GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σεκού Τουρέ... Η γαλλική γενοκτονία, το ολοκαύτωμα στη Γουινέα, που κρύβει κι αποσιωπά η ιστοριογραφία

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Προτιμούμε την ελευθερία στη φτώχεια, από την πολυτέλεια στη δουλεία » Αχμέτ Σεκού Τουρέ ...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Προτιμούμε την ελευθερία στη φτώχεια,
από την πολυτέλεια στη δουλεία
»
Αχμέτ Σεκού Τουρέ
...

Ο Αχμέτ Σεκού Τουρέ γεννήθηκε σαν σήμερα στις 9 Γενάρη 1922.
Πολιτικός ηγέτης της Γουινέας κι Αφρικανός πολιτικός που έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Γουινέας, από το 1958 έως το θάνατό του στις 26 Μαρτίου 1984.
Ο Τουρέ ήταν ένας από τους μεγάλους ηγέτες που "χαστούκισαν" τον Ντε Γκώλ και σήκωσε τον αντιαποικιακό αγώνα για την απόκτηση την ανεξαρτησίας της Πατρίδας του από τη Γαλλία.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας του από τη Γαλλία, οι Γάλλοι αποικιοκράτες του πρόσφεραν «ουρανό και γη» για να υποχωρήσει κι έμεινε στην ιστορία των Εθνικοαπελευθερωτικών Κινημάτων η περίφημη απάντησή του: «Προτιμούμε την ελευθερία στη φτώχεια, από την πολυτέλεια στη δουλεία»!

Όλα ξεκινούν όταν ο Σεκού Τουρέ (Sékou Touré), ηγέτης της Γουινέας και πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, αποφάσισε το 1958 να εξέλθει από την κατοχή της γαλλικής αποικιοκρατίας και να θέσει το θέμα της Εθνικής Ανεξαρτησίας της πατρίδας του.
Το Παρίσι καλεί τη Γαλλική Διοίκηση της Γουινέας να καταστρέψει σ' ολόκληρη τη χώρα οτιδήποτε εξέφραζε τα πλεονεκτήματα -σύμφωνα με τους Γάλλους αποικιοκράτες- που αποκτήθηκαν από τη γαλλική κυριαρχία.
Τρεις χιλιάδες Γάλλοι εγκαταλείπουν τη Γουινέα παίρνοντας μαζί τους καθετί που μπορούσε να μεταφερθεί.
Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημόσια κτίρια, τα νοσοκομεία ισοπεδώθηκαν.
Τα βιβλία, τα φάρμακα, τα αυτοκίνητα, εργαλεία υποδομών κι έρευνας, τα τρακτέρ καταστράφηκαν ή τους αφαίρεσαν τμήματα που ουσιαστικά αχρηστεύτηκαν.
Τα άλογα, τα μουλάρια, οι γελάδες, τα κατσίκια, οι κότες σκοτώθηκαν στα αγροκτήματα.
Τα αποθέματα τροφίμων, όπως στάρι και καλαμπόκι, δώθηκαν στη φωτιά ή δηλητηριάστηκαν.
Εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν.

Ο σκοπός αυτής της γαλλικής γενοκτονίας, αυτού του ολοκαυτώματος στη Γουινέα, που κρύβει κι αποσιωπά η ιστοριογραφία, ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τις ολιγαρχίες των άλλων αφρικανικών γαλλικών αποικιών να μην διανοηθούν να βαδίσουν στο δρόμο της Ανεξαρτησίας του Sékou Touré.
Πραγματικά καμία άλλη χώρα δεν βρήκε ποτέ το κουράγιο ν' ακολουθήσει το παράδειγμα του μεγάλου Αφρικανού ηγέτη. Για τις νέες χώρες που θα αποκτούσαν "ανεξαρτησία" ήταν πλέον αναγκαίοι οι συμβιβασμοί και διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία του "πολιτισμού", τη χώρα της "ελευθερίας και του φωτός".

Μια "διαδρομή" που τρομοκράτησε και τρομοκρατεί ως σήμερα του νεοαποικιοκράτες...

15 Οκτώβρη 1960... ο πρόεδρος της Γουινέας Σεκού Τουρέ, φτάνει στη σοσιαλιστική Κούβα για επίσημη επίσκεψη και γνωρίζει τον Φιδέλ και τον Τσε!


3 Μάη 1972... στο Κονακρί της Γουινέας η ιστορική συνάντηση του Φιδέλ με τον "Ελέφαντα" Τουρέ, που αποτέλεσε την πρώτη επίσκεψη του Ιστορικού Ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης στην Αφρικανική ήπειρο...

13 Μάη 1971 ο Σεκού Τουρέ καταγγέλλει τις "ιμπεριαλιστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις":

«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων
και η παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται
τ’ ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Herbert Marcuse

Ο "σπόρος" του Σεκού Τουρέ "φυτρώνει" παντού στην Αφρική...

 

Μάλι: απέλαση ΜΚΟ & κάθε μορφής γαλλικής παρουσίας!

Τι μας θέλουν οι Γάλλοι στο Σαχέλ; Το Μάλι στον ΟΗΕ: Η Γαλλία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους τζιχαντιστές!

 

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν...

Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση