GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεταφέρουν από τα νησιά 10.000 πρόσφυγες - Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Τη μεταφορά έως και 10.000 αιτούντων άσυλο από το Ανατολικό Αιγαίο στην ενδοχώρα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Πρ...

Τη μεταφορά έως και 10.000 αιτούντων άσυλο από το Ανατολικό Αιγαίο στην ενδοχώρα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού στα νησιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", πρόκειται για αλλοδαπούς για τους οποίους έχει γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού και επομένως εξαιρούνται της διαδικασίας επιστροφών στην Τουρκία, δυνάμει της «κοινής δήλωσης» Τουρκίας - Ε.Ε.

Στις δομές του Ανατολικού Αιγαίου διαμένουν σήμερα πάνω από 28.000 αιτούντες άσυλο, ενώ μόνο στη Μόρια –όπου στις αρχές της εβδομάδας έχασε τη ζωή του ένα 5χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν– βρίσκονται 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομή χωρητικότητας 3.000 αλλοδαπών.

Ενόψει της μεταφοράς των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη σύσκεψη πρόκειται να ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να προτείνουν ή να στηρίξουν τη λειτουργία δομών στην επικράτειά τους, έτσι ώστε να υπάρξει διασπορά των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μάλιστα, έχει καταρτίσει λίστα με ανενεργά στρατόπεδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας με σχετικά χαμηλό κόστος.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, αλλαγές προωθούνται στον νόμο για το άσυλο, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν συγκεκριμένα ότι στόχος είναι να σταματήσει η αέναη δυνατότητα επαναφοράς του αιτήματος ασύλου εκ μέρους του αιτούντος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες αλλαγές στον νόμο θα γίνουν με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση