GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απέσυραν άρον - άρον το "Macedonia"!

To Greekalert και το Press-gr ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω την "αναγνώριση". (Πάλι καλά...) ο Αμεσος συναγερμός σήμανε στο ...

To Greekalert και το Press-gr ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω την "αναγνώριση". (Πάλι καλά...)
ο
Αμεσος συναγερμός σήμανε στο ΠΑΣΟΚ σήμερα το πρωί μόλις το Press-gr έκανε γνωστή την αποκάλυψη του Greekalert ότι το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ έχει στη λίστα των χωρών τη FYROM ως Macedonia (πατήστε εδώ).
Η σχετική σελίδα αδρανοποιήθηκε για λίγη ώρα και στη συνέχεια αφαιρέθηκε από τη λίστα των χωρών το Macedonia, που υπήρχε ακριβώς κάτω από το Masau (δείτε εδώ). Επομένως, δεν ήταν τεχνικός ο λόγος της ύπαρξης του ονόματος αυτού, αφού μπόρεσε να αφαιρεθεί αμέσως. Ηταν απλή γκάφα ή υπήρχε σκόπιμα και τώρα αναγκάστηκε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να το μαζέψει άρον -άρον φοβούμενη τις αντιδράσεις;

183 σχόλια

  1. ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΦΘΗΚΑΤΕ ...ΠΡΟΦΑΝΩΣ
    ΛΑΜΟΓΙ.....................................Α
    Xοντρή επίθεση Βενιζέλου σε Παπανδρέου.

    Διπλή επίθεση Βενιζέλου στον Παπανδρέου. Τον κατηγόρησε ανοιχτά για τον τρόπο που το επιτελείο του διαχειρίζεται το σκάνδαλο των ομολόγων. Είναι η δεύτερη φορά που ο πονηρός Ευάγγελος "προειδοποιεί" τον πρόεδρο Γιώργο. Τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος έχει αποφασίσει να αναδείξει και χειριστεί το σκάνδαλο των ομολόγων ως βασικό προεκλογικό ατού. Η αλεπού όμως κρατά αποστάσεις και διατυπώνει ευθαρσώς την άποψη ότι «ουδείς επιθυμεί τη διολίσθηση του πολιτικού βίου σε κλίμα τύπου 1989». Τουτέστιν, Γιώργο έχεις πάρει το λάθος δρόμο που οδηγεί στο βρώμικο 89. Βέβαια οι ίδιοι μηχανισμοί που είχαν στήσει το βρώμικο 89 εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου....[ΕΘΝΟΣ , ΝΕΑ , ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]....οι ίδιοι τώρα πάνε να στήσουν ένα ιδιότυπο βρώμικο 2007 στον Καραμανλή. Υπονοεί μάλιστα ότι με τη σύμπραξη αυτή το πρώτο θύμα είναι «η χώρα και οι θεσμοί, οι ρυθμοί ανάπτυξης, το πολιτικό κλίμα και τα δημοσιονομικά δεδομένα.»


    Αυτή τη φορά όμως μοιάζει με φάρσα το σκηνικό που πάνε να στήσουν η σύμπραξη προέδρου Γιώργου και ΜΜΕ. Αργότερα ο Ευάγγελος θα επιμένει ότι τους προειδοποίησε και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή. Δηλαδή ο κυριότερος δελφίνος του πασόκ προετοιμάζεται για το μετεκλογικό τοπίο που θέλει τους νταβατζήδες και το πασόκ ηττημένους, και ξανά αντιπολίτευση.

    Σχολίασε και τη φράση του προέδρου για κουρασμένα και φθαρμένα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο της μονιμότητας. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί πιστεύει δεν τον αφορούν προσωπικά.
    Και ρίχνει την μπηχτή ότι ο ίδιος έχει τα μισά χρόνια του Παπανδρέου στην πολιτική.


    Το εσωκομματικό παιχνίδι στο πασόκ προβλέπεται ενδιαφέρον. Εμφανίζονται δύο κύριες τάσεις. Η μια που επιθυμεί διακαώς τη νίκη στις επόμενες εκλογές γνωρίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο. Και η άλλη που ζητά ήττα του προέδρου αλλά το "φωνάζει" από μέσα της. Για να αντιμετωπίσει τη θύελλα Βενιζέλου στο ομιχλώδες μετεκλογικό τοπίο του πασόκ, ο Παπανδρέου οργανώνει από τώρα μια τρόϊκα διαχείρησης της ήττας που αποτελείται από τους Λαλιώτη, Αθανασάκη και Ευθυμίου. Αυτοί θα επιφορτιστούν με την αντιμετώπιση της αμφισβήτησης του προέδρου και των σεναρίων διαδοχής που επεξεργάζονται διάφορα κέντρα, στο πασόκ. Στο βάθος εμφανίζονται και σενάρια διάσπασης του πασόκ. Ένα Παπανδρεϊκό σοσιαλφιλελεύθερης τάσης και ένα Βενιζελικό, αριστερολαϊκίστικης τάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχέδια για νέα φάση στις μεταρρυθμίσεις
    Τι θα αλλάξει στη φορολογία κεφαλαίου και εισοδήματος



    Ο πρώτος στόχος της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως έχει άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα είναι οι φόροι συναλλαγών
    ΔΕΥΤΕΡΟ κύκλο μεταρρυθμίσεων, μετά τις ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της επόμενης τετραετίας.

    Τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν «σφικτό πακέτο» παροχών καθώς, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι αντοχές της οικονομίας είναι ακόμη περιορισμένες και υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η διατήρηση του ελλείμματος σε χαμηλά επίπεδα, η επικείμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ που θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010.

    Στο πλαίσιο αυτό και με τα μέχρι στιγμής σχέδια των παραγόντων του υπουργείου η τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης θα περιλαμβάνει:

    *νέες αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου

    *μέτρα για αντιμετώπιση της φτώχειας

    *την ενίσχυση των ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και μονογονεϊκών οικογενειών

    *την επέκταση του πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους

    *την επαναφορά του μέτρου των αποδείξεων ως κίνητρο για φορολογική έκπτωση

    *την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υπάρξουν περιθώρια από τη μείωση των ελλειμμάτων.

    Το στίγμα των περιορισμένων παροχών προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις που κατ' επανάληψη έχει κάνει ο υπουργός Οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος είναι μακρύς. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό, ούτε για καθυστερήσεις».

    Για το λόγο άλλωστε αυτό και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου φέρονται αποφασισμένα να μην υποχωρήσουν σε διεκδικήσεις που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων. Δεν σταματάμε και δεν ενδίδουμε στις πιέσεις κοντόφθαλμων πολιτικών σκοπιμοτήτων».

    Τρίτη φάση

    Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση προγραμματίζει ήδη την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα προσανατολίζεται κυρίως στην αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαίου.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία των ακινήτων (επιβολή Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές, αύξηση των αφορολογήτων ορίων σε κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές κ.λπ.) ετοιμάζουν και πάλι σημαντικές αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, εν όψει και των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές του 2008 και οι οποίες θα είναι αυξημένες κατά μέσο όρο 25% - 30%.

    Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι πρώτος στόχος της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως έχει άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα είναι οι φόροι συναλλαγών αφού όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει «σήμερα στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς φόρους συναλλαγών και ο στόχος είναι, στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, να καταργήσουμε φόρους συναλλαγών και να τους αντικαταστήσουμε με φόρους που θα έχουν να κάνουν με το εισόδημα που δημιουργείται και όχι με το γεγονός ότι γίνονται συναλλαγές».

    Ένας μάλιστα από τους πρώτους φόρους συναλλαγών που εξετάζεται όπως καταργηθεί είναι αυτός ο οποίος σήμερα βαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες και εμποδίζει τον επενδυτικό τους ρόλο, το τέλος χαρτοσήμου.

    Το πακέτο παροχών

    Όσον αφορά στο νέο «πακέτο» παροχών του 2008, το ακριβές πλαίσιο του οποίου θα αποσαφηνιστεί πλήρως με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αυτό έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και προς το παρόν περιλαμβάνει επτά συγκεκριμένα μέτρα:

    *Επέκταση του πολυτεκνικού επιδόματος και στις 150.000 οικογένειες με τρία παιδιά. Στόχος είναι όπως κάθε μητέρα με τρία παιδιά ηλικίας μέχρι 23 ετών, τα οποία είναι άγαμα, λαμβάνει από το επόμενο έτος το πολυτεκνικό επίδομα το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 39,95 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, δηλαδή 119,85 ευρώ (3 Χ 39,95 = 119,85) για κάθε μήνα. Επισημαίνεται ότι το επίδομα αυτό θα χορηγείται πέραν του ήδη προβλεπομένου επιδόματος για το τρίτο παιδί, το οποίο ανέρχεται σε 159,82 ευρώ το μήνα και χορηγείται μέχρι το τρίτο παιδί να συμπληρώσει το έκτο έτος.

    Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μία τρίτεκνη μητέρα της οποίας το τρίτο παιδί έχει ηλικία μικρότερη των έξι ετών, θα λαμβάνει από το 2008 συνολικά 279,67 ευρώ το μήνα, από 119,85 ευρώ που λαμβάνει σήμερα, μόνο για το τρίτο παιδί.

    *Χορήγηση του «επιδόματος φτώχειας» ύψους 1.000 ευρώ σε ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες που δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί το Εθνικό Ταμείο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.

    *Θεσμοθέτηση κατώτατης μηνιαίας εθνικής σύνταξης με ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ, που χορηγείται στους χαμηλοσυνταξιούχους.

    *Επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις δαπανών. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά ορισμένες και όχι όλες τις δαπάνες που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σε επιτηδευματίες που τους παρέχουν υπηρεσίες, όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και τα συνεργεία αυτοκινήτων. Παράλληλα δεν αποκλείεται, οι εκπτώσεις δαπανών που ισχύουν σήμερα για την επισκευή των ενοικιαζόμενων ακινήτων, να επεκταθούν και στα ιδιοκατοικούμενα. Η επαναφορά των αποδείξεων αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει μεγάλη καμπάνια κεντρική ιδέα της οποίας θα είναι «όποιος δεν κόβει απόδειξη κοροϊδεύει το κράτος και τον ίδιο τον φορολογούμενο».

    *Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό άλλωστε αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος δεν απέκλεισε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «πιστεύω στη χαμηλή φορολογία και από τα περιθώρια που θα δημιουργούνται από τη μείωση των ελλειμμάτων μέχρι να φτάσουμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, εύκολα υπάρχουν ευκαιρίες να προχωρήσουμε και σε φορολογικές μειώσεις».

    *Περιορισμό των περιπτώσεων στις οποίες θα προβλέπεται η πλήρης απόρριψη των βιβλίων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών από τις Δ.Ο.Υ., δηλαδή ο χαρακτηρισμός τους ως ανακριβών, που έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή φόρου επί προσαυξημένων τεκμαρτών καθαρών κερδών.

    *Εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη διδασκαλία στα σχολεία. «Ολοι οι μαθητές θα παρακολουθούν πολύ μεγάλο μέρος του μαθήματος την ημέρα της διδασκαλίας με laptop μέσω Ιnternet», επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Οι στόχοι

    Το μεταρρυθμιστικό πάντως πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως αναμένεται να επισημάνει και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα έχει ξεκάθαρους στόχους οι οποίοι είναι οι εξής:

    1. Δημοσιονομική εξυγίανση

    2. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

    3. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας

    4. Ενίσχυση της απασχόλησης

    5. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής

    6. Αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων

    7. Μετασχηματισμός της οικονομίας μας σε μια οικονομία γνώσης και καινοτομίας.

    Tα ακίνητα

    Όσον αφορά στη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων το οικονομικό επιτελείο μελετά, όπως άλλωστε προκύπτει και από το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, την ενοποίηση όλων των φόρων που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα σε έναν «ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες καθώς, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου τους, θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ενώ θα προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία. Με δεδομένη εξάλλου την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το επόμενο έτος, κατά μέσο όρο περίπου 30%, η επιβάρυνση στην περίπτωση που υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση αναμένεται να είναι σημαντική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα αναστάτωση στην κτηματαγορά.

    Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση τότε οι φόροι που θα αντικατασταθούν είναι οι εξής:

    *ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ΦΜΑΠ

    *ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο οποίος σήμερα εισπράττεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων

    *το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται σε όλες τις κατοικίες

    *ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος επιβάλλεται στα ενοίκια, καθώς και στα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση

    *ο φόρος εισοδήματος που υπολογίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.

    Επισημαίνεται ότι με βάση την πρόταση που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα επιβάλλεται με συντελεστές από 0,05% έως 0,10% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται όπως για τις κατοικίες επιβάλλεται ο συντελεστής 0,10%, ενώ για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη και αγροτεμάχια επιβάλλεται ο συντελεστής 0,05%.

    Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση για την υιοθέτηση του εν λόγω φόρου αποτελεί η καταγραφή όλων των ακινήτων, η οποία πάντως θα καταστεί δυνατή φέτος με την υποβολή του εντύπου Ε9.

    Βabis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ο ελληνικός στρατός κατέλαβε τη Μακεδονία, το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι χριστιανοί Έλληνες της Μακεδονίας αποτελούσαν το ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού, το οποίο ήταν μάλιστα συγκεντρωμένο στα νότια διαμερίσματα. Στη νότια Ελλάδα αυτό ποτέ δεν έγινε γνωστό, αλλά η ελληνική διοίκηση των νέων βόρειων επαρχιών, αντί για απελευθερωμένους Έλληνες είχε υπό την εξουσία της πληθυσμούς που μιλούσαν στην πλειοψηφία τους μη ελληνικά, αλλά μακεδόνικα και τούρκικα και δευτερευόντως βλάχικα, εβραίικα, τσιγγάνικα και αλβανικά.
    Ο πληθυσμός της Μακεδονίας που μιλούσε μακεδόνικα (χριστιανοί και μουσουλμάνοι) αποτελούσε και την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα.
    Για να μπορέσει να αλλοιώσει αυτή την κατάσταση, το ελληνικό κράτος οργάνωσε και κατόρθωσε να εκδιώξει τη δεκαετία του 1920 δεκάδες χιλιάδες εξαρχικούς Μακεδόνες στη Βουλγαρία και όλους τους μουσουλμάνους (Μακεδόνες, Τούρκους, Αλβανούς, Βλάχους, Τσιγγάνους ακόμη και Έλληνες) στην Τουρκία. Στη θέση τους εγκατέστησε εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανούς πρόσφυγες από την Τουρκία (οι περισσότεροι των οποίων ήταν Έλληνες).
    Ένα δεύτερο κτύπημα δόθηκε στο εθνικό κίνημα των Μακεδόνων που αγωνίστηκε την περίοδο 1946 – 1949 μαζί με το ΚΚΕ εναντίον του ελληνικού στρατού. Αρκετές χιλιάδες Μακεδόνες, κυρίως από τις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας πέρασαν τότε τα σύνορα. Οι Έλληνες κομμουνιστές επέστρεψαν όλοι, αλλά οι Μακεδόνες (όσοι ακόμα ζουν) δεν μπορούν μέχρι σήμερα να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
    Παρόλα αυτά παρέμεινε στην Ελλάδα μια μακεδονική μειονότητα, που αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοια.
    Όλα αυτά, ή τα περισσότερα, είναι άγνωστα ή εν μέρει γνωστά και διαστρεβλωμένα από το μέσο Έλληνα πολίτη.
    Οι Έλληνες, για να μείνουμε μόνο στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, βλέπουν στην τηλεόραση, ακούνε στο ραδιόφωνο και διαβάζουν στις εφημερίδες, στα περιοδικά και στα βιβλία, ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα και βέβαια δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα. Υπάρχει ένα κρατίδιο, με πολλούς λαούς (εκτός Μακεδόνων), το κρατίδιο των Σκοπίων, που οι εχθροί της Ελλάδας, οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, που πάντα επιβουλεύονται την χώρα μας, κατασκεύασαν για να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
    Αυτό το απόλυτο ψεύδος, που ο άρρωστος ελληνικός εθνικισμός έχει επιβάλει ως αλήθεια, στο σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού, έχει οδηγήσει πλέον την ελληνική ηγεσία σε αδιέξοδο, γιατί ο πραγματικός συμβιβασμός σχετικά με το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η αποδοχή δηλαδή της του συνταγματικού ονόματός της, θα θεωρηθεί ως προδοσία. Αν πάλι η πολιτική ηγεσία του τόπου, αναιρέσει κάποια από τα μεγάλα ψέματα που προπαγάνδιζε τόσα χρόνια, και επιχειρήσει να ψελλίσει κάποιες αλήθειες, θα είναι σαν να ξεκινούσε το ξήλωμα ενός πουλόβερ, το ξήλωμα ενός εθνικού μύθου αποτελούμενο από ψέματα που δεν έχουν τέλος. Κάτι που φαντάζει για την ίδια και την αξιοπιστία της σαν εφιάλτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Θ’ ανταμώσουμε πάλι στη στάχτη· / μακεδονίτικα πουλιά λαλούν μακεδονίτικα!»

    Μάρκος Μέσκος, ποιητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΥΘΟΣ 1ος

    "Η ονομασία «Μακεδόνες» των βορείων γειτόνων μας πρωτοεμφανίζεται το 1943-44 και αποτελεί κατασκεύασμα του Τίτο"

    Στην πραγματικότητα η επίμαχη ονομασία χρησιμοποιείται ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι., όταν πρώτη φορά ετέθη δημόσια το ζήτημα του εθνικού χαρακτήρα των σλαβόφωνων χριστιανών της ευρύτερης Μακεδονίας. Οι τελευταίοι δηλώνουν «Μακεδόνες» την ίδια στιγμή που διαπραγματεύονται την υποστήριξή τους στην ελληνική, βουλγαρική ή σερβική εθνική ιδέα.

    Τυπικό δείγμα, το κήρυγμα του (πρώην κομιτατζή και εν συνεχεία μακεδονομάχου) καπετάν Κώττα προς τους προεστούς των Κορεστίων, όπως καταγράφηκε από τον αυτόπτη Παύλο Μελά: «Ημείς οι Μακεδόνες διά ν' αποκτήσωμεν ελευθερίαν έχομεν δύο δρόμους ν' ακολουθήσωμεν. Ο ένας πηγαίνει εις την Βουλγαρίαν, ο άλλος πηγαίνει εις την Ελλάδα» (Ναταλία Μελά, «Παύλος Μελάς», Αθήνα 1964, σ. 242). Καθώς η παραπάνω ομιλία έγινε στη γλώσσα που ο ίδιος ο Μελάς αποκαλεί «μακεδονικά», οι κατά Κώτταν «Μακεδόνες» αυτοαποκαλούνταν -προφανώς- «Μακεντόντσι».

    Δεν πρόκειται για τη μοναδική καταγραφή του είδους. Κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, την πρώτη δεκαετία του 20ού αι., πολλοί σλαβόφωνοι μετανάστες απαντούν στο ερώτημα ποια είναι η «φυλή» ή ο «λαός» τους με τη λέξη «Μακεδόνας». Οι σχετικές καταχωρήσεις είναι ηλεκτρονικά προσπελάσιμες, στην πρωτότυπη μορφή τους, στην ιστοσελίδα του Ελις Αϊλαντ.

    Ενδιαφέρουσα είναι η προβολή αυτού του αυτοπροσδιορισμού από την ελληνική προπαγάνδα της εποχής, που από τη «μακεδονικότητα» των σλαβοφώνων έσπευδε να συναγάγει την «ελληνικότητά» τους. «Και αυταί αι παραδόσεις των βουλγαροφώνων Ελλήνων εισίν ελληνικαί, ως και το παρ' αυτοίς αίσθημα της εθνότητος, διότι αυτοί εαυτούς Μακεδόνας ονομάζουσιν, ουδέποτε δε χρώνται τη λέξει Βούλγαρος» διαβάζουμε, π.χ. στον εθνογραφικό χάρτη του Στάνφορντ (1877), που είχε συνταχθεί από τον έλληνα διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιο. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Δημήτριος Φιλιππίδης τονίζει κι αυτός ότι «οι χριστιανοί κάτοικοι, άνευ διακρίσεως οι τε Ελληνες και οι σχισματικοί, ονομάζουσιν εαυτούς υπό το γενικόν όνομα "Μακεδόνας"» («Η Μακεδονία», Εν Αθήναις 1906, σ. 30).

    Το 1905, τέλος, ο επίσημος χαρτογράφος του ελληνικού μηχανισμού λοχαγός Πάτροκλος Κοντογιάννης, εισηγείται υπηρεσιακά την ενιαία χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τους σλαβόφωνους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής, αναφερόμενος σε «Μακεδόνας ελληνίζοντας» και «Μακεδόνας βουλγαρίζοντας» και υποστηρίζοντας ότι «η εθνότης είναι η αυτή και εις τας δύο ταύτας κατηγορίας, ήτοι η Μακεδονική» (βλ. «Ιός» 5.6.05).

    Η τάση διακριτού αυτοπροσδιορισμού ενισχύθηκε προοδευτικά ως απάντηση στις αιματηρές προσηλυτιστικές εκστρατείες Βουλγάρων, Ελλήνων και Σέρβων. Η πρώτη πανηγυρική διατύπωση της συγκρότησης ενός σύγχρονου, σλαβικού «μακεδονικού έθνους» γίνεται το 1903 από τον (γεννημένο στην Πέλλα των Γιαννιτσών) Κάρστε Μισίρκωφ. Για τις αντίστοιχες αποκρυσταλλώσεις στη βάση των τοπικών κοινωνιών, αποκαλυπτική είναι η διαπίστωση του Στράτη Μυριβήλη το 1917: «Αυτοί εδώ οι χωριάτες», γράφει για τους οικοδεσπότες του στη Βελούσινα, «δε θέλουν νάναι μήτε "Μπουλγκάρ", μήτε "Σρρπ", μήτε "Γκρρτς". Μοναχά "Μακεντόν ορτοντόξ"» («Η ζωή εν τάφω», 1η έκδοση [1924], επανέκδ. Αθήνα 1991, σ. 104-5).


    Ολα αυτά, μερικές δεκαετίες τουλάχιστον πριν ο Τίτο κάνει τη δημόσια εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή των Βαλκανίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΥΘΟΣ 2ος

    Η εδαφική επικράτεια της ΠΓΔΜ βρίσκεται ως επί το πλείστον εκτός «ιστορικής» Μακεδονίας.

    Στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος ο εθνικός μας ιστορικός Κων/νος Παπαρρηγόπουλος επισημαίνει σε υπηρεσιακή έκθεσή του το 1885, ολόκληρη η σημερινή ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται στα όρια της αρχαίας Μακεδονίας (επί Φιλίππου). Η πολυδιαφημισμένη διάκριση της μείζονος Μακεδονίας σε «γεωγραφική» και «ιστορική» δεν είναι αντίθετα παρά ένα τέχνασμα του τότε ελληνικού υπ.Εξ., με σκοπό την αυθαίρετη ταύτιση της Μακεδονίας με «το μέρος εκείνο της χώρας ταύτης εις το οποίον ο Ελληνισμός δύναται να παρασταθή επικρατών».

    Ο Παπαρρηγόπουλος αρνήθηκε να δεχτεί τις σχετικές εισηγήσεις, τονίζοντας πως «επ' ουδεμιάς ιστορικής βάσεως δυνάμεθα να στηρίξωμεν νέαν της Μακεδονίας οριοθέτησιν» και προειδοποιώντας ότι «ουδείς ήθελε αποδεχθή» διεθνώς τον «νέον γεωγραφικόν όρον» που κατασκεύασε η ελληνική πολιτική ηγεσία για τις βορειότερες μακεδονικές περιοχές. Παρ' όλο που τότε δεν ακούστηκε, η Ιστορία έμελλε να τον δικαιώσει: η μετονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε «Δαρδανία» παρέμεινε ένα σόφισμα για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς οποιοδήποτε αντίκρισμα στη διεθνή επιστημονική και διπλωματική σκηνή -ούτε καν καθολική αποδοχή από τους εν Ελλάδι μακεδονολογούντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΥΘΟΣ 3ος

    "Το πραγματικό ιστορικό όνομα της ΠΓΔΜ είναι «Βαρντάρσκα Μπανοβίνα»."

    Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε απ' το γιουγκοσλαβικό κράτος 12 χρόνια όλα κι όλα (1929-1941) και μάλιστα κάτω από συνθήκες που επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον τεχνητό χαρακτήρα της.

    Οταν η στρατιωτική δικτατορία του βασιλιά Αλέξανδρου επιχείρησε το 1929 να εξαλείψει τις εθνότητες της χώρας συγχωνεύοντάς τις σε ένα ενιαίο «γιουγκοσλαβικό» έθνος υπό σερβική ηγεμονία, όλες οι «ιστορικές» περιφέρειες της Γιουγκοσλαβίας αντικαταστάθηκαν από Διοικήσεις («Μπανοβίνες») με τα ονόματα των τοπικών ποταμών. Η αλλαγή παγιώθηκε με το σύνταγμα του 1931 (άρθρο 83) και αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από το διεθνή τύπο της εποχής.

    Αν πάρουμε στα σοβαρά αυτή τη διοικητική διαίρεση, τότε εκτός από (γιουγκοσλαβική) Μακεδονία δεν υπάρχουν επίσης Σλοβενία (αλλά «Ντράβσκα» Μπανοβίνα), Κροατία («Σάβσκα» και «Πριμόρσκα» Μπανοβίνα), Μαυροβούνιο («Ζέτσκα» Μπανοβίνα), Βοσνία-Ερζεγοβίνη («Ντρίνσκα» και «Βρμπάσκα» Μπανοβίνα), Βοϊβοδίνα («Ντουνάβσκα» Μπανοβίνα) και -φυσικά- ούτε Σερβία («Μοράβσκα» Μπανοβίνα). Η γελοιότητα του όλου επιχειρήματος, που προπαγανδίστηκε κι από επίσημα χείλη (Παπαθεμελής), είναι παραπάνω από προφανής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΛΑΓΟΙ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΥΘΟΣ 4ος

    "Η ονομασία των βορείων γειτόνων μας ως «Μακεδονία» συνεπάγεται αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας"

    Στην πραγματικότητα, οι παλιότερες εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της ελληνικής Μακεδονίας ουδέποτε στηρίχτηκαν σε «ονοματολογικές» παρανοήσεις. Κεντρικό επιχείρημα της Βουλγαρίας και της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας (πριν από το 1950) ήταν η συνεχιζόμενη παρουσία μιας συμπαγούς σλαβόγλωσσης μειονότητας σε περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας ή τα «ιστορικά δίκαια» που (υποτίθεται ότι) συνεπαγόταν η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασίας.

    Ακόμη κι αν η ΠΓΔΜ μετονομαζόταν «Δαρδανία», αυτό δεν θα εξαφάνιζε τις αναφορές των εκεί εθνικιστών σε «αλύτρωτους Δαρδανούς» της Β. Ελλάδας. Στη δε χώρα μας, θα γινόμασταν απλώς μάρτυρες της μετάλλαξης των «σλαβόφωνων Ελλήνων» σε «δαρδανόφωνους».

    Της μόδας μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε επίσης η «γεωπολιτική» επιχειρηματολογία («δικαίωμα» των εθνών να «αναζητήσουν» καλλιεργήσιμα εδάφη, θαλάσσιες οδούς κ.λπ.). Παρόμοια επιχειρήματα πρόβαλε τότε κι η επίσημη Αθήνα, ζητώντας επέκταση των ελληνικών συνόρων προς βορρά. Σήμερα, τέτοιοι ισχυρισμοί θεωρούνται από το Διεθνές Δίκαιο απαράδεκτοι, ενώ η ύπαρξη και προστασία των κατά τόπους μειονοτήτων έχει πλήρως αποσυνδεθεί από εδαφικές «διευθετήσεις».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΥΘΟΣ 5ος

    "Η (φαντασιακή) σχέση των Σλαβομακεδόνων με τους αρχαίους Μακεδόνες είναι μια ιστορική πλαστογραφία που χαλκεύθηκε από τα Σκόπια στα μεταπολεμικά χρόνια."

    Στην πραγματικότητα, η υποτιθέμενη καταγωγή των σλαβόφωνων από τους αρχαίους Μακεδόνες υπήρξε αγαπημένο θέμα της ελληνικής προπαγάνδας, ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι.

    Το πιστοποιούν σλαβόγλωσσα έντυπα που οι μακεδονομάχοι μοίραζαν στον τοπικό πληθυσμό, όπως η «Διακήρυξη του Ελληνομακεδονικού Συλλόγου της Αθήνας για τους αδελφούς μας Μακεδόνες» (1905) ή οι υποτιθέμενες «Προφητείες του Μεγαλέξανδρου» (1907). Ανάλογες θεωρίες συναντάμε και σε προφορικά κηρύγματα προς τους σλαβόφωνους χωρικούς (Στ. Ράπτης «Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνος», Εν Αθήναις 1910, σ. 168). Πασίγνωστη είναι τέλος η αναγόρευση της σλαβομακεδονικής σε μετεξέλιξη της «ομηρικής» γλώσσας των αρχαίων Μακεδόνων από λογίους της εποχής (Τσιούλκας, Μπουκουβάλας κ.ά.), τα πονήματα των οποίων βρίσκουν μέχρι σήμερα ανταπόκριση σε ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους.

    Εξίσου παλιά είναι η οικειοποίηση αυτής της «ιστορικής» επιχειρηματολογίας από τους ίδιους τους σλαβόφωνους Μακεδόνες -είτε αυτοί συντάσσονταν με τον ελληνικό εθνικισμό είτε όχι. Προξενική έκθεση του 1871 καταγράφει το στολισμό του «σλαβοβουλγαρικού» βιβλιοπωλείου των Βιτωλίων με την εικόνα του Μεγαλέξανδρου, ενώ το 1902 κομιτατζήδες κηρύσσουν πως «θέλουν να αναζωώσουν τον Μέγαν Αλέξανδρον» και το κράτος του. Την ίδια χρονιά, σλαβόφωνος πράκτορας του ελληνικού μηχανισμού καυτηριάζει δημόσια τους συμπατριώτες του που «πλανώνται πλάνην μεγάλην φρονούντες ότι είνε δυνατόν να είνε απόγονοι συγχρόνως τε του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κρούμου» (Γ. Π. Κώνστας, «Ενέργειαι και δολοφονικά όργια του βουλγαρικού κομιτάτου», Εν Αθήναις 1902, σ. ιθ').

    Παρά την οφθαλμοφανή αυθαιρεσία του, το όλο «γενεαλογικό» σχήμα έχει συνεπώς τη δική του προϊστορία. Στο κάτω κάτω, τι φταίνε αυτοί αν πήραν τοις μετρητοίς όσα τους κανοναρχούσαν οι «δικοί μας» φωστήρες;

    Διαφορετικής τάξης ζήτημα αποτέλεσε η υιοθεσία του «Ηλιου της Βεργίνας» ως εθνικού εμβλήματος της ΠΓΔΜ το 1992. Ευθύς εξαρχής ήταν προφανές πως επρόκειτο για (εσπευσμένη) κατασκευή ενός διαπραγματευτικού χαρτιού προς ανταλλαγή, ενόψει μελλοντικού διακανονισμού. Το αποδεικνύει όχι μόνο η άνετη απεμπόλησή του το 1995, αλλά και η προνοητικότητα της ηγεσίας των Σκοπίων να απεικονίσει έναν διαφορετικό «ήλιο» στα κέρματα που έκοψε το 1993.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΥΘΟΣ 6ος

    "Το ελληνικό κράτος αδιαφόρησε επί μισόν αιώνα για τις κινήσεις των Σκοπίων"

    Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί σε απολογιστικό του κείμενο ο επίσημος ιστορικός του Μακεδονικού (κι εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΞ επί τρεις τουλάχιστον δεκαετίες), Ευάγγελος Κωφός, «για τη διπλωματική μας Υπηρεσία, το θεωρούμενο από πολλούς ως "ανύπαρκτο θέμα" ήταν ένα πολύ υπαρκτό και ακανθώδες πρόβλημα. Υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες το 50% των εισερχομένων ημερησίως εγγράφων στο αρμόδιο Βαλκανικό Τμήμα του Υπουργείου αναφέρονταν άμεσα ή έμμεσα στο Μακεδονικό».

    Η σχετική παρανόηση οφείλεται στην επιλογή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να θεωρεί το θέμα επισήμως «ανύπαρκτο», επιβάλλοντας αυτή τη γραμμή στα ελληνικά ΜΜΕ.

    Ο Κων/νος Καραμανλής (ο παλιότερος) δεν είχε π.χ. κανένα πρόβλημα να εξηγήσει το 1980 στο γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μιγιάτοβιτς, πώς υποχρέωσε τον ελληνικό τύπο ν' αποσιωπήσει την απάντηση του γιουγκοσλαβικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση «ενός δικού μας ανόητου δημοσιογράφου για το Μακεδονικό» («Αρχείο Καραμανλή», τ. 12ος, σ. 61).

    Η αιτία αυτής της διατεταγμένης αυτολογοκρισίας δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Χάρη στη (μυστική) ελληνογιουγκοσλαβική «συμφωνία κυρίων» του 1962 για εκατέρωθεν αποχή από οποιαδήποτε δημόσια ανακίνηση του Μακεδονικού, το ελληνικό κράτος μπόρεσε να οργανώσει -χωρίς διεθνείς περιπλοκές- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αφομοίωσης της σλαβόφωνης μειονότητας του βορειοελλαδικού χώρου. Σε αντάλλαγμα αποδέχθηκε de facto την ύπαρξη της Σ. Δ. Μακεδονίας, όπως πιστοποιεί η αναγραφή της ονομασίας σε ΦΕΚ όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΥΘΟΣ 7ος

    "Η ηγεσία των Σκοπίων υπήρξε σταθερά αδιάλλακτη στο ζήτημα του ονόματος, απορρίπτοντας κάθε συμβιβαστική λύση"

    Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να απορρίψει πρώτη όλες τις εκδοχές σύνθετης ονομασίας που πρότειναν το 1992-93 οι μεσολαβητές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, όπως «Νέα Μακεδονία» (1.4.92) και «Nova Makedonija» (28.5.93).

    Η δεύτερη απορρίφθηκε επίσημα (και) από τον Γκλιγκόροφ, μια μέρα όμως μετά το Μητσοτάκη.

    Το ίδιο συνέβη και με τις βολιδοσκοπήσεις σε διμερές επίπεδο. Το Μάρτιο του 1992, κατά τη συνδιάσκεψη «Ελσίνκι-2» της ΔΑΣΕ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Μάλεφσκι παρέδωσε σε μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κατάλογο με πέντε εκδοχές σύνθετης ονομασίας («Μακεδονία του Βαρδάρη», «Βόρεια Μακεδονία» κ.λπ.) παροτρύνοντας σε άμεση από κοινού επίλυση του προβλήματος. Η ελληνική πλευρά απέρριψε το διάβημα με τη δικαιολογία ότι «η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη». Τις ίδιες μέρες κλιμακώθηκε η εκστρατεία του (τότε) έλληνα ΥΠΕΞ, Αντώνη Σαμαρά, για αποτροπή οποιουδήποτε συμβιβασμού με το «ψευδοκράτος» - με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα σημερινά αδιέξοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΥΘΟΣ 8ος

    "Οι εθνικιστικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ απειλούν άμεσα την ασφάλεια κι εδαφική ακεραιότητα της Β. Ελλάδας".

    Η ύπαρξη εθνικιστών σε οποιαδήποτε χώρα είναι κάτι το αυτονόητο. Εντελώς διαφορετικό ζήτημα είναι η πραγματική επικινδυνότητά τους. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, πολύς λόγος έγινε το 1991-93 για την αλυτρωτική συνθηματολογία του δεύτερου σε μέγεθος κόμματος της χώρας, του ΒΜΡΟ. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τον τοπικό τύπο, η ηγεσία του ΒΜΡΟ ήδη από το 1992 βρισκόταν σε επαφή με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες -και συγκεκριμένα με τον ειδικό απεσταλμένο του Μητσοτάκη, στρατηγό Γρυλλάκη(«Ιός» 22.12.2001).

    Οταν το 1998 το ΒΜΡΟ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ακολούθησε έτσι πιο «ενδοτική» πολιτική απ' ό,τι οι προκάτοχοί του (ξεπούλημα στρατηγικών βιομηχανιών στο ελληνικό κεφάλαιο, κ.λπ.). Σύμφωνα με το «Βήμα» (3.6.2001), σύμβουλος του «εθνικιστή» πρωθυπουργού Γκεοργκίεφσκι «στις διαβουλεύσεις με την Αθήνα για την ονομασία» δεν ήταν άλλος από το Σταμάτη Μαλέλη -τον ίδιο άνθρωπο που, ως υπάλληλος του ελληνικού προξενείου, είχε ξεκινήσει το 1992 τις επαφές Γρυλλάκη-ΒΜΡΟ!

    Απομένει το ζήτημα των εθνικιστικών αναφορών σε σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ. Κάποιες είναι όντως αλυτρωτικές, ενώ άλλες απλώς διαφέρουν από τη δική μας εικόνα για την ιστορία της περιοχής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει ευρύτερες βαλκανικές διαστάσεις, υπάρχουν διακρατικές επιτροπές επιφορτισμένες με την αμοιβαία εκκαθάριση των σχολικών βιβλίων από κηρύγματα μίσους και σοβινιστικές υπερβολές.

    Προϋπόθεση της δουλειάς τους συνιστά, ωστόσο, η απουσία έντασης μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΥΘΟΣ 9ος

    "Στην επικράτεια της ΠΓΔΜ ζει μια ευμεγέθης ελληνική μειονότητα"

    Πρόκειται για ανυπόστατη κατασκευή που δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο. Το αρχικό έναυσμα δόθηκε από μια σφυγμομέτρηση του περιοδικού «PULS» (1991) κατά την οποία, σε περίπτωση διάλυσης της ΠΓΔΜ, ένα 10,88 % των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να ζήσει στην Ελλάδα κι όχι σε κάποια άλλη γειτονική χώρα -προτίμηση που από ελληνικά ΜΜΕ (και το Α2 του ΓΕΣ) ερμηνεύθηκε σαν εκδήλωση ελληνικής εθνικής συνείδησης!

    Ακολούθησε η πανηγυρική υποδοχή της προκήρυξης μιας «Οργάνωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» (19.2.93), που σύντομα αποδείχθηκε κατασκεύασμα του εγχώριου «Στόχου». Οπως επισημαίνει και ο Κωφός, η όλη παραφιλολογία (στην οποία μετείχε ακόμη και η υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, ανεβάζοντας μάλιστα το ποσοστό της «ελληνικής μειονότητας» σε 18,6) «ενίσχυε την εντύπωση σε τρίτους ότι η Ελλάδα αναζητεί ή κατασκευάζει ερείσματα για επέμβαση στη γειτονική χώρα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΥΘΟΣ 10ος

    "Η στάση της Αθήνας απέναντι στα Σκόπια υπήρξε σταθερά ενδοτική και καθόλου απειλητική"

    Στην πραγματικότητα, ο ελληνικός εθνικισμός φλέρταρε σοβαρά με την ιδέα της διάλυσης του «ψευδοκράτους». Εκτός από χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας ζητώντας «σπάσιμο των συνόρων» και «σύνορα με τη Σερβία» (10.12.92), τη «στρατιωτική πίεση» και το διαμελισμό της ΠΓΔΜ υποστήριξαν επίσης δημόσια προσωπικότητες όπως ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Κων/νος Βακαλόπουλος, ο Σαράντος Καργάκος, ο Χρήστος Πασσαλάρης ή ο τέως πρόεδρος Χρήστος Σαρτζετάκης. Στον αθηναϊκό τύπο δημοσιεύθηκαν σενάρια προέλασης του ελληνικού στρατού στο έδαφος της ΠΓΔΜ («Βήμα» 15.12.91 και 31.5.92), ακόμη και χάρτης με τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ για τα νέα σύνορα της Ελλάδας («Εθνος» 7.12.92).

    Σ' ένα άλλο επίπεδο, ο ΥΠΕΞ Σαμαράς βάσισε μεγάλο μέρος της στρατηγικής του στην προοπτική αποσύνθεσης και κατάρρευσης του «κρατιδίου» (χάρη και στο πρώτο άτυπο ελληνικό εμπάργκο του 1992), ενώ γνωστές είναι οι διαβουλεύσεις με τους Μιλόσεβιτς και Ντράσκοβιτς για ελληνοσερβική «μοιρασιά» της ΠΓΔΜ.

    Τέλος, διαφορετικής τάξης σχεδιασμοί για την «προληπτική» κατάληψη μιας «υγειονομικής ζώνης» εντός της ΠΓΔΜ σε περίπτωση επέκτασης των εκεί διακοινοτικών ταραχών συζητήθηκαν επίσημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Αύγουστο του 2001.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. To site www.epimpfosi.com είναι κατασκευασμένο σε ένα Content Managenent System (CMS) το phpwebthings (http://www.phpwebthings.nl) το οποίο κατασκευάζεται από εθελοντές προγραμματιστές από πολλές χώρες. Στην εγκατάσταση που έχουμε τώρα αντικαταστάθηκε το «Macedonia» με «FYROM».
    Σε όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του CMS σε όλο τον κόσμο παραμένει όπως ήταν αρχικά. (Δες http://www.phpwebthings.nl/newuser.php).


    Κώστας Χουβαρδάς (http://chouvi.blogspot.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κώστα καλά κάνεις και το επισημαίνεις. Απο την άλλη βέβαια οτι φέρει τη σφραγίδα ενος κόμματος θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικότατα για τέτοια λάθη. Το καλό είναι οτι διορθώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό δείχνει πόσο ελαφρά αντιμετωπίζει το κόμμα σου και ο πρόεδρός σου θέματα όπως το Σκοπιανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΥΡΙΕ ΧΟΥΒΑΡΔΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΥΤΟ;ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ;
    ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΑΠ;
    ΑΣΤΟ ΧΟΥΒΑΡΔΑ ΕΣΥ ΤΟ ΕΣΩΣΕΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ρε σεις το παληκάρι από την μεριά του έκανε ότι μπορούσε και άμεσα
    τι φταίει αυτός που το κόμμα του έχει ξεπέσει; αρε και να ζούσε ο Ανδρέας θα τους έπαιρνε τα σκαλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ



    ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΜΗ ΠΑΤΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ - ΟΥΤΕ ΑΠΕΞΩ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΝΑΤΕ



    ΜΟΥΤΖΩΣΤΕ ΤΟΝ, ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΝ, ΚΑΤΟΥΡΗΣΤΕ ΤΟΝ, ΧΕΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΙ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εντάξει λοιπόν, χεστήκαμε για τη διαφθορά, τα λαμόγια, τη γραφειοκρατία, την ακρίβεια, τους νέους που τους πληρώνουν φραγκοδίφραγκα, τη δικαιοσύνη που δεν δουλεύει, την παιδεία της πλάκας, το ψηφιακό χάσμα, το περιβάλλον που όλοι το γαμάμε.

    Ας κάνουμε εκλογές για τη Μακεδονία.

    Βλακόμουτρα, ε, βλακόμουτρα. Είσαι άξιος της μοίρας, σου κωλοέλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. se peirakse o xristodoylos?
    entaxei mhn stenaxoriese o al(a)banos e;inai o kal;yteros politikos
    kai h ayg;h h kal;yterh efhmerida................gia tyligma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αδερφάκι...

    διάβασα προσεκτικά τους 10 μύθους, πολύ στρωτό κείμενο, με επιχειρήματα και βιβλιογραφία. Μάλλον Ελευθεροτυπία, ε; Αισθάνθηκα κάτι να ραγίζει μέσα μου, αν είναι όλα αυτά αλήθεια, ΝΤΡΟΠΗ μας για τα ψέματα που ταίζουμε ο ένας τον άλλον τόσα χρόνια. Υπάρχει σοβαρός αντίλογος; Αν όχι, λυπάμαι αλλά θα ανήκω πλέον στο 15% του ελληνικού λαού που αποδέχεται την ονομασία των Σκοπίων με συνθετικό τη λέξη Μακεδονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΛΠΑ. ΤΟ BLOG (ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ...) ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ...ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ EXTRA 3 ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 1.22

    exeis dikio, poso koutohorto trwgame tosa xronia...Kai aytous edw to site tou PASOK tous marane..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. OI 10 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΚΟΠΙΑΝΟ" ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ:

    ΜΥΘΟΣ 1ος

    "Η ονομασία «Μακεδόνες» των βορείων γειτόνων μας πρωτοεμφανίζεται το 1943-44 και αποτελεί κατασκεύασμα του Τίτο"

    Στην πραγματικότητα η επίμαχη ονομασία χρησιμοποιείται ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι., όταν πρώτη φορά ετέθη δημόσια το ζήτημα του εθνικού χαρακτήρα των σλαβόφωνων χριστιανών της ευρύτερης Μακεδονίας. Οι τελευταίοι δηλώνουν «Μακεδόνες» την ίδια στιγμή που διαπραγματεύονται την υποστήριξή τους στην ελληνική, βουλγαρική ή σερβική εθνική ιδέα.

    Τυπικό δείγμα, το κήρυγμα του (πρώην κομιτατζή και εν συνεχεία μακεδονομάχου) καπετάν Κώττα προς τους προεστούς των Κορεστίων, όπως καταγράφηκε από τον αυτόπτη Παύλο Μελά: «Ημείς οι Μακεδόνες διά ν' αποκτήσωμεν ελευθερίαν έχομεν δύο δρόμους ν' ακολουθήσωμεν. Ο ένας πηγαίνει εις την Βουλγαρίαν, ο άλλος πηγαίνει εις την Ελλάδα» (Ναταλία Μελά, «Παύλος Μελάς», Αθήνα 1964, σ. 242). Καθώς η παραπάνω ομιλία έγινε στη γλώσσα που ο ίδιος ο Μελάς αποκαλεί «μακεδονικά», οι κατά Κώτταν «Μακεδόνες» αυτοαποκαλούνταν -προφανώς- «Μακεντόντσι».

    Δεν πρόκειται για τη μοναδική καταγραφή του είδους. Κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, την πρώτη δεκαετία του 20ού αι., πολλοί σλαβόφωνοι μετανάστες απαντούν στο ερώτημα ποια είναι η «φυλή» ή ο «λαός» τους με τη λέξη «Μακεδόνας». Οι σχετικές καταχωρήσεις είναι ηλεκτρονικά προσπελάσιμες, στην πρωτότυπη μορφή τους, στην ιστοσελίδα του Ελις Αϊλαντ.

    Ενδιαφέρουσα είναι η προβολή αυτού του αυτοπροσδιορισμού από την ελληνική προπαγάνδα της εποχής, που από τη «μακεδονικότητα» των σλαβοφώνων έσπευδε να συναγάγει την «ελληνικότητά» τους. «Και αυταί αι παραδόσεις των βουλγαροφώνων Ελλήνων εισίν ελληνικαί, ως και το παρ' αυτοίς αίσθημα της εθνότητος, διότι αυτοί εαυτούς Μακεδόνας ονομάζουσιν, ουδέποτε δε χρώνται τη λέξει Βούλγαρος» διαβάζουμε, π.χ. στον εθνογραφικό χάρτη του Στάνφορντ (1877), που είχε συνταχθεί από τον έλληνα διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιο. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Δημήτριος Φιλιππίδης τονίζει κι αυτός ότι «οι χριστιανοί κάτοικοι, άνευ διακρίσεως οι τε Ελληνες και οι σχισματικοί, ονομάζουσιν εαυτούς υπό το γενικόν όνομα "Μακεδόνας"» («Η Μακεδονία», Εν Αθήναις 1906, σ. 30).

    Το 1905, τέλος, ο επίσημος χαρτογράφος του ελληνικού μηχανισμού λοχαγός Πάτροκλος Κοντογιάννης, εισηγείται υπηρεσιακά την ενιαία χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τους σλαβόφωνους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής, αναφερόμενος σε «Μακεδόνας ελληνίζοντας» και «Μακεδόνας βουλγαρίζοντας» και υποστηρίζοντας ότι «η εθνότης είναι η αυτή και εις τας δύο ταύτας κατηγορίας, ήτοι η Μακεδονική» (βλ. «Ιός» 5.6.05).

    Η τάση διακριτού αυτοπροσδιορισμού ενισχύθηκε προοδευτικά ως απάντηση στις αιματηρές προσηλυτιστικές εκστρατείες Βουλγάρων, Ελλήνων και Σέρβων. Η πρώτη πανηγυρική διατύπωση της συγκρότησης ενός σύγχρονου, σλαβικού «μακεδονικού έθνους» γίνεται το 1903 από τον (γεννημένο στην Πέλλα των Γιαννιτσών) Κάρστε Μισίρκωφ. Για τις αντίστοιχες αποκρυσταλλώσεις στη βάση των τοπικών κοινωνιών, αποκαλυπτική είναι η διαπίστωση του Στράτη Μυριβήλη το 1917: «Αυτοί εδώ οι χωριάτες», γράφει για τους οικοδεσπότες του στη Βελούσινα, «δε θέλουν νάναι μήτε "Μπουλγκάρ", μήτε "Σρρπ", μήτε "Γκρρτς". Μοναχά "Μακεντόν ορτοντόξ"» («Η ζωή εν τάφω», 1η έκδοση [1924], επανέκδ. Αθήνα 1991, σ. 104-5).


    Ολα αυτά, μερικές δεκαετίες τουλάχιστον πριν ο Τίτο κάνει τη δημόσια εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή των Βαλκανίων.


    ΜΥΘΟΣ 2ος

    "Η εδαφική επικράτεια της ΠΓΔΜ βρίσκεται ως επί το πλείστον εκτός «ιστορικής» Μακεδονίας."

    Στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος ο εθνικός μας ιστορικός Κων/νος Παπαρρηγόπουλος επισημαίνει σε υπηρεσιακή έκθεσή του το 1885, ολόκληρη η σημερινή ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται στα όρια της αρχαίας Μακεδονίας (επί Φιλίππου). Η πολυδιαφημισμένη διάκριση της μείζονος Μακεδονίας σε «γεωγραφική» και «ιστορική» δεν είναι αντίθετα παρά ένα τέχνασμα του τότε ελληνικού υπ.Εξ., με σκοπό την αυθαίρετη ταύτιση της Μακεδονίας με «το μέρος εκείνο της χώρας ταύτης εις το οποίον ο Ελληνισμός δύναται να παρασταθή επικρατών».
    Ο Παπαρρηγόπουλος αρνήθηκε να δεχτεί τις σχετικές εισηγήσεις, τονίζοντας πως «επ' ουδεμιάς ιστορικής βάσεως δυνάμεθα να στηρίξωμεν νέαν της Μακεδονίας οριοθέτησιν» και προειδοποιώντας ότι «ουδείς ήθελε αποδεχθή» διεθνώς τον «νέον γεωγραφικόν όρον» που κατασκεύασε η ελληνική πολιτική ηγεσία για τις βορειότερες μακεδονικές περιοχές. Παρ' όλο που τότε δεν ακούστηκε, η Ιστορία έμελλε να τον δικαιώσει: η μετονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε «Δαρδανία» παρέμεινε ένα σόφισμα για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς οποιοδήποτε αντίκρισμα στη διεθνή επιστημονική και διπλωματική σκηνή -ούτε καν καθολική αποδοχή από τους εν Ελλάδι μακεδονολογούντες.


    ΜΥΘΟΣ 3ος

    »Το πραγματικό ιστορικό όνομα της ΠΓΔΜ είναι «Βαρντάρσκα Μπανοβίνα».»

    Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε απ' το γιουγκοσλαβικό κράτος 12 χρόνια όλα κι όλα (1929-1941) και μάλιστα κάτω από συνθήκες που επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον τεχνητό χαρακτήρα της.

    Οταν η στρατιωτική δικτατορία του βασιλιά Αλέξανδρου επιχείρησε το 1929 να εξαλείψει τις εθνότητες της χώρας συγχωνεύοντάς τις σε ένα ενιαίο «γιουγκοσλαβικό» έθνος υπό σερβική ηγεμονία, όλες οι «ιστορικές» περιφέρειες της Γιουγκοσλαβίας αντικαταστάθηκαν από Διοικήσεις («Μπανοβίνες») με τα ονόματα των τοπικών ποταμών. Η αλλαγή παγιώθηκε με το σύνταγμα του 1931 (άρθρο 83) και αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από το διεθνή τύπο της εποχής.

    Αν πάρουμε στα σοβαρά αυτή τη διοικητική διαίρεση, τότε εκτός από (γιουγκοσλαβική) Μακεδονία δεν υπάρχουν επίσης Σλοβενία (αλλά «Ντράβσκα» Μπανοβίνα), Κροατία («Σάβσκα» και «Πριμόρσκα» Μπανοβίνα), Μαυροβούνιο («Ζέτσκα» Μπανοβίνα), Βοσνία-Ερζεγοβίνη («Ντρίνσκα» και «Βρμπάσκα» Μπανοβίνα), Βοϊβοδίνα («Ντουνάβσκα» Μπανοβίνα) και -φυσικά- ούτε Σερβία («Μοράβσκα» Μπανοβίνα). Η γελοιότητα του όλου επιχειρήματος, που προπαγανδίστηκε κι από επίσημα χείλη (Παπαθεμελής), είναι παραπάνω από προφανής.


    ΜΥΘΟΣ 4ος

    "Ονομασία των βορείων γειτόνων μας ως «Μακεδονία» συνεπάγεται αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας. "

    Στην πραγματικότητα, οι παλιότερες εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της ελληνικής Μακεδονίας ουδέποτε στηρίχτηκαν σε «ονοματολογικές» παρανοήσεις. Κεντρικό επιχείρημα της Βουλγαρίας και της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας (πριν από το 1950) ήταν η συνεχιζόμενη παρουσία μιας συμπαγούς σλαβόγλωσσης μειονότητας σε περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας ή τα «ιστορικά δίκαια» που (υποτίθεται ότι) συνεπαγόταν η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασίας.

    Ακόμη κι αν η ΠΓΔΜ μετονομαζόταν «Δαρδανία», αυτό δεν θα εξαφάνιζε τις αναφορές των εκεί εθνικιστών σε «αλύτρωτους Δαρδανούς» της Β. Ελλάδας. Στη δε χώρα μας, θα γινόμασταν απλώς μάρτυρες της μετάλλαξης των «σλαβόφωνων Ελλήνων» σε «δαρδανόφωνους».

    Της μόδας μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε επίσης η «γεωπολιτική» επιχειρηματολογία («δικαίωμα» των εθνών να «αναζητήσουν» καλλιεργήσιμα εδάφη, θαλάσσιες οδούς κ.λπ.). Παρόμοια επιχειρήματα πρόβαλε τότε κι η επίσημη Αθήνα, ζητώντας επέκταση των ελληνικών συνόρων προς βορρά. Σήμερα, τέτοιοι ισχυρισμοί θεωρούνται από το Διεθνές Δίκαιο απαράδεκτοι, ενώ η ύπαρξη και προστασία των κατά τόπους μειονοτήτων έχει πλήρως αποσυνδεθεί από εδαφικές «διευθετήσεις».


    ΜΥΘΟΣ 5ος

    "Η (φαντασιακή) σχέση των Σλαβομακεδόνων με τους αρχαίους Μακεδόνες είναι μια ιστορική πλαστογραφία που χαλκεύθηκε από τα Σκόπια στα μεταπολεμικά χρόνια."

    Στην πραγματικότητα, η υποτιθέμενη καταγωγή των σλαβόφωνων από τους αρχαίους Μακεδόνες υπήρξε αγαπημένο θέμα της ελληνικής προπαγάνδας, ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι.

    Το πιστοποιούν σλαβόγλωσσα έντυπα που οι μακεδονομάχοι μοίραζαν στον τοπικό πληθυσμό, όπως η «Διακήρυξη του Ελληνομακεδονικού Συλλόγου της Αθήνας για τους αδελφούς μας Μακεδόνες» (1905) ή οι υποτιθέμενες «Προφητείες του Μεγαλέξανδρου» (1907). Ανάλογες θεωρίες συναντάμε και σε προφορικά κηρύγματα προς τους σλαβόφωνους χωρικούς (Στ. Ράπτης «Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνος», Εν Αθήναις 1910, σ. 168). Πασίγνωστη είναι τέλος η αναγόρευση της σλαβομακεδονικής σε μετεξέλιξη της «ομηρικής» γλώσσας των αρχαίων Μακεδόνων από λογίους της εποχής (Τσιούλκας, Μπουκουβάλας κ.ά.), τα πονήματα των οποίων βρίσκουν μέχρι σήμερα ανταπόκριση σε ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους.

    Εξίσου παλιά είναι η οικειοποίηση αυτής της «ιστορικής» επιχειρηματολογίας από τους ίδιους τους σλαβόφωνους Μακεδόνες -είτε αυτοί συντάσσονταν με τον ελληνικό εθνικισμό είτε όχι. Προξενική έκθεση του 1871 καταγράφει το στολισμό του «σλαβοβουλγαρικού» βιβλιοπωλείου των Βιτωλίων με την εικόνα του Μεγαλέξανδρου, ενώ το 1902 κομιτατζήδες κηρύσσουν πως «θέλουν να αναζωώσουν τον Μέγαν Αλέξανδρον» και το κράτος του. Την ίδια χρονιά, σλαβόφωνος πράκτορας του ελληνικού μηχανισμού καυτηριάζει δημόσια τους συμπατριώτες του που «πλανώνται πλάνην μεγάλην φρονούντες ότι είνε δυνατόν να είνε απόγονοι συγχρόνως τε του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κρούμου» (Γ. Π. Κώνστας, «Ενέργειαι και δολοφονικά όργια του βουλγαρικού κομιτάτου», Εν Αθήναις 1902, σ. ιθ').

    Παρά την οφθαλμοφανή αυθαιρεσία του, το όλο «γενεαλογικό» σχήμα έχει συνεπώς τη δική του προϊστορία. Στο κάτω κάτω, τι φταίνε αυτοί αν πήραν τοις μετρητοίς όσα τους κανοναρχούσαν οι «δικοί μας» φωστήρες;

    Διαφορετικής τάξης ζήτημα αποτέλεσε η υιοθεσία του «Ηλιου της Βεργίνας» ως εθνικού εμβλήματος της ΠΓΔΜ το 1992. Ευθύς εξαρχής ήταν προφανές πως επρόκειτο για (εσπευσμένη) κατασκευή ενός διαπραγματευτικού χαρτιού προς ανταλλαγή, ενόψει μελλοντικού διακανονισμού. Το αποδεικνύει όχι μόνο η άνετη απεμπόλησή του το 1995, αλλά και η προνοητικότητα της ηγεσίας των Σκοπίων να απεικονίσει έναν διαφορετικό «ήλιο» στα κέρματα που έκοψε το 1993.


    ΜΥΘΟΣ 6ος

    "Το ελληνικό κράτος αδιαφόρησε επί μισόν αιώνα για τις κινήσεις των Σκοπίων. "

    Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί σε απολογιστικό του κείμενο ο επίσημος ιστορικός του Μακεδονικού (κι εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΞ επί τρεις τουλάχιστον δεκαετίες), Ευάγγελος Κωφός, «για τη διπλωματική μας Υπηρεσία, το θεωρούμενο από πολλούς ως "ανύπαρκτο θέμα" ήταν ένα πολύ υπαρκτό και ακανθώδες πρόβλημα. Υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες το 50% των εισερχομένων ημερησίως εγγράφων στο αρμόδιο Βαλκανικό Τμήμα του Υπουργείου αναφέρονταν άμεσα ή έμμεσα στο Μακεδονικό».

    Η σχετική παρανόηση οφείλεται στην επιλογή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να θεωρεί το θέμα επισήμως «ανύπαρκτο», επιβάλλοντας αυτή τη γραμμή στα ελληνικά ΜΜΕ.

    Ο Κων/νος Καραμανλής (ο παλιότερος) δεν είχε π.χ. κανένα πρόβλημα να εξηγήσει το 1980 στο γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μιγιάτοβιτς, πώς υποχρέωσε τον ελληνικό τύπο ν' αποσιωπήσει την απάντηση του γιουγκοσλαβικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση «ενός δικού μας ανόητου δημοσιογράφου για το Μακεδονικό» («Αρχείο Καραμανλή», τ. 12ος, σ. 61).

    Η αιτία αυτής της διατεταγμένης αυτολογοκρισίας δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Χάρη στη (μυστική) ελληνογιουγκοσλαβική «συμφωνία κυρίων» του 1962 για εκατέρωθεν αποχή από οποιαδήποτε δημόσια ανακίνηση του Μακεδονικού, το ελληνικό κράτος μπόρεσε να οργανώσει -χωρίς διεθνείς περιπλοκές- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αφομοίωσης της σλαβόφωνης μειονότητας του βορειοελλαδικού χώρου. Σε αντάλλαγμα αποδέχθηκε de facto την ύπαρξη της Σ. Δ. Μακεδονίας, όπως πιστοποιεί η αναγραφή της ονομασίας σε ΦΕΚ όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων.

    ΜΥΘΟΣ 7ος

    "Η ηγεσία των Σκοπίων υπήρξε σταθερά αδιάλλακτη στο ζήτημα του ονόματος, απορρίπτοντας κάθε συμβιβαστική λύση."

    Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να απορρίψει πρώτη όλες τις εκδοχές σύνθετης ονομασίας που πρότειναν το 1992-93 οι μεσολαβητές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, όπως «Νέα Μακεδονία» (1.4.92) και «Nova Makedonija» (28.5.93).

    Η δεύτερη απορρίφθηκε επίσημα (και) από τον Γκλιγκόροφ, μια μέρα όμως μετά το Μητσοτάκη.

    Το ίδιο συνέβη και με τις βολιδοσκοπήσεις σε διμερές επίπεδο. Το Μάρτιο του 1992, κατά τη συνδιάσκεψη «Ελσίνκι-2» της ΔΑΣΕ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Μάλεφσκι παρέδωσε σε μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κατάλογο με πέντε εκδοχές σύνθετης ονομασίας («Μακεδονία του Βαρδάρη», «Βόρεια Μακεδονία» κ.λπ.) παροτρύνοντας σε άμεση από κοινού επίλυση του προβλήματος. Η ελληνική πλευρά απέρριψε το διάβημα με τη δικαιολογία ότι «η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη». Τις ίδιες μέρες κλιμακώθηκε η εκστρατεία του (τότε) έλληνα ΥΠΕΞ, Αντώνη Σαμαρά, για αποτροπή οποιουδήποτε συμβιβασμού με το «ψευδοκράτος» - με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα σημερινά αδιέξοδα.

    ΜΥΘΟΣ 8ος

    "Οι εθνικιστικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ απειλούν άμεσα την ασφάλεια κι εδαφική ακεραιότητα της Β. Ελλάδας. "

    Η ύπαρξη εθνικιστών σε οποιαδήποτε χώρα είναι κάτι το αυτονόητο. Εντελώς διαφορετικό ζήτημα είναι η πραγματική επικινδυνότητά τους. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, πολύς λόγος έγινε το 1991-93 για την αλυτρωτική συνθηματολογία του δεύτερου σε μέγεθος κόμματος της χώρας, του ΒΜΡΟ. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τον τοπικό τύπο, η ηγεσία του ΒΜΡΟ ήδη από το 1992 βρισκόταν σε επαφή με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες -και συγκεκριμένα με τον ειδικό απεσταλμένο του Μητσοτάκη, στρατηγό Γρυλλάκη («Ιός» 22.12.2001).

    Οταν το 1998 το ΒΜΡΟ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ακολούθησε έτσι πιο «ενδοτική» πολιτική απ' ό,τι οι προκάτοχοί του (ξεπούλημα στρατηγικών βιομηχανιών στο ελληνικό κεφάλαιο, κ.λπ.). Σύμφωνα με το «Βήμα» (3.6.2001), σύμβουλος του «εθνικιστή» πρωθυπουργού Γκεοργκίεφσκι «στις διαβουλεύσεις με την Αθήνα για την ονομασία» δεν ήταν άλλος από το Σταμάτη Μαλέλη -τον ίδιο άνθρωπο που, ως υπάλληλος του ελληνικού προξενείου, είχε ξεκινήσει το 1992 τις επαφές Γρυλλάκη-ΒΜΡΟ!

    Απομένει το ζήτημα των εθνικιστικών αναφορών σε σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ. Κάποιες είναι όντως αλυτρωτικές, ενώ άλλες απλώς διαφέρουν από τη δική μας εικόνα για την ιστορία της περιοχής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει ευρύτερες βαλκανικές διαστάσεις, υπάρχουν διακρατικές επιτροπές επιφορτισμένες με την αμοιβαία εκκαθάριση των σχολικών βιβλίων από κηρύγματα μίσους και σοβινιστικές υπερβολές.

    Προϋπόθεση της δουλειάς τους συνιστά, ωστόσο, η απουσία έντασης μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών.

    ΜΥΘΟΣ 9ος

    "Στην επικράτεια της ΠΓΔΜ ζει μια ευμεγέθης ελληνική μειονότητα."

    Πρόκειται για ανυπόστατη κατασκευή που δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο. Το αρχικό έναυσμα δόθηκε από μια σφυγμομέτρηση του περιοδικού «PULS» (1991) κατά την οποία, σε περίπτωση διάλυσης της ΠΓΔΜ, ένα 10,88 % των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να ζήσει στην Ελλάδα κι όχι σε κάποια άλλη γειτονική χώρα -προτίμηση που από ελληνικά ΜΜΕ (και το Α2 του ΓΕΣ) ερμηνεύθηκε σαν εκδήλωση ελληνικής εθνικής συνείδησης!

    Ακολούθησε η πανηγυρική υποδοχή της προκήρυξης μιας «Οργάνωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» (19.2.93), που σύντομα αποδείχθηκε κατασκεύασμα του εγχώριου «Στόχου». Οπως επισημαίνει και ο Κωφός, η όλη παραφιλολογία (στην οποία μετείχε ακόμη και η υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, ανεβάζοντας μάλιστα το ποσοστό της «ελληνικής μειονότητας» σε 18,6) «ενίσχυε την εντύπωση σε τρίτους ότι η Ελλάδα αναζητεί ή κατασκευάζει ερείσματα για επέμβαση στη γειτονική χώρα».


    ΜΥΘΟΣ 10ος

    "Η στάση της Αθήνας απέναντι στα Σκόπια υπήρξε σταθερά ενδοτική και καθόλου απειλητική. "

    Στην πραγματικότητα, ο ελληνικός εθνικισμός φλέρταρε σοβαρά με την ιδέα της διάλυσης του «ψευδοκράτους». Εκτός από χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας ζητώντας «σπάσιμο των συνόρων» και «σύνορα με τη Σερβία» (10.12.92), τη «στρατιωτική πίεση» και το διαμελισμό της ΠΓΔΜ υποστήριξαν επίσης δημόσια προσωπικότητες όπως ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Κων/νος Βακαλόπουλος, ο Σαράντος Καργάκος, ο Χρήστος Πασσαλάρης ή ο τέως πρόεδρος Χρήστος Σαρτζετάκης. Στον αθηναϊκό τύπο δημοσιεύθηκαν σενάρια προέλασης του ελληνικού στρατού στο έδαφος της ΠΓΔΜ («Βήμα» 15.12.91 και 31.5.92), ακόμη και χάρτης με τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ για τα νέα σύνορα της Ελλάδας («Εθνος» 7.12.92).

    Σ' ένα άλλο επίπεδο, ο ΥΠΕΞ Σαμαράς βάσισε μεγάλο μέρος της στρατηγικής του στην προοπτική αποσύνθεσης και κατάρρευσης του «κρατιδίου» (χάρη και στο πρώτο άτυπο ελληνικό εμπάργκο του 1992), ενώ γνωστές είναι οι διαβουλεύσεις με τους Μιλόσεβιτς και Ντράσκοβιτς για ελληνοσερβική «μοιρασιά» της ΠΓΔΜ.

    Τέλος, διαφορετικής τάξης σχεδιασμοί για την «προληπτική» κατάληψη μιας «υγειονομικής ζώνης» εντός της ΠΓΔΜ σε περίπτωση επέκτασης των εκεί διακοινοτικών ταραχών συζητήθηκαν επίσημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Αύγουστο του 2001.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. agapite 12:24
    Profanws den exeis akousei to rito ''Pan metron ariston'' perases apo ti mi;a akri stin alli . Apo tis ethnikistikes malakies Anthimou kai Psomiadi stis alitritikes malakies twn Skopianwn . Oute oi idioi oi Yugoslavoi den milousan mexri to 1945 gia Makedoniko ethnos . Tin onomasia edwse o Tito stin Notia eparxia toy to 1945 pernontas aera apo tis malakies toy Zaxariadi pou zitage na ginei kratos Makedonia to opoio tha siberilamvane ta Skopia kai ta 3/4 tis dikis mas Vorioy Elladas .60 xronia den milagame . Oti yparxoyn akoma kai simera diglwsoi stin Vorio Ellada einai gnwsto . Alla an to pame ekei ta idia xronia pou oi Ellines itan meionotita stin Vorio Ellada itan pleiopsifia stin simerini Notio Bulgaria pou tote legotan Anatoliki Rwmilia . Eginan polles metakiniseis plithismwn kai fthasame sto simera . An sizitisoume tis alitrwtikes malakies twn Skopianwn tha prepei na sizitame kai meis na paroume tin ... Notio Bulgaria !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δυστυχώς κάποιος είχε πει ότι σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει. Ε, δεν πήρε 10, πήρε 13, αλλά και τι έγινε... Τότε είπε να διαπραγματευτούμε το Σλαβομακεδονία, αλλά έπεσαν να τον φάνε, το θέλαμε όλο δικό μας, ασχέτως αν ξυπνήσαμε σχεδόν 100 χρόνια μετά και ανακαλύψαμε το πως αποκαλούνε οι κάτοικοι αυτοί την περιοχή τους. Τώρα τι έχουμε; Απλά το καταπίνουμε ολόκληρο, μετά από τόσα χρόνια παντελούς αδράνειας, είτε σε διεθνείς οργανισμούς, είτε σε συνέδρια, σε αθλητικές εκδηλώσεις.
    Όπως θα γίνει σε λίγο καιρό και με την Κύπρο. Ποιος θα θυμάται κάποιο σχέδιο Ανάν, που παρουσιάστηκε ως κατάπτυστο, εθνικά μειοδοτόν και μύρια άλλα. Και εδώ πάλι όλα δικά μας τα θέλουμε.
    Αλλά και πάλι, δεν τρέχει τίποτα, αυτούς τους πολιτικούς θέλουμε, αυτούς ψηφίζουμε, αυτούς έχουμε. Δε βλέπω τίποτα το αθέμιτο στη δραστηριότητά τους. Πρώτοι εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα να ενεργούν έτσι.
    Libero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το Υπαρκτό, το Τεχνητό και το «Ανύπαρκτο»

    Μερικές σκέψεις με αφορμή το «λεγόμενο Μακεδόνικο»

    του Άκη Γαβριηλίδη

    «Μια συστηματική εξέταση της ιστορίας του σύγχρονου κόσμου θα έδειχνε, νομίζω, ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το κράτος προηγήθηκε του έθνους και όχι αντίστροφα, όπως διδάσκει ένας διαδεδομένος μύθος»

    Immanuel Wallerstein



    Τα τελευταία χρόνια, στο εσωτερικό του κυρίαρχου ιδεολογικού λόγου του νεοελληνικού κράτους, όλο και πιο κεντρική θέση καταλαμβάνει η αναφορά - ή η επισήμανση, ή η καταδίκη, ή όπως αλλιώς το πούμε - ενός κατ' αυτόν ανύπαρκτου θέματος - ή μάλλον του υπαρκτού θέματος που συνιστά η εκμέρους άλλων υποστήριξη ενός κατ' αυτόν ανύπαρκτου θέματος. Πρόκειται βέβαια για το (πάντα απαραίτητα εντός εισαγωγικών τιθέμενο) Μακεδόνικο ζήτημα.

    Ο λόγος της κυρίαρχης ιδεολογίας περί Μακεδόνικου έχει την τυπική δομή κάθε ιδεολογικής έγκλησης: θέτει ένα αγαθό, το οποίο μάλιστα είναι τόσο αυτονόητα αγαθό ώστε δεν χρειάζεται καν να χαρακτηριστεί ως τέτοιο (η εθνική ταυτότητα, η διαχρονική ενότητα του ελληνισμού), επισημαίνει έναν κίνδυνο που απειλεί το αγαθό αυτό (οι Σκοπιανοί ή και, κατά περίπτωση, οι «ανθέλληνες», τα «ξένα κέντρα αποφάσεων» κ.ο.κ.) και προσδιορίζει μια σειρά από καθήκοντα που αβίαστα συνάγεται ότι τίθενται για τα υποκείμενα που ο λόγος αυτός εγκαλεί (γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μαζί, απαλλαγμένοι από κομματικές σκοπιμότητες, να χαράξουμε επιτέλους μια εθνική εξωτερική πολιτική ... κ.λπ. κ.λπ.).

    Οι Σύγχρονοι Μακεδονομάχοι

    Η σχετική φιλολογία το διάστημα αυτό γνωρίζει αναμφίβολα τη μεγαλύτερη της άνθιση, απ' τη στιγμή που αυτό που προηγουμένως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπερβολική κινδυνολογία φαίνεται τώρα να δικαιώνεται πανηγυρικά απ' τα ίδια τα πράγματα: οι επιβουλευόμενοι τον ελληνισμό κάναν ήδη το πρώτο βήμα, αρχίζοντας τη διαδικασία για τη συγκρότηση τους σε κράτος. Οι εθνικοί μας ιδεολόγοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια: αρχίζουν ήδη να εκπονούν τακτικές προτάσεις για την αναχαίτιση τους και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία για να τις στηρίξουν. Και αν για τις πρώτες υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις, επί της δεύτερης παρουσιάζεται εντυπωσιακή ομοφωνία εκμέρους όλων των «εθνικών δυνάμεων».

    «Ακούσατε τον γεωγραφικό όρο Μακεδονία, τον οποίο οι Έλληνες γνωρίζουν επί 2.500 χρόνια και ξαφνικά, πριν 47 μόλις χρόνια, την 2 Αυγούστου 1944, μας προέκυψαν: το κράτος "Μακεδονία", η "Μακεδόνικη" γλώσσα, το έθνος της "Μακεδονίας". Αυτοί λοιπόν είναι οι Σκοπιανοί...», λέει μεταξύ άλλων προς τους «υψηλούς ξένους» του (συνέδρους διεθνούς συμποσίου) ο Γ.Γ. του Υπουργείου Μακεδονίας θράκης κ. Γ. Τσαλουχίδης1. Και συμπληρώνει: «Οι ταχείες εργαστηριακές διαδικασίες για να προκύψει "έθνος" είναι απότοκες ιστορικής πλαστογραφίας και παραχάραξης, αφού η περιοχή είναι γνωστή ως "Μπανοβίνα Βαρντάρσκα"». Και έτερος κατεξοχήν «μακεδονομάχος», ο κ. Σ. Παπαθεμελής, συμπληρώνει: «Κατασκευάζεται εντός της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας νέο σλαβικό έθνος και νέα σλαβική γλώσσα. Όλα παίρνουν το ελληνικό όνομα Μακεδονία»2.

    Από πού έρχονται τα Έθνη;

    Σ' αυτά τα εντελώς τυχαία παρμένα δείγματα αποτυπώνεται ο πυρήνας κάθε σχετικής αγόρευσης που εντάσσεται σε αυτό το «σχηματισμό του λόγου»: ένας πυρήνας που μαρτυρεί και έμπρακτα εκδηλώνει μία ορισμένη αντίληψη (αλλά και χρήση) της ιστορίας. Η αντίληψη αυτή συνοψίζεται στα εξής δύο σημεία:

    1. Κάθε έθνος είναι «φυσικό». Απ' τη στιγμή που ένα έθνος υπάρχει πρώτα ως φυσική πραγματικότητα, τότε και μόνο αποκτά το δικαίωμα να συγκροτηθεί σε μία κρατική οντότητα, η οποία πάντα αποτελεί απόρροια της φυσικής ύπαρξης του έθνους και από αυτήν αντλεί τη νομιμότητα της.

    Πώς διαπιστώνεται η αντικειμενική αυτή ύπαρξη του έθνους; Μα, μέσω της επιστήμης. Οι επιστήμες (κυρίως της ιστορίας, αλλά και άλλες που γειτνιάζουν ή, κατά περίπτωση, εντάσσονται σε αυτήν: η ανθρωπολογία, η λαογραφία, η γλωσσολογία) είναι αυτές που γνωματεύουν κάθε φορά και κομίζουν τα απαιτούμενα πειστήρια για το αν ένα σύνολο ανθρώπων έχει τους νόμιμους τίτλους να ανακηρυχθεί σε έθνος και άρα, ως εκ τούτου, να συγκροτηθεί σε κράτος. Παράδειγμα: (τι άλλο;) ο ελληνισμός. Ο ελληνισμός υπήρχε ανέκαθεν, ως ένα σύνολο ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών κοινών μεταξύ κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι αυταπόδεικτα ανήκαν στο ίδιο έθνος. Τώρα αν το έθνος αυτό αισθάνθηκε την ανάγκη να συγκροτηθεί σε κράτος μόνο τους τελευταίους δύο από τους τριάντα περίπου αιώνες της αδιάλειπτης παρουσίας του, αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα· ο ελληνισμός πάντως υπήρχε, έστω ως ενδιάθετη δυνατότητα - κάτι σαν την αφηρημένη ιδέα του Χέγκελ πριν την αλλοτρίωση της - που όταν της δόθηκε η ευκαιρία πέρασε στην πραγματική ιστορία και υλοποιήθηκε.

    2. Το έθνος της Μακεδονίας είναι τεχνητό έθνος· απόφανση η οποία, σύμφωνα με την πρώτη θέση, προφανώς σημαίνει: είναι ένα μη έθνος. Είναι προϊον «εργαστηριακών διαδικασιών» και πλαστογραφίας της ιστορίας. Ακόμα χειρότερα: ξέρουμε μάλιστα και πότε ακριβώς κατασκευάστηκε· έχει συγκεκριμένη γενεαλογία. Η κατασκευή του είναι τόσο πασιφανής, ώστε είναι δυνατό να της αποδοθεί και ορισμένη ημερομηνία: η «2 Αυγούστου 1944»3. Συνεπώς δεν έχει τίποτε το κοινό με τα άλλα αυθόρμητα και φυσικά δημιουργηθέντα έθνη, και η υπόσταση του είναι εντελώς διαβλητή αφού αριθμεί «μόλις 47 χρόνια» και δεν έχει προαιώνια ύπαρξη όπως ο ελληνισμός.

    Εφόσον το νόθο αυτό τέκνο εφοδιάστηκε με μια ημερομηνία γέννησης, απομένει να βρούμε και τον πατέρα. «Ποιος είναι ο υπαίτιος της πλαστογραφίας;» διερωτάται μεγαλοφώνως ο προαναφερθείς Γ. Τσαλουχίδης. Και χωρίς κανένα δισταγμό δίνει ο ίδιος την απάντηση: «Η αλήστου μνήμης Κομιντέρν, ο αρχιπλαστογράφος Τίτο και η Μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία η οποία κατέρρευσε αλλά η νοοτροπία της εδώ στα βόρεια σύνορα μας επιζεί». Στο σημείο αυτό υπάρχει πλήρης συμφωνία και από τη «σοσιαλδημοκρατική» εκδοχή του περί Μακεδονίας λόγου, αν και με κάποια τήρηση αποστάσεων στο επίπεδο της τακτικής: το επιχείρημα περί της μαρξιστικής - λενινιστικής ιδεολογίας και της «νοοτροπίας» της αναφέρεται κυρίως λόγω της πειστικότητας που αναμένεται να έχει στα αυτιά εκείνων στους οποίους απευθύνεται: «Ας δούμε όμως με ωμό ρεαλισμό και ψυχρή λογική περί τίνος πρόκειται: Υπάρχει ένα πολιτικό κατασκεύασμα του τιτοϊκού κομμουνιστικού καθεστώτος στα 1944 - το "κομμουνιστικού" ας το υπενθυμίζουμε στον πάντοτε ενεργό αμερικανικό αντικομμουνισμό» (Παπαθεμελής, ο.π.). Ο αντικομμουνισμός συνεπώς είναι των Αμερικανών, όχι δικός μας· πρέπει ωστόσο με ωμό ρεαλισμό και ψυχρή λογική να τον χρησιμοποιούμε, δεδομένου ότι «τα εθνικά μας θέματα είναι βέβαιο ότι σε πρώτο και τελευταίο βαθμό κρίνονται στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων» (στο ίδιο).

    Το «Δικαστήριο του Λόγον»

    Είναι εντυπωσιακό το πόσο, ακόμα και στα εντελώς «πεζά» και πρακτικά αυτά ζητήματα (ορθότερο βέβαια θα ήταν να πούμε: κυρίως σ' αυτά) ο ιδεολογικός λόγος του νεοελληνικού κράτους οργανώνεται και συγκροτείται πάνω σε ορισμένες βασικές σταθερές της αστικής ιδεολογίας. Πρώτον, η όλη διαμάχη συλλαμβάνεται και διεξάγεται ως ένα πρόβλημα δίκαιον. Το επίδικο αντικείμενο είναι, κυριολεκτικά, ένα «δικαίωμα επί του ονόματος», μία πατέντα· πρόκειται για το ελληνικότατο όνομα «Μακεδονία», το οποίο μας ανήκει κατ' αποκλειστικότητα και κάποιοι άλλοι επιδιώκουν να σφετεριστούν. Βρίσκονται όμως εν αδίκω, γιατί «εμείς» το ξέρουμε και το χρησιμοποιούμε επί 2.500 χρόνια, ενώ «αυτοί» μόνο επί 47. Prior tempore potior jure, που έλεγαν και οι Ρωμαίοι νομικοί. Γι αυτό και οι ενέργειες της αντίπαλης πλευράς περιγράφονται πάντα σχεδόν με όρους ποινικού δικαίου: η χρήση του ονόματος συνιστά ιδιοποίηση· υπεύθυνος είναι ο «αρχιπλαστογράφος Τίτο»· προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση των Σκοπίων προχώρησε σε «πράξεις που συνιστούν αρχή εκτελέσεως»· αντίστοιχα, στην επιτυχή έκβαση των ενεργειών αυτών συντελεί και «η επί μακράν περίοδο Ελλαδική ερημοδικία» κ.ο.κ.

    Ένα δεύτερο όμως σημείο που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι η συγκεκριμένη «αυθόρμητη» αντίληψη για την επιστήμη και την ιστορία που εκδηλώνεται έμπρακτα στη διάρθρωση αυτού του λόγου. Η «επιστημολογική» εξέταση των παραπάνω αγορεύσεων μας δείχνει ότι είναι κάλλιστα δυνατό να συνυπάρχουν αρμονικά, στο εσωτερικό του ίδιου λόγου, ο ιδεαλισμός και ο θετικισμός. Ιδεαλισμός, στο βαθμό που το έθνος νοείται ως μια ιδέα που προϋπάρχει και δεν εξαρτάται από τη συγκεκριμένη ιστορική ύπαρξη του αντίστοιχου κράτους - αντίθετα μάλιστα, είναι αυτή που την καθορίζει και που κρίνει τη νομιμότητα της. θετικισμός όμως απ' την άλλη γιατί η επιστήμη καλείται να διαγνώσει, με βάση τις εξωτερικές της εκδηλώσεις, την αντικειμενική ύπαρξη αυτής της ιδέας, και στη συνέχεια, αφού γίνει αυτό, τα (ατομικά ή συλλογικά) υποκείμενα καλούνται να αναγνωρίσουν και να υποταχθούν στην αναντίρρητη αλήθεια και να εγκαταλείψουν τις ως τότε εσφαλμένες ιδέες τους. Εκφράζεται μάλιστα ειλικρινής έκπληξη όταν δεν το κάνουν.

    «Ιστορική αλήθεια και αρχαιολογική έρευνα με μοναδικές μάλιστα αποκαλύψεις τα τελευταία χρόνια στάθηκαν ατελέσφορες να ανατρέψουν τα παραμύθια που έστηνε η πολιτική σκοπιμότητα» (Παπαθεμελής, ο.π.).

    Το «κίνητρο»

    Το παραπάνω απόσπασμα, το οποίο εκφράζει τη γνήσια αυτή απορία της ορθολογικής - διαφωτιστικής αντίληψης για την ιδεολογία (Μα καλά, για τι δεν αποδέχονται την ιστορική αλήθεια;) δίνει και το ίδιο την απάντηση: υπαίτια είναι η περίφημη «πολιτική σκοπιμότητα», η οποία στήνει παραμύθια που η ιστορική αλήθεια «στάθηκε ατελέσφορη» να ανατρέψει. Οι Σκοπιανοί κατά βάθος το ξέρουν ότι δεν είναι Μακεδόνες, το ισχυρίζονται όμως προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους. «Η ταυτόχρονη προαγωγή ενός παράλληλου πολιτικού πλάσματος εφευρήματος περί "διηρημένης Μακεδονίας"... αποτέλεσε το εργαλείο του σκοπιανού αλυτρωτισμού και το κίνητρο της εθνολογικής μετάλλαξης τους» (υπογρ. δική μου). Με άλλα λόγια, οι «Σκοπιανοί», ενώ προηγουμένως είχαν άλλη εθνολογική σύσταση, ξαφνικά κάποια ωραία πρωία (και μάλιστα όχι «κάποια» έτσι γενικά, αλλά μία συγκεκριμένη: την 2α Αυγούστου 1944) αποφάσισαν συνειδητά να «μεταλλαγούν εθνολογικά», με βάση ένα σατανικό σχέδιο εις βάρος του ελληνισμού. Εδώ, όπως και αλλού, αυτό που δεν αποτελεί παρά αποτέλεσμα και παρεπόμενο του σλαβομακεδονικού (και κάθε άλλου) εθνικισμού, η αντιπαράθεση του με τους άλλους εθνικισμούς και η τάση ή η ευχή για εδαφική επέκταση, αποδίδεται αναδρομικά ως «σκοπός» στους φορείς του και ως τέτοιος καλείται να ερμηνεύσει την ίδια την ύπαρξη του φαινομένου. Και εκεί η τελεολογική ερμηνεία της ιστορίας κλείνει τον (φαύλο) κύκλο της: ο σχηματισμός εθνικής συνείδησης αποδίδεται σε μια προηγούμενη συνειδητή απόφαση, (αν όχι μηχανορραφία), και αυτή η απόφαση αποδίδεται σε έναν προϋπάρχοντα σκοπό των υποκειμένων της απόφασης, των «Σκοπιανών», οι οποίοι ωστόσο δεν συστάθηκαν ως τέτοιοι, δηλαδή ως υποκείμενα, παρά μόνο μετά την υποτιθέμενη «απόφαση»! Αλλά βέβαια, όπως ξέρουμε, «η εσωτερική συνοχή δεν ήταν ποτέ το ισχυρό σημείο του επίσημου κρατικού λόγου»4.

    Το Έθνος και η Επιστήμη

    Την παραπάνω διαπίστωση, βέβαια, χρειάζεται να τη θυμόμαστε ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με την «επιστημονική» τεκμηρίωση του πρακτικού ιδεολογικού αυτού αγώνα. Π.χ. σε ένα κείμενο του κ. Κ. Βακαλόπουλου - ο οποίος μάλιστα είναι καθηγητής της Ιστορίας(Ι) στο Α.Π.Θ. - βλέπουμε να επισημαίνεται η απουσία από τον ελλαδικό χώρο της επιστημονικής έρευνας της ιστορίας των βαλκανικών χωρών («Αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι διαθέτουμε εθνική πολιτική, τότε πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία των βαλκανικών λαών, με τους οποίους συμβιώνουμε. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει την ιστορική εξέλιξη των βαλκανικών λαών..;»), και στη συνέχεια, λίγες μόλις σειρές παρακάτω, βρίσκουμε διατυπωμένη με απόλυτα καταφατικό τρόπο μια απόφανση, η οποία δεν θα μπορούσε να επαληθευθεί ή να διαψευσθεί παρά από αυτήν ακριβώς την έρευνα που δεν έχει γίνει: «Το Κυπριακό, το "Μακεδόνικο", το θρακικό δεν είναι μόνο πολιτικά ζητήματα, είναι και πνευματικά πολιτιστικά και των οποίων η ανάλυση και η ενδελεχής διερεύνηση αποδεικνύει ακριβώς τη διαχρονική ενότητα και την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού (Αρχαιότητα Βυζάντιο Νεότερος Ελληνισμός)»5. Αν είναι έτσι, θα αναρωτιόταν κανείς τι χρειάζεται τελικά η επιστημονική αυτή ερευνά, εφόσον τα συμπεράσματα της τα ξέρουμε ήδη από τώρα.

    Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνιστά κανένα παράδοξο· αντίθετα μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τι συμβαίνει όταν ζητάμε από την «επιστήμη» να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ενός έθνους: η επιστήμη δεν είναι ένας ουδέτερος διαιτητής, αλλά παίρνει ήδη η ίδια μέρος στο παιχνίδι· δεν είναι η ιστορία που καθορίζει την εθνικότητα, αλλά ακριβώς το αντίστροφο: η γέννηση των σύγχρονων εθνών είναι αυτή που έκανε δυνατή και αναγκαία (κυρίως αναγκαία) τη γέννηση της ιστορίας ως επιστήμης. Αν έχουμε αυτό στο μυαλό μας, δεν θα νιώσουμε καμία έκπληξη από το γεγονός ότι αυτού του τύπου η έρευνα βρίσκει πάντα στο τέλος της αυτό το οποίο είχε αποτελέσει την αρχή της - από το γεγονός π.χ. ότι η ελληνική ιστοριογραφία δεν κουράζεται να αποδεικνύει την αδιάλειπτη παρουσία του ελληνισμού, η σλαβική την αδιάλειπτη παρουσία του σλαβισμού, η τουρκική του οθωμανισμού κ.ο.κ., και όλα αυτά με βάση τα πλέον σύγχρονα πορίσματα της ιστορικής έρευνας.

    Αν έτσι έχουν τα πράγματα, δεν θα πρέπει να έχουμε πολλή αγωνία για την έκβαση του ιδεολογικού «Μακεδόνικου αγώνα». Πραγματικά, δεν φαίνεται πιθανό ότι μπορούμε, όσα συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία και αν προσκομίσουμε, να πείσουμε δύο εκατομμύρια ανθρώπους ότι ως τώρα είχαν πάθει ομαδική παράκρουση και ότι έχουν άλλη εθνική ταυτότητα από ό,τι οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχουν. Αυτό όχι γιατί το αυτοαποκαλούμενο μακεδόνικο έθνος είναι «γνήσιο», άρα «μη κατασκευασμένο», αλλά γιατί κάθε έθνος είναι στην ουσία του κατασκευασμένο.

    Οι χωροχρονικές μήτρες του Ελληνισμού

    Πρόκειται λοιπόν για «άσφαιρα πυρά»; Κατά μία έννοια, ναι· από την άποψη της διεθνούς της πειστικότητας, φαίνεται ότι η όλη επιχειρηματολογία περί «Σκοπιανών» δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα - από άλλες δε απόψεις θα έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία εντοπίσθηκαν και αλλού.6.

    Θα πρέπει άρα να αναμένουμε σύντομα κάποια υποχώρηση της σχετικής φιλολογίας; Γι αυτό ας μην είμαστε τόσο σίγουροι· γιατί πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως, πέρα από τα «λάθη» και τις «ανακρίβειες» του, το ιδεολογικό αυτό μόρφωμα ριζώνει σε κάποιες μονιμότερες, υλικές αιτίες που ευνοούν την επίμονη εμφάνιση και επανεμφάνιση του. Να αναρωτηθούμε δηλαδή - για να παραφράσουμε τον Φουκώ - μήπως τελικά η αποτυχία του «περί Μακεδονίας λόγου» συνιστά στην πραγματικότητα την ίδια τη λειτουργία του.

    Αν η κατασκευή του σύγχρονου έθνους κράτους στηρίζεται, όπως προσπάθησε να δείξει ο Νίκος Πουλαντζάς, στη συνένωση μιας χωρικής και μιας χρονικής μήτρας7, δηλαδή στη συγκρότηση ενός εδάφους και μιας ιστορίας ως ειδικά εθνικού εδάφους και εθνικής ιστορίας αντίστοιχα, τότε μπορούμε καλύτερα να κατανοήσουμε γιατί ο ελληνικός εθνικισμός επιλέγει και αναδεικνύει ως ύψιστο κίνδυνο το ενδεχόμενο ίδρυσης μακεδόνικου κράτους: όχι βέβαια λόγω του (ανύπαρκτου) μεγέθους του, αλλά γιατί το γεγονός και μόνο της ύπαρξης ενός τέτοιου κράτους θέτει ταυτόχρονα σε αμφισβήτηση με την ίδια κίνηση (δηλαδή με τη χρήση του «ελληνικότατου ονόματος Μακεδονία») τόσο τη χωρική όσο και τη χρονική μήτρα του νεοελληνικού κράτους· το γεγονός και μόνο της ύπαρξης του, όπως θαυμάσια (αν και με κάποια δόση υπερβολής) το εκφράζει ο κ. Παπαθεμελής, «συνδέεται με το σφετερισμό της μισής σχεδόν ελληνικής ιστορίας και τη διεκδίκηση της μισής τουλάχιστον Ελλάδας».

    Το να κάνεις πολιτική, έλεγε ο Carl Schmitt, σημαίνει να διακρίνεις τον εχθρό από το φίλο8. Η πολιτική των «οργανικών διανοουμένων» του ελληνικού κράτους, αν διακρίνει αυτόν ειδικά τον εχθρό ανάμεσα σε άλλους πιθανούς, είναι κυρίως γιατί έτσι μπορεί καλύτερα να συγκροτεί και να οργανώνει τον «φίλο» ως τέτοιο - να συγκροτεί δηλαδή και να οργανώνει την υπαγωγή του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού στις οικείες χωροχρονικές του μήτρες, στις ιδεολογίες του «προαιώνια ελληνικού εδάφους» και της «διαχρονικής ενότητας του Ελληνισμού». Ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός, αμφισβητώντας όπως είδαμε τόσο τη μια όσο και την άλλη κατά τρόπο που δεν το κάνει ούτε ο τουρκικός, ούτε ο βουλγαρικός, ούτε οποιοσδήποτε άλλος εθνικισμός, είναι ο κατεξοχήν πρόσφορος αντίπαλος, ικανός να πείσει τα εγκαλούμενα υποκείμενα να δεχτούν ως αυτονόητες αλήθειες αποφάνσεις όπως: «ο τόπος έχει απόλυτη ανάγκη κοινωνικής συνοχής, πολιτικής συναίνεσης, επαναπροσδιορισμού των δογμάτων της εθνικής μας πολιτικής...»9 ή: «Οι πολιτικοί μας ηγέτες έχουν την υποχρέωση να συνεννοούνται από κοινού στα εθνικά ζητήματα... Ας μην ξεχνούν ότι δουλεύουν για την Ελλάδα και για τον Ελληνισμό και όχι για τα κόμματα»10. Αν λοιπόν η στρατηγική του ελληνικού εθνικιστικού λόγου είναι σήμερα να εκφράζεται προνομιακά μέσα από επιθέσεις κατά του αντίστοιχου σλαβομακεδονικού, αυτό συμβαίνει γιατί έτσι του δίνεται η ευκαιρία να συμπυκνώνει τα βασικά θέματα του σε μια αγόρευση με στοιχειώδη συνοχή και πειστικότητα. Μια τέτοια στρατηγική του λόγου μπορεί να κάνει ακόμα και την «αποτυχία» της επιχείρημα: αν δεν καταφέρει (όπερ και το πιθανότερο) να ματαιώσει την ίδρυση του εν λόγω κράτους, αυτό θα αποτελεί ένα λόγο περισσότερο υπέρ της συσπείρωσης του ελληνισμού, της εθνικής ενότητας κ.ο.κ. για την αντιμετώπιση του κινδύνου που θα βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Και κατ' αυτή την έννοια, δεν πρόκειται καθόλου για άσφαιρα πυρά· πρόκειται μάλλον για πυρά που βάλλουν κυρίως κατά του εσωτερικού και όχι τόσο του εξωτερικού εχθρού - ή μάλλον που, ακριβώς σαν τον τοξότη του Μακιαβέλι, σημαδεύουν ψηλότερα από το στόχο που θέλουν πραγματικά να πετύχουν.





    1. Εφημερίδα «Μακεδονία», 26991.

    2. Σ. Παπαθεμελή, «Προς Σκόπια: ως εδώ και μη παρέκει», Ελευθεροτυπία 21991.

    3. Αγνοούμε τι ακριβώς συνέβη τη συγκεκριμένη ημερομηνία· αυτό όμως δεν έχει και τόση σημασία. Υποθέτουμε ότι οποιαδήποτε άλλη, λίγο πριν ή λίγο μετά, θα ήταν εξίσου κατάλληλη.

    4. Από το σημείωμα της σύνταξης του περ. θέσεις, τ. 36, σ. 5

    5. Κ. Βακαλόπουλος, «Προϋποθέσεις γιο εθνική στρατηγική». Ελευθεροτυπία 6891. (Οι υπογραμμίσεις και τα εισαγωγικά του συγγραφέα).

    6.Βλ. Α. Ελεφάντης, εφημ. Εποχή 29.9.91

    7. Βλ. Ν. Α. Πουλαντζά, Το Κράτος, η Εξουσία, ο Σοσιαλισμός, θεμέλιο 1982, σ. 133 κ.ε.

    8. Βλ. Carl Schmitt, H έννοια του πολιτικού, Κριτική 1988.

    9. Παπαθεμελής, ο.π.

    10. Βακαλόπουλος, ο.π.· η υπογράμμιση του συγγραφέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητοί Φίλοι . Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί μας που με τα σφάλματά τους έδωσαν θάρρος και θράσος στους Σκοπιανούς . Τον μοναδικό πραγματικό τσαμπουκά τον έκανε ο συχωρεμένος Ανδρέας Παπανδρόυ όταν επέβαλε το εμπάργκο . Δυστυχώς πάρα πολλοί μεγαλέμποροι , επιχειρηματίες και βιομήχανοι από την Βόρεια Ελλάδα για να κονομήσουν τεράστια κέρδη παραβίαζαν το εμπάργκο και ανεφοδίαζαν τα Σκόπια μέσω Βουλγαρίας . Ας μην λένε αερολογίες οι υπερπατριώτες του κώλου Άνθιμος και Ψωμιάδης ας ψάξουν ποιοί κολλητοί τους τάπιασαν χοντρά τότε . Τώρα είναι αργά με την κόρη του Μητσοτάκη στο Υπουργείο Εξωτερικών , φέξε μου και γλύστρισα !!!

    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 1.33 μ.μ.

    "Oute oi idioi oi Yugoslavoi den milousan mexri to 1945 gia Makedoniko ethnos . Tin onomasia edwse o Tito stin Notia eparxia toy to 1945 pernontas aera apo tis malakies toy Zaxariadi pou zitage na ginei kratos Makedonia to opoio tha siberilamvane ta Skopia kai ta 3/4 tis dikis mas Vorioy Elladas .60 xronia den milagame"


    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    ΜΥΘΟΣ 1ος

    "Η ονομασία «Μακεδόνες» των βορείων γειτόνων μας πρωτοεμφανίζεται το 1943-44 και αποτελεί κατασκεύασμα του Τίτο"

    Στην πραγματικότητα η επίμαχη ονομασία χρησιμοποιείται ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι., όταν πρώτη φορά ετέθη δημόσια το ζήτημα του εθνικού χαρακτήρα των σλαβόφωνων χριστιανών της ευρύτερης Μακεδονίας. Οι τελευταίοι δηλώνουν «Μακεδόνες» την ίδια στιγμή που διαπραγματεύονται την υποστήριξή τους στην ελληνική, βουλγαρική ή σερβική εθνική ιδέα.

    Τυπικό δείγμα, το κήρυγμα του (πρώην κομιτατζή και εν συνεχεία μακεδονομάχου) καπετάν Κώττα προς τους προεστούς των Κορεστίων, όπως καταγράφηκε από τον αυτόπτη Παύλο Μελά: «Ημείς οι Μακεδόνες διά ν' αποκτήσωμεν ελευθερίαν έχομεν δύο δρόμους ν' ακολουθήσωμεν. Ο ένας πηγαίνει εις την Βουλγαρίαν, ο άλλος πηγαίνει εις την Ελλάδα» (Ναταλία Μελά, «Παύλος Μελάς», Αθήνα 1964, σ. 242). Καθώς η παραπάνω ομιλία έγινε στη γλώσσα που ο ίδιος ο Μελάς αποκαλεί «μακεδονικά», οι κατά Κώτταν «Μακεδόνες» αυτοαποκαλούνταν -προφανώς- «Μακεντόντσι».

    Δεν πρόκειται για τη μοναδική καταγραφή του είδους. Κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, την πρώτη δεκαετία του 20ού αι., πολλοί σλαβόφωνοι μετανάστες απαντούν στο ερώτημα ποια είναι η «φυλή» ή ο «λαός» τους με τη λέξη «Μακεδόνας». Οι σχετικές καταχωρήσεις είναι ηλεκτρονικά προσπελάσιμες, στην πρωτότυπη μορφή τους, στην ιστοσελίδα του Ελις Αϊλαντ.

    Ενδιαφέρουσα είναι η προβολή αυτού του αυτοπροσδιορισμού από την ελληνική προπαγάνδα της εποχής, που από τη «μακεδονικότητα» των σλαβοφώνων έσπευδε να συναγάγει την «ελληνικότητά» τους. «Και αυταί αι παραδόσεις των βουλγαροφώνων Ελλήνων εισίν ελληνικαί, ως και το παρ' αυτοίς αίσθημα της εθνότητος, διότι αυτοί εαυτούς Μακεδόνας ονομάζουσιν, ουδέποτε δε χρώνται τη λέξει Βούλγαρος» διαβάζουμε, π.χ. στον εθνογραφικό χάρτη του Στάνφορντ (1877), που είχε συνταχθεί από τον έλληνα διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιο. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Δημήτριος Φιλιππίδης τονίζει κι αυτός ότι «οι χριστιανοί κάτοικοι, άνευ διακρίσεως οι τε Ελληνες και οι σχισματικοί, ονομάζουσιν εαυτούς υπό το γενικόν όνομα "Μακεδόνας"» («Η Μακεδονία», Εν Αθήναις 1906, σ. 30).

    Το 1905, τέλος, ο επίσημος χαρτογράφος του ελληνικού μηχανισμού λοχαγός Πάτροκλος Κοντογιάννης, εισηγείται υπηρεσιακά την ενιαία χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τους σλαβόφωνους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής, αναφερόμενος σε «Μακεδόνας ελληνίζοντας» και «Μακεδόνας βουλγαρίζοντας» και υποστηρίζοντας ότι «η εθνότης είναι η αυτή και εις τας δύο ταύτας κατηγορίας, ήτοι η Μακεδονική» (βλ. «Ιός» 5.6.05).

    Η τάση διακριτού αυτοπροσδιορισμού ενισχύθηκε προοδευτικά ως απάντηση στις αιματηρές προσηλυτιστικές εκστρατείες Βουλγάρων, Ελλήνων και Σέρβων. Η πρώτη πανηγυρική διατύπωση της συγκρότησης ενός σύγχρονου, σλαβικού «μακεδονικού έθνους» γίνεται το 1903 από τον (γεννημένο στην Πέλλα των Γιαννιτσών) Κάρστε Μισίρκωφ. Για τις αντίστοιχες αποκρυσταλλώσεις στη βάση των τοπικών κοινωνιών, αποκαλυπτική είναι η διαπίστωση του Στράτη Μυριβήλη το 1917: «Αυτοί εδώ οι χωριάτες», γράφει για τους οικοδεσπότες του στη Βελούσινα, «δε θέλουν νάναι μήτε "Μπουλγκάρ", μήτε "Σρρπ", μήτε "Γκρρτς". Μοναχά "Μακεντόν ορτοντόξ"» («Η ζωή εν τάφω», 1η έκδοση [1924], επανέκδ. Αθήνα 1991, σ. 104-5).


    Ολα αυτά, μερικές δεκαετίες τουλάχιστον πριν ο Τίτο κάνει τη δημόσια εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή των Βαλκανίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ένας άνθρωπος που ενώ είναι κατά το 1/4 ΄Ελληνας (2 παππούδες Αμερικανοί,ένας Πολωνός και ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ Έλληνας),ένας άνθρωπος που στο σπίτι του μιλά στα αγγλικά και σκέφτεται στα αγγλικά,καλό θα ήταν να πολιτευθεί στο 'Ορεγκον στο Κολοράντο η όπου αλλού γουστάρει εκτός απ΄την Ελλάδα.Εδώ είναι Βαλκάνια..
    Bomb*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. AKOMA ENA ENDIAFERON ARTHRO APO TON "IO" THS ELEYTHEROTYPIAS:

    ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ" ΣΤΟΥΣ "ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ"



    Ενα, δύο, τρία, πολλά ονόματα




    Το ακούσαμε τόσες φορές, που στο τέλος θα το πιστέψουμε κιόλας: από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα, η Μακεδονία ήταν μία και ελληνική, οι δε Μακεδόνες αποκλειστικά Ελληνες. Ευτυχώς που υπάρχουν αρχεία και βιβλιοθήκες, για να μας θυμίζουν ότι η "εθνική γραμμή" στο ζήτημα "του ονόματος" ήταν κατά καιρούς πολύ διαφορετική.


    Η πρόσφατη αναζωπύρωση του Μακεδονικού με αφορμή τις προτάσεις Νίμιτς μπορεί να ήταν βραχύβια, επιτρέπει όμως την εξαγωγή δύο βασικών συμπερασμάτων.

    Το πρώτο αφορά τη στρατηγική ήττα της πολιτικής των συλλαλητηρίων. Χάρη στην "εθνικά υπερήφανη" αδιαλλαξία που υπαγόρευσαν οι εγχώριοι εθνικόφρονες κι έσπευσε να υιοθετήσει η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, η γειτονική μας χώρα κατοχυρώθηκε πια στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πολύ αργά για δάκρυα: η ρευστότητα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, που επέτρεπε την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας βασισμένης στην πραγματικότητα (όπως η "Νέα Μακεδονία" των προτάσεων Πινέιρο το 1992) ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Οπως στο παρελθόν ανήκει και η Γιουγκοσλαβία, όπου παραπέμπει η (αιωνίως "προσωρινή") ακροστιχίδα ΠΓΔΜ.

    Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά τις εγχαράξεις της εθνικιστικής υστερίας του 1992-94 στην εγχώρια συλλογική συνείδηση. Η προσαρμογή της κοινής γνώμης στην ιδέα ενός συμβιβασμού υπακούει μεν στην ανάγκη συμβίωσης με τους γείτονές μας, ουδόλως όμως αναθεωρεί τα κυρίαρχα στερεότυπα για το υπόβαθρο του ζητήματος - με αποτέλεσμα, η όλη ρεαλιστική στροφή να κουκουλώνει απλώς έναν "αδικαίωτο" εθνικισμό, αναζωπυρώσιμο σε κάθε ευκαιρία.

    Δύο πάγια στοιχεία της επιχειρηματολογίας, ακόμη και όσων αντιπαρατίθενται δημόσια με τους βραδυπορούντες "μακεδονομάχους", επιβεβαιώνουν αυτή την απουσία ουσιαστικής και εκ βάθρων επανεξέτασης του όλου ζητήματος:

    1. Η γενικευμένη πεποίθηση ότι "Μακεδονία" και "Μακεδόνες" πρωτοεμφανίστηκαν στα βόρεια σύνορά μας μόλις το 1944, βάσει πολιτικών σχεδιασμών του Τίτο και χωρίς να έχει προηγηθεί η μακροχρόνια εκείνη διαδικασία αποκρυστάλλωσης μιας συλλογικής συνείδησης που αποκαλούμε "εθνογένεση". Η "αυθαίρετη" κατασκευή της νέας εθνότητας θεωρείται δεδομένη -αυτό που μένει, μισόν αιώνα μετά, είναι ν' αποδεχθούμε το "τετελεσμένο" των επιπτώσεών της.

    2. Η αποδοχή του "γεωγραφικού" χαρακτηρισμού της ΠΓΔΜ ως (μιας ακόμη) Μακεδονίας, με παράλληλη διατήρηση της θεωρίας περί "ψευτοέθνους". Εντυπωσιακή είναι επ' αυτού η πρόσφατη στροφή του ΚΚΕ, του μόνου πολιτικού κόμματος που δικαιούται να καμαρώνει για την έγκαιρη αντίστασή του στις εθνικιστικές κορόνες την εποχή των συλλαλητηρίων. "Εφόσον τελικά φθάσουν τα πράγματα να υπάρχει μια συμφωνία που περιέχει τον όρο 'Μακεδονία'", δήλωσε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον Πέτρο Μολυβιάτη, "είναι φανερό ότι θα είναι ένας όρος με καθαρά γεωγραφική έννοια, χωρίς καμία εθνοτική διάσταση" ("Ριζοσπάστης" 9.4.05). Η χώρα μπορεί ν' αποκτήσει όνομα, οι κάτοικοί της όμως όχι.

    Κι όμως, η μελέτη του παρελθόντος θα είχε πολλά να μας διδάξει για την αυθαιρεσία των παραπάνω θεωρημάτων. Δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι το Μεγαλέξανδρο -αρκεί η επισκόπηση των δυο τελευταίων αιώνων, αφότου δηλαδή (με τη μεταλαμπάδευση της "αρχής των εθνικοτήτων" στην "καθ' ημάς Ανατολή") γεννήθηκε το Μακεδονικό ζήτημα. Ούτε είναι ανάγκη να καταφύγουμε σε κείμενα ύποπτης προέλευσης: οι καλύτερες αποδείξεις της εθνικής μας τύφλωσης, όταν με στεντόρεια φωνή απευθύναμε στην Οικουμένη την προτροπή "Study History!", βρίσκεται εδώ, στα ίδια τα ντοκουμέντα της κατά καιρούς "εθνικά ορθής" ιστοριογραφίας και πολιτικής φιλολογίας.

    Η ονομασία των σλαβόγλωσσων χριστιανών της ευρύτερης Μακεδονίας έχει γνωρίσει στη χώρα μας μια πλειάδα επίσημες ή ημιεπίσημες παραλλαγές, καθεμιά απ' τις οποίες αντιστοιχούσε σε διαφορετική συγκυρία και φιλοδοξούσε να ανταποκριθεί σε διαφορετικές διπλωματικές ανάγκες και συσχετισμούς. Δεν πρόκειται για "ιστορικά λάθη" ή "αβλεψίες", όπως θέλει μια πρωθύστερη (κι ολοκληρωτικά αντί-ιστορική) προσέγγιση. Απλά, οι εθνικές ανάγκες που έπρεπε να υπηρετηθούν κάθε φορά, εμφανίζουν μια εξαιρετική ρευστότητα στο πέρασμα του χρόνου -όπως άλλωστε και αυτό καθαυτό το "Μακεδονικό". Με αποτέλεσμα, η χθεσινή "εθνική γραμμή" να ισοδυναμεί με σημερινή "εθνοπροδοσία" και τούμπαλιν.

    Ας δούμε, λοιπόν, με τη σειρά πώς "έπρεπε" να ονομάζονται κάθε φορά οι ακατανόμαστοι βόρειοι γείτονές μας (και, με κατά καιρούς διαφοροποιήσεις, οι ομόγλωσσοί τους συμπολίτες μας).

    "Ελληνοβούλγαροι" και "Βουλγαροσλάβοι"

    Μέχρι τα μέσα του ΙΘ΄ άι., οι σλαβόφωνοι κάτοικοι της Μακεδονίας ήταν γνωστοί στους ελληνόφωνους γείτονές τους (και στην ελληνική φιλολογία) ως "Βούλγαροι". "Οι Βούλγαροι από τας όχθας του Ιστρου ή του Δουνάβεως φθάνουν από τον έν μέρος μέχρι Κων/λεως και από το άλλο μέχρι της Ηπείρου και Θεσσαλίας", διαβάζουμε π.χ. στην "Απολογία" του Ιγνάτιου Ουγγροβλαχίας (1815). "Εις τα βόρεια της Μακεδονίας και της Θράκης είναι και πολλοί Βούλγαροι", σημειώνουν το 1791 στη "Νεωτερική Γεωγραφία" τους οι Δημητριείς, "Βουλγάρους" βρίσκει η "Χρονογραφία" του Παναγιώτη Αραβαντινού (1857) στις περιοχές Πελαγονίας, Φλώρινας, Πρεσπών, Ναούσης και Οχρίδας.

    Δεν πρόκειται για "εθνικό" χαρακτηρισμό, με τη σημερινή έννοια του όρου, αλλά για την υποδήλωση μιας γλωσσοπολιτισμικής κατηγορίας που υπάγεται στο ευρύτερο "γένος των Ρωμαίων". Ενας "Βούλγαρος" μπορεί να είναι ταυτόχρονα "Ελληνας", χωρίς την παραμικρή αντίφαση. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται άλλωστε αδιαφοροποίηστα για να περιγράψει το σύνολο των βαλκάνιων Σλάβων. Σέρβοι αγωνιστές του '21, όπως ο βελιγραδινός Χατζηχρήστος Ντάνκοβιτς, θα περάσουν έτσι στη χρονογραφία του Αγώνα ως "Βούλγαροι", όπως και ουκ ολίγοι Μακεδόνες συμπολεμιστές τους.

    Η πρώτη αναπροσαρμογή της ορολογίας ακολουθεί την εμφάνιση ενός "σλαβοβουλγαρικού" εθνικού κινήματος, με στόχο την απόσπαση των σλαβόφωνων χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την κηδεμονία του ελληνόγλωσσου Πατριαρχείου. Καθώς όμως αντίπαλος του ελληνικού εθνικισμού δεν θεωρείται ο βουλγαρικός ομόλογός του αλλά ο "πανσλαβισμός", η "βουλγαρική" ταυτότητα της επίμαχης πληθυσμιακής ομάδας δεν αμφισβητείται. Για τις ελληνικές προξενικές εκθέσεις της δεκαετίας του 1870, η διάκριση αφορά από τη μια τους "Ελληνοβουλγάρους" ή "ελληνοφρονούντας" των "φιλελληνικών κοινοτήτων", κι από την άλλη τους "βουλγαροσλαύους" ή "βουλγαριστάς" των "πανσλαβικών σπειρών".

    "Βούλγαροι" και "Βουλγαρόφωνοι"

    Η επόμενη αλλαγή θα έρθει με τη σύσταση του βουλγαρικού κράτους (1878). Στο εξής, στη Μακεδονία η λέξη "Βούλγαρος" δεν υποδηλώνει το σλαβόφωνο χριστιανό εν γένει, αλλά τον δεδηλωμένο οπαδό της Βουλγαρικής Εξαρχίας, του εκκλησιαστικού και εκπαιδευτικού μηχανισμού που ανταγωνίζεται το Πατριαρχείο και το Ελληνικό Βασίλειο στη μάχη για την κατάκτηση "του εδάφους των ψυχών" των αλύτρωτων Μακεδόνων. Οσοι από τους τελευταίους παραμένουν στο Πατριαρχείο, αποκαλούνται πια από τον ελληνικό μηχανισμό απλώς "Βουλγαρόφωνοι" -επιθετικός προσδιορισμός που υπονοεί, όταν δεν υποδηλώνει ρητά, το ουσιαστικό "Ελληνες".

    Πέρα από τον προπαγανδιστικό της χαρακτήρα, η νέα ορολογία αντιστοιχεί σε μια νέα πραγματικότητα: το μετασχηματισμό ενός μέρους της επίμαχης γλωσσοπολιτισμικής ομάδας σε εθνική. Για τους απέναντι εθνικιστές, πάλι, όλοι οι σλαβόφωνοι είναι Βούλγαροι -κι όσοι αρνούνται να προσχωρήσουν στην Εξαρχία, απλά "ελληνομανείς" (γρεκομάνοι).

    Παρά τη γενικευμένη χρήση της, η διάκριση "Βουλγάρων" και "βουλγαροφώνων" δεν υπήρξε πάντως απόλυτη. Στον καθημερινό λόγο των ελληνόφωνων πληθυσμών, οι σλαβόφωνοι εξακολουθούν συνήθως ν' αποκαλούνται "Βούλγαροι", ονομασία που κάποτε παρεισφρέει και στα επίσημα έγγραφα. Κατά το Προξενείο Θεσ/νίκης λ.χ., "το Ασβεστοχώριον είναι χωρίον κατοικούμενον υπό Βουλγάρων οίτινες αναγνωρίζουσι το Πατριαρχείον και δι' ελληνικών γραμμάτων εκπαιδεύουσι τα τέκνα των, αποκρούσαντες μέχρι τούδε την σύστασιν βουλγαρικών σχολείων" (Εν Θεσ/νίκη 9.9.1886, αρ.144 εμπ.). Το Προξενείο Μοναστηρίου, πάλι, κατατάσσει στις "εν ενεργεία βουλγαρικάς συμμορίας" ακόμη και την ομάδα του σλαβόφωνου μακεδονομάχου καπετάν Κώττα (Εν Μοναστηρίω 18.2.1904, αρ.109).

    "Μακεδόνες" και "μακεδονίζοντες"

    Η τρίτη αναθεώρηση θά 'ρθει στις αρχές του εικοστού αιώνα, ως συνέπεια δύο διαφορετικών παραγόντων. Ο ένας είναι η συνεχιζόμενη "ρευστότητα" των εθνικών προσανατολισμών μεγάλης μερίδας του επίμαχου πληθυσμού. Ο άλλος, η προσφυγή του ελληνικού μηχανισμού στη γοητεία της αρχαιομακεδονικής κληρονομιάς, με την επιστράτευση του Μεγαλέξανδρου και την προσπάθεια να πειστούν οι σλαβόφωνοι γηγενείς πως είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων (η δε γλώσσα τους, μια "σλαβοφανής" μετεξέλιξη της αρχαίας μακεδονικής). Τελικό αποτέλεσμα: η μετονομασία των "Βουλγαρόφωνων" σε "Μακεδόνες".

    Η εξωστρεφής χρήση του όρου είναι περισσότερο ορατή, με ακραίες εκδοχές την εκτύπωση σλαβόγλωσσων "Προφητειών του Μεγαλέξανδρου" από τους μακεδονομάχους επιτελείς της Θεσσαλονίκης ή την έκδοση προκηρύξεων του Ελληνομακεδονικού Κομιτάτου της Αθήνας "προς τους αδελφούς μας Μακεδόνας" ("Ζα νάσητε μπράτε Μακεντόντση").

    Εντελώς άγνωστος παραμένει, αντίθετα, ο ενδοϋπηρεσιακός προβληματισμός της εποχής, με πρωταγωνιστή μάλιστα το κατεξοχήν αρμόδιο στέλεχος: τον στρατιωτικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στην Κων/λη και βασικό χαρτογράφο του ελληνικού μηχανισμού, Πάτροκλο Κοντογιάννη. Δημιουργός των πασίγνωστων χαρτών του 1904 με τα σχολεία της Μακεδονίας κι επιφορτισμένος με την κατάρτιση ενός "εθνογραφικού" χάρτη που να αντανακλά τις ελληνικές θέσεις, ο Κοντογιάννης θα εκφράσει την αδυναμία του να χαράξει "εθνολογικές" διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό ενός ενιαίου σλαβόφωνου πληθυσμού. Τα συμπεράσματά του καταλήγουν σε διατυπώσεις που σήμερα θα θεωρούνταν μάλλον επιλήψιμες:

    "Εν τοις χωρίοις της Μέσης Μακεδονίας δεν είναι δυνατόν να γίνη εθνογραφική διαφορά, αφού εθνογραφικώς δεν είναι δυνατόν εκ δύο αδελφών να είναι ο μεν Ελλην ο δε Βούλγαρος, δεν είναι δυνατόν δύο αδελφοί ν' ανήκωσι εις φυλάς διαφόρους. Ούτω η διάκρισις εις σχισματικούς και ορθοδόξους δεν δύναται να δικαιολογήση πράγματι διάκρισιν εθνοτήτων, Βουλγαρικής και Ελληνικής. Της φυλετικής δε υποστάσεως ούσης ενιαίας εν τοις χωρίοις της Μέσης Μακεδονίας, ήθελον είναι κατ' εμέ ορθότερον εάν οι κάτοικοι αυτών απεκαλούντο οι μεν ορθόδοξοι Βουλγαρόφωνοι, Μακεδόνες Ελληνίζοντες, ως ακολουθούντες την Ελληνικήν Εκκλησίαν και στέλλοντες τα τέκνα αυτών εις τα ελληνικά σχολεία, οι δε σχισματικοί Μακεδόνες Βουλγαρίζοντες, ως ακολουθούντες την βουλγαρικήν εκκλησίαν και πέμποντες τα τέκνα αυτών εις τα βουλγαρικά σχολεία. Η εθνότης δε είναι η αυτή και εις τας δύο ταύτας κατηγορίας, ήτοι η Μακεδονική" ("Εκθεσις περί Μακεδονίας Β΄. Θεσσαλονίκη-Σκόπεια", Εν Κων/λει 26.8.1905).

    Διακριτικότερη ήταν η υιοθεσία αυτής της ορολογίας απ' τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης Βενιζέλου την επόμενη δεκαετία. Καλεσμένος να βεβαιώσει την καλή μεταχείριση των μειονοτήτων στις "Νέες Χώρες", ο ελβετός καθηγητής Ρούντολφ Ράις θα εισηγηθεί το 1915 την αντικατάσταση του όρου "βουλγαρόφωνοι" από την ονομασία "Μακεδόνες" ("Rapport sur la situation des bulgarophones et des musulmans dans les nouvelles provinces grecques", σ.3-4). Η έκθεσή του εκδόθηκε το 1918 στο Παρίσι, με ελληνικά έξοδα και τροποποιημένο τον αρχικό τίτλο: αντί για "την κατάσταση των βουλγαροφώνων στις νέες ελληνικές επαρχίες", οι αναγνώστες πληροφορούνταν πια για "την κατάσταση των Μακεδόνων".

    Υπηρεσιακές εκθέσεις της ίδιας περιόδου επισημαίνουν την εμφάνιση ενός "μακεδονικού κόμματος" στο εσωτερικό των τοπικών κοινοτήτων. Προϊόν της κρίσης και των διαδοχικών διασπάσεων του αυτονομιστικού κινήματος των κομιτατζήδων, αλλά και των τάσεων "ξενηλασίας" που επιδεικνύει ένας πληθυσμός κουρασμένος από την αλληλοσφαγή του Μακεδονικού Αγώνα, το φαινόμενο δεν περνά απαρατήρητο. Καταγράφοντας την άνοιξη του 1913 τις εθνικές προτιμήσεις του πληθυσμού, ο μακεδονομάχος Κων/νος Μαζαράκης δεν θα παραλείψει να σημειώσει τα "μακεδονίζοντα χωρία" και κωμοπόλεις ("Γενικαί πληροφορίαι περί του εθνικού φρονήματος των εν τη ζώνη των επιχειρήσεων κατοίκων", Αρχείο Κ. Μαζαράκη, φ.7α, εγγρ.2β).

    "Μακεδονοσλάβοι" και "Σλαυομακεδόνες"

    Η πολιτική της διαφοροποίησης των Σλαβομακεδόνων από Σέρβους και Βουλγάρους συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. Ο εθνολογικός χάρτης του καθηγητή Σωτηριάδη, που τυπώθηκε το 1918 στο Λονδίνο από την κυβέρνηση Βενιζέλου, υιοθετεί τον χαρακτηρισμό "Μακεδονοσλάβοι" (Macedonian Slavs), μόνον όμως για τους πρώην εξαρχικούς. Τη γαλλική εκδοχή του όρου (Slaves Macedoniens) θα προβάλει την επόμενη χρονιά το βιβλίο του διπλωμάτη Βασιλείου Κολοκοτρώνη, με αναδρομική αναφορά ώς το μεσαιωνικό βασίλειο του Σαμουήλ ("La Macedoine et l' Hellenisme", σ.206-31 & 484-504).

    Σε γενικές γραμμές, πάντως, η επίσημη ορολογία του Μεσοπολέμου εμφανίζει τις ίδιες τάσεις παλινδρόμησης με τις διπλωματικές επιλογές της εποχής. Αυτή η παλινδρόμηση είναι λιγότερο ορατή στο χαρακτηρισμό των κατοίκων της "σερβικής Μακεδονίας" (οι προτεραιότητες της ελληνοσερβικής συμμαχίας επιβάλουν σεβασμό της εκεί επίσημης γραμμής, που στην "επαρχία του Βαρδάρη" δεν βλέπει παρά μόνο Σέρβους) και περισσότερο στις αναζητήσεις για την ονομασία των σλαβόφωνων πληθυσμών της Ελλάδας. Οι τελευταίοι αναγνωρίζονται αρχικά ως Βούλγαροι (1924), αργότερα ως Σέρβοι (1926) και τελικά, με την απογραφή του 1928, ως "ομιλούντες την μακεδονοσλαυϊκήν".

    Για τη συνάρθρωση "εσωτερικών" και "εξωτερικών" παραγόντων, εύγλωττη είναι η αντίδραση του σερβικού Υπ.Εξ. στο ελληνοβουλγαρικό σύμφωνο του 1924: "Δεν είναι δυνατόν να παραδεχθώμεν ότι μέχρι μεν της μεθορίου γραμμής οι Σλαύοι είναι Σέρβοι και πέραν αυτής είναι Βούλγαροι. Αναγνωρίζοντες ότι οι Σλαύοι των Βοδενών και της Φλωρίνης είναι Βούλγαροι, κρημνίζομεν την βάσιν της πολιτικής μας ως προς την σερβικήν Μακεδονίαν", τουτέστιν "το δόγμα του σερβικού χαρακτήρος του σλαυϊκού πληθυσμού της" (Π. Πιπινέλης, "Ιστορία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής", Αθήνα 1948, σ.28).

    Το μήνυμα ελήφθη: μιλώντας τον Ιούνιο του 1928 στην Κοινωνία των Εθνών, ο έλληνας Υπ.Εξ. Αργυρόπουλος, θα ξεκαθαρίσει ότι, παρόλο που "η μακεδονική θεωρία δεν είναι τελείως αβάσιμος", η Αθήνα "δεν δύναται να επέμβη εις τας εσωτερικάς αυτάς διαμάχας της σλαυϊκής οικογενείας" ("Ιστορικαί και διπλωματικαί μελέται", Αθήνα 1929, σ.83).

    Ελεύθερη από διπλωματικούς καταναγκασμούς, η μεσοπολεμική λογοτεχνία θα τονίσει τη διακριτότητα της επίμαχης πληθυσμιακής ομάδας. "Δε θέλουν να είναι μήτε 'Μπουλγκάρ', μήτε 'Σρρπ', μήτε 'Γκρρτς'. Μονάχα 'μακεντόν ορτοντόξ'", διαπιστώνει π.χ. ο Μυριβήλης στη "Ζωή εν τάφω" για τους κατοίκους του χωριού Βελούσινα (Αθήνα 1924, σ.104-5 και 1930, σ.206). Εγκαταλείποντας το 1934 το "βαλκανικό" νότο για τον "ευρωπαϊκό" βορρά, ο Κώστας Ουράνης αποχαιρετά απ' την πλευρά του όχι μόνο "τα τσαρούχια του Ελληνα, τα γουρουνοτσάρουχα του Βουλγάρου, το άσπρο φέσι του Αλβανού, την προβατόσκουφια του Σέρβου" αλλά και "το μαύρο καλπάκι του Μακεδόνα" ("Γλαυκοί δρόμοι - Βορεινές θάλασσες", σ.59). Ως και η Πηνελόπη Δέλτα κάνει λόγο, και μάλιστα στα "Μυστικά του Βάλτου" (1937), για πληθυσμούς που "εθνική συνείδηση είχαν τη μακεδονική μονάχα" (Αθήνα 1977, σ.44).

    "Σλαυόφωνοι" και "Σλαύοι"

    Οι δραματικές ανατροπές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, με κυριότερη τη δημιουργία της ομόσπονδης Λ.Δ. Μακεδονίας, θα ακυρώσουν πλήρως αυτή τη συλλογιστική. Χαρακτηριστική του νέου κλίματος μπορεί να θεωρηθεί η κίνηση του (εθνικόφρονος πλέον) Μυριβήλη, να αφαιρέσει από την επανέκδοση της "Ζωής εν Τάφω" (1956) τη φράση περί "μακεντόν ορτοντόξ" (σ.228). Λιγότερο απλό θα είναι το έργο των διπλωματών, που καλούνται να συμμαζέψουν τα αποκαΐδια των εμπνεύσεων ενός ολόκληρου αιώνα.

    Σε κείμενο προβολής των ελληνικών θέσεων που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο την άνοιξη του 1949, ο Α.Α. Πάλλης κάνει λόγο για "Σλαβόφωνους Μακεδόνες" (Slavophone Macedonians). Ενδιαφέρων είναι ο ορισμός που, επικαλούμενος "την τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων", δίνει στον όρο "Μακεδόνας": "κάτοικος της Μακεδονίας, ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής ή γλώσσας" ("Macedonia and the Macedonians", σ.16 & 13).

    Την ίδια χρονιά, ο εμπειρογνώμων Χρ. Χρηστίδης αναφέρεται γενικά σε "Σλάβους" της ελληνικής και γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, αποφεύγοντας να αποφανθεί για τον εθνικό χαρακτήρα τους -με μόνη εξαίρεση τους "γρεκομάνους", που θεωρούνται "αναμφισβήτητα ελληνικής συνειδήσεως" ("Le camouflage Macedonien", σ.68-9).

    Για "Σλαβομακεδόνες", "Μακεδονοσλάβους" και "Σλάβους της Μακεδονίας που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες" μιλά τα επόμενα χρόνια ο εκπαιδευτής της ΚΥΠ, καθηγητής Γιώργος Ζωτιάδης, προτείνοντας τελικά στους γείτονές μας "να αυτοαποκληθούν Βουλγαρομακεδόνες ή Γιουγκοσλαβομακεδόνες" ("The macedonian controversy", Θεσ/νίκη 1961, σ.61-4). Ο γλωσσολόγος Νικόλαος Ανδριώτης θα προτιμήσει αντίθετα την περιφραστική αναφορά σε "Σλάβους του νεότευκτου κράτους των Σκοπίων" ("Το Ομόσπονδο κράτος των Σκοπίων και η γλώσσα του", Θεσ/νίκη 1960, σ.11).

    Σαφέστερη υπήρξε η καθιέρωση ενιαίας επίσημης ορολογίας για την "εσωτερική" διάσταση του Μακεδονικού. Ειδική σύσκεψη του ΓΕΣ με επώνυμους εθνικούς παράγοντες κι εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημ. Τάξεως αποφάσισε στις 23.3.1949 "όπως οι εν Β. Ελλάδι έχοντες ως μητρικήν γλώσσαν και ομιλούντες συνήθως το γλωστόν σλαυομακεδονικόν ιδίωμα αποκαλούνται του λοιπού επισήμως 'Σλαυόφωνοι', αποκλειομένου παντός άλλου όρου". Οι κρατικές υπηρεσίες διατάχθηκαν να συμμορφωθούν για την "τήρησιν ενιαίας στάσεως επί του ζητήματος".

    "Μακεδόνες ίσον Ελληνες"

    Η επόμενη τομή θα σημειωθεί επί χούντας. Με απόφαση του "Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής" (14.10.1969), ύστερα από εισήγηση του Παπαδόπουλου, διατάχθηκε "να χρησιμοποιούνται του λοιπού οι πραγματικοί όροι 'Μακεδονία' 'Μακεδόνες'" για τους έλληνες πολίτες, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε "Σλαυόφωνες" [sic] -έτσι ώστε οι επισήμως "ανύπαρκτοι" να καταστούν εντελώς αόρατοι, ακόμη και στους αναγνώστες των άκρως απόρρητων υπηρεσιακών φακέλων. Αντίστοιχη προσαρμογή υπέστη και η γενικότερη ορολογία: ο όρος "Ψευδομακεδονικόν" αντικαταστάθηκε με τον ελληνοπρεπέστερο "Επιβουλή κατά της Μακεδονίας", τον οποίο συναντάμε σε υπηρεσιακά έγγραφα ώς το 1982 (για να αντικατασταθεί στη συνέχεια με τον ακόμη πιο ανώδυνο "Βορειοελλαδικά θέματα").

    Ως εποικοδομητικές παρουσιάστηκαν, αντίθετα, οι αντίστοιχες εισηγήσεις της δεκαετίας του '80. "Αν η Γιουγκοσλαβία υιοθετούσε τον όρο 'Γιουγκοσλάβος-Μακεδόνας' ή 'Σλαβομακεδόνας' για τους κατοίκους της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν θα υπήρχε λόγος αντιδράσεων", διαβάζουμε λ.χ. σε υπηρεσιακό μνημόνιο του 1983 (Θ. Σκυλακάκης, "Στο όνομα της Μακεδονίας", Αθήνα 1995, σ.27). Παρόμοια διατύπωση χρησιμοποιεί το 1985 ο εμπειρογνώμων του ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Κωφός ("The Macedonian Question: the politics of mutation", σ.15) και αντιγράφει αυτολεξί το 1989 η μπροσούρα "Μακεδονία. Ιστορία και πολιτική" της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (σ.45-6).

    Ωσπου, το 1992, θα επιστρέψουμε εν μία νυκτί στο ανιστόρητο παπαδοπουλικό δόγμα της "μιας (και αποκλειστικά ελληνικής) Μακεδονίας". Με εισηγητή, και τούτη τη φορά, τον (ξεπλυμένο στην εθνική κολυμπήθρα) αντιπρόεδρο της χουντικής "Συμβουλευτικής"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Kατι μου λεει οτι δεν θα βαλουμε ποτε μυαλο.
    Η Μακεδονια ειναι Ελληνικη.
    Η Macedonia ομως οχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. πρεζαtv η μακεδονια για ολους τους Ελληνες είναι Ελληνική
    για τα πασόκια, τους πούστηδες, τους προσκυνημένους και εσένα είναι των σκοπιανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ 56" (2006) (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΚΛΠ.)

    Δεκαπέντε σχεδόν χρόνια μετά τα κρατικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνουμε ότι το πολιτικό και δημοσιογραφικό προσωπικό του ελληνικού κράτους επιμένει στην αδιέξοδη επιλογή της πάση θυσία υπεράσπισης του προαιώνιου ελληνικού ονόματος Μακεδονία. Παραμένει έτσι δέσμιο μιας βαλκανικής πολιτικής που διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του 90 υπό το κράτος εθνικιστικής υστερίας και εκβιασμών, χωρίς να έχει το θάρρος να απεμπλακεί από την ομηρία των επαγγελματιών της πατριδοκαπηλίας και να πει τα πράγματα με το όνομά τους.



    Από έναν στοιχειωδώς λογικό πολιτικό, και άνθρωπο, θα αναμέναμε, αντί να συνεχίζει το στρουθοκαμηλισμό περί των «ψευδεπίγραφων Σκοπιανών» και της «ανύπαρκτης γλώσσας» τους, να ανοίξει τα μάτια του και να δει το αυτονόητο. Να παραδεχτεί δηλαδή ότι ο νέος μακεδονικός αγώνας είναι αντικειμενικά αδύνατο να κερδηθεί καθόσον δε μας αφορά, είναι και ανεπιθύμητο να κερδηθεί.



    · οποιοσδήποτε σοβαρός πολιτικός αγώνας προϋποθέτει σαφή προσδιορισμό του στρατηγικού στόχου. Αν λοιπόν στόχος είναι να μην χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία& ως όνομα ανεξάρτητου κράτους, τότε ο αγώνας αυτός έχει ήδη ηττηθεί. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει αναγνωριστεί από δεκάδες κράτη στον κόσμο, αλλά, το κυριότερο, έχει ήδη καθιερωθεί με αυτό το όνομα στη γλωσσική χρήση και στη συνείδηση όλων των ανθρώπων οπουδήποτε στον κόσμο εκτός των Ελλήνων εθνικιστών. Πραγματικά, όποτε κάποιοι άνθρωποι αναφέρονται στο κράτος χωρίς όνομα που βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας, στον γραπτό ή ηλεκτρονικό τύπο, στις περιγραφές αθλητικών αγώνων, στα επιστημονικά συγγράμματα ή συνέδρια, οπουδήποτε της γης, χρησιμοποιούν τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η κατάσταση αυτή είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντιστραφεί. Ακόμη και αν το ελληνικό κράτος ήταν παγκόσμια υπερδύναμη, δεν θα ήταν ικανό να αστυνομεύσει και να υπαγορεύσει τη γλωσσική συμπεριφορά έξι δισεκατομμυρίων ανθρώπων.



    · Πέραν τούτου, κατά τη γνώμη μας ούτε το ελληνικό κράτος, ούτε άλλος κανείς απειλείται ή έχει να χάσει οτιδήποτε από την πρακτική αυτή. Η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα είναι η μόνη που έχουν γνωρίσει στο σύνολό τους οι κάτοικοι του κράτους αυτού στη διάρκεια της ζωής τους. Το όνομά τους είναι η ψυχή τους. Η αξίωση ενός άλλου κράτους να τους υπαγορεύσει τι είδους αυτοσυνείδηση θα πρέπει να έχουν είναι αυθαίρετη και παράλογη. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η αξίωση αυτή δεν γίνεται κατανοητή από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, όπως ομολογούν όλοι οι κατά καιρούς υπεύθυνοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εάν λοιπόν οι έλληνες πολιτικοί και διπλωμάτες δεν θέλουν καταφύγουν στη θεωρία ότι όλοι οι λαοί της υφηλίου έχουν συνωμοτήσει εναντίον τους, θα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά αυτοί αρμενίζουν στραβά.



    Για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, πολίτες του ελληνικού κράτους, δηλώνουμε ότι από σήμερα θα ακολουθούμε κι εμείς την εύλογη αυτή πρακτική, θα «διασπάσουμε το εθνικό μέτωπο» και θα αποκαλούμε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το λεγόμενο «συνταγματικό» της όνομα δηλαδή με το μόνο εύλογο και υπαρκτό της όνομα. Δηλώνουμε ως άτομα ότι δεν αισθανόμαστε να μας δεσμεύει καμία «εθνική συναίνεση» και καμιά «συμφωνία των πολιτικών αρχηγών», ούτε και καμία υποχρέωση να επιτύχουμε τέτοια συναίνεση και να ακολουθούμε κατ’ ανάγκην ομοιόμορφη πρακτική με τους υπόλοιπους πολίτες του ελληνικού κράτους. Δεν εκχωρήσαμε ποτέ σε κανέναν πολιτευτή, διπλωμάτη ή «επιστήμονα» την αρμοδιότητα να αποφασίζει πώς θα μιλάμε.

    Για τους ίδιους παραπάνω λόγους, δεν επιδιώκουμε να πείσουμε κανέναν ότι πρέπει να πράττει το ίδιο. Οι Έλληνες εθνικιστές, καθόσον μας αφορά, μπορούν αν θέλουν να συνεχίσουν να λένε «τα Σκόπια» και να εννοούν «η Μακεδονία», διότι οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα έχει το ελεύθερο να επινοεί μια ιδιωτική γλώσσα και να τη χρησιμοποιεί αντί της συλλογικής. Με αυτό τον τρόπο δεν κερδίζει βέβαια τίποτα, αλλά ούτε και βλάπτει κανέναν. Το μόνο που καταφέρνει είναι να δυσκολεύεται να συνεννοηθεί με τους υπολοίπους και έτσι να γίνεται εκνευριστικός και γελοίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. μπραβο κυριε πρωθυπουργε,που ως
    εκπροσωπος των ελληνων εδειξες
    καθαρα την περιφρονηση σου
    στα σκουπιδια που σε συνοδευσαν
    στο ταξιδι.
    τους ανθελληνες δημοσιογραφους
    εννοω.
    τα καραγκιοζακια του τυπου σημερα
    παρερμηνευουν συνειδητα το
    καθαρο μυνημα που εστειλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γιατι ρε Βomb* ( Σφουγγαρακη;)
    Tι σε πειραζει;
    Eτσι κι αλλιως το παιντι με το PASOK κατεβαινει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Με το PASOK που λεει και η mammy!

    Πραγματι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. o καραμανλης πανικοβλητος απο
    την ανοδο του καρατζαφερη,
    κατεθεσε στεφανι στο μαυσωλειο του
    ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.
    σε μια απεγνωσμενη προσπαθεια
    να επαναφερει τους ψηφοφορους
    της ακροδεξιας στην ν.δημοκρατια.

    αναλυση...ΝΕΑ,ΒΗΜΑ,ΕΘΝΟΣ,
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ...
    καλα κρασια...πανιβλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ...

    ΑΚΟΥ "ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΝΤΙ"


    ΑΝΑΠΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ


    "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΝΤΙ" - ON ALL ASPECTS ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Η ΜΑΜΜΥ. KAI ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. INDEED.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. διαβαστε τον γκουτζανη στο ΘΕΜΑ,
    το υστερικο πουστακι αφου βγαζει
    χολη,κατινια,φθονο,κτλ.
    εμφανιζεται αγανακτισμενο γιατι λεει
    ο πρωθυπουργος δεν επετρεψε στους
    ελληνες δημοσιογραφους,να τον ρωτησουν στην αυστραλια για τον...
    πολυδωρα...
    καλα ποιος τους πληρωνει ολους
    αυτους τους γελοιους?
    ειναι ντροπη για το πολιτικο συστημα στο συνολο του να συνομιλει
    με αυτους τους τυπους.
    ολοι αυτοι οι κρετινοι που πηγαν
    στην αυστραλια αυτο θα ηθελαν να
    ρωτησουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ρε αχρηστα δημοσιογραφικα παπαγαλακια γιατι αφησατε τους
    αυστραλους στο σκοταδι?
    γιατι δεν πηγατε πριν τον καραμανλη
    να τους ενημερωσετε..
    για τις υποκλοπες,τους πακιστανους,
    τα ομολογα,τον πολυδωρα,την γιαννακου,τον κεφαλογιαννη,
    θα πρεπει να παρουν θεσει για ολα
    αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΑΝΝΙΤΑ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΟΥ
    ΤΟΝ ΘΕΜΟ,ΤΟΝ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ ΚΑΙ ΟΛΑ
    ΤΑ ΚΑΚΟΓΑΜΗΜΕΝΑ ΠΟΥΣΤΑΚΙΑ ΤΗΣ
    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ..
    ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ
    ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
    ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ...

    φελεκης.στον επενδυτη.
    κακαουνακης στο καρφι.
    το θεμα.
    η ελευθεροτυπια.
    ολες οι παραγκες ενα καρτελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. κοψτε την τηλεοραση μαλακες.
    το μεγαλο γελιο το εχουν οι
    σοβαρες υποτιθεται εφημεριδες.
    ΝΕΑ,ΒΗΜΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,ΕΘΝΟΣ ΚΤΛ.
    εκει εχει πλακα να διαβαζεται
    αναλυσεις ηλιθιων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ..
    το πολυνεκρο δυστυχημα το προκαλεσε
    η δεξια για να αποπροσανατολιση
    το ΜΕΓΚΑ απο τα αμολογα..
    μην μασατε καραγκιοζακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. friends of babis:

    Oxι με το ΠΑΣΟΚ.

    Με το PASOK!

    Πραγματι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Εσυ με το ναζωραίο και τον Χριστοδουλο:

    Πιπες κανεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. ΟΤΑΝ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ
    ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
    ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
    ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ,ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ
    ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ.
    ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ
    ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Ρε γαμώ το ναζωραίο σας γαμώ, κουβέντα για τον Χριστόδουλο ακόμα, μας τα έχετε πρήξει με το Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. δεν ενδιαφερεται κανεις για
    τον συριζα.
    δεν δικαιολογει πια την υπαρξη του
    ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΟΙΚΤΟ ΠΙΑ ΔΕΝ ΤΟ
    ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. ΟΤΑΝ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ
    ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
    ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
    ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ,ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ
    ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ.
    ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ
    ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. posa pairneis re sy apo to pasok
    gia na mpaxaleyeis?
    me to kommati paei h plhromh?
    p;oses fores prepei na grapseis gia ton xristodoylo mhpos kai allkseis thema kai plhrotheis?
    einai polla ta lefta paspaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΖΩΝ Ο ΚΩΛΟΜΠΑΡΑΣ; ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. O ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ
    ΓΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ..
    ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ.
    ΑΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΙ.
    ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΙΑ.
    ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. ΜΥΘΟΣ 1ος

    "Η ονομασία «Μακεδόνες» των βορείων γειτόνων μας πρωτοεμφανίζεται το 1943-44 και αποτελεί κατασκεύασμα του Τίτο"

    Στην πραγματικότητα η επίμαχη ονομασία χρησιμοποιείται ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι., όταν πρώτη φορά ετέθη δημόσια το ζήτημα του εθνικού χαρακτήρα των σλαβόφωνων χριστιανών της ευρύτερης Μακεδονίας. Οι τελευταίοι δηλώνουν «Μακεδόνες» την ίδια στιγμή που διαπραγματεύονται την υποστήριξή τους στην ελληνική, βουλγαρική ή σερβική εθνική ιδέα.

    Τυπικό δείγμα, το κήρυγμα του (πρώην κομιτατζή και εν συνεχεία μακεδονομάχου) καπετάν Κώττα προς τους προεστούς των Κορεστίων, όπως καταγράφηκε από τον αυτόπτη Παύλο Μελά: «Ημείς οι Μακεδόνες διά ν' αποκτήσωμεν ελευθερίαν έχομεν δύο δρόμους ν' ακολουθήσωμεν. Ο ένας πηγαίνει εις την Βουλγαρίαν, ο άλλος πηγαίνει εις την Ελλάδα» (Ναταλία Μελά, «Παύλος Μελάς», Αθήνα 1964, σ. 242). Καθώς η παραπάνω ομιλία έγινε στη γλώσσα που ο ίδιος ο Μελάς αποκαλεί «μακεδονικά», οι κατά Κώτταν «Μακεδόνες» αυτοαποκαλούνταν -προφανώς- «Μακεντόντσι».

    Δεν πρόκειται για τη μοναδική καταγραφή του είδους. Κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, την πρώτη δεκαετία του 20ού αι., πολλοί σλαβόφωνοι μετανάστες απαντούν στο ερώτημα ποια είναι η «φυλή» ή ο «λαός» τους με τη λέξη «Μακεδόνας». Οι σχετικές καταχωρήσεις είναι ηλεκτρονικά προσπελάσιμες, στην πρωτότυπη μορφή τους, στην ιστοσελίδα του Ελις Αϊλαντ.

    Ενδιαφέρουσα είναι η προβολή αυτού του αυτοπροσδιορισμού από την ελληνική προπαγάνδα της εποχής, που από τη «μακεδονικότητα» των σλαβοφώνων έσπευδε να συναγάγει την «ελληνικότητά» τους. «Και αυταί αι παραδόσεις των βουλγαροφώνων Ελλήνων εισίν ελληνικαί, ως και το παρ' αυτοίς αίσθημα της εθνότητος, διότι αυτοί εαυτούς Μακεδόνας ονομάζουσιν, ουδέποτε δε χρώνται τη λέξει Βούλγαρος» διαβάζουμε, π.χ. στον εθνογραφικό χάρτη του Στάνφορντ (1877), που είχε συνταχθεί από τον έλληνα διπλωμάτη Ιωάννη Γεννάδιο. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Δημήτριος Φιλιππίδης τονίζει κι αυτός ότι «οι χριστιανοί κάτοικοι, άνευ διακρίσεως οι τε Ελληνες και οι σχισματικοί, ονομάζουσιν εαυτούς υπό το γενικόν όνομα "Μακεδόνας"» («Η Μακεδονία», Εν Αθήναις 1906, σ. 30).

    Το 1905, τέλος, ο επίσημος χαρτογράφος του ελληνικού μηχανισμού λοχαγός Πάτροκλος Κοντογιάννης, εισηγείται υπηρεσιακά την ενιαία χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τους σλαβόφωνους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής, αναφερόμενος σε «Μακεδόνας ελληνίζοντας» και «Μακεδόνας βουλγαρίζοντας» και υποστηρίζοντας ότι «η εθνότης είναι η αυτή και εις τας δύο ταύτας κατηγορίας, ήτοι η Μακεδονική» (βλ. «Ιός» 5.6.05).

    Η τάση διακριτού αυτοπροσδιορισμού ενισχύθηκε προοδευτικά ως απάντηση στις αιματηρές προσηλυτιστικές εκστρατείες Βουλγάρων, Ελλήνων και Σέρβων. Η πρώτη πανηγυρική διατύπωση της συγκρότησης ενός σύγχρονου, σλαβικού «μακεδονικού έθνους» γίνεται το 1903 από τον (γεννημένο στην Πέλλα των Γιαννιτσών) Κάρστε Μισίρκωφ. Για τις αντίστοιχες αποκρυσταλλώσεις στη βάση των τοπικών κοινωνιών, αποκαλυπτική είναι η διαπίστωση του Στράτη Μυριβήλη το 1917: «Αυτοί εδώ οι χωριάτες», γράφει για τους οικοδεσπότες του στη Βελούσινα, «δε θέλουν νάναι μήτε "Μπουλγκάρ", μήτε "Σρρπ", μήτε "Γκρρτς". Μοναχά "Μακεντόν ορτοντόξ"» («Η ζωή εν τάφω», 1η έκδοση [1924], επανέκδ. Αθήνα 1991, σ. 104-5).


    Ολα αυτά, μερικές δεκαετίες τουλάχιστον πριν ο Τίτο κάνει τη δημόσια εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή των Βαλκανίων.


    ΜΥΘΟΣ 2ος

    "Η εδαφική επικράτεια της ΠΓΔΜ βρίσκεται ως επί το πλείστον εκτός «ιστορικής» Μακεδονίας."

    Στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος ο εθνικός μας ιστορικός Κων/νος Παπαρρηγόπουλος επισημαίνει σε υπηρεσιακή έκθεσή του το 1885, ολόκληρη η σημερινή ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται στα όρια της αρχαίας Μακεδονίας (επί Φιλίππου). Η πολυδιαφημισμένη διάκριση της μείζονος Μακεδονίας σε «γεωγραφική» και «ιστορική» δεν είναι αντίθετα παρά ένα τέχνασμα του τότε ελληνικού υπ.Εξ., με σκοπό την αυθαίρετη ταύτιση της Μακεδονίας με «το μέρος εκείνο της χώρας ταύτης εις το οποίον ο Ελληνισμός δύναται να παρασταθή επικρατών».
    Ο Παπαρρηγόπουλος αρνήθηκε να δεχτεί τις σχετικές εισηγήσεις, τονίζοντας πως «επ' ουδεμιάς ιστορικής βάσεως δυνάμεθα να στηρίξωμεν νέαν της Μακεδονίας οριοθέτησιν» και προειδοποιώντας ότι «ουδείς ήθελε αποδεχθή» διεθνώς τον «νέον γεωγραφικόν όρον» που κατασκεύασε η ελληνική πολιτική ηγεσία για τις βορειότερες μακεδονικές περιοχές. Παρ' όλο που τότε δεν ακούστηκε, η Ιστορία έμελλε να τον δικαιώσει: η μετονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε «Δαρδανία» παρέμεινε ένα σόφισμα για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς οποιοδήποτε αντίκρισμα στη διεθνή επιστημονική και διπλωματική σκηνή -ούτε καν καθολική αποδοχή από τους εν Ελλάδι μακεδονολογούντες.


    ΜΥΘΟΣ 3ος

    »Το πραγματικό ιστορικό όνομα της ΠΓΔΜ είναι «Βαρντάρσκα Μπανοβίνα».»

    Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε απ' το γιουγκοσλαβικό κράτος 12 χρόνια όλα κι όλα (1929-1941) και μάλιστα κάτω από συνθήκες που επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον τεχνητό χαρακτήρα της.

    Οταν η στρατιωτική δικτατορία του βασιλιά Αλέξανδρου επιχείρησε το 1929 να εξαλείψει τις εθνότητες της χώρας συγχωνεύοντάς τις σε ένα ενιαίο «γιουγκοσλαβικό» έθνος υπό σερβική ηγεμονία, όλες οι «ιστορικές» περιφέρειες της Γιουγκοσλαβίας αντικαταστάθηκαν από Διοικήσεις («Μπανοβίνες») με τα ονόματα των τοπικών ποταμών. Η αλλαγή παγιώθηκε με το σύνταγμα του 1931 (άρθρο 83) και αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από το διεθνή τύπο της εποχής.

    Αν πάρουμε στα σοβαρά αυτή τη διοικητική διαίρεση, τότε εκτός από (γιουγκοσλαβική) Μακεδονία δεν υπάρχουν επίσης Σλοβενία (αλλά «Ντράβσκα» Μπανοβίνα), Κροατία («Σάβσκα» και «Πριμόρσκα» Μπανοβίνα), Μαυροβούνιο («Ζέτσκα» Μπανοβίνα), Βοσνία-Ερζεγοβίνη («Ντρίνσκα» και «Βρμπάσκα» Μπανοβίνα), Βοϊβοδίνα («Ντουνάβσκα» Μπανοβίνα) και -φυσικά- ούτε Σερβία («Μοράβσκα» Μπανοβίνα). Η γελοιότητα του όλου επιχειρήματος, που προπαγανδίστηκε κι από επίσημα χείλη (Παπαθεμελής), είναι παραπάνω από προφανής.


    ΜΥΘΟΣ 4ος

    "Ονομασία των βορείων γειτόνων μας ως «Μακεδονία» συνεπάγεται αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας. "

    Στην πραγματικότητα, οι παλιότερες εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της ελληνικής Μακεδονίας ουδέποτε στηρίχτηκαν σε «ονοματολογικές» παρανοήσεις. Κεντρικό επιχείρημα της Βουλγαρίας και της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας (πριν από το 1950) ήταν η συνεχιζόμενη παρουσία μιας συμπαγούς σλαβόγλωσσης μειονότητας σε περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας ή τα «ιστορικά δίκαια» που (υποτίθεται ότι) συνεπαγόταν η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασίας.

    Ακόμη κι αν η ΠΓΔΜ μετονομαζόταν «Δαρδανία», αυτό δεν θα εξαφάνιζε τις αναφορές των εκεί εθνικιστών σε «αλύτρωτους Δαρδανούς» της Β. Ελλάδας. Στη δε χώρα μας, θα γινόμασταν απλώς μάρτυρες της μετάλλαξης των «σλαβόφωνων Ελλήνων» σε «δαρδανόφωνους».

    Της μόδας μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε επίσης η «γεωπολιτική» επιχειρηματολογία («δικαίωμα» των εθνών να «αναζητήσουν» καλλιεργήσιμα εδάφη, θαλάσσιες οδούς κ.λπ.). Παρόμοια επιχειρήματα πρόβαλε τότε κι η επίσημη Αθήνα, ζητώντας επέκταση των ελληνικών συνόρων προς βορρά. Σήμερα, τέτοιοι ισχυρισμοί θεωρούνται από το Διεθνές Δίκαιο απαράδεκτοι, ενώ η ύπαρξη και προστασία των κατά τόπους μειονοτήτων έχει πλήρως αποσυνδεθεί από εδαφικές «διευθετήσεις».


    ΜΥΘΟΣ 5ος

    "Η (φαντασιακή) σχέση των Σλαβομακεδόνων με τους αρχαίους Μακεδόνες είναι μια ιστορική πλαστογραφία που χαλκεύθηκε από τα Σκόπια στα μεταπολεμικά χρόνια."

    Στην πραγματικότητα, η υποτιθέμενη καταγωγή των σλαβόφωνων από τους αρχαίους Μακεδόνες υπήρξε αγαπημένο θέμα της ελληνικής προπαγάνδας, ήδη από τα μέσα του ΙΘ' αι.

    Το πιστοποιούν σλαβόγλωσσα έντυπα που οι μακεδονομάχοι μοίραζαν στον τοπικό πληθυσμό, όπως η «Διακήρυξη του Ελληνομακεδονικού Συλλόγου της Αθήνας για τους αδελφούς μας Μακεδόνες» (1905) ή οι υποτιθέμενες «Προφητείες του Μεγαλέξανδρου» (1907). Ανάλογες θεωρίες συναντάμε και σε προφορικά κηρύγματα προς τους σλαβόφωνους χωρικούς (Στ. Ράπτης «Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνος», Εν Αθήναις 1910, σ. 168). Πασίγνωστη είναι τέλος η αναγόρευση της σλαβομακεδονικής σε μετεξέλιξη της «ομηρικής» γλώσσας των αρχαίων Μακεδόνων από λογίους της εποχής (Τσιούλκας, Μπουκουβάλας κ.ά.), τα πονήματα των οποίων βρίσκουν μέχρι σήμερα ανταπόκριση σε ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους.

    Εξίσου παλιά είναι η οικειοποίηση αυτής της «ιστορικής» επιχειρηματολογίας από τους ίδιους τους σλαβόφωνους Μακεδόνες -είτε αυτοί συντάσσονταν με τον ελληνικό εθνικισμό είτε όχι. Προξενική έκθεση του 1871 καταγράφει το στολισμό του «σλαβοβουλγαρικού» βιβλιοπωλείου των Βιτωλίων με την εικόνα του Μεγαλέξανδρου, ενώ το 1902 κομιτατζήδες κηρύσσουν πως «θέλουν να αναζωώσουν τον Μέγαν Αλέξανδρον» και το κράτος του. Την ίδια χρονιά, σλαβόφωνος πράκτορας του ελληνικού μηχανισμού καυτηριάζει δημόσια τους συμπατριώτες του που «πλανώνται πλάνην μεγάλην φρονούντες ότι είνε δυνατόν να είνε απόγονοι συγχρόνως τε του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κρούμου» (Γ. Π. Κώνστας, «Ενέργειαι και δολοφονικά όργια του βουλγαρικού κομιτάτου», Εν Αθήναις 1902, σ. ιθ').

    Παρά την οφθαλμοφανή αυθαιρεσία του, το όλο «γενεαλογικό» σχήμα έχει συνεπώς τη δική του προϊστορία. Στο κάτω κάτω, τι φταίνε αυτοί αν πήραν τοις μετρητοίς όσα τους κανοναρχούσαν οι «δικοί μας» φωστήρες;

    Διαφορετικής τάξης ζήτημα αποτέλεσε η υιοθεσία του «Ηλιου της Βεργίνας» ως εθνικού εμβλήματος της ΠΓΔΜ το 1992. Ευθύς εξαρχής ήταν προφανές πως επρόκειτο για (εσπευσμένη) κατασκευή ενός διαπραγματευτικού χαρτιού προς ανταλλαγή, ενόψει μελλοντικού διακανονισμού. Το αποδεικνύει όχι μόνο η άνετη απεμπόλησή του το 1995, αλλά και η προνοητικότητα της ηγεσίας των Σκοπίων να απεικονίσει έναν διαφορετικό «ήλιο» στα κέρματα που έκοψε το 1993.


    ΜΥΘΟΣ 6ος

    "Το ελληνικό κράτος αδιαφόρησε επί μισόν αιώνα για τις κινήσεις των Σκοπίων. "

    Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί σε απολογιστικό του κείμενο ο επίσημος ιστορικός του Μακεδονικού (κι εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΞ επί τρεις τουλάχιστον δεκαετίες), Ευάγγελος Κωφός, «για τη διπλωματική μας Υπηρεσία, το θεωρούμενο από πολλούς ως "ανύπαρκτο θέμα" ήταν ένα πολύ υπαρκτό και ακανθώδες πρόβλημα. Υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες το 50% των εισερχομένων ημερησίως εγγράφων στο αρμόδιο Βαλκανικό Τμήμα του Υπουργείου αναφέρονταν άμεσα ή έμμεσα στο Μακεδονικό».

    Η σχετική παρανόηση οφείλεται στην επιλογή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να θεωρεί το θέμα επισήμως «ανύπαρκτο», επιβάλλοντας αυτή τη γραμμή στα ελληνικά ΜΜΕ.

    Ο Κων/νος Καραμανλής (ο παλιότερος) δεν είχε π.χ. κανένα πρόβλημα να εξηγήσει το 1980 στο γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μιγιάτοβιτς, πώς υποχρέωσε τον ελληνικό τύπο ν' αποσιωπήσει την απάντηση του γιουγκοσλαβικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση «ενός δικού μας ανόητου δημοσιογράφου για το Μακεδονικό» («Αρχείο Καραμανλή», τ. 12ος, σ. 61).

    Η αιτία αυτής της διατεταγμένης αυτολογοκρισίας δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Χάρη στη (μυστική) ελληνογιουγκοσλαβική «συμφωνία κυρίων» του 1962 για εκατέρωθεν αποχή από οποιαδήποτε δημόσια ανακίνηση του Μακεδονικού, το ελληνικό κράτος μπόρεσε να οργανώσει -χωρίς διεθνείς περιπλοκές- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αφομοίωσης της σλαβόφωνης μειονότητας του βορειοελλαδικού χώρου. Σε αντάλλαγμα αποδέχθηκε de facto την ύπαρξη της Σ. Δ. Μακεδονίας, όπως πιστοποιεί η αναγραφή της ονομασίας σε ΦΕΚ όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων.

    ΜΥΘΟΣ 7ος

    "Η ηγεσία των Σκοπίων υπήρξε σταθερά αδιάλλακτη στο ζήτημα του ονόματος, απορρίπτοντας κάθε συμβιβαστική λύση."

    Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να απορρίψει πρώτη όλες τις εκδοχές σύνθετης ονομασίας που πρότειναν το 1992-93 οι μεσολαβητές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, όπως «Νέα Μακεδονία» (1.4.92) και «Nova Makedonija» (28.5.93).

    Η δεύτερη απορρίφθηκε επίσημα (και) από τον Γκλιγκόροφ, μια μέρα όμως μετά το Μητσοτάκη.

    Το ίδιο συνέβη και με τις βολιδοσκοπήσεις σε διμερές επίπεδο. Το Μάρτιο του 1992, κατά τη συνδιάσκεψη «Ελσίνκι-2» της ΔΑΣΕ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Μάλεφσκι παρέδωσε σε μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κατάλογο με πέντε εκδοχές σύνθετης ονομασίας («Μακεδονία του Βαρδάρη», «Βόρεια Μακεδονία» κ.λπ.) παροτρύνοντας σε άμεση από κοινού επίλυση του προβλήματος. Η ελληνική πλευρά απέρριψε το διάβημα με τη δικαιολογία ότι «η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη». Τις ίδιες μέρες κλιμακώθηκε η εκστρατεία του (τότε) έλληνα ΥΠΕΞ, Αντώνη Σαμαρά, για αποτροπή οποιουδήποτε συμβιβασμού με το «ψευδοκράτος» - με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα σημερινά αδιέξοδα.

    ΜΥΘΟΣ 8ος

    "Οι εθνικιστικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ απειλούν άμεσα την ασφάλεια κι εδαφική ακεραιότητα της Β. Ελλάδας. "

    Η ύπαρξη εθνικιστών σε οποιαδήποτε χώρα είναι κάτι το αυτονόητο. Εντελώς διαφορετικό ζήτημα είναι η πραγματική επικινδυνότητά τους. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, πολύς λόγος έγινε το 1991-93 για την αλυτρωτική συνθηματολογία του δεύτερου σε μέγεθος κόμματος της χώρας, του ΒΜΡΟ. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τον τοπικό τύπο, η ηγεσία του ΒΜΡΟ ήδη από το 1992 βρισκόταν σε επαφή με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες -και συγκεκριμένα με τον ειδικό απεσταλμένο του Μητσοτάκη, στρατηγό Γρυλλάκη («Ιός» 22.12.2001).

    Οταν το 1998 το ΒΜΡΟ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ακολούθησε έτσι πιο «ενδοτική» πολιτική απ' ό,τι οι προκάτοχοί του (ξεπούλημα στρατηγικών βιομηχανιών στο ελληνικό κεφάλαιο, κ.λπ.). Σύμφωνα με το «Βήμα» (3.6.2001), σύμβουλος του «εθνικιστή» πρωθυπουργού Γκεοργκίεφσκι «στις διαβουλεύσεις με την Αθήνα για την ονομασία» δεν ήταν άλλος από το Σταμάτη Μαλέλη -τον ίδιο άνθρωπο που, ως υπάλληλος του ελληνικού προξενείου, είχε ξεκινήσει το 1992 τις επαφές Γρυλλάκη-ΒΜΡΟ!

    Απομένει το ζήτημα των εθνικιστικών αναφορών σε σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ. Κάποιες είναι όντως αλυτρωτικές, ενώ άλλες απλώς διαφέρουν από τη δική μας εικόνα για την ιστορία της περιοχής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει ευρύτερες βαλκανικές διαστάσεις, υπάρχουν διακρατικές επιτροπές επιφορτισμένες με την αμοιβαία εκκαθάριση των σχολικών βιβλίων από κηρύγματα μίσους και σοβινιστικές υπερβολές.

    Προϋπόθεση της δουλειάς τους συνιστά, ωστόσο, η απουσία έντασης μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών.

    ΜΥΘΟΣ 9ος

    "Στην επικράτεια της ΠΓΔΜ ζει μια ευμεγέθης ελληνική μειονότητα."

    Πρόκειται για ανυπόστατη κατασκευή που δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο. Το αρχικό έναυσμα δόθηκε από μια σφυγμομέτρηση του περιοδικού «PULS» (1991) κατά την οποία, σε περίπτωση διάλυσης της ΠΓΔΜ, ένα 10,88 % των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να ζήσει στην Ελλάδα κι όχι σε κάποια άλλη γειτονική χώρα -προτίμηση που από ελληνικά ΜΜΕ (και το Α2 του ΓΕΣ) ερμηνεύθηκε σαν εκδήλωση ελληνικής εθνικής συνείδησης!

    Ακολούθησε η πανηγυρική υποδοχή της προκήρυξης μιας «Οργάνωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» (19.2.93), που σύντομα αποδείχθηκε κατασκεύασμα του εγχώριου «Στόχου». Οπως επισημαίνει και ο Κωφός, η όλη παραφιλολογία (στην οποία μετείχε ακόμη και η υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, ανεβάζοντας μάλιστα το ποσοστό της «ελληνικής μειονότητας» σε 18,6) «ενίσχυε την εντύπωση σε τρίτους ότι η Ελλάδα αναζητεί ή κατασκευάζει ερείσματα για επέμβαση στη γειτονική χώρα».


    ΜΥΘΟΣ 10ος

    "Η στάση της Αθήνας απέναντι στα Σκόπια υπήρξε σταθερά ενδοτική και καθόλου απειλητική. "

    Στην πραγματικότητα, ο ελληνικός εθνικισμός φλέρταρε σοβαρά με την ιδέα της διάλυσης του «ψευδοκράτους». Εκτός από χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας ζητώντας «σπάσιμο των συνόρων» και «σύνορα με τη Σερβία» (10.12.92), τη «στρατιωτική πίεση» και το διαμελισμό της ΠΓΔΜ υποστήριξαν επίσης δημόσια προσωπικότητες όπως ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Κων/νος Βακαλόπουλος, ο Σαράντος Καργάκος, ο Χρήστος Πασσαλάρης ή ο τέως πρόεδρος Χρήστος Σαρτζετάκης. Στον αθηναϊκό τύπο δημοσιεύθηκαν σενάρια προέλασης του ελληνικού στρατού στο έδαφος της ΠΓΔΜ («Βήμα» 15.12.91 και 31.5.92), ακόμη και χάρτης με τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ για τα νέα σύνορα της Ελλάδας («Εθνος» 7.12.92).

    Σ' ένα άλλο επίπεδο, ο ΥΠΕΞ Σαμαράς βάσισε μεγάλο μέρος της στρατηγικής του στην προοπτική αποσύνθεσης και κατάρρευσης του «κρατιδίου» (χάρη και στο πρώτο άτυπο ελληνικό εμπάργκο του 1992), ενώ γνωστές είναι οι διαβουλεύσεις με τους Μιλόσεβιτς και Ντράσκοβιτς για ελληνοσερβική «μοιρασιά» της ΠΓΔΜ.

    Τέλος, διαφορετικής τάξης σχεδιασμοί για την «προληπτική» κατάληψη μιας «υγειονομικής ζώνης» εντός της ΠΓΔΜ σε περίπτωση επέκτασης των εκεί διακοινοτικών ταραχών συζητήθηκαν επίσημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Αύγουστο του 2001.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
    του χρονου η αννιτα πανια θα εισελθει δυναμικα και στον τυπο.
    απλα περιμενει να ολοκληρωθει η αυτογελειοποιηση των δημοσιογραφων.
    στρατολογει ηδη την νεα γενια των δημοσιογραφων.

    2:51 μμ


    Ανώνυμο said...
    ΑΝΝΙΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΜΠΕΣ ΚΑΙ
    ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. διαβαστε τον γκουτζανη στο ΘΕΜΑ,
    το υστερικο πουστακι αφου βγαζει
    χολη,κατινια,φθονο,κτλ.
    εμφανιζεται αγανακτισμενο γιατι λεει
    ο πρωθυπουργος δεν επετρεψε στους
    ελληνες δημοσιογραφους,να τον ρωτησουν στην αυστραλια για τον...
    πολυδωρα...
    καλα ποιος τους πληρωνει ολους
    αυτους τους γελοιους?
    ειναι ντροπη για το πολιτικο συστημα στο συνολο του να συνομιλει
    με αυτους τους τυπους.
    ολοι αυτοι οι κρετινοι που πηγαν
    στην αυστραλια αυτο θα ηθελαν να
    ρωτησουν?

    2:09 μμ


    Ανώνυμο said...
    ρε αχρηστα δημοσιογραφικα παπαγαλακια γιατι αφησατε τους
    αυστραλους στο σκοταδι?
    γιατι δεν πηγατε πριν τον καραμανλη
    να τους ενημερωσετε..
    για τις υποκλοπες,τους πακιστανους,
    τα ομολογα,τον πολυδωρα,την γιαννακου,τον κεφαλογιαννη,
    θα πρεπει να παρουν θεσει για ολα
    αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.
    1.111.000.000.000.00000000
    0000
    00000000000000000000
    000000000000000000000
    0000000000000000000000000
    ΔΕΞΙΟΥΣ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΣΤΟ
    ΔΗΜΟΣΙΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. @1.41 ''PASOK poisonous'': Σωστά το έγραψες "....Ανδρέας Παπανδρόυ "


    By the way, αφου μακαρίζεις τον Αντρέα για τη σθεναρή του στάση στο θέμα, ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ" ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ




    @παιντί 2.15: Όχι πράγματι, αλλά indeed. Mη ξεχάσεις και τη μητρική σου γλώσσα εδώ σ' αυτή τη χώρα που τόσο αγαπάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. πλακώσανε και οι γυφτοσκοπιανοί ψευδοΜακεδόνες με την ελεεινή προπαγάνδα τύπου Σκοπιάς και Μαρτύρων τού Ιεχωβά μετά των ημετέρων εκσυχρονιστών της "Ελευθεροτυπίας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Gia na swsoun to tomari tous oi deksioi entexna sikwsan to thema me ta skopia

    Molis o karamanlis eide oti exei fthora stis dimoskopiseis ti ekane?

    1)efyge gia ligo opws o theios tou gia na min anamixthei sto galazio kolpo twn omologwn

    2)sikwse to skopiano stin prospatheia na apoprosanatolisei tin koini gnwmi

    den exei iero oute osio, gia na parei merikous mines zwi i kuvernisi twn lopoditwn sikwse apo tin mia to skopiano gia to opoio eythinete o APOSTATIS-EFIALTIS-MITSOTAKIS kai i ND kai apo tin alli kanei proeklogikes-ellinorthodokses sygentrwseis stin Australia(sta plaisia twn diakopwn tou)


    Irthe i wra tou Karamanli apo tin pisw na fygei-kryftei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Aποκλειστικες πληροφοριες..

    Μετα την επιστροφη της γαλαζιας παρεας από τις εξωτικες χωρες οπου ειχε μεταβει για να ξεφυγει από τη ρουτινα και για γενικωτερη αναπαυση όπως αποκλειστικά οι φίλοι αναγνώστες του blog πρώτοι και αποκλειστικά έχουν μάθει ,με επικεφαλής τον χοντρομπουλη και το φρόκαλο , η χώρα εισέρχεται πλέον σε νέα περίοδο ένδοξης και αποτελεσματικής διοίκησης. Έτσι από τούδε και στο εξής θα γίνονται απαραίτητα τα παρακάτω
    Με το νέο PLAYSTASION 3 που παραλήφτηκε (μη ξεχνάμε ήταν ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς του ταξιδίου, (όπως πάλι αποκλειστικά οι αναγνώστες εδώ έχουν δει) οι προβολές θα γίνονται μονό τις άρτιες ώρες. Στις περιττές ώρες θα γίνονται μόνο προβολές τελευταίων DVD, στις λοιπές ώρες επιτρέπετε το ροχαλητό.
    Το φρόκαλο θα συμμετέχει πλέον ανελλιπώς στις εφημερίες και τα χειρουργεία του Λαϊκού Νοσοκομείου .Τον υπόλοιπο χρόνο θα συντάσσει την νέα ιατρική διατριβή της με τίτλο τον τρόπο κτίσεως ιατρικής ιδιότητας μετά τη λήψη πτυχίου νηπιαγωγού.
    Μετά τα παραπάνω οι Έλληνες πατριώτες θα αποκτήσουν την ηρεμία των και την σιγουριά των ότι η χώρα βαδίζει πλέον στις λεωφόρους της προοδου,της ανάπτυξης και της ευημερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Οι γαλάζιες προσλήψεις στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ
    «E» 29/5


    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

    Σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ το θέμα των «γαλάζιων προσλήψεων» στο Δημόσιο και της εξαγοράς συνειδήσεων, ενώ την Πέμπτη υπερασπίζει στη Βουλή την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για αξιοκρατικές προσλήψεις.

    χαχαχα..
    ετσι εξηγουνται το κυριακατικο
    πρωτοσελιδο της αδεσμευτης...
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.
    το κυριο αρθρο στο ΘΕΜΑ του μακη.
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΛΑΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    καραγκιοζακια καρφωνεσται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. 3.10 babis καρφώνεσαι από το στύλ γραφής και πίπας...



    by the way, που ψωλορουφάς τα πρωϊνά αφού είσαι ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. αλλη μια τραβεστι συζητηση στο press-gr...
    ειλικρινα το blog παιρνει την κατω βολτα...Δεν χρειαζονται τοσοι κοπανοι για να καταλαβουμε οτι το ΠΑΣΟΚ θελει να κλεισει αρον αρον το θεμα των Σκοπίων, εστω και αν το κρατοσ χρησιμοποιησει οτν ορο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...δεν ειμαστε χαζοι αλλα παραλληλα δεν τρωμε κουτοχορτο που ο καραμανλης σηκωνει τους τονουσ της αντιπαραθεσης με τα Σκοπια για να διεγειρει το εθνικο αισθημα των Ελληνων και να αρπαξει ψηφοφορους.τι προτιμαμε ομως?

    ενα παιδι των αμερικανων που δεν μπορει να καταλαβει τι σημαινει μακεδονια για τους ελληνες ή εναν πρωθυπουργο που αγωνιζεται να βγει ξανα στην εξουσια χωρις την υπαρξη πεμπτου κομματος...Τι θα αποφασισετε στο διλλημα αυτο...;;;

    υ.γ
    μερικεσ φορεσ σκεφτομαι οτι αν μαζευτουμε ολοι εδω του blog και παρουμε απο ενα οπλο θα κατακτησουμε τα Σκοπια σε 5 λεπτα...Κανω λαθος?γιατι να ενδωσουμε σε κατι που και ιστορικα ειναι δικο μας...;


    σαλπιγξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. μακης-καχριμακης-κακαουνακης-
    επαναστατικος αγωνας του βαθεως
    συστηματος παραπασοκ.

    επαναστατημενα αρπαχτικα του
    δημοσιου ενωθειτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. ΕΥΡΥΠΡΩΚΤΕ
    ΞΙΦΟΜΑΧΕ
    ΤΖΩΝ
    ΚΑΡΧΙΜΑΚΙΣΤΑΝ
    και λοιπές φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις.

    Συνολική απάντηση προς τα προηγούμενα ,κοράκια, χουντικούς χλεχλεδες ,δεξιές αδελφές και άρρωστα και ανεγκέφαλα καθηκια του κερατα.

    Πλέον δεν αξίζετε της προσοχής μας. Δεν σας δίνουμε πλέον καμία προσοχή πέρα από ένα σκατο ,σαν την ψυχή σας. Είστε απόβλητα της ζωής. Περιτρίμματα της κοινωνίας που ζείτε μέσα στο βοθρολυμα της Ρηγίλλης όπου και σιτίζεστε εκεί. Δεν μπορείτε να αρθρώσετε πολιτικό λόγο παρά μόνον άναρθρες επαναλαμβανόμενες παπαρες και ηλιθιότητες κραυγές κρα-κρα. Παρακαλώ λοιπόν κάθε σκεπτόμενο έντιμο και τίμιο αγωνιστή (ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί εδώ μέσα να μην ασχολούνται άλλο μαζί των. .Μας αρκεί το γεγονός πλέον ότι έχει αποκαλυφτεί ο ρόλος των.Τωρα μπορείτε να πάτε στον διάολο και ακόμη παραπερα.Ουστ βρωμοκαθαρματα. Όποιος συληφθει να διαλέγεται με τα προηγούμενα άτομα που είναι πλέον εμφανή από τη γραφή των θα θεωρείτε προβοκάτορας και σαν τέτοιος θα αντιμετωπίζετε.
    Προσοχή κίνδυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. XΩΣΤΑ ΜΕΓΑΛΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ ΠΟΥ ΣΗΚΩΑΣΑΝΕ ΚΕΦΑΛΙ..

    ΟΥΣΤ

    ΧΤΥΠΑ ΤΟΥΣ ΑΛΥΠΗΤΑ , ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΑΛΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ , ΟΧΙ 2 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΕΙΝΑΙ , ΑΛΛΑ 1 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ , ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΡΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ..

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΦΕΡΟΜΕΝΟ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑ' ΓΑΠαπατζη ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.....ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΜΡΑΙΤ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ?

    ΟΥΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. μερικεσ φορεσ σκεφτομαι οτι αν μαζευτουμε ολοι εδω του blog και παρουμε απο ενα οπλο θα κατακτησουμε τα Σκοπια σε 5 λεπτα...Κανω λαθος?γιατι να ενδωσουμε σε κατι που και ιστορικα ειναι δικο μας...;


    σαλπιγξ

    σωστο..τοτε γιατι φοβασαι την
    αλυτρωτικη πιπιλα των σκοπιανων,
    μαλακισμενο.
    ας λεγονται μακεδονες..
    ας τους ενσωματοσουμε σιγα σιγα.
    και στο παρελθον η ελλαδα ειχε
    γεμισει με τουρκαλβανους,σλαβους,
    κτλ...ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ
    ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Μιστερ Σαλπιγγξ (πως σε λένε).
    Έχετε υπηρετήσει? Έχετε πιάσει όπλο? Η είστε κυνηγός?
    Δίκαννο έχετε αγγίξει η μονόκαννο?
    Η έχετε υπηρετήσει στο Πεντάγωνο η την πλατεία Κλαυθμώνος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΕΤΕ :

    Πόσο πατριώτης είναι, αλήθεια, κάποιος, που ψηφίζει ένα κόμμα, το οποίο υπέστειλε την ελληνική σημαία από ελληνικό έδαφος, στέλνοντας μάλιστα στον τάφο τρεις Έλληνες αξιωματικούς;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που εκλέγει ένα κόμμα, το οποίο χαριεντίζεται μ’ έναν αμετανόητο εχθρό, που με τη σειρά του έχει κοστίσει πολυάριθμους νεκρούς μέχρι και στην τελευταία ελληνική οικογένεια;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που επικροτεί την εκχώρηση της εθνικής οικονομίας σ’ ένα ξένο κέντρο, χωρίς να αντιληφθεί ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της πατρίδος του;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που υποστηρίζει πολιτικούς, οι οποίοι αποστρέφονται οτιδήποτε προδίδει αγάπη για την πατρίδα και έχουν απαλείψει την λέξη «έθνος» και τα παράγωγά της από το λεξιλόγιό τους.

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που ταυτίζεται με ιδεολογίες, οι οποίες θεωρητικά, αλλά και έμπρακτα καλλιεργούν την μισαλλοδοξία και το κοινωνικό μίσος, καταργούν εθνικά σύνορα, αμφισβητούν τις ανθρώπινες ελευθερίες και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αιματοκυλίσει όλη την Ελλάδα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που δεν πάει στρατό ή που δεν είναι διατεθημένος να αφιερώσει λίγους μήνες από την ζωή του μακριά από την μαμά του και τον μικρόκοσμό του για την ιδέα της πατρίδος που τόσα της χρωστάει;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που επιδιώκει τον πολιτιστικό αφανισμό της Ελλάδος, θέλοντας να την μετατρέψει σε μία βαβέλ ανθρώπων, θρησκειών και παραδόσεων, εξαλείφοντας εντελώς αυτό που δήθεν προασπίζεται, την διαφορετικότητα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που καταχράται το δημόσιο χρήμα και κλέβει τους συμπολίτες και συμπατριώτες του;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που τον καλύπτει τον κλέφτη και τον ανέχεται;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που ψηφίζει με βάση το ρουσφέτι και την εξυπηρέτηση των προσωπικών του μικροσυμφερόντων;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που εκλέγεται εξυπηρετώντας τέτοια μικροσυμφέροντα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός προσβάλλει τα εθνικά σύμβολα ή ανέχεται την προσβολή τους;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που καλλιεργεί την εθνική αμνησία και τον μαρασμό του εθνικού φρονήματος για να γίνει αρεστός σ’ έναν γείτονα που τον μισεί θανάσιμα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που μετατρέπει ένα έθνος πολεμιστών, εμπόρων και ναυτικών, σε τσούρμο δημοσίων υπαλλήλων, σερβιτόρων και τεμπέληδων;

    Ποσο πατριωτης ειναι ενας που καλυπετ το τουρκογραμμενο βιβλιο της ρεπουση και αλλων τετοιων σκυλιων ? που τον 'ενοχλουν' οι παρελασεις, που δεν αναρτα ποτε σημαια ελληνικη σπιτι του..

    Ποσο πατριωτης ειναι αυτος που παραδιδει το ονομα, την εθνικοτητα και τελος το συνολο της ιστοριας των ελληνιστικων χρονων της τρισενδοξης ελληνικης μακεδονιας στους τυχαρπαστους γυφτοσκοπιανους ?

    Ποσο πατριωτης ειναι αυτος που εκανε γαργαρα τους s300 και τους απεσυρε -κατοπιν τουρκικης διαταγης- απο την Κυπρο αφηνοντας την 'γυμνη' αφου ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ?

    Και τελικά, αν όχι πατριώτες, τι άνθρωποι είναι όλοι αυτοί;

    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ... ΟΙ ΕΝΔΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ,ΟΙ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ..ΑΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ..
    ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ εγκαθιδρυσε τα φασιστικοτερα αιμοσταγη καθεστωτα, εξαθλιωσε τους λαους και τελος κατεστησε πουτανες ανα την ευρωπη τις αδελφες και τις κορες των ατυχων υπηκοων των..

    ΟΥΣΤ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΚΑΤΟΣΚΥΛΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Κυρία μου 3.22,



    αφού όπως γράφετε "...Πλέον δεν αξίζετε της προσοχής μας...",



    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ?


    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΩΝΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...



    ΑΧΟΡΤΑΓΗ ΤΣΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. ΑΛΛΟ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
    ΑΛΛΟ ΤΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ
    ΜΗ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. ellas elloinwn xristianwn kai xountodeksiwn!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. 3.33

    Kαλυτερα αυτοι παρα οι =

    ΕΛΛΑΣ , ΕΧΘΡΩΝ ΛΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ

    Καθως και αλλων ρουφιανων γυφτοσκοπιανων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. οι αριστεροι που σεβαστηκαν την
    ιστορια τους και δεν καταντησαν
    αρπαχτικα του δημοσιου χρηματος
    και παρασιτα ,στηριζουν καραμανλη
    κρατικοδιαιτη πουσταρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Κυρία μου 3.33,



    το "ΕλλΟΙνων" ΔΕΝ γράφεται έτσι.



    Μάλλον είστε ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ Η.Π.Α. διότι ΕΑΝ είσασταν Ελληνίς ΘΑ ΞΕΡΑΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. οι αριστεροι που απεχθανονται
    τον προοδευτικο..παρασιτισμο.
    που δεν εμπορευτηκαν τις ιδεες
    τους για να δικαιολογησουν το
    σοσιαληστικο πλιατσικο,
    δεν εχουν αλλη επιλογη απο τον
    καραμανλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Δεκαπέντε σχεδόν χρόνια μετά τα κρατικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνουμε ότι το πολιτικό και δημοσιογραφικό προσωπικό του ελληνικού κράτους επιμένει στην αδιέξοδη επιλογή της πάση θυσία υπεράσπισης του προαιώνιου ελληνικού ονόματος Μακεδονία. Παραμένει έτσι δέσμιο μιας βαλκανικής πολιτικής που διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του 90 υπό το κράτος εθνικιστικής υστερίας και εκβιασμών, χωρίς να έχει το θάρρος να απεμπλακεί από την ομηρία των επαγγελματιών της πατριδοκαπηλίας και να πει τα πράγματα με το όνομά τους.



    Από έναν στοιχειωδώς λογικό πολιτικό, και άνθρωπο, θα αναμέναμε, αντί να συνεχίζει το στρουθοκαμηλισμό περί των «ψευδεπίγραφων Σκοπιανών» και της «ανύπαρκτης γλώσσας» τους, να ανοίξει τα μάτια του και να δει το αυτονόητο. Να παραδεχτεί δηλαδή ότι ο νέος μακεδονικός αγώνας είναι αντικειμενικά αδύνατο να κερδηθεί καθόσον δε μας αφορά, είναι και ανεπιθύμητο να κερδηθεί.



    • οποιοσδήποτε σοβαρός πολιτικός αγώνας προϋποθέτει σαφή προσδιορισμό του στρατηγικού στόχου. Αν λοιπόν στόχος είναι να μην χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία& ως όνομα ανεξάρτητου κράτους, τότε ο αγώνας αυτός έχει ήδη ηττηθεί. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει αναγνωριστεί από δεκάδες κράτη στον κόσμο, αλλά, το κυριότερο, έχει ήδη καθιερωθεί με αυτό το όνομα στη γλωσσική χρήση και στη συνείδηση όλων των ανθρώπων οπουδήποτε στον κόσμο εκτός των Ελλήνων εθνικιστών. Πραγματικά, όποτε κάποιοι άνθρωποι αναφέρονται στο κράτος χωρίς όνομα που βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας, στον γραπτό ή ηλεκτρονικό τύπο, στις περιγραφές αθλητικών αγώνων, στα επιστημονικά συγγράμματα ή συνέδρια, οπουδήποτε της γης, χρησιμοποιούν τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η κατάσταση αυτή είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντιστραφεί. Ακόμη και αν το ελληνικό κράτος ήταν παγκόσμια υπερδύναμη, δεν θα ήταν ικανό να αστυνομεύσει και να υπαγορεύσει τη γλωσσική συμπεριφορά έξι δισεκατομμυρίων ανθρώπων.



    • Πέραν τούτου, κατά τη γνώμη μας ούτε το ελληνικό κράτος, ούτε άλλος κανείς απειλείται ή έχει να χάσει οτιδήποτε από την πρακτική αυτή. Η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα είναι η μόνη που έχουν γνωρίσει στο σύνολό τους οι κάτοικοι του κράτους αυτού στη διάρκεια της ζωής τους. Το όνομά τους είναι η ψυχή τους. Η αξίωση ενός άλλου κράτους να τους υπαγορεύσει τι είδους αυτοσυνείδηση θα πρέπει να έχουν είναι αυθαίρετη και παράλογη. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η αξίωση αυτή δεν γίνεται κατανοητή από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, όπως ομολογούν όλοι οι κατά καιρούς υπεύθυνοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εάν λοιπόν οι έλληνες πολιτικοί και διπλωμάτες δεν θέλουν καταφύγουν στη θεωρία ότι όλοι οι λαοί της υφηλίου έχουν συνωμοτήσει εναντίον τους, θα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά αυτοί αρμενίζουν στραβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Δεκαπέντε σχεδόν χρόνια μετά τα κρατικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνουμε ότι το πολιτικό και δημοσιογραφικό προσωπικό του ελληνικού κράτους επιμένει στην αδιέξοδη επιλογή της πάση θυσία υπεράσπισης του προαιώνιου ελληνικού ονόματος Μακεδονία. Παραμένει έτσι δέσμιο μιας βαλκανικής πολιτικής που διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του 90 υπό το κράτος εθνικιστικής υστερίας και εκβιασμών, χωρίς να έχει το θάρρος να απεμπλακεί από την ομηρία των επαγγελματιών της πατριδοκαπηλίας και να πει τα πράγματα με το όνομά τους.



    Από έναν στοιχειωδώς λογικό πολιτικό, και άνθρωπο, θα αναμέναμε, αντί να συνεχίζει το στρουθοκαμηλισμό περί των «ψευδεπίγραφων Σκοπιανών» και της «ανύπαρκτης γλώσσας» τους, να ανοίξει τα μάτια του και να δει το αυτονόητο. Να παραδεχτεί δηλαδή ότι ο νέος μακεδονικός αγώνας είναι αντικειμενικά αδύνατο να κερδηθεί καθόσον δε μας αφορά, είναι και ανεπιθύμητο να κερδηθεί.



    • οποιοσδήποτε σοβαρός πολιτικός αγώνας προϋποθέτει σαφή προσδιορισμό του στρατηγικού στόχου. Αν λοιπόν στόχος είναι να μην χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία& ως όνομα ανεξάρτητου κράτους, τότε ο αγώνας αυτός έχει ήδη ηττηθεί. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει αναγνωριστεί από δεκάδες κράτη στον κόσμο, αλλά, το κυριότερο, έχει ήδη καθιερωθεί με αυτό το όνομα στη γλωσσική χρήση και στη συνείδηση όλων των ανθρώπων οπουδήποτε στον κόσμο εκτός των Ελλήνων εθνικιστών. Πραγματικά, όποτε κάποιοι άνθρωποι αναφέρονται στο κράτος χωρίς όνομα που βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας, στον γραπτό ή ηλεκτρονικό τύπο, στις περιγραφές αθλητικών αγώνων, στα επιστημονικά συγγράμματα ή συνέδρια, οπουδήποτε της γης, χρησιμοποιούν τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η κατάσταση αυτή είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντιστραφεί. Ακόμη και αν το ελληνικό κράτος ήταν παγκόσμια υπερδύναμη, δεν θα ήταν ικανό να αστυνομεύσει και να υπαγορεύσει τη γλωσσική συμπεριφορά έξι δισεκατομμυρίων ανθρώπων.



    • Πέραν τούτου, κατά τη γνώμη μας ούτε το ελληνικό κράτος, ούτε άλλος κανείς απειλείται ή έχει να χάσει οτιδήποτε από την πρακτική αυτή. Η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα είναι η μόνη που έχουν γνωρίσει στο σύνολό τους οι κάτοικοι του κράτους αυτού στη διάρκεια της ζωής τους. Το όνομά τους είναι η ψυχή τους. Η αξίωση ενός άλλου κράτους να τους υπαγορεύσει τι είδους αυτοσυνείδηση θα πρέπει να έχουν είναι αυθαίρετη και παράλογη. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η αξίωση αυτή δεν γίνεται κατανοητή από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, όπως ομολογούν όλοι οι κατά καιρούς υπεύθυνοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εάν λοιπόν οι έλληνες πολιτικοί και διπλωμάτες δεν θέλουν καταφύγουν στη θεωρία ότι όλοι οι λαοί της υφηλίου έχουν συνωμοτήσει εναντίον τους, θα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά αυτοί αρμενίζουν στραβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. οι αριστεροι δεν τσιμπανε πια
    πασοκολησταρχοι.
    οι οθωμανοι σεβαστηκαν περισσοτερο
    την χωρα απο εσας.
    η χουντα ηταν δημοκρατικος παραδεισος σε συγκριση με την
    χουντα πασοκ-μμε.
    καλυτερα χομεινι παρα πασοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Kαλα ας μετρησουμε τις μειοδοσιες του 'φερομενου ως ελληνα' γαπΑΠΑΤΖΗ:

    1/στην Κυπρο ΛΥΣΣΑΞΕ να αποδεχτουμε το επαισχυντο προδοτικο και καταπτυστο σχεδιο ΑΥΝΑΝ..ευτυχως οι Κυπριοι τον στειλλανε στο διαολο με ενα 75 τοις εκατο , (και ειχανε 'ριξει' και του κοσμου το χρημα και τις υποσχεσεις αν δεχοντουσαν το αυνανικο σχεδιο) .

    2/ στην Κυπρο παλι (ρε μανια ο λεμες) ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ την αντιπροσωπια καποιου κρατους που μονο το ΠΑΚΙΣΤΑΝ και η ΤΟΥΡΚΙΑ (απο δω και στο εξης και το ΠΑΣΟΚ) αναγνωριζουνε...καποιο 'τουρκοκυπριακη δημοκρατια βορειου κυπρου'...

    3/ επιμενει για πολλοστη φορα να αποκαλει οπως οι ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τα γυφτοσκοπια που διαλυονται ωσ 'μακεδονια'.

    4/ το κομμα του και ο ιδιος βαρυνετε με την προδοσια των ΙΜΙΩΝ την παραδοση σε τουρκους Ελληνικης γης ανοιγοντα και συμμετεχοντας στο σεγονταρισμα των τουρκαλιων 'περι γκριζων ζωνων'

    5/ απεσυρε το κομμα του απο την Κυπρο (κατοπλιν τουρκικης εντολης) τους s300 αμυντικους αντιαεροπορικους πυραυλους (σημειωτεον η κυπρος δεν εχει αεροπορια) και αφησε ΠΙΟ ΓΥΜΝΗ απο οτι ειχε αφησει ο παπαδοπουλος την ΚΥΠΡΟ με την αποσυρση (εκει ηταν κατοπιν απαιτησεως μακαριου.._ της μεραρχιας

    6/ επιφανες (ο Θεος να το κανει) στελεχος του κομματος του η απιθανης βλακειας diamantopoyloy εξεδηλωσε την επιθυμια των (πασοκ) να εισαγουν ωσ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ την αγγλικη !!!!! (δηλαδη την μητρικη του ΓΑΠοβλακα) και ακομη δεν την εχουν πεταξει εξω με τις κλωτσιες..

    ΤΙ ΑΛΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ? ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΠΟΤΕ (ουτε και σαν αστειο στεκει) ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...

    θΑ ΕΔΙΝΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ - ΕΠΤΑΝΗΣΑ - ΗΠΕΙΡΟ , ΘΡΑΚΗ και γενικα οτι του ζηταγανε..

    ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ 'ΟΧΙ' ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ..ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ...ΑΝ ΥΠΗΡΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΙ..

    αλλα που...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Οι γαλάζιες προσλήψεις στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ
    «E» 29/5


    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

    Σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ το θέμα των «γαλάζιων προσλήψεων» στο Δημόσιο και της εξαγοράς συνειδήσεων, ενώ την Πέμπτη υπερασπίζει στη Βουλή την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για αξιοκρατικές προσλήψεις.

    χαχαχα..
    ετσι εξηγουνται το κυριακατικο
    πρωτοσελιδο της αδεσμευτης...
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.
    το κυριο αρθρο στο ΘΕΜΑ του μακη.
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΛΑΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    καραγκιοζακια καρφωνεσται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.
    1.111.000.000.000.00000000
    0000
    00000000000000000000
    000000000000000000000
    0000000000000000000000000
    ΔΕΞΙΟΥΣ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΣΤΟ
    ΔΗΜΟΣΙΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. μπραβο κυριε πρωθυπουργε,που ως
    εκπροσωπος των ελληνων εδειξες
    καθαρα την περιφρονηση σου
    στα σκουπιδια που σε συνοδευσαν
    στο ταξιδι.
    τους ανθελληνες δημοσιογραφους
    εννοω.
    τα καραγκιοζακια του τυπου σημερα
    παρερμηνευουν συνειδητα το
    καθαρο μυνημα που εστειλες.


    o καραμανλης πανικοβλητος απο
    την ανοδο του καρατζαφερη,
    κατεθεσε στεφανι στο μαυσωλειο του
    ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.
    σε μια απεγνωσμενη προσπαθεια
    να επαναφερει τους ψηφοφορους
    της ακροδεξιας στην ν.δημοκρατια.

    αναλυση...ΝΕΑ,ΒΗΜΑ,ΕΘΝΟΣ,
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ...
    καλα κρασια...πανιβλακες.


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ..
    το πολυνεκρο δυστυχημα το προκαλεσε
    η δεξια για να αποπροσανατολιση
    το ΜΕΓΚΑ απο τα αμολογα..
    μην μασατε καραγκιοζακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. το ονομα ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μ Α Σ ΔΕΝ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ..

    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ Δ Ε Ν ΤΟ Χ Α Σ Α Μ Ε για τους ακολουθους λογους=

    1/ γιατι μονον ΕΜΕΙΣ αν το παραδεχθουμε και το ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ το χανουμε..
    γιαυτο λυσσανε οι εχθροι μας αλλα και τα μισθαρνα πεμπτοφαλαγγιτικα οργανα τους μεσα στην χωρα μας.. γιατι ξερουν ότι αν δεν βαλουμε ΕΜΕΙΣ υπογραφη σε λιγο καιρο κανεις δεν θα ξερει την ψευτομακεδονια ,όπως σημερα κανεις δεν ξερει ουτε θυμαται την γιουγκοσλαυια…

    2/ αν εμεις βαλουμε Τ Ω Ρ Α βετο σε νατο-ευρ.ενωση-δασε και θελησουμε να ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ (οχι οπως ο αληστου μνημης παπατζης -εννοω ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ) θα σου πω εγω για ποτε ανακαλυπτουν οι ψευτομακεδονες οτι ειναι ΓΥΦΤΟΙ και με ιδιαιτερο ΚΑΜΑΡΙ θα προβαλουν την γυφτια τους..

    3/ υπαρχει το CASUS BELI ναι αυτο που μας εχουνε απειλησει τα τουρκαλια αν εξασκησουμε ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ (οπως προβλεπουν ο διεθνης περι θαλασσης νομος και που τα τουρκαλια ηδη κανουνε στην μαυρη θαλασσα και νοτιο τουρκια..) ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ για τα 12 μιλλια που δικαιουμαστε..

    4/ σε λιγα χρονια (οχι πανω απο απο δεκα) το τεχνητο αυτο μπασταρδοκρατιδιο δεν θα υπαρχει..και αυτο δεν ειναι ευχη ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ , ηδη το 40 τοις εκατο του πληθυσμου του ειναι αλβανοι που ζητουν αποσχιση (διαθετουν το μισο της κωλοχωρας αυτης) απο την ψευτομακεδονια.. και σε 10 χρονια θα περασουν το 50% λογω υψηλης γεννητικοτητας και λογω 'διαρροων' του υπολοιπου πληθυσμου προς ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΑ ΤΩΡΑ βουλγαριας... ετσι μενουνε ενα 15-20 τοις εκατο το ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ που θα γινουν το απαραιτητο κρεας στην κρεατομηχανη που ξενοι και αλβανοι στησανε στην γιουγκοσλαυια... ΗΔΗ τωρα που μιλαμε -ψαξτε το- η αστυνομια και ο στρατος της ψευτομακεδονιας δεν ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ της μπασταρδοχωρας τους.. γιατι οι αλβανοι εχουν ηδη 'ατυπα' κηρυξει αυτονομια/ανεξαρτησια.

    ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ που ευκολα μπορει καποιος να διασταυρωσει ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, η ειναι εντελως μαλακας , η ειναι ΕΜΜΙΣΘΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ που εκκλιπαρει 'να το παρουμε αποφαση' οτι χασαμε..

    ΑΜ ΔΕ......

    Οτι ξεφυγει απο το αλβανικο μαχαιρι θα πεσει στο δικο μας και ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΙΚΤΟ οπως δειξαμε αλλες φορες...

    ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. 4.07

    σιγά τα αίματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. "This website was created with phpWebThings 1.4."
    Ρε παιδιά, ηρεμήστε! Χαλαρώστε! Τι πανικός είναι αυτός; Όσοι ξέρουν να φτιάχνουν ιστοσελίδες ξέρουν πολύ καλά ότι τα CMS (όπως αυτό που χρησιμοποιεί το www.epimorfosi.com) είναι έτοιμα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου και διάφορα modules που και αυτά είναι έτοιμα και μάλιστα open source. Οπότε ο διαχειριστής τα κατεβάζει και τα εγκαθιστά στο site του. Κάντε τα παράπονά σας σε αυτόν που κατασκεύασε το module ή το phpWebThings.
    Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. 4.07

    "Οτι ξεφυγει απο το αλβανικο μαχαιρι θα πεσει στο δικο μας..."

    ΕΛΛΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑ=ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Aς μετρησουμε τις μειοδοσιες του 'φερομενου ως ελληνα' γαπΑΠΑΤΖΗ:

    1/στην Κυπρο ΛΥΣΣΑΞΕ να αποδεχτουμε το επαισχυντο προδοτικο και καταπτυστο σχεδιο ΑΥΝΑΝ..ευτυχως οι Κυπριοι τον στειλλανε στο διαολο με ενα 75 τοις εκατο (και ειχανε 'ριξει' και του κοσμου το χρημα και τις υποσχεσεις σε οποιον υπεκυπτε στο αυνανικο σχεδιο) .

    2/ στην ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ (ρε μανια ο λεμες) ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ την αντιπροσωπια καποιου κρατους που μονο το ΠΑΚΙΣΤΑΝ και η ΤΟΥΡΚΙΑ (απο δω και στο εξης και το ΠΑΣΟΚ) αναγνωριζουνε...καποιο 'τουρκοκυπριακη δημοκρατια βορειου κυπρου'...

    3/ επιμενει για πολλοστη φορα να αποκαλει οπως οι ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τα γυφτοσκοπια που διαλυονται ωσ 'μακεδονια'.

    4/ το κομμα του (και ο ιδιος) βαρυνετε με την προδοσια των ΙΜΙΩΝ την παραδοση σε τουρκους Ελληνικης γης ,ανοιγοντας και συμμετεχοντας στο σεγονταρισμα των τουρκαλιων 'περι γκριζων ζωνων'

    5/ απεσυρε το κομμα του απο την Κυπρο (κατοπιν τουρκικης εντολης) τους s300 αμυντικους αντιαεροπορικους πυραυλους (σημειωτεον η κυπρος δεν εχει αεροπορια) και αφησε ΠΙΟ ΓΥΜΝΗ απο οτι ειχε αφησει ο παπαδοπουλος την ΚΥΠΡΟ με την αποσυρση (εκει ηταν κατοπιν απαιτησεως μακαριου..)της μεραρχιας

    6/ επιφανες (ο Θεος να το κανει) στελεχος του κομματος του η απιθανης βλακειας diamantopoyloy εξεδηλωσε την επιθυμια των (πασοκ) να εισαγουν ως ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ την αγγλικη !!!!! (δηλαδη την μητρικη του ΓΑΠοβλακα) και ακομη δεν την εχουν πεταξει εξω με τις κλωτσιες..

    ΤΙ ΑΛΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ? ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΠΟΤΕ (ουτε και σαν αστειο στεκει) ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...

    θΑ ΕΔΙΝΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ - ΕΠΤΑΝΗΣΑ - ΗΠΕΙΡΟ , ΘΡΑΚΗ και γενικα οτι του ζηταγανε..

    ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ 'ΟΧΙ' ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ..ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ...ΑΝ ΥΠΗΡΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΙ..

    αλλα που...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. γιατι κυριε ρουσοπουλε πρεπει οι φορολογουμενοι να πληρωνουν εμπαθει κομματοσκυλα που παριστανουν τους δημοσιογραφους.
    επειδη ειναι φιλοι σας?
    αναφερομε στους

    παναγιωτη τσουτσια,τακη σαραντη,
    παντελακη,κοραη,και πολλοι αλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. 4.55

    ενω οι εκατονταδες αλλοι σιτιζονται απο τα βρωμικα ταμεια του πασοκ , πριν τα περιλαβει στην αθλια εκλογικη του λιστα ε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Ο ΞΙΦΟΜΑΧΟς του κωλου
    εμφανιστηκε παλι.Ελλειπε γιατι επρεπε να ακονισει την χατζαρα του για τους Σκοπιανους.Μαζι με τον ΤΖΩΝ εφτιαχναν τους νεους επιτελικους χαρτες και καθοριζαν τα σημεια εισβολης και επιθεσης.Μετα εκαναν κι ενα τσιμπουκακι μεταξυ τους για να στρωσουν.
    Ελληνες γρηγορειτε...Οι νεοι αρχι...στρατηγοι ειναι ετοιμοι,περιμενουν το συνθημα για επιθεση.
    Κι εσεις γενναιοι του ΜΠΡΑΝΚΑΛΕΟΝΕ
    ΟΡΜΗΞΤΕ,ΝΙΚΗΣΤΕ ΚΑΙ....(αντε βαρεθηκα το υπολοιπο μουσι αυριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. 5.27

    ειμαι ιδιαιτερως χαρουμενος που στην καθημερινη μου διεισδυση σε ποναω πολυ...

    θα συνεχισω παντα το ιδιο φτειαγμενος.... και εσυ θα συνεχισεις να πονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. αν δεν με ενοιωσες οπως παντα , ναι ειμαι ο ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ (5.31) ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. kala re Sovarologite ??? Nomizete oti i igesia tou PASOK den eixe me ti allo na asxoli8ei kai elegxei ton ka8e kollimeno pasokoBloger ????
    Ti den mporei na sillavei o eggefalos sas, i en logo selida einai apla ena blog kai oxi i episimi selida tou PASOK. Opos akrivos kai i selida tou ''kai kala'' diplomatikou grafeiou tou GAP...
    Alla etsi 8elete na parousiazete ta pragmata...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Οταν η καθε εθνικοτητα που ζει στη ΒΑΡΔΑΡΙΑ ενωθει με την εκαστοτε μανουλα της, τοτε θα φανει στον καθε απληροφορητο ευρωπαιο τι ακριβως ηταν αυτη η απατη και ποιου μεγεθους βλακες επαιζαν αναισχυντα παιχνιδια εις βαρος τής Ελλαδος.

    Οι τσογλανοι που μπαινουν εδω μεσα και κατασκευαζουν 10δες μυθων δεν ειναι και μεγαλο προβλημα, πικραμενοι ειναι στο βαθος, αφου το νειωθουν ποσο βαρβάρους τούς θεωρουν ολοι οι εχεφρονες και γνωστες τών πραγματων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Ας μην κουράζονται οι δεξιοί υπερπατριώτες . Από το 1821 μέχρι και σήμερα ΟΛΕΣ τις Εθνικές μειοδοσίες τις έχει κάνει η συντηρητική παράταξη ,άσχετα ποιός ήταν ο αρχηγός της , άσχετα ποιό ήταν το κόμμα που την αντιπροσώπευε η κάποιοι επίορκοι χουντοαξιωματικοί .
    Πόλεμος 1897 , έφθασαν οι Τούρκοι στην Λαμία και ο ‘’αρχιστράτηγος ‘’ διάδοχος Κωνσταντίνος κυνήγαγε αγγλίδες νοσοκόμες ...
    Α.Παγκόσμιος πόλεμος με διαταγή του ‘’αρχιστρατήγου’’(Βασιλέως πλέον) Κωνσταντίνου το Τέταρτο Σώμα στρατού παρέδωσε την Καβάλα στους Βούλγαρους αμαχητί . Ήθελε να είμαστε ουδέτεροι γιατί είχε παντρευτεί την αδελφή του Κάιζερ της Γερμανίας .
    Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών που διπλασίασε τέλος του Α.Παγκόσμιου Πολέμου βασιλικοί απόστρατοι αξιωματικοί αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο . Τις ίδιες μέρες στην Καλαμάτα έγινε ‘’πανδημον συλλαλητήριο’’ κάψανε το νέο χάρτη της Μεγάλης Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών και φώναζαν ‘’δεν θέλομεν την Μεγάλη Ελλάδα , Μικράν αλλά Έντιμον’’ .

    Συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης , έλυσε (υποτίθεται) το 1960 το Κυπριακό ο Κ.Καραμανλής .

    Μεγίστη ΠΡΟΔΟΣΙΑ η απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας με το βαρύ πυροβολικό από την Κύπρο τον Δεκέμβρη του 1967 από τους επίορκους χουντοσυνταγματάρχες .
    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Κροατης εναντιον Βουλγαρου!

    Αντηχησε λοιπον ηδη η καμπανα για τη διαλυση της Αλλοδαπης Συντεχνιας PASOK. SOK!

    Eπιστρεψτε στην πατριδα σας, αποτυχημενοι! Η Ελλαδα δεν θα ανεχτει αλλο pasokobarbar σαν εσας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Ποιο ειναι το βλητο που θεωρει τους γερμανους βασιλιαδες ως πατριωτες? Και επιπλεον τους φορτωνει στους Ελληνες?

    ΟΥΣΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. @‘’PASOK poisonous’’


    EΚΡΕΜΜΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.52 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 1.41.



    ΚΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ:



    By the way, αφου μακαρίζεις τον Αντρέα για τη σθεναρή του στάση στο θέμα, ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ" ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Πόσο πατριώτης είναι, αλήθεια, κάποιος, που ψηφίζει ένα κόμμα, το οποίο υπέστειλε την ελληνική σημαία από ελληνικό έδαφος, στέλνοντας μάλιστα στον τάφο τρεις Έλληνες αξιωματικούς;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που εκλέγει ένα κόμμα, το οποίο χαριεντίζεται μ’ έναν αμετανόητο εχθρό, που με τη σειρά του έχει κοστίσει πολυάριθμους νεκρούς μέχρι και στην τελευταία ελληνική οικογένεια;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που επικροτεί την εκχώρηση της εθνικής οικονομίας σ’ ένα ξένο κέντρο, χωρίς να αντιληφθεί ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της πατρίδος του;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που υποστηρίζει πολιτικούς, οι οποίοι αποστρέφονται οτιδήποτε προδίδει αγάπη για την πατρίδα και έχουν απαλείψει την λέξη «έθνος» και τα παράγωγά της από το λεξιλόγιό τους.

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που ταυτίζεται με ιδεολογίες, οι οποίες θεωρητικά, αλλά και έμπρακτα καλλιεργούν την μισαλλοδοξία και το κοινωνικό μίσος, καταργούν εθνικά σύνορα, αμφισβητούν τις ανθρώπινες ελευθερίες και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αιματοκυλίσει όλη την Ελλάδα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που δεν πάει στρατό ή που δεν είναι διατεθειμένος να αφιερώσει λίγους μήνες από την ζωή του μακριά από την μαμά του και τον μικρόκοσμό του για την ιδέα της πατρίδος που τόσα της χρωστάει;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που επιδιώκει τον πολιτιστικό αφανισμό της Ελλάδος, θέλοντας να την μετατρέψει σε μία βαβέλ ανθρώπων, θρησκειών και παραδόσεων, εξαλείφοντας εντελώς αυτό που δήθεν προασπίζεται, την διαφορετικότητα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που καταχράται το δημόσιο χρήμα και κλέβει τους συμπολίτες και συμπατριώτες του; ,που τον καλύπτει τον κλέφτη και τον ανέχεται;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που ψηφίζει με βάση το ρουσφέτι και την εξυπηρέτηση των προσωπικών του μικροσυμφερόντων;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός προσβάλλει τα εθνικά σύμβολα ή ανέχεται την προσβολή τους ; που παντα ‘προστρεχει’ υπερ των θεσεων των εχθρων μας και ποτε υπερ της Ελλαδος; Που είναι παντα ενδοτικος, ριψασπις, προκλητικα υποχωρητικος σε οποιανδηποτε ξενη απαιτηση;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που καλλιεργεί την εθνική αμνησία και τον μαρασμό του εθνικού φρονήματος για να γίνει αρεστός σ’ έναν γείτονα που τον μισεί θανάσιμα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που μετατρέπει ένα έθνος πολεμιστών, εμπόρων και ναυτικών, σε τσούρμο δημοσίων υπαλλήλων, σερβιτόρων και τεμπέληδων;

    Ποσο πατριωτης ειναι ενας που καλυπtei το τουρκογραμμενο βιβλιο της ρεπουση και αλλων τετοιων apisteytvn σκυλιων ? που τον 'ενοχλουν' οι παρελασεις, , που δεν αναρτα ποτε σημαια ελληνικη σπιτι του;

    Ποσο πατριωτης ειναι αυτος που παραδιδει το ονομα, την εθνικοτητα και τελος το συνολο της ιστοριας των ελληνιστικων χρονων της τρισενδοξης ελληνικης μακεδονιας μας στους τυχαρπαστους γυφτοσκοπιανους ?

    Ποσο πατριωτης ειναι αυτος που εκανε γαργαρα τους s300 και τους απεσυρε -κατοπιν τουρκικης διαταγης- απο την Κυπρο αφηνοντας την 'γυμνη' αφου ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ?

    Και τελικά, αν όχι πατριώτες, τι άνθρωποι είναι όλοι αυτοί;

    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ... ΟΙ ΕΝΔΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ , ΟΙ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ..ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ..

    ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ εγκαθιδρυσε τα φασιστικοτερα αιμοσταγη καθεστωτα, εξαθλιωσε τους λαους και τελος κατεστησε πουτανες ανα την ευρωπη τις αδελφες και τις κορες των ατυχων υπηκοων των..

    ΟΥΣΤ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣKΥΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Κυρία poisonous,


    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ, ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΛΥΚΑ ΕΠΑΝΩ.


    ΖΗΛΕΥΕΤΕ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ babis?



    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΙΑ STAR?



    ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΑΚΑΘΕΚΤΗ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙΑ - ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΙ Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΨΩΛΟΖΟΥΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΝΕΤΕ, ΤΟΣΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ Η ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ.


    ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΙΣ ΨΩΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΕΣ ΣΑΣ, ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΣΗΜΙΤΗ. UNTIL THEN, ΚΑΛΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΦΗΣΕΙ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΟ BLOG


    ΤΟ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΩ


    ΚΑΡΑ-ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ


    ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝΕ


    ΡΕ ΟΥΣΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. 6.55
    Ρε ΞΙΦΟΜΑΧΕ του κωλου
    μας μπερδευεις,βαλε και το ονοματακι σου,να ξερουμε ποιος μαλακας εισαι.Μου θυμιζεις καποιον μαλακα στο Στρατο που εκανε ΕΗΔ.Εχεις καταλοιπα χουντικης μπουρδολογιας,αναμικτα με ρηγιλλικες παπαριες και μια δοση Θεοδωρικης προπαγανδας.Μαλλον βελτιωνεσαι ,αλλα και παλι κατι σου λειπει βρε παιδι μου.Μυαλο ειναι αυτο,εγκεφαλος ειναι αυτο,σοβαροτητα ειναι αυτο,που θα παει θα το βρω.

    Υ.Γ. Μαλλον εχεις καψει φλαντζες.Να το προσεξεις,λιλικα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. ελα μωρε τωρα που πειραζει που απεσυραν το ονομα...


    πεστε στο πασοκ να μην αποσύρουν το μπάμπη να γαμάμε αβέρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. @8.19 DON'T WORRY. babis IS A MAJOR NATIONAL ASSET. HE SHALL BE WITH US FOR THE DURATION OF HIS COCKSUCKING MARATHON...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. 8:14
    MAS ADIKEIS FILE.
    EXEIS XASEI POLLA EPEISODIA.
    ISA ISA POY ANANEWUHKAME KIOLAS.
    FERAME KAINOYRGIS POYTANES KAI DIWXAME ARKETES PALIES.
    EKEINOS POY DEN FEYGEI ME TIPOTA EINAI AYTH H AGRIOTRAVESTO O BABIS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. 9.31 EIΣΑΙ ΠΟΛΥ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ.... ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. friends of babis skylos gap
    ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΓΑΠΗΤΕ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ
    ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΣΙΜΠΟΥΚΟΔΡΟΜΙΑΣ
    ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ
    ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. 8.18

    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΙΛΙΚΑ ΜΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΞΕΦΩΝΗΜΕΝΗ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΣΟΥ..

    ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΡΟΠΟΙΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΜΟΥ ΣΕ ΠΟΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ...

    ΕΓΩ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΠΟΝΩ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ....ΚΟΥΦΑΛΙΤΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ,ΞΕΦΩΝΗΜΕΝΗ

    ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ

    Ο ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ ΣΟΥ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ (ΕΜΜΙΣΘΑ Η ΜΗ) ΤΩΝ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΛΙΜΙΝΤΖΟΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ 'ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ' ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ (ΚΑΤΑΤΡΥΠΗΜΕΝΟ) ΕΝΔΥΜΑ 'ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗΣ' ΑΦΙΕΡΩΝΕΤAI ΚΑΤΩΘΙ , ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΕΣΕΙ ,ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ =

    Δημοσίευση στο Αντίβαρο, 4.6.2004

    Η συμμετοχή των αρχαίων Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην

    Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά



    Υπό του Νικολάου Μάρτη

    Τέως Υπουργού

    Προέδρου της Μακεδονικής Εστίας



    Περιληπτική αναφορά στη συμμετοχή των Μακεδόνων στις Ολυμπιάδες και στην Ελληνική και Ελληνιστική πολιτιστική ανάπτυξή



    Οι Μακεδόνες, επειδή η Μακεδονία χωρίζονταν από την υπόλοιπη Ελλάδα με δύσβατα όρη που δυσκόλευαν πολύ τις επικοινωνίες, δεν μπορούσαν να μετέχουν ενεργά στην πολιτική και κοινωνική ζωή των άλλων Ελλήνων. Γι’ αυτό δεν είχαν αναμιχθεί ιδιαίτερα με τους λοιπούς Έλληνες και μέχρι την εποχή του Βασιλέα Φιλίππου Β΄ δεν είχαν σημαντικές επαφές ή σοβαρές πολεμικές συγκρούσεις μ’ εκείνους. Η ευνοϊκή ανάμιξη του Βασιλέα Αλεξάνδρου Α΄, και το ενδιαφέρον του να βοηθήσει στην υπεράσπιση της υπόλοιπης Ελλάδας από τους Πέρσες, συνετέλεσαν στο να του απονείμουν οι νοτιότεροι Έλληνες τον τίτλο του «Φιλέλληνα», που εσήμαινε «Φιλόπατρις» και δινόταν σε Έλληνες και κυρίως σ’ εκείνους που δεν περιώριζαν τη δράση και τη σκέψη τους στο κoινό τοπικιστικό ορίζοντα της πόλης ή του κράτους που γεννήθηκαν ή ζούσαν, αλλά είχαν oρίζοντες πανελλήνιας εμβέλειας. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι παρά τις εδαφολογικές δυσκολίες στην πρόσβαση μεταξύ των Μακεδόνων και των λοιπών Ελλήνων του νότου:

    · Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια γλώσσα με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια θρησκεία με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια αρχιτεκτονική με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τις ίδιες τέχνες με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν τα ίδια ονόματα με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τα ίδια ήθη με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τους ίδιους μύθους με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τους ίδιους ήρωες με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τα ίδια έθιμα με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες είχαν τις ίδιες συνήθειες με τους λοιπούς Έλληνες

    · Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες



    Οι Μακεδόνες, με την αγροτική και ποιμενική τους ζωή, διαβιώντας στο ορεινό τους τοπίο, με τους συχνούς τους αγώνες κατά βαρβάρων επιδρομέων που ήθελαν να κατέβουν στην Ελληνική χερσόνησο, με τις ανωμαλίες τους στη διαδοχή του Θρόνου και παρά απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο Ελληνισμό, διετήρησαν τα Ήθη και τα Έθιμά τους, αλλά αρχικά δεν είχαν αξιόλογη πολιτιστική εξέλιξη. Η διαφορά ήταν μεγάλη, ιδίως προς τον προηγμένο πολιτισμό των Αθηνών, που αναπτύχθηκε ανενόχλητος, λόγω των θυσιών των Μακεδόνων με τους αγώνες τους κατά βαρβάρων επιδρομέων. «Μπορεί να θεωρηθεί σήμερα αδιαμφισβήτητο - γράφει ο Καθηγητής Απ. Δασκαλάκης στο έργο του «Ο Ελληνισμός της αρχαίας Μακεδονίας» - ότι εάν οι Μακεδόνες δεν χρησίμευαν πράγματι σαν πρόφραγμα κατά των πάσης νοτίως του Ολύμπου επιδρομών των βαρβάρων, ο Ελληνισμός δεν θα έμενε επί τόσους αιώνες απερίσπαστος να θεμελιώσει τα δόγματα της ελευθερίας και να φθάσει στα περίλαμπρα δημιουργήματα της σκέψεως και της τέχνης, τα οποία κληρονόμησε η σύγχρονη ανθρωπότητα».



    Ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της νότιας Ελλάδας, που προπορευόταν πολιτιστικά, δεν έμεινε αδιάφορος στο άνοιγμα αυτό προς το Μακεδονικό χώρο και έτσι πλήθος καλλιτεχνών σοφών και επιστημόνων βρήκαν ανταπόκριση στο κοινό του Μακεδονικού κόσμου. Η αφομοίωση αυτή ολοκληρώθηκε στον Δ΄ αιώνα. Η τεράστια οικονομική άνθηση και η αξία ηγεσία των Μακεδόνων Βασιλέων, συνετέλεσε σε κοσμογονικές αλλαγές, με καινοτομίες και δημιουργίες σ’ όλους τους τομείς της Τέχνης, και προ παντός της μεταλλουργίας, ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής, που απετέλεσαν πρότυπο και για τους Ρωμαίους, όπως φανερώνεται στη Πομπηία.



    Η μεγάλη αυτή μετατόπιση του κέντρου του Ελληνισμού από το νότο στο βορρά, άρχισε με την εμφάνιση του Μακεδόνα Βασιλέα Φιλίππου Β΄. Οι νίκες του και η ταυτόχρονη παρακμή των άλλων Ελληνικών κρατών-πόλεων, δημιούργησε ένα ψυχολογικό κλίμα ζήλιας και δυσφορίας στους άλλους Έλληνες και κυρίως στους Αθηναίους, όπου διαμορφωνόταν η κοινή γνώμη της Ελλάδος, κατά των, κατά κάποιον τρόπο, αγνώστων σε πολιτική και πνευματική επικοινωνία Μακεδόνων. Όλες οι κατηγορίες περί «βαρβαρισμού» των Μακεδόνων, δεν προέρχονται από φιλοσόφους, ιστορικούς, ποιητές ή άλλους συγγραφείς, αλλά από πολιτικούς ρήτορες και μάλιστα Αθηναίους.



    Ο Αθηναίος πολιτικός και ρήτορας Δημοσθένης, ο κύριος πολέμιος του Βασιλέα Φιλίππου Β΄, μιλώντας στους Αθηναίους είπε «... μήπως όλες μας οι ισχυρές θέσεις δεν βρίσκονται στα χέρια αυτού του ανθρώπου; Δεν θα υποστούμε τη χειρότερη ταπείνωση; Δεν βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο με αυτόν; Δεν είναι εχθρός μας; Δεν κατέχει δικά μας εδάφη; Δεν είναι βάρβαρος; Τα χειρότερα των επιθέτων δεν του αρμόζουν;». Στον μεγάλο θυμό του ο Δημοσθένης μίλησε όπως κάνουν όλοι μέχρι σήμερα που βρίζουν κάποιον με πολλά «κοσμητικά» επιθετικά. Όταν ο Δημοσθένης είπε τον Φίλιππο «βάρβαρο», δεν εννοούσε τον Φίλιππο «μη Έλληνα». Αυτό συνάγεται και από το ότι εις τον λόγο του τον Ολυνθιακό Β΄, επαινεί το κράτος των Μακεδόνων, αλλά και διότι δεν θα διενοείτο να αποκαλέσει οιονδήποτε μη Έλληνα ως «βάρβαρο», διότι η δική του καταγωγή του ήταν «βαρβαρική». Ο Αισχύνης στο λόγο του κατά Κτησιφόντα αποκαλεί τον Δημοσθένη συκοφάντη, διότι από τη Σκίθα μητέρα του είναι ... «βάρβαρος» και μόνο κατά τη γλώσσα «Ελληνίζει».



    Ο Μακεδόνας Βασιλέας Αλέξανδρος Α΄, που ήταν φιλότεχνος και φίλος του Πινδάρου, έλαβε μέρος στους 80ους Ολυμπιακούς αγώνες, το 460 π.Χ. Έτρεξε σε αγώνα δρόμου στην Ολυμπία και ήλθε με πολύ μικρή διαφορά δεύτερος. Αυτό απετέλεσε όχι μόνο την αφετηρία της συμμετοχής των Μακεδόνων εις τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και ένα σημαντικό γεγονός με πανελλήνια απήχηση για την επαφή και επικοινωνία των Μακεδόνων με τους λοιπούς Έλληνες, το οποίο απέβη αποφασιστικό για τα πεπρωμένα του Ελληνισμού.



    Μακεδόνες, που έλαβαν μέρος εις τους Ολυμπιακούς αγώνες, ήταν οι ακόλουθοι:

    · Ο Βασιλέας Αλέξανδρος Α, στην 80η Ολυμπιάδα, το 460 π.Χ. Έτρεξε το Στάδιο και ήλθε δεύτερος με διαφορά στήθους.

    · Ο Βασιλέας Αρχέλαος Περδίκας, αγωνίσθηκε στην 93η Ολυμπιάδα, το 408 π.Χ. και κέρδισε στους Δελφούς στο αγώνισμα των τεθρίππων.

    · Ο Βασιλέας Φίλιππος Β΄ αναδείχθηκε τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του. Στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. έτρεξε με τα τέθριππά του. Στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., νίκησε στη συνωρίδα.

    · Ο Κλίτων νίκησε στο Στάδιο στην 113η Ολυμπιάδα, το 328 π.Χ.

    · Ο Δαμασίας ο Αμφιπολίτης έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 115η Ολυμπιάδα, το 320 π.Χ.

    · Ο Λάμπου ο Φιλιππίσιος, αναδείχθηκε νικητής τεθρίππων στην 119η Ολυμπιάδα, το 304 π.Χ.

    · Ο Αντίγονος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 122η Ολυμπιάδα, το 292 π.Χ. και στην 123η Ολυμπιάδα το 288 π.Χ.

    · Ο Σέλευκος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ.

    · Στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ., νίκησε μια γυναίκα από τη Μακεδονία στο αγώνισμα των συρομένων από πώλους αρμάτων (συνωρίδα πώλων). Ο Παυσανίας αναφέρει «νικητές λένε πως αναδείχθηκαν στη συνωρίδα μια γυναίκα Βελεστίχη από την παραθαλάσσια Μακεδονία».



    Ο Παυσανίας αναφέρει το Φιλιππείον της Ολυμπίας: «Μέσα στην ΄Αλτι βρίσκονται το Μητρώο και ένα οίκημα που ονομάζεται Φιλιππείο ... το έκτισε ο Φίλιππος μετά τη μάχη στη Χαιρώνεια ... υπάρχουν αγάλματα του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου, του Αμύντα ... είναι έργα του Λεωχάρους από ελέφαντα και χρυσό όπως και τα αγάλματα της Ολυμπιάδος και Ευρυδίκης». Ο Παυσανίας αναφέρει ακόμα διάφορα αφιερώματα και αγάλματα που έγιναν με εντολή διαφόρων και μνημονεύει «από τους Μακεδόνες ανέθεσαν οι κάτοικοι του Δίου, μιας πόλης από τα Πιέρια όρη, άγαλμα (που εικονίζει) τον Απόλλωνα να κρατεί το ελάφι».



    Στις ανασκαφές της Βεργίνας βρέθηκε Τρίποδας, που φυλάσσεται στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στον οποίο υπάρχει, η επιγραφή: «Είμαι από τους αγώνας, τα Ηραία του ΄Αργους». Κατά ερμηνεία του Ανδρόνικου ο Τρίποδας ανήκε εις τον Αλέξανδρον τον Α΄ και ήταν οικογενειακό κειμήλιο.



    Ο Βασιλεύς Αρχέλαος (413-399 π.Χ.) καθιέρωσε εις το ΔΙΟΝ λαμπρούς αγώνες ανά διετία δια τον Ολύμπιο Δίο «τα εν ΔΙΩ ΟΛΥΜΠΙΑ», που διαρκούσαν 9 ημέρες, όσες και οι εννέα Μούσες, οι οποίες προήρχοντο από τα Πιέρια Όρη της Μακεδονίας και κατά την διάρκειά των διδάσκονταν τραγωδίες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.



    Ο Βασιλέας Αρχέλαος Α΄ (413-399 π.Χ.) οργάνωσε το στρατό και τις συγκοινωνίες και μετέφερε την πρωτεύουσα από τις Αιγές στην Πέλλα. Στην Αυλή του έζησαν ο τραγικός ποιητής Αγάθων, ο επικός Χορίλος, ο διθυραμβοποιός Τιμόθεος, ο τραγικός ποιητής Μελανιπίδης και ο ιατρός και γιός του Ιπποκράτη Θεσσαλός. Ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης στην αυλή του Αρχέλαου συνέθεσε τις τραγωδίες του «ΑΡΧΕΛΑΟΣ» και «ΒΑΚΧΕΣ». Ο Ευριπίδης πέθανε και ετάφη στη Μακεδονία.



    Στη Μακεδονία ανακαλύφθηκαν ήδη τρία αρχαία θέατρα. Του Δίου, 5ου αιώνα π.Χ., της Βεργίνας (Αιγών), 4ου αιώνα π.Χ. και των Φιλίππων. Σ’ όλα αυτά τα θέατρα παίζονταν αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες. Στο θέατρο του Δίου μάλιστα, που είναι ανάλογο με εκείνο της Επιδαύρου, πρωτοπαίχθηκαν οι «Βάκχες», ο «Αρχέλαος» και κατά μία άποψη και η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Θέμα της τραγωδίας «Αρχέλαος» ήταν η γνωστή παράδοση σχετικά με την μετανάστευση του Αργείου Τημενίδου, Πρίγκιπα της Μακεδονίας και ιδρυτή του Οίκου των Αιγών. Οι τραγωδίες αυτές όπως και όλες οι άλλες που διδάχθηκαν στα θέατρα αυτά, γράφτηκαν στην Ελληνική γλώσσα, γιατί προφανώς απευθύνονταν σε Έλληνες θεατές, τους Μακεδόνες.



    Το ΔΙΟΝ, το ιερό των Μακεδόνων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (1500 στρέμματα), με συγκρότημα λουτρών, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 4.000 τ.μ., με ψηφιδωτό δάπεδο, με λεκάνες με μαρμάρινη επένδυση και με τμήμα του συστήματος πολυκαύστων, καθώς και με πολυτελείς αίθουσες, με κιονοστοιχίες και ψηφιδωτά δάπεδα, με σύστημα παροχής και αποχέτευσης νερού, με πήλινους, μολύβδινους και κτιστούς αγωγούς. Το ΔΙΟΝ συνεπώς έπρεπε να αποτελέσει, λόγω και των πνευματικών αγώνων, την αφετηρία της πολιτιστικής Ολυμπιάδος. Δυστυχώς αγνοήθηκε.



    Η «Ελληνιστική Εποχή» αποτελεί τεράστιο θέμα και θα φωτισθεί όπως πρέπει μόνο αν δημιουργηθεί Πανεπιστημιακή Έδρα για να διερευνηθεί πλήρως και να γίνει γνωστός στον Ελληνισμό και στον λοιπό κόσμο, ο ρόλος του Ελληνισμού και εις το Ισλάμ, γεγονός που αποτελεί κατά τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμανό τον ελλείποντα κρίκο στην Ιστορία του Πολιτισμού. Η επίδραση της Ελληνικής πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς που μετεδόθη από τους Μακεδόνες στους λαούς της πρόσω Ασίας, αναφέρεται από όλους τους Αρχαίους συγγραφείς.



    Ο Πλούταρχος αναφέρει «Ολόκληρος η Ασία εξημερωθείσα από τον Αλέξανδρο ανεγίγνωσκε τον Ομηρο και τις Τραγωδίες του Ευριπίδη και Σοφοκλή.» Δεν είναι τυχαίο ότι το Κοράνιο αναφέρει τον Αλέξανδρο ως Προφήτη. Οι Εβραίοι υιοθέτησαν το όνομά του. Οι Βουδισταί τον λάτρευσαν ως Ισόθεο. Ο Μέγας Βασίλειος, ως και Άγιος Νεκτάριος, προβάλλουν τον Αλέξανδρο. Ο Διόδωρος χαρακτηριστικά αναφέρει «... Τους εχθρούς ηνάγκαζε ευδαιμονείν ο νικήσας».

    ========= // ========

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. ΑΓΑΠΗΤΕ 10.46

    Η ΙΔΕΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΗ. ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟ CD TOY babis ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ.

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΗ ΝΙΚΑΡ. ΜΟΛΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΟΤΕΡΑ, ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ blog ΤΟΥ babis.

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΚΑΠΟΙΟ SPONSOR ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ (ΕΜΜΙΣΘΑ Η ΜΗ)ΤΩΝ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ,

    Ας με πειτε οπως γουσταρετε, εγω δεν θα κουραστω να σας ξεφωνιζω με τα επιχειρηματα μου, θα σας συντριβω καθημερινα και θα σας ξεβρακωνω μπροστα σε καθε Ελληνα, ακουραστος , καθε μερα, εναν εναν, πορτα πορτα , οσο ζω και εχω μεσα μου αιμα Ελληνικο ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ να μην σας αφησω σε ησυχια ουτε στον ταφο σας.

    Το δικαιο και η αληθεια ειναι με το μερος μας γιαυτο ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ..

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ , Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝΑ ΦΥΣΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΛΕΠΡΑ..

    ΕΜΠΡΟΣ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΝΑ ΑΣΧΗΜΟΝΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΟΞΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ..

    ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΖΕΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΑΣ (ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ) ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ.. ΧΤΥΠΑΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ...

    Ο ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. friends of babis skylos gap
    GIATI OXI THN TRELLH STO KASTRI?
    GIA TON BABIS UA VALEI KAI TA PERISSOTERA.
    ME TETOIO FYLAGMA NA MHN TON ANTAMOIPSEI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Αγαπητοί φίλοι . Ο καθένας μας δίνει ότι διαθέτει .Πολιτικές απόψεις . Ιστορικές γνώσεις . Συμφωνία η αντίλογο . Από την πλευρά της Δεξιάς αίναι πατροπαράδοτo γνώρισμά τους να προσπαθούν να χαρίσουν τα δικά τους επίθετα και ιδιότητες στους πολιτικούς τους αντιπάλους . Από τον τζουμπέ στον Δεληγιάννη . Από τον Μεταξά μέχρι τον Παπαδόπουλο . Από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Πανίκα Ψωμιάδη και τον ΧουντοΧριστόδουλο . Αυτοί βέβαια τους αντιπροσωπεύουν αλλά τα επίθετά τους και τα βίτσια τους να τα κρατήσουν γιατί τους ανήκουν .
    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Πόσο πατριώτης είναι, αλήθεια, κάποιος, που ψηφίζει ένα κόμμα, το οποίο υπέστειλε την ελληνική σημαία από ελληνικό έδαφος, στέλνοντας μάλιστα στον τάφο τρεις Έλληνες αξιωματικούς;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που εκλέγει ένα κόμμα, το οποίο χαριεντίζεται μ’ έναν αμετανόητο εχθρό, που με τη σειρά του έχει κοστίσει πολυάριθμους νεκρούς μέχρι και στην τελευταία ελληνική οικογένεια;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που επικροτεί την εκχώρηση της εθνικής οικονομίας σ’ ένα ξένο κέντρο, χωρίς να αντιληφθεί ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της πατρίδος του;

    Πόσο πατριώτης είναι κάποιος που υποστηρίζει πολιτικούς, οι οποίοι αποστρέφονται οτιδήποτε προδίδει αγάπη για την πατρίδα και έχουν απαλείψει την λέξη «έθνος» και τα παράγωγά της από το λεξιλόγιό τους.

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που ταυτίζεται με ιδεολογίες, οι οποίες θεωρητικά, αλλά και έμπρακτα καλλιεργούν την μισαλλοδοξία και το κοινωνικό μίσος, καταργούν εθνικά σύνορα, αμφισβητούν τις ανθρώπινες ελευθερίες και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αιματοκυλίσει όλη την Ελλάδα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που δεν πάει στρατό ή που δεν είναι διατεθειμένος να αφιερώσει λίγους μήνες από την ζωή του μακριά από την μαμά του και τον μικρόκοσμό του για την ιδέα της πατρίδος που τόσα της χρωστάει;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που επιδιώκει τον πολιτιστικό αφανισμό της Ελλάδος, θέλοντας να την μετατρέψει σε μία βαβέλ ανθρώπων, θρησκειών και παραδόσεων, εξαλείφοντας εντελώς αυτό που δήθεν προασπίζεται, την διαφορετικότητα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που καταχράται το δημόσιο χρήμα και κλέβει τους συμπολίτες και συμπατριώτες του; ,που τον καλύπτει τον κλέφτη και τον ανέχεται;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που ψηφίζει με βάση το ρουσφέτι και την εξυπηρέτηση των προσωπικών του μικροσυμφερόντων;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός προσβάλλει τα εθνικά σύμβολα ή ανέχεται την προσβολή τους ; που παντα ‘προστρεχει’ υπερ των θεσεων των εχθρων μας και ποτε υπερ της Ελλαδος; Που είναι παντα ενδοτικος, ριψασπις, προκλητικα υποχωρητικος σε οποιανδηποτε ξενη απαιτηση;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που καλλιεργεί την εθνική αμνησία και τον μαρασμό του εθνικού φρονήματος για να γίνει αρεστός σ’ έναν γείτονα που τον μισεί θανάσιμα;

    Πόσο πατριώτης είναι αυτός που μετατρέπει ένα έθνος πολεμιστών, εμπόρων και ναυτικών, σε τσούρμο δημοσίων υπαλλήλων, σερβιτόρων και τεμπέληδων;

    Ποσο πατριωτης ειναι ενας που καλυπtei το τουρκογραμμενο βιβλιο της ρεπουση και αλλων τετοιων apisteytvn σκυλιων ? που τον 'ενοχλουν' οι παρελασεις, , που δεν αναρτα ποτε σημαια ελληνικη σπιτι του;

    Ποσο πατριωτης ειναι αυτος που παραδιδει το ονομα, την εθνικοτητα και τελος το συνολο της ιστοριας των ελληνιστικων χρονων της τρισενδοξης ελληνικης μακεδονιας μας στους τυχαρπαστους γυφτοσκοπιανους ?

    Ποσο πατριωτης ειναι αυτος που εκανε γαργαρα τους s300 και τους απεσυρε -κατοπιν τουρκικης διαταγης- απο την Κυπρο αφηνοντας την 'γυμνη' αφου ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ?

    Και τελικά, αν όχι πατριώτες, τι άνθρωποι είναι όλοι αυτοί;

    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ... ΟΙ ΕΝΔΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ , ΟΙ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ..ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ..

    ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ εγκαθιδρυσε τα φασιστικοτερα αιμοσταγη καθεστωτα, εξαθλιωσε τους λαους και τελος κατεστησε πουτανες ανα την ευρωπη τις αδελφες και τις κορες των ατυχων υπηκοων των..

    ΟΥΣΤ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ BΡΩΜΟΣΚΥΛΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. 12.00

    Με τοση προσελευση σημερα αγωνιστων για καταταξη ,ξεχασα να υπογραω το σχολιο μου των 12.00.-

    Ο ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. προς τους κυριους 3.26


    αν ποτε καταλαβετε κυριοι γιατι η ελληνικη διπλωματια ειναι σε εφηβικο σταδιο θα καταλαβετε γιατι εγραψα οτι δεν πρεπει να ενδωσουμε.ειστε τοσο σοβαροι αναλυτες που δεν μπορει θα τα καταφερετε.αν μαλιστα παρακολουθουσατε καποια σεμιναρια διπλωματιας οπως μας τα διδασκουν οι τουρκοι... σε πολλα θεματα ακομα και σε αυτο των γενοκτονιων...-μαξιμαλιστικη πολιτικη λεγεται- θα καταλαβαινατε γιατι δεν θα υπηρχε τωρα πια θεμα μακεδονιας για καθε γυφτοσλάβο που μαθαινει τωρα στην πατριδα του οτι ειναι απογονος του μεγαλου αλεξανδρου...


    αλλα πλεον το καθε τι προοδευτικο...του στυλ πασοκ και συνασπισμου...τείνει να γινει και δικτατορικο...ετσι πηγατε να μας πασαρετε και το βιβλιο της ιστοριας για να ξεχασουμε και αυτα που ξεραμε...τους ανθρωπους που σφαγιαστηκαν στην Σμυρνη δεν τους ξερετε ακομα ζουν μερικοι...

    ετσι κανατε και με την 17 νοεμβρη που στηνοσασταν εξω απο τα δικαστηρια για να μιλησετε για ελευθεριες τρομοκρατων αυτων δηλαδη που εκλεβαν τραπεζες για να κανουν αντικαπιταλιστικη πολιτικη...


    αυτους που ειχαν εκατομμυρια ευρω στις τραπεζες οπως εχει και ο αλαβανο... πρωτος μεταξυ ισων μεσα στο κομμα(και καλα) και ειναι ο πλουσιοτερος αρχηγος κόμματος...

    αυτους της ελευθεροτυπιας που ακουσαν κριτικη σε καθε κυβερνηση αλλα απο πισω επαιρναν δουλειες του δημοσιου και εσπαγαν πλειοψηφιες ετσιθελικα στα οργανα της ΕΣΗΕΑ

    ΑΥΤΟΥΣ που οταν θα γινει ντου απο τουρκους θα την κανουν λαγοι στο εξοχικο τους στην γαλλικη υπαιθρο και θα δοκιμαζουν κρασια και τυρια ενω θα γραφουν και κανα ποιημα για την λευτερια στον ελευθερο τους χρονο...


    ατουλαχιστον τα λαμογια των συγκροτηματων δεν το επαιξαν ποτε αξιοπρεπεις.υπηρξαν γουρουνια και σε οποιον αρεσαν και δεν μπορεις να τους κατηγορησεις για χαμαιλεοντισμο....


    σαλπιγξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Σε ολους τους πεμτοφαλαγγιτες χαφιεδες των γυφτοσκοπιανων, σε ολα τα κομματοσκυλα της απατης,
    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ απο την εφημεριδα 'ΠΑΡΟΝ'


    27/05/2007
    ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    Μην τολμήσετε κανέναν συμβιβασμό, λέει το 81% του Ελληνικου Λαου

    Εντυπωσιακή ομοφωνία των οπαδών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς

    Σκληρή προειδοποίηση προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες

    Μπορεί μεν η πολιτική ηγεσία σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να «παλαντζάρει», να προσπαθεί να κρυφτεί, να το «ξορκίζει» επειδή φοβάται να πιάσει την «καυτή πατάτα», να λειτουργεί στη λογική του «απελθέτω απ' εμού…», με δυο λόγια να εμφανίζεται έμφοβη και να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της…

    Ωστόσο ο λαός, αυτός ο λαός ο οποίος και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του απέτρεψε τον επώδυνο και ανιστόρητο συμβιβασμό που ήταν έτοιμος στο παρασκήνιο, και σήμερα δείχνει, μάλλον επιβάλλει, τη μόνη εθνική γραμμή υπεράσπισης των εθνικών δικαίων και της ίδιας της ιστορίας. Τη γραμμή που είναι υποχρεωμένη η πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα η κυβέρνηση να προβάλει και να παλέψει. Τη γραμμή της αντίστασης στις παντοειδείς πιέσεις, στους εκβιασμούς, στα γεωστρατηγικά παιχνίδια σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

    Λέει όχι στον συμβιβασμό, στην υποχώρηση, στην απεμπόληση. Θα αναλάβει μεγάλο βάρος, όποιος (ή όποια…) αγνοήσει αυτήν τη λαϊκή βοή, αντίστοιχη του μεγάλου πανεθνικού ΟΧΙ στο κατάπτυστο διχοτομικό Σχέδιο Ανάν, που θα σήμαινε την απώλεια της Κύπρου. Είναι δε σημαντική, σημαδιακή και συγκινητική ταυτόχρονα η διακομματική γραμμή που διαπερνά αυτήν την περήφανη απάντηση, την οποία καλείται να εκφράσει η πολιτική ηγεσία, αν θέλει να λέγεται άξια.
    Στην πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία MΡB για τον Alpha υπήρχε ερώτηση σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα στο Σκοπιανό και συγκεκριμένα στο μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρέπει ή όχι η χώρα μας να αποδεχθεί για τα Σκόπια ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία»;
    Οι απαντήσεις είναι συντριπτικές!

    • Το 81% των ερωτηθέντων απαντά κατηγορηματικά πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αποδεχθεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).
    • Μόνο το 15,1% λέει ότι αποδέχεται συμβιβασμό, δηλαδή να δεχθούμε ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

    Είναι δε, επαναλαμβάνουμε, πάρα πολύ σημαντικό όσο και ενδεικτικό, όσο και συγκινητικό ότι αυτό το ΟΧΙ στον συμβιβασμό είναι διακομματικό. Με περίπου παρόμοια ποσοστά το λένε, το επιτάσσουν, τόσο οι ψηφοφόροι της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς.

    Συγκεκριμένα:

    • ΟΧΙ λέει το 81,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 81,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 76,3% των ψηφοφόρων της Αριστεράς και το 78,4% όσων βρίσκονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο.

    • Να αποδεχθούμε το συμβιβασμό λέει το 14,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 14,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 19,3% των ψηφοφόρων της Αριστεράς και το 17,5% των ανηκόντων στην αδιευκρίνιστη ψήφο.
    Ιδού λοιπόν πεδίο δόξας λαμπρό και για τον Κ. Καραμανλή και για τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και για τις ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς.
    Θα τολμήσουν να αγνοήσουν αυτήν τη «φωνή λαού»; Ή θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων;
    Ας διαλέξουν.

    Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ενώ ο πρωθυπουργός με τις ομιλίες του στην Αυστραλία ουσιαστικά παρέπεμψε σε μια σωστή γραμμή και έδωσε ελπίδες για τον χειρισμό του όλου εθνικού -επαναλαμβάνουμε- θέματος, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την υπουργό Εξωτερικών.
    Χαμπάρι δεν πήραμε!

    Το ΥΠΕΞ επιδεικνύει μια ανησυχητική «άνεση», έως και αβελτηρία. Ίσως δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι της Ουάσινγκτον, που προωθεί τη διεθνή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία».

    Πάντως το γεγονός ότι αποδέχθηκε να αναλάβουν τα Σκόπια την προεδρία στη νέα ΓΣ του ΟΗΕ, απ' τις 18 Σεπτέμβρη, εκεί οδηγεί και παραπέμπει. Δεν μπορεί να κρύβεται το υπουργείο πίσω απ' το καταστατικό του ΟΗΕ όταν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα. Δεν είναι διακοσμητική η θέση αυτή. Είναι θέση κύρους. Και η Ελλάδα είχε υποχρέωση να αντιδράσει στον βαθμό που τα Σκόπια συνεχίζουν να προκαλούν και να αποθρασύνονται υπό την αμερικάνικη αβάντα…

    ///////////////////////////////

    ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΛΥΩΣΕΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ..

    ΣΣ
    ΜΕΣΑ ΣΤΟ 15 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ..
    ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΕΤΙΚΗ 'ΑΥΓΗ'..

    ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. σε λιγο που θα την αναγνωρισει ο καραμανλης επίσημα ( σε 3 μήνες περίπου) να δουμε τι θα λέτε.
    Υ.Γ Μάλλον είστε άσχετοι με τα blogs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Σύντροφοι να υπενθυμίζετε καθημερινά στους αποπροσανατολισμένους φίλους μας που ακόμα είναι Δεξιοί τα ακόλουθα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν μετά την
    7η Μαρτίου 2004 :
    1) Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έβαλε το κόμμα πάνω από την πατρίδα και χάλκευσε την περίφημη ‘’απογραφή’’βάζοντας την Ελλάδα υπό επιτήρηση . Σκοπός τους ήταν (α) η κατασυκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων (β) να μην πραγματοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.
    2) Η τριάδα Ρουσσόπουλου – Παυλόπουλου – Παπαληγούρα πομπωδώς ανακοίνωσε την ψ΄φιση του περίφημου νόμου για τον ‘’Βασικό Μέτοχο’’ αλλά έντρομη τον πήρε πίσω μετά 2 μήνες ,μια Κυριακή βράδυ .
    3) Η Νέα Διακυβέρνηση αύξησε στο 40% την φορολόγιση μισθωτών και συνταξιούχων αλλά μείωσε στην μέση την φορολογία των βιομηχάνων .
    4) Φοροαπάλλαξε τελείως τους Δεσποτάδες.
    5) Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμπεριέλαβε τον κ.Αλογοσκούφη μέσα στους 101 πιό βλάκες οικονομολόγους του κόσμου για το έτος 2006 . Το έβαλε βέβαια στην 39η θέση , ενω νομίζω ότι άξιζε θέση στην πρώτη δεκάδα .
    6) Financial Times κάθε μέρα γράφουν για Ελληνικό οικονομικό φιάσκο .
    7) Η κλίκα του υπουργείου οικονομικών είναι υπεύθηνη για το έγκλημα των δομημένων ομολόγων και ας αφήσουν τις τρίχες ότι τα ίδια έκαναν και οι Πασόκοι . Βόλτα στα Cayman Islands μόνο τα γαλάζια παιδιά πηγαίνουν τα ομόλογα για να κτίζουν ανάκτορα με τις μίζες .
    ‘’PASOK poisonous’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση