GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Σουηδία εγκαταλείπει τη δίωξη εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ

Η έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks στη Σουηδία για βιασμό μπήκε στο αρχείο, ανακοίνωσε η σουηδική εισαγγελία. ...


Η έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks στη Σουηδία για βιασμό μπήκε στο αρχείο, ανακοίνωσε η σουηδική εισαγγελία.
Οι Σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως ζήτησαν από το δικαστήριο να άρει την εντολή για σύλληψη του Ασάνζ, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ - για να μην εκδοθεί στην Σουηδία.

Τζούλιαν Ασάνζ: Η κατηγορία για βιασμό

Τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε έρευνα εναντίον του στη Σουηδία με την κατηγορία πως είχε βιάσει μια γυναίκα στο Ένκοπινγκ ενώ είχε παρενοχλήσει μια δεύτερη δύο μέρες αργότερα στην Στοκχόλμη. Εντός 24 ωρών ο αρμόδιος Εισαγγελέας απέσυρε το ένταλμα σύλληψης καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας πως είχε διαπράξει βιασμό, ενώ και ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες για βιασμό. Οι υποστηρικτές του θεωρούσαν πως υπήρξε θύμα λασπολογίας. Η υπόθεση άνοιξε ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση βιασμού.

Τον Οκτώβριο η Σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε ζητήσει να παραμείνει στη Σουηδία για να ωφεληθεί από τους νόμους για τη προστασία του δημοσιογραφικού έργου. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εκδόθηκε νέα δικαστική εντολή για να προσαχθεί σε ανάκριση σχετικά με τις κατηγορίες βιασμού. Εναντίον του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ απορρίφτηκε προσφυγή την οποία κατέθεσε ο Ασάνζ κατά του εντάλματος, με το Σουηδικό εφετείο να θεωρεί πως «υπάρχουν λόγοι για να ζητηθεί η σύλληψή του». Μετά από αυτή την απόρριψη, ο Ασάνζ προσπάθησε να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, με το δικαστήριο όμως να μην του δίνει άδεια για την άσκηση νέας έφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση