GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σ' ευχαριστούμε Antonio, για ό,τι έκανες, είπες, έγραψες...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας Γεννήθηκε στην Άλες, ένα μικρό χωριό στην επαρχία του Οριστάνο της Σαρδηνίας, στις 22 Γενάρη 1891...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Γεννήθηκε στην Άλες, ένα μικρό χωριό
στην επαρχία του Οριστάνο της Σαρδηνίας,
στις 22 Γενάρη 1891...

«Το σημείο εκκίνησης είναι "εθνικό"
κι απ' αυτό το σημείο εκκίνησης
πρέπει να λάβεις τις αποφάσεις των κινήσεων»
Antonio Gramsci



Antonio Gramsci... από τις ελάχιστες φωτογραφίες του σε μικρή ηλικία.

Πριν από 130 χρόνια, σαν σήμερα (22 Γενάρη 1891 – 27 Απρίλη 1937), γεννήθηκε ο μεγάλος Ευρωπαίος μαρξιστής διανοητής, τον οποίο επικαλείται χωρίς ίχνος ντροπής η κοσμοπολίτικη "αριστερά" στην υπηρεσία των τραπεζιτών, η λεγόμενη "ευρωπαϊκή αριστερά της εποχής μας". Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής για τη διαστρέβλωση, παραχάραξη, αποσιώπηση των ιδεολογικών και πολιτικών παρακαταθηκών του. Γεγονός που δεν είναι πλέον καθόλου παράδοξο, αφού αυτή η "αριστερά" είναι σήμερα το καλύτερο όπλο εξαπάτησης των λαών και των εργαζομένων.

Στη μνήμη αυτού του μεγάλου διανοητή, δημοσιοποιούμε ένα ανέκδοτο στην Ελλάδα κείμενο του, που μας αποκαλύπτει τη στάση ζωής του μεγάλου διανοητή, από την μικρή ηλικία. Είναι μια έκθεση που έγραψε στο σχολείο του, στη μικρή κοινότητα Γκιλάρτζα της επαρχίας Οριστάνο και το θέμα που ο δάσκαλος έδωσε στους μικρούς μαθητές του της 5ης Δημοτικού, ήταν το εξής: "Εάν ένας από τους εύπορους και πολύ έξυπνους συμμαθητές σας είχε εκφράσει την πρόθεση να εγκαταλείψει τις σπουδές, τι θα του απαντούσατε;".

«Γκιλάρτζα, 15 Ιούλη 1903
Αγαπητέ φίλε,
Πριν από λίγο έλαβα την αγαπημένη σου επιστολή και χαίρομαι πολύ που ξέρω ότι είσαι καλά στην υγεία σου. Μόνο ένα σημείο με εκπλήσσει για σένα. Μου γράφεις ότι δεν θα συνεχίσεις πλέον τις σπουδές σου, επειδή έχετε βαρεθεί. Πώς, εσύ που είσαι τόσο έξυπνος και που ευτυχώς, δόξα το Θεό, δεν σου λείπουν τα απαραίτητα αναγκαία, εσύ να θέλεις να εγκαταλείψεις τις σπουδές σου;
Μου λες να κάνω το ίδιο, γιατί είναι πολύ καλύτερα να τρέχεις στα χωράφια, να πηγαίνεις σε χορούς και σε δημόσιες εκδηλώσεις, παρά να κλείνεις τον εαυτό σου για τέσσερις ώρες την ημέρα σε ένα δωμάτιο, με τον δάσκαλο που πάντα μας λέει να μελετάμε γιατί διαφορετικά θα παραμείνουμε κολοκύθες.
Αλλά εγώ, αγαπητέ μου φίλε, δεν θα μπορέσω ποτέ να εγκαταλείψω τις σπουδές μου, που είναι η μόνη μου ελπίδα να ζήσω έντιμα όταν θα γίνω ενήλικας, γιατί όπως γνωρίζεις, η οικογένειά μου δεν είναι πλούσια και δεν τυγχάνει να έχει περιουσία.
Πόσα φτωχά παιδιά σε ζηλεύουν, εκείνα που θα ήθελαν να μελετήσουν, αλλά στα οποία ο Θεός δεν έχει δώσει ό,τι είναι απαραίτητο κι αναγκαίο, όχι μόνο για να μελετήσουν, αλλά πολλές φορές, ούτε καν να ξεγελάσουν την πείνα τους.
Εγώ τα βλέπω από το παράθυρό μου, με τι μάτια βλέπουν τα παιδιά που περνούν με τη τσάντα πάνω από τον ώμο τους, ενώ εκείνα δεν μπορούν να πάνε παρά μόνο στο νυχτερινό σχολείο. 
Εσύ λες πως είσαι πλούσιος, ότι δεν θα χρειαστείς σπουδές για να ζήσεις, αλλά κράτα την παροιμία “Αργία μήτηρ πάσης κακίας”.
Όποιος δεν σπουδάζει στη μικρή ηλικία θα το μετανιώσει πικρά στα γεράματα. Μια αντιστροφή της τύχης, ένας καυγάς που θα χαθεί, μπορεί να οδηγήσει τους πλουσιότερους ανθρώπους στη δυστυχία. Θυμάσαι τον κύριο Φραντζέσκο, που ήταν ο γιος μιας αρκετά πλούσιας οικογένειας, πέρασε μια λαμπρά τα νιάτα του, πήγαινε στα θέατρα, στις χαρτοπαιχτικές λέσχες [τζόγο] και κατέληξε εντελώς κατεστραμμένος, και τώρα κάνει τον γραμματέα για έναν δικηγόρο, που του δίνει εξήντα λιρέτες το μήνα, ίσα να ψευτοζεί.
Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να είναι αρκετά για να σε αποτρέψουν από αυτό σου το σκοπό.
Επέστρεψε στις σπουδές σου αγαπητέ Τζιοβάνι, και εκεί θα βρεις εκεί όλα τα δυνατά αγαθά που υπάρχουν.
Μην πληγωθείς αφού σου μιλώ με το χέρι στην καρδιά, γιατί σ' αγαπώ, και συνηθίζω να λέω τα πάντα καταπρόσωπο, χωρίς να σε κολακεύω όπως πολλοί.
Γεια σου, χαιρέτα μου τους γονείς σου, σε φιλώ
Ο αφοσιωμένος στοργικός σου φίλος Αντόνιο
Antonio Gramsci»
* σε μετάφραση του σχολιαστή

Στη Μόσχα το 1922...

Η ταυτότητα-δελτίο ελεύθερης εισόδου στο Κρεμλίνο...

Μόσχα, στο 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικούς Διεθνούς...

Η Αριστερά δεν αρκεί να επικαλείται την αρετή,
οφείλει να είναι ενάρετη η ίδια
δεν αρκεί να στηλιτεύει το κακό,
πρέπει η ίδια να το τιμωρεί παραδειγματικά...
 
 
Θα πρέπει να έρθει στο φως, ν' απαντηθεί η διαστρέβλωση, η παραχάραξη, η καπηλεία κι η πολιτική τυμβωρυχία όσων χρησιμοποιούν τον μεγάλο κομμουνιστή διανοητή για να κρύψουν τη βρώμα τους,  χωρίς ιδεοληψίες κι αντιπαραθέσεις, αλλά με τη σκέψη και λόγια του ίδιου του Γκράμσι, η άποψη του απέναντι στον Τρότσκι και τον λεγόμενο Τροτσκισμό κι ειδικότερα ο χαρακτηρισμός του Τρότσκι από τον μεγάλο διανοητή της ιταλικής αριστεράς Αντόνιο Γκράμσι: «Η πόρνη του φασισμού» [Βλέπε, σε: 80 χρόνια από τη δολοφονία του Λέων Τρότσκι].

Με την ευκαιρία της χθεσινής επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας, από τον Αντόνιο Γκράμσι [Βλέπε, σε: 1921 - 2021... 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας] και την προδοσία του Γκράμσι από την αριστερά, ο Diego Fusaro, ελληνιστής, μαρξιστής Ιταλός φιλόσοφος, σημειώνει "Όταν η αριστερά αγωνίζεται εναντίον του Γκράμσι και του Μαρξ, αποτελεί καθήκον ο αγώνας εναντίον της αριστεράς":
«Εκατό χρόνια από την ίδρυση του Κ.Κ.Ι. στο Λιβόρνο. Η δύναμη ενός αγώνα, βασισμένη στο διπλό θεμέλιο (α) της παγετώδους κριτικής των αντιφάσεων του παρόντος και β) της υπόσχεσης για μεγαλύτερη ευτυχία από τη διαθέσιμη. Το όνειρο της λύτρωσης και της χειραφέτησης των καταπιεσμένων. Ένα όνειρο που, με τον Γκράμσι και μετά τον Γκράμσι, παραμένει απολύτως άξιο υλοποίησης. Γνωρίζοντας ότι ο εχθρός, ή το ζωικό βασίλειο του καπιταλιστικού πνεύματος, είναι μετά από 1989 ισχυρότερος από πριν και, ακόμα, ότι οι ανεύθυνοι κληρονόμοι του Κ.Κ.Ι. έχουν περάσει με το μέρος του κεφαλαίου. Όταν η αριστερά αγωνίζεται εναντίον του Γκράμσι και του Μαρξ, αποτελεί καθήκον ο αγώνας εναντίον της αριστεράς.»

Ενδιαφέρουσες σημειώσεις:

 
«Το σημείο εκκίνησης είναι "εθνικό"
κι απ' αυτό το σημείο εκκίνησης
πρέπει να λάβεις τις αποφάσεις των κινήσεων»
Antonio Gramsci 
"Quaderni del carcere" (Τετράδια της φυλακής), σελ. 1729.
 
«Μισώ τους αδιάφορους τους απαθείς.
Να ζεις σημαίνει να είσαι Αντάρτης...»
Αντόνιο Γκράμσι
(22 Γενάρη 1891 – 27 Απρίλη 1937)
* Να ζεις σημαίνει να είσαι Αντάρτης
 
«Πρέπει να επιμείνουμε στο γεγονός ότι στον σεξουαλικό τομέα
ο πλέον εξευτελιστικός παράγοντας και μεγάλης αποστροφής
είναι η ελευθεριακή και διαφωτιστική αντίληψη των τάξεων
που δεν συνδέονται στενά με την παραγωγική εργασία,
και από αυτές τις τάξεις μολύνεται [επηρεάζεται] η τάξη των εργαζομένων»
Antonio Gramsci, Τετράδια της φυλακής
* Σεξιστής κι ομόφοβος ήταν και ο... Antonio Gramsci
 
 
 
 
 

«Είναι απαραίτητο να τραβήξετε βίαια την προσοχή σας στο παρόν,
έτσι ακριβώς όπως είναι, αν θέλετε να το μετασχηματίσετε.
Απαισιοδοξία της νοημοσύνης, αισιοδοξία της θέλησης»
Αντόνιο Γκράμσι, γεννήθηκε στις 22 Γενάρη 1891


«Η αδιαφορία επιτρέπει τη έκδοση νόμων,
που μόνο η εξέγερση θα καταφέρει να καταργήσει
»
Antonio Gramsci

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση