GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eκκλησία και Κράτος στο «Μεταβυζάντιο»...

. Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης . Ενας από τους σημαντικότερους πολιτικούς στοχαστές στη θεωρία και στην πράξη της πολιτικής επιστήμης, ε...

.
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
.
Ενας από τους σημαντικότερους πολιτικούς στοχαστές στη θεωρία και στην πράξη της πολιτικής επιστήμης, εκείνος που εισήγαγε τον όρο «Αποτελεσματική Αλήθεια» (όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος), ο παρεξηγημένος Νικολό Μακιαβέλι, πίστευε πως. «η αιτία που η Εκκλησία άσκησε φθοροποιό επίδραση στην πολιτική ζωή της Ιταλίας δεν ήταν η ατομική διαφθορά των επισκόπων και των ιεραρχών της αλλά αυτή καθ΄ αυτή η συμμετοχή της στις κοσμικές υποθέσεις και η διαπλοκή της με την εξουσία». Ζώντας από κοντά την επιρροή του Πάπα πάνω στους ηγεμόνες της Ιταλίας, γνώριζε όλες τις ίντριγκες του κλήρου στον αγώνα για συμμετοχή στην εξουσία.
Στο αφελές ερώτημα πολλών πιστών «τι να τα κάνει τα λεφτά ένας μοναχός», η απάντηση του Μακιαβέλι θα ήταν «για να ασκήσει εξουσία». Ολη η συμπεριφορά του Εφραίμ διακατέχεται από το κίνητρο της άσκησης εξουσίας. Μια ανθρώπινη ανάγκη ή αδυναμία αν θέλετε. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γι αυτό, πόσο μάλλον ο μέσος έλληνας, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαπατήσει το κράτος. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό όπως και η ευθύνη είναι μόνο πολιτική. Αυτό το επιχείρημα της «παραπλάνησης πολιτικών», μου θυμίζει τη νεύρωση του μέσου έλληνα πως για όλα φταίνε οι άλλοι, οι εβραίοι, οι τούρκοι, οι άγγλοι και πάει λέγοντας.
Μεγαλώσαμε με το παραμύθι ότι για όλα τα κακώς κείμενα φταίει η τουρκοκρατία. Αυτό που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική ζωή είναι ο βυζαντινισμός. Ξεχνάμε πως οι Οθωμανοί δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να συνεχίσουν την βυζαντινή παράδοση σε όλα τα επίπεδα. Ενσωμάτωσαν ολόκληρο το διοικητικό μηχανισμό και υιοθέτησαν το ίδιο σύστημα διακυβέρνησης, με κύρια αλλαγή το Ισλάμ να γίνει πρώτη θρησκεία και ο Χριστιανισμός η δεύτερη αλλά στην πράξη η σημαντικότερη, διότι, σε αντίθεση με το Ισλάμ που δεν είχε ένα κεντρικό ιερατείο με αυστηρή ιεραρχία, η ορθοδοξία είχε αυτό το πλεονέκτημα ελέγχου των πιστών. Οποιος ελέγχει τον Πατριάρχη ή τον αρχιεπίσκοπο ή (στη δημοκρατία) έχει καλή σχέση μαζί του, ελέγχει τα πάντα ή έχει έναν ισχυρό σύμμαχο.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη μεταβυζαντινή Ελλάδα. Κατηγορούμε τους τούρκους για καθυστέρηση και όμως ανήκουν στις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, στο σύνταγμά τους. Όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ εισηγήθηκε στην τουρκική βουλή το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, χρησιμοποιώντας τον ελληνικό όρο «λαϊκισμός» είχε πει τα εξής: ««Κανόνες και θεωρίες ενός γέρου άραβα και δυσνόητες ερμηνείες από γενεές ολόκληρες βρώμικων και αδαών παπάδων έχουν καθορίσει εδώ και 500 χρόνια όλους τους νόμους του αστικού και ποινικού δικαίου στην Τουρκία. Οι νόμοι αυτοί καθόριζαν τη μορφή του συντάγματος, ακόμη και τις πιο ασήμαντες πράξεις κάθε πολίτη, την διατροφή του, τις ώρες του ύπνου, την εξωτερική εμφάνιση, το περιεχόμενο μάθησης στα σχολεία, τα ήθη και έθιμα, μέχρι και τις πιο απόκρυφες σκέψεις. Το Ισλάμ, αυτή η παρανοϊκή θεϊκή διδασκαλία ενός ανήθικου βεδουϊνου είναι ένα σαπισμένο ψοφίμι που δηλητηριάζει τη ζωή μας».
Ο τελευταίος, στην ψυχή και στο πνεύμα έλληνας, που τόλμησε να πει κάτι πολύ πιο ήπιο, θεωρείται μέχρι σήμερα ο στιγματισμένος «Ιουλιανός ο Παραβάτης». Το όνομά του το ξέρουν ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Αυτό που δεν υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα, η Θεοκρατία, ζει και βασιλεύει χάριν του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους και όχι χάριν των τούρκων. Ο μόνος κυβερνήτης που τόλμησε να τα βάλει με την Εκκλησία, ο Σημίτης, πήρε μια γεύση της δύναμής της, «ελέω ελληνικού λαού».
---------------------------------------

26 σχόλια

  1. Πάλι συλλογική ενοχοποίηση του λαού για την αρχομανία ορισμένων;
    Ήθελες να μοιάσεις του σιωνιστή Σημίτη;
    Δηλαδή η απάντηση στην παπαδοτρομολαγνεία είναι ο αφελληνισμός, εξυπνάκια;
    Πώς φαίνεται ότι ποτέ σου δεν είχες μακροχρόνια φιλική παρέα, και γι΄αυτό αποφεύγεις να μιλάς για Άμεση Δημοκρατία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως η Ελλαδα ζει ακομα τον μεσαιωνα της. Πιο πολυ σε Ιραν θυμιζουμε. Ομως δε φταει και ο λαος, το επιπεδο της παιδειας που του παρεχεται ειναι χαμηλο και χαρακτηριζεται απο ακραια θρησκευτικη προκαταληψη. Η προσπαθεια-περα απο τα λαθη της-να γινει η παιδεια πιο φιλελευθερη(βλεπε περιβοητο βιβλιο ιστοριας ΣΤ' δημοτικου) ειδατε τι αντιδρασεις αντιμετωπισε. Βεβαιως η μονη λυση ειναι να σταματησει καποια στιγμη επιτελους η πολιτικη και η παιδεια κατα κυριο λογο να ελεγχεται απο τους 'Αγιατολλαχ' μας. Ο διαχωρισμος κρατους-εκκλησιας ειναι αυτονοητη και επιταχτικη αναγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Πιστοφίδη
    Δεχθείτε τα ταπεινά μου συγχαρητήρια για το ωραίο κείμενό σας .
    Σκεφθείτε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα πως αντιμετώπισαν στο Πα.σο.κ. τον πρύτανη του Πανεπιστημίου υπουργό κ.Σταθόπουλο .Έφυγε νύκτα επειδή διαφώνησε με τον μακαριστό Χριστόδουλο !!
    Του το φύλαγε ο σηχωρεμένος από την εποχή που ήταν συμμαθητές στην Λεόντειο.
    Ο υποτιθέμενος ''Ευρωπαίος φιλελεύθερος ηγέτης'' Κ.Καραμανλής πήρε την σύζυγό του και 20 τηλεοπτικά συνεργεία και πήγε να υπογράψει το Χριστοδούλειο προνουντσιαμέντο .
    Λυπάμαι αλλά πιο πολύ μοιάζει η Ελλάδα με το Ευρωπαικό αντίστοιχο του Ιραν σε φουνταμενταλισμό.
    Τώρα δεν ξέρω αν ο ντόπιος Αχμαντινεζαντ λέγεται Καραμανλής η Ρουσσόπουλος .Διαλέξτε εσείς .

    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και το ωραίο βαθύ τουρκικό κράτος σήμερα δημοκρατικότατα απαγορεύει μια απλή μαντήλα....ρε τι μαλακίες γράφετε συνέχεια?
    ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι αυτού του είδους η δημοσιογραφια, που είναι στην πραγματικότητα διδασκαλία, να πέρναγε και στα σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ,

    συγκρίνεις δυο ανόμοια ¨Θρησκευτικά συστήματα¨ από δύο ανθρώπους που σταθήκαν πολέμιοι της ίδιας της πίστεως τους και αυτό πάντα ελέω προσωπικών διαφωτιστικών ΘΕΟΣΗΜΙΩΝ στην εποχής τους.Εν κατακλείδι δε αυτών έρχεσαι και κάνεις μια σύγκριση με το σήμερα και θεωρείς οτι ο Σημίτης ήταν αυτός που προσπάθησε να απαγκιστρώσει την Εκκλησία απο το κράτος...Αμφιβάλλω.Εάν αγαπητέ έκανε κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε απανωτές ρήξεις με την Εκκλησία αγνοώντας την και θεωρώντας την υποδεέστερη της ΙΣΤΟΡΙΑΣ και της ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ της και στον πολιτισμο και στα γράμματα αλλα και στην Ιστορία αυτού του τόπου.Α και όσο αναφορά τον φίλο μας τον Ιουλιάνο τον ΑΠΟΣΤΑΤΗ ο ίδιος ο Ευσέβιος ο Καισαρείας ο οποιος ήταν ιστορικός της εποχής γράφει οτι η παρακμή και η απομάκρυνση του κόσμου απο τον Αυτοκράτορα και τις τρέλες του είχαν φτάσει σε τέτοιο βαθμό όπου οι ιερείς του ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ ξανά κυνηγούσαν τις κότες μόνοι τους μέσα στους άδειους ναούς του Δία και του Απόλλωνα.

    Ηράκλειος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΥΤΟΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΡΘΗΤΗ ΑΥΤΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ.ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ .Η ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μας τρελάνεις ρε φίλε,ο Σιμίτης ο έλληνας...Ατατούρκ!

    Παντως αν τα είπε αυτά που γράφεις ο Κεμάλ,ηταν ΠΟΛΥ μάγκας ο τύπος,(δυστυχώς για εμάς).

    Να μην ξεχνάμε όμως ότι με όλα τα στραβά των πρώτων χριστιανών,και με όλη τη συμπάθεια που είναι φυσικό να έχουμε για τον Ιουλιανό,πρέπει να δούμε και τα θετικά του Χριστιανισμού.

    (Μιλάω για την ιστορική διάσταση,όχι τη θεολογική,δεν ασχολούμαι με εβραίικα παραμύθια για μεσίες και αναστάσεις)

    Ο χριστιανισμός λοιπόν (Ορθοδοξία)λειτούργησε στα σαν συνεκτικός ιστός του Ελληνισμού,σε μια εποχή (μετα-Ρωμαϊκή) που ο Ελληνισμός,απλωμένος σε όλη τη Μεσόγειο,θα μπορούσε κάλιστα να είχε εξαφανιστεί.

    Σκεφθείτε πως εξαφανίστηκε τελείως η φυλή και το έθνος των Ρωμαίων,μια ράτσα το ίδιο,αν όχι περισότερο,αξιοθάυμαστη απο εμάς.

    Η ταύτιση Ελληνισμού-Ορθοδοξίας ήταν αυτή που επέτρεψε τους Ελληνες να επιζήσουν σα φυλή μεσα στη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική "παγκοσμιοποίηση".

    Καί έτσι κατέληξε η Ορθοδοξία να είναι βασικό κομάτι της εθνικής μας ταυτότητας και παράδοσής.

    Και γι'αυτό τη χτυπάνε με τόση λύσσα οι υπηρέτες της σημερινής παγκοσμιοποίησης.

    Ας μήν παρασυρόμαστε λοιπόν απο τίς όποιες προοδευτικές μας απόψεις-κι'εγώ είμαι άθεος. Αλλα όταν βλέπω όλους τους ντόπιους πούλημένους να επιτίθενται τόσο μεθοδικά και συστηματικά στην Εκκλησία (όπως και στον πατριωτισμό ή στη σημαία μας...) γίνομαι πιό θεούσος απ'τους παπάδες!

    Είναι γνωστό πώς ο στόχος είναι να μας αποκόψουν απ'τις ρίζες μας. Καί όπως είπα και παραπάνω,η Ορθοδοξία,καλώς ή κακώς είναι κομάτι απ'τις ρίζες μας.

    Και είναι εντυπωσιακό πως τα καταφέρνουν οι Αμερικάνοι (και οι γνωστοί που κρύβονται πίσω τους): Αυτή τη φορά πέτυχαν μ'ενα σμπάρο δυό τρυγόνια,να χτυπήσουν και τον Καραμανλη, (τιμωρία για το Βουκουρέστι και τα Ρώσικα τανκς...) ΚΑΙ την ορθοδοξία!

    ΑΣ ΜΗΝ ΤΗ ΠΑΤΆΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΤΟΥΣ, ανεξάρτητα απο ιδεολογία ή κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .ΓΙ ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ, ΣΥΜΦΩΝΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΠΩΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

    ΚΙ ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΝΟΜΟ ΤΟ 1977
    ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΒΑΠΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ...ΚΙΧ.

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ.
    Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΩ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, ΩΣ ΧΕΣΤΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΣΗ ΑΠΕΛΥΣΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ
    ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ "ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ" ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ.

    ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΒΡΩΜΙΛΟΙ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΕΞ-ΟΥΣΙΑ διαμορφώνεται με τρεις μορφές:
    α. πολιτική
    β. οικονομική
    γ. η εξουσία του δόγματος (θρησκευτική)
    Και οι τρεις μορφές διαπλέκονται, αλληλοϋποστηρίζονται, επιβάλλονται.
    Κατά Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Μπακούνιν, και άλλων , που το σχόλιο θα ήθελε σελίδες για να αναπτυχθεί, η τελειότερη μορφή διακυβέρνησης είναι η ΑΝΑΡΧΙΑ.
    Και φυσικά όχι αυτή των λεγόμενων "αντιεξουσιαστών" των γκέτο τών Εξαρχείων.
    Η Αναρχία , που συνειδητά ο ΠΟΛΙΤΗΣ (όχι ο ιδιώτης) γνωρίζει τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ του ,αλλά και τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του, απέναντι στους συμπολίτες του!
    Στο μόρφωμα της Ελλάδας η πλειοψηφία των ΜΜΕόπληκτων και των κομματόσκυλων ΜΟΝΟ δικαιώματα βλέπει και αναγνωρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με όλο το σεβασμό, κ. Πιστοφίδη μου(Επώνυμο κι αυτό!!! Πιστό φίδι;) αλλά αν δεν υπήρχε η Ορθοδοξία ή ο χριστιανισμός αν θέλεις, σήμερα δεν θα μπορούσες να διαβάσεις αυτές τις γραμμές γιατί δεν θα γνώριζες Ελληνικά.
    Ναι συνεργάστηκε η εκκλησία με τους Οθωμανούς και ναι οι Οθωμανοί γνωρίζοντας την δύναμη της υποχώρησαν μπροστά της. Μπορεί να καταλάβεις έναν λαό και να αλλάξεις τις δομές του κράτους. Με την θρησκεία του όμως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ενδεχομένως μπορείς να προσπαθήσεις να αλλάξεις την πίστη των ανθρώπων και αυτό το έκαναν σε κάποιες περιπτώσεις οι Οθωμανοί ιδιαίτερα στους σλαβικούς πληθυσμούς. Δεν είχαν όμως την ίδια επιτυχία με τους Έλληνες που καλώς ή κακώς είχαν πιστέψει βαθιά ότι ο χριστιανισμός ήταν ένα μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς τους.
    Όσον αφορά τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας θα έλεγα ότι αν γίνει το κράτος – δηλαδή εμείς οι πολίτες θα βγούμε ζημιωμένοι.
    Τέλος η εκκλησία μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για τον Ελληνισμό. Εξηγούμαι, άσχετα αν πιστεύει κανείς ότι αναστήθηκε ή όχι ο Ιησούς, σήμερα μπορείς να πας στην πιο απόμακρη άκρη της γης και θα βρεις Ελληνική εκκλησία, όπως έχω διαπιστώσει στα μεγάλα μου ταξίδια. Πας λοιπόν εκεί και βρίσκεις ένα κέντρο Ελληνισμού. Κανείς δεν σε ρωτάει αν πιστεύεις στην ανάσταση του Κυρίου την οποία ακόμα και οι σκεπτόμενοι ιερείς (όχι βέβαια ο Παπατσάκαλος και ο Καρπαθίου) αμφισβητούν ή θα πρέπει να αμφισβητούν για λόγους που δεν μπορώ να παραθέσω εδώ λόγω χώρου.
    Αυτά.
    ΧΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΡΟΣ ΧΣ

    ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΗΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΕ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
    Μ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ.

    ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΜΑΘΑΝΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΕΙ, ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ,
    ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΙΧΝ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
    ΠΛΟΥΣΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ?
    ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΥΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΦΑΝΤΑΡΟΙ...
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟΣ
    ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οποιοδήποτε ελληνοκεντρικό επιχείρημα και να επικαλεστεί κανείς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΟ 2008, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ. Είναι αδιανόητο ένα προσωπικό ιδεολόγημα ή πλάνη του καθενός να γίνεται συλλογική επιβολή. Δε μπορεί να βαπτίζονται χριστιανοί ΒΡΕΦΗ που δεν μπορούν ούτε καν να σταθούν στα πόδια τους. Δεν μπορεί στα σχολεία να διδάσκουν και να βαθμολογούν την αποστήθιση των χριστιανικών πιστεύω. Δεν μπορεί να μισθοδοτούνται ιερείς από τον κρατικό προϋπολογισμό. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ. Που ζούμε πια, στο Ιράν ή στο Πακιστάν;
    Πραγματικά χρειάζεται ένας Κεμάλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σαφώς εδώ νοείται ως δοκιμασία: η ταλαιπωρία, δεινοπάθηση, συμφορά κ.ά., όπως μας πληροφορούν τα λεξικά, εάν τα επισκεφθούμε στη λέξη αυτή.
    Ωστόσο, όπως θα διαπιστώσουμε, σε λιγάκι (από το βιβλίο «ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ» του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, το οποίο δίνεται στην Γ΄ Γυμνασίου, στο 41ο κεφάλαιο, σελ. 202 με τίτλο «Η ορθοδοξία δοκιμάζεται κατά την Τουρκοκρατία»), όχι μόνον δεν πρόκειται περί δοκιμασίας αλλά σχεδόν πρόκειται περί του αντιθέτου.

    Δηλαδή το, υπό θρησκευτική κατοχή αυτό, Νεοελληνικό κρατίδιο φαίνεται ότι διαθέτει ακόμα την άνεση να μας δουλεύει απροκάλυπτα, διαστρεβλώνοντας ασύστολα την ιστορική αλήθεια, μπροστά στα μμάτια μας. Πρόκειται για πολύ χοντρό δούλεμα.
    Το βιβλίο είναι άραγε αξιόπιστο; Πώς να μην είναι ρε παιδιά! Δεν βλέπετε τι γράφει εδώ: «ΚΡΙΤΗΣ ΔΟΚΙΜΙΩΝ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ». Όποια ορθόδοξη πέτρα κι αν σηκώσει κανείς στον τόπο αυτόν, από κάτω θα γράφει: πατήρ Μεταλληνός!
    Διαβάζουμε λοιπόν: «... Επιπλέον ο Μωάμεθ Β΄ (ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης) έβλεπε ότι το σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας (με τις τοπικές εκκλησίες, τα Πατριαρχεία, τις επισκοπές, τις ενορίες κ.λπ.) αποτελούσε ένα πελώριο δίκτυο επικοινωνίας, πάρα πολύ χρήσιμο για τη διακυβέρνηση μιάς αυτοκρατορίας. Τον συνέφερε λοιπόν, να το αξιοποιήσει κι όχι να το διαλύσει.
    Εξάλλου, σύμφωνα με μιά παλιά παράδοση του Ισλάμ, οι Σουλτάνοι μπορούσαν να αφήνουν θρησκευτικές ελευθερίες στους «λαούς της Βίβλου» (δηλαδή στους χριστιανούς και στους Εβραίους), που υποτάσσονταν στην ισλαμική πολιτική εξουσία.
    Έτσι λοιπόν, ο Μωάμεθ Β΄ παραχώρησε στην εκκλησία κάποια προνόμια (η τελευταία λέξη με παχιά γράμματα στο κείμενο)... Ο Μωάμεθ απάλλαξε τον Πατριάρχη από κάθε φόρο (αρχίζουν καλοί μου άνθρωποι οι δοκιμασίες!!!) και του έδωσε την εξουσία να διοικεί και να εποπτεύει όλη την εκκλησία (αυτή κι αν είναι δοκιμασία!!!), αλλά και τις περιουσιακές, οικογενειακές, κληρονομικές, κ.λπ. υποθέσεις των υποδούλων (αυτή τη δοκιμασία μόνο το παπαδαριό θα μπορούσε να την υπομένει.
    Αυτοί οι άγιοι άνθρωποι οι οποίοι ποτέ δεν έκλεψαν ούτε μιά δραχμή από το ποίμνιό τους. Αυτοί που τους κατασυκοφάντησε η ιστορία ονομάζοντάς τους αγιογδύτες. Αυτοί που ποτέ δεν έκλεψαν ούτε μιά δεκάρα από το παγκάρι της εκκλησίας τους.
    Πώς θεούλη μου άντεξαν αυτοί οι άγιοι άνθρωποι, αυτή την τρομερή δοκιμασία, χωρίς να έχουν στο τέλος της Τουρκοκρατίας ούτε μιά δραχμή. Χωρίς να έχουν ολόκληρη την περιουσία του νεοελληνικού κράτους και να έχουν μόνο την μισή !!!). Για τέτοια ζητήματα και διαφορές οι Χριστιανοί δικάζονταν από εκκλησιαστικά δικαστήρια, τα οποία εφάρμοζαν βυζαντινούς και εθιμικούς νόμους χωρίς την παρέμβαση του τουρκικού κράτους».
    Μωρέ παιδιά ήμαρτον, έλεος! Κοντεύουμε να τρελαθούμε! Βλέπετε εσείς καμμιά δοκιμασία που δεν την βλέπουμε εμείς;
    Μα είναι δυνατόν να μας δουλεύουν τόσο ξεδιάντροπα;; Να τους παρέχουν οι Τούρκοι τόσο και τόσα προνόμια κι αυτοί να μας μιλούν για δοκιμασίες;
    Το μαρτύριό μας όμως φαίνεται ότι δεν έχει τελειωμό. Δείτε τι γράφει το βιβλίο αυτό στην σελ. 208: «Οι Τούρκοι της αναγνώρισαν αυτόν τον ρόλο (της εκκλησίας) και της ανέθεσαν τη διεύθυνση και εποπτεία των σχολείων. Συνήθως δεν δημιουργούσαν προβλήματα στη λειτουργία τους, οπότε όμως δυνάμωνε ο ισλαμικός φανατισμός, τα πράγματα δυσκόλευαν».
    Στη σελ. 210 αναφέρεται ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός ίδρυσε πάνω από 300 σχολεία, φανερά εννοείται.
    Ας πάρουμε μιά ανάσα.
    Ρωτάμε, ας βρεθεί ένας χριστιανός άνθρωπος να μας απαντήσει, η ιστορία με «το κρυφό σχολειό» πού και πώς κολλάει εδώ, μετά απ’ όλα αυτά που μαθαίνουμε;! Δηλαδή είναι ή δεν είναι ψέμα αυτό «το κρυφό σχολειό» με το οποίο καλλιεργήθηκαν γενιές επί γενεών Ελληνόπουλων;
    Κάτι πάει να πει όμως και το εν λόγω βιβλίο πάνω στο θέμα αυτό: σελ. 208: «Μέσα στις εκκλησίες έφτιαχναν ανεπίσημα (άρα αυτός που γράφει αυτό το πράγμα παραδέχεται ότι υπήρχαν και επίσημα σχολεία, εννοείται με την άδεια των Τούρκων), ταπεινά σχολεία και δίδασκαν τους νέους χρησιμοποιώντας ως διδακτικά εγχειρίδια τα λειτουργικά βιβλία της εκκλησίας. Αυτές οι πρωτοβουλίες, στις οποίες ο λαός έδωσε την ονομασία «κρυφό σχολειό», κράτησαν ζωντανή τη συνείδηση του λαού.
    Θέλετε να μάθετε ποιά ήταν αυτή η συνείδηση; Ιδού πώς μας την περιγράφει ο ίδιος ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Από το βιβλίο του Ι.Θ. Κακριδή «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» εκδ. Εθνικής Τραπέζης, σελ. 13 διαβάζουμε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τον 18ο ακόμη αιώνα το χριστιανικό κήρυγμα αμφισβητεί την ελληνικότητα από το εκκλησίασμά του, που το αποτελούσαν ωστόσο Έλληνες. Αδελφοί μου (λέει ο Κοσμάς) έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και θεού δεν είσθε Έλληνες, δεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είσθε ορθόδοξοι χριστιανοί...» Κοσμά Αιτωλού 1779, Διδαχαί, έκδ. Αρχιμανδρίτου Α.Ν. Καντιώτου 1959, σελ. 59.
    Κατά τον Πατροκοσμά λοιπόν η ορθοδοξία αποκλείει τον Ελληνισμό και αντιθέτως.
    Μ’ αυτές τις σχιζοφρενικής φύσεως αθλιότητες δεν θα έπρεπε λοιπόν ν’ απορεί κανείς για το χάλι της παιδείας και του Παιδαγωγικού της Ινστιτούτου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (διάβαζε Θρησκείας και δη Ιουδαιοχριστιανικής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ "ΚΑΘΗΓΗΤΗ" ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΘΙΚΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟ ΛΕΕΙ.

    ..." Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ
    ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
    ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ..."

    ΩΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΠΑ ΜΟΥ,ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΣΑΜΕ ΤΟ 1821 ΝΑ ΜΕΝΑΜΕ
    ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ
    ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΝΑ....ΤΡΩΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι Έλληνες είχαν μια πολιτιστική ανωτερότητα που έχασαν όταν τους επεβλήθη ο χριστιανισμός.
    Το χριστιανικό Βυζάντιο δεν έχει να επιδείξει καμια αξιόλογη προσωπικότητα, πράξη, σκέψη (Hegel).
    Η Αναγέννηση στηρίχθηκε στην μελέτη και ζωντάνεμα των αρχαίων Ελλήνων/Ρωμαίων κάτι που ταυτίζεται με την απόρριψη του χριστιανικού ιδεώδους "μακάριοι οι πτωχοί tw πνεύματι".
    Η ορθόδοξη εκκλησια προστατευόμενη από τους τούρκους κατακτητές κατάφερε να κράτηση τα πρόβατα της μακριά από αυτές τις επιρροές και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής της βλέπουμε ακόμη και σήμερα (αγιασμοί, θαύματα, περιφορές κειμηλίων...).
    Η αντίθεση στην εκκλησια συνεπάγεται πολιτικο κόστος, το οποιο μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. RODERIKOS 12:48 ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΟΥΣ
    "ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΔΡΕΣ" ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ...ΑΦΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΗΤΑΝ ΤΟ 1453 ΤΟ ΠΟΛΥ 50.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ! (ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΖΗΜΙΑ ΤΟΤΕ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με κατι άρθρα σαν κι αυτό πιστεύω οτι τα blogs θα αλλάξουν τα πάντα-όσο χρόνος και νομικα τσαλίμια κι αν περάσουν. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΡΟΣ ΡΟΔΕΡΙΚΟ

    ΠΩΩΩ, ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ! ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΣΟΥΝ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΣ ΤΟ 1821. ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ; Ο ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΝΩΝΥΜΕ 5.05
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
    Γ.ΜΟΥΣΤΑΚΗ "ΠΩΣ ΕΠΕΣΕ Η ΠΟΛΗ"
    ΑΚΟΜΗ.
    ΑΛ.Ν.ΔΙΟΜΗΔΗ,"ΒΥΖΑΝΤΙΝΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ"
    ΑΝ. ΞΑΝΘΙΑΣ "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ" ΕΚΔΟΣΕΙΣ
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 1999 σ.137
    ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ "ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ" ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

    ΑΚΟΜΗ, ΕΓΩ ΕΙΠΑ ΓΙΑ 300000 ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 21oς αιώνας και σκοταδισμός.Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Xωρίς παρεξήγηση φίλοι...

    Ο Μουσταφά Κεμάλ, μια χαρά χρησιμοποίησε το ισλάμ και το τζιχάντ για να ολοκληρώσει τις γενοκτονίες των χριστιανικών κοινοτήτων της Οθ. Αυτοκρατορίας (Αρμένιου, Έλληνες της Ανατολής, Ασσύριους κ.λπ).

    Και αφού το έκανε, με αποκορύφωμα τη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης, στη συνέχεια εξόντωσε και τους τελευταίους ανταγωνιστές του: το ισλάμ, το χαλιφάτο και τους τελευταίους Οθωμανούς.

    Εξάλλου όλοι οι φασίστες ηγέτες του Μεσοπολέμου (πλην Φράνκο) ήταν αντικληρικαλιστές. Όμως τσην περίπτωση της εθνικιστικής Τουρκίας, η καταστροφή της θρησκευτικής και πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπήρξε η αναγκαία προϋπόθεση για να εμπεδωθεί η ρατσιστική κυριαρχία του εθνικιστικού μιλιταρισμού.

    Εξ άλλου σε ταξικό επίπεδο ο Κεμάλ δεν εξέφραζε αστικά στρώματα (τα οποία εξόντωσε γιατί ήταν των "γκιαούρηδων"), αλλά ττο σταρτό. Εξ ου μέχρι σήμερα στην Τουρκία τον έλεγχο του κράτους και της κοινωνίας έχει το στρατιωτικό Βαθύ κράτος


    Αν σας ενδιαφέρει η περίπτωση του Κεμάλ του Ατατούρκ (του γεννήτορα των εθνικά Τούρκων δηλαδή), έχουμε ένα χρησιμο κείμενο :

    http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/05/kemal-ataturk/

    ------------------

    Και ένα τελευταίο:

    Ο Ιουλιανός, ο λεγόμενος παραβάτης, δεν ήταν εθνικά Έλληνας. Ο πατέρας του ήταν Ρωμαίος και η μητέρα του Ιλυριίδα. Δηλαδή με τη σύγχρονη κατάταξη θα λέγαμε ότι ήταν Ιταλο-αλβανός.

    Απλά εκείνη την εποχή ΔΕΝ υπήρχαν εθνικές ταυτότητες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Οι όροι απηχούσαν μόνο και αποκλειστικά θρησκευτικές και φιλοσοφικές τοποθετήσεις.

    π.χ. Ο χριστιανός φιλόσοφος Ωριγένης ήταν Έλληνας εθνικά αλλά δεν ήταν Έλληνας (δηλαδή παγανιστής) ιδεολογικά, ενώ ο Ιουλιανός ήταν Αλβανο-ιταλός εθνικά, αλλά Έλληνας (δηλαδή φιλο-παγανιστής) ιδεολογικά.

    Η αλλαγή του περιεχομένου των όρων είναι κάτι πολύ συνηθισμένο μέσα στην ιστορία.

    π.χ. ο όρος "Τούρκος" για εκατοντάδες χρόνια σήμαινε ΜΟΝΟ τον μουσουλμάνο. Εθνικό περιεχόμενο του έδωσαν μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα οι Νεότουρκοι εθνικιστές, προκειμένου να οικοδομήσουν και ιδεολογικά το αποκλειστικά τουρκικό μέλλον τους.


    Ομέρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. RODERIKO 8:27 ,H "ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ" HTAN MONO H ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ. ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ 300.000 ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ?

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΑΠ'ΟΣΑ ΥΠΟΘΕΤΕΙΣ (ΣΥΝ ΤΑ 2 ΑΠΟ ΤΑ 3 ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ).

    Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΘΕΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ο ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ...300.000 ΣΤΡΑΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ-ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ,ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΑΝΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΑΤΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΟΤΑΝ Ο ΚΕΜΑΛ ( ΠΟΥ ΣΥΜΠΑΘΟΥΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ), ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΩΑΜΕΘΑΝΩΝ

    ----------------
    Θα αναφέρουμε μόνο ένα περιστατικό όπως το διηγήθηκε στον χρονογράφο Κυριάκο Βαλαβάνη ο αείμνηστος Μίμ-ογλού Αλέξανδρος, καθηγητής της μεγάλης Τουρκικής Σχολής Ιντατιέ, εμβριθής μελετητής του Κορανίου, αλλά γνήσιος χριστιανός θεολόγος πού έμενε στα 1923, στην Θεσσαλονίκη. (από περιοδ. «Σάλπιγξ Ορθοδοξίας-Ιούν.1983)

    " Το 1922 λοιπόν, ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της Τουρκίας Κεμάλ πασάς κατάργησε διά επαναστάσεως την δομή του Σουλτανικού κράτους, κατάργησε τον φερετζέ των γυναικών και το φέσι των ανδρών, την πολυγαμία σαν βάρβαρο και απολίτιστο θεσμό, την αργία της Παρασκευής καθιερώνοντας την Κυριακή αργία, αντικατέστησε τήν Τουρκοαραβική γραφή με λατινικούς χαρακτήρες στο επίσημο κράτος, περιόρισε χοτζάδες και δερβίσηδες, καθώς και δημοσίως το ράσο, πλήν του Πατριάρχη.

    Στο Μέγα Συνέδριο τής Μεταρρυθμίσεως ανεβαίνοντας να μιλήσει, ακούμπησε στο βήμα δύο βιβλία.

    Το Κοράνιο και το Ευαγγέλιο!

    Στο τέλος της ομιλίας του ρώτησε, ποιο «εκ τών δύο βιβλίων» έχει το κύρος μεταξύ τών πολιτισμένων εθνών, ως άγιο και θεόπνευστο;

    Όλοι ομόφωνα απάντησαν, και τά δύο!

    Τότε ο Κεμάλ, διέταξε τον Μπάς-χότζα («αρχιεπίσκοπο» των Μωαμεθανών), να διαβάσει ένα εδάφιο της σούρας πού πάντοτε τύπωναν με μικρά και δυσνόητα γράμματα, το λεγόμενο «Χιουλέ».

    Μιλούσε για επιτρεπόμενα σεξουαλικά αίσχη στην συζυγία και στο διαζύγιο ( μέχρι κτηνοβασία), πράγμα πού γνώριζε ο Κεμάλ.

    Τότε ο Χότζας άρχισε να τραυλίζει από ντροπή, και αγανακτισμένος ο Κεμάλ σήκωσε το Κοράνιο και ρώτησε, αν είναι ποτέ δυνατόν το βιβλίο αυτό να είναι θεόπνευστο .

    Κατόπιν ό Κεμάλ, υψώνοντας το Ευαγγέλιο ενώπιον τού Μεγάλου Συνεδρίου, είπε μεγαλοφώνως:

    « Αυτό, είναι το ιερόν βιβλίο του Ισά – πεϊχαμπέρ (Ιησού του Προφήτου), και γεμάτος οργή είπε τά παρακάτω τολμηρά λόγια :

    «Είναι αίσχος σ΄εμάς, μέσα στον 20ό αιώνα, να είμεθα οπαδοί αυτού, του ανήθικου και αμόρφωτου καμηλιέρη…».

    Και πέταξε το Κοράνι κάτω λέγοντας τρείς φορές «Αίσχος,αίσχος,αίσχος!!!».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολλές οι απόψεις, αφού το θέμα είναι καθαρά θεωρητικό και δη θεολογικό. Πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε την ουσία από τον τύπο. Η ουσία ανάγεται στην αγωνία του ανθρώπου ως ύπαρξης. Δε μπορεί ως σκεπτόμενος να θεωρήσει τον εαυτό του πεπερασμένο και κατασκευάζει μύθους παρελθόντος και μέλλοντος! Ως κάτοικος τούτης της γωνιάς της γήινης σφαίρας δεν αισθάνομαι και τόσο ευτυχής που σώνει και καλά με καθήλωσαν εκόντα άκοντα σε ένα όνομα εβραϊκό και μια θρησκεία επίσης εβραϊκή. Ακούω "οι μισούντες Σιών αισχύνθητε,από του Κυρίου ως χόρτος γαρ πυρί έσασθε απεξηραμένοι." και "αγάθηνον Κύριε την Σιών και οικοδομηθήτω τα τείχη Ιερουσαλήμ" και "..τους πατέρας ημών τω Αβραάμ και τω σπέρματι αυτού εως αιώνος!" Ποια είναι η σχέση μου με όλα αυτά; Και γυρνώντας την Αθήνα έχω πάντα σημείο αναφοράς την Ακρόπολη, όπου είναι χτισμένος ο περιφημότερος ναός του πλανήτη ο Παρθενώνας, προς τιμής μιας παρθένου θεάς:της Αθηνάς, που αντιακταστάθηκε από μια άλλη παρθένο τη Μαρία! έτσι για να μου χρυσώσουνε το χάπι και να καταπιώ τη νέα θρησκεία! Και κάπου εδώ στό χωριό μου κοντά σε μια λίμνη του Αλφειού στήσανε ένα ναίσκο του Αγιο-Νικόλα για να σταματήσω να πιστεύω στον Ποσειδώνα ενώ στην κορφή του λόφου στήσανε τον προφήτη Ηλία για να ξεχάσω έναν άλλο θεό! Μου προσφέρουν και κόκκινο κρασί και άρτο για να μου δίνει ο αμνός του θεού Ιησούς τη δύναμη που μου έδινε το αίμα και το σώμα του μοσχαριού που πίστευα ως θεό! Ακόμα και την Περσεφόνη με την τρίμηνη ταφή της την αντικατάστησαν με την τριήμερη ταφή του Χριστού για να πάψω να πιστεύω στη γη. Έτσι δέχτηκα την υποταγή στη νέα θρησκεία και από διώχτης της, όταν η εξουσία κερδήθηκε από τους άρχοντές της έγινα στην αρχή διωκόμενος και στο τέλος υποτακτικός της. Στην τουρκοκρατία η οργανωμένη εκκλησία, που είχε επικεφαλής το ίδιο πρόσωπο που είχε και η πολιτεία(κράτος;) δέχτηκε το φέσι αντί την Τιάρα μιας και είχε δοκιμαστεί με την 4η Σταυροφορία! Και ξεκινάνε τα δεινά του ραγιά! όχι του Ρωμιού! Του Ραγιά!. Ο ρωμιός θα επικρατήσει και στη διοίκηση και στην εκκλησία. Αφεντικό ο Σουλτάνος θα εισπράτει χωρίς να κάνει τίποτα. Έχει τους συνεργάτες του: Παπαδαριό και προύχοντες! Ελεύθερη απόλυτα και η θρησκέια και η παιδεία. αλλά και το εμπόριο και η αλιεία και ένα σωρό άλλα προνόμια! Και ο ραγιάς ραγιάς. Θα πληρώνει τον κεφαλικό του φόρο κλπ...κλπ. Και όταν θα ρθει το πλήρωμα του χρόνου ο Κολοκοτρώνεις θα διαμαρτυρηθεί: "δεν ήρθαμε να ελευθερώσουμε τους έλληνες από τους τούρκους για να τους σκλαβώσουμε στους έλληνες! Και όμως το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις μέρες μας: τα βακούφικα πέρασαν στα χέρια του κλήρου που ήταν συνεργάτης των τούρκων! Και διεκδικούν χωρίς συστολή τη μισή Ελλάδα! Ο Νόμος της χρησικτησίας δε λειτουργεί;
    Εδώ ήθελα να καταλήξω και όχι να λύσω τις άλυτες υπαρξιακές ανησυχίες. Τέτοιες προσωπικά δεν έχω! Τώρα το "χους ήν και εις χουν απελεύσει.." τι να πω και πού να το τοποθετήσω; στην αιώνια ζωή;

    ΥΓΙΑΙΝΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση