GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το θέατρο του παραλόγου η συμφωνία...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ Δεν ξέρω αλλά τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μία παράλογη.... "...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δεν ξέρω αλλά τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μία παράλογη.... "παράσταση διαπραγμάτευσης" σε όλο της το μεγαλείο. Κάποιοι πανηγυρίζουν (Σύριζα-Ανελ συγκρατημένα ευτυχώς) την "συμφωνία" στο Eurogoup της Μάλτας όπου εδώ και πολύ καιρό (μήνες πριν) μας έλεγαν ότι είχαν κλείσει και μάλιστα χωρίς μέτρα....
Για ποια συμφωνία ακριβώς μας μιλούν;
Όλα είναι ακόμα στον αέρα!!
Μπορεί να μπήκαν ζητήματα στο τραπέζι που δεν έκλεισαν στις 20 Φεβρουαρίου αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι δανειστές μας για το πως και πότε προχωράμε σε συμφωνία. Ερώτημα που μπαίνει τώρα (μετά τα πανηγύρια) που είναι οι θεσμοί όπου θα ήταν στην χώρα μας εδώ και καιρό και την Μεγάλη Τετάρτη θα πήγαινε η συμφωνία με τα μέτρα στην Βουλή για ψήφιση;
Η αλήθεια είναι ότι η τεχνική συμφωνία Staff Level Agreement – SLA δεν έκλεισε ακόμα!
Για να υπάρξει τέτοιου είδους συμφωνία πρέπει να έρθουν στην χώρα μας πρώτα οι θεσμοί όπου τώρα πάμε για μετά το Πάσχα δηλαδή από την Δευτέρα του Θωμά για να υπάρξει επιστροφή των θεσμών. Ενώ για για το μεσοπρόθεσμο δεν έχει γίνει ακόμα καμία κουβέντα ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το το χρέος και τα μέτρα που χρειάζονται!
Άρα τι μας λένε;
Διαπραγματευόμαστε σκληρά αυτό είναι όλο...
Τι πέτυχαν δεν μας λένε....3.6 δις ευρώ μέτρα, 1.8 από το κόψιμο μισθών και συντάξεων το 2019 και 1.8 από την μείωση του αφορολόγητου το 2020!!
Όλοι ξέραμα ότι τα μέτρα θα τα έπαιρνε από το 2020 όμως όχι από το 2019!!!
Άρα η κυβέρνηση έχασε χρόνο, κέρδισαν οι δανειστές ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2019 και δεν μας λένε κάτι ακόμα ότι το ΔΝΤ αν δεν πιάσουμε το 2018 τους στόχους μας μπορεί και η μείωση του αφορολόγητου να γίνει αναδρομικά από το 2019!
Δηλαδή όλα μαζί πακέτο όπως μας ενημέρωνε πριν λίγες ημέρες αξιωματούχος του ΔΝΤ για την διαπραγμάτευση: "μέτρα όλα μαζί τώρα ή διαπραγμάτευση μετά τις Γερμανικές εκλογές εκ του μηδενός...."
Τώρα περιμένουμε την άφιξη όπως είπαμε των θεσμών όπου αν όλα πάνε καλά το 2019 οι συντάξεις θα κοπούν από 8-35% και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τις περικοπές από τώρα ενώ το 2019 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2018 θα εφαρμοστεί και το χαμηλότερο αφορολόγητο(!) όπου χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος για το 2018!
Η επόμενη παγίδα είναι τα πλεονάσματα.

Όλοι περιμένουν την Eurostat να βγάλει πλεονάσματα πάνω από 3.5% το 2018 με το ΔΝΤ να αμφισβητεί το νούμερο αυτό για πολλούς τεχνικούς λόγους. ΄Οπου αν το ΔΝΤ τελικά τα δεχθεί αφού η κυβέρνηση δεν πληρώνει εδώ και καιρό ληξηπρόθεσμες υποχρεώσεις της και αν δεχθουν τα πλεονάσματα του 2016 κινδυνεύουμε να χάσουμε την ελάφρυνση του χρέους και να στραγγίσουμε ακομα την αγορά!
Και θα μας πουν για το ΔΝΤ όπως υποστηρίζει καλά ενημερωμένη πηγή:
"Έχουμε λοιπόν, μια πολύ ασταθή ισορροπία σε ένα «τριγωνικό» παίγνιο όπου το "τρίγωνο" είναι... το ΔΝΤ, η Ελλάδα και η Γερμανία (οι βασικοί παίχτες) και αντιμετωπίζουν τα εξής διλήμματα:

Αν το ΔΝΤ επιμείνει στις ως τώρα θέσεις του, απλώς βγαίνει από την «εικόνα» και το Πρόγραμμα. Δεν συμμετέχει και τους λέει… «άντε γειά», «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας κι αν με χρειαστείτε θα έλθω με τους όρους μου»!
Στο μεταξύ, θα παριστάνω το «σύμβουλο» από μακριά…
Αν πάλι το ΔΝΤ τώρα κάνει πίσω, τότε πολύ σύντομα – μέσα σε ένα- δύο μήνες το πολύ – θα βάλει ξανά όλα τα θέματα που τώρα θα έχει «σκουπίσει κάτω από το χαλί». Και τότε θα έχει χαθεί πρόσθετος χρόνος και για την Ελλάδα, ενώ θα έχουν πλησιάσει επικίνδυνα και οι Γερμανικές εκλογές…
Η Γερμανία από την πλευρά της, αν δεχθεί τις απόψεις του ΔΝΤ, τότε η συμφωνία με την Ελλάδα είναι δύσκολο να κλείσει στα επόμενα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά (Μεσοπρόθεσμο κλπ.) και επιστρέφουμε πάλι σε αδιέξοδο…

Αν πάλι η Γερμανία ρισκάρει την οριστική απομάκρυνση του ΔΝΤ, τότε κινδυνεύει να έχει κι εσωτερικό πρόβλημα (μέσα στο Κοινοβούλιό της, από τους κυβερνητικούς βουλευτές και από τους ψηφοφόρους της ακόμα), όταν θα χρειαστεί να ψηφίσει την εκταμίευση (χωρίς ΔΝΤ).

Και η Κυβέρνηση Τσίπρα, από την πλευρά της, αν το ΔΝΤ παραμείνει στο Πρόγραμμα με τους όρους του, θα χρειαστεί να φέρει τα πρόσθετα μέτρα ακόμα πιο κοντά, ενώ θα της αμφισβητηθούν και τα «πλεονάσματα» που καμαρώνει ότι πέτυχε ως τώρα.

Ενώ αν το ΔΝΤ φύγει από το Πρόγραμμα, πρώτον δεν θα υπάρχει Πρόγραμμα και δεύτερον, κανείς δεν θα συζητά πια για «ανακούφιση χρέους» στο μέλλον…

Σε αυτό το πλαίσιο που προέκυψε μετά τη Μάλτα, η κυβέρνηση Τσίπρα κινδυνεύει να χάσει τα πάντα, ακόμα κι αν ψηφίσει στη Βουλή ως το τέλος όσα ήδη δέχθηκε. Γιατί θα έχει πλήρως «υποταχθεί στους δανειστές», με τρόπο που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκανε! "

Συμπερασματικά λέμε εμείς και καταλήγουμε: η κυβέρνηση Συριζα-Ανελ διαπραγματεύεται τα όσα οι ίδιοι δημιούργησαν με το τρίτο μνημόνιο που οι ίδιοι λόγω καθυστερήσεων Γιάνη Βαρουφάκη υπέγραψαν και τώρα θα νομοθετήσουν ένα 4ο μνημόνιο ή ένα 3o μνημόνιο Plus όπου φωχοποιεί του πάντες με τράπεζες που χρειάζονται και πάλι κεφάλαια περίπου 10 δις ευρώ με τα capital control ενεργά με πολίτες σε απόγνωση με την ανεργία στα ύψη και με την ύφεση παντού!
Ακόμα για μία φορά αναφέρω ότι η κυβέρνηση αύξησε το δημόσιο χρέος με μέτρα και αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί και που τώρα θέλει να τα "πετάξει" πολιτικά στις πλάτες των άλλων για να πάρει παράταση για την εξάντληση(!) της τετραετίας της...
Καθόλου δίκαιο αυτό αφού όλοι ήξεραν ότι με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου βγαίναμε από τα μνημόνια χωρίς άλλα μέτρα παρα μόνο με μια προληπτική γραμμή στήριξης και είχαμε βγει και στις αγορές και θα το ξαναπώ με το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ!!!
Ο Νοών νοείτω...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση