GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λιβύη: «Σύμμαχοι» και χρήσιμοι ηλίθιοι...

Εκστρατεία στην Κριμαία κατά των Μπολσεβίκων: Η πρώτη Διεθνής «Ανθρωπιστική» Βοήθεια με συμμετοχή Ελλήνων και οι Συνέπειές της Γράφει ο...

Εκστρατεία στην Κριμαία κατά των Μπολσεβίκων: Η πρώτη Διεθνής «Ανθρωπιστική» Βοήθεια με συμμετοχή Ελλήνων και οι Συνέπειές της

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

«Οι Έλληνες στρατιώται και ναύται δύνανται να είναι σήμερον υπερήφανοι ότι είναι Ελληνες»
(Βρετανός Ναύαρχος Κάλθορπ για την εκστρατεία στην Κριμαία)
«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οί Ελληνες πολεμούν σάν ήρωες. Τώρα θά λέμε: Οί ήρωες πολεμούν σάν Έλληνες.» (Τσόρτσιλ)

Σύμφωνα με τα λεξικά, «συμμαχία σημαίνει σύμπραξη δύο ή περισσοτέρων πλευρών για την επίτευξη κοινών στρατιωτικοπολιτικών στόχων και την υπεράσπιση κοινών συμφερόντων». Αυτά από τα λεξικά για όσους αφελείς πιστεύουν ακόμη πως «η ακριβής εξέταση της σημασίας των λέξεων» ισχύει και στην πολιτική ή στη διπλωματία.
Στην ιστορία των συμμαχιών, υπάρχουν οι ισότιμοι σύμμαχοι και υπάρχουν και οι χρήσιμοι ηλίθιοι. Οι πρώτοι έχουν μερίδιο στο μοίρασμα των λαφύρων και οι δεύτεροι αρκούνται στα μπράβο και στα Ζήτω……. Η σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί το κλασικό παράδειγμα του χρήσιμου κομπλεξικού ηλίθιου που ικανοποιείται με τα μπράβο. Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδος στην μεγαλύτερη στην ιστορία Διεθνή Συμμαχία «Ανθρωπιστικής» Βοήθεια, ήταν εκείνη της αποτυχημένης εκστρατείας στην Κριμαία κατά των Μπολσεβίκων επαναστατών.
Μετά από αίτημα του Γάλλου προέδρου Κλεμανσώ, τον Ιανουάριο του 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στέλνει 23.551 άνδρες στην Οδησσό με επικεφαλείς τους Πλαστήρα, Κονδύλη και Οθωναίο για να καταπνίξουν την επανάσταση των Μπολσεβίκων μαζί με στρατεύματα από 15 χώρες. Ο πρωταρχικός στόχος των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας κ.α., ήταν να αποτρέψουν την απόσπαση της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο από την καπιταλιστική αγορά. Η χώρα μας, μακριά από...
 τέτοιους φιλόδοξους στόχους, ήταν η μοναδική, που εκτός του ότι δεν θα είχε κανένα οικονομικό όφελος, σε περίπτωση αποτυχίας θα είχε την μεγαλύτερη ζημιά γιατί θα έθετε σε κίνδυνο τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, κυρίως ποντίων προσφύγων, που ζούσαν στην νοτιοδυτική Ρωσία (Κριμαία και Γεωργία). Η επιχείρηση στέφθηκε τελικώς από παταγώδη αποτυχία. Οι συνολικές απώλειες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος ανήλθαν σε 398 νεκρούς και 657 τραυματίες. Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες της Κριμαίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ήρθαν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ μέσα στις επόμενες δυο δεκαετίες δεκάδες χιλιάδες άλλοι πήραν το δρόμο για την εξορία στη Σιβηρία. (Οι κριτικές πολλών ποντίων ιστορικών για τις διώξεις, θυμίζουν λίγο τις κριτικές των Τσάμηδων της Ηπείρου και των βουλγαρόφωνων της Μακεδονίας που μετά το τέλος του πολέμου διώχθηκαν από τις εστίες τους). Η κριτική επίσης στην όντως φιλοτουρκική στάση του Λένιν είναι άστοχη. Η Τουρκία είχε μεγαλύτερο συμφέρον από εμάς να συμμετάσχει στην Εκστρατεία κατά των Μπολσεβίκων γιατί, πρώτον είχε εδαφικές διαφορές και δεύτερον μια παράδοση πολεμικών συρράξεων. Επειδή στην πολιτική αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα, ο Ατατούρκ, αποδείχτηκε πολύ πιο διορατικός από εμάς, που κράτησε μια ουδέτερη στάση και τρία χρόνια αργότερα επιβραβεύτηκε ακόμη και από τους αγγλογάλλους.
Το πιο παράδοξο της υπόθεσης ήταν ένα απίστευτο γεγονός. Στις 14 Απριλίου του1919, όταν ουκρανοί εργάτες διαδηλωτές της Σεβαστούπολης μαζί με γάλλους ναύτες στασιαστές που πήγαν με το μέρος τους περνούσαν έξω από την πύλη του 2ου ελληνικού συντάγματος πεζικού, αποδοκιμάζοντας τους Έλληνες στρατιώτες και προκαλώντας τους με υβριστικές φράσεις, εκείνοι άνοιξαν πυρ. Από τα πυρά σκοτώθηκαν πέντε πολίτες και τραυματίστηκαν τρεις Γάλλοι ναύτες. Το πλήθος διασκορπίστηκε ενώ πολλοί Γάλλοι ναύτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα πλοία τους από γαλλικά αποσπάσματα που στάλθηκαν στη συνέχεια να τους παραλάβουν. Ο τραυματισμός των Γάλλων ναυτών εξαγρίωσε τα πληρώματα των γαλλικών θωρηκτών απειλώντας βομβαρδισμό των ελληνικών πλοίων και των ελληνικών θέσεων στη ξηρά. Αν δεν έμπαιναν τρία αγγλικά αντιτορπιλικά ανάμεσα στα ελληνικά και στα γαλλικά και δεν κατέφθαναν τέσσερα αγγλικά θωρηκτά οι «σύμμαχοί» μας γάλλοι ήταν έτοιμοι για πόλεμο. Την επομένη ημέρα το απόγευμα, ο ναύαρχος-διοικητής του αγγλικού στόλου, Κάλθορπ, έστειλε τηλεγράφημα στην ελληνική κυβέρνηση γράφοντας: «Οι Έλληνες στρατιώται και ναύται δύνανται να είναι σήμερον υπερήφανοι ότι είναι Ελληνες». Αυτό ήταν και το μερίδιό μας στον πόλεμο της Κριμαίας. Οι επόμενες συμμετοχές μας σε συμμαχίες και σε «ανθρωπιστικές εκστρατείες» ήταν στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο( η χώρα με, ποσοστιαία, τα περισσότερα θύματα και η μοναδική δίχως γερμανικές αποζημιώσεις), στην Κορέα(για να μπορούμε σήμερα να έχουμε φτηνά κορεατικά βιομηχανικά προϊόντα), στη Γιουγκοσλαβία (Για να ανέβει στην εξουσία του Κοσόβου ο δημοκράτης-έμπορος ανθρωπίνων οργάνων, Θάτσι), στο Αφγανιστάν (για να έχουμε καλή ποιότητα ηρωίνης) και τώρα συμμετέχουμε σε έναν πόλεμο, κατά μιας χώρας που δεν είναι παράδειγμα δημοκρατίας αλλά έχει το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από όλες της αφρικανικές χώρες και δεν είναι η μόνη που καταπιέζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και που κανείς ακόμα δεν ξέρει ακριβώς γιατί γίνεται. Συμμετέχουμε στον πόλεμο κατά μιας χώρας, που συγκριτικά πάντα, έχουμε περισσότερα οικονομικά συμφέροντα ακόμα και από τη Γαλλία. Και μη μου πει κάποιος αφελής πως ο πόλεμος γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους ή για την έξωθεν επιβολή της δημοκρατίας με τα όπλα.
Το γελοίο, σχεδόν γκροτέσκο της υπόθεσης, είναι το γεγονός, πως όποιος Ελληνας είναι κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη χαρακτηρίζεται φίλος του Καντάφι. Μερικοί γελοίοι φτάνουν στο σημείο να ασκούν κριτική για την ουδέτερη στάση του προέδρου της Κύπρου, όταν γνωρίζουν πως όταν το 1974 η Τουρκία είχε εισβάλει απροκάλυπτα σε μια ανεξάρτητη χώρα, στην Κύπρο βομβαρδίζοντας πόλεις και χωριά, οι άγγλοι στρατιώτες μιας εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων στις βάσεις της Επισκοπής και του Ακρωτηρίου, έκαναν τα στραβά μάτια και οι αμερικανοί χειροκροτούσαν. Τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι κόπτονται για τα δικαιώματα των βεδουίνων, που δεν ξέρουν καν ποιοι είναι και τι ακριβώς θέλουν. Σίγουρα όχι την «επανόρθωση της δημοκρατίας».
Αυτό, και το σημαντικότερο για εμένα, που δεν κατανοούν κάποιοι που είναι πάντοτε και αναφανδόν υπέρ των στρατιωτικών επεμβάσεων αρκεί να γίνονται από τους «φίλους μας», είναι το γεγονός της δημιουργίας προηγούμενου (precedent). Αν π.χ. σε μερικά χρόνια οι μουσουλμάνοι της Θράκης ξεσηκωθούν μετά από ένα προκλητικό-προβοκατόρικο επεισόδιο και αρχίζουν να απαιτούν αυτονομία, κανείς δεν ξέρει πως θα το αντιμετωπίσει η χώρα μας. Η μέχρι σήμερα πορεία μας σε όλες τις προβοκάτσιες απέδειξε ότι πάντα επιλέγουμε το χειρότερο σενάριο. Ή θα έχουμε σαν πάγια αρχή πως είμαστε εναντίον κάθε είδους επέμβασης στα εσωτερικά άλλων χωρών, ή θα ρισκάρουμε να ζήσουμε στο μέλλον στη Θράκη ότι και το 1974 στην Κύπρο, με το πρόσχημα την ασφάλεια του μουσουλμανικού πληθυσμού, ένα σενάριο διόλου ευφάνταστο.
Μέχρι τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι με μερικά μπράβο για τις ανιδιοτελείς συμμετοχές μας σε συμμαχίες δίχως συγκεκριμένους στόχους, εταίροι στις ζημιές αλλά όχι και στα οφέλη.

7 σχόλια

  1. καλή η ανάλυση σου γενικά και συμφωνούμε στα βασικά.. στο σχόλιο σου για τους βουλγαρόφωνους και τους τσάμηδες δεν αναφέρεις (εσκεμμένα??) ότι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα βασικά γιατί σε όλη τη κατοχή είχαν ταχθεί με το μέρος του κατακτητή τηρώντας προδοτική και ανθελληνική στάση (φονεύοντας λεηλατώντας και τρομοκρατώντας) προσδοκώντας προφανώς την εύνοια των κατακτητών και ανάλογα οφέλη! ασφαλώς αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα στους "συμπατριώτες" τους αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου και δικαίως εκδιώχθηκαν όσοι από αυτούς εκδιώχθηκαν, από τα μέρη αυτά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΩΝ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΩΝ (ΚΟΙΝΩΣ, ΨΕΥΔΗ). ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ (ΒΛΕΠΕ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ) ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ (ΠΡΟΣΟΧΗ,ΟΧΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ) ΜΕ ΣΦΑΓΕΣ, ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ, ΑΤΑΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΝΔΗΜΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ (Π.Χ. ΤΣΑΜΗΔΕΣ). ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΘΗΚΗΣ, ΟΣΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ, ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ-ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΤΕΛΕΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΕΠΙΣΗΣ : ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΚΑΙ, ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΥΒΡΕΩΝ, ΚΙΝΟΥΝΤΟ ΠΡΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ, (ΕΝΤΙΜΟ) ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΝΤΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ. ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΝΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ, ΕΜΠΝΕΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΙΖΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ - ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΟΒΙΔΑ ΕΓΓΛΕΖΙΚΗ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ - ΜΕ ΤΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΟ 1919, ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΑΚΟΜΗ ΠΑΛΕΥΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ) ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΟΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΟΥ; ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζήτω σου Κανταϊφι !!
    ριξε κι αλλα αεροπλανα με αθώους οπως εκανες στο LOCERBIE, βαλε κι αλλες βομβες οπως στο μπαρ στο Βερολίνο.

    Αναμήξου και παλι στα εσωτερικά αλλων χωρων οπως εκανες με την Μ.Βρετανία οταν εδεινες όπλα στον IRA.
    Με την Ισπανία οταν εδεινες οπλα και λεφτα στην ΕΤΑ των Βάσκων.
    Όταν ξεφτύλιζες το London School of Economics δίνοντας στον προεδρό του 300.00 λιρες αγγλιας για να παρει ο γιός σου και συγκυβερνήτης ( με ποιανων ψήφους άραγε ?? μάλλον με τον δικό σου νεποτισμό) το διδακτορικο - πραγμα που ανάγκασε τον πρόεδρο να παραιτηθεί ντροπιασμένος κλπ κλπ κλπ ...

    Εμείς εδω σε εχουμε ΦΩΤΕΙΝΟ παράδειγμα πατριώτη και σε υποστηρίζουμε .....
    Γουσταρουμε να διώξουμε εκτος χώρας κι εμεις ολους τους διαφωνούντες οπως εκανες κι εσυ .. ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ..

    Αν σε στιμώξουν απλα πήγαινε στο βόρειο CHAD όπου εχεις ηδη κανει κατάσταση , σ αυτή την χώρα του μπαχαλου και της πλάκας , κι απο εκει εξαπέλυσε τα ηδη γνωστα σου τρομοκρατικα κτυπήματα, στις Δυτικές χώρες σε σταθμούς λεωφορείων , αεροδρόμια, μετρο κλπ κλπ ξέρεις εσυ απο τέτοια ,
    μην στα αναλύουμε εμεις οι θαυμαστες σου.....ΚΑΦΡΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10:57,

    Εχω στην οικογένειά μου πολλά θύματα και του Στάλιν και του Κεμάλ. Η αδερφή του Πατέρα μου πέθανε στην Τασκένδη και τα παιδιά της ζουν σήμερα στην Αργυρούπολη. Θα πρέπει να μου επιτρέψεις να έγω γνώμη από πρώτο χέρι και όχι από ιστορίες τρίτων. Οσο αφορά στους Τσάμηδες και στους Βουλγαρόφωνους της μακεδονίας και της Θράκης δεν κάνω κανέναν συμψηφισμό. Στην περίπτωση των ποντίων δεν είχαμε χωροφύλακες των κατακτητών όπως συνέβη με τους Τσάμηδες και τους Βουλγαρόφωνους γιατί δεν είχαν προλάβει να γευτούν την εξουσία επίτων μπολσεβίκων. Και για να μην γενικεύουμε. Σε όλους τους λαούς υπάρχουν πάντα αριβίστες και εγκληματικά στοιχεία που περιμένουν την ευκαιρία για να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλά και τους αρέσει. Οι ταγματασφαλίτες και οι γερμανοτσολιάδες ήταν έλληνες, δεν ήταν ξένοι. Εδώ δεν διδάσκουμε ιστορία σε παιδιά και καλό θα είναι να μάθουμε να διαβάζουμε και να γράφουμε την αλήθεια ακόμα κι αν δεν είναι αρεστή, διαφορετικά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.

    Αλ. Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά τα λές Πιστοφίδη,

    αμείλικτη η Ιστορία και η Λογική

    όμως,

    το πετρέλαιο τελειώνει και,

    δεν είναι κρίμα να το αφήσουμε στα χέρια ενός γερασμένου δικτάτορα;

    Αφού μπορούμε,

    να δώσουμε τόπο στα νιάτα, στους επαναστατημένους βασανισμένους λαούς να δώσουμε πλέρια Δημοκρατία μετά απο νόμιμες εκλογές,

    βεβαίως βεβαίως,

    απο τις εκλογές θα βγεί η νόμιμη κυβέρνηση όπως στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Κόσοβο,

    και με τους εκλεγμένους!!! που εμείς τους διαλέξαμε,

    θα κανουμε δουλειές,

    bussiness.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. prodotis kai ilithios nai....karagiozis oxi...mi tou dinoume kai aksia tou evraiou...AAA kai mia paraklisi...as perasei kapoios apo to pasok kai apo samo,exoume kai edo avga kai neratzia.epitelous diladi...



    ti les bre karagiozi PRODOTH!!!!
    otan tonn episkeptosoun ka zitianeves den itan epikindinso etsi ?
    ftousou!!! giati sthn ellada exoume dimokratia kai aneksartisia ekfrashs!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση