GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ευρώπη... «Φρανκεστάιν» διά χειρός Μέρκελ

Συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και καθηγητή Giuliano Amato υπό τον τίτλο: « Η Merkel μετατρέπει την Ευρώπη σε Φρανκενστάιν »...

Συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και καθηγητή Giuliano Amato υπό τον τίτλο: «Η Merkel μετατρέπει την Ευρώπη σε Φρανκενστάιν», φιλοξενεί η εφημερίδα La Stampa. Ο Ιταλός πολιτικός εκφράζει την αντίθεσή του προς τη γερμανική στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επικρίνοντας την τακτική αυστηρής λιτότητας που προωθεί η καγκελάριος της χώρας. Την ίδια ώρα, σφοδρή επίθεση στην Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα της κρίσης, εξαπολύει η De Tijd στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Τo γερμανικό αντίδοτο για το ευρώ οδηγεί το ευρώ και την οικονομία στην καταστροφή».
Ευρώπη... «Φράνκεστάιν»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuliano Amato, εκφράζει στην...
 εφημερίδα La Stampa την την αντίθεσή του προς τη γερμανική στάση αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως «μία Ένωση βασισμένη στη γραφειοκρατία και στους αυτοματισμούς δεν αποτελεί ένα βήμα προόδου για την ολοκλήρωση, κανείς δεν φαντάστηκε την Ευρώπη σαν ρομπότ».
Επικρίνοντας την τακτική αυστηρής λιτότητας που προωθεί η Γερμανία δηλώνει πως « αυτή η μέθοδος έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο αυστηροί περιορισμοί τη στιγμή που η πραγματική ανάγκη της Ευρώπης είναι η τόνωση της ανάπτυξης».
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι το 2000 η Γερμανία πλήρωσε υψηλό τίμημα προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική και τώρα «δηλώνει προς την Ευρώπη ότι δεν μπορεί να αναμένει τη βοήθειά της».
Ωστόσο, «και η Ιταλία πληρώνει τώρα υψηλό τίμημα, αλλά για το κοινό συμφέρον καθώς τα μέτρα που λαμβάνει θα ωφελήσουν την Ευρώπη και την ίδια τη Γερμανία» τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι τον τελευταίο μήνα σημειώθηκε πτώση 4% των γερμανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη.
Ο Giuliano Amato επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα έκδοσης ευρωομολόγων και καταλήγει: «το σημαντικότερο όλων είναι η αποφυγή μετατροπής της Ευρώπης σε ένα γραφειοκρατικό και αυτοματοποιημένο μηχανισμό. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε δημοσιονομική ένωση δίχως να προηγηθεί πολιτική ένωση. Επιπλέον, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να παύσουν να δηλώνουν ότι η Ευρώπη είναι ασθενής καθώς με αυτές τις δηλώσεις επιδεινώνουν μια κατάσταση η οποία μπορεί να διορθωθεί».
Γερμανικό αντίδοτο... καταστροφή γαι την οικονομία
Σφοδρή επίθεση στην Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα της κρίσης, εξαπολύει η De Tijd στο κύριο θέμα της, που υπογράφει ο Daan Balllegeer υπό τον τίτλο «Τo γερμανικό αντίδοτο για το ευρώ οδηγεί το ευρώ και την οικονομία στην καταστροφή».
Κατά την εφημερίδα, κοινή είναι πλέον η αίσθηση στους επενδυτές ότι η πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που προσπαθεί να επιβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ οδηγεί μεν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, εντούτοις το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει σημάδια προϊούσας κατάρρευσης.
Η εφημερίδα επικαλείται τόσο την χτεσινή καταβαράθρωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όσο και την υποχώρηση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του χρόνου, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γερμανικό όραμα απειλεί να βυθίσει την ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η «προτεσταντικού τύπου» προσήλωση της Γερμανίας στην πολιτική λιτότητας δεν προσφέρει την παραμικρή προοπτική για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το ειρωνικό δε της υπόθεσης – συνεχίζει η εφημερίδα – είναι ότι η πολιτική αυτή κάθε άλλο παρά συντελεί στην μείωση του χρέους, που αποτελεί και την ρίζα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, καθώς ακόμα και χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία βυθίζονται στην ύφεση, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή των χρεών να γίνεται ακόμα δυσκολότερη.
Ενδεικτική της ατελέσφορης πολιτικής που ακολουθεί επί του παρόντος η ΕΕ θεωρεί η εφημερίδα την περίπτωση της Ιταλίας, η οποία αναγκάζεται να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια που υπερβαίνουν το 6,47%, την στιγμή κατά την οποία οι ρυθμοί ανάπτυξης που σημειώνει τα τελευταία δέκα χρόνια μόλις και μετά βίας ξεπερνούν το 3%, ποσοστό που αναμένεται να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω λόγω της πολιτικής δραστικής λιτότητας που η χώρα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει.
Σε μια τόσο ζοφερή περιρρέουσα ατμόσφαιρα – επισημαίνει η εφημερίδα – η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ «εξακολουθεί να δίνει έμφαση στο μαστίγιο αντί του καρότου», μην παραλείποντας να τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι η κρίση θα διαρκέσει χρόνια, αλλά αρνείται να συζητήσει την αύξηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Ταμείων Στήριξης ή να δώσει το πράσινο φως για μια ενεργότερη παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.

1 σχόλιο

  1. Στην Ευρωπη ειναι τοσα πολλα κρατη
    εικοσι οκτω για την ακριβεια
    επομενως
    οταν ΕΝΑ - ΔΥΟ μονο κρατη
    ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ για ΟΛΑ τα υπολοιπα
    αυτο ειναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ οτι ΔΕΝ ειναι
    ΕΝΩΣΗ
    αλλα
    ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ των κρατων που αποφασιζουν
    Αρα:
    ή
    παιρνουν μερος ΙΣΟΤΙΜΑ οι γνωμες ΟΛΩΝ των κρατων
    ή
    βγαζουμε αυτα τα ΔΥΟ -ΤΡΙΑ αρχηγικα κρατη ΕΞΩ απο την ΕΕ και συνεχιζουμε


    ΜΕΣΗ λυση ΔΕΝ υπαρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση