...Τον Κυριάκο Μητσοτάκη φυσικά, τον γόνο των πολιτικών ζόμπι της γνωστής ληστρικής οικογένειας... Ε ρε γλέντια που έχουν να γίνουν πάλι!!!

    Έλληνα επιτέλους ξύπνα... Μην τους κάνεις τη χάρη.. Σε θέλουν δούλο... μην τους πιστεύεις...Αντέδρασε στην άθλια προπαγάνδα τους!!

    Δεν είναι αυτοί οι σωτήρες που θα σώσουν τη χώρα... αυτοί είναι ο εχθρός!!... Έχεις το όπλο, είναι η ψήφος σου μην τους την χαρίζεις...

    Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με αυτούς.. Ας στείλουμε εκεί που πρέπει όλους αυτούς που ρήμαξαν τη χώρα στη δικαιοσύνη, ας κάνουμε την υπέρβαση, ας στείλουμε τους μέσα έξω και ας φέρουμε τους έξω μέσα....ΚΑΙ ΤΑ ΠΆΝΩ ΚΆΤΩ....ΌΧΙ ΆΛΛΗ ΦΌΛΑ ΑΠΌ ΝΈΟΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΟΥΣ ΝΆΖΙ..

    Κόντρα στο σύστημα που μας επιβάλουν αυτοί. Ας το κάνουμε επιτέλους.. δεν είναι δύσκολο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση