GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Σύνδρομο της Κίνας...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία έξαρση αρνητικής χροιάς μακρό-οικονο...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία έξαρση αρνητικής χροιάς μακρό-οικονομικών φαινομένων στη Κίνα. Για τους περισσότερους οικονομολόγους οι οποίοι τυγχάνουν και ακραιφνείς οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού, η κινέζική οικονομία είναι το ιστορικό υπόδειγμα που επιβεβαιώνει το νεοφιλελευθερισμό και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Για την μειοψηφία της διεθνούς οικονομικής σκέψης η κινέζική οικονομία είναι το υπόδειγμα της «οικονομικής φούσκας». Άποψη της στήλης είναι ότι η κατάρρευση της Κινέζικης Οικονομίας θα έχει κατακλυσμιαίες επιπτώσεις στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, ανάλογες με αυτές που θα είχε το κινηματογραφικό πυρηνικό ατύχημα με τίτλο Το Σύνδρομο της Κίνας (Δευκαλίων 20 Οκτωβρίου, Ας μιλήσουμε για Οικονομία…).
Ας πάμε όμως στα γεγονότα. Για πολλοστή φορά οι κινέζικες αρχές επιχείρησαν να δανειστούν από την εσωτερική αγορά. Συγκεκριμένα προγραμμάτιζαν να δανειστούν 15 δις ρενμίμπι, μέσω ομολόγων 6-μηνης διάρκειας. Τελικά όμως κατάφεραν να...
δανειστούν μόνο 11,76 δις ρενμίμπι. Αυτά συνέβησαν στις 8 Ιουλίου. Στις 9 Ιουλίου ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός του Ιουνίου. Τον Μάιο ο πληθωρισμός ήταν 5,5% και τον Ιούνιο «σκαρφάλωσε» στο 6,4%. Ετήσιος στόχος της Κινέζικής Ηγεσίας είναι ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4% το 2011 και η ανάπτυξη στο 8%.
Κατά την γνώμη μας η κινέζική ηγεσία θα υποχρεωθεί να ασκήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική (αύξηση επιτοκίων), για να ελέγξει τον πληθωρισμό και περιοριστική πολιτική στην πιστωτική επέκταση (αύξηση των αποθεματικών ορίων των κινεζικών τραπεζών) και για να καλύψει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Και οι δύο πολιτικές όμως συρρικνώνουν την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης, αναγκαία και ικανή συνθήκη προκειμένου να διατηρηθεί εν μέσω μίας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης της Κινέζικης Οικονομίας.
Θα μου πεις τι μας νοιάζει εμάς τα πτωχά και ταπεινά θύματα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) τι συμβαίνει στην Κίνα; Αμ μας νοιάζει και μας κόφτει. Διότι το μεγάλο και φωτεινό μυαλό που έγραψε το ΜΠΔΣ, θεωρεί ότι οι στόχοι του προγράμματος θα γίνει δυνατό να επιτευχθούν επειδή μεταξύ άλλων θα διαμορφώνεται και ένα αναπτυξιακό διεθνές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο θα καταγράφονται ετήσιοι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης από 4,4% το 2011, έως 4,7% το 2015.
Με αυτά τα αρνητικά οπωσδήποτε νέα από την Κίνα, συνεδριάζουν την Δευτέρα 11 Ιουλίου οι Υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, προκειμένου να σχεδιάσουν το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Θυμάστε όλοι τους πανηγυρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου τον Μάρτιο που μας πέρασε στην άτυπη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης, σχετικά με την τεράστια Εθνική Επιτυχία της Κυβερνήσεως να καταφέρει την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ.
Θυμάστε επίσης ότι τότε μας είχαν διαβεβαιώσει ότι η τελική και επίσημη απόφαση θα την είχαμε στα χέρια μας στην επίσημη συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη Μαρτίου.
Η επισημοποίηση της απόφασης μεταφέρθηκε εκ νέου στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, που θα γίνονταν το καλοκαίρι. Έφθασε το καλοκαίρι, συνεδρίασαν και θα ξανά-συνεδριάζουν τα ευρωπαϊκά όργανα. Αλλά κουβέντα για μείωση του επιτοκίου και αύξηση του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 110 δις ευρώ. Τώρα συζητάμε για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Που δεν θα αποφασιστεί όμως τώρα, αλλά τον Σεπτέμβριο και βάλε δηλαδή αν, εφ’ όσον και αφού κάπου τον επόμενο χειμώνα, και όταν πρώτα ψηφισθεί ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ένα πιο επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων…
Όλα τα παραπάνω παρ’ ότι ζοφερά για τον Ελληνικό Λαό είναι ταυτόχρονα και το καλό σενάριο για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ομάδα του. Το μεγάλο πρόβλημα για τους νεοφιλελεύθερους των Αθηνών θα εμφανισθεί εάν η δημοσιονομική κατάσταση στην Κίνα πάψει να ελέγχεται. Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει καλέσει για βοήθεια τους πρωταγωνιστές της ταινίας Το Σύνδρομο της Κίνας. Στην ταινία η Jane Fonda και ο Michael Douglas σώζουν ολόκληρη της ανθρωπότητα. Στην ίδια τη ζωή δεν θα είναι δύσκολο να σώσουν καμιά 10-αρια ανθρώπους. Η Jane Fonda και ο Michael Douglas θα σας σώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση