GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

1,5 εκατομμύριο Έλληνες μαστίζονται από την "φτώχεια"!...

Τι αποκαλύπτει η ετήσια Έκθεση Οικονομικών και Κοινωνικών Δεικτών 2009 της VPRC για τα ελληνικά νοικοκυριά που δόθηκε στη δημοσιότητα . Η...

Τι αποκαλύπτει η ετήσια Έκθεση Οικονομικών και Κοινωνικών Δεικτών 2009 της VPRC για τα ελληνικά νοικοκυριά που δόθηκε στη δημοσιότητα
.
Η VPRC δίνει στη δημοσιότητα την καθιερωμένη της Ετήσια Έκθεση Οικονομικών και Κοινωνικών Δεικτών 2009 για τα Ελληνικά Νοικοκυριά. Η Έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο δεικτών, οικονομικών και κοινωνικών, που προέρχονται από τα αρχεία δεδομένων των πανελληνίων ποσοτικών face-to-face ερευνών της εταιρείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το έτος 2009, και αφορούν στους πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω.
Συνοπτικά η Έκθεση καταγράφει σταθερότητα της κακής οικονομικής κατάστασης μεγάλου μέρους των ελληνικών νοικοκυριών (στην Έκθεση δεν περιλαμβάνονται τα αλλοδαπά νοικοκυριά).
Παρά το γεγονός, ότι...

μειώθηκε μεγάλο μέρος των καταναλωτικών εξόδων των νοικοκυριών, οι δείκτες κοινωνικής ανισότητας παρέμειναν σταθεροί γεγονός που αποδεικνύει ότι ο «σκληρός πυρήνας» της οικονομικής συμπίεσης αφορά τη μείωση των εισοδημάτων και κυρίως των μισθών. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ετήσια δεδομένα της VPRC το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας κατά το 2009 αυξήθηκε σε 8.8% σε σχέση με το 8.4% του 2008.
Σε επίπεδο κοινωνικο - επαγγελματικών ομάδων (κ/ο) καταγράφεται η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες, οι άνεργοι και μεγάλο μέρος των συνταξιούχων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Και οι τρεις ομάδες είχαν καταγραφεί και στην Έκθεση του 2008, ένδειξη ότι η επισφάλεια τείνει σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες να σταθεροποιηθεί. Σημαντική επιδείνωση για το 2009 καταγράφηκε στον χώρο των αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών και επαγγελματιών και του μικρού εμπορίου.
Αναλυτικά τα στοιχεία του 2009 καταγράφουν τα εξής δεδομένα:
Το «Περιβάλλον της Φτώχειας»
39% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 3.445.660 άτομα, δεν είχαν κατά το 2009 την οικονομική δυνατότητα τουλάχιστον για μία εβδομάδα διακοπών το χρόνο.
20% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 1.767.005 άτομα, δεν διέθεταν κατά το τελευταίο έτος την οικονομική δυνατότητα για να τρώνε κάθε δεύτερη μέρα κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ή λαχανικά (ίσης αξίας για χορτοφάγους).
40% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 3.534.010 άτομα, δεν διέθεταν κατά το 2009 την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες, όπως αυτές της υγείας π.χ., αν προέκυπταν στο νοικοκυριό τους.
13% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 1.148.553 άτομα, δεν διέθεταν κατά το 2009 την οικονομική δυνατότητα ώστε να έχουν ικανοποιητική θέρμανση στο νοικοκυριό τους.
Οι περισσότερο «φτωχές» κοινωνικο-επαγγελματικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας είναι οι αγρότες (γεωργοί – κτηνοτρόφοι - ψαράδες) όπου το ποσοστό των «φτωχών» φτάνει το 22.9% της κατηγορίας, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (28.5%), οι άνεργοι που προέρχονται από απώλεια εργασίας (38.7%), ενώ ευδιάκριτη γίνεται η οικονομική πίεση στους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες και βιοτέχνες (14.6%).
Το «περιβάλλον της φτώχειας» στην ελληνική κοινωνία, καταγράφεται για το 2009 σε 17% του ενήλικου πληθυσμού, ήτοι κατά προσέγγιση 1.501.954 άτομα. Διευκρινίζεται ότι το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει τον αλλοδαπό πληθυσμό που κατοικεί και εργάζεται στη χώρα.
Η συμπίεση των Καθημερινών Οικονομικών
14% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι περίπου 1.236.904 άτομα, αντιμετώπισαν δυσκολίες τον τελευταίο χρόνο στην πληρωμή του ενοικίου κατοικίας ή της δόσης για δάνειο πρώτης κατοικίας. Το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα εξακολουθεί να απορροφά σημαντικό μέρος της καθημερινής οικονομικής πίεσης (αλλά και της «φτώχειας») και αποφορτίζει σημαντικά την οικονομική δυσπραγία, αν και το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μικρή αλλά σταθερή διαχρονική αύξηση.
30% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι περίπου 2.650.508 άτομα, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πληρωμή των οικιακών λογαριασμών (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, κ.λπ.).
21% των Ελλήνων / ίδων, ήτοι 1.855.355 άτομα, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πληρωμή δόσεων πιστωτικών καρτών, ή δόσεων διαφόρων δανείων. Σε σύγκριση με το 2008 το συγκεκριμένο ποσοστό παρουσιάζει μείωση κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που οφείλεται στη μειωμένη χρήση πιστωτικών καρτών και δανείων.
Η επιβάρυνση από Δάνεια και Πιστωτικές Κάρτες
Για το 2009 καταγράφηκε ποσοστό 41% των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν μηνιαίως κάποιο ποσόν στις Τράπεζες για την εξόφληση καρτών, δόσεων ή δανείων. Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε οποιαδήποτε μορφής δανειακή σχέση με τις Τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά Ιδρύματα (π.χ. Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2008, ένδειξη για την καταναλωτική συγκράτηση των νοικοκυριών που επικράτησε την προηγούμενη χρονιά.
77% των πολιτών της παραπάνω κατηγορίας επιβαρύνεται «πολύ» και «αρκετά» στα οικονομικά του από τις υποχρεώσεις αυτές, ενώ το 28% επιβαρύνεται «πολύ». Τα ποσοστά αυτά παραμένουν σταθερά σε σχέση με το 2008. Προβαλλόμενα στο σύνολο του πληθυσμού τα παραπάνω ποσοστά διαπιστώνεται ότι το ένα τρίτο του συνόλου των πολιτών (32%) βρίσκεται «πιεσμένο» από τις πάσης φύσεως δανειακές του υποχρεώσεις, ωστόσο τόσο το γενικό αυτό ποσοστό όσο και το υποσύνολό του της «μεγάλης επιβάρυνσης» δίνουν μια εικόνα σχετικής αντοχής της οικονομίας των νοικοκυριών.
63% των μισθωτών του Δημοσίου βρίσκεται χρεωμένο με δόσεις, πιστωτικές κάρτες και δάνεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα φτάνει το 51%. Τα ποσοστά αυτά είναι οριακά αυξημένα κατά δύο μονάδες στους μισθωτούς του Δημοσίου (λόγω περισσότερο σταθερών εισοδημάτων) και μειωμένα κατά πέντε μονάδες στους μισθωτούς του Ιδιωτικού τομέα (λόγω μεγαλύτερης επισφάλειας).
Δεύτερη Εργασία, Συμπληρωματικά Εισοδήματα και Ενίσχυση από την Οικογένεια
10% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού της χώρας, ήτοι 883.503 άτομα, κατά δήλωσή τους ασκούν και άλλες – πλην της κύριας – εργασίες (δεύτερη δουλειά, εποχική / περιστασιακή δουλειά, κ.λπ.). Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2008 είχε καταγραφεί στο 12%. Η οριακή μείωση οφείλεται στην αύξηση των δεικτών ανεργίας κατά το προηγούμενο έτος, γεγονός που προφανώς συμπαρασύρει και τις συμπληρωματικές της κύριας εργασίας.
14% των μισθωτών του δημοσίου έχουν δεύτερη εργασία (υπολογιζόμενος αριθμός 128.638 άτομα). Εδώ παρατηρήθηκε μικρή άνοδος της τάξεως του 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
13% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχουν δεύτερη εργασία (υπολογιζόμενος αριθμός: 225.116 άτομα). Σε αντίθεση με τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, οι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα με δεύτερη εργασία μειώθηκαν κατά 4% συγκριτικά με το 2008.
3% των συνταξιούχων ασκεί εργασία ή περιστασιακές εργασίες (υπολογιζόμενος αριθμός: 55.396 άτομα), ποσοστό μειωμένο κατά 7% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της περυσινής έκθεσης.
11% των μισθωτών του δημοσίου (υπολογιζόμενος αριθμός: 101.073 άτομα) δηλώνουν πέραν του μισθού της κύριας εργασίας και άλλες χρηματικές παροχές, όπως bonus, πριμ παραγωγικότητας, κ.λπ. Το αντίστοιχο ποσοστό στον πληθυσμό των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα φτάνει επίσης το 11% (υπολογιζόμενος αριθμός: 190.483 άτομα).
Και για τις δύο κατηγορίες μισθωτών τα ποσοστά παρέμειναν σταθερά σε σύγκριση με το 2008.
21% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ήτοι 1.855.355 άτομα εξακολουθεί να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την οικογένειά του (πέραν από τις αποδοχές μισθών ή συντάξεων), ποσοστό που παρέμεινε σχεδόν σταθερό σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008.
18% των μισθωτών του δημοσίου τομέα (υπολογιζόμενος αριθμός:165.392 άτομα) λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την οικογένεια, ποσοστό οριακά μειωμένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο της έκθεσης του 2008.
30% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (υπολογιζόμενος αριθμός: 519.499 άτομα) έχουν οικονομική βοήθεια από την οικογένεια, ποσοστό που εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό αφού αφορά το ένα τρίτο της συγκεκριμένης κ/ε κατηγορίας.
Βοήθεια από την οικογένεια λαμβάνει και ένα σημαντικό ποσοστό νοικοκυρών και συνταξιούχων (11% των νοικοκυρών, 7% των συνταξιούχων).
Οι παραπάνω δείκτες αναδεικνύουν εκ νέου το γεγονός ότι το ύψος των αποδοχών από μισθούς και συντάξεις είναι χαμηλό και οπωσδήποτε δυσανάλογο με το κόστος ζωής. Η απόκλιση αυτή καλύπτεται από την πολυαπασχόληση σημαντικού μέρους του μισθωτού πληθυσμού, αλλά και από την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών.
Στο παρακάτω link θα βρείτε το Κείμενο της Έκθεσης, καθώς και τη Διαγραμματική Παρουσίασή της με τις εκτιμήσεις στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας: Eτήσια Έκθεση Οικονομικών και Κοινωνικών Δεικτών για τα Ελληνικά Νοικοκυριά - 2009

7 σχόλια

  1. Κύριε Γιώργο Παπανδρέου, και Κύριε Αντώνη Σαμαρά, εάν ο πρώτος από εσάς θέλει να είναι Πρωθυπουργός αυτής της πολύπαθης από την αρχαιότητα χώρας που λέγετε Ελλάς και να είναι σε θέση να της προσφέρει κάτι καλό, και ο δεύτερος από εσάς σημερινός αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μελλοντικός Πρωθυπουργός καλώς εχόντων των πραγμάτων αν δεν του σκάψουν τον λάκκο του μέσα από την Νέα Δημοκρατία. ΤΟΛΜΗΣΤΕ!
    Και με την διαδικασία του κατεπείγοντος φέρετε Νόμο στην Βουλή που να λέει ένα και μόνο πράγμα.
    Οποιοσδήποτε και οποτεδήποτε κλείνει ή εμποδίζει την διέλευση οχημάτων και φυσικών προσώπων εντός των μεγάλων Εθνικών Οδών – Αρτηριών της Ελλάδας, πχ. Αθήνα Θεσσαλονίκη, Αθήνα Πάτρα, Πάτρα Καλαμάτα, Χανιά Σητεία, Θεσσαλονίκη Ιωάννινα-Αλεξανδρούπολη κλπ, προς και από τα Τελωνεία της Ελλάδας και εξόδους προς άλλες Χώρες, τους κεντρικούς Δρόμους που οδηγούν σε πρωτεύουσες Νομών ανά την Επικράτεια, δύο ανά περίπτωση όπου είναι δυνατόν, τις Κεντρικές Οδούς των Πόλεων της Ελλάδος, Πρωτεύουσα Χώρας και Πρωτεύουσες Νομών, καθώς και Πλήθος Λιμανιών που θα επιλέξουν οι σύμβουλοι σας, ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΤΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ- ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ.
    Στο όνομα της Πατρίδας μας Ελλάδας ΤΟΛΜΗΣΤΕ.
    Δεν επιτρέπετε αυτοί που με την Επαναστατική Γυμναστική ανάγκασαν την GENERAL MOTORS να πάρει το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων από την Ελλάδα και να το πάει αλλού, να ορίζουν πως θα κινηθεί η Εθνική Οικονομία της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΕ...ΚΑΙ !
    ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΟΝΕΙΡΟ
    ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ.

    ...ΝΑ ΣΑΣ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ.
    Η ΑΛΗΤ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.
    ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο διάγγελμά του είπε ο πρωθυπουργός «δεν έχουμε περιθώρια ως έθνος, ως λαός, να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις».
    Ρωτάμε, όμως: έχουμε περιθώρια να πληρώνουμε αυξημένα διόδια χωρίς αντίκρυσμα, στους εργολάβους της διαπλοκής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΥΤΣΑ ΑΝ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΣΕΝΑ ΘΑ ΣΟΥ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΑ ΚΡΥΦΟΦΑΣΙΣΤΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ
    ΜΙΑ ΖΩΗ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΑΜΩ ΤΟ ΔΙΚΟΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΚΑΤΟΓΛΙΔΙΟΠΟΥΣΤΕΣ .ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΑΛΗΤΡΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΟ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΓΙΑ ΧΟΝΤΡΟ ΓΑΜΗΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για ποια φτώχεια μιλάμε. Αυτή που φαίνεται στα χαρτιά ή την πραγματική. Αλλά όλοι οι οργανισμοί ξέρουν αυτήν που δείχνουν τα χαρτιά. Για γνωρίζω ανθρώπους που έχουν 1.000 ευρώ δάνεια το μήνα, περνάνε μια χαρά αλλά τα έσοδα που δηλώνουν είναι 6.000 το χρόνο. Τέτοια φτώχεια ας είχα κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΛΕΨΙΕΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΡΗΜΑΞΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
    ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΥΤΕ Ο ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ.
    Ο ΛΑΟΣ ΗΤΑΝ ΦΤΩΧΟΣ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΤΡΩΝΕ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μόνο 1.500.000;; Αφού λέγανε για 2-2.500.000 πριν λίγο καιρό. Και εμένα δε με ρώτησε κανείς που παίρνω 850 ευρώ μισθό και πληρώνω 380 ενοίκιο για γκαρσονιέρα πως ζω, που περιμένω τα Χριστούγεννα για να πάρω κανα ρούχο, που δεν μπορώ να πάω ούτε για καφέ/φαι έξω, να πάρω 1 βιβλίο, καλά σινεμά και θέατρο είναι τζιζ δε το συζητάμε και διακοπές δεν υπάρχουν, ίσα που τρώμε μόνο. Και πόσοι άλλοι σαν εμένα και χειρότερα... Άρα σίγουρα είμαστε πιο πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση