GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Luciana Castellina... Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλη!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « (...) Xτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνια μπρος, χρόνια μετά...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«(...) Xτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνια μπρος, χρόνια μετά...

H ύπαρξή σου σε σκοτάδια όλο πηχτότερα βουτά.
Tάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος;
Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!
»
Κώστας Βάρναλης, "Σκλάβοι Πολιορκημένοι"

Η Luciana Castellina (9 Αυγούστου 1929 - 9 Αυγούστου 2019) συμπληρώνει τα 90 χρόνια, κλείνοντας την πολιτική της καριέρα ως υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στρατευμένη στο ιταλικό πολιτικό κόμμα Sinistra Ecologia Libertà - SEL (Αριστερά Οικολογία Ελευθερία), με επίσημη διακηρυγμένη ιδεολογία το "Δημοκρατικό σοσιαλισμό, σοσιαλδημοκρατία" και γνωστά στελέχη αυτού του κόμματος στην Ελλάδα... ο ηγέτης του κόμματος Nichi Vendola* και η πρώην πρόεδρος της ιταλικής βουλής Laura Boldrini**.
Τα γενέθλια της Luciana Castellina είναι απλώς μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για την ιστορία της αριστεράς στη γειτονική Ιταλία, που υπήρξε "εργαστήρι" για την αριστερά στην Ευρώπη, στη σημερινή της εξέλιξη της -τη βάπτισαν "μεταρρύθμιση", "ανανέωση"-, στην παραβολή της αυτοκαταστροφής της μέχρι την πλήρη εξαφάνισή της.
Το παράδειγμα της Castellina, από το Κομουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, στο "Μανιφέστο", το Partito di Unità Proletaria - PdUP (Κόμμα Προλεταριακής Ενότητας) με σημερινή κατάληξη το SEL της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, μπορεί να μας διδάξει πολλά και να μας βοηθήσει στην κατανόηση περισσοτέρων.
Luciana Castellina... κόρη οικογένειας υψηλής μπουρζουαζίας, τμήμα της οποίας μετά τον πόλεμο είχε πλησιάσει το κομμουνιστικό κίνημα, συμμαθήτρια της Άννας Μαρίας, της κόρης του Μουσολίνι με την οποία έπαιζαν μαζί τένις.
Ρομάνα, πτυχιούχος της Νομικής, μετά τον πόλεμο γίνεται μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, αναλαμβάνει υπεύθυνη του τμήματος του κόμματος για τα πανεπιστήμια.
Το Νοέμβρη του 1969 διαγράφεται από το ΚΚΙ μαζί με τους Rossana Rossanda, Lucio Magri, Aldo Natoli και Luigi Pintor, γιατί εξέδωσαν το περιοδικό "Il manifesto", που από το 1971 θα γίνει καθημερινή κομουνιστική εφημερίδα.
Θαυμάστρια και μαγεμένη από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα - Π.Α.Κ., αλλά και στη μεταπολίτευση δίπλα κι υποστηρικτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των οργανώσεων του στην Ιταλία.
Σχέση λατρείας, μέντορα - μαθήτριας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να γράψει κάτι γι' αυτό ο φίλος Μαλλιάς (Γιώργος Παπαγιαννόπουλος), που έζησε ένα προσωπικό γεγονός.
Παντρεμένη με τον κομουνιστή ηγέτη Alfredo Reichlin -χωρίζει το 1958- έχει δύο παιδιά (οικονομολόγοι), την Lucrezia Reichlin και τον Pietro Reichlin.

Luciana Castellina, Nicola Fratoianni και Nichi Vendola

Καταξιώθηκε στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες της ιταλικής αριστεράς διαχωρίζοντας τη θέση της από το συμβιβασμένο κόμμα του "ιστορικού συμβιβασμού" και της λατρείας της δυτικής Ευρώπης -το ευρωκομουνιστικό ΚΚΙ.
Διέτρεξε τους δρόμους της επανάστασης και στη συνέχεια κατέληξε στη σοσιαλδημοκρατία και είναι σήμερα μέλος της καθοδήγησης του κόμματος που πλησίασε το 1% στις ευρωεκλογές, αλλά η ίδια ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ναυαρχίδα των τραπεζιτών στην Ιταλία, η εφημερίδα "Repubblica" που έχει συμβάλλει τα μάλα στην πορεία της Castellina, με την ευκαιρία των γενεθλίων της αφιερώνει ένα βίντεο-συνέντευξη για να τιμήσει αυτήν την καριέρα, προφανώς σε μια ρομαντική κατεύθυνση, όπως ακριβώς επιτάσσει το σύστημα ώστε ν' αποσιωπηθεί η ιστορική ανάγνωση και να εξαφανιστεί από την "προοδευτική" αστική σκέψη.Η τελευταία ερώτηση της συνέντευξης πιστοποιεί τα παραπάνω.
"Για ποιο πράγμα λυπάσαι;" 
Εκείνη χαμογελάει, με εκείνο το χαμόγελο της νιότης κι ομορφιάς του παρελθόντος και του παρόντος: «Για το ότι δεν δίδαξα στη μητέρα μου να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή».
Βλ. Castellina, 90 anni della comunista più bella: "Ma giocavo a tennis con la figlia del Duce" (Καστελίνα, 90 χρονών η πιο όμορφη κομουνίστρια: "Αλλά έπαιζα τένις με την κόρη του Ντούτσε")
Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε πως η ιστορική πάλαι ποτέ κομουνιστική εφημερίδα "Il Manifesto", ψυχή της ήταν -παραμένει και σήμερα- η Luciana Castellina, σήμερα ανήκει στους Ρότσιλντ και δεν διστάζει με τίποτα να το κρύψει [Βλέπε σε: Η "αριστερή" εφημερίδα "Il Manifesto" λογόκρινε τη χρυσή πένα της για τη Βενεζουέλα!].
Ευχές στη Λουτσιάνα, αλλά κι υποχρέωση να θυμίσουμε πως είναι μια άλλη Καστελλίνα...

Υ.Γ.
Επειδή σ' αυτό τον τόπο δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου... δεν θα μπορούσαμε ν' αποφύγουμε τον σχολιασμό στη σχέση της σημερινής Luciana Castellina και του ΣΥΡΙΖΑ, ως προέκταση του ΚΚΕ εσωτερικού, Συνασπισμού... λεγόμενης "ανανεωτικής ευρωπαϊκής αριστεράς" και σια...
Με αφορμή την υποψηφιότητα της Castellina στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η ναυαρχίδα των τραπεζιτών στην Ιταλία ενημερώνει την κοινή γνώμη: Europee, Luciana Castellina si candida con Syriza: "Con la Grecia una storia di amore". "La Repubblica", 10 Απρίλη 2019 (Η Λουτσιάνα Καστελλίνα υποψήφια με τον Συριζα: "Με την Ελλάδα μια ιστορία αγάπης").
Μεταξύ άλλων η ναυαρχίδα των τραπεζιτών περιλαμβάνει και "κρίσεις" ενός αντικομουνιστή (πάσχει από σύνδρομο ΕΣΣΔ), κάποιου Αργύρη Παναγόπουλου και πάντα έγκυρα ενημερώνει την κοινή γνώμη:
«Για εμάς -γράφει ο Αργύρης Παναγόπουλος, δημοσιογράφος της "Αυγής" και ηγετικό στέλεχος του Συριζα-, η Λουτσιάνα είναι μια συντρόφισσα που μας βοήθησε να εξέλθουμε από τον σοβιετικό δογματισμό, από τον σεκταριστικό κι αυταρχικό κομουνισμό.
Ήταν μια συντρόφισσα δίπλα μας στις δύσκολες ώρες, όταν πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες ήταν ακόμη και στις φυλακές κι έπρπε να πάρουν μια απόφαση για την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία»... "La Repubblica", 10 Απρίλη 2019
["Per noi - scrive Argiris Panagopoulos, giornalista di Avgi e dirigente di Syriza - Luciana è una compagna che ci ha aiutato di uscire dal dogmatismo sovietico, dal comunismo settario e autoritario. È stata una compagna vicina a noi nelle ore difficili in cui molte compagne e compagni, anche dalle carceri, dovevano prendere una decisione di fronte all’invasione in Cecoslovacchia"].
Αντικομουνιστή Αργύρη Παναγόπουλε... Όταν δεν ντρέπονται οι ψεύτες... ντρέπονται τα ψέματα...

1. Οι οργανώσεις του ΚΚΕ εσωτερικού και του ΠΑΜ στην Ιταλία ΔΕΝ είχαν ΚΑΜΙΑ σχέση με το "Manifesto", ούτε με το PdUP (Κόμμα Προλεταριακής Ενότητας), ούτε με την Democrazia Proletaria (Προλεταριακή Δημοκρατία). Συνεπώς αν σας έχουν διηγηθεί παλιότεροι ηλικιακά σύντροφοί σας κάτι τέτοιο είναι ψεύτες. Αν το λέτε ο ίδιος ως δική σας διαπίστωση, είστε ανεπανάληπτος ψεύτης.
Τους πολιτικούς χώρους που τότε δρούσε η Καστελίνα, ο τότε πολιτικός σας φορέας τους χαρακτήριζε "εξτρεμιστές", "αριστεριστές"...  Η προνομιακή σας σχέση με το ευρωκομουνιστικό ΚΚΙ ήταν τέτοια που ως χυδαίοι "σταλινικοί", εσείς οι "Παρτσαλιδικοί" ανανεωτές, κατορθώνατε να πετάτε έξω -εκεί που κυριαρχούσαν ευρωκομουνιστές της δεξιάς τάσης Ναπολιτάνο και σια- από τις οργανώσεις του ΚΚΙ το ΚΚΕ, λες κι ο εχθρός δεν ήταν η χούντα κι η δεξιά, αλλά το ΚΚΕ...
2. Για τον τίλο ("Με την Ελλάδα μια ιστορία αγάπης"), ίσως αν είστε δημοσιογράφος, καλύτερα να ρωτήσετε τη Λουτσιάνα για τον Ανδρέα Παπανδρέου...
Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα τέλος σ' όσους σκυλεύουν, διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Κι αυτό σήμερα είναι πλέον κανόνας από όλους. Όπως: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών! "La vita è bella"... "Η ζωή είναι ωραία"!  Ακόμη: 51 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΚ... 100 από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου!

 Ο Nichi Vendola (φωτο: δεξιά του Τσίπρα), αρχηγός κόμματος SEL, του πολιτικού σχηματισμού "Λίστα Τσίπρα- Αλλάζουμε την Ευρώπη και κάνουμε δημοκρατική την Ευρωζώνη", παρουσίασε στην ιταλική κοινή γνώμη τον Αλέξη Τσίπρα... (αριστερά του Τσίπρα) το ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αργύρης Παναγόπουλος
* Nichi Vendola
- Έγινε "μαμά" κι εγκαταλείπει την "Λίστα Τσίπρα", ο εκπρόσωπος του Αλέξη στην Ιταλία;

  Laura Boldrini, γνωστή στην ελληνική "αριστερά"... εκφραστής της "δικαιωματικής αριστεράς", της "αριστεράς για το Ισραήλ"... ήταν η πρώτη πολιτικός που έσπασε τα "ταμπού" με τις καινοτόμες "αριστερές" της πολιτικές, ορισμένες εκ των οποίων αξίζει να σημειώσουμε:
«"Πρέπει να απαρνηθούμε την ταυτότητά μας... για να δημιουργήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης...", "Ηθικό καθήκον το δικαίωμα τεκνοθεσίας των γκέι", "Χρειαζόμαστε εκατομμύρια μεταναστών στην Ιταλία για να αναπτυχθεί η οικονομία"»... και μία σαφή θέση για την ονομασία των Σκοπίων που εξέφρασε "συμπτωματικά" σε ανύποπτο χρόνο (10 Απρίλη 2016): "Μακεδονία"!
** Laura Boldrini
- "Αριστερά για το Ισραήλ"

- Πόσο κομμουνιστής μπορεί να είναι ο βουλευτής που δηλώνει: "Τι είμαστε, βιομηχανικοί εργάτες για να μειώσουμε τους μισθούς μας;"!
- Το ΚΚΕ "παρεμβαίνει" στην ιταλική πολιτική σκηνή, επιβάλοντας ψηφοδέλτιο "Κομμουνιστικού Κόμματος"!
- Σεξιστής κι ομόφοβος ήταν και ο... Antonio Gramsci

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση