Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

  Λάμπσντορφ: Κανείς δεν θέλει το Grexit, αλλά…


  Με το ελληνικό ζήτημα να ξαναμπαίνει προσεχώς στην ημερήσια διάταξη της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, το κόμμα των Φιλελευθέρων -δυνητικών κυβερνητικών εταίρων της Άγκελα Μέρκελ εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συσχετισμοί- προαναγγέλλει ήδη μια σκληρή στάση έναντι της Αθήνας.
  Μια στάση που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την πολιτική και ρητορική που είχε χαράξει στο ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συγκυβέρνησης CDU/CSU-FDP μεταξύ 2009 και 2013 ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σχολιάζει πολιτικός αναλυτής στη Deutsche Welle.
  Όπως τονίζει σε συνέντευξή του προς την Tagesspiegel o ευρωβουλευτής του FDP, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πλέον υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές Αλεξάντερ Λάμπσντορφ: «Κανείς δεν θέλει ένα Grexit. Το καλύτερο για όλους θα ήταν εάν η Ελλάδα ήταν οικονομικά και δημοσιονομικά υγιής. Εάν όμως δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα δεν ξανασταθεί στα πόδια της, τότε είναι καλύτερα εάν η Ελλάδα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης».
  Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το μέλος του προεδρείου των Φιλελευθέρων, σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπως την Ολλανδία, την Εσθονία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία αλλά και τη Γερμανία, οι πολιτικές ηγεσίες «(…) δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν στους πολίτες τους ένα τέταρτο ή πέμπτο πακέτο στήριξης».
  Όχι σε κούρεμα χρέους
  Όσον αφορά στη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ είναι κατηγορηματικός, όπως αναφέρει η Deutsche Welle: «Το FDP είναι κατά ενός κουρέματος εντός της Ευρωζώνης διότι θα ήταν ένα εντελώς λάθος κίνητρο για τη δημοσιονομική πολιτική των υπολοίπων χωρών. Εάν το κούρεμα είναι αναπόφευκτο, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του Grexit. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει για την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας πτώχευσης για χώρες του ευρώ, μια συντεταγμένη διαδικασία».
  Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτει την πρόταση Μακρόν για τη σύνταξη ενός προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης -η καγκελάριος δεν διαφωνεί επί της αρχής- συμφωνεί όμως με τις ιδέες των Μέρκελ-Σόιμπλε για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
  Όπως σημειώνουν αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, ενδεχόμενη «συγκατοίκηση» των χριστιανικών κομμάτων με τους Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ θα είναι κάθε άλλο παρά «περίπατος» μολονότι τα δυο κόμματα είναι παραδοσιακοί κυβερνητικοί εταίροι. Και αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, διότι σε μια σειρά βασικών ζητημάτων, όπως αυτά που άπτονται της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, δεν συμφωνούν οι θέσεις των δυο στρατοπέδων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η ίδια η καγκελάριος Α. Μέρκελ προφανώς προκρίνει τη συνέχιση της συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  1 σχολια:

  Ανώνυμος είπε... 21 Σεπ 2017, 10:30:00 μ.μ.

  Για να μιλήσουμε Στην γλώσσα που καταλαβαίνεις!

  Herr Kyriakoulis/Mitsos!

  Das Unternehmen el dorado Gold basiert auf das Gedanken Gut der Belgische Königsfamilie bzgl Belgische Kongo! In Belgische Kongo wurde eine Völkermord begangen/passiert! Es ist keine Zufall das die Europäische Union in Belgien ist!

  Herr Kyriakoulis! Hellas SOLL keine (obwohl SIE Es IST) Moderne Kolonie WERDE!

  HERR KYRIAKOULIS! HELLAs wurde Durch die Kolonialpolitik der Engländer und später die US-AMERIKANISCHE Politik zu eine schäbige Kolonialland! Die Tatsachen des Bürgerkrieges und der Faschistische US-AMERIKANISCHEN Junta von 67 mit das Ergebnis der Besetzung Cypern 74 zeigt Eure schäbigkeit!

  Unsere Erachtens nach Hellas und das Hellenische Volk wurde und wird Missbrauch bzgl die sogenanten schulden! Hellas und Sein Volk hat keine Schulden!

  Herr Mitsos! Günter Grass hat eine "Text" geschrieben! Und das sagt ALLES bzgl Sie (als Person) und der Elitäre Europa. "Europas Schande"! Wir Sind sicher Sie (garantiert) haben Es NICHT VERSTANDEN! Es war immer So das die Lakaien nicht verstehen wollen und können!

  Herr Kyriakoulis! El dorado Gold Company IST und WIRD die Katastrophe vom Hellas Sein! Und das ist so sicher wie das Amen in der Kirche!

  Herr Kyriakoulis! Wenn Sie ein Hellen Sind müssen Sie Sich Schämen und nicht nur Sie!

  Item Reviewed: Λάμπσντορφ: Κανείς δεν θέλει το Grexit, αλλά… Rating: 5 Reviewed By: Press- gr