GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι αλλάζει στη διαδικασία χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων - Πότε θα καταβάλλονται

Σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα θα καταβάλλονται από τον Απρίλιο τα αναπηρικά επιδόματα για 170.000 δικαιούχους, ενώ έως τα μ...

Σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα θα καταβάλλονται από τον Απρίλιο τα αναπηρικά επιδόματα για 170.000 δικαιούχους, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο για το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα, διευκρίνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλλας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό " Στο Κόκκινο", ο κ. Καρέλλας είπε ότι,«μαζέψαμε τα κύρια επιδόματα ήδη στον ΟΠΕΚΑ και αυτό σημαίνει δύο πράγματα»:

-καλύτερος έλεγχος των προϋπολογισμών

-πίστωση των επιδομάτων κάθε μήνα, ειδικά για τα αναπηρικά

«Θα μας δώσετε λίγη ανοχή ακόμη ... τον Μάρτιο θα γίνει για (σ.τ.σ. τα επιδόματα που αντιστοιχούν για) τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και από εκεί και πέρα θα γίνεται κανονικά κάθε μήνα», κατά συνέπεια από τον Απρίλιο «μπαίνουμε σε μία κανονικότητα μηνιαία, με συγκεκριμένη ημερομηνία όπως όλα τα άλλα επιδόματά μας (παιδιού, ΚΕΑ, κτλ).

Πέρα από τα αναπηρικά επιδόματα (για περίπου 170.000 άτομα), που στο παρελθόν έδιναν οι Δήμοι, στον ΟΠΕΚΑ πέρασαν από πέρυσι και τα διατροφικά επιδόματα (για ακόμη 18.000-20.000 δικαιούχους) που έδιναν οι Περιφέρειες, σημείωσε ο ίδιος.

«Έχουν απλοποιηθεί πάρα πολύ τα πράγματα»

Ο κ. Καρέλλας τόνισε ότι απολύτως τίποτε δεν αλλάζει ούτε στα ποσοστά αναπηρίας ούτε στο ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι, «αυτό που θα αλλάξει προοπτικά είναι αυτό που ήδη κάνουμε σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Τρέχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα αλλαγής διαδικασιών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε όποιος θέλει να κάνει αίτηση αντί να πηγαίνει πέντε-έξι φορές να εμφανίζεται κάπου μόνο δύο φορές:

-στον θεράποντα ιατρό του, που συντάσσει ηλεκτρονικό φάκελο και τον περνάει στο σύστημα

-στο ΚΕΠΑ, μπροστά στην Επιτροπή

«Η απόφαση της Επιτροπής πηγαίνει κατευθείαν στον ΟΠΕΚΑ και αυτός πληρώνει από τον επόμενο μήνα», διευκρίνισε ο κ. Καρέλλας, «έχουν απλοποιηθεί πάρα πολύ τα πράγματα».

Εντός Φεβρουαρίου το νέο πλαίσιο για ανασφάλιστους υπερήλικες

Ο κ. Καρέλλας διευκρίνισε ότι στον ΟΠΕΚΑ έχει περάσει και η καταβολή ενός τύπου «σύνταξης» σε ανασφάλιστους μη συνταξιοδοτούμενους υπερήλικες. «Το θέμα είναι άλλο ... κάποιος που παίρνει το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα και είναι μόνος του, δεν μπορεί να πάρει τίποτε άλλο. Ταυτόχρονα, αν ο ίδιος παίρνει επίδομα ενοικίου από τον Δήμο ... δεν μπορεί να πάρει και τα δύο. Πρέπει να κάνουμε έναν συγκερασμό, να βγει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για αυτόν τον άνθρωπο, γιατί δεν θέλουμε να τον δούμε στον δρόμο προφανώς, ή να αρρωσταίνει και να μην μπορεί να υποστηρίξει την κατάστασή του ... Θα τελειώσουν και αυτά ... υποθέτω στα μέσα Φεβρουαρίου. Πρέπει να φτιάξουμε λιγάκι το νομοθετικό πλαίσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση